tanebo001
09.12.20, 09:40
Ostatnio sporo czytam o początku Słowian, I mam takie przemyślenia. Generalnie obecny stan wiedzy o początku Słowian jest następujący: uboga kultura materialna, garnki typu praskiego, półziemianki ewentualnie jakieś zapinki. Żyli w małych społecznościach. Pojawia się też kwestia tego czy słowiańszczyzna to fizycznie ludzie czy może styl życia a może nawet sekta.
1. pierwsza kwestia - co było przed Słowianami? Germanie. Ale ci wyemigrowali na zachód. Tylko co znaczy wyemigrowali? Wszyscy germanie spakowali walizki, zabrali żony, dzieci, psy i koty i przenieśli się na zachód? Czy byli w stanie zorganizować to logistycznie? Często pisze się że Słowianie byli ludem ekspansyjnym. Zajęli przecież całą wschodnią Europę a dotarli nawet do Syrii. Ale jak ta ekspansja praktycznie wyglądała? Czy zabrali ze sobą psy i kory? I dlaczego nie zostawili za sobą pustki osadniczej? W takich rozważaniach uwzględnia się że tej ekspansji dokonywały elity. Wódz zbierał drużynę i napadali na jakiś kraj. Tylko że to też nie jest takie proste. Do XIX wieku logistyka wojskowa polegała na tym że za wojskiem szły markietanki - najczęściej żony wojaków. Słowianie też nie byli wyjątkiem. Rodzi się więc pytanie: jak wyglądała wędrówka ludów germańskich? Czy wędrowały elity czy także plebs? Jeśli tylko elity to czy ktoś został? A jeśli plebs także to dlaczego nie było tak u Słowian?
2. Powiedzmy że przenoszę się w czasie do V wieku na prasłowiańszczyznę. Wstaję, otrzepuję i gdzie jestem? W lesie. Las rośnie od powiedzmy Renu do Władywostoku. Trochę stepu jest nad morzem Czarnym ale to teren Awarów, nieprzyjemnych ludzi. Tylko co to oznacza w praktyce? Po pierwsze że nie będę miał problemu z opałem. Po drugie - trudno tu być rolnikiem. Żeby zasiać muszę wykarczować las. Muszę więc prosić o pomoc sąsiadów. To nie sprzyja gromadzeniu się ludności. Poza tym co jakiś czas muszę się przenieść. To ma znaczenie archeologiczne - nie gromadzą się śmieci na danym terenie. Po trzecie - jak pochować zwłoki? Kopać dół? W lesie to trudne. łatwiej zrobić stos pogrzebowy - drewna pełno. Ale dla archeologów to kiepsko. Po czwarte - brak w lesie metali i kamienia.
Czy dyskusji na temat Słowian były poruszane powyższe kwestie?