Dodaj do ulubionych

BBC2 "The sinking of the Laconia"

06.01.11, 23:07
Polscy strażnicy maltretują włoskich jeńców, po zatopieniu statku przez U-boota strzelają do jeńców jak do kaczek, bagnetami " walczą" z cywilami o miejsce na łodzi ratunkowej. Rozbitków podejmuje z wody niemiecki kapitan... tyle na razie, bo film cały czas trwa.
Fajna historia. Niemiecki kapitan ma urodę Di Caprio, Polacy wyglądają jak buldogi na sterydach. No... będzie się działo
Obserwuj wątek
    • spasek Re: BBC2 "The sinking of the Laconia" 06.01.11, 23:29
      Hi hi a teraz nad tego u boota nadlecieli Amerykanie i go zbombardowali :) . Koniec pierwszej części, jutro się dowiemy co dalej.
      • spasek Re: BBC2 "The sinking of the Laconia" 06.01.11, 23:58
        Sorki, że piętrowo i sam do siebie, ale mnie ten film ... hmm... ruszył. Nie znam z historii kina obrazka, gdzie Polacy, czy Polscy " reprezentanci" byliby odmalowania w tak podłym świetle. Poguglałam szybko i historia jest autentyczna, ale z całą pewnością nie tak jednoznaczna jak w filmie. Gugelek powiedział też, że to nie jest film BBC. To koprodukcja BBC i ... ARD !
        Może się mylę, ale myślę że o tym filmie będzie jeszcze bardzo głośno.
        • klosowski333 Re: BBC2 "The sinking of the Laconia" 07.01.11, 09:56
          Hmm, rzeczywiscie intrygujace.
    • l.o.r.t.e.a Potwierdzam wszystko co napisano. 09.01.11, 09:50
      Antypolska szmira o dobrych Niemcach. Notabene Wikipedia angielskojęzyczna podaje że to dzięki polskim żołnierzom na tonącym okręcie panował porządek. Wystarczy zresztą popatrzeć na bałagan jaki rozgrywa się na filmie i zadać sobie pytanie czy w takich warunkach mogło się uratować więcej niż tysiąc ludzi? Nie mogło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka