gra2010 28.09.11, 10:02 jak w temacie, ponoć ma działanie nootopowe, a jest wyciągiem roslinnym. slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=2318.0;wap2 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marian770 Re: Vinpocetine- czy ktoś stosował u dziecka? 29.09.11, 00:53 ryzykowna sprawa stosowanie u dziecka. no chyba że u nastolatka, to już bardziej chodzi o to że on silnie pobudza ukrwienie mózgu. w skrajnych przypadkach może powodowac wylew krwi do mózgu zalezy oczywiście od wielkości dawki i wrażliwości danego człowieka ( tu jakbyś się zdecydowała najlepiej aby Helena dobrała wielkośc dawki ) w każdym razie czytalem że nie można stosowac dłużej niż 2 miesiące oraz unikać wszytkiego co rozrzedza dodatkowo krew duzo lżejsze działanie ma Gotu kola i ten preparat bym polecał. Vinpocetine brała moja siostra- z tego co mi opowiadała, efekt w postaci lepszego myślenia miała prawie natychmiastowy ( skutecznością przewyższa znacznie tak ceniony przez lekarzy Nootropil ) , ale w tydzień po przerwaniu przyjmowania, problemy z myśleniem jej wróciły ( dostała je po 2 ciąży ) Z tego co patrzałem to można go dostać w tej ruskiej aptece internetowej Odpowiedz Link
gra2010 Re: Vinpocetine- czy ktoś stosował u dziecka? 29.09.11, 20:56 Dzięki Marian za odpowiedz :) Cały czas kombinuję jak tu moim chłopakom pomóc, większość polecanych przez ciebie supli i mozliwości przerobiłam, i efekt jest ale nie taki jak by chciała. pozdrawaim Odpowiedz Link
marian770 Polecam acetyl-l-karnozyne 29.09.11, 23:01 gra2010, moim ostatnim odkryciem , moim zdaniem rewelacyjnym jest acetylokarnozyna dostpena tylko tutaj ( niestety karta przedpłacona do płatności internetowych nie działa, trzeba mieć kartę kredytową ): purebulk.com/n-acetyl-l-carnosine ona jest droga, ale... tego stosuje sie malutkie ilości przez pierwszy miesiąc- 100 mg dziennie ( dostajesz to w proszku luzem, ale pakujesz to to kapsułek o pojemności 100 mg ) a później stosuje się tylko 2 razy w tygodniu po 100 mg. ale najlpeiej jak Helena dobierze dawkowanie ( robisz zdjęcie tego proszku wysylasz i wtedy się pytasz jaka jest optymalna dawka Acetylokarnozyny dla syna aby wspierał rozwój mowy i intelektualny ) oraz po jakim czasie zmniejszyć dawkę aby nie zakłócal procesów myślowych ja sam tego próbowałem i to strasznie rozjaśnia umysł i myslenie, poza tym mocno wpływa na rózwój przednich płatów czołowych a przez to silnie stymuluje rozwój mowy. bo tym chce się non stop gadać. do teog nie ma negatywnych skutków jakie ma jego gorsza wersja czyli karnozyna. jest tutaj identycznie jak z pomiędzy karnityną a acetyl-l-karnityną. Acetyl-l-karnityna przekracza z łatwością barierę krwew mózg oraz wpływa regenerująco na komórki mózgu. karnityna nie ma tych właściwości. pododbnie jest z acetyl-l-karnozyną. ponadto ona nie jest rozbijana jak w przypadku karnozyna na dwa peptydy- czyli beta alanina i histydyna. ponadto karnozyna jest niszczona w żołądku stąd tak naprawdę suplementowanie samą karnozyna w małych ilościach nie ma specjalnego sensu i właściwości leczniczych. zupełnie jest inaczej w przypadku acetyl-l-karnozyny bardzo polecam go. wprawdzie 25 gram kosztuje około 250 zł, ale starcza to nawet na rok, bo jak wspomiałem wyżej stosuje się w malutkich ilościach ( 100 mg jednorazowo, czyli starcza to na 250 dawek ) Odpowiedz Link
gra2010 Re: Polecam acetyl-l-karnozyne 01.10.11, 10:37 Dzięki Marian za odpowiedz. Czy byłby problem abys przysłam mi zdjęcie tego proszku acetylokarnoz > yna na meila gazetowego. Też liczę się z kosztami - ja lecze dwóch synów i siebie. Wolałabym przed zakupem aby Helena sprawdziała czy ten suplement będzie korzystny dla chłopaków. I jeszcze pytanie - jestesmy teraz w trakcie chaltacji ALA, czy to - według ciebie - może kolidować z acetylokarnoziny czy nie? z górny dzieki gra Odpowiedz Link
marian770 Huperzine- suplement na pamięć 02.10.11, 15:10 ok, prześle wieczorem. Polecam też Twoim dziecom Huperzine- www.iherb.com/Source-Naturals-Huperzine-A-200-mcg-120-Tablets/6335?at=0 nastolatkowi podajesz pół tabletki , raz dziennie, rano, mniejszym dzieciom, 1/4 tabletki raz dziennie. Huperzine naprawde wspaniale poprawie procesy myślowe, efekty widoczne są odrazu, chociaż im dłużej się bierze tym lepsze efekty. Odpowiedz Link
bubbelek Re: 09.10.11, 10:35 Dawałeś to już małemu? Fakt strasznie drogie. Ciekawe dlaczego aż taka różnica w cenie l-karnozyna a alc. Dlaczego jeżeli jest lepsze nie ma tego np.w Behavior Balance-DMG a jest l-karnozyna W składzie formuły w 1 porcji (2 kapsułki): witamina E 16,66 IU witamina B6 33 mg kwas foliowy 266 mcg witamina B-12 (methylcobalamin) 10 mcg magnez 17 mg cynk 1,66 mg DMG 133 mg L-karnozyna 133 mg betaina HCL 67 mg Odpowiedz Link
marian770 Re: 09.10.11, 18:30 bubelek , nie widzę w tym suplemencie nic co by dawało gwarancje na skuteczne działanie DMG i -l-karnozyna są poprostu w zbyt małych ilościach DMG zresztą jest suplementem doraźnym, on nie leczy, daje poprawę poprostu na okres brania, a po jego skonczeniu problemy wracają ( on głównie działa na tzw większą śmiałość w kontaktach i rozmowność ). ja go daje, bo to lepsze zawsze niż nie dawać co do l-karnozyny- swego czasu dużo czytałem o niej. problem z samą karnozyną jest taki że musiałby być brany w naprawde w dużych ilościach aby ta karnozyna dotarła do mózgu. chodzi o to że karnozyna ulega rozpadowi, najpierw pod wpływem kwasów żołądkowych duża część karnozyny ulega zniszczeniu, to co przedostanie się do jelita zostaje rozbite pod wpływem enzymu zwanego karnozynazą na 2 odzielne aminokwasy - bete alaninę oraz na histydynę , które nie maja wiekszej wartości leczniczej, a dla wrażliwych dzieci mogą nawet powodować uczulenia. Te niedobitki które przedostana się do krwi mogą nie pokonać bariery krew-mózg ( większość takiej karnozyny wykorzystywana jest przez mięśnie ). To co dostanie się do mózgu to są ilości śladowe Z tego może też wynikać słaba wartość lecznicza osób które nie zauważyły poprawy po suplementacji l-karnozyną. Z acetyl-l-karnozyną jest inaczej- wiązanie acetylowe sprawie że nie podlega rozkładowi pod wpływem enzymu zwanego karnozynazą na 2 osobne aminokwasy, a poza tym ułatwa przenikanie bariery krew-mózg ( jest tu zresztą podobnie jak w przypadku l-karnityny , która nie pokonuje bariery krew-mózg a jej wersja acetylowa czyli acetyl-karnityny już tak ) ponieważ jednak jest prawie w 100 % wchłanialny i nie ulega rozpadowi to sotsuje się jej malutkie ilości- najlepiej nie więcej niż 100 mg dziennie , a po około miesiącu po nasyceniu, daje się 2 razy w tygodniu ( sam obecnie daje 50 mg 2 razy w tygodniu ) Acetyl-l- Karnozyna to bardzo wartościowy suplement bo silnie wpływa na rozwój przednich części mózgu odpowiedzialnych za rozwój mowy. to po tym w wakacje mieliśmy bardzo duży progres ( aczkolwiek LOG IQ też braliśmy w wakacje i tez miał w tym swój duży udział ) Wydaje się drogi ale jesli wezmiemy pod uwagę że stosuje się malutkie ilości to wyjdzie że takich np 25 gram staczy na rok suplementacji Odpowiedz Link
mywork Re: 25.10.11, 14:39 Marian, a czym ty odważasz te 100 mg? potrzebna chyba waga laboratoryjna,co? Odpowiedz Link
marian770 Re: 25.10.11, 20:24 mam pustą kapsułkę o pojemności 100 mg. poprostu ładuje w nią ten proszek i stąd wiem. Odpowiedz Link
barabaraszuk Re: Vinpocetine- czy ktoś stosował u dziecka? 30.03.25, 19:03 Mój syn ma ADHD i od kiedy stosujemy Focus IQ, jego koncentracja się poprawiła. Nie jest to cudowny lek, ale zdecydowanie pomaga mu w codziennym funkcjonowaniu. Odpowiedz Link
zofakowna94 Re: Vinpocetine- czy ktoś stosował u dziecka? 30.03.25, 21:26 Mój syn miał problemy ze skupieniem, ale po wprowadzeniu Focus IQ zauważyłam znaczną poprawę. A cena? Duży plus w porównaniu do Eguazenu! Odpowiedz Link
martyna.badowska Re: Vinpocetine- czy ktoś stosował u dziecka? 02.05.25, 13:38 Zgadzam się to bardzo fajnie wspomaga koncentracje, ale nie wymagajmy że rozwiąże wszystkie problemy. Odpowiedz Link