Dodaj do ulubionych

Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie?

IP: *.dream.net.pl 26.04.10, 15:22
Witam,
niedawno podpisałam wstępną umowę zakupu mieszkania z w/w inwestycji. Kończy się kwiecień i zaczyna podpisywanie umów deweloperskich. Byłabym niezmiernie wdzięczna za kontakt z kimś, kto też nabył tam mieszkanie, ponieważ warunki umowy budzą poważne zastrzeżenia i zastanawiam się, czy inni nabywcy też mają wątpliwości. Deweloper nie chce zgodzić się za żadne zmiany w umowie, a okazuje się, że nabywca nie ma żadnych gwarancji odnośnie tego, kiedy mieszkanie będzie nasze i ewentualnych zwrotów.
Jestem w kropce i chciałabym skonsultować się z kimś kto ma podobny problem. Proszę o kontakt na forum lub gg (2702726).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: J Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.10, 08:16
      Proszę mnie źle, nie zrozumieć nie chcę Pani niczego sugerować, ale ja
      podpisałem w połowie zeszłego roku umowę rezerwacyjną na mieszkanie w tej
      inwestycji. Jednakże również miałem (mój prawnik) pewne wątpliwości co do umowy
      przedwstępnej (brak jasno określanej daty przekazania aktu notarialnego, zapis
      na końcu umowy o indywidualnych uzgodnieniach warunku umowy...). Możliwe że Pani
      umowa przedwstępna brzmi inaczej, ponieważ ja widziałem wersję z jesieni
      zeszłego roku i biorąc dodatkowo pod uwagę fakty ciągłego odkładania terminu
      startu inwestycji zrezygnowałem z oferty tego developera. Co do moich opinii
      odnośnie developera są średnie. Obsługa miła, ale moim zdaniem mało
      profesjonalne podejście do klienta (przekładanie terminu, opór przy próbie
      negocjacji umowy). Kupiłem mieszkanie u konkurencji, które lada dzień będę
      odbierał. Muszę jednak szczerze przyznać że bardzo podoba mi się projekt tej
      inwestycji i możliwe że gdy wybudują Centauris i będzie on taki jak na
      wizualizacji to będzie mi trochę żal mieszkania które miałem zarezerwowane.
      Tylko właśnie jest wiele ale, bo na razie jest dziura w ziemi. Trudna decyzja
      przed Panią. Jak sprawdza się w pierwszym etapie, to pewnie skuszę się na
      mieszkanie w II lub II etapie, na razie wolę nie ryzykować. Pozdrawiam
    • ktotam Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 21.07.10, 10:21
      A ja trochę z innej beczki. Pracownicy tej budowy codziennie o godz. 07.00, 10.00 i 14.00 przychodzą w okolice hoteli pielęgniarskich, gdzie pija piwo kupowane w pobliskiej stacji benzynowej. Specjalnie nie ukrywają się z tym. Pija na przy stacji, przeklinają, Niektórzy wypijają po kilka piw. Zastanawia mnie to, że nikt z ich przełożonych nie czuje od swoich pracowników alkoholu (zapach piwa raczej ciężko ukryć :) ). Dziwię się że jeszcze nie doszło do wypadku na budowie.
      • Gość: Magik Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 91.90.161.* 21.07.10, 10:47
        Polska maniana. Nie kupujcie od tych patałachów.
      • yeetii Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 21.07.10, 10:48
        A ja dziwię się, że się dziwisz :) Budowlańcy zmienią się za 2-3 dekady i
        dzisiaj to walka z wiatrakami. Oni są niereformowalni. Jest naprawdę niewielka
        liczba fachowców, którzy do wykonywanej pracy podchodzą profesjonalnie.
        • Gość: mikelo Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.54.16.173.static.telsat.wroc.pl 01.08.10, 00:36
          Hej
          Ja kupiłem mieszkanie w Centaurisie. Umowa budzi zastrzeżenia, dużo
          zastrzeżeń (jednostronna), ale osobiście moje obawy są umiarkowane.
          Dlaczego:
          - za inwestorem stoi Impel, który nie może pozwolić sobie na porażkę
          na wstępie przygody z deweloperką (ma mnóstwo gruntów w centrum
          Wrocławia i kiedyś będzie chciał znacznie rozwinąć się w tym temacie)
          - inwestycję kredytuje PKOBP i teraz jest współodpowiedzialne za
          sukces projektu; dodatkowo mam pewność, że finansowanie jest na 100%
          (bank musi to zweryfikować)
          - bardzo dobry generalny wykonawca - Trasko, dosyć dobrze znam tą
          firmę
          No i dodam, że rezerwowałem ponad rok temu w dobrych cenach (bez
          pewności czy zaczną). Dotrzymują swoich zobowiązań. Dobrze to o nich
          świadczy.
          Pozdr

• Gość: mitat Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 13:39
            witam a jakie w Centaurisie sa ceny za m2 mieszkania? Brakuje info na ich stronie
            • Gość: Magik Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 195.187.134.* 03.09.10, 15:58
              podziwiam Was, kupujących dziury w ziemi:) w sytuacji kiedy na rynku jest masa gotowych albo już
              prawie gotowych mieszkań. Powodzenia:)
    • Gość: Areczek mam fajnego wnętrzarza, jak ktoś chce to się .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 10:25
      podzielę! a tak poważnie, to ostatnio Filipina Szczepankiewicz (wnetrzaszczepankiewicz.pl) projektowala mi 1/2 mieszkaina (zgadnijcie ktore :P) i wyszlo na prawde super. spokojnie mogę ją polecić. a doświadczenia trochę mam już w tym temacie, jednym pseudo już podziękowałem jak mi docinki płytek porobili w najbardziej widocznych miejscach.

jesli zalezy wam na jakosci, to proponuje dzwonic pod 501 734 544.

pozdro
      • Gość: Mitwoh Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 10:59
        Wez tylko pod uwage, ze te gotowe sa przebrane, maja widok na smietnik, albo 60% powierzchni to skosy, albo maja cos innego w sobie co nie pozwolilo ich to tej pory sprzedac.

zaskoczylo mnie, ze warszawa budowala, krakow budowal, a wroclaw stanal jak tylko przestalo isc. na chwile obecna poza Osada Gencz budowana przez budmax (ktory zreszta swego czasu tez pokazal klase) nie wiedze nic wybudownego godnego uwagi.

pozostaje ladna dziura, jak za starych dobrych czasow kiedy developer mial 200% zysku na kazdej inwestycji
        • Gość: siorabeli Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.182.138.97.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.02.12, 16:31
          Co masz na rynku z gotowych? Samo dziadostwo
    • Gość: chess Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 137.71.226.* 16.05.11, 19:07
      Witam,

Jak sprawa wyglada z ta inwestycja na dzien dzisiejszy ? zdecydowal sie ktos na zakup mieszkania w centauris ? jakie sa ceny i czy deweloper jest zgodny do negocjacji cen/umowy ?

pozdro
      • Gość: Bela Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.wroclaw.mm.pl 16.05.11, 19:16
        Ja tam kupiłam. Wszystko ok.
        • Gość: pola Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 16:41
          Ja też kupiłam :) i już odebrałam. Dużo szybciej niż przewidywały plany, co raczej jest rzadkim zjawiskiem na rynku deweloperskim...
      • pikpok25 Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 17.05.11, 11:37
        ceny z kosmosu, mieszkanie 3 pokojowe z parkingiem 600 tys.
        nie wiem czy można negocjować
        • Gość: Gustlik Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 91.90.161.* 17.05.11, 12:28
          tyle płacisz za mieszkanie blisko centrum miasta, ptysiu.
          • Gość: chess Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 86.47.238.* 17.05.11, 16:10
            bez przesady jest sporo inwestycji w rejonie centrum ktore nie kosztuja > 6-7 k

wybieram sie porozmawiac z biurem sprzedazy centauris takze podziele sie jakimis informacjami. z tego co widac na stronie planuja 3 etapy inwestycji jednak nie znalazlem info o terminach oddania. ktos cos wie na ten temat ?
            • Gość: Bela Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.wroclaw.mm.pl 17.05.11, 17:13
              chess, a ktore to inwestycje w rejonie centrum nie kosztują 6 tys??? wskaż choć jedną.
              • Gość: chess Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 109.255.186.* 18.05.11, 00:17
                no dobrze. kosciuszki - Inter Es ceny ofertowe zaczynaja sie od 5 k. grabiszynska, chyba lokum olczyk takze ponizej 7 k, przypomne Ci ze napisalem < 6-7k.
                • Gość: chess Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 109.255.186.* 18.05.11, 00:21
                  GP-investments - centrum poludniowe takze
                  • pikpok25 Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 18.05.11, 07:58
                    Po pierwsze to Centauris to nie cena 6-7 tylko prawie 8 tys za metr.

Taniej jest np. na Osiedlu oaza, przy mieszkaniu 3 pokojowym wychodzi 100 tys. mniej. Locus, no i to co już wymieniono za wyjątkiem centrum południowego które nie powstanie bo chyba od 4 lat jest dziura w ziemi.
                    • Gość: Korpulentny Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.wroclaw.mm.pl 18.05.11, 16:45
                      inter es to prądzynskiego, smierdzący trójkąt bermudzki, z psem albo na rolki nie ma gdzie wyjść.
                      • Gość: pola Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 16:48
                        z tego co mi wiadomo, inter-es obiecywał oddawać pierwsze mieszkania w czerwcu. a z tego co kilka dni temu sama widziałam... daaaaleko im do końca :/
                  • Gość: toyak Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.toya.net.pl 18.06.11, 15:01
                    Centrum się wzięło i zdechło się :)
    • Gość: Kleas Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 10:59
      Miałem podobną sytuację, ale u innego dewelopera. Negocjowanie treści umowy było bardzo utrudnione. Pojawiały się jakieś argumenty, że to notariusz taką umowę przygotował i wszyscy kupujący muszą mieć taką samą, że zmiany powodują komplikacje przy realizacji itp. Tak na prawdę to ściema, jakich mało. Zwyczajowo, o czym deweloper i pośrednik Ci nie powiedzą, notariusza wybiera kupujący. Ten wskazany przez dewelopera zazwyczaj wypełnia tylko przygotowaną umowę i nawet się nie zająknie nad tym, że dla kupującego jest ona bardzo niekorzystna. Ja zażądałem podpisania umowy u innego rejenta (swoją drogą polecam go - notariusz Tkaczyński z Sądowej), deweloper nie mógł odmówić, bo wiedział, że takie przymuszanie jest nielegalne. Dzięki temu nagle okazało się, że umowę można jednak negocjować i warunki mogą być uczciwe.

A tak na koniec to nie dziwię Ci się, że podoba Ci się ta inwestycja, więc warto zawalczyć :)
    • Gość: claudi Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 22:15
      Witam,

jestem bardzo ciekawa jak idzie temat odbioru mieszkań z pierwszego etapu. Z tego co się orientuję pierwsze odbiory miały miejsce ok miesiąca temu...
      Czy były jakieś problemy, nie dotrzymanie warunków, a może wręcz przeciwnie, wszystko poszło jak należy... ogólne odczucia mile widziane...

I czy są wśród nas osoby zdecydowane już na drugi etap, ja właśnie zastanawiam się nad kupnem i jestem już o krok od podjęcia decyzji, ale mam wątpliwości- dziura w ziemi, a naet jej BRAK! ...
      • Gość: pola Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 16:51
        Ja odebrałam pod koniec czerwca. Wszystko poszło jak najbardziej TAK :)
        • Gość: claudi Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 19:50
          W takim razie, gratuluję:)) życzę powodzenia, mam nadzieję że będziemy sąsiadkami:) my jeszcze się zastanawiamy, do września zostało jeszcze trochę czasu....

pozdrawiam i dziękuję za informacje:)
      • Gość: Marta Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: 95.178.40.* 12.08.11, 18:14
        My już wykańczamy kawalerkę, lokalizacja jest super, no i AM w pobliżu, wszystko idzie zgodnie z planem
        • Gość: ela Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.honeywell.com 03.01.12, 15:21
          Hallo, zastanawiam sie rowniez nad kupnem mieszkania w Centaurisie (z tych swiatecznych promocji). Mam jednak duze zastrzezenia do umow i faktu, ze podpisujac umowe nalezy wyrazic zgode na to, ze hipoteki na grunt beda dalej obciazane przez dewelopera. Oznacza to, ze nawet posiadajac notarialne prawo wlasnosci do lokalu (mysle o kupnie mieszkania z etapu I) nie wiem jak w razie plajty dewelopera beda traktowane hipoteki na grunt. Czy ktos moze orientuje sie w nowych przepisach (z lutego 2010) o hipotekach?
        • Gość: ed Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.12, 16:19
          Kupiliście kawalerkę i macie tam zamiar mieszkać? Mam nadzieje, że nie macie dzieci albo dla ich dobra nie zamierzacie dzieci mieć. No ale jakby nie patrzeć to macie tzw apartament w centaurisie. Czy nie lepiej było kupić coś 2 pokojowego w okolicy za podobną cenę?
          • Gość: zadowolona Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.12, 20:56
            A my już podpisaliśmy umowę i odebraliśmy mieszkanko. Z odbiorem nie było żadnych problemów, można mówić wiele ale jednak jakość i lokalizacja warte swojej ceny.
            Do zobaczenia w windzie sąsiedzi :)
            • Gość: z Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 00:31
              daj jakiś namiar na siebie, żeby to potwierdzić co napisałaś ?
              • Gość: Goiyr Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.180.82.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.02.12, 00:37
                swietnie wielkie mieszkania, ladne domy, znakomita lokalizacja, duze balkony, park pod nosem, moja rekomendacja KUPOWAC.
                • Gość: Mikelo Sprzedam mieszkanie w Centaurisie, tanio! IP: *.ingbank.pl 15.02.12, 16:06
                  Witam. Mam do sprzedania 2 pok mieszkanie o pow 44,79 m2, balkon ok 10 m2, 3 piętro. Cena to 6,6 tys za 1 m2 czyli mniej niż chce deweloper. Mieszkanie w I etapie, odebrane, gotowe do remontu.
                  Zapraszam zainteresowanych tel 790-699-686
                  • Gość: Gucio Re: Sprzedam mieszkanie w Centaurisie, tanio! IP: 91.90.161.* 16.02.12, 12:00
                    wziąłem na wynajem jedno
                  • Gość: erty Już do remontu !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 12:21
                    Nowe i już do remontu - to bardzo niska jakość tych lokali w tym "Centurionie"!
                    • Gość: gonzo Re: Już do remontu !!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 15:18
                      Czy ktoś wie jak kształtują się wszelkie opłaty miesięczne za mieszkanie ok. 70 m2 w budynkach z I etapu.
                      • Gość: gonzo Miesięczne opłaty IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.12, 15:46
                        Czy ktoś wie jak kształtują się wszelkie opłaty miesięczne za mieszkanie ok. 70 m2 w budynkach z I etapu.
                        • Gość: Dawid Re: Miesięczne opłaty IP: *.bluel.net 20.04.12, 22:33
                          Podobno opłaty są 3.5zł/mkw. Tak twierdzi deweloper. Przymierzam się do zakupu w II etapie, ale okazuję się że ziemia należy do miasta i jest to dzierżawa wieczysta wiec za co takie ceny wysokie skoro deweloper nawet ziemi nie wykupił. Pewnie potencjalni klienci z czasem będą musieli sami wykupić.
                          • Gość: rocco Re: Miesięczne opłaty IP: 156.17.194.* 22.04.12, 13:11
                            wziałem dwa, jedno na wynajem
    • anula5550 Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 17.02.12, 15:35
      Witam, przepraszam że tutaj piszę z prośbą, ale to najlepsze miejsce na znalezienie osób kupujących mieszkanie u dewelopera. Mam zatem ogromną prośbę o wypełnienie ankiety składającej się z kilku pytań, a dotyczącej reklam deweloperów. Oto link do ankiety: LINK. Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc :)
    • Gość: nowy Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.static.tvk.wroc.pl 07.04.12, 17:53
      Umowy są fatalne - nie dają własności gruntu, więc kupujesz mieszkanie , które nigdy nie będzie twoje, uzytkowanie wieczyste to zwykła umowa dzierżawy tyle, że na grunt.
      • ewen-ewe Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 02.05.12, 20:27
        A ja się nie dziwię, że jest użytkowanie wieczyste - kupując mieszkanie ono zawsze będzie Twoje, grunt pod mieszkaniem nie. Niektórzy pytają dlaczego deweloper nie wykupił ziemi od Skarbu Państwa - odpowiedź jest prosta: musiałby za nią zapłacić kilka milionów złotych i wówczas to by się po prostu nie opłacało. Poza tym opłaty roczne za użytkowanie wieczyste na Krzykach są na takim samym poziomie co podatek od nieruchomości - tu za grunt Klient nie zapłaci podatku, bo ten nie jest jego. Zapłaci za użytkowanie wieczyste więc suma sumarum - wyjdzie na to samo!

Wspólnota może potem złożyć wniosek o przekształcenie działki w prawo własności i wówczas może otrzymać od Gminy nawet 90% bonifikaty, a opłata za wykupienie rozkładana jest na co najmniej 10 lat! Deweloper takiej bonifikaty by nie dostał. Proponuję najpierw poczytać o użytkowaniu wieczystym co nieco, bo naprawdę na tym się nie straci.

Podsumowując - kupiłem mieszkanie w IIgim etapie, negocjowałem cenę, negocjowałem umowę, nie było z tym żadnych problemów. Pan, z którym rozmawiałem wszystko przedstawił w jasny i klarowny sposób, miałem dostęp do wszystkich dokumentów. IIgi etap rusza w połowie maja, mieszkania będą oddawane do końca sierpnia '13 - taki jest zapis w umowie.
        • Gość: Gość Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.05.12, 21:36
          Rozumowanie wyjęte z kapelusza...To według Ciebie ten drugi deweloper jest idiotą, bo kupuje działkę za 100% ceny i sprzedaje później mieszkanie razem z udziałem we własności gruntu. Natomiast pierwszy deweloper to cwaniak bierze grunt od miasta w użytkowaniu wieczystym płaci 10% ceny gruntu i sprzedaje często nawet nieświadomy ludziom mieszkania za taką samą cenę za metr jak ten drugi, przerzucając na mieszkańców zapłatę za coś, co sam im sprzedał:) A później miasto klepie bonifikatę na 90% dla mieszkańców i będzie super. To ja powiem coś od siebie, żeby się nie zdziwiła! Z użytkowaniem to dopiero się zacznie i mogę się założyć że będzie płacz. Miasta całe lata nie aktualizowały tzw opłaty rocznej za użytkowanie, ale ostatnio zaczęły to robić i nagle mieszkańcy mocno się zdziwili jak opłata im wzrosła o kilka set procent!! A to że grunty będą sprzedawane za 90% ceny przez miasto to nigdy nie przejdzie właśnie z powodu opisanego przez mnie wyżej.
          • ewen-ewe Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 03.05.12, 10:26
            Nie twierdzę, że ten kto nie wykupi jest cwaniakiem. Ale znajdź mi inwestycję na Krzykach czy w Centrum, gdzie jest prawo własności gruntu - na palcach jednej ręki można policzyć takie inwestycje. A co do opłat, to skąd masz informacje, że dopiero się zacznie i będą one rosły? Ja napiszę, że będą spadać o kilkadziesiąt procent, i co Ty na to? Nie można tego teraz przewidzieć. Poza tym nie Miasto decyduje o sprzedaży gruntu, a Gmina i ona udziela bonifikat. Jakbyś się trochę zainteresował w sprawach użytkowania są specjalne rozporządzenia, które wyjaśniają wszystko o czym tutaj piszę.
            • Gość: Gość Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.12, 17:42
              Ceny za użytkowanie będą rosły i to jest nieuniknione, a dlaczego bo całe lata miasta tego nie robiły i opłaty nie odzwierciedlały w żaden sposób rosnących cen działek. Z aktualizacją opłat wiążą się koszty, trzeba zatrudnić rzeczoznawcę, dlatego tego nie robiono. Pierwszy przykład z brzegu akurat dotyczy Krakowa:

krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11375725,Rosna_oplaty_za_uzytkowanie_wieczyste__Nawet_o_1000.html
              Owszem blisko centrum nie ma dużo inwestycji z własnością, ale się zdarzają. A dlaczego deweloperzy jasno i wyraźnie nie piszą, że budują na wydzierżawionym gruncie i tak naprawdę kupuje się mieszkanie wraz z udziałem w dzierżawie gruntu? Cena tych mieszkań powinna być wyraźnie niższa, ale tak nie jest bo 3/4 osób nawet nie wie o co chodzi. Ja bym takiego mieszkania nie kupił, jeśli można w tej samej cenie znaleźć mieszkanie z własnością gruntów i spać spokojnie. Miasta będą w końcu coś z tym musiały zrobić, bo użytkowania to wymysł poprzedniego ustroju, ustanawiane były zwykle na 40 lub 99 lat. Tak więc pierwsze mogą się już niedługo kończyć i co wtedy. Pewnie działki będą sprzedawane, ale za ile tego nikt nie wie. Poza tym żeby wykupić musi się zgodzić każdy mieszkaniec, a zawsze się znajdzie burak który nie kupi i co wtedy zmusisz go..
              • ewen-ewe Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 04.05.12, 15:07
                Ja nie widzę powodu dla którego te mieszkania miałyby być tańsze. Tak jak pisałem wcześniej opłaty roczne nie są wysokie i płaci się je zamiast podatku od nieruchomości. Ja mniemam, że nie kupiłbyś bo się boisz i myślisz jak większość Polaków - negatywnie. Owszem, użytkowanie wieczyste to wymysł poprzedniego ustroju i coś z tym trzeba będzie zrobić. A co? Najłatwiej będzie to sprzedać, bo z takim gruntem miasto nic nie zrobi - zburzą mieszkania i sprzedadzą? Wątpię. Będą sprzedawać Wspólnotom, żeby pozbyć się wrzodu. Tak jak wspomniałem ustawa mówi o tym, że opłata musi być rozłożona na minimum 10 lat, więc miesięcznie wyjdą to śmieszne kwoty w inwestycji, w której jest 100 czy więcej mieszkań. A co do zgody mieszkańców - wystarczy większość, pozostali będą musieli się dostosować. Buraków będzie mogło być więcej, nic nie zdziałają.
                • Gość: Gość Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.12, 18:13
                  Sam sobie zaprzeczasz, skoro deweloper wydzierżawił działkę za ułamek kwoty, zamiast kupić ją za parę milionów, to poniósł o wiele mnijeszy koszt inwestycji, dlatego właśnie cena metra takiego mieszkania powinna być niższa. Skoro to właśnie Ty będziesz musiał ponieść koszt jej wykupu od miasta w przyszłości, dlaczego deweloper nie uwzględnia tego w cenie?? Ja się niczego nie boje, a mieszkanie kupiłem z udziałem we WŁASNOŚCI gruntu.
    • odkuszacz Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? 20.05.12, 21:56
      Zostało utworzone forum mieszkańców osiedla Centauris i znajduje się tutaj:
      forum.centauris.lagwus.pl
      • Gość: zigi Termin wykonania IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 22:36
        Realizacja II etapu rozpoczęła się z pewnym opóźnieniem. Obawiam się czy aby do końca sierpnia 2013 r. budynek zostanie oddany i wykończony (także pod klucz) w sposób prawidłowy i rzetelny. Kolejna kwestia to jesień i zima jeśli będą długie i mroźne to inwestycja się przeciągnie.
        • Gość: mimi Re: Termin wykonania IP: *.xdsl.centertel.pl 23.11.12, 20:41
          45 dni maja za terminem ..... byłem tam Podwykonawca ... nie pracuje tam z powodów nieudolności wykonawcy KAJIMA który powinien budować altanki a nie tak poważne inwestycje ... nadzór fatalny .... a i nie płacą a jesli nie zapłaca to prosze sobie doliczyć protesty ludzi i zainteresowanie telewizji tą sprawa ...
    • Gość: Mami Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.xdsl.centertel.pl 23.11.12, 20:34
      PROBLEMEM JEST WYKONAWCA KTÓRY TYLKO SZUKA JAK KOGO WYKIWAĆ .Byłem tam podwykonawca i do dziś nie otrzymałem wynagrodzenia .... nie ma gwarancji bo jak wiadomo terminy zawsze sie przeciągaja ... Pozdrawiam
    • Gość: de robe Re: Centauris ul. Ślężna kto kupuje mieszkanie? IP: *.217.146.194.generacja.pl 13.12.12, 10:50
      No proszę, mają już promocje na poziomie 5999 zł za m2, a zwykle można w takich razach jeszcze coś urwać.

Już miałem zacząć trochę żałować, bo miejscówka naprawdę niezła, ale sprawdziłem sobie rozkłady mieszkań. I jednak nic by z tego nie było...
    • 00strzegam wady mieszkań Centauris i współpraca z Vantage Dev 03.09.14, 11:54
      Jesteśmy mieszkańcami osiedla Centauris przy ul. Ślężnej. Podczas zakupu, odbioru i po odbiorze mieszkania borykaliśmy się z naszym deweloperem - Vantage Development i chcielibyśmy przestrzec potencjalnych kupców na różnego typu sprawy i niedociągnięcia oraz sposób rozwiązywania (zgłoszonych przy odbiorze mieszkania oraz podczas jego gwarancji) problemów użytkowych i usterek.
      Sprawy często dotyczyły wymiany, poprawy lub naprawy większych i mniejszych usterek jednak rzutujących na wykończenie mieszkania i jego ogólny stan (usterki tarasów, stolarki okiennej i drzwiowej, ściany i odpadające tynki etc). Najczęściej okazywało się (po kilkumiesięcznej walce, przepychance i zwłoce dewelopera), że z problemem zostawaliśmy sami i musieliśmy dodatkowo dołożyć do tych napraw, bo czas uciekał, mieszkanie stało, a deweloper zwlekał. Ostatecznie (podobno w wyniku cięć finansowych - informacja ta doszła do nas pocztą pantoflową) większość z usterek oficjalnie (pisemnie) rozpatrzonych pozytywnie podczas zakupu mieszkania została odwołana kilka miesięcy po zakupie mieszkania (W TYM RÓWNIEŻ WADY ZGŁOSZONE PODCZAS ODBIORU LOKALU z zadeklarowanym terminem naprawy) - Naprawy nie doszły do skutku, a po czasie zostały w rozmaity sposób odwołane podając najczęściej wyjaśnienia małofachowe jednak niedoprecyzowane w normach budowlanych (luka w prawie budowlanym) pozwalające deweloperowi na tego typu zabiegi.
      Tym postem chcielibyśmy tylko przestrzec przyszłych kupców przed powieleniem naszych błędów. Dlatego chętnie opowiemy o naszych problemach z deweloperem, wskażemy na jakie elementy i zapisy oraz zabiegi (zmiany) prawne dewelopera w okresie oczekiwania na akt notarialny należy szczególnie zwrócić uwagę kupując mieszkanie na osiedlu Centauris.
      namiar na mnie:
      namiar na mnie: kontakt_mailowy@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka