Dodaj do ulubionych

EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.04, 10:36
Juz prawie zdecydowalismy sie na Ekobau w Smolcu - mieszkania w budynku wielorodzinnym na Wisniowej. Jezeli ktos ma jakies ALE to zapraszam do podzielenia sie uwagami - i tymi zlymi i tymi dobrymi.

Pozdr
Dora
Obserwuj wątek
    • Gość: liberal Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: 193.129.161.* 22.07.04, 22:12
      Mysle, ze masz na mysli nowe bloki Ekobau. Powiem ci tak, sam kupilem tam domek
      w szeregowce. Przed kupnem straszono mnie halasem pochodzacym z lotniska. Z
      moich spostrzezen wynika: wcale nie jest to uciazliwe(sam osobiscie nie
      spostrzeglem ladowania samolotu,czyli nie bylo wcale glosno); nic nie wiem o
      standarcie i wykonczeniu tych blokow; ale do plusow nalezy blizkosc miasta (do
      rynku jest zaledwie 9km, 3km do granic miasta); oprocz wspopmnianych samolotow
      jest cicho; bloki powstaja zaraz przy plocie strefy oddzielajacej lotnisko od
      reszty swiata (nie wiem dokladnie ile ona wynosi, ale grubo ponad 2km), gdzie
      umiejscowione sa pola i maly lasek, czyli raczej w przyszlosci nic nie powinno
      zniszczyc ci wiejskiego widoku; niedlugo zostanie powolana do zycia linia
      autobusowa, laczaca osiedle z Wroclawiem ... .Ogolnie jest tam cicho, osiedle
      otaczaja pola i malo ruchliwa ulica Zwirki i Wigury. Kilimat jak na nowoczesnej
      wsi;) Nie wiem jak ty, ale ja chcialem zyc na obrzezach miasta, nie zrywajac
      jednak kontaktu ze swiatem. Jesli bym chcial mieszkac w lesnej ciszy wybralby
      pewnie inna lokalizacje. Dalmnie z powodu licznych podrozy samolotem jest to
      jak najbardziej dobra lokalizacja, przewidywana jest tez w przyszlosci
      obwodnica okolomiejska, ktora bedzie biegla w bezpiecznej odleglosci od naszego
      osiedla, jakies 3km. Daje to dobra baze na szybkie przemieszczenie sie w inne
      miejsca Wroclawia, a zarazem komfort spokoju domu. Jesli tam jeszcze nie bylas
      to pojedz i sprawdz sama na wlasnej skorze. Moge przyznac, ze sa zwolennicy,
      jak i przeciwnicy tej lokalizacji. Lotnisko ma sie rozrastac i dla tego wielu
      ludzi troche sie boi tam osiedlac. Jednak chociaz w naszym kraju panuje
      niesamowity bur..., istnieja przepisy zabraniajace budowanie pasow startowych w
      bezposrednim sasiedztwie osiedli ludzi i jestem pewien, ze lotnisko beda
      rozbudowywac w innym kierunku. Mam nadzieje, ze na poczatek te informacje ci
      wystarcza. Ja osobiscie polecem, jednak inne pobudki kieruja ludzi kupujacych
      domek jednorodzinny i inne mieszkanie. Pozdrowionka.
      • Gość: Dora Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.04, 12:59
        No lepiej tego nie mogles opisac :-)))
        Faktycznie - bylam tam - a ostatnio nawet codziennie.
        Jak juz pisalam dzis lub jutro mamy podpisywac umowe z Ekobauem wiec w ciemno takiego zakupu bysmy nie zrobili napewno-juz nachodze ich tam jak biala dama.
        Co do lokalizacji to ze wszystkim jestesmy zapoznani - i lotnisko, i obwodnica, i kukurydza wszechobecna....
        Jednak moje pytanie dotyczylo bardziej samej firmy - sprawdzamy ich z kazdej mozliwej strony. Co do umowy, sposobu platnosci, terminow i wszelkich kruczkow bardzo nam ida na reke. Umowa zostala totalnie przerobiona na nasze potrzeby - oczywisicie nie robilismy ich w konia - poprostu zabezpieczalismy i nas i ich strone.
        Ale np. dzis np. w KRSie wplynal jakis wniosek i akta byly u sedziego....za chiny nie mozna bylo wyciagnac informacji z czym ta sprawa jest zwiazana. To troche nam ostudzilo emocje bo to wazny element - czy cos jest nie tak z gruntem.
        A co do szeregowek - tez sporo czasu spedzilam z nosem przyklejonym do okien parteru takiej szeregowki - bardzo nam sie podobaly, niewiele dalej - ale tu jednak podstawa byla kasa i to dodatkowe wykonczenie na jakie juz bysmy nie mieli. A mieszkania niczego sobie - mamy dwupoziomowe, narozne - po podlodze ponad 100 m2 - w sam raz.
        Oby do podpisania aktu notarialnego i bedziemy mogli odetchnac - oby....

Pozdrawiam sasiada
        Dora
        • Gość: liberal Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: 193.129.161.* 23.07.04, 21:12
          Rowniez pozdrawiam, miejmy nadzieje sasiadke :) Jesli chodzi o sprawy zwiazane
          z sama firma Ekobau, to nie moge ci pomoc. Kupowalem swoj domek od Temaru,
          ktory jako pierwszy zrealizowal budowe na Osiedlu Lesnym. Jesli chodzi o strone
          prawna. To wypis z ksiegi i akt wlasnosci, nie uwierzysz, ale przyszedl w
          poltorej miesiaca. Czyli raczej jakis walkow z ziemia nie powinniscie miec. Sad
          w Srodzie Sl. prowadzi sprawy zwiazane z ziemia na Osiedlu Lesnym i moze
          dlatego, tak szybkie zalatwienie sprawy. Z tego cop przeczytalem, to na 99.9%
          jestescie przekonani do kupna mieszkania w tej lokalizacji. Dlatego, zycze
          powodzonka !!!
        • Gość: marc Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 23:14
          wedle mojej wiedzy z gruntem jest wszystko ok. ekobau i jego szefostwo
          prywatnie są właścicielami wszystkich gruntów objętych planem miejscowym dla
          tej części Smolca ( tzn. tej części, której jeszcze nie sprzedali) i nie ma na
          nich żadnych obciążeń.
          rzeczywiście ten plan miejscowy mocno ograniczył możliwości rozbudowy lotniska -
          ale prawda jest taka, że władze Wrocławia ocknęły się z reką w nocniku : plan
          stał się obowiązującym prawem, gmina Kąty/starostwo powiatowe wydały na jego
          podstawie już dziesiątki pozwoleń na budowę, wreszcie wybudowano już sto
          kilkadziesiąt ( a może nawet więcej) budynków. Lotniska więc w stronę osiedla
          rozbudowywać się więc nie da , chyba żeby wykupić te tereny i dać odszkodowania
          ludziom którzy się tam wybudowali. w takim razie inwestycja w
          działkę/dom/mieszkanie w tym miejscu mogłaby sie okazać jeszcze lepszym
          biznesem :-)ale to raczej science-fiction i na tej podstawie obawiać by sie
          mogli np.mieszkańcy Muchoboru (może by lotnisko w tę stronę rozbudować )
          dla uspokojenia mogę dodać, że właściciele Ekobau też tam się budują :-)
          natomiast nie liczyłbym na pola kukurydzy po drugiej stronie Zwirki i Wigury
          tam w planie również jest zabudowa wielorodzinna niska ( tj. mniej więcej taka,
          jak ta która powstaje)- zresztą nikt tego nie kryje - plan wisi na wprost
          wejścia do biura sprzedaży.
          Dora - mieszkanie narożne ? przecież te nowe budynki są zupełnie proste, nie ma
          tam żadnych rogów :-) chyba,że kupujesz mieszkanie w tym już istniejącym i
          zasiedlonym budynku na samym rogu działki, tam gdzie ekobau ma biura - ale tam
          chyba wszystko sprzedane ?
          pewnie Ci chodzi o mieszkanie na końcu budynku - dobry wybór ;-)szczególnie
          jeśli od strony lotniska. będzie fajny widok na pole, las i startujące
          samoloty. serio piszę :-)...też byłem zdziwiony, że hałas, przy zamkniętych
          oknach ,nie jest w zasadzie zauważalny. w każdym razie nie bardziej niż na
          Oporowie czy Klecinie.Poza tym w tych mieszkaniach są duże balkony.
          Jedna uwaga - to nie jest mieszkanie dwupoziomowe, tylko mieszkanie z
          antresolą. Różnica jest taka,że przynajmniej teoretycznie ( a w każdym razie do
          czasu odbioru budynku przez nadzór budowlany)- na poziomie antresoli nie można
          wydzielać żadnych zamknietych pomieszczeń (nawet małego kibelka), bo wtedy
          przestałąby byc antresolą, a stała się dodatkową kondygnacją - a plan na tym
          terenie dopuszcza tylko 3 : parter, pietro i poddasze.
          poza tym chyba sie spóźniłaś kilka dni z podpisaniem umowy : od 20.07 ceny
          poszły o 200 zł w górę , o ile się nie mylę. a może jednk zdążyłaś ?
        • Gość: liberal Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: 193.129.161.* 24.07.04, 03:43
          Czyli widzisz sama, po moim i kolegim Marc'a poscie, ze chyba warto. Powodzonka
          i pewnie w przyszlosci do zobaczenia !!!
          • Gość