zagatka 07.11.07, 21:12 dostałam fragolino w prezencie. rozszyfrowałam, że słodkie, poziomkowe i że musujące. wiecie coś więcej o tym winie? nic w sieci znaleźć nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Peyotl Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.07, 22:15 hello truskawkowy, nie poziomkowy. Ale niestety, to chemia. Tu jest dyskusja o tym: www.letstalkwine.com/topic.asp?TOPIC_ID=1474 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Fragolino IP: *.dynamic.cdma.plus.pl 08.07.13, 17:08 W zasadzie to raczej malinowe (Włosi nie rozróżniają poziomki od maliny), a po francusku to się nazywa "framboise" i wcale to nie jest taka chemia, to po prostu nie jest wino według unijnych kryteriów, tylko napój z takich winogron, co to winogronami nie są. Zapraszam do tekstu o "fragolino" na wino.atranspl.org/fragolino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vini Italiani Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.07, 21:04 Witam Panią Jestem bezpośrednim importerem win włoskich w Polsce. Jeśli chodzi o wino Fragolino oryginalne to prawdę mówiąc nie można go sprzedawać i produkować, ponieważ przewyższa podczas naturalnej fermentacji poziom alkoholu i przez to nie jest już winem. W dzisiejszych czasach wino Fragolino jest jak najbardziej dostępne na rynku ( białe czy też czerwone) i jest to wino aromatyzowane. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony : www.vinitaliani.pl Pozdrawiam Daniele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No coś takiego! Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 16:17 Skoro jest Pan "bezpośrednim importerem" to polecam więcej nie dokonywać takich błazeńskich wystąpień publicznych. Fragolino tradycyjnie było robione z nie należącej do vitis vinifera odmiany nazywanej Fragola. Stąd nazwa. Uprawia się je nadal w Australii, Ameryce i południowo-wschodniej Europie pod różnymi nazwami. Najczęściej jako winogrona tzw. deserowe. Zakaz jego produkcji we Włoszech wynika z regualcji jakościowych zabraniających wytwarzania wina z odmian nie będących vitis vinifera. Banialuki o za wysokim poziomie alkoholu to takie samie bajki jak rzekomy metanol we Fragolino. Efektem tych regulacji jest obecna "podróbka" aromatyzowana syntetycznie. Tyle o Fragolino. Pan "bezpośredni importer" dał jednak popis na stronie, którą nieopatrznie zareklamował tutaj. Pomijając jakość tej oferty bo w masie beznadzieji jest kilka fajnych win, to okazuje się że większość włoskich win jest półwytrawnych. Co z tego, że przepisy apelacji nakazują robić wino wytrawne, skoro jak widać niepokorni winiarze łamiąć tradycję i prawo dostarczają do Polski półwytrawne Barolo i Barbaresco. W końcu: "klient nasz Pan"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 08:23 Radziłabym zapoznać się z faktami i później wypisywać opinię. Tak więc po raz pierwszy wprowadzono regulacje prawne o zakazie produkcji Fragolino do sprzedaży w 1931 r. i było to spowodowane zbyt wysoką zawartością właśnie metanolu w winie. Spowodowane przez eksperymenty z mieszanką szczepów... w późniejszych latach wyniki testów produkcji fragolino z oryginalnego szczepu wykazały przydatność do spożycia jednak wcześniejsze dokonania zablokowały drogę do produkcji fragolino w celu sprzedaży. Produkcja jest dozwolona na własne potrzeby dlatego właśnie jest czasem możliwość spróbowania prawdziwego fragolino we Włoszech. Fragolino dostępne w innych krajach i dopuszczone do sprzedaży to wino aromatyzowane i musujące i tak jest przepyszne :D Miałam okazję zakupu u Pana bezpośredniego importera i wino jest przepyszne, najlepsze jakie dostałam w Polsce - więc gorąco polecam :) a Pan "No coś takiego!" oczywiście coś Pan wie na temat ale chyba nie dokładnie proszę o poduczenie się :P ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 10:02 Gość portalu: zainteresowana napisał(a): > Radziłabym zapoznać się z faktami i później wypisywać opinię. Ja bym radził nie powielać "legend urbana". Metanol nie miał z tym żadnego związku. Cały zamęt (od 1931) z Fragolino wynika z prób ochrony Vitis vinifera w Europie. Niestety po włosku, ale tutaj dość szczegółowo jest omówiona historia prawodawstwa związanego z Fragolino: Storia del vitigno Tu trochę na temat, po angielsku (jeepwdizlu, poczytaj sobie bo Fragolino to zdecydowanie jest wino, choć aromatyzowane!): Mystery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeepwdyzlu zaklinanie rzeczywistosci IP: 213.136.237.* 31.07.09, 12:23 , poczytaj sobie bo Fragolino to zdecydowanie jest wino, choć aromatyzowane!): ------- poczytałem sobie, ale widać każdy odczytuje inaczej :-) dla mnie wino jest robione z vinis vinifera. Inna roslina - daje inny napój. Ale nie wino. I to nie jest moja prywatbna opinia. To NIE jest wino. Tak postanowiła (lata temu) społeczność winiarska. Koniec kropka. Może Ci sie to nie podobać, ale to nie ma znaczenia... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: zaklinanie rzeczywistosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 12:35 Gość portalu: jeepwdyzlu napisał(a): > , poczytaj sobie bo Fragolino to zdecydowanie jest wino, choć > aromatyzowane!): > ------- > poczytałem sobie, ale widać każdy odczytuje inaczej > :-) > dla mnie wino jest robione z vinis vinifera. Czyli jednak nie "poczytałeś" albo brakuje Ci elementarnej zdolności czytania ze zrozumieniem. > Inna roslina - daje inny napój. Ale nie wino. I to nie jest moja > prywatbna opinia. To NIE jest wino. Tak postanowiła (lata temu) > społeczność winiarska. Koniec kropka. Może Ci sie to nie podobać, > ale to nie ma znaczenia... Tutaj moje "podobanie" nie ma żadnego znaczenia. Spróbuj jeszcze raz przeczytać albo poproś kogoś żeby przeczytał dla Ciebie ze zrozumieniem i Ci zreferował. Jeśli nawet uprzemy się że wino powstaje tylko z Vitis vinifera a nie Vitis labrusca (chętnie zobaczę źródło informacji o tym że "lata temu tak postanowiła" jakakolwiek społeczność poza Tobą) to i tak obecnie dostępne w handlu Fragolino jest winem, bo powstaje właśnie z Vitis vinifera. Co byś wiedział, gdybyś cokolwiek przeczytał na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeep kończę IP: 213.136.237.* 31.07.09, 14:01 “The Fragolino you find on the market is no longer the real Fragolino: it is a wine produced using European grapes and then chemically flavored. The real Fragolino should be produced with American-origin grapes…I suppose that in America you have identical wine although named differently gp - robisz sie niegrzeczny Co chcesz udowodnić? że produkty kompotopodobne z winorośli z jakimis dodatkami to wino? PRAWDZIWE fragolino jest robione z vitis lambrusca. Te gówna w sklepach to jakieś wypociny z prawdziwych winogron z UWAGA - dodatkami. AROMATYZOWANE! co to znaczy? Że to NIE jest wino. My - w Europie - nie NIE NAZYWAMY takich wyrobów winem. I więcej z Toba dyskutować nie będę, ty poligloto za 2 szylingi... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: kończę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 14:22 "My - w Europie" Jak ktoś zaczyna o sobie pisać w liczbie mnogiej, to faktycznie bardziej od dyskusji potrzebna jest konsultacja lekarska. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomba Re: kończę IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.08.09, 14:42 Te gówna w > sklepach to jakieś wypociny z prawdziwych winogron z UWAGA - > dodatkami. AROMATYZOWANE! co to znaczy? Że to NIE jest wino. > My - w Europie - nie NIE NAZYWAMY takich wyrobów winem. Nie koniecznie tak jest: samo fragolino, jak zresztą kilka innych "wynalazków", na etykiecie ma napisane "vino aromatizzato" i zostało dopuszczone do sprzedaży z tym napisem, więc jednak winem (choć doprawianym) jest. Poza tym wiele win, nad którymi na codzień się nie zastanawiamy jakimi składnikami są doprawiane i uznajemy ich prawo do nazywania się "winem" jest doprawiane karmelem lub, (co gorsza) askorbiną, dwutlenkiem węgla i prawdziwym świństwem zawdzęcznym chemii jakim jest ekstrakt dębiny (np duży producent z Toskanii którego wina możemy kupić w wielu sklepach i supermarketach). I może choć nie wszyscy je chwalimy, to z pewnością mieliśmy z nimi kontakt, świadomie lub nie, ale nie kwestionyjemy ich prawa do nazwy "wino" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosznikad Re: kończę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:26 hehehe, co za snob zapamietaj sobie ekspercie, ze VITIS LABRUSCA. pozujesz na nie wiadomo jakiego znawce, a przepisac/przekleic nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: kończę 03.08.09, 14:20 wiem ze labrusca literówki nie widziałes? snob ja pijam WINA nie KOMPOTY nie odpisuj jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turystka Re: Fragolino IP: *.116.209.171.brzesko209.tnp.pl 03.01.08, 15:04 Witam właśnie wróciłam z urlopu, który spędzałam we Włoszech i z ciekawości postanowiłam sprawdzić ile u nas kosztuje Fragolino, które strasznie mi posmakowało. No i szok we Włoszech to wino kosztuje 1,49 euro a u Pana 32 zł. Skąd ta cena ?? Taka różnica ?? To chyba nie poważne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.09, 15:16 Proszę sobie obliczyć kosz transportu i akcyzy - ot skąd ta cena ... rozumiem że w restauracji nie kupuje Pani win bo skąd ta cena ... ano każdy musi na czymś zarobić - no i może gdyby nie akcyza wina byłby tańsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 08:27 ah... wino dostępne za 32 zł na pewno nie kosztuje we Włoszech 1,49€ sprawdziłam :D Proszę pamiętać że rodzaje są różne i np. www.yndella.com/FragolinoDuchessaLia_2_0_1757.aspx a najta}sye znalazłam za 5,75€ powodzenia w szukaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Fragolino IP: *.dynamic.mm.pl 06.12.15, 20:26 Ja znalazlam dostep za 35zl z tym ze u mnie w miescie nie kupi w sklepie,w restauracji butelka 50zl :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Fragolino IP: *.dynamic.cdma.plus.pl 08.07.13, 17:10 Daniele, Zapraszam na wino.atranspl.org/fragolino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek63 Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 12:57 Nie piłem tego wina. Fragolino może oznaczać truskawke, ale myślę, że miałoby nazwę Fragola, dlatego pozostałbym przy poziomce. Jako ciekawostkę powiem, że fragolino to są takie winogrona ale przeznaczone do konsumpcji, ale ludzie prowadzący agroturystykę wytwarzają z nich wino i mogą je sprzedawać tylko u siebie. Oficjalnie zabroniona jest produkcja wina. Wino jest miekkie, delikatne o wspaniałym aromacie. Polecam do spróbowania. Jestem w posiadaniu wina Crema Fragola. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati xD Re: Fragolino IP: 82.197.39.* 26.04.08, 12:22 Jest produkowane we Włoszech, rzadko spotykane w Polsce. Jest lubiane przez włoskich dżentelmenów. Jest uważane za jedno z najlepszych i najdroższych win sprzedawanych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.08, 00:06 włoscy dżentelmeni?? z camorry chyba... fraglino to nie wino i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laki Re: Fragolino posiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 15:05 Jak by ktoś Chciał to ja mam To wino w sprzedarzy 20 zł za butelke... jak ktoś chce to pisać na gg 9122870 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gal anonim Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 10:58 tak, zdecydowanie mówi o tym cena 7.99 w lidlu :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 12:30 Tak właśnie dzisiaj sobie kupiłam i zapłaciłam 7.99 zł, jak szaleć to szaleć no nie ? Burżuazja w niskiej cenie hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 09:37 Fragolino za 7,99? no gratuluję gustu smakowego, zapewne to woda z sokiem truskawkowym ... żeby poznać smak Fragolino 30 zł trzeba wydać, za 7,99 zł można sobie kupić smaczny sok pomarańczowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajcius Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 17:22 ja piłam we Włoszech poziomkowy likier, który się nazywał Fragolino. Gorąco polecam, przesłodki, w butelce (kształtu kolby chemicznej) 'pływały' poziomki... Pychota, w sam raz dla kobiet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Fragolino IP: *.ip.jarsat.pl 24.06.09, 16:54 Polecam spróbowania likier Fragolino + wino białe wytrawne to dopiero pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombel Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 17:53 Czy wie ktoś jak przechowuje się to wino?? powinno leżeć czy stać? Włoch od którego to dostałam upierał się, że powinno stać a wina przecież leżakują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Fragolino IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.09, 14:16 ehhh zapewne wino ma swoja datę przydatności jak każde wino aromatyzowane. Dlatego pytam po co ma leżakować wino do leżakowania musi być czerwone i wytrawne co do takich także trzeba się znać i odpowiednio dobrać aby wino się nie zepsuło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazydn Re: Fragolino IP: *.146.141.98.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.04.16, 14:21 każde wino musujące przechowuje się stojące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 20:25 Ale sie usmialem z tych wpisow... dzentelmeni pija fragolino...tam we wloszech...fragolino czerwone w italli kosztuje nieale dwa euro..t.j ponad osiem zlotych zlotowek:-) ta wiec dzentelmeni polscy pija tez sikacze po 8zl...fragolino jest pyszne...kupuje zawsze jak jestem we wloszech raz w msc zawsze kartonik przywioze i dla samaku wypic mozna ale to noe nadaje sie zeby wypic cala butelke...leb peka na drugi dzien.... komkretnie...za 8 zl jest to rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patiq Gdzie w Polsce można dostać Fragolino? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.14, 16:55 Proszę o podanie jakiś stron sklepów internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gdzie w Polsce można dostać Fragolino? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.15, 12:24 Cantina Lublin Odpowiedz Link Zgłoś
czarekzjarek Re: Fragolino 06.10.16, 15:15 A tutaj masz pełny opis winozestruskiem.blogspot.com/2016/02/fragolino.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marynia Re: Fragolino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.18, 16:11 Witam. Właśnie piłem wino Fragolino Piccolino. Wyprodukowane w małej włoskiej winnicy. Jest to wino słodkie (nie musujące) białe. Produkcja tego wina w europie jest zakazana na sprzedaż z powodu tego że uzyskuje się je ze specjalnego szczepu winogron, bardzo drobnych, słodkich o posmaku truskawek lub poziomek i przy naturalnej fermentacji uzyskuje się wino zbyt mocne które już uznawane jest za inny niż wino alkohol. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od nazwy szczepu lub smaku tych winogron. Wino oryginalne można kupić tylko nie oficjalnie (po znajomości tylko dla swoich). Dlatego jeżeli ktoś ma możliwość spróbować to warto. Podawane jest do ciast i deserów. Białe ciemno słomkowe gęste mocne bardzo aromatyczne. Polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś