Dodaj do ulubionych

Gry historyczne

08.09.05, 15:50
Które według Was są najbardziej godne polecenia? Moim zdaniem gry z
serii "Europa Universalis", które uchodzą za najlepszą symulację procesów
historycznych. Sam gram w EU2 i przyznam, że jest w tej opinii wiele racji
(chociaż oczywiście musiały zostać wprowadzone w niej pewne uproszczenia).
Niestety, czasami zdarzają się także poważniejsze błędy. W jednej z
informacji historycznych możemy przeczytać np., iż Prusowie byli plemieniem
germańskim. Poniżej zamieszczam link do strony internetowej poświęconej serii
gier EU.

Europa Universalis
Obserwuj wątek
    • facecja Re: Gry historyczne 08.09.05, 21:26
      warta polecenia jest jeszcze Total War: Rome. niestety ani w EU ani w Total War
      nie mogę pograć, bo komputer za słaby :(
    • azor5 Re: Gry historyczne 30.09.05, 11:44
      uwielbiam gry historyczne na kompa - niestety są to głównie strategie, a
      przydałby się porządny RPG historyczny - bez magii, stworków i supermeństwa
      głownych bohaterów. Jak ktos cos wie o takiej grze - to dajcie znac...
      EU 2 jest dobra, polecam inne gry firmy paradox entertainment: Crusader Kings
      (o sredniowiczu, gra skupia sie na polityce dynastycznej) i Hearts of Iron 2 -
      o drugiej wojnie - tu nacisk jest polozony na strone militarną. Nieco słabsza
      jest Victoria - o XIX wieku. Gra zawiera duzo szczególów ale mamy w niej wladze
      absolutna np nad stawianiem fabryk mebli czy ciuchów - więc przypomina to
      troche państwo totalitarne.
      Ciekawym - i niestety troche zmarnowanym pomyslem jest gra great invasions -
      przypomina troche europe universalis ale dotyczy okresu od upadku rzymu do roku
      1066. Niestety jest trudna (w sterowaniu) i nielogiczna.

Z grami historycznymi jest ten problem, ze najcześciej jest w nich fajnie
      przedstawiony jeden , lub kilka wybranych aspektów rzeczywistości. Np dobrze
      zrobiona gospodarka - i nierealistyczne bitwy, dyplomacja czy religia...
    • laventhar Gry historyczne 02.10.05, 14:34
      Polecam gre strategiczna w realiach sredniowiecza -
      www.laventhar.intranet.pl
      -----------------------------
      Szybka nauka do egzaminów - www.ebelfer.pl
      Aplikacje on-line, infobrokering - www.laventhar.pl
      • ponponka1 a cos na Linux ? 03.10.05, 15:25
        Bo ja z Windy wysidalam i teraz pingwinkiem sie bawie :)

Pozdarawiam
      • rebelyell Re: Gry historyczne 03.10.05, 19:46
        A jeszcze lepsze sa gry planszowe.

www.diablos.nastawnia.com
        • jarlaxe Re: Gry historyczne 12.10.05, 13:11
          total war jest jedna zlepsiejszych gier tego typu polecam zagladnac na stronke
          www.totalwar.org.pl
    • kyos Re: Gry historyczne 08.04.06, 21:47
      Taaak, fajna jest
      tylko czemu wg tfurcuff w 1569 żywie jeszcze Mikołaj (Krzysztof) Radziwiłł
      zwan "Czarnym"??? Przecie kipnął jakieś 5 lat wcześniej. Na Litwie władzę
      (ewentualnie) powinna objąć ważniejsza i silniejsza politycznie linia kalwińska
      Mikołaja "Rudego" (monarchowie-wodzowie: "Rudy", "Piorun", Krzystof II, Janusz
      II i Bogusław)
      Inny przykład - Zakon w 1419 - prowincja Gdańsk powinna być jego stolicą
      (Malbork) a należy do Polski; powinna też należeć do Zakonu prowincja Kostrzyn
      (Nowa Marchia).
      Przykłady błędów można by mnożyć...
      • kyos Re: Gry historyczne 09.04.06, 13:39
        inne rażące błędy w scenariuszu 1419
        *Serbia i Albania powinny być albo okupowane albo być lennem Turcji
        *Sivas powinien być prowincją turecką
        *cała północna Francja (włącznie z Paryżem) powinna być okupowana (tzn.
        prowincja -Francja, twierdza -Anglia) przez Anglików a Orlean powinien być
        przez nich oblegany
        *Jan Olbracht nigdy nie był wielkim księciem litewskim!
        *Twer był lennem Złotej Ordy
        *mapa dla Chin powinna obejmować wybrzeża Oceanu Indyjskiego po Zanzibar, a
        Zheng He powinien być aktywny od początku gry do 1425
        *wschodnia połowa Szwajcarii (rodowe posiadłości, poza tym cesarska władza) i
        Alzacja (Zygmunt Habsburg, ks. Tyrolu) powinny należeć do Habsburgów (ale nie
        jako prowincje rdzenne)
        *Anjou nie było stroną w wojnie stuletniej tylko realizowało swe ambicje w
        Italii (Neapol)
        *Ansbach powinien należeć do Palatynatu (tzw. Górny Palatynat)

poza tym brak logiki - skoro można skaptować piratów na Morzu Kaspijskim lub
        Wielkich Jeziorach to czemu nie ma tam portów (prowincji przybrzeżnych)?
        no i hicior kulturoznawczy - od kiedy Kałmucja to terytorium muzułmanów?
        przecież żyją tam buddyści!
    • kyos Re: Gry historyczne 05.07.06, 21:53
      mam takie pytanko:
      czy istnieje taka komputerowa gra strategiczna która umożliwiałaby/wymagałaby
      korzystania ze "Sztuki wojennej" Sun Zi?
      bo do serii EU raczej ciężko ją zastosować :)
    • chrisraf Re: Gry historyczne 31.10.06, 19:56
      redykolek napisał:

> Niestety, czasami zdarzają się także poważniejsze błędy. W jednej z
      > informacji historycznych możemy przeczytać np., iż Prusowie byli plemieniem
      > germańskim.

No niestety, ale Prusowie byli plemionem germanskim, tak samo jak Celtowie,
      Wandale i inne plemiona skandynawskie.

Pozdrowienia
      • kyos Re: Gry historyczne 02.11.06, 16:04
        chrisraf napisał:

> No niestety, ale Prusowie byli plemionem germanskim,

??
        Litwini i Łotysze też? bo razem z Prusami należeli do Bałtów,
        wszystkie trzy narody łączyła kultura i język
        • chrisraf Re: Gry historyczne 03.11.06, 00:25
          Czesc kyos!
          Prusowie (Pruzzen),
          nalezeli do plemion skandynawskich/germanskich.
          Pogrzeb troche w literaturze fachowej, ale nie w tej popularno-mitologicznej.

Pozdrowienia!
          • kyos Re: Gry historyczne 03.11.06, 09:31
            chrisraf napisał:

> Prusowie (Pruzzen),
            > nalezeli do plemion skandynawskich/germanskich.
            > Pogrzeb troche w literaturze fachowej, ale nie w tej popularno-mitologicznej.

akurat to w literaturze popularno-mitologicznej można znaleźć informacje że np.
            Pomorzanie (czyli też Kaszubi) byli potomkami germańskich Gotów, Ślązacy
            potomkami germańskich Wandalów, zaś Kraków zbudowali wikingowie pod przewodem
            wodza Kraka
            w żadnej liczącej się literaturze fachowej (polskojęzycznej, co by nie było)
            poświęconej początkom dziejów Polski nie znalazłem informacji o germańskim
            pochodzeniu Prusów --ale chętnie skonfrontuję to z Twoimi źródłami

www.google.pl/search?hl=pl&q=%22Prusowie%
            22&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
            nie sprawdzałem każdego linku, ale przypuszczam że wg wszystkich Prusowie byli
            Bałtami --nie Skandynawami i nie Germanami, ani z pochodzenia (przecież od razu
            wyciągnęliby ten argument hitlerowcy w stosunku również do Litwinów i Łotyszy)
            ani z kultury czy języka --choć fakt z czasem w państwie krzyżackim, a potem
            pruskim ulegli całkowitej germanizacji
            • chrisraf Re: Gry historyczne 03.11.06, 10:00
              Czesc kyos!
              Przyjemnie zaskoczyles mnie! "Pomorzanie (czyli też Kaszubi) byli potomkami
              germańskich Gotów, Ślązacy
              > potomkami germańskich Wandalów, zaś Kraków zbudowali wikingowie pod przewodem
              > wodza Kraka". Musze sie przyznac, ze tego ostatniego nie wiedzialem. Prosze,
              podaj mi jakis link. Na temat Prusow postaram Ci sie cos poszukac.

Podoba mi sie Twoj cytat.

Pozdrowienia
              • kyos Re: Gry historyczne 03.11.06, 22:40
                chrisraf napisał:

> Czesc kyos!
                > Przyjemnie zaskoczyles mnie! "Pomorzanie (czyli też Kaszubi) byli potomkami
                > germańskich Gotów, Ślązacy
                > > potomkami germańskich Wandalów, zaś Kraków zbudowali wikingowie pod przew
                > odem
                > > wodza Kraka". Musze sie przyznac, ze tego ostatniego nie wiedzialem.

nie wiem czy załapałeś ale moja wypowiedź była w kpiącym tonie: jakich to
                absurdów nie wymyślą ludzie dla potwierdzenia swych ideologicznych tez ->
                "to ostatnie" wymyślili hitlerowcy w GG --w końcu trzeba było jakoś uzasadnić
                siedzibę administratora GG Hansa Franka, doktora praw wszelakich, w Krakowie --
                to wymyślili i na poważnie zbierali dowody że Wawel postawiła drużyna
                Wikingów :7

> Podoba mi sie Twoj cytat.

dość cyniczny i pesymistyczny, ale jak to mówią, ostrożny i na zimne dmucha
                zresztą takie ujęcie człowieka świetnie się sprawdza przy badaniach
                historycznych

pozdros.
                • chrisraf Re: Gry historyczne 04.11.06, 19:43
                  Czesc kyos!
                  Zalapalem. To z Krakiem i Wikingami jest dobre. Dawno sie tak nie usmialem. Czy
                  jest wiadomo jakiej narodowosci, wedlug "pana" Franka byl Smok Wawelski?
                  Ja slyszalem, ze byl aryjczykiem i chcial wstapic do NSDAP...
                  (ha,ha,ha!)

Pozdrowienia!
                  • kyos Re: Gry historyczne 04.11.06, 20:27
                    chrisraf napisał:

> Czesc kyos!
                    > Zalapalem. To z Krakiem i Wikingami jest dobre. Dawno sie tak nie usmialem.
                    > Czy jest wiadomo jakiej narodowosci, wedlug "pana" Franka byl Smok Wawelski?
                    > Ja slyszalem, ze byl aryjczykiem i chcial wstapic do NSDAP...
                    > (ha,ha,ha!)

niestety, niestety, nieznane są mi przemyślenia dr. Franka nt. Smoka Wawelskiego

inne przykłady mitologii dotyczących pochodzenia (w służbie polityki i
                    ideologii państwa):
                    * Iwan IV Groźny o Prusie, bracie Oktawiana Augusta i domniemanym protoplaście
                    Rurykowiczów --gdy dowodził praw Wielkiej Rusi do Prus Książęcych
                    * Kadłubek o Rzymianinie Pompiliuszu (królu Popielu) i Lechitach walczących z
                    Juliuszem Cezarem (może pomerdało mu się z Wenetami znad Adriatyku?)
                    * szlachta polska o Sarmatach, plemieniu irańsko-kaukaskim (dla uzasadnienia
                    wdzianek i broni opartych na wzorach irańskich, choć za pośrednictwem Tatarów?)

na deser autentyczny uśmiech historii --te same rodziny były polskimi Mazurami
                    w Prusach do XIX w. i są niemieckimi Warmiakami w Polsce XX w. :)

pozdros
    • witekjs Re: Gry historyczne - SILK ROAD 25.01.07, 00:06
      dobreprogramy.pl/index.php?dz=17&pg=149

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka