mowiono.mi.ze.to.on 23.04.11, 11:14 Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eres2 Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 23:39 Wypada udzielić Ci odpowiedź tylko w formie znanych „dementi Radia Erewań”: Owszem, dostawali. Jeśli oczywiście mianem ‘wille’ określić betonowe karcery UB wypełnione po kolana wodą. P.S. Daj sobie na dłuższy czas spokój z Internetem i zajmij się historiografią (jeśli w ogóle wiesz, co to określenie oznacza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K jak Krzysztof Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? IP: 80.50.155.* 25.04.11, 17:10 Ale śp. Rajmund Kaczyński willę dostał. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrusmokotow Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 26.04.11, 08:32 mowiono.mi.ze.to.on napisał: > Pytam z ciekawości. Wszystko zależy od tego kogo masz na myśli. Brak weryfikacji w środowiskach akowskich stawia pytanie, kto jest akowcem a kto hochsztaplerem. Dzisiaj na jednej akowskiej ławie siedzą akowcy oraz ubecy, bo nic tak nie poprawia ubekowi samopoczucia jak stare powiedzenie, "my jesteśmy czyści bo my komuniści". Nikomu dzisiaj nie przeszkadza, że ubecja przejmuje kierownicze stanowiska w środowiskach akowskich. Nie przeszkadza to tez samym ubekom którzy oknami i drzwiami pchają się na stanowiska kierowania stowarzyszeniami "karłów zaplutej reakcji" jak kiedyś nazywali akowców i postakowców. Żeby nie być gołosłownym podaję link do kuriozalnej sytuacji w Lublinie tinyurl.com/656onnj Ilu z "TYCH" akowców dostało willę...? Nie wiem, ale z całą pewnością jest tak, że za "tantiemy" wynikające z działania ubeka w akowskim środowisku klamkę do willi już sobie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: ZBOWiD 27.04.11, 22:57 jedrusmokotow napisał: > mowiono.mi.ze.to.on napisał: > > Pytam z ciekawości. > Wszystko zależy od tego kogo masz na myśli. Brak weryfikacji w środowiskach akowskich stawia pytanie, kto jest akowcem a kto hochsztaplerem. Dzisiaj na jednej akowskiej ławie siedzą akowcy oraz ubecy, bo nic tak nie poprawia ubekowi samopoczucia jak stare powiedzenie, "my jesteśmy czyści bo my komuniści". Nikomu dzisiaj nie przeszkadza, że ubecja przejmuje kierownicze stanowiska w środowiskach akowskich. "to nie do końca prawda" nie wiem jak teraz ale był czas że w organizacji kombatanckiej Związek Bojowników o Wolność i Demokrację byli razem i byli AKowcy i byli Ubecy Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: ZBOWiD 30.04.11, 19:00 Akurat mieszkałem w okolicy i wiem. Wille dostawali notable PPR i to zazwyczaj wille zabrane byłym właścicielom. A w willach AK to i owszem nie dawali, lecz zabierali pokoje i wsadzali tam albo szumowiny albo swoich ludzi z przydziału. Szumowiny dostawały byle co, suterynę, poddasze, mieszkanie jednorodzinne przydzielone wielu rodzinom - każda rodzina pokój, a reszta to kołchoz. A z nadania, to i owszem, wille lub co najmniej pietra tych willi. A właściciel - właściciel lądował jeżeli nie na Mokotowskiej to w najlepszym przypadku w suterynie lub na poddaszu. Takie były fakty jeżeli chodzi o Warszawski Żoliborz! Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: ZBOWiD 16.07.11, 13:46 woynowski1 napisał: > Akurat mieszkałem w okolicy i wiem. Wille dostawali notable PPR i to zazwyczaj > wille zabrane byłym właścicielom. zwłaszcza, że przez całą Polskę Ludową państwo oficjalnie nie budowało willi dla nikogo więc jeśli jakiś komunista miał willę to albo zabraną komuś albo zbudowaną z "zagospodarowanych" materiałów na socjalistycznej budowie -- "Jak chcecie, aby ludzie wam czynili, czyńcie im tak samo i wy" Jezus Chrystus (Ewa. Łukasza 6:31; Mateusza 7:12) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 17:28 oprócz rajmunda to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.moneta Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 26.06.11, 08:57 Dlaczego oprócz Rajmunda ? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 26.06.11, 13:46 woynowski- chyba was pogięło. patrzę na żoliborz oficerski, dziennikarski. wszędzie mieszkają potomkowie DAWNYCH WŁAŚCICIELI. W sytuacji niedoboru mieszkń w 45 roczku gdzieś ci warszawiacy musieli mieszkać. a że żoliborz jakoś tak ocalał od zniszczeń kwaterunek wszedł na te domeczki.widać jestem z tej szumowiny, bo mieszkalismy na ul.kaniowskiej w suterenie.dziś domek ten jest w posiadaniu potomkó dawnych swłaścicieli. i to bez zadnych procesów odzyskaniowych. było trochę-choć niedużo- domków pozydowskich- i tu państwo przejęło te domy-raczej nie było spadkobierców. więc nie pipeprz głupotek. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 AKowcy NIE dostawali willi po wojnie !!!! 27.07.11, 10:20 billy.the.kid Tak, tak zapewne masz częściowo rację. Źle sformowałem zdanie. Więc prostuję, bo nie zawsze skróty myślowe są czytelne. Ówczesne władze dokwaterowywały do tych domków dziesiątki ludzi, wśród których było sporo szumowin z baraków i dość staranie dobierały by mieszanka ludności była niejednorodna, a konfidenci mieli zapewniony kamuflaż. Jeżeli chodzi o mieszkania w suterynach i nie tylko, to i przed wojna w niektórych willach istniały małe, wydzielone mieszkania w których mieszkali rzemieślnicy i ludzie obsługujący osiedla. Nie oznacza to jednak, że wycofuję się ze stanowiska, że tylko działacze państwowi mogli dostać na tym terenie większe mieszkanie, np wille lub jej piętro do samodzielnego użytku. A powrót właścicieli do ich własnych domów był prawdziwa drogą przez mękę. Nieliczni odzyskali je nie ponosząc żadnych kosztów - kim oni byli nie będę pisał by nie zadrażniać sprawy! Zazwyczaj trzeba było lokatorom zapewnić mieszkanie zamienne lub dać odpowiednia rekompensatę. Istna droga przez mękę, a nie po kwiatach o czym piszesz. Nie chce mi się również pisać o tym ile kosztowało utrzymanie domu w stosunku do realnych kosztów jego utrzymania, zresztą jak cie interesuje, to problem ten trwa jeszcze do dziś i jest tak samo nabrzmiały jak wówczas. Co do warunków mieszkaniowych. Ty mieszkałeś w suterynie, a ja w jednym pokoju z 7 osobową rodzina, gdzie kuchnia i łazienka były wspólne! Choć to był nasz dom! I pamiętam że bawiłem się ze wszystkimi dziećmi na ulicy, więc może i z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
lobotomia-d Re: AKowcy NIE dostawali willi po wojnie !!!! 27.07.11, 14:44 To zupełnie możliwe. Wszak to byli wrogowie ludu pracującego i pachołkowie sanacji i kapitalistów. Na wyróżnienie zasługiwali jedynie czołowi działacze proletariatu, a więc jedynie ci którzy byli u władzy lub byli jej potrzebni! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 26.06.11, 22:38 mowiono.mi.ze.to.on napisał: > Pytam z ciekawości Mój dziadek zajął dom po niemiecki 9 km od niedużego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 02.08.11, 10:02 Ale to było nie w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 02.08.11, 10:40 wojniu-o jakiej uliczce piszesz?-moja KANI0WSKA. I na dzisiaj-jk widzę tę uliczkę-prawie w każdej mieszkają DAWNI WŁAŚCICIELE. i w latach 50-60 takoż mieszkali DAWNI WŁAŚCICIELE. teraz trochę ich mniej.a to powymierali, wyjechali, część posprzedawała. dokwaterowani powolutku wyprowadzali się/ w samej w-wie przybywało mieszkań/,dostawali jakieś spółdzielcze. władze stały przed OGROMNYM PROBLEMEM zapewnienia tym ludziom dachu nad głową.i innego sposobu zrealizowenia tego niż dokwaterowywanie i zagęszczanie NIE BYŁO.dziś można dywagować że mateńka-komuna w jaichś niecnych celach wprtowadzała do tych mieszkań barakowców-bzdura. BARAKOWCY pozostali na swoim annopolu i pelcowiźnie. zbyt śmiało uzywamy w stosunku do tych ludzi określenia SZUMOWINY. ociupinka więcej szacunku dla zwykłych ludzi, z rozmaitych względów nie posiadających willi na oficerskim,diennikarskim zoliborzu-nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 03.08.11, 14:58 Powtarzasz się spójrz na wpisy z 26 i 27! A z baraków przywędrowała sławetne rodziny z nr 32, 47, 41/stara numeracja/ mam pisać dalej, może chcesz nazwiska a może zacząć od 1 ? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 03.08.11, 20:49 czyżbyśmy mieli wspólnych znajmoych? o ile mnie pamięć nie myli 41 to był dom po świtalskiej.a jeśli tak, to nr.47 NIE BYŁO. 32-możliwe,możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 03.08.11, 21:37 U Świtalskich sądzę ze było 43, a 32 to ten ostatni na rogu Krasińskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 03.08.11, 22:20 na pewno 41.no to 39 klan KAPSLI. 27 lub 29 -brygada kowalskich. 32-konarzewscy,jakiś niewidomy, i stańczykowie. ten ostatni po stronie nieparzystej dla mnie od zawsze był ruiną. widzi mi śię że spotkałem kolegę z lat górnych chmurnych. naturalnie szk.podst.35 na czarnieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 10.08.11, 22:20 Zapewne tak. Bo szkoła i ulica ta sama. Pozostaje kwestia wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Czy AKowcy dostawali wille po wojnie ? 11.08.11, 19:48 48 roczek. Odpowiedz Link Zgłoś