Dodaj do ulubionych

co lepsze MB12 czy nootropil

05.02.10, 22:48
mam dylemat co lepsze, co bezpieczniejsze no i oczywiście co wreszcie
przyspieszy szare komóreczki(w efekcie zadziała). Może macie jakies
doświadczenia? proszę o rade. Mała ma 2,5 roku.
Obserwuj wątek
    • marian770 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 06.02.10, 10:14
      obywda powodują hiperaktywność, chociaż formalnie oba moża ze sobą
      łączyć.
      stąd wyprubuj najpierw jedno a później drugie, chociaż nootropil dla
      2,5 rocznego dziecka ? czy lekarz to Ci zapisze ?
      • oleczek555 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 06.02.10, 10:58
        oczywiście, ze przepisze z tym ,że nootropil to chemia, więc ja wybrałabym MB12, ale juz sama musisz wybrać
        • dzasta4 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 08.02.10, 22:39
          Cześć,
          Czy można podawać dziecku nootropil i MB12 równocześnie. Obecnie podaję dziecku nootropil oraz zamówiłam na ebay MB12 oraz choline&inositol. Myślałam żeby to podawać równocześnie.
          Proszę o radę.
          Serdecznie pozdrawiam
          • marian770 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 09.02.10, 20:44
            z MB12 jest jeden problem.
            wymaga długotrwałego suplementowania najkrócej 1,5 roku, optymalnie
            2 lata, a często i 3 lata- jeśli chcemy oczywście osiągnąć efekt
            długotrwały. no bo co nam po tym, że po podaniu dziecko się rozgada,
            ale jak przestanie działać methyl to nastąpi regres u dziecka

nie chce nikogu tutaj na forum urażać, ale szczerze wątpie czy wiele
            osób na forum wytrwa tak długi okres czasu...

Nootropil ma tą cechą że naprawia uszkodzone komórki mózgu, pobudza
            go, często na długi okres, na tyle długi aby dziecko zdołało się
            samodzielnie rozwinąć. MB12 natomiast jest lekiem doraźnym a
            Nootropil leczącym, no chyba że ktoś wytrwa 2 lata z podawaniem MB12
            ( po okresie 2 lat podobno MB12 daje efekt już na całe życie )

bardziej celowe jest dlatego podawanie karnozyny, gdyś ta jest
            suplementem leczącym, a nie dorażnym.

suplementy leczące: nootropil, acetyl-l-karnityna, karnozyna,
            kurkuma, gotu kola, Ginko Biloba , Omega 3, tran ( witamina cis A ),
            myocholine oraz MB12 po okresie 2 lat, a z minerałów cynk, a z
            terapii : homeopatia, bioterapia, akupunktura

suplementy doraźne ( dające efekt tylko na czas podawania ), MB12
            podawane krócej niż 1,5 roku, DMG, kwas foliowy, inozytol, witaminy
            kompleks B, B6, C, E, i wszelkie minerały pozostałe ( jak np.
            magnez ), priobiotyki, enzymy trawienne i zioła poprawiające
            trawienie, aminokwasy ( tyrozyna, fenyloalanina, tryptofan,
            arginina, lizyna, tauryna, metionina, cysteina, glizyna, ). w
            aminokwasach wyjątek stanowi glutamina ( naprawia nieszczelne
            jelita ,ale musi być podawane w cyklu 1 miesiąc podawania i 3
            przerwy ).

warto jednak zaznaczyć że podawanie suplementów działających
            doraźnie przez długi okres ma b. istotne znaczenie w rozwoju mózgu i
            układu nerwowego dziecka. wczesne lata dziecięce maja krytyczne
            znaczenie w rozwoju i suplementujac je dodatkowo przez kilka lat
            dajemy im lepszy rozwój fizyczny, psychiczny i umysłowy. to
            inwestycja na całe życie.
            • anusiab_1 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 21.03.10, 15:28
              Czy ktoś z was próbował zastosować metodę Tomatisa. Ma 3,5 letniego synka który
              nie mówi ( pojedyncze słowa... ale dosłownie parę) Polecono mi tą metode. Czy
              ktoś zna dobrego, ale dobrego lekarza psychologa ośredek gdzie mogli by mi
              zdiagnozować stan psychiczny mojego synka. różni lekarze np. neurolodzy nic nie
              mówią EEg jest OK albo zastanawiają sie nad tym: opóźniony rozwój mowy ??? albo
              afazja rozwojowa ????? Mam mętlik.Pomóżcie
            • moskito88 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 08.11.10, 23:31
              Witam ,w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania zwiazane z problemami mojego syna trafiłem na ten wątek.Bedę wdzieczny za wszelkiego rodzaju sugestie i wskazówki .
              W dużym skrócie. Maciek urodził się półtora roku temu.Ciąża była przenoszona o tydzień ,(w Wielkiej Brytanii to niestety norma) poród długi ponad 30godzin i zakończony cesarskim cięciem.Niedotlenienia niestwierdzono chociaż był mocno wciśniety w miednice.Waga 4.3kg W wieku ok 6miescięcy zostało zdiagnozowane obniżone napięcie mięsniowe i asymetria mięśniowa.Dodatkowo atopowe zapalenie skóry, alergia (żona ma alergie na salicylany ) , nadwrażliwośc na dotyk.Prowadzone ćwiczenia rehabilitacyjne dzieki czemu maluch robił postępy, zaczął raczkować mając 12miesiecy i tak do tej pory.Przez pare miesięcy podawany nootropil z zalecenia lekarza (8-13mies) ale potem odstawiliśmy. Obecnie Maciek próbuje wstawać bez pomocy i chodzić trzymany za ręce chociaż nieusiądzie z leżenia na plecach bez podparcia i nadal jest dość wiotki.Ostatnie badania krwi wyszły poprawnie (wcześniej niedobór żelaza oraz podwyższone AST do jakis 240 z normowych 170 przez okres paru miesięcy o ile dobrze pamiétam.) Specjalista od chorób mieśni wykluczyła wstepnie dystrofie.Po przeprowadzonej tomografi (tydzień temu ) anomalie jaką stwierdzono to stopień mielinizacji oun na poziomie 12miesiecznego dziecka (obecnie ma 18mies.).Od paru miesięcy zasób słów pozostaje ten sam: mama ,tata ,baba ,dziadzia, i kilka dzwiekonasladowczych.Lubi nucic uslyszane melodie.Jednocześnie widac że się irytuje jak coś chce np.pić i niepotrafi tego powiedzieć.Powtarza znane mu slówka wielokrotnie szczegolnie jak sobie coś nuci .Postęp fizyczny jest zauważalny natomiast w mowie wyraźnie coś staneło. Obecnie czekamy na wyniki badań metabolicznych (to jeszcze pare miesięcy ) i chcemy zapisać małego na badania genetyczne.
              Czy ktoś mógłby poradzić jak postępować dalej ? Po przeczytaniu tematów pokrewnych pomyślałem o grzybicy tym bardziej że ja i żona walczymy z nią od kilku lat.Jakie podjąć działania w kierunku wykluczenia grzybicy u malucha oraz jaka sprawdzona terapia odgrzybiająca ? A może coś jeszcze innego ? Dodatkowo jakie suplementy podawać ? Witaminy z grupy B ?
              ‘Marian 770’ wspominasz o karnozynie i inozytol + cynk ? Gdzie tego szukać i jak stosować.Obecnie jestem w Wlk.Brytanii i może tutaj z dostępnością bedzie łatwiej.
              Piszcie, za wszystkie wskazówki będę wdzięczny.
              • marian770 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 10.11.10, 18:43
                > ‘Marian 770’ wspominasz o karnozynie i inozytol + cynk ? Gdzie te
                > go szukać i jak stosować.

możesz włączyć te suplementy jak najbardziej. to zawsze stymuluje mowę.
                kupić możesz na ebay ( jesli mieszkasz w UK ).

stosowanie - 1 kaspułka ( 500 mg ) rano i jedna kapsułka popołudniu
                cynk -5 mg 2 razy dziennie
                inozytol - możesz dawac aż do osiniećia skutku , nie ma objawów ubocznych nawet przy duzych dawkach, no może poza sennościa. ale tak jak piszesz z karnozyną wysoce wskazany jest cynk oraz inozytol.

na problemy Twojego syna polecałbym bardzo Cerebrum compositum ( firmy Heel ) do picia w ampułkach
                w UK zdaje się że nie sa na receptę.
                • moskito88 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 11.11.10, 20:39
                  'Marian 770' dzięki za szybką odpowiedź.
                  Żona była wczoraj z synem u neurologa który stwierdził że 'chłopcy tak czasami mają ' i mielinizacja następuje później....i tyle...(lekarz pracjujący w ośrodku rehabilicyjnym).....Podejżewam, że o doświadczeniach forumowiczów z lekarzami można by niejedną książkę napisać...Czy ktoś z Was mogłby polecić sensownego neurologa (a może psychologa dziecięcego) który był wstanie doradzić jak należy postępować w przypadku Maćka ? Najlepiej z Kielc ewentualnie z Warszawy ?
                  'Marian 770' czy suplementy o których wspmniałeś wcześniej i dodatkowo nystatyna niebędą się ze sobą kłóciły ? Zanim postaram się o nystatynę myślałem o citroseptcie który sam używam ,ale to podobno, można stosować u dzieci od 3roku życia ? Czy tu się mylę ? Które suplementy, nazwijmy je antygrzybiczne ,można podawać takim 1.5rocznym przystojniaczkom ? Pozdrawiam
                  • marian770 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 11.11.10, 23:40
                    Nystatyna nie kłóci się z innymi suplementami.
                    na mielinizacje bardzo dobry jest Methyl B12 ( MB12)

także bardzo polecam, nawet chociażby w formie tabletek ( dostaniesz na ebay )

>Które suplementy, nazwijmy je antygrzybiczne ,można poda
                    > wać takim 1.5rocznym przystojniaczkom ?

MB12 możesz podać spokojnie ( nawet do 6 roku zycia ). im wcześniej tym lepiej. Eye Q też możesz już dawać.

możesz też dawać Cerebrum compositum, ale skonsultuj to z homeopatą

mózg dziecka ( neurony ) rozwija się do 3 roku życia ( po 3 roku życia do 6 tworzą się już tylko połączenia nerwowe ) - nie tracie więc cennego czasu i działajcie!

nie dawalbym też szczepionek, albo poprostu wstrzymałbym się do 5 roku życia. tak jest w wielu krajach zachodnich. one fatalnie wpływaja na napięcie mięsniowe! wystarczy że napiszenie odmoe przyjęcia szczepionek. nikt Was nie będzie ściagał gdyż macie takie prawo.
                    • moskito88 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 12.11.10, 22:11
                      Marian770 jeszcze raz dzięki za rady.Ze szczepieniami nie spieszymy się.Przy okazji jestem w w trakcie kupowania wyciskarki do soku wolnoobrotowej nie mylić z sokowirówką która jest szybkoobrotowa.Sok wyciśnięty nie odwirowany z owoców ,warzyw czy tzw.zieleniny to bomba mikroelementów i witamin najłatwiej przyswajanych przez organizm. Polecam . Terapia sokami wraz z odpowiednią dietą jest wykorzystywana w leczeniu raka tzw. 'Terapia Gersona'.

Dla poszukujących informacji o suplementach link do strony autorstwa min.'Mariana770'
                      forum.gazeta.pl/forum/w,17669,105450106,,Metody_ktore_dzialaja_moje_wnioski.html?v=2
                      • marian770 kwas foliowy 14.11.10, 17:21
                        jeszcze jedno na mielinizacje dobre też jest kwas foliowy, możecie mu podawać połówkę tabletki ( tej najmniejszej ) raz dziennie.

a więc wszytko co wspiera metylacje ( MB12, kwas foliowy ) pomaga mielinizacji ( z sieci )

"Prawidłowa metylacja jest konieczna również dla właściwego przebiegu mielinizacji. Zwyrodnienie mieliny może być spowodowane niedostateczną metylacją wynikającą z niedoboru SAM, a ten z kolei może pojawiać się w związku z niedoborem folianów. Demielinizacja może cofnąć się po leczeniu kwasem foliowym. Stwierdzono, że podawanie tej witaminy powoduje poprawę kliniczną u wielu chorych na neuropatię demielinizacyjną "
                        • moskito88 Re: kwas foliowy 14.11.10, 21:39
                          Marin770 czy inozytol kupowałeś w postaci proszku czy tabletek ?Jakiej dawki nienalezy przekraczać ?Wyczytałem że Methyl B12 wchlania się dość trudno przez układ pokarmowy (podawany doustnie) i że stosuje się w formie zastrzyków lub spraya do ust ? Z zastrzykami niechce sie spieszyć ale spray to chyba najmniej kłopotliwa forma podawania,próbowałeś ?
                          • marian770 Re: kwas foliowy 14.11.10, 23:17
                            inozytol kupuje luzem 1 kilogram na ebay ( kosztuje to z kosztami przesyłki 130 zł )

daje nie tylko synowi, ale także sam biorę w chwilach zdenerwowania, on jest bardzo dobrym uspokajaczem i relaksantem ( sprzyja wydzieleniu serotoniny ) . po nim problemy życiowe stają się jakby mniejsze...

jesli o dawkowanie - nie ma ograniczeń. np ja biorę jednorazowo jedna czubatą łyżeczkę ( około 6 gram ), synowi daje na spanie płaską łyżeczkę, ale to wynik przystosowywania się ogranizmu ( daje to już od roku ). na początek dajesz małe dawki ( 500 mg jednorazowo), obserwujesz jakie są efekty uspokajające, jesli słabe to zwiekszasz dawkę.
                            inozytol nawet w bardzo dużych dawkach jest nie szkodliwy, ale na początku zbyt duże dawki mogą dać efekt "ścięcia" , stąd zaczynamy łagodnie od małych dawek.

odnośnie MB12- tak słabo się wchłania z przewodu pokarmowego , stąd albo stosuje się mega dawki ( około 5 tys. mcg 2 x dziennie , tak my robiliśmy) albo mogą być tak jak piszesz w spray- ale nie B12 tylko MB12
                            • moskito88 Re: kwas foliowy 19.11.10, 21:35
                              Właśnie przyszła przesyłka z karnozyną ,inozytolem i MB12; zaczynam od jutra podawanie. Marian770 myśle żeby rozpocząć od połwy drażetki tj karnozyna 250mg ,MB12 2500mg i śladowe ilości inozytolu przez tydzień a potem przskoczyć do dawki 2x większej + ¼ łyżeczki inozytolu.Czy tak będzie dobrze ? Oczywiście kontrola jak dziecko reaguje. Obecnie podaje kwas foliowy tak jak pisałeś wcześniej ,tran dostaje codziennie już od jakiegoś czasu i bardzo mu smakuje.Co jeszcze ? Cynk chelatyczny , Gotu kola, logiIQ ? Jeśli tak to w jakich dawkach podawać ? Może jeszcze inne witaminy z grupy B ? Mój maluch właśnie skończył 1.5 roku .Jak wspominałem wcześniej próbuje wstawać i chodzić przy meblach i za rękę ale osłabienie mięśni jeszcze pozostaje w jakimś stopniu+ ma dość luźne stawy, które rehabilitant poradził żeby dociśkać.Nadwrażliwość na dotyk i reakcje alergiczne na skórze pojawiają się co jakiś czas + lokalnie egzema. Co do zachowania to jest dość kontaktowy ,chociaż ciężko mu usiedzieć nad jedna rzeczą. A zapomniał bym ,że kupki mają bardzo nieprzyjemny zapach.Nie ma rozwolnienia ani śluzowatej konsystencji.Z czym może to się wiązać ? Jedzenie nieprzetworzone ,zero cukru i trochę jogurtów naturalnych ? Czy to kwestia diety czy może jeden z objawów grzybicy ? Marian, jak mnie złapie dołek to staram się poćwiczyć lub wyskoczyć na jogging, narazie pomaga .Czasami niepewność co do przyszłości naszych dzieciaków wywołuje rózne uczucia...Pozdrawiam
                              • marian770 zaczynaj od małych dawek 19.11.10, 22:54
                                moskito88, dla 1,5 rocznego dziecka wprowadzaj bardzo ostrożnie, malutkimi dawkami, po malutku stopniowo zwiekszając.

karnozyna - mysle ze 100 mg dziennie póki co wystarczy.

inozytol- zaczynaj powoli. bo zbyt duża dawka dla takiego małego dziecka może zbyt mocno spowolnić pracę serca! także ostrożnie!
                                1/4 łyżeczki nie zaczynaj! to za dużo. spróbuj 250 mg inozytolu na początek.

MB12 - tutaj możesz zacząc tak jak piszesz 2500 mcg

> Co jeszcze Cynk chelatyczny , Gotu kola, logiIQ ?

spokojnie, nie tak ostro! on ma przeciez dopiero 1,5 roku. nie polecam dla tak małego dziecka LOGIQ. z cynkiem też ostrożnie bo można zatruć wątrobę! przyznam szczerze że cały czas myślałem że ma 2,5 roku. generalnie suplementacje zaczyna się od tego wieku.

narazie zatrzymaj się na MB12, inozytolu ( 250 mg jednorazowo) i karnozynie ( 100 mg ) oraz tran ( tu też uważaj bo za duże dawki są toksyczne ). kwas foliowy lepiej zmniejszyć do 1/4 tabletki.

proponuje też przejśc się do homeopaty.
                              • marian770 napięcie miesniowe- mozliwe przyczny 19.11.10, 23:07
                                >Jak wspominałem wcześniej próbuje wstawać i chodzić przy meblach i za rękę ale osłabienie >mięśni jeszcze pozostaje w jakimś stopniu+ ma dość luźne stawy, które rehabilitant poradził >żeby dociśkać.

to co piszesz, to są najprawdpoodbniej efekty szczepionek. także więcej lepiej nie podawać bo to jeszcze pogorszy jego sytuacje.

wydaje się że wyjściem byłoby odtrucie już przyjetych szczepionek. ale sam dopiero testuje to na synu ( 4,5 roku ) . spróbuj w tej kwestii skontakować się z Heleną Czarnojan , powinna coś też podziałac.

e-mail: czarnojan.helena@gmail.com
                              • marian770 napięcie mięsniowe-kreatyna 22.11.10, 19:47
                                na tą dolegliwość najlepszym pomysłem jest kreatyna.
                                ostatnio na wizycie neurolog sugerował jako dobre rozwiązanie na napięcie mięśniowe
                                nie napisze Ci jakie dawkowanie dla 1,5 rocznego dziecka bo sam jeszcze nigdy nie próbowałem.

z kolei karnozyna jest dobrym pomysłem na rozwój mowy i być może na lepszą mielinizacje

• mysz3006 Re: co lepsze MB12 czy nootropil 30.04.13, 18:35
              witam, własnie skończyłam podawanie synkowi DMG- dawałam 3 tygodnie (znalazłam artykuł, że wystarczy 3-4 tygodnie), teraz zamierzam przeskoczyć na TMG dodając jednocześnie Folinic Acid i MB12 tylko jeszcze nie wiem na jakie się mam zdecydować. Dodam, że mój synek już mówi pojedyncze wyrazy zgodnie z przeznaczeniem. W chwili obecnej ma 4,8 lat. Co jeszcze mu podawać by efekty były większe i trwałe, bez pobudzenia. Aha korzystamy też z pomocy homeopatki i dostał teraz Surp M. Mam też zakupiony EyeQ ale dawki 15 ml są dla niego za duże- mały dostawał po nich bóle brzucha z biegunką. Z terapii korzystam z Tomatisa, co też fajnie wpływa na jego mowę. Bardzo prosze o pomoc bo się już gubię w tym gąszczu suplementów i dawkowania
        • aniaurszula Re: co lepsze MB12 czy nootropil 29.06.13, 21:50
          rozmawialam na temat tego leku z naszym pediatra ktoremu ufam znany od kilku lat. on zna rowniez moje dzieci i powiedzial ze w naszym przypadku to ten lek powinien przyniesc korzysci i nie zaobserwowal zadnych skutkow ubocznych u dzieci ktore je stosowaly a sa pod jego opieka
      • aniaurszula Re: co lepsze MB12 czy nootropil 29.06.13, 21:46
        tak lekarze zapisuja ten lek , corka dostala go majac 2,5 roku bierze 2 mce i efekty mierne ale u nas to zlozony problem
    • mamka22 Nootropil a Eye Q 10.02.10, 11:31
      JA podaję Nootropil (od 1,3 roku) i Eye Q (od 4 miesięcy).
      Czy razem podawane nie zaszkodzą?
      Jak długo powinno się podawać Nootropil, a jak długo Eye Q.
      dziękuję za odpowiedż.
      • lewdl Re: Nootropil a Eye Q 10.02.10, 19:13
        czytałam posta ze nie szkodzi to połączenie i z tego z pamiętam zapisał to
        lekarz.Najlepiej być szczerym z lekarzem i zapytać. Jak postępy, jest lepiej??
        ja zamierzam też tak podawać więc jestem ciekawa obserwacji. Pozdrawiam
      • marian770 Re: Nootropil a Eye Q 10.02.10, 19:44
        nie zaszkodzi, możesz być spokojna.
        a nootropil podaje się z tego co pamiętam coś koło pół roku, no ale
        o tym zresztą decyduje lekarz który wypisał receptę.

nnotropil to jest preparat na naprawienie degeneracyjnych zmian w
        mózgu. może posunąć do przodu inteligencje ,a co za tym idzie trochę
        mowę, ale sticte na mowę nootropil nie jest. takim preparatem na
        mowe jest np. karnozyna.
      • mamka22 Re: Nootropil a Eye Q 11.02.10, 10:00
        Dziękuję za odpowiedź.
        • krawczykasia Re: Nootropil a Eye Q 03.03.10, 14:08
          marian, bez urazy... nie ciąży Ci brzemię udzialania tak fachowych porad? czytam Twoje posty. Są ok. sama szukam pomocy dla dziecka itp. Mój Mały jest obstawiony terapiami ( jaki suplement by nie pomógł - trzeba nadrabiać zaległości!), ma uszkodzony mózg po okołoporodowej walce o zycie, ma tez cytomegalię wrodzoną. Co za tym wszystkim idzie ma fatalny zapis EEG i niech mi nikt nie pisze, że zły zapis ma większośc ludzi. Większość ludzi nie ma zaników korowych i zaburzeń mielinizacji itp.

Sama rozważam podawanie róznych suplementów, ale jak czytam Twoje posty to czasem sie zastanawiam czy sie nie boisz takich eksperymentów?

Pisałeś że sam je podajesz, czyli masz możliwości. Żona ma ułatwienie. Wiele z nas - kobiet obecnych na forum nie ma takiej pomocy. Muszą same szukac pomocy a potem jeszcze argumentować zasadność podawania tego czy tego. Czasem doby i możliwości braknie.

Nie myśl, że Cię atakuję, daleka jestem od tego. zazdroszczę twojej zonie, że ma PARTNERA w walce o dziecko. Ja takiego partnera psychicznie nie mam. mam męża, który zawiezie na terapię, przywiezie. Da jeść, położy spać. I to wszystko. Dla kogoś to może być duzo, ale ja wolałabym robić to sama, ale mieć z kim porozmawiać o dziecku. Odbiegłam od tematu, przepraszam.
          Wracam do suplementów - nie każdy ma możliwość wprowadzenia ich, a ja bym zalecała ostrożność, bo niezdiagnozowana padaczka może spowodować "wybuch" w połaczeniu z niektórymi suplementami, np. lekiem NOOTROPIL. Nootropil pobudza komórki, ale nie tylko zdrowe!!! Chore też.

Pozdrawiam
          • mamka22 Re: Nootropil a Eye Q 03.03.10, 15:10
            Czy sugerujesz, że Nootropil może spowodować uaktywnienie się innej
            choroby, któórej dziecko by nie miało, gdyby nie zażywało Nootropilu?
            Proszę o szczegóły i przykłady.
            Sporo się naczytałam i konsultowałam przed podaniem tego leku
            dziecku i nikt o czymś takim mi nie mówił (nie mówię tu o info z
            forum, ale o lekarzach)
          • marian770 Re: Nootropil a Eye Q 03.03.10, 21:43
            > marian, bez urazy... nie ciąży Ci brzemię udzialania tak fachowych
            porad?

przede wzystkim ja nikomu nie polecam. opisuje tylko to co podaje
            swojemu synowi, ewentualnie to co znalazłem w sieci ( np. odnoście
            terapii czaszkowo-krzyżowej ). w reszscie przypadków odpowiadam na
            pytania. każdy rodzic stosuje suplementy na dziecku na własną
            odpowiedzialność. chce jednak dodać że większość z nich nie są tzw.
            lekarstwami, a jedynie suplementami- a suplementy to uzupełniacze
            normalnej diety. a że potrafią działać cuda na nasze dzieci to już
            inna sprawa... być może powinienem dodawać notkę za każdym razem na
            dole, że odpowiedż na pytanie nie jest forma rekomendacji.

> Pisałeś że sam je podajesz, czyli masz możliwości. Żona ma
            >ułatwienie. Wiele z nas - kobiet obecnych na forum nie ma takiej
            >pomocy. Muszą same szukac pomocy a > potem jeszcze argumentować
            >zasadność podawania tego czy tego. Czasem doby i możliwości braknie.
            > Nie myśl, że Cię atakuję, daleka jestem od tego. zazdroszczę
            >twojej zonie, że ma PARTNERA w walce o dziecko. Ja takiego partnera
            >psychicznie nie mam. mam męża, który zawiezie na terapię,
            >przywiezie. Da jeść, położy spać. I to wszystko.
            > Dla kogoś to może być duzo, ale ja wolałabym robić to sama, ale
            >mieć z kim poro
            > zmawiać o dziecku

już przed urodzeniem syna interesowałem się intensywnie suplementami
            ( juz od około 20 lat ). Wasi mężowie nieposiadają takiej wiedzy bo
            sie nigdy nią nie interesowali wcześniej. ufają Wam i się zdawają na
            wasze sugestie. ja poprostu mam wiekszą wiedze niż moja żona stąd w
            kwestii leczenia syna z braku mowy ja się tym zajmuje. wierze, że
            jeśli posiadali by taką wiedze napewno by ją chcieli zastosowac po
            to aby pomóc leczyć swoje dzieci. także niepotrzebnie mnie
            idealizujesz, bo zastosowuje poprostu nabytą wcześniej wiedzę
            obecnie.

> Wracam do suplementów - nie każdy ma możliwość wprowadzenia ich, a
            >ja bym zalecała ostrożność, bo niezdiagnozowana padaczka może
            >spowodować "wybuch" w połaczeniu z niektórymi suplementami, np.
            >lekiem NOOTROPIL. Nootropil pobudza komórki, ale nie tylko
            >zdrowe!!! Chore też.

ja mam negatywny stosunek do nootropilu. dałem zresztą temu wyraz
            wiele razy w wielu postach. ja nie stosowalem tego na synu i nie
            bedze stosował. uważam że istnieją o wiele bezpieczniejsze i
            skuteczniejsze preparaty, jak np. acetyl-l-karnityna czy karnozyna.
            napisalem też że nootropilu lepiej nie łączyć z innymi reparatami
            pobudzającymi mózg - np z tymi wymienionymi powyżej czy z Gotu kolą.
            odnośnie padaczki to tak, nootropil może wywołać uśpioną padaczkę,
            co można zresztą przeczytać w archiwum teg forum ( wrzucie sobie w
            wyszukiwarke )
            • krawczykasia Re: Nootropil a Eye Q 04.03.10, 07:05
              cieszę się, że sie nie oburzyłeś święcie na moje słowa. Internet ma to do siebie, że jest "prawie" anonimowy, co powoduje że ludziom często puszczają hamulce. Czasem ktoś nieopacznie rozumie słowa innego i wywiązuje się kłótnia, a to nie było moim celem.

Co do Nootropilu to tak jak napisałam wcześniej - pobudza, ale nie tylko zdrowe komórki.
              Mój syn od trzech lat jest na leku przeciwpadaczkowym, i półtora roku temu wprowadziłam mu Nootropil. Sama lekarza poprosiłam. Brał więc dwa antagonistyczne leki. Co o tym napiszę? Ano w mowie i rozumieniu widziałam poprawe po około 1,5 tygodnia. Większa świadomość otaczającego świata, rozwój mowy też zdecydowanie przyśpieszył. Ale to tylko było przygotowanie do celebrolizyny. Są to zastrzyki stosowane w chorobach otępiennych, a mój Kuba zawsze taki jakby przymulony chodził = zero nadpobudliwości. No i dostał 1 i ostatnią serię zastrzyków, bo zaczął nam się "zawieszać". Odpływał myślami. Teraz mam fajną panią neurolog i zapytałam ją wprost czy mu zaszkodziłam, bo zapis EEG cały czas bez zmian ( czyli nie ku lepszemu czego sie spodziewałam po leku przeciwpadaczkowym ). Stwierdziła, że ten Nootropil a potem celebrolizyna mogły mieć negatywny wpływ na mózg, ale nie musiały. teraz mam się tym nie zamartwiać.
              Dlatego sceptycznie podchodzę do tych suplementów, choć bardzo chciałabym spróbowac. Szczególnie MB12, bo Kuba kiedys dostał 3 serie tych zastrzyków, mowa szybciej się rozwijała i efekt był jak najbardziej trwały. Jemu nic nie ucieka. Jak coś wskoczy to już jest.
              Jak przeczytałam rozpiskę Mariana co i kiedy dziecku daje, to zdębiałam. Dużo tego no i ja nie bardzo mam możliwość, bo pracuję od 6 i mąż Kubę do przedszkola wozi. Niestety, nie wiem czy będzie mu wszystko dawał. Na razie dostaje magnez chelatowy firmy SOLGAR ( najczystszy chelat )+ wit. B6, EyeQ. No i lek p.padaczkowy.

Mowa u nas sie rozwija, powoli ale do przodu. Chciałabym coś na ogólne funkcjonowanie mózgu. Coś nawet takiego lekko pobudzającego, bo moje dziecko jest takie wiecznie ospałe ( nie wiem co to nieprzespana noc ), chodzi za mną i "Mama, idziemy poleżeć". Jak trochę się gdzieś rozbryka to ja sie cieszę.

Boję się tych suplementów, jakie dawki dobrać? gdzie to kupić? Czego z czym nie łączyć? trucno zacząć.
              Przeszlismy przez leczenie candidy ( żadnej reakcji die-off ), której badania tez nie wykazały.Przeszlismy przez 8 m-cy diety - zeszliśmy i nie wywołało to zadnych ujemnych skutków. Zostały nam suplementy - pobudzacze.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka