Dodaj do ulubionych

do kogo się udac z problemem?

30.10.06, 11:13
wpisujcie jakie konsultacje i jakich specjalistów nalezy odwiedzic w
pierwszej kolejności. Na co zwrócic uwagę. Itp.
Obserwuj wątek
    • wewska Po pierwsze badania słuchu. 30.10.06, 16:59
      Przede wszystkim badania słuchu, skierowanie należy wziąźć od laryngologa a
      skierowanie do laryngologa od pediatry.
      Badanie słuchu ma na celu wykluczenie niedosłuchu u dziecka. Podczas wizyty u
      laryngologa przypilnujcie, żeby zdabano czy nie ma przerostu trzeciego migdała i
      czy wędzidełko pod językiem nie jest przyrośnięte.
      PS Wszystko co napisałam wiem z prywatnego doświadczenia, nie jestem ani
      lakarzem ani rehabilitanktą. Po prostu mam małego niemowę w domu.
      • anatemka Re: Po pierwsze badania słuchu. 30.10.06, 17:33
        u mnie badanie słuchu wygladało tak: skierowanie od pediatry do audiologa, po
        badaniu audiolog oceniał wynik
    • wewska Neurolog 31.10.06, 22:41
      Jak już mamy badania słuchu i wszystko "wyszło" Prawidłowo to możemy udać się do
      neurologa. Powinien on wykonać podstawowe badanie neurologiczne polegające na
      popukaniu, postukaniu i zajrzeniu gdzie trzeba. Neurolog może nas skierować na
      badanie EEG lub tomografię komputerową.

PS Czemu nikt tu nie wpisuje swoich wskazówek? Wygląda na to, jakbym była jedyna
      na tym forum. Napiszcie, jaka była Wasza droga, to naprawdę może komuś pomóc.

Pozdrawiam, wewska.
    • wewska Znaldź dobrego logopedę. 31.10.06, 22:46
      Poszukajcie dobrego logopedy, a najlepiej neurologopedy. W zależności od przyczyny
      opóźnienia mowy (np w przypadku opóźnień z powodu opóźnionego rozwoju
      umysłowego) należy wręcz szukać oligofrenologopedy. I szukajcie tak długo,
      dopóty uznacie, że znaleźlicie kogoś dobrego, nie wahajcie się zmienić lekarza
      jeśli Wam nie odpowiada lub widzicie, że terapia u tego logopedy nic nie daje.
      • anatemka Re: Znaldź dobrego logopedę. 01.11.06, 12:34
        dopisze , że jesli czujecie, że cos jest nie tak, nie dajcie sie zbyć pediatrze-
        chłopcy tak maja i samo przejdzie. Na dobrego lekarza rzadko trafia sie od razu.
    • mojkrasnal Re: do kogo się udac z problemem? 01.11.06, 20:27
      U mnie zaczęło się od prywatnej wizyty u neurologa, na której niestety
      usłyszałam słowa : TO CHŁOPIEC, CHŁOPCY ROZWIJAJĄ SIĘ Z OPÓŹNIENIEM.Źle
      trafiłam niestety. Następny krok to badania słuchu, robiłam 4 razy :/ 1- lekki
      niedosłuch, 2- wszystko ok, 3- głuchota (!!!) , 4- ok (Warszawa, prof
      Skarżyński). Dziecko słyszy doskonale. W międzyczacie laryngolog, bo migdał był
      okropny ( wycieliśmy).Do logopedy prywatnie, bo wszędzie trzeba było czekać w
      kolejce. Kolejny neurolog, który skierował mnie na badania do szpitala. Tam
      wykonano EEG we śnie i rezonans magnetyczny. Niestety ordynatorem na odziale
      była pani doktor z którą zetknęłam się zaraz na początku drogi ( ta od chłopców
      którzy później zaczynają :>). Na szczęście poznałam na odziale kogoś kto
      polecił mi neurologa ...... i to był cud. 3 neurolog (polecony) dał skierowania
      na turnusy rehabilitacyjne, na terapię SI, na hipoterapię, rehabilitację w
      ośrodku, polecił logopedę.Badania genetyczne, aby wykluczyć lub rozpoznać jakis
      zespół. W tej chwili moje dziecko jest rehabilitowane, jest pod opieką
      logopedy ( 3 logopeda, którego zaakceptował i współpracuje) , do tego pedagog i
      psycholog. Powoli robi postępy, zaczyna mówić. Ma w tej chwili 5 lat. Trafiałam
      na złych lekarzy.....późno trafiłam na specjalistów. Pozdrawiam wszystkich
      rodziców czytających forum.
      • gandalf26 Warszawa 02.11.06, 13:30
        Moja droga to :
        IMiDz- skierowanie pediatra, badanie sluchu i logopedia, jedno i drugie malo
        profesjonalnie i nie polecam
        Pstrowskiego - skierowanie pediatra, kompleksowe 3 dniowe badanie sluchu(bardzo
        dlugi czas oczekiwania) oraz pobiezne spotkanie z logopeda i psychologiem
        (wlasciwie rozmowa ze mna a nie obserwacja dziecka) - ale juz diagnozy mowily
        ze nie jestem przewrazliwiona lecz jest problem ktory trzeba przezwyciezyc.
        Polecam ten Osrodek jesli chodzi o sluch.Podobalo mi sie podejscie do malego
        dziecka.
        Zagorze -skierowanie neurolog; EEG i diagnoza, swietni fachowcy(logopedzy,
        psycholog, neurolodzy) ale organizacja tragiczna np na 2 tygodniowym turnusie
        rehabilitacyjnym dziecko mialo 1 godzine z logopeda i na caly turnus jedno
        spotkanie z psychologiem. Jednak wiecej na turnus tam nie pojedziemy.Strata
        czasu. Po wkazowki jak najbardziej.
        Kajetany - migdalek(wycinamy w styczniu) i metoda Tomatisa o ktora walczylam od
        ponad roku(za rok zaczynamy).Powtorzenia badan sluchu ale juz nie kompleksowe.
        Rezonans mozgu w szpitalu (w IMiDz)-skierowanie neurolog, moze napisac tez
        pediatra lecz wtedy jest platne (ok.300zl o ile pamietam)
        Poradnia genetyczna i metaboliczna (wizyta dopiero w lutym/marcu przyszlego
        roku)- skierowanie pediatra.
        Diagnoza SI- robilam prywatnie w Helenowie za ok 300zl ale zalezalo mi na danej
        osobie ( wiadomo kim :) ). Ale Panstwowo mozna zrobic w Poradni TOP na
        Pl.Zawiszy, z tym ze sie czeka.

A co robimy:
        Panstwowo 30 min SI, prywatnie jeszcze 1 h - tygodniowo.
        Logopeda panstwowo niestety zbywa nas i umawia sie raz na dwa miesiace a w
        Poradni pscyhologiczno-pedagogicznej od roku posunelismy sie o 15 pozycji w
        gore. Do poczatku listy nadal jednak daleko.
        Prywatnie chodzimy do Scalara ale z roznych wzgledow rezygnujemy z niego
        (glownie tez z powodu odwolywania wizyt,zmieniania godzin).
        Zapisalismy sie do Sotisa(prywatnie)- mamy bardzo dobre opinie o tym Osrodku i
        Loganna(prywatnie na zaj. grupowe i panstwowo na indywidualne)- tutaj za sprawa
        jednej forumowej Mamy ktora bardzo pozytywanie wypowiadala sie o tamtejszej
        terapii (a ze odczucia co do Scolara mialysmy podobne stad chyba sie nie
        zawiode).
        Oprocz tego terapia manualna w centrum Sens.
        Skierowania pediatryczne wypraszalam sama, neurologiczne przepisywal
        neurolog.Ale gdyby na to nie wpadl tez bym prosila.

Maluch nie chodzi do przedszkola, mi.in. po to aby go nie przeciazac.
        Jednak uczciwie musze dodac ze decyzja rezygnacji z przedszkola byly choroby.

A... jeszcze zapomnialam o Osrodku Wczesnej Interwencji na Pilickiej.
        Trafilismy tam dopiero miesiac temu - duzo duzo za pozno.
        Pewnie po badaniu sluchu teraz bym tam zaczynala swoja droge, no ale coz, za
        pozno sie o nim dowiedzialam.
        Bardzo spodobal mi sie logopeda - i fachowosc i podejscie do dziecka, psycholog-
        niezwykle kompetentny ale troszke mialam ale..., neurolog nie wzbudzil we mnie
        zaufania ale dodam ze moje dziecko nie ma problemow neurologicznych.
        Nie wiem kiedy bedziemy miec zajecia (mielismy miec tydzien temu) i cisza...
        Trudno jest mi sie wypowiadac o terapii.
        Do tego Osrodka wystarczy skierowanie od pediatry, na wizyte czeka sie ok pol
        roku chyba ze wyblaga sie Pania recepcjonistke(jest super czlowiekiem- nam
        znalazla termin miesieczny).
        Wszystko jest w ramach NFZ.
        Po wizycie u specjalistow zapada decyzja o dalszej terapii, czy w ogole, kiedy,
        w jakim wymiarze. Osoba prowadzaca dziecko jest psycholog.
        • zyt Re:mała dziura 10.11.06, 13:23
          Jak ja czytam o tym gdzie chodzicie i ile razy w tyg ze swoimi dziećmi to
          szoku dostaję ,ja w małej miejscowości nie mam żadnym możliwości na to aby mój
          synekmiał tyle terapii.Pozostaje nam logopeda na szczęście bardzo dobra
          (przynajmniej tak ja uważam)i zajęcia Weroniki Sherboun które z mową maja
          niewiele wspólnego ale przynajmniej dzieciak jest wśród innych dzieci.Nawet
          prywatnie nie da się nic załatwić,ja nawet nie wiem na jakie zajęcia powinien
          chodzic Kamil skoro ma opózniona mowę.
          • aniaania22 Re:mała dziura 21.11.06, 12:25
            Ja mieszkam w Zielonej Górze - miasto powyżej 100 000 mieszkańców, ale poza
            wizytami u logopedy chyba nic więcej nie da się tu zrobić. Choć może się mylę?
            Mam 3-latka niemówiącego, dopiero zaczynamy współprace z logopedą, zalecono nam
            konsultację laryngologiczna z badaniem słuchu i okulistę, o neurologu nie było
            mowy. Czy z powodu opóźnionego rozwoju mowy można starać się o turnus
            rehabilitacyjny?Czy jedzie się tam z dzieckiem?Ania
            • mamaz5 Re:mała dziura 25.03.07, 17:29
              witaj
              w zielonej górze prowadzona jest kompleksowa terapia dla dzieci z opóźnionym
              rozwojem mowy: SI, psychomotoryka, eeg-biofeedback, logopeda, pedagog,
              psycholog.
              dzieci robią bardzo dobre postępy. z całego serca polecam. jeżeli chcesz więcej
              informacji odezwij się.
              pozdrawiam
              mamaz5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka