Dodaj do ulubionych

Cmentarna historia

06.01.13, 15:36
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,13145105,Zydowski_cmentarz_zmienil_sie_w_smietnisko.html
...pewien forumowicz tak to skomentował:

a, nie można ekshumować i razem z macewami wysłać do Izraela?

...więc ja zapytam,czy tak się postępuje z historią ???,wszak jest to także i naszej historii cząstka.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Cmentarna historia 07.01.13, 15:39
      zgadzamy się z Tobą erka tym razem w 100%
      jeep
      • erka-4 Re: Cmentarna historia 25.04.13, 07:16
        jeepwdyzlu napisał:

> zgadzamy się z Tobą erka tym razem w 100%
        > jeep

...dobrze,że zgadzasz się ze mną,ale różne myśli mnie nachodzą zwłaszcza po ostatnich warszawskich obchodach 70-tej rocznicy Powstania Żydowskiego w warszawskim Getcie.
        Co ja mam myśleć jeśli Rabin żydowski tak mówi dzisiaj na temat swojej i swoich ziomków gehenny ???
        A on tak stwierdził w swoim wystąpieniu skierowanym do wszystkich zebranych a ja sądzę,że najbardziej do Niemców,żeby dobrze usłyszeli,oczywiście ja to rozumiem,bo tak oni jak i my pragniemy żyć w przyjażni z obecnymi Niemcami,ale czy w imię obecnej przyjażni musimy mówić,że to jakiś tam pan Hitler wymordował ponad 6 000 000 Żydów, nie mówiąc już o innych,ciekawi mnie gdzie wówczas byli i co robili "normalni" Niemcy,bo trudno uwierzyć,że pan Hitler w przeciągu lat pięciu i kilku miesięcy zdołał wymordować aż tylu Żydów w pojedynkę,chyba musiał mu ktoś w tym pomóc,jak sadzisz ??? jeep.
        Czy także zgadzasz się ze mną czy masz inne zdanie w tej kwestii ?
        • eres2 Re: Cmentarna historia 25.04.13, 20:45
          Zechciej podać odnośnik do całej treści przemówienia owego rabina. Podaj też, proszę, nazwisko tego rabina (Szudrych?).
          • erka-4 Re: Cmentarna historia 26.04.13, 07:22
            Musiałbym gdzieś poszukać w internecie,być może została nagrana ta uroczystość,a to co napisałem to tak z pamięci,co usłyszałem podczas transmisji telewizyjnej wspomnianej uroczystości,nie wiem na pewno czy był to Rabin czy ktoś inny,ale na pewno Żyd bo jarmułką miał głowę przykrytą.
            Zresztą nie ważne Rabin nie Rabin,ale był Żydem na pewno bo przemawiał w Żydów imieniu,a to słyszałem na własne uszy w trakcie tej telewizyjnej transmisji.
            Wyrażnie stwierdził,że ten pan Hitler zamordował Żydów ponad 6 000 000,ten Hitler i te miliony jakoś mi mocno utkwiły w pamięci,sam się zastanawiam czego przyczyną jest taka moja pamięć niezwykła.Zwłaszcza,że wiem bardzo dobrze kto to był Hitler,ale żeby onże był w stanie tyle niewinnych istot wymordować to wprost trudno uwierzyć,no cóż ktoś kiedyś powiedział mądrze,iż wiara cuda czynić potrafi,no to mamy cud nowy w który powinniśmy uwierzyć w imię przyjażni niemiecko-israelsko-polskiej.
            Jeśli idzie o ścisłość to ja już także zaczynam wierzyć,że były polskie obozy zagłady,skoro tak mówi szanowny amerykański Prezydent,muszę uwierzyć bo jakież jest inne wyjście,kto nas obroni gdy jacyś Azjaci zapragną Polskę przyłączyć do Azji,jedynie Ameryka no i oczywiście Niemcy.
            • erka-4 znalazłem... 26.04.13, 07:54
              ...był to słynny "KAZIK":

cytat:
              Uczestnik powstania w getcie powiedział, że po wojnie nie było mu łatwo poradzić sobie z doświadczeniem tragedii powstania. - Osiedliłem się w Izraelu, dużo upłynęło czasu, zanim mogłem żyć na nowo. Spośród najbliższej rodziny wojna mi zabrała brata, siostrę, dziadków i dalszych krewnych i przyjaciół.
              Hitler zamordował 6 milionów Żydów, ale nie zwyciężył.
              Decydując się założyć rodzinę, robiłem to z pamięcią o nich. Mam wspaniałą żonę, artystkę, dwóch udanych synów i pięciu wnuków - powiedział Ratajzer.

swiat.newsweek.pl/ratajzer-rotem--nigdy-wiecej-wojny--bo-ludzkie-zycie-jest-swiete,103625,1,1.html
              ...aż dziw bierze,że i on się dał zeszmacić i historię próbuje odmienić,a kiedyś takie o nim miałem dobre zdanie.
              forum.gazeta.pl/forum/w,175,137600968,137600968,O_Kaziku_ktory_wrocil_do_piekla.html
            • eres2 Re: Cmentarna historia 28.04.13, 23:53
              erka: Musiałbym gdzieś poszukać w internecie,być może została nagrana ta uroczystość,a to co napisałem to tak z pamięci,co usłyszałem podczas transmisji telewizyjnej wspomnianej uroczystości,nie wiem na pewno czy był to Rabin czy ktoś inny,ale na pewno Żyd bo jarmułką miał głowę przykrytą.
              Zresztą nie ważne Rabin nie Rabin,ale był Żydem na pewno bo przemawiał w Żydów imieniu,a to słyszałem na własne uszy w trakcie tej telewizyjnej transmisji.

eres: Czegoś tu nie rozumiem. Jesteś erka stałym bywalcem forów GW, zamieszczasz w nich wpisy na ogół o rzeczowej treści, a tu nagle powyższy tekst.
              Czyż dla Ciebie każdy, kto wdziewa kipę (jarmułkę) jest rabinem albo w ogóle Żydem? Nie znasz okoliczności, w których nie-Żyd wdziewa kipę, czy też nakryć głowę powinien?
              - Nie każdy musi znać historię powstania w getcie warszawskim, ale wydaje się być rzeczą niezrozumiałą, żeby nie rozpoznać w relacjach z tego rodzaju uroczystości Symchę Ratajzera-Rotema („Kazik”); każda publikacja historiograficzna czy memuarystyczna traktująca o powstaniu w getcie warszawskim poświęca tej postaci wiele miejsca, łącznie z ikonografią.

erka: Wyrażnie stwierdził,że ten pan Hitler zamordował Żydów ponad 6 000 000,ten Hitler i te miliony jakoś mi mocno utkwiły w pamięci,sam się zastanawiam czego przyczyną jest taka moja pamięć niezwykła.Zwłaszcza,że wiem bardzo dobrze kto to był Hitler,ale żeby onże był w stanie tyle niewinnych istot wymordować to wprost trudno uwierzyć,no cóż ktoś kiedyś powiedział mądrze,iż wiara cuda czynić potrafi,no to mamy cud nowy w który powinniśmy uwierzyć w imię przyjażni niemiecko-israelsko-polskiej.
              eres: Rety! Można odnieść wrażenie, że do Twojego komputera zasiadła Twoja nieletnia córka i podszyła się pod swojego tatę.
              Czyżbyś po raz pierwszy spotkał się, erka, z tego rodzaju dość często przecież używanym skrótem myślowym? Np. publicysta zamiast długiego sformułowania w rodzaju: „W Kambodży, pod rządami PolPota, komuniści wymordowali miliony swoich rodaków”, posłuży się skrótem myślowym: „PolPot wymordował miliony swoich rodaków”.
              A może ma to być po prostu Twój sposób, żeby przyfanzolić „Kazikowi”?

erka: ...aż dziw bierze,że i on się dał zeszmacić i historię próbuje odmienić,a kiedyś takie o nim miałem dobre zdanie.
              eres: Jeśli powyższe (złożone) zdanie Twojego wpisu ma jakiś związek z treścią artykułu, którego odnośnik doń przypiąłeś, to stanowczo wymaga wyjaśnienia, kogo uznajesz za „zeszmaconego” i co ma być – wg Ciebie - tego zeszmacenia powodem.
              • erka-4 Re: Cmentarna historia 29.04.13, 08:18
                eres2 napisał:
                A może ma to być po prostu Twój sposób, żeby przyfanzolić „Kazikowi”?

...skrótu myślowego to ty możesz sobie użyć przy piwie z kolegą.
                Człowiek który przemawia na poważnej uroczystości,tak mniemam,że była ona poważna a nie spotkanie przy piwku,nie ma prawa stosować skrótów myślowych,bo potem wychodzi co wychodzi,że myślący skrótowo wychodzi na szmatę i nic więcej.
                I ja mam wszelkie powody aby tak myśleć.
                Czyżbyś sądził,że Symcha Ratajzer-Rotem ,słynny powstaniec żydowski(„Kazik”),był idiotą i nie wiedział,co mówi,albo pan Obama,amerykański prezydent ???
                eres,nie wciskaj mi ciemnoty,jakoś tak dziwnie się dzisiaj dzieje,że ci co w sprawach poważnych winni być BARDZO KONKRETNI,oni je relatywizują owijając prawdziwa prawdę w "bawełnę"
                No cóż tak to jest,skoro pieniądz rządzi Światem,a pieniądz prawie każdego zeszmaci,pieniądz jest pozbawiony HONORU.
                • eres2 Re: Cmentarna historia 30.04.13, 17:00
                  erka: Człowiek który przemawia na poważnej uroczystości,tak mniemam,że była ona poważna a nie spotkanie przy piwku,nie ma prawa stosować skrótów myślowych,bo potem wychodzi co wychodzi,że myślący skrótowo wychodzi na szmatę i nic więcej.
                  I ja mam wszelkie powody aby tak myśleć.

eres: Wniosek jest tylko jeden, na użytą podłą inwektywę wobec „Kazika” Ratajzera zasługuje autor powyższego wpisu.
                  • erka-4 Re: Cmentarna historia 01.05.13, 10:02
                    eres2 napisał:

>erka:Człowiek który przemawia na poważnej uroczystości,tak mniemam,ż
                    > e była ona poważna a nie spotkanie przy piwku,nie ma prawa stosować skrótów myś
                    > lowych,bo potem wychodzi co wychodzi,że myślący skrótowo wychodzi na szmatę i n
                    > ic więcej.
                    > I ja mam wszelkie powody aby tak myśleć.
                    >

> eres: Wniosek jest tylko jeden, na użytą podłą inwektywę wobec „Ka
                    > zika” Ratajzera zasługuje autor powyższego wpisu.

...to nie jest inwektywa a zwykły wniosek wypływający z tego com na swe własne uszy usłyszał w trakcie transmisji z uroczystości obchodów 70 - lecia powstania Żydów w Getcie warszawskim,co panie eres wcale nie znaczy,że było to Getto stworzone przez Polaków dla Żydów z całego Świata,a mógłbyś tak pomyśleć,gdybyś się spotkał ze mną przy piwie i wnioski wyciągał skrótowe,jakbyśmy sobie gadali o Żydach w GETCIE WARSZAWSKIM i nic nie wspominali o jakichś tam Niemcach,którzy tylko tak sobie spacerowali po trotuarze warszawskim,bo co by nie mówić oni,czyli ci Niemcy dokładnie,do tej Warszawy przyjechali tak dla ROZRYWKI,no,na zwykłą krajoznawczą wycieczkę,panie kolego.
                    Nawet ten słynny Żyd warszawski niegdyś a dziś israelski dokładnie to w swej wypowiedzi uroczyście przed całym Światem obwieścił.
                    Tam w tej Warszawie polskiej niepolskiej wówczas prawdopodobnie,Niemcy spacerowali sobie pod pachę z jakąś "polską" może qurwą,a do Żydów powstałych strzelał jakiś tam pan Hitler.
                    Całe szczęście w tym nieszczęściu,że pan "KAZIK" Ratajzer w tym przemówieniu zapamiętał jak się nazywał ten Hitler,wszak miał prawo utracić pamięć po takich przeżyciach,skoro nie chodziło mu o jakiś PIENIĄDZ konkretnie.

p.s.
                    Zdania nie zmienię w sprawie wniosku własnego,który wyrażnie z wypowiedzi p. "KAZIA" wypływa i wcale nie twierdzę,że ktoś jest idiotą,bo idioci siedzą w szpitalu a po świecie łażą różne SZMATY.
                    BOHATER ma szansę pozostać bohaterem po wieki jedynie wtedy,gdy ginie w trakcie bohaterskiego czynu,bo czas i otoczenie potrafi bohatera w szmatę zamienić.
              • erka-4 tworzenie nowej "historii" 29.04.13, 18:06
                Niemcy mogą być jakoś KONKRETNI,wszak od wieków jest znana niemiecka dokładność.
                Oni nic nie owijają w bawełnę,"uczciwi" są do szpiku kości.
                Mogą sobie na taką "uczciwość" pozwolić,widząc,że ich niegdysiejsze ofiary straciły pamięć lub zidiociały na amen.

wiadomosci.onet.pl/kiosk/akowcy-jak-esesmani,1,5459727,wiadomosc.html
                • erka-4 post scriptum... 29.04.13, 18:14
                  cytat ze wspomnianego artykułu:

Rewizja historii

Niestety, trudno ten kłamliwy film uznać za wynik ignorancji czy jednorazowy błąd. Niemcy od lat konsekwentnie próbują na nowo napisać historię, pokazać, że byli przede wszystkim ofiarami wojny, a inni prześcigali ich w okrucieństwie. W tej produkcji szokują nie tylko polscy antysemici, lecz także bestialscy ukraińscy strażnicy. Nakręcone z rozmachem filmy "Drezno", "Ucieczka" czy "Gustloff" z patosem pokazują cierpienia niewinnych Niemców, jakby nie wzniecili wojny ani nie splamili się niewyobrażalnymi zbrodniami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka