Dodaj do ulubionych

zespół Landau-Kleffnera

07.12.10, 22:28
Bardzo mnie zainteresowała ta choroba, bo jest dość rzadka i często mylnie diagnozowana jako autyzm, afazja. Wydaje się, że kluczowe dla rozpoznania tej choroby jest badanie EEG. Niestety na palcach jednej ręki można zliczyć neurologów którzy potrafią zdiagnozować to schorzenie.
Leczenie jest inne niż przy autyźmie, bo podaje się steroidy. Możliwe jest też leczenie chirurgiczne, jak nic innego nie pomaga. Rzucam temat, bo sama się zaciekawiłam. U nas się zgadza całkiem sporo, nie wiem tylko czy nasze EEG odpowiada zapisowi charakterystycznemu dla tego syndromu ale będę dręczyć neurologa w tym temacie.

Na razie podaję kilka linków:
www.autyzmirodzina.republika.pl/topics/.%5Cartykuly%5Cfull%5CSyndromLKS.htm
emedicine.medscape.com/article/1176568-print
www.friendsoflks.com/Home_Page.htm
Obserwuj wątek
    • kasiaimichael Re: zespół Landau-Kleffnera 08.12.10, 08:09
      Gdyby miala tez zespol to by sie nic nie ruszalo do przodu a nawet szlo nadal do tylu. Slyszalam o jakiejs babce w Poznaniu (nie pamietam jej imienia i czy byla lekarzem czy psychologiem) ktora wyprowadza dzieci z tego zespolu neurofeedbackiem.
    • julia10081 Re: zespół Landau-Kleffnera 11.02.14, 19:51
      Witam serdecznie ..Czy ktos z panstwa ma dziecko z podobnymi objawami? Czy wiecie moze gdzie i kto moze zdjagnozowac ten zespół Landau Kleffnera w Polsce? bardzo prosze o pomoc pozdrawiam....
    • helutka15 Re: zespół Landau-Kleffnera 11.02.14, 23:53
      Wiem, że diagnozują w jednym ośrodku w Wlk. Brytanii i robią tam badania naukowe. Przeglądałam kiedyś internet i wpisywałam tę frazę po angielsku i odesłało mnie do nich na stronę. Mało kto się na tym zna w Europie. Może przez kogoś w Polsce udałoby się z kimś tam skontaktować. Przychodzi mi od razu do głowy CZDz w Warszawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka