Dodaj do ulubionych

Polacy byli ofiarami II wojny światowej.

04.11.13, 20:33
Od czasów II wojny nikt nie napisał w Ameryce, Izraelu i innych krajach o Polakach jako ofiarach wojny i o stratach jakie oni ponieśli podczas tej wojny i jak ona wyglądała wiec trochę opisałem, aby nie mylić pojęć.
II wojna światowa rozpoczęła się 1 września 1939 roku poprzez atak Niemiec na Polskę, III Rzesza dokonała agresji na Polskę, której głównymi celami była likwidacja niepodległego bytu państwa polskiego oraz biologiczne wyniszczenie narodu polskiego. W wojnie tej zginęło 3 miliony Polaków i trzy miliony Żydów.
Straty w przemyśle zarówno celowe niszczenie jak i grabież maszyn i urządzeń wyniosła– 64,5% przemysł chemiczny, 64,3% poligraficzny, 59,7% elektrotechniczny, 55,4% odzieżowy, 53,1% spożywczy, 48% metalowy.Straty w leśnictwie w wyniku rabunkowej gospodarki – wycięcie 75 mln metrów sześciennych grubizny, co odpowiada 400 000 hektarów lasu. Straty w gospodarce rolnej i hodowlanej – 1908 tys. koni, 3905 tys. bydła rogatego, 4988 tys. trzody chlewnej, 755 tys. owiec .Zniszczenie w ponad 50% infrastruktury kolejowej, drogowej, transportu lotniczego i morskiego, infrastruktury telekomunikacyjnej . Zagrabiono lub zniszczono 2465 lokomotyw, 6250 wagonów kolejowych, 83 636 wagonów towarowych, 25 statków pełnomorskich i 39 statków przybrzeżnych portowych. Zniszczono 5948 km torów kolejowych, 47 767 metrów bieżących mostów kolejowych i wiaduktów, 14 900 km dróg o twardej nawierzchni, 15 500 metrów bieżących mostów drogowych.Biuro Odszkodowań Wojennych przy Prezydium Rady Ministrów oszacowało po zakończonej II wojnie światowej, wartość strat wojennych Polski powstałych w wyniku okupacji niemieckiej z lat 1939–1945.. Powyższe straty, po przeliczeniu na wartość z roku 2004, wynoszą ok. 650-700 miliardów dolarów amerykańskich. W tym straty wojenne samej stolicy Polski, Warszawy, wynoszą równowartość 45 miliardów dolarów.
Polska w czasie II wojny światowej poniosła największe straty biologiczne na każdy tysiąc mieszkańców straciła 220 osób i materialne straty rzeczowe w przeliczeniu na jednego mieszkańca, które wyniosły 626 dolarów . Według materiałów przedstawionych na Międzynarodowej Konferencji Reparacyjnej w Paryżu w roku 1946, straty rzeczowe w Polsce wyniosły odpowiednio 16,9 mld dolarów,
Straty wojenne niektórych miast;
Straty wojenne np; Warszawy – 85% substancji miejskiej, 90% przemysłu, 80% zabudowy mieszkalnej, 90% dóbr kultury narodowej i zabytków.
Zniszczenia warszawy-W ujęciu szczegółowym stan zniszczeń przedstawiał się następująco: mosty – 100%; kubatura budynków przemysłowych – 90%; budynki zabytkowe (w tym kościoły) – 90%; kubatura obiektów kultury – 95%; kubatura obiektów służby zdrowia – 90%; kubatura obiektów szkolnictwa – 70%; izby mieszkalne – 72,1%. Zniszczeniu uległo także 50% budynków i urządzeń elektrowni; 65% długości miejskiej sieci elektrycznej; 46% łącznej wartości obiektów gazowni i sieci gazowej; 100% central telefonicznych; 70% telefonicznej sieci kablowej; 30% łącznej wartości obiektów wodociągowych; 28,5% łącznej wartości obiektów kanalizacyjnych; 30% powierzchni ulic; 85% długości sieci tramwajowej; 91% kubatury zajezdni tramwajowych i autobusowych; 75% jednostek taboru tramwajowego; 98,5% lamp ulicznych; 60% drzewostanu w parkach; 60% wartości ogrodu zoologicznego; 95% urządzeń węzła kolejowego w granicach miasta; 100% dworców kolejowych, 100% urządzeń i sprzętu lotnictwa pasażerskiego; 85% taboru żeglugi rzecznej. Obliczenia te nie obejmują strat mienia indywidualnego powstałych w wyniku grabieży oraz zniszczenie wraz z palonymi i burzonymi budynkami.
Zniszczenia i straty Poznania;
Straty w budynkach użyteczności publicznej – 266 004 794 zł,
Straty w obiektach zabytkowych – 53 292 799 zł,
Straty w budynkach mieszkaniowych – 176 550 759 zł,
Straty w kulturze i nauce – 118 608 430 zł,
Straty w przemyśle – 95 508 501 zł,
Straty w infrastrukturze miejskiej – 17 788 472 zł,
Straty w gospodarstwach i ruchomościach domowych – 297 211 200 zł.
II wojna światowa przerodziła się później w największy konflikt zbrojny w historii świata, trwający od 1 września 1939 do 2 września 1945 roku (w Europie do 8 maja 1945), obejmujący zasięgiem działań wojennych prawie całą Europę, wschodnią i południowo-wschodnią Azję, północną Afrykę, część Bliskiego Wschodu i wszystkie oceany. Niektóre epizody wojny rozgrywały się nawet w Arktyce i Ameryce Północnej. Poza większością państw europejskich i ich koloniami, brały w niej udział państwa Ameryki Północnej i Ameryki Południowej oraz Azji. Głównymi stronami konfliktu były państwa Osi i państwa koalicji antyhitlerowskiej (alianci). W wojnie uczestniczyło 1,7 mld ludzi, w tym 110 mln z bronią. Według różnych szacunków zginęło w niej od 50 do 78 milionów ludzi.
Obserwuj wątek
    • 1tobi Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 20:37
      czytasz po hebrajsku?
      • krzysztof55555555 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 20:44
        1tobi napisał:

> czytasz po hebrajsku?
        nie a ty?
        • stasi1 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 24.11.13, 15:11
          Więc może jednak coś w Izraelu wyszło na temat ofiar poniesionych przez Polskę?
    • alistair-p Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 20:45
      Słyszałem,że spadkobiercy właściciela słynnej stodoły z Jedwabnego zwrócili się do rządu Izraela o odszkodowanie i zwrot kosztów kremacji ich współwyznawców.Myslisz że im się należy?
      • krzysztof55555555 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 20:49
        alistair-p napisał:

> Słyszałem,że spadkobiercy właściciela słynnej stodoły z Jedwabnego zwrócili się
        > do rządu Izraela o odszkodowanie i zwrot kosztów kremacji ich współwyznawców.M
        > yslisz że im się należy?
        Od Izraela nie dostaniesz ani fenika, Izrael i Żydzi nie dawają tylko biorą, taką już mają naturę.
        • wtopek Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 20:57
          nieprawda, od przyjaciół z Izraela dostaję regularnie baniaczki wina z ich winnicy, a jak ich odwiedzam, jestem goszczony jak król
          • krzysztof55555555 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 23:05
            wtopek napisał:

> nieprawda, od przyjaciół z Izraela dostaję regularnie baniaczki wina z ich winn
            > icy, a jak ich odwiedzam, jestem goszczony jak król
            Ciekawe bo Żydzi nigdy nie brali goja pod gościnę.
            • kris.tofus Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 06.11.13, 07:09
              krzysztof55555555 napisał:

> wtopek napisał:
              >
              > > nieprawda, od przyjaciół z Izraela dostaję regularnie baniaczki wina z ic
              > h winn
              > > icy, a jak ich odwiedzam, jestem goszczony jak król
              > Ciekawe bo Żydzi nigdy nie brali goja pod gościnę.

- masz rację,goj ma Żydowi w szabas jedynie w piecu napalić i posprzątać chatę.

• 3.ndd Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 21:42
          > Od Izraela nie dostaniesz ani fenika, Izrael i Żydzi nie dawają tylko biorą, ta
          > ką już mają naturę.

Ty nie dostaniesz . Są tacy co dostają .
          Sprawiedliwi dostają Świectwo Honorowe i Medal z Yad Vashem .
          Jest specjalna Fundacja zajmująca się pomocą. Pomoc pieniężna wynosi wartość 100 $ w miejscowej walucie i pomoc lekarską .
        • alistair-p Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 22:10
          Pytam o ten konkretny przypadek.Więc ?
          • wasilko Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 22:16
            Czy ja też mogę przytoczyć jakiś konkretny przypadek, tyle, że w "drugą stronę"?
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 20:56
      www.poczytaj.pl/206654
      www.poczytaj.pl/236290
    • szwampuch58 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 21:40
      jaaaa,a ty niesprawnego kondoma....odwal sie gostek od Polski ,natychmiast
    • kolter-xl Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 21:57
      krzysztof55555555 napisał:

> Od czasów II wojny nikt nie napisał w Ameryce, Izraelu i innych krajach o Polak
      > ach jako ofiarach wojny i o stratach jakie oni ponieśli podczas tej wojny i jak
      > ona wyglądała wiec trochę opisałem, aby nie mylić pojęć.

Krzycho ty to masz łeb ,żeby tak wszystko wiedzieć co gdzie i kiedy i o czym napisał .
      • wasilko Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 04.11.13, 22:08
        Przecież w tym przypadku nie trzeba być bibliofilem. Wystarczy poczytać artykuły w NYT o polskich obozach śmierci...
        • magdolot Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 05.11.13, 01:07
          A może przeczytać amerykański wstęp do "Strachu" Grossa? Tam Gross tłumaczy amerykańskiemu odbiorcy, jak straszna była dla Polaków nazistowska okupacja.
    • eres2 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 05.11.13, 20:01
      krzysztof5:W wojnie tej zginęło 3 miliony Polaków i trzy miliony Żydów.”

eres: Skoro zadałeś sobie tyle trudu z przepisywaniem tych truizmów, to czyń to dokładnie. Prawidłowo sformułowane powyższe Twoje zdanie powinno brzmieć:
      W wojnie tej zginęło 6 milionów polskich obywateli, w tym trzy miliony Polaków narodowości żydowskiej.”
      • wallenrod-7 Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 06.11.13, 07:26
        eres2 napisał:

> krzysztof5:W wojnie tej zginęło 3 miliony Polaków i trzy mili
        > ony Żydów
        .”
        >
        > eres: Skoro zadałeś sobie tyle trudu z przepisywaniem tych truizmów, to
        > czyń to dokładnie. Prawidłowo sformułowane powyższe Twoje zdanie powinno brzmie
        > ć:
        > „W wojnie tej zginęło 6 milionów polskich obywateli, w tym trzy milion
        > y Polaków narodowości żydowskiej.”

- no to ciekawe,a ja słyszałem,że jest tylko jeden Naród Wybrany a reszta to niewierni poganie.
        Polacy narodowości żydowskiej,aleś wymyślił,do takich wniosków nawet Goebels nie doszedł.
        Jam nie rasista,no ale wytłumacz mi skąd się to wzięli Słowianie pośród Izraelitów pod Synajem ?
      • kris.tofus Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 08.11.13, 07:08
        eres2 napisał:

> krzysztof5:W wojnie tej zginęło 3 miliony Polaków i trzy mili
        > ony Żydów
        .”
        >
        > eres: Skoro zadałeś sobie tyle trudu z przepisywaniem tych truizmów, to
        > czyń to dokładnie. Prawidłowo sformułowane powyższe Twoje zdanie powinno brzmie
        > ć:
        > „W wojnie tej zginęło 6 milionów polskich obywateli, w tym trzy milion
        > y Polaków narodowości żydowskiej
        .”

trzy miliony Polaków narodowości żydowskiej - można by dyskutować o Polakach wyznania mojżeszowego,ale o Polakach narodowości żydowskiej to jest pocieszne.
        Jak Polak to Polak,a jak twierdzisz po swojemu to ja jako Polak mogę być Niemcem równocześnie.
        Ale tak z drugiej strony,czy może istnieć Polak wyznania mojżeszowego skoro owi wyznawcy twierdzą o sobie,że są wybrani przez Boga dla WAŻNEJ ziemskiej sprawy,a Polacy jak to Polacy za takich się nie uważają.
        Co prawda wierzą,jeśli już wierzą,to także w tego samego Boga,ale wierzą,że Bóg POLSKI nie jest jedynie polski,bo może w niego wierzyć także Chińczyk,a nawet australijski Aborygen.
        Ne sądzę,że Żyd taki prawdziwy z brodą i taki pejsaty stanął by w swojej bożnicy obok Aborygena kosmatego.
        Zatem kto tu jest rasistą,ja,Żyd a może Aborygen dziki.
    • jeepwdyzlu nieudolna prowokacja ale skoro już, to... 06.11.13, 10:32
      W wojnie tej zginęło 3 miliony Polaków i trzy miliony Żydów.
      ---------
      Nie.
      Zginęło 6 milionów Polaków, z tego 3,2 miliona było Żydami.

Co do wysokości strat - Rosjanie mieli większe - ich straty przekraczają 28 milionów, prawdopodobnie sięgają 35 milionów.
      Przy 170 milionowej populacji.
      Co do strat materialnych - zgoda.
      Szkoda tylko, że nie ma jednego słowa o ziemiach zabranych Niemcom i przekazanym nam w 45.
      Całe powiaty, miasta nie tknięte przez wojnę. Plus uregulowane rzeki, świetne drogi, gęsty system kolejowy. Ziemie zachodnie - bądźmy szczerzy - były i są 6 razy lepsze niż wschodnie rubieże ukradzione przez Rosjan.
      Co do strat
      wraca pytanie: było się stawiać w 39 z gó w no wartymi gwarancjami pseudosojuszników?
      Czesi przetrwali wojnę jak pączuszki w maśle...
      jeep
      • wallenrod-7 Re: nieudolna prowokacja ale skoro już, to... 06.11.13, 13:49
        Indianie także przetrwali jakoś,no ale mniej to ważne.
        Skoro twierdzisz,że Żydzi w Polsce byli Polakami a nie obywatelami polskimi,to wyjaśnij pojęcie Narodu Wybranego,skoro ja jestem Polakiem i za wybranego się nie uważam,jestem całkowicie normalny,nieobrzezany.
      • wallenrod-7 no ale... 06.11.13, 14:13
        ...kiedy to czytam to masz pełna rację.
        Jednak się dziwię,dlaczego ci Polacy tak sie na Gomułkę obrazili i do Izraela się przenieśli,bardzo dziwni ci Polacy,no nie ?
      • wallenrod-7 c.d. 06.11.13, 14:19
        1. Niepewne pochodzenie Żydów

Historycy starają się ustalić genetyczne pochodzenie Żydów. Spekulacje w tej sprawie sięgają przodków Abrahama i niektórzy uważają, że słowo „Abraham” składa się z dwóch części. Mianowicie „a”, co znaczy w sanskrycie „nie”, przed słowem „braham” ma znaczyć „nie Bramin”, czyli członek niższej kasty hinduskiej.
        Jak wiadomo w religijnej tradycji żydowskiej, Żydówka zawsze rodzi Żyda, bez względu na tożsamość ojca. Nieraz miało to zły wpływ na moralność, tak, że wielu Żydów, którzy pochodzą z ziem słowińskich ma geny Słowian. Podobnie jak Niemcy, zwłaszcza w Bawarii maję turkmeńskie geny Awarów, którzy po klęsce w walkach przeciwko Słowianom uciekli pod opiekę króla Franków i założyli marchię pod nazwą „Awaria”. Słowo to z czasem zostało zmienione na „Bawaria”. Mimo tego za przykładem Żydów, Niemcy chełpili się wyższością rasową, zwłaszcza nad Słowianami.
        Wiadomo, że w połowie ósmego wieku przywództwo Chazarów, z pochodzenia Turkmenów, zamieszkałych nad deltą rzeki Wołgi, ze stolicą mieście Itel, nawróciło się na Judaizm i sprzedawało żydowskim handlarzom niewolników, dostarczanych przez Żydów Maurom na rynek w mieście Kordoba w Hiszpanii. Wkrótce później pojawiła się w listach handlarzy niewolników nazwa Polski jako „Nowego Kanaanu”, na pamiątkę podboju w starożytności i zniewolenia przez Hebrajczyków, mieszkańców starożytnego Kanaanu w Palestynie.
      • wallenrod-7 i td. 06.11.13, 14:26
        - co by nie mówić Polacy stworzyli żydowski naród a póżniej go pielęgnowali i uratowali od zagłady.

W Polskiej Rzeczypospolitej przed rozbiorami mieszkało 80% wszystkich Żydów na świecie. Uważa się, że Polska uratowała Żydów przed wymarciem i że na ziemiach polskich uformowała się nowoczesna żydowska tożsamość narodowa. Według profesora Szlomo Sand’a większość żydowskich przybyszów do Palestyny nie ma genów semickich, ponieważ przeważają wśród nich geny Chazarów. Ironią losu jest fakt, że obydwie grupy etniczne tak Niemcy jak i Żydzi, mają poważny wkład genów azjatyckich Turkmenów.
        Brak genetycznego związku wielkiej części Żydów w Izraelu z rasą semicką pochodzi od faktu, że genetycznie nie są oni potomkami starożytnych mieszkańców Palestyny. Dlatego profesor Szlomo Sand kwestionuje uzasadnianie państwa izraelskiego na Bliskim Wschodzie dziedzictwem po przodkach. Natomiast dr Sand rozpowszechnia swój program szerzenia demokracji i integracji Żydów z Arabami.
      • wallenrod-7 biada wam historycy i... 06.11.13, 14:37
        ...uczeni w piśmie :
        Jezus wyrażał swój wstręt do faryzeuszy, stąd słowa “Biada wam, uczeni w Piśmie i Faryzeusze, hipokryci, wy węże, wy plemię żmijowe!
        • jeepwdyzlu Re: biada wam historycy i... 06.11.13, 16:18
          nie ma znaczenia
          Jezus, mamusia, tatuś i wszyscy uczniowie byli Żydami
          Zatem Królową Polskie jest Żydówka
          w dodatku murzynka
          i zza Buga
          • wallenrod-7 Re: biada wam historycy i... 07.11.13, 07:02
            jeepwdyzlu napisał:

