mamka22 04.05.11, 11:04 Włąśnie przygotowuję dziecię do chetalacji, DMSA, potem łacznie z ALA. Jak stosować Sylimarol? W jakich dawkach dla 5,5 letniego dziecka? I czy tylko podczas chelatacji, czy również przed jej rozpoczęciem? Dziękuję za odp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marian770 Re: Sylimarol podczas chelatacji 05.05.11, 22:15 ja daje 1 kapsułke dziennie Sylimarolu firmy Olimp sklep.kfd.pl/olimp-sylimaron-100-60-kaps-p-832.html daje codziennie bez względu na to czy robie chelatacje czy nie Odpowiedz Link
legenda3 Re: Sylimarol podczas chelatacji 05.05.11, 23:01 100 mg to duża jednorazowa dawka jak dla dziecka. Ja dawałabym w dawkach podzielonych, np. połowę do obiadu i połowę do kolacji. Poza tym szukałabym "czystszego" sylimarolu, bez wypełniaczy i barwników. Bardzo na to zwracam uwagę, bo moj syn to straszny alergik. Odpowiedz Link
trackermaly Re: Sylimarol podczas chelatacji 06.05.11, 21:14 zgadza się. ma barwniki które moga uczulać, na szczęscie u nas syn nie jest alergikiem ( pod tym kątem mamy spokój ) stąd możemy to używac, ale jak wiadomo żadne barwniki nie są bezpieczne. być może przerzuce się na Sylimarol ( Sylimaryna ) firmy Swanson. tam nie widzę aby miał jakieś wypełniaczne. Byloby to napewno bezpieczniejsze wyjście. co do dawki, to tak, lepiej byłoby podzielić na 2 dawki, ale przyznam szczerze zmęczony już jestem dzieleniem kapsułek ( u nas dużo suplementów dzielimy ) Przedawkować zaś Sylimarol jest trudno, ( oczywiśce mega dawki mogą być szkodliwe) może co jedynie wywołać biegunkę. Odpowiedz Link
damiankowa.mama Re: Sylimarol podczas chelatacji 06.05.11, 21:22 Ile wynosi dawka dobowa na kg masy ciała? Dziecko waży 16kg, obecnie dostaje 2 tabletki (czyli razem 140mg)/dobę Sylimarolu z Herbapolu ale chętnie bym przeszła na cos bez benzoesanu sodu, glukozy, sacharozy, stearynianu magnezu, talku, gumy arabskiej i wosków - to wszystko są substancje pomocnicze w tych tabletkach :-( Odpowiedz Link
mamka22 Re: Sylimarol podczas chelatacji 06.05.11, 09:31 A nie mogę po prostu zwykłego sylimarolu w tabletkach z apteki ( on jest bodajże Herbapolu). www.doz.pl/apteka/p2333-Sylimarol_70_mg_drazetki_70_mg_30_szt Odpowiedz Link
legenda3 Re: Sylimarol podczas chelatacji 06.05.11, 15:28 Możesz, ale myśle, ze lepiej kupić 35 miligramowy i dawać 2 x dziennie po jednej tabletce. Zwłaszcza jeśli dziecko polyka tabletki bez problemów. Odpowiedz Link
trackermaly Re: Sylimarol podczas chelatacji 06.05.11, 21:18 lepszym wyjściem byłoby zaopatrzyć się na allegro np. firmy Swanson lub innej. Z tego co czytam nie posiada tam barwników ( "E" coś tam ) Ta w formie tabletek ma 2 wady- ma formę zbitej tabletki przez co obciąża żołądek, po drugie posiada ( fakt że w niewielkiej ilości ) Beznzoesan sodu co też nie jest dobrym rozwiazaniem. Ale sporadycznie te kapsułki można spożywać, ale długoterminowo ( a tak się zaleca dla dzieci z problemami z mową i ze spektrum) lepiej te bez wypełniaczy Odpowiedz Link
legenda3 Re: Sylimarol podczas chelatacji 06.05.11, 21:36 Racja, ale ten sylimarol z herbapolu jest chyba najtańszy. Odpowiedz Link