moneoo Remont 08.03.05, 17:51 Zasypało. Z powodu churoby chwilowo nieczynne. Spis towaru. Wasz ólóbiony Eksimos. PS. So za dzień, chyba sie idzie utopić albo upić, so na jedno wychodzi. PS.2 Wam wszystkiego najlepszego kobiełki na nowej, ligowej drodze piłki kopania. I Żabie też. Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: Remont 09.03.05, 10:11 moneoo napisał: > PS.2 Wam wszystkiego najlepszego kobiełki na nowej, ligowej drodze piłki > kopania. I Żabie też. > żabie to nie, bo sie oba do bramki nie zmiescim i wjadomo jak un na tem wyjdzie [wypelznie?] hypek Odpowiedz Link Zgłoś
zabi_odbiornik Re: Remont 09.03.05, 10:19 a w margita fejsie rozpoznaje rysy ronaldinio:) Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: bardziej? 10.03.05, 11:27 bardziej czarniejszy czy bardziej rozplaskany? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Piosenka 02.04.05, 10:16 Umar Maciek umar i leży na desce, jakby mu zagrali, podskocyl by jesce. W.ó.E. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
poo_5 Re: Piosenka 02.04.05, 18:49 Moneł, ta poodśpiewka to z szacunkiem czy bez? Mam nadzieję, że to tylko moja nadwrażliwość cholerna. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Piosenka 04.04.05, 10:44 > Moneł, ta poodśpiewka to z szacunkiem czy bez? Ta przyśpiewka to alergiczna reakcja na szum dookola mnie. Szum medialny. A szacunek mam, tylko obawiam się,ze to iny rodzaj szacunku niż obecnie uprawiany. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
viva5 Re: Piosenka 02.04.05, 22:19 Napiszę bardzo grzecznie: tekst we wpisie nr 114 jak na okoliczności ostatnich dni conajmniej niestosowny. Wątpię, abyś to zrozumiał, bo uszanować napewno nie potrafisz. Na swój sposób zal mi cie. ...WYBACZ, BO NIE WIEDZĄ CO CZYNIĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
nonstop Re: Piosenka 02.04.05, 23:04 <<Jestem człowiekiem pozbawionym wzroku i nie widzę światła nieba, ale siedzę w ciemnościach, jak umarli, którzy już nie oglądają światła. Żyjąc, przebywam wśród umarłych, słyszę głosy ludzi, ale żadnego nie widze>>. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Piosenka 04.04.05, 10:11 To jest moja alergiczna reakcja na to, co się dzieje dookola mnie ostatnimi dniami. Chcialbym aby bylo normalnie, bo boje się już nawet otworzyć puszke piwa. W.ó.E. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Piosenka 04.04.05, 10:15 > tekst we wpisie nr 114 jak na okoliczności ostatnich dni conajmniej niestosowny Nic nie rozumiesz. I tylko nie wiem, czy Ty to większość, czy mniejszość. > Wątpię, abyś to zrozumiał, bo uszanować napewno nie potrafisz. Przepraszam, ale co uszanować? Ogólnopolską histerię? W życiu nigdy. > Na swój sposób zal mi cie. Każdy ma jakiegoś bzika. W.ó.E. PS. A wiecie, ze na wieść i tym, że Lenin zmarl, to dwóćh takich wyskoczylo z 5 pietra? Jeden po wódke, drugi po zagryche. Pamiętajo ten dowcip? Ale mam nadzieje, że tera już nie wsadzajo za dowcipy polityczne. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Piosenka 04.04.05, 13:39 moneoo napisał: > > Wątpię, abyś to zrozumiał, bo uszanować napewno nie potrafisz. > Przepraszam, ale co uszanować? Ogólnopolską histerię? W życiu nigdy. moneoo, nie pękaj, jak już wrócę to zjemy kremówy w ilościach do wyrzygania Odpowiedz Link Zgłoś
viva5 Re: Piosenka 05.04.05, 00:55 > PS. A wiecie, ze na wieść i tym, że Lenin zmarl, to dwóćh takich wyskoczylo z 5 > pietra? Jeden po wódke, drugi po zagryche. Pamiętajo ten dowcip? Ubolewam z dwóch powodów: - po pierwsze, że to był dowcip, - a po drugie, że jednym z tych dwóch nie byłeś ty. Aha, i po trzecie: jesteś po prostu... (nie dokończę z szacunku do siebie, bo dla ciebie go nie mam). Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Piosenka 05.04.05, 10:20 Nic nie rozumiesz, jak wiekszość w tym kraju, więc nie masz powodów do zmartwień. Zaprawdę powiadają badania. Wtórny analfabetyzm w Polsce panuje i ino jęki słychać, zawodzenia, płacze, msze żałobne. Polska jak Afganistan. Nawet polskie Szyity so. >(nie dokończę z szacunku do siebie, bo dla ciebie go nie mam). Jesteś kolejną osobą, która nauki papieża nie zrozumiała. Ot taka nasza polska rzeczywistość. No i sposób okazywania przez Katolików innym szacunku. To jest ta, nauczana przez papieża, miłość i to miłosierdzie w twoim wydaniu. Analfabetyzm. Wtórny. M. -- Jeszcze będzię przepieknie, jeszcze będzie normalnie". Odpowiedz Link Zgłoś
lesniczy101 [...] 05.04.05, 19:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lesniczy101 do cenzora 06.04.05, 15:35 nieszczęśnikowi, któremu dano nożyczki, rzecz jasna wybaczam. Z cenzurą żyłem wiąkszość swego życia. Wycinano mi teksty jeszcze mniej poważne, zawsze pod tym samym pretekstem, naruszanie prawa socjalistycznej ojczyzny. Mam nadzieję, że żaden z czcigodnych recenzentów nigdy nie doświadczył tej do koszmarnej bezsiły, kiedy jakiś gość o ściśle określonych horyzontach intelektualnych, decyduje o pisaninie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo To do mnie o tym tym porabanym trolu?... 06.04.05, 16:38 Nie zdązyłem doczytać. Jesli tak do sie tak nie ciskaj. Naruszyłeś netykietę i został twój post usunięty. Niektórym wolnośc słowa myli się z ze zwykłym chamstwem. M. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Piosenka nr 2 04.04.05, 10:41 Tilt - Jeszcze będzie przepięknie Widziałem domy o milionach okien A w każdym oknie czaił się ból Widziałem twarze, miliony twarzy Miliony masek do milionów ról Czarny tłum kłebił się i wyciągał ręce Wciąż było mało i ciagle chciał więcej I wciąż nie starczało i wciąż było brak Ciągle bolało, że ciagle jest tak Strach nie pozwalał głośno o tym mówić Strach nie pozwalał kochać się i śmiać Strach nakazywał opuścić w dół oczy Strach nakazywał cały czas się bać Mieszkańcy miasta i przyjeżdżający Tacy zmęczeni i tacy cierpiący Przeklinający swój codzienny los Słyszałem także taki głos Jeszcze będzie przepięknie Jeszcze będzie normalnie Jeszcze będzie przepięknie Jeszcze będzie normalnie Jeszcze będzie przepięknie Jeszcze będzie normalnie Jeszcze będzie przepięknie aaa... Czarny tłum kłebił się i wyciągał ręce Wciąż było mało i ciągle chciał więcej I wciąż nie starczało i wciąż było brak Ciągle bolało, że ciągle jest tak -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
gregorij Re: Piosenka nr 2 05.04.05, 20:53 ah, to bitesi? czy moneo zlapal wene? Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Piosenka nr 2 06.04.05, 10:54 Pozostało śpiewać piosenki. Jeszcze można. M. Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Piosenka nr 2 06.04.05, 12:11 Moneoo, Eskimosie... tylko piosenki? Przykro mi, że Cię aż tak ograniczono, bo jest tyle pożytecznych rzeczy, które ja jeszcze mogę teraz robić, np. jeździć rowerem, czytać ksiązki, słuchać muzyki, jakiej akurat mi się chce, iść do banku załatwić sprawy .....oj nie będę wymieniać, bo zbyt długa lista. Do kościoła też wolno nie iść i nie być za to odsądzonym od czci, wśród tych, ktorym się chciało właśnie tak. Pilot po to jest od TV, żeby czasem wyłączyć to pudło, jeśli coś nie pasuje. Głównie nie oglądam, więc jakby tu nie odczuwam ograniczeń.Świeczkę można zapalić lub nie, wyłączyć się też można, po swojemu - przynajmniej w moim zaścianku - wolno. Wierzę, że Tobie tez. Myślę, że niewiele się pomylę, jeśli powiem tak: zapewne ani Ty, ani ja nie zapomnimy tych dziwnych dni, bo niedługo będzie normalnie. W mediach będzie duuuzo afer i krwi oraz sprawiedliwych wojen, agresji, złości, biedy, czyli bólu tego świata będzie tyyyyyle, że wreszcie poczujemy się, tak, jak powinniśmy wobec tego - bezradni.... :) Usmiechnij sie Monełł i nie trać energii na złość, szkoda jej (energii). Natomiast do leśniczego mam prośbę - Monełł jest postrzelony odpowiednio, więc nie sądzę, że trzeba go jeszcze strzelać. przezyjcie to jakoś, no! pozdrawiam <>< Odpowiedz Link Zgłoś
nick.odem Re: Piosenka o normalności... 06.04.05, 18:29 A czy mecz Liverpoolu z Juventusem też puszczą w TVP ? Bo nie wiem czy ciągnąć kablówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kult.jednostki Re: Piosenka nr 2 07.04.05, 12:31 >Myślę, że niewiele się pomylę, jeśli powiem tak: zapewne ani Ty, ani ja nie >zapomnimy tych dziwnych dni, bo niedługo będzie normalnie. W tym jednym się zgadzamy. > Usmiechnij sie Monełł i nie trać energii na złość, szkoda jej (energii). Nie mogę stać obojętnie i udawać, ze nic się nie dzieje. Myślalem,ze żyję w kraju świeckim, stąd ten szok. >Monełł jest postrzelony odpowiednio, więc >nie sądzę, że trzeba go jeszcze strzelać. Ot miośc bliźniego katolicka. Strzelać do przeciwników. Nie zabijaj, podobno jest takie przykazanie w dekalogu. Wobec tego, co robią księża w armii? Rybki glos, w miarę glos rozsądku. Nadzieja wsępuje w me serce. M. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: Piosenka nr 2 06.04.05, 15:56 moneoo napisał: > Pozostało śpiewać piosenki. Jeszcze można. > > M. > > moneoo, no nie żartuj ja właśnie wpierniczam setną kremówkę dlaczego to jest takie słodkie? blehhhh Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Program telewizji polskiej, tzw. publicznej 07.04.05, 11:00 Program 1 10:25 Bernadetta z Lourdes; film biograficzny 12:00 Wiadomości 12:05 Dziesięcioro przykazań, odc. 2; film biblijny 14:04 Wiadomości - wydanie specjalne 14:05 Kto napisał Nowy Testament 14:35 Miasto marzeń - wydanie specjalne; telenowela dokumentalna 15:00 Wiadomości 15:10 Summa zdarzeń - wydanie specjalne; program publicystyczny 16:10 Sekrety Watykanu; film dokumentalny 17:00 Teleexpress 17:15 Studio Jedynki 18:05 Miasto marzeń 18:30 Plebania, odc. 532; (serial) 19:00 Wieczorynka: Pan Andersen opowiada, "Dzielny ołowiany żołnierz" 19:30 Wiadomości 20:08 Sport; wiadomości sportowe 20:12 Pogoda 20:15 Forum - wydanie specjalne 21:15 Olej Lorenza; dramat 23:27 Wiadomości 23:35 Ojciec Leon zaprasza 00:25 Dotknięcie ręki 01:55 Moja modlitwa - "Dekalog 4 tvp2 11:15 Panorama 11:26 Pogoda 11:29 Pytanie na śniadanie 12:05 Mała panda wielka, film dokumentalny 13:00 Panorama 13:10 Pogoda 13:13 Polskie drogi, odc. 4 Na tropie serial prod. polskiej 14:35 Klasztory polskie, - Krakowscy Jezuici 15:05 Pasja według księdza Jerzego, film dokumentalny 16:00 Panorama 16:15 Pomarańcze od Papieża. Ukraina 2001 - 2005, film dokumentalny 16:50 Totus Tuus, muzyka poważna 17:00 Całun turyński: nowe odkrycia, film dokumentalny 17:55 Prognoza pogody 18:00 Program lokalny; magazyn regionalny 18:30 Panorama 18:51 Pogoda 19:00 Msza Święta na Błoniach Krakowskich 22:00 Panorama 22:20 Biznes; program publicystyczny 22:25 Sport - telegram; wiadomości sportowe 22:28 Pogoda 22:30 Linia specjalna 22:55 Teatr TV, Promieniowanie ojcostwa 00:10 Jan Paweł II do rodaków (1997), film dokumentalny 01:05 Jan Paweł II do rodaków (1995), film dokumentalny 01:30 Brzmienie Sacrum, program muzyczny Amen. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Ps. Jutro jest jeszcze lepiej. (nt) 07.04.05, 11:02 M. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Program telewizji polskiej, tzw. publicznej 07.04.05, 11:04 Konstytucje napisali komuniści. Art. 31 p. 2 Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje. Art. 47 Każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym. Art. 53 p.6 Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
pikus Re: Program telewizji polskiej, tzw. publicznej 07.04.05, 13:42 Tak, Monel. Ja tez uwazam, ze z tym olowianym zolnierzem to przesadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
galateia Re: Program telewizji polskiej, tzw. publicznej 08.04.05, 18:39 moneoo napisał: > Program 1 > > 10:25 Bernadetta z Lourdes; film biograficzny > 12:00 Wiadomości > 12:05 Dziesięcioro przykazań, odc. 2; film biblijny > 14:04 Wiadomości - wydanie specjalne > 14:05 Kto napisał Nowy Testament > 14:35 Miasto marzeń - wydanie specjalne; telenowela dokumentalna > 15:00 Wiadomości > 15:10 Summa zdarzeń - wydanie specjalne; program publicystyczny > 16:10 Sekrety Watykanu; film dokumentalny > 17:00 Teleexpress > 17:15 Studio Jedynki > 18:05 Miasto marzeń > 18:30 Plebania, odc. 532; (serial) > 19:00 Wieczorynka: Pan Andersen opowiada, "Dzielny ołowiany żołnierz" > 19:30 Wiadomości > 20:08 Sport; wiadomości sportowe > 20:12 Pogoda > 20:15 Forum - wydanie specjalne > 21:15 Olej Lorenza; dramat > 23:27 Wiadomości > 23:35 Ojciec Leon zaprasza > 00:25 Dotknięcie ręki > 01:55 Moja modlitwa - "Dekalog 4 > > > tvp2 > 11:15 Panorama > 11:26 Pogoda > 11:29 Pytanie na śniadanie > 12:05 Mała panda wielka, film dokumentalny > 13:00 Panorama > 13:10 Pogoda > 13:13 Polskie drogi, odc. 4 Na tropie serial prod. polskiej > 14:35 Klasztory polskie, - Krakowscy Jezuici > 15:05 Pasja według księdza Jerzego, film dokumentalny > 16:00 Panorama > 16:15 Pomarańcze od Papieża. Ukraina 2001 - 2005, film dokumentalny > 16:50 Totus Tuus, muzyka poważna > 17:00 Całun turyński: nowe odkrycia, film dokumentalny > 17:55 Prognoza pogody > 18:00 Program lokalny; magazyn regionalny > 18:30 Panorama > 18:51 Pogoda > 19:00 Msza Święta na Błoniach Krakowskich > 22:00 Panorama > 22:20 Biznes; program publicystyczny > 22:25 Sport - telegram; wiadomości sportowe > 22:28 Pogoda > 22:30 Linia specjalna > 22:55 Teatr TV, Promieniowanie ojcostwa > 00:10 Jan Paweł II do rodaków (1997), film dokumentalny > 01:05 Jan Paweł II do rodaków (1995), film dokumentalny > 01:30 Brzmienie Sacrum, program muzyczny 02.00 Life of Brian (1979), film dokumentalny > Amen. > Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: Program telewizji polskiej, tzw. publicznej 08.04.05, 19:16 Nie martw sie, niedlugo bedziesz mial swoich herosow, bedzie Rambo Osiemnascie, Ostatni Nabój Cztery, kibole zamiast klepac zdrowaśki sklepią sobie miski olejowe i znowu będzie tak k...sko pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Piosenka nr 3 12.04.05, 13:26 Witam, Dziś bedzie kóltóralnie. Słyszałem piosenke,a własciwie kilka piosenek tam w klubie TAM-TAM. Na początek grało takie trio, co nie zapamiętałem.(2 piwa) Grali piosenki J.K., najpierw o arce, ze jo trza budowac, potem o psie i szpadzie co skakała (albo pies skakał) i coś o szelkach,(3 piwo) o królu Stasiu, a przed Stasiem było o Kubusiu Puchatku, a raczej bardziej o Tygrysku, Maleństwie i Sowie. Potem był jeden solista, taki, co juz nie pamiętam (4 piwo). A potem był Kuba Sienkiewicz, so zaspiewał piosenke nieswojo (a nawet nie jedno ino 3), ze czemu tak mamy mało dni i lat. Apotem była wokalistka taka jedna blondyna, so jej krzywde zrobili, że dali jo po Sienkiewiczu a nie przed. Wiadomo, z Sienkiewiczem jeszcze nicht nie wygrał, nawed pod Kamieńcem. I to by było na tyle. Wasz kóltólarny E. PS. Jak kiedy jeszcze bede uczestniczył w taki fajowy imprezie, so dajo darmowe piwo i miejsce przy stoliku. PS.2 Żaba dawał zdjęcia, ale mi na słowo tyż musita wierzyć, ze były fajne fanki. -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: ...czyli relacja z kóltóralny imprezy. 12.04.05, 19:54 a wcależebonieprawda 1/ mondel siedzial przy samem wyjściu i co i raz go wchodzili w różne strone, 2/ piwo donosili falamy, bo sie ludziska musieli pokłaść na podłodze, żeby kelnerkie przepuścić 3/ Sienkiewicz fakstycznie był najlepszy we świecie i na blondynie nie strzymałam i wyjszłam 4/ żaby nie widziałam, widać za plaskato sie tam plasczał przede scynom i to by było na tyle kórtury zez imprezy hypek co też był i piwo pił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo demencja 13.04.05, 11:06 > 1/ mondel siedzial przy samem wyjściu i co i raz go wchodzili w różne strone, po piersze nie siedział ino prawie leżał (ale kóltóralnie na stoliku) > 2/ piwo donosili falamy, bo sie ludziska musieli pokłaść na podłodze, Wiadomo w poziomie lepi słuchac niz w pionie > 3/ Sienkiewicz fakstycznie był najlepszy we świecie (...) Dobry je i mi normalnie nie dał ałtografa ino zdradził, co on zaspiewał, to se ja zapisałem na bilecie ino gdzies mi bilet wcieło. > 4/ żaby nie widziałam (...) Zaby nie było, ino tak nawiązałem do niego, bo chciałem zaznaczyć, ze nie tylko na regałowych koncertach so fajoskie fanki A tak wogóle jakby Hipek miał numera do mnie, to by se posiedział kóltóralnie przy stoliku, o! W.ó.E. (jak zawsze kóltóralny) -- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
ullik Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 12.04.05, 17:39 Ja sie na to piszę :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Test testowy 13.04.05, 17:10 Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg-- Ten post jest postem szczególnej troski. Zaopiekuj się nim, nawet jeśli nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Przepis na eliksir młodości. 25.04.05, 18:54 Witam w kąciku przepisów kulinarnych waszego ólóbionego Eskimosa. Dziś przepis na eliksir młodzieńczy z dodatkiem trądziku. Bierzemy szklankę (nawet wskazane jest, by była ona nieumyta) i wlewamy do niej wodę z kranu marki kranówa (wszelakie mineralne, letko gazowane odpadaja, bo są za drogie i za czyste). Z nalaną do połowy szklanką w jednej ręce i torebką pieprzu i soli czosnkowej jodowanej udajemy sie na balkon. Tam sypiemy do naszej szklanki najpierw sól (jakies dwie łyzki stołowe, jeśli nie wzieliśmy łyżki, to wracamy po nią do kuchni). Następnie zręcznym ruchem ręki otwieramy torebkę z pieprzem i wpieprzamy pieprz do szklanki tak, aby uzyskac pustkę w torebce po pieprzu. Następnie mieszamy uzyskany roztwór łyżką stołową przyniesioną z kuchni. Wypijamy. Po wybiciu tego oto eliksiru na twarzy pojawia nam się wybitne skrzywienie ust oraz na twarz występują nam pryszcze. Charakteryzujemy się także pieprznym dowcipem oraz umiarkowanym poczuciem własnej wartości. Smacznego. Wasz ólóbiony Eskimos. PS. Jak ktoś nie ma balkonu, może ów eliksir przyrządzić w ubikacji. -- Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
olek Re: Przepis na eliksir młodości. 25.04.05, 22:33 Z tego wyjdzie najwyżej niewielki eliksirek. Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: Przepis na eliksir młodości. 26.04.05, 13:04 oj Panie Prezesie nasz kochany, do defraudacji jedyny. Możecie sobie zażyczyc, zeby sekretarka robiła codziennie ten eliksirek, wtedy skutki młodości bedziecie czuli przez cały tydzień. W.ó.E -- Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Córka Re – Bastet – Sekhmet 26.04.05, 15:22 Ta tajemnicza bogini jest córką boga Słońca Re (to może być skutek jej kociego wizerunku – Re pokonał swojego wroga Apep’ a jako kot ). Narodziła się z jego płomienistych oczu. Jako kot była połączona z Księżycem, gdyż blisko była boga Księżyca Khonsu, zaś jako lwica połączona była ze Słońcem. Siostra I żona boga Path’a. Jej ojciec Re stworzył boginię jako narzędzie zemsty na niegodnych Egipcjanach. Rozpętała, więc piekło używając swej mocy do zniszczenia ludzkości, nieposłusznych i niegodziwych Egipcjan. Mściwa bogini zabijała. Przerażeni Egipcjanie wykonali, więc skomplikowany rytuał w nadziei, iż bogini złagodnieje. W tym celu użyto około 700 statuetek z wizerunkiem bóstwa. Starożytni kapłani odpowiedzialni byli za zmianę posążku zanim jeszcze zaczęto obrzędy w każdy poranek (i południe), każdego dnia. Ten ściśle przestrzegany nigdy nie kończący się rytuał zapewnił starożytnym Egipcjanom złagodnienie, przychylność gniewnej bogini. Owa bogini miała dwie osobowości łagodną i agresywną. Jej łagodne i szlachetne wnętrze ukazuje się w roli opiekunki domostw i ciężarnych kobiet. Zaś jej agresywna i okrutna natura objawia się podczas walk z wrogiem, podczas której faraon ofiarowuje bogini ciała zamordowanych nieprzyjaciół. Jest to nie tylko bóstwo ognia, kotów, opiekunka domostw, ciężarnych kobiet czy zabawy, lecz także walki i zniszczenia. Była często jako Bastet zwana „Panią Wschodu” zaś jej duplikat Sekhmet „Panią Zachodu”. Chroniła oba kraje Górny i Dolny Egipt przed nieszczęściem, nieprzyjacielem. Miejsce jej szczególnego kultu ( Bastet ) to Bubastis ( Per-Bast, Pa-Bast, Pibeseth, Tell-Basta ) położone w Delcie Nilu. Jej główne święta/festiwale odbywały się w Maju i Kwietniu. Podczas tych świąt zbierali się ludzie i łączyli w procesji, podczas której kobiety tańczyły z grzechotkami – sistrum, zaś mężczyźni dęli w kobzę. Wszyscy śpiewali i klaskali w dłonie. Taka huczna procesja obiegała wiele miast położonych nad Nilem. Gdy ta wróciła do miasta ( Per - Bast ), zaczynał się festiwal. Wpierw składano ofiary, zaś później konsumowano wiele wina... Razem z Path’ em ( mężem ) i Nefertem ( jej synem, słonecznym bóstwem) tworzyli boską triadę miasta Memphis – jej drugiego miejsca kultu ( Sekhmet ) Przypisano jej dwa kolory. Zielony kolor wegetacji i życia, symbolu radości i błogosławionej, błogiej śmierci ( Bastet ) oraz czerwony kolor zwycięstwa, życia, symbolu ognia i gniewu ( Sekhmet ). Agniosowi z okazji drugich siedemnatych urodzin Jej ólóbiony Eskimos. -- Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 21.09.05, 19:27 Podciągam, cnie, nie jednemu koniu wolno, to i mi, a niech majo. W.ó.E. PS. Napisałbym co ciekawego, ale nie moge, bo pije. -- Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.pomponiki Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 21.09.05, 20:51 to co, polujemy na surokatki?:) najlepszym Strażnikiem Moralności będzie rivers (nie pozwoli szprejować po murach) -- onephoto.net/info.php3?id=1617 Odpowiedz Link Zgłoś
turms.niesmiertelny Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 22.09.05, 09:46 Monełł, chyba z powodu Rity loty odwołane? Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 23.09.05, 12:09 a to zalezy dokond by sie kcialo dolecic ;-)) hypek_uziemiony Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Trzeba odlecieć (n/t) 24.10.05, 10:43 -- Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Trzeba odlecieć (n/t) 25.10.05, 03:28 mogę w bagażowym? (plecak już mam spakowany :>) Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: Trzeba odlecieć (n/t) 25.10.05, 15:43 a mniejsce docelowe wybrano? zeby czasem nie do Łukalandu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
campo.di.fiori Re: Trzeba odlecieć (n/t) 25.10.05, 17:57 czy zleci z nami pilot? Odpowiedz Link Zgłoś
rekiny_dwa Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 19.04.06, 20:53 nie wiemy monel czy o kims nie zapomniales wymieniajac lotnikow swoich. sadzimy, ze baltazar na wypadek modlow podczas spadania przydatny by byl, (skoro juz potwora zaproponowales) zakladajac oczywiscie ze to co opowiada prawda jest i ze inni wycieczek uczestnicy nic przeciwko temu miec nie beda pozdrawiamy serdecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 23.04.06, 09:31 Świetny pomysł hehehe non stopa będzie kaowcem hahaha Jednakże mam jedną zasadniczą uwagę..... nie widzę żadnej hostessy hahah a to przecież trzon napędzający ten burakowaty biznes hehe Odpowiedz Link Zgłoś
moneoo Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 27.04.06, 22:23 Ooooo podniesli mi wątka... Hostesso to miała być Kama czy jakoś tak, juz kurde zapomniałem. Non na kaowca protestuje, na obsługe gastronomiczno raczej go dać. Prawdo jest jedno, czy ten czy tamten, zawsze jest ktoś do wyrzucenia z samolotu, wiadomo, czy koń, czy inna wyprawa Profesora Bąbki. Ino ekolodzy nie pozwalajo, te hamy jebne. Wasz jak zwykle ólóbiony pilot 3 klasy P.A.A.A Eskimos PS. Chała bohaterom! -- Spokojnie, to tylko test. www.danasoft.com/vipersig.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 29.04.06, 14:13 Delfinek wannowy na hostessę hehe mówięCi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 30.04.06, 12:36 ojezuuuuuu, to ja jednak ponton wybiere ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bob_budowniczy Re: ElBurakos Airline sp. z o.o. 30.04.06, 18:57 tfu.tfu napisała: > ojezuuuuuu, to ja jednak ponton wybiere ;) Tobie rzabo założymy miniówę i będziesz nam drinki podawać hahaha Odpowiedz Link Zgłoś