Dodaj do ulubionych

mój problem - proszę o radę

17.09.10, 14:43
Witam wszystkich! Prezd chwilą mialąm ogromne szczęście, bo odnalazlam to forum. Moja coreczka ma 4 lata i 5 m-cy i ma
zaburzenia mowy (mówi niezrozumiale) i wykonuje proste polecenia.
Ostatnio zdiagnozowano u niej afazję (zaburzenia mowy i rozumienia).
Nie rozumie bardziej złożonych poleceń lub pytań np:"czym sie
zamiata?" lub czym się odkurza?". Od tego tygodnia mamy przyznane "wczesne
wspomaganie rozwoju". Od stycznia tego roku mówi dopiero jakieś pojedyncze słowa. Miala badany sluch i EEG- wszystko w porządku. Ogólnie rozwijala się troche wolniej (samodzielnie stawala 12 m-cy, chodzenie 14 m-cy), ale do 3 roku życia nic nie wskazywalo, że będą jakieś problemy (6 m-cy - gaworzyla, po roku - słowa"mama""tata"). Ogólnie lekarze uspakajali, że nic sie nie dzieje i zacznie mowić. Spolecznie jest świetnie rozwinięta i ładnie sie bawi z dziećmi.To tak po krotce... Czytam tu o jakimś tranie i myocholine - nie wiem o co chodzi... Czy można jakimiś lekami wspomóc rozwoj mowy??? Blagam o informacje, bo trudno mi coś wywnioskować ze wzmianek w rożnych postach. Pomóżcie radą i informacjami. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • marian770 Re: mój problem - proszę o radę 17.09.10, 18:27
      na afazje myocholine chyba niewiele pomoże, to się dobrze przydaje przy spektrum autyzmu, aczkolwiek tran możesz jej dawać, ale tylko od Kirkmana inaczej to się mija z celem ( wtedy jest nieskuteczne )

ja bym Ci proponował takie preparaty

podstawowe to:

Acetyl-l-karnitynę ( ang. acettyl-l-carnitine )
      Cerebrum compositium ( do picia w ampułkach )

Joalisy-
      Minddren, mindhelp i cranium

jako dodatek

Eye Q , lecytyna, magnez i cynk

no i warto włączyć do tego terapię quantec

możesz też spróbować jeden z lepszych leków do leczenia fazji
      Cerebrolizyna - ją się podaje w postaci zastrzyków, ona jest bardzo skuteczna na różne dysfunkcje mózgu, jednak trzeba go brać pod okiem neurologa po czasem może wywołać złe EEG ( ale z tego co wiem Helena Czarnojan quanteckiem potrafi włączyć program ochraniający przed negatywnym EEG mózgu )

jesli chcesz aby były skutki najlepiej jakbyś podjeła wszystkie powyższe działania.
      • marian770 Re: mój problem - proszę o radę 18.09.10, 14:49
        możesz jeszcze dodać Gotu-kolę w dawce 250 mg x 2 dziennie

Wysoce też rekomenduje quantec, zdaje się że program na afazję Czarnojan dodała w lipcu
      • green.karakorum Re: mój problem - proszę o radę 19.09.10, 09:26
        Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, ale mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie to wszystko mogę kupić? Obawiam sie, że wszystko jest dostępne albo poza Polską, albo konieczna jest karta kredytowa.
        • green.karakorum Re: mój problem - proszę o radę 19.09.10, 10:13
          Konkretnie: cerebrum i eye Q - znalazlam. Gdzie kupić acetyl l-karnitynę? Magnez i cynk - jakiej firmy i jakie dawki polecacie dla 4,5-latki? Gdzie kupić joalisy?(znalazlam takie zestawy: www.radar.pl/Joalis-1-System-Nerwowy-Mindhelp-Minddren-Neurodren-Vege-3508168/multimedia).
          • marian770 Re: mój problem - proszę o radę 19.09.10, 12:02
            acetyl-l-karnityna

allegro.pl/alc-acetyl-l-karnityna-60-kaps-x-250mg-i1237208328.html

to powinno być w kapsułkach 250 mg, dla dziecka nie można większych kapsułek bo będzie ją głowa bolała. a kapsułki 250 mg znalazłem tylko w tym linku powyżej.

magnez- kup w aptece
            Dolomit - tabletki małe.
            to jest związek magnezu i wapnia dobrze przyswajalny przez organizm. dodatkowo takie wiązanie dobrze odkwasza organizm. możesz dawać córce 1 tabletkę 2 razy dziennie.
            generalnie wszystkie suplementy dajemy 2 razy dziennie- rano i popołudniu.

z cynkiem jest problem - bo owszem są dostepne w aptece 5 mg tabletki ale one tragicznie są przyswajalne. z kolei chelat cynku fitmy Olimp kapsułi są 30 mg cynku- stąd musiałabyś dzielić taką kapsułke na 3 cześci.

Joalisy w Danmed
            Minddren
            www.danmed.pl/?id=7&gr=5&pr=105

Cranium
            www.danmed.pl/?id=7&gr=2&pr=64

Mindhelp ( mind help to są tabletki )
            www.danmed.pl/?id=7&gr=4&pr=87

dajesz na początku 1 raz dziennie po 5 kropli, po 2 tygodniach mżesz zwiększyć do 2 razy dziennie po 5 kropli.

jak Ci się skoncza te joalisy na mózg to powinnaś zabrać się za jelita. czyli joalisy - Colon, Colidren oraz Enternal

przy jelitach bardzo ostrożnie zaczynać - 1 kropla raz dziennie, i co tydzień zwiekszać o jedną kroplę aż do 5 kropel raz dziennie.

jeśli chcesz mieć postępy to powinnaś się taże zabrać za quanteca u Heleny Czarnojan
            czarnojan.helena@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka