szczurwa 13.02.06, 18:31 Partia strachu w Sejmie (SO, PSLD, LPR) na wieść o możliwym rozwiązaniu parlamentu trzęsie tyłkami aż miło. Jakie przewidujecie scenariusze polityczne, gdyby jednak Kaczor zdecydował się na ten krok ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bush_w_wodzie Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 13.02.06, 18:46 latwo sie taraz pomylic. jednak obstawie ze nie bedzie rozwiazania sejmu. Odpowiedz Link
przycinek.usa OBOP 13.02.06, 19:33 Osobiscie uwazam, ze rozwiazanie tego parlamentu to moglby byc blad. Nie jestem tego ostatecznie pewny, ale tak na 60% mysle, ze nie powinno sie tego rozwiazywac. Mozliwe jednak, ze na miejscu wyglada to inaczej i PiS gra o szlema. Czy myslisz, ze ten artykul w Gazecie i najnowszy OBOP - to jest forma nacisku na Prezydenta, zeby wyborow nie rozpisal? Ciekawy jestem co z tego wyniknie. Mysle, ze Kaczynscy maja duzo lepsze rozeznanie rozkladu poparcia jak ktokolwiek inny na forum. Mysle, ze tego sie nie da absolutnie przewidziec. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: OBOP 13.02.06, 19:41 przycinek.usa napisał: > Osobiscie uwazam, ze rozwiazanie tego parlamentu to moglby byc blad. oczywiscie. nie chodzi nawet o ryzyko przegranej przez pis ale ryzyko ze nic sie nie zmieni w ukladzie sil. to bylaby wielka kompromitacja. i straszak stalby sie bezuzyteczny > Nie jestem tego ostatecznie pewny, ale tak na 60% mysle, ze nie powinno sie > tego rozwiazywac. Mozliwe jednak, ze na miejscu wyglada to inaczej i PiS gra > o szlema. chcialy ale bez odpowiednich kart to jest trudne. > > Czy myslisz, ze ten artykul w Gazecie i najnowszy OBOP - to jest forma nacisku > na Prezydenta, zeby wyborow nie rozpisal? > przykro mi ale u mnie sondaze wywoluja ostatnio tylko ziew. nie jestem w stanie wczuc sie w sytuacje kogos kto w nie wierzy (_relatywny_ blad siega moim zdniem do 30%) > Ciekawy jestem co z tego wyniknie. Mysle, ze Kaczynscy maja duzo lepsze > rozeznanie rozkladu poparcia jak ktokolwiek inny na forum. Mysle, ze tego sie > nie da absolutnie przewidziec. jeszcze pol godzinki i bedzie jasne. do nastepnego razu. Odpowiedz Link
szczurwa Re: OBOP 13.02.06, 21:33 Intuicja Was, drodzy Koledzy, nie zawiodła..! A Kaczor chyba podjął słuszną decyzję. Odpowiedz Link
klip-klap Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 14.02.06, 17:36 No i nie rozwiazal. Po co ten show nie wiem, bo jako propaganda strasznie prymitywne. Straszenie Giertycha i Leppera, kopniecie w kostke PO ? Bzdury niewarte uwagi prezydenta. Odpowiedz Link
szczurwa Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 14.02.06, 17:41 W każdym razie teatr skomlących w wykonaniu Leppera i Giertycha wart był, moim skromnym zdaniem, tej zadymy. Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 14.02.06, 18:22 klip-klap napisał: > No i nie rozwiazal. Po co ten show nie wiem, bo jako propaganda strasznie > prymitywne. Straszenie Giertycha i Leppera, kopniecie w kostke PO ? Bzdury > niewarte uwagi prezydenta. trudno nie stawiac sobie takiego pytania. mam trzy robocze hipotezy. 1) caly atak byl w istocie wymierzony w marcinkiewicza i zyte 2) kaczory nie dzialaja racjonalnie tylko emocjonalnie. lubia byc w centrum uwagi. lubia upokarzac. lubia walczyc. niewykluczone ze za cala sprawa stoi ego jarka ktory poczul sie paskudnie jak zobaczyl brata z bushem. niemozliwe? czyzby? 3) to byl element ich planu kruszenia jakosci przywodztwa lpr i samooobrony. obliczony na rozwalenie tych dwu partii. liderow bedzie kaczynski upokarzal a ludzi partii kupowal mowiac szczerze uwazam ze w kazdym wypadku kaczynscy wykonali wczoraj kiepski ruch. uwazam ze szybko brna w slepa uliczke. no chyba ze ich celem jest wlasnie destabilizacja... Odpowiedz Link
klip-klap Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 14.02.06, 21:07 > 1) caly atak byl w istocie wymierzony w marcinkiewicza i zyte > Troche przekombinowane. Mozna by to prosciej zalatwic uzasadniajac zmiane premiera i ministrow paktem stabilizacyjnym. > 2) kaczory nie dzialaja racjonalnie tylko emocjonalnie. lubia byc w centrum > uwagi. lubia upokarzac. lubia walczyc. niewykluczone ze za cala sprawa stoi ego > jarka ktory poczul sie paskudnie jak zobaczyl brata z bushem. niemozliwe? czyzb > y? Wszystko jest mozliwe, ale z drugieej strony czestym wobec nich zarzutem (przynajmniej wobec jaroslawa k.) jest to ze stoja w cieniu. > 3) to byl element ich planu kruszenia jakosci przywodztwa lpr i samooobrony. > obliczony na rozwalenie tych dwu partii. liderow bedzie kaczynski upokarzal a > ludzi partii kupowal Ostatnie wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne, Kaczynscy rozwalaja male formacje przejmujac ich ludzi i elektorat. Wydawaloby sie, ze zabawa z Lepperem to igranie z ogniem, ale przeciez SLD sie ladnie sluchal. Problemem moga byc afery w wykonaniu ludzi z Sam. i dlatego uwazam koalicje z nia za blad. > > mowiac szczerze uwazam ze w kazdym wypadku kaczynscy wykonali wczoraj kiepski > ruch. uwazam ze szybko brna w slepa uliczke. no chyba ze ich celem jest wlasnie > destabilizacja... Ryzykowny, ale celem moze ciagle byc stworzenie duzej formacji politycznej poprzez eliminacje mniejszych. Przy okazji nie trzeba wchodzic w koalicje z PO i klocic sie o wszystko. Teraz mozna dyktowac warunki z pozycji sily. Ciekawe, ze Lepper wiedzial, co sie swieci. Stad te jego komentarze (ze niby rozwiaze), teraz bedzie mogl mowic swoim ludziom, ze prezydent mial rozwiazac parlament, ale dzieki jego mediacjom... Odpowiedz Link
bush_w_wodzie Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 14.02.06, 21:21 klip-klap napisał: > > 1) caly atak byl w istocie wymierzony w marcinkiewicza i zyte > > Troche przekombinowane. Mozna by to prosciej zalatwic uzasadniajac zmiane > premiera i ministrow paktem stabilizacyjnym. > nie ma na kogo zmienic premiera. i ryzyko buntu w pis za duze. > > > 2) kaczory nie dzialaja racjonalnie tylko emocjonalnie. lubia byc w centr > um > > uwagi. lubia upokarzac. lubia walczyc. niewykluczone ze za cala sprawa st > oi ego > > jarka ktory poczul sie paskudnie jak zobaczyl brata z bushem. niemozliwe? > czyzb > > y? > > Wszystko jest mozliwe, ale z drugieej strony czestym wobec nich zarzutem > (przynajmniej wobec jaroslawa k.) jest to ze stoja w cieniu. > alez ja ten zarzut pierwszy podnosze. wladza powinna byc przejrzysta i faktyczni decydenci powinni ponosic za swoje decyzje odpowiedzialnosc. w szczegolnosci sprawowac urzad stosowny do zakresu sprawowanej de facto wladzy tylko ze aktualne zarzuty nie dotycza tego gdzie kto stoi tylko co robi. i powiem wiecej - moze robi to co robi bo stoi tam gdzie stoi? > > 3) to byl element ich planu kruszenia jakosci przywodztwa lpr i samooobro > ny. > > obliczony na rozwalenie tych dwu partii. liderow bedzie kaczynski upokarz > al a > > ludzi partii kupowal > > Ostatnie wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne, Kaczynscy rozwalaja male > formacje przejmujac ich ludzi i elektorat. Wydawaloby sie, ze zabawa z > Lepperem to igranie z ogniem, ale przeciez SLD sie ladnie sluchal. do czasu... > Problemem moga byc afery w wykonaniu ludzi z Sam. i dlatego uwazam > koalicje z nia za blad. > ja uwazam ze lepper wykorzysta pierwsza okazje zeby znalezc sie w rzadzie - a jak nie to wbije kaczynskiemu noz w plecy > > > > mowiac szczerze uwazam ze w kazdym wypadku kaczynscy wykonali > > wczoraj kiepski ruch. uwazam ze szybko brna w slepa uliczke. > > no chyba ze ich celem jest wlasnie > > destabilizacja... > > Ryzykowny, ale celem moze ciagle byc stworzenie duzej formacji politycznej > poprzez eliminacje mniejszych. tylko ze takimi metodami hoduja sobie smiertelnych wrogow. > Przy okazji nie trzeba wchodzic w koalicje z PO i > klocic sie o wszystko. Teraz mozna dyktowac warunki z pozycji sily. > Ciekawe, ze Lepper wiedzial, co sie swieci. Stad te jego komentarze (ze niby > rozwiaze), teraz bedzie mogl mowic swoim ludziom, ze prezydent mial rozwiazac > parlament, ale dzieki jego mediacjom... lepper spokojnie czeka. zdaje sobie sprawe ze wraz z nieuchronnnym spadkiem popularnosci pis jego pozycja i znaczenie beda rosly. a im bedzie z pis gorzej tym pewniejsze bedzie ze ten parlament bedzie trwal do konca kadencji. mysle ze o ile wnie bedzie wyborow w tym roku to parlament dotrwa do konca kadencji a w rzadzie zobaczymy andrzeja leppera. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Nowe rozdanie w Sejmie ? 14.02.06, 21:57 > 3) to byl element ich planu kruszenia jakosci przywodztwa lpr i samooobrony. > obliczony na rozwalenie tych dwu partii. liderow bedzie kaczynski upokarzal a > ludzi partii kupowal Do tej pory sądziłem, że chcą sobie kupić połowę Platformy. Być może Platforma zbyt mocno się trzyma aby się rozpaść lub też pół Platformy zbyt wysoko się ceni aby inwestycja szybko się zwróciła i dlatego postanowili dokupić tańszy materiał w LPR i Samoobronie? Ja bym tam wolał, żeby była koalicja PiS + 1/2PO, jeśli już nie mogę mieć z wiadomych powodów POPiS. Chyba było by to lepsze rozwiązanie niż PiB (Prawo i Brona) naprzeciw PCl (Platforma Centrolewicy). A wybory będą na wiosnę, ale 2007. Jak wezmą media "publiczne". W tym roku upływaja kadencje rad nadzorczych - nie będą chcieli ich na siłę skracać, poczekają parę miesięcy. Potem rady muszą wybrać nowe zarządy, a nowe zarządy zatrudnić nowych dziennikarzy. Odpowiedz Link