> nie ma znaczenia
            > Jezus, mamusia, tatuś i wszyscy uczniowie byli Żydami
            > Zatem Królową Polskie jest Żydówka
            > w dodatku murzynka
            > i zza Buga
            >
            - z faktami nie dyskutuję,ale nie wyjaśniłeś sedna sprawy,czy Żyd spod góry Synaj mieszkający w Polsce może być Polakiem,no a jeśli już nim zastał to czemu tam uciekł.
            Przecież jak tego Polaka Gomułka gonił z kijem w ręku to onże,ten Polak mógł wybrać Amerykę,Australię,a nawet Madagaskar,to czemu on wybrał Izrael,że tak się spytam ?
            Taki biedny kraj skalisty wybrał jako swój ojczysty,przecież on wówczas nie wiedział,że on dziś będzie krainą mlekiem i miodem płynącym dzięki tej Ameryce.
            • jeepwdyzlu zasmuciłeś mnie, naprawdę... 07.11.13, 11:12
              nie masz pojęcia o czym piszesz
              z tych 100 tys ludzi wypier dolo nych z kraju w 1968
              połowa wylądowała w Dani, 1/3 w USA, ludzie rozpierzchli się do Australii, Kanady
              Mało kto trafił do Izraela.

To naprawdę strasznie smutne, że tak piszesz walenrod.
              Za Holocaust odpowiedzialni są Niemcy.
              Ale w 1968 postąpiono haniebnie
              Ty tu usprawiedliwiasz, więcej - rozumiesz i akceptujesz.
              Można być polskim obywatelem TYLKO będąc z dziada pradziada katolikiem?
              Żyd, Ukrainiec czy Tatar po przodkach nie może być dobrym Polakiem?
              jeep
              • wallenrod-7 Re: zasmuciłeś mnie, naprawdę... 07.11.13, 13:38
                Słuchaj mój drogi,nie uprawiaj demagogii,to,że Gomułka pogonił tych no nie wiem w końcu jak ich mam nazwać,Żydów czy też Polaków,nic wspólnego nie miało z Holokaustem.
                Nie usprawiedliwiam Gomułki ale polityka jest polityką,sojusze sojuszami,no a skoro Polska jaka ona wówczas była to sam wiesz musiała być z Arabami a Izrael Arabów zaatakował zdradziecko,więc kogo miał ten Gomułka komunistyczny wspierać,czyżby izraelickich nacjonalistów,mógłbym dosadniej określić,żydowskich faszystów,skoro ty powołujesz się na Holokaust.
                I słuchaj,mój drogi,nowy Holokaust,tam na tym Bliskim Wschodzie powstał właśnie wówczas 67. roku,który "polacy" Arabom stworzyli,i który trwa do dnia dzisiejszego.
                Takie jest moje zdanie,którego nie zmienię właśnie na wzgląd tego Holokaustu,który Niemcy stworzyli Żydom i Polakom i wielu innym.
                Szkoda,że Żydzi nie wyciągnęli z tego właściwych wniosków i poszli niemiecką drogą,przepraszam,hitlerowska drogą.
                • jeepwdyzlu Re: zasmuciłeś mnie, naprawdę... 07.11.13, 14:07
                  nie rozumiem
                  to że wybuchła wojna na Bliski Wschodzie
                  (nawiasem mówiąc Arabowie zaatakowali Izrael)
                  oznacza, że Gomułka miał prawo wyrzucić 100 tys ludzi z kraju?
                  POLSKICH obywateli?
                  Tylko dlatego, że ich przodkowie byli Żydami?
                  To, że Izrael jest takim czy siakim państwem ma wpływ na to co robimy z naszymi rodakami?
                  Tylko dlatego, że ich dziadkowie czy rodzice nie są katolikami?
                  Tak samo z Polakami pochodzenia ukraińskiego?
                  Jak Kijów zaatakuje np Armenię to wyjebiemy na zbity pysk wszystkich POLAKÓW o ukraińskich korzeniach?
                  j.
                  • wallenrod-7 Re: zasmuciłeś mnie, naprawdę... 07.11.13, 15:58
                    Mój drogi,on ich nie wyrzucał,a jedynie kazał się określić.
                    Przecież wiesz o tym,że zrobił nagonkę polityczną nie na Żydów a na syjonistów izraelskich,więc jeśli jesteś inteligentny to chyba zauważasz różnicę zasadniczą.
                    Żyd jeśli był Żydem i tylko Żydem miał prawo w " Polsce " pozostać,i sporo ich pozostało,niektórzy twierdzą,że ze dwa miliony jest ich dzisiaj w Polsce prawdziwej i nikt ich już nie wypędza.
                    Gomułce Żyd tak przeszkadzał jako Katolik lub inny - wierca,miał cicho siedzieć i modły wznosić, i do polityki się nie mieszać.
                  • teodor_jeske_choinski_1 Re: zasmuciłeś mnie, naprawdę... 07.11.13, 20:57
                    jeepwdyzlu napisał:
                    Gomułka miał prawo wyrzucić 100 tys ludzi z kraju?
                    -------------------------------------------------------------------
                    To niemozliwe. W Polsce nie moglo byc tylu Zydow, bo powiedzenie zydowskie o "antysemityzmie Polakow w kraju bez Zydow", straciloby racje bytu...

Tak ze znow zurem lejesz pajacu bez napletka.
                    • jeepwdyzlu napletek 08.11.13, 14:21
                      Tak ze znow zurem lejesz pajacu bez napletka.
                      ----------
                      pisz na gazetowego maila
                      porównamy fiuty i napletki
                      zabierz kumpli - pośmieją się z ciebie

jestem do dyspozycji k u t a sie niedomyty
                      jeep
                  • wallenrod-7 Re: zasmuciłeś mnie, naprawdę... 08.11.13, 15:48
                    jeepwdyzlu napisał:

> (nawiasem mówiąc Arabowie zaatakowali Izrael)

- no właśnie,Niemcy zmieniają historię,a Żydzi od nich biorą nauki,jakoś przestaję Żydom współczuć:

Niespodziewany atak Izraela, zszokowali świat - zdjęcia

Rankiem 5 czerwca 1967 roku z izraelskich lotnisk poderwało się ponad 180 obładowanych bombami samolotów. Potężna armada skierowała się najpierw nad Morze Śródziemne, lecąc zaledwie kilkanaście metrów nad taflą wody, by po jakimś czasie skręcić na południe, obierając kierunek na Egipt. W ciągu kilku następnych godzin egipskie siły powietrzne, najliczniejsze i najnowocześniejsze ze wszystkich państw arabskich, praktycznie przestały istnieć. Tak 46 lat temu rozpoczął się konflikt zbrojny, który w historii zapisał się jako wojna sześciodniowa.

Dzięki wyprzedzającemu atakowi Izrael uzyskał całkowitą dominację w powietrzu. Siły lądowe uderzyły na Strefę Gazy i półwysep Synaj (kontrolowane przez Egipt), Zachodni Brzeg Jordanu ze Wschodnią Jerozolimą (Jordania) i Wzgórza Golan (Syria). W sześć dni arabskie wojska zostały kompletnie rozbite, a państwo żydowskie odniosło jedno z najbardziej druzgocących zwycięstw w historii współczesnych wojen.

- i jak ciebie słucham dochodzę do wniosku,że ten komunistyczny Gomułka dobrze zrobił,choć nie cierpię komunistów piekielnie,też bym ich z Polski wysłał nawet do Workuty.
                    • wallenrod-7 p.s... 08.11.13, 15:52
                      też bym ich z Polski wysłał nawet do Workuty.

...tych komunistów oczywiście,bo jeszcze pomyślisz,że o syjonistów chodzi,oni niechaj sobie żyją spokojnie w tym Izraelu swoim.
                      • jeepwdyzlu Re: p.s... 08.11.13, 16:05
                        komunistów?
                        czyli kogo?
                        mamusię swoją? Tatusia? nauczycieli? sąsiadów?
                        WSZYSCY byli umoczeni przed 89 za wyjątkiem może kilku np Michnika, Kuronia, Modzelewskiego
                        Nawet Kaczyńscy robili swoje karierki,pisali trzeciorzędne doktoraciki i lizali dupę wielkiemu bratu

ty sie tak nie rozpędzaj z tym wyrzucaniem bo sam zostaniesz
                        zresztą - na szczęście nikt was - małych frustracików z jeszcze mniejszymi fiutkami nie słucha...
                        zatem idź razem z teodorem walić - jak on to pisał? Kapucyna?
                        spierd a lać stąd faszystowskie rzygi!
                        jeep
                        • teodor_jeske_choinski_1 Re: p.s... 08.11.13, 16:10
                          jeepwdyzlu napisał:
                          WSZYSCY byli umoczeni przed 89 za wyjątkiem może kilku np Michnika, Kuronia, Modzelewskiego
                          -------------------------------------------------------------------------------------------------------
                          Milosnik Goebbelsa i Talmudu znow dal glos...
                          Wlasnie ci trzej jegomoscie to bylo najbardziej zadne krwi jadro komunizmu "polskiego"
                          Dobrze ze chociaz czesc wyjechala(ok 10 000) i ich proba zamachu stanu(marzec 1968) sie nie udala, bo krew lalaby sie ulicami
                          • jeepwdyzlu Re: p.s... 08.11.13, 16:31
                            hehehe
                            na talmudzie też się znasz....
                            czemu nie jestem zdziwiony...
                            j
                        • wallenrod-7 Re: p.s... 09.11.13, 07:00
                          jeepwdyzlu napisał:

> komunistów?
                          > czyli kogo?
                          > mamusię swoją? Tatusia? nauczycieli? sąsiadów?
                          > WSZYSCY byli umoczeni przed 89 za wyjątkiem może kilku np Michnika, Kuronia, Mo
                          > dzelewskiego
                          > Nawet Kaczyńscy robili swoje karierki,pisali trzeciorzędne doktoraciki i lizali
                          > dupę wielkiemu bratu
                          >
                          > ty sie tak nie rozpędzaj z tym wyrzucaniem bo sam zostaniesz
                          > zresztą - na szczęście nikt was - małych frustracików z jeszcze mniejszymi fiut
                          > kami nie słucha...
                          > zatem idź razem z teodorem walić - jak on to pisał? Kapucyna?
                          > spierd a lać stąd faszystowskie rzygi!
                          > jeep

Po tym twym wpisie dochodzę do wniosku,że jesteś gnida do potęgi i nie historyk a forumowy antypolski prowokator i syjonista czyli rasista,i tyś winien stąd zniknąć w podskokach.
                          Jeśli o moje poglądy chodzi,to Izrael a nie Żydzi są sobie winni,bo walczący Izrael całkiem mi inne państwo przypomina,na szczęście nie budują krematoriów.
                          Nie ma na Świecie Narodów Wybranych,wbij to sobie do swojej syjonistycznej łepetyny raz na zawsze.
                          • jeepwdyzlu Re: p.s... 09.11.13, 10:13
                            przyznam że Izrael to obrzydliwe państwo
                            ale na antysemityzm w stosunku do Polaków żydowskiego pochodzenia na tym forum ci nie pozwolę
                            już jeden dostał bana
                            chcesz kolejnego?
                            zbastuj zatem palancie i idź walić kapucynka
                            nie odpisuj
                            jeep
                            • wallenrod-7 Re: p.s... 09.11.13, 11:03
                              jeepwdyzlu napisał:

> przyznam że Izrael to obrzydliwe państwo
                              > ale na antysemityzm w stosunku do Polaków żydowskiego pochodzenia na tym forum
                              > ci nie pozwolę
                              > już jeden dostał bana
                              > chcesz kolejnego?
                              > zbastuj zatem palancie i idź walić kapucynka
                              > nie odpisuj
                              > jeep

- jeśli o mnie chodzi to nie mam takiej potrzeby,bo nie żyję celibacie,ale skoro tobie tak często na myśl ten kapucynek przychodzi to ja już mam jakieś podejrzenie.
                              Syjonista może być również zboczeńcem,no bo syjonizm,co by nie mówić,bezsprzecznie jest zboczeniem rasowym.
                              • wallenrod-7 c.d. 09.11.13, 11:43
                                wallenrod-7 napisał:

> jeepwdyzlu napisał:
                                >
                                > > przyznam że Izrael to obrzydliwe państwo

Nie tylko ty inni także tak myślą:

Prof. Norman Finkelstein, słynny żydowski intelektualista z Nowego Jorku, uważa, że Polacy zachowują się w sposób godny pożałowania, nie mamy poczucia własnej wartości i brakuje nam pewności siebie, bowiem nie potrafimy powiedzieć Izraelowi: "Zabierajcie się z naszego kraju i wsadźcie te swoje wycieczki gdzieś".

• jeepwdyzlu Re: c.d. 09.11.13, 12:39
                                  a Izrael to samo powie nam
                                  tymczasem Polaków odwiedzających Izrael jest znacznie więcej niż odwrotnie.
                                  A pomysł, żeby do Polski nie wpuszczać mieszkańców Izraela jest znakomity. Widać, że długo nad tym myślałeś.....
                                  brawo
                                  j.
                                  • wallenrod-7 Re: c.d. 09.11.13, 14:02
                                    jeepwdyzlu napisał:

> a Izrael to samo powie nam
                                    > tymczasem Polaków odwiedzających Izrael jest znacznie więcej niż odwrotnie.
                                    > A pomysł, żeby do Polski nie wpuszczać mieszkańców Izraela jest znakomity. Wida
                                    > ć, że długo nad tym myślałeś.....
                                    > brawo
                                    > j.

- przecież to nie moje myśli,więc mi mądrości nie przypisuj.
                                    Mnie żydowskie wycieczki nie przeszkadzają,powinni jeździć i oglądać te polskie obozy zagłady ,niech się dokładnie przyglądną i popatrzą jak im Niemcy stworzyli Holokaust na polskiej ziemi.
                                    Być może coś pozostanie im w pamięci z tej wycieczki po Polsce niemieckiej.
                • kolter-xl Re: zasmuciłeś mnie, naprawdę... 28.11.13, 22:13
                  wallenrod-7 napisał:

> Nie usprawiedliwiam Gomułki ale polityka jest polityką,sojusze sojuszami,no a s
                  > koro Polska jaka ona wówczas była to sam wiesz musiała być z Arabami a Izrae
                  > l Arabów zaatakował zdradziecko
                  ,więc kogo miał ten Gomułka komunistyczny ws
                  > pierać,czyżby izraelickich nacjonalistów,mógłbym dosadniej określić,żydowskich
                  > faszystów,skoro ty powołujesz się na Holokaust.

Faszystów mówisz ? , usprawiedliwiasz tak przodka szmalcownika ?
            • kolter-xl Re: biada wam historycy i... 28.11.13, 22:10
              wallenrod-7 napisał:

> - z faktami nie dyskutuję,ale nie wyjaśniłeś sedna sprawy,czy Żyd spod góry Syn
              > aj mieszkający w Polsce może być Polakiem,no a jeśli już nim zastał to czemu ta
              > m uciekł.

Może dlatego ze go twoim kumple Rzymianie po drugim powstaniu wygnali w roku 132 ??

> Przecież jak tego Polaka Gomułka gonił z kijem w ręku to onże,ten Polak mógł wy
              > brać Amerykę,Australię,a nawet Madagaskar,to czemu on wybrał Izrael,że tak się
              > spytam ?

Ilu wybrało ?

> Taki biedny kraj skalisty wybrał jako swój ojczysty,przecież on wówczas nie wie
              > dział,że on dziś będzie krainą mlekiem i miodem płynącym dzięki tej Ameryce.

Gdybyś nie miał problemów ze sobą to wiedziałbyś ze Żydzi zawsze marzyli o powrocie stad determinacja do utworzenia własnego państwa .To coś takiego na wzór Polski ino dla idiotów ,sorry katolików .
        • kolter-xl Re: biada wam historycy i... 28.11.13, 22:03
          wallenrod-7 napisał:

> ...uczeni w piśmie :
          > Jezus wyrażał swój wstręt do faryzeuszy, stąd słowa “Biada wam, uczeni
          > w Piśmie i Faryzeusze, hipokryci, wy węże, wy plemię żmijowe!
          > 221;

Czyli to plemię to stronnictwo faryzeuszy
    • tanebo Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 08.11.13, 10:40
      Ale wszyscy? Jaką masz tego pewność? Zbadałeś losy KAŻDEGO polaka?
      • kris.tofus Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 08.11.13, 12:29
        tanebo napisał:

> Ale wszyscy? Jaką masz tego pewność? Zbadałeś losy KAŻDEGO polaka?

- ty ćwoku niedouczony.
        Naucz się pisać,jak już pojmiesz tę umiejętność to będziesz mógł tu wrócić.
        • konrad_dk Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 07.02.14, 15:09
          kris.tofus napisał:

> tanebo napisał:
          >
          > > Ale wszyscy? Jaką masz tego pewność? Zbadałeś losy KAŻDEGO polaka
          > ?
          >
          > - ty ćwoku niedouczony.
          > Naucz się pisać,jak już pojmiesz tę umiejętność to będziesz mógł tu wrócić.

A Ty naucz się nie nabierać na prowokację buraków, jak już nabierzesz tę umiejętność to będziesz mógł tu wrócić.
          A może Tanebo, zna słabo język polski? Nie pomyślałeś o tym?
          • konrad_dk Re: Polacy byli ofiarami II wojny światowej. 07.02.14, 15:14
            Jeżeli chodzi o topic, to moim zdaniem nie tylko Polacy byli ofiarami II wojny światowej.
            Europejska ludność cywilna była ofiarą II wojny w szczególności ludności pochodzenia żydowskiego i romskiego, niezależnie od obywatelstwa (z wyjątkiem państw neutralnych i bedących w stanie wojny z Rzeszą)
            ludność rosyjska, polska i niemiecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka