Dodaj do ulubionych

Dlaczego tylko tragedia Wołynia????

10.05.06, 22:16
Tragedie Galicji jak pisze historyk Norman Dawies wepchano do wspólnego worka
wołyńskigo ,pomimo ,iz ofiar było znacznie wiecej.Rozumiem,ze Wołyń,gdyz od
niego sie zaczęło........,nasz polski holokaust.I jeszcze jedno..poezją
chcesz zatuszować gehenne kresowian?.
Obserwuj wątek
    • bonobo44 nasz polski holokaust 13.05.06, 20:17
      asta7 napisała:

> Tragedie Galicji jak pisze historyk Norman Dawies wepchano do wspólnego worka
      > wołyńskigo ,pomimo ,iz ofiar było znacznie wiecej.Rozumiem,ze Wołyń,gdyz od
      > niego sie zaczęło........,nasz polski holokaust.

to forum jest otwarte na każdą szczerą dyskusję - aż do bólu szczerą
      bo tylko prawda powiedziana wzajemnie w oczy może nas wyzwolić - wyrwać
      z zaklętego kręgu nienawiści;
      Tragedia Wołynia to tylko punkt zaczepienia - krzyczący symbol;
      jeśli mjożesz napisz więcej własnymi słowami o tragedii Galicji...

> I jeszcze jedno..poezją
      > chcesz zatuszować gehenne kresowian?.

nie - niczego nie chcę tuszować - chcę wskazać na to, że po drugiej stronie
      też żyją ludzie mający swoją kulturę pełną duchowego piękna; w tym głównie
      upatruję nadziei na prawdziwe duchowe pojednanie;
      ludzie tacy żyli obok morderców i zbrodniarzy i odwracali się zapewne od nich
      ze wstrętem, tak jak i Ty bys to zapewne uczyniła na ich miejscu... nie możemy
      w czambuł potępić całego narodu, zwłaszcza współczesnego, podobnie jak nie
      czynimy tego z Niemcami: nie wszyscy byli hitlerowcami i faszystami, niewielu
      jest nimi dziś;
      podobnie nie wszyscy Ukraińcy byli banderowcami i oprawcami - rzeźnikami
      Polaków, kobiet i dzieci; a dziś niewielu tylko (może poza rodowitymi okazami
      ukraińskiej diaspory w Polsce - pełnej kultywowanych resentymantów) jest
      chorych na nacjonalizm i antypolskość;
      • asta7 Re:bonobo..... 15.05.06, 23:29
        Pochodzę z rodu Rogoziński-Biernacki,niemal w całości wymordowanych przez
        UPA.Ocalała z tej rzezi moja matka,której banderowiec o nazwisku Salitrinskij
        obciął 2 nóżki oraz babcia jej mama.Dzieki natychmiastowej interwencji
        węgierskiego lekarza,ktory wraz z partyzantka wkroczył do Koropca,mnie nie
        byłoby na swiecie.Dziadek,pradziadek ,oraz bracia mamay 10 i 5 lat zostali
        zarznieci jak wieprze.Dla mnie,moich dzieci ta wojna wciąż trwa,codziennie
        widze swą piekną mamę na wózku,jej schorowanie i ciagły strach.Nie ma miesiąca
        by nie przezywała koszmaru we snie.Nawet nie wiesz ile malutkie dziecko potrafi
        zapamietać.Mój prastryj nazywał sie Wincenty Rogoziński-Szolc,odkrywca
        Kamerunu.Mój pradziadek był nauczycielem rzeznika czuprynki,który za to,ze był
        zmuszany przez niego do nauki,osobistym rozkazem kazał wymordowac
        Rogozińskich,Biernackich.Nie wiedział,ze rozumu,nauki nie da sie wytepić.Dzis
        mój syn studiuje na Politechnice,córka została laureatką polskiej Olimpiady
        Matematycznej,teraz szykuje sie do miedzynarodowej.Ukraińcy nie maja sie czym
        szczycic,oni nawet nie przyjmuja do wiadomości swych mordów,okrucieństw.Moje
        dzieci aktywnie uczestniczą w przekazywaniu prawdy o bestialstwie
        Ukraińców.Jestem z nich dumna,gdyż widząc cierpienie swej ukochanej babci a
        mojej mamy sami doszli do pogardy dla Ukrainy.Kresowianie wrocławscy uczcili
        zapowiedz Niemiec,iż Ukraina moze dopiero za 20 lat bedzie w UE.Nie dorosła do
        tego by byc wsród cywilizowanych narodów,bo te swoje błędy wyznali i nie
        stawiaja pomników oprawcom i morcercom.To jest moja strona medalu.Ty masz
        swoją,ale czy tak bolesną?.W 2005r według CEBOS,Ukraincy byli na jednym z
        ostatnich miejsc co do których Polacy zywią symaptię.Wejdz na forum Polska -
        Ukraina,tam znajdziesz link do tego badania.Pytam więc,czyzby 87% Polaków sie
        myliło,czy moze nie wierzą narodowi,który nie potrafi czytac własnej historii\
        i od którego doznali tyle krzywd..i to w imie czego?,Najpierw by Hitlerowcy
        podarowali im państwo,potem łatwo pozwolili rzadzić Stalinowi,na tyle,ze
        religie,która zawsze jest jednym z filarów swiadomości narodowej sie
        pozbyli.teraz ciężko staraja sie odbudowac wiarę i etyke,moralnośc oraz
        wszystko co znia sie wiąże,dlatego twierdze,ze 20 lat to za mało by Ukraina
        potrafiła zdobyc sie na prawdę.Wbrew pozorom,cenie Ukrainców,którzy w latach
        terroru ratowali i ginęli za Polaków.Dla nic chwała i im należa sie
        pomniki........,który nazywa sie człowieczeństwo.
        • bonobo44 Re:asta..... 23.08.06, 13:33
          asta7 napisała:

> To jest moja strona medalu. Ty masz swoją, ale czy tak bolesną?

nie...

asta, ja przecież nie odmawiam Ci prawa do wykrzyczenia swego bólu a nawet...
          nienawiści! człowiek jest taki, jakim ukształtowało go jego życiowe
          doświadczenie... w jego wyniku zarówno miłuje jak i nienawidzi...
          to, co się stało to krzycząca także Twoim głosem tragedia, nieszczęście,
          niesprawiedliwość, która przecież zniszczyła życie LUDZIOM, a nie nieczułym
          przedmiotom!!! okaleczyła je, pozbawiła najważniejszych w życiu każdego treści
          i wartości, do których wszyscy mamy niezbywalne prawo...

byłem wstrząśnięty, gdy odkryłem cały rozmiar tej tragedii...
          bardziej niż zbrodnią katyńską (tam ginęli dorośli mężczyźni)...
          na Wołyniu bestialsko mordowano całe rodziny... robili to często sąsiedzi z tej
          samej wsi...
          ogrom tego nieszczęścia, które dotknęło dziesiątki tysięcy zwykłych mieszkańców
          miasteczek i wiosek nie mieści mi się po prostu w głowie...
          próbuję to zestawiać z niedawnym ludobójstwem w Jugosławii i np. w Kongo...
          rozum i wyobraźnia cofa się przed tym, do czego zdolna jest ludzka natura...

mimo to... na miły Bóg! istnieje przecież i jej druga strona!
    • bastion44 Re: Dlaczego tylko tragedia Wołynia???? 07.07.08, 17:47
      Myślę,że od Wołynia ta czerwono-czarna zaraza się zaczęła.Ale potem
      objęła tereny Galicji,Podola,Pokucia,oraz nasze ziemie południowo-
      wschodnie.Dlatego uważam,że trzeba rozmawiać o całokształcie mordów
      na tych terenach,gdzie miały one miejsce.Nie można zawężać tego
      ludobójstwa tylko do granic Wołynia.A nieobecność prezydenta
      Kaczyńskiego na obchodach rocznicy rzezi wołyńskiej,świadczy o
      tym,że Polska nie ma polityki historycznej.Stanowisko prezydenta RP
      w tej kwesti,świadczy o lekceważeniu zjawiska ludobójstwa.Czerwono-
      czarny sztandar miały oddziały UPA,oznaczały one:krew i śmierć.
    • bonobo44 Ludzie dobrzy jak chleb - ks Tadeusz Isakowicz-Zal 17.01.12, 00:41
      Ludzie dobrzy jak chleb - ks Tadeusz Isakowicz-Zaleski

Fragmenty spotkania zorganizowanego przez Klub Wtorkowy

Kraków, 25 stycznia 2011

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka