Gość: oli IP: *.lanet.net.pl 20.08.10, 11:53 co sadzicie ? www.dachbud.com.pl/CMS/ZATORSKA/opis.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yenna_m Re: dachbud wilanowska IP: *.wroclaw.mm.pl 24.08.10, 10:07 mieszkania bardzo mi sie podobaja, ale jest hak: budynki sa posadowione na gruncie bedacym przedmiotem uzytkowania wieczystego za kazdym razem, gdy probuje sie dowiedziec, jaki bedzie procentowy udzial mieszkania, ktore mi sie podoba i na ktore jestem zdecydowana w gruncie - beton, nikt absolutnie nie potrafi mi na etapie sprzedawania mieszkan udzielic takiej informacji probuje sie dowiedziec, jaki bedzie szacunkowy koszt (przy uwzglednieniu danych z planu) opłat z tytulu uzytkowania wieczystego - to samo. przy zalozeniu, ze miasto przeszacowalo lub przeszacowuje wartosci gruntow we Wrocku i dowala b. wysokie oplaty z tyt. uzytkowania wieczystego (ktore nalezy zaplacic jednorazowo) to juz jest niezly syf (bo oplaty z tytl uzytkowania wieczystego bardzo wzrosly a zupelnie nikt nie jest w stanie mi powiedziec, jakich oplat a ten rok moge sie spodziewac -tez szacunkowo). dodam, ze info, ze za 50-metrowe mieszkanie trzeba bedzie zaplacic rocznie 100 zetow uznaje za wyssane z palca, biorac pod uwage naprawde drastyczne podwyzki oplat za uzytkowanie wieczyste na miescie moze ktos cos wiecej wie i mnie oswieci/uspokoi? Odpowiedz Link Zgłoś
yeetii Re: dachbud wilanowska 24.08.10, 10:50 informacje mozesz uzyskac w wydziale architektury UM. użytkowanie wieczyste nie jest niczym dziwnym - wiele inwestycji jest realizowany na gruntach skarbu państwa. to nie jest zaden syf - chyba ze ktos swoja wiedze opiera na rewelacjach wyczytanych w gazecie, no to wtedy straci troche nerwow zanim zrozumie ocb. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dachbud wilanowska 24.08.10, 11:18 nie, no zaden syf chodzi mi raczej o roczna stawke do zaplacenia za uzytkowanie wieczyste niestety - taka prawda - stawki w miescie ostatnimi latami skoczyly do gory (bo inaczej wycenia sie ten 1 proc. wartosci gruntu od gruntu oszacowanego na kilkaset zetow, a inaczej na kilka tysiakow) - boje sie niestety corocznego jednorazowego oplacania obok kredytu wysokich oplat z tyt uzytkowania wieczystego mnie nawet samo uzytkowanie nie niepokoi, co brak danych ze strony dachbudu (to chyba nie jest straszna praca obliczyc szacunkowy udzial w nieruchomosci wspolnej mieszkania, ktore chce kupic?) i podawanie danych wyssanych z palca. Mi, po takich wstepnych szacunkowych wyliczeniach wychodzi kwota bardzo daleka od 100 zetow rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: dachbud wilanowska IP: 109.199.19.* 10.09.10, 22:54 witam. Interesowalem sie Wilanowska niestety tak jak Wam nikt nie był w stanie powiedziec jaki procent gruntu bedzie przypisany do mieszkania ktorym bylem zainteresowany. W dachbudzie niestety nie znalazlem kompetentnej osoby, wszyscy zgodnie stwierdzili ze na umowie kupna bedzie taki wpis ale narazie nikt nie powie ile metrow mi przypisza a przeciez od tego zalezy wysokosc podatku. Byłem tez w dwoch miejscach do ktorych mnie wysłali abym tego typu dane uzystal jednak to samo: "będzie miał pan opłatę ale nie wiem moze ok 300-500zł rocznie" Ceny gruntu i podatkow beda rosly tez ja nie ryzykuje i szukam mieszkania dalej. Nie chce mi sie tez prosic kogos za kilka lat o przeksztalcenie i zabawa z urzedami w pisanie podan i proszenie o przeksztalcenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dachbud wilanowska 14.09.10, 00:39 dokladnie z tego samego powodu zrezygnowalismy z kupna u nich mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
yeetii Re: dachbud wilanowska 14.09.10, 17:42 najprościej oszacować koszty użytkowania wieczystego w taki sposób: wartość użytkowania za ostatni rok zapłacony przez Dachbud * 0,01 / 0,03 / PUM * pow użytkowa mieszkania = opłata roczna za użytkowanie wieczyste twojego mieszkania wartość ta jest zawyżona, bo przy powyższej kalkulacji nie uwzględniamy pow. komórek i garaży. jednocześnie należy sprawdzić kiedy była robiona ostatnia wycena gruntu - miasto może co 3 lata aktualizować wycenę. można też sprawdzić czy aktualna wycena odbiega od wartości rynkowej - najłatwiej porównać z ceną jaką dachbud zapłacił jeśli działka była kupiona po 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: dachbud wilanowska 15.09.10, 00:08 yeetii napisał: > najprościej oszacować koszty użytkowania wieczystego w taki sposób: > wartość użytkowania za ostatni rok zapłacony przez Dachbud * 0,01 / 0,03 / PUM > * pow użytkowa mieszkania = opłata roczna za użytkowanie wieczyste twojego mies > zkania > wartość ta jest zawyżona, bo przy powyższej kalkulacji nie uwzględniamy pow. ko > mórek i garaży. jednocześnie należy sprawdzić kiedy była robiona ostatnia wycen > a gruntu - miasto może co 3 lata aktualizować wycenę. można też sprawdzić czy a > ktualna wycena odbiega od wartości rynkowej - najłatwiej porównać z ceną jaką d > achbud zapłacił jeśli działka była kupiona po 2006. Niestety niekoniecznie. Nie liczy się powierzchnia mieszkania i pomieszczeń przynależnych (1% podatek) oraz udziału w garażu (3% podatek), lecz udział w gruncie. Ten może być większy lub mniejszy niż powierzchnia mieszkania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
yeetii Re: dachbud wilanowska 21.09.10, 12:18 wiem o tym, ale nikt nie wyliczy udziałów, dopóki nie zakończona zostanie budowa i dokonany pomiar rzeczywisty, wiec po co mówić o rozwiązaniach nierealnych?? kalkulacja, którą zaproponowałem obarczona jest błędem ok. 10%, co w mojej ocenie na tym etapie jest błędem nieistotnym. Jak ktoś chce wiedzieć wszystko już teraz i mieć pewność, że to się ziści, to niech kupi na wtórnym, albo wierzy w opowieści bajkopisarzy, którzy już teraz mu wszystko wyliczą nie mając pewnych danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartekP Re: dachbud wilanowska IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.10, 20:19 W centrum Wrocławia za nieduże mieszkanie spółdzielcze (37 m2) w budynku 5-piętrowym który stoi na gruncie z wieczystym użytkowaniem płacę od kilku lat tyle samo czyli w sumie 72 zł rocznie za użytkowanie wieczyste. Nie wiem dlaczego na Zatorskiej miałby być dużo więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: dachbud wilanowska IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.10, 20:57 koniec dramatyzowania i teorii spiskowych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoriko Re: dachbud wilanowska IP: 188.33.234.* 07.01.11, 13:47 a już się chcieliśmy zdecydować...może jakieś zmiany dotyczące tych gruntów? czy ktoś już tam miszka i coś wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bela Re: dachbud wilanowska IP: *.wroclaw.mm.pl 07.01.11, 13:58 udana realizacja, tania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoriko Re: dachbud wilanowska IP: 46.113.234.* 07.01.11, 14:47 no tak, ale co z udziałem w gruncie...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wix Re: dachbud wilanowska IP: *.centertel.pl 07.01.11, 14:58 Ja w Śródmieściu, społdzielcze, 53m2, płacę bardzo duzo za UW - 60zł/m. co prawda blok tylko 3 piętrowy, ale stawka i tak wysoka. 2lata temu wynosila ona rowno 10xmniej, 6zl/m-c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afe Re: dachbud wilanowska IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 16:17 Podatek za miejsce w garażu wielostanowiskowym w budynku 5 letnim płacę ok 30 zł/rok, za miejsce w garażu wielostanowiskowym w budynku z 2009 roku płacę już 400 zł/rok. Obydwa budynki są we Wrocławiu na sąsiednich działkach. Podatki od gruntu w ostatnich latach mocno poszły do góry, w nowych budynkach płaci się wyższe stawki od początku, w tych starszych miasto będzie wprowadzać je systematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrotek Re: dachbud wilanowska IP: *.internetia.net.pl 10.10.11, 23:21 czy ktoś w ogóle myśli o kondycji finansowej dach budu? wiecie że ma ponad 80 milionów hipoteki na nieruchomości na królewieckiej? co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś