Dodaj do ulubionych

zielonkowski dług

22.12.10, 21:03
Na itv12 forum, została przytoczona odpowiedź pana Łossana na temat naszego długu (nie wiem czy mogę przekopiować, więc podaję ścieżkę: itv12.forum.miasto. dług publiczny).
Ja natomiast “wstukałem” w wyszukiwarkę frazę “zadłużenie gmin”, gdzie już na pierwszej stronie znalazłem ciekawy artykuł na temat zadłużenia gmin (fragmenty poniżej). Podsumowując - z artykułu wynika, że są trzy czynniki, które wpływają na wzrost zadłużenia gmin:
- programy unijne wygasają do 2013 roku (czyli żegnajcie dotacje po tymże roku)
- wiedzą o tym banki - walczą o klientów (czyli samorządy) udzielając im na dogodnych warunkach kredytów i pożyczek
- kryzys spowodował, że wpływy z podatków do kas gminnych maleją i trzeba posiłkować się kredytami i pożyczkami, aby realizować inwestycje.

Z artykułu wynika, że na pozyskanie dotacji unijnych zostało tylko 3 lata. Gminy pewnie w przyszłym roku ruszą do ataku po fundusze unijne (jeśli jeszcze mają zapas do wskaźnika 60%). Może więc i dobrze, że my do tego wyścigu wystartowaliśmy wcześniej.

I na koniec “fajna” fraza z artykułu: Zadłużenie Radzymina - fakty i mity

“Brak inwestycji zawsze można nazwać pracą nad redukcją zadłużenia. Aktywne inwestowanie można nazwać wpędzaniem miasta w długi. Tymczasem w dzisiejszych czasach nie istnieje możliwość przyspieszenia rozwoju gminy bez posiłkowania się kredytami. Osoby zainteresowane powinny sprawdzić jaki jest poziom zadłużenia najszybciej rozwijających się obecnie miast w Polsce, jak Wrocław czy Kraków. Mowa i obietnice nic nie kosztują ponieważ tylko rządzących można rozliczać – warto o tym pamiętać przy okazji najbliższej kampanii wyborczej.”

Gminy powiększają dług publiczny
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Artykuł z dnia: 2010-08-30, ostatnia aktualizacja: 2010-08-30 11:39
Jeszcze w tym roku długi samorządów zbliżą się do ustawowego limitu bezpieczeństwa, choć dziś daleko im do linii demarkacyjnej. Miasta pożyczają, by realizować programy inwestycyjne, współfinansowane z pieniędzy UE. A walka banków o ten segment rynku sprawia, że pożyczki dla samorządów tanieją.

Wskaźnik zadłużenia do dochodów w wielu miastach już w tym roku zbliży się do ustawowego limitu. W Warszawie – z 46,3 proc. obecnie do 50 proc. We Wrocławiu – z około 46 proc. do 55 proc., a w Gdańsku z 32 proc. do 46 proc…W Katowicach zadłużenie stanowi 18 proc. dochodów. – W tym roku pewnie nie przekroczymy 20 proc., ale do końca 2013 r. wskaźnik wzrośnie do prawie 50 proc. – mówi „DGP” Piotr Uszok.

Podobną strategię przyjął Poznań, który jest w tej chwili daleko od ustawowej bariery. – Zbliżymy się do niej w ciągu następnych dwóch lat – mówi prezydent miasta Ryszard Grobelny.
Miasta starają się wycisnąć, ile się da, z programów unijnych, które wygasają w 2013 roku. Aby zapewnić sobie tzw. wkład własny, pożyczają na rynku. – Po 2013 roku nasz dług już nie będzie rósł – mówi prezydent Katowic Piotr Uszok.

Obecne przepisy określają, że zadłużenie jednostki samorządu terytorialnego nie może przekroczyć 60 proc. jej dochodu. Samorząd nie może również przeznaczać na spłatę więcej niż 15 proc. dochodów.

Obserwuj wątek
    • milyzorro Re: zielonkowski dług 22.12.10, 21:47
      Obawiam się tylko że my w Zielonce w tej chwili nie będziemy mieli na wkład własny do inwestycji finansowanych ze środków UE. Niestety w kampanii wyborczej nikt nie chciał odpowiedzieć konkretnie ile wydaliśmy na inwestycje z kredytów bankowych , a ile kredytów było jako wkład własny do programów z UE. Ze szczątkowych informacji które się pojawiały zrozumiałem że nie mamy w tej chwili znaczących inwestycji w które są finansowane z tych programów a więc nie ma szans na zwrot wkładu własnego i przeznaczenie go na następne projekty. Wygląda na to że poszliśmy jako miasto po najmniejszej linii oporu i zaciągaliśmy kredyty w banku które były prostsze i szybsze ale nikt nam nie zwróci części wkładu a tylko jeszcze trzeba płacić odsetki.
    • leonzielony Re: zielonkowski dług 22.12.10, 21:54
      "my-oldzielonka"

Prośba o uporządkowanie przedstawionego materiału,ponieważ w tej formie nie bardzo wiem jaką stawiasz tezę? Prywatnie z kredytami bywamy bardzo wstrzemięźliwi,jeżeli chodzi o publiczne pieniądze bywa różnie!
      • milyzorro Re: zielonkowski dług 22.12.10, 22:40
        leonzielony napisał:

> "my-oldzielonka"
        >
        > Prośba o uporządkowanie przedstawionego materiału,ponieważ w tej formie
        > nie bardzo wiem jaką stawiasz tezę? Prywatnie z kredytami bywamy bardzo wstrzem
        > ięźliwi,jeżeli chodzi o publiczne pieniądze bywa różnie!

do kogo ta prośba ??
        • leonzielony Re: zielonkowski dług 23.12.10, 00:14
          milyzorro napisał:

> leonzielony napisał:
          >
          > > "my-oldzielonka"
          > >
          > > Prośba o uporządkowanie przedstawionego materiału,ponieważ w tej f
          > ormie
          > > nie bardzo wiem jaką stawiasz tezę? Prywatnie z kredytami bywamy bardzo w
          > strzem
          > > ięźliwi,jeżeli chodzi o publiczne pieniądze bywa różnie!
          >
          >
          > do kogo ta prośba ??
          "my-oldzielonka" "miły" czytaj dokładnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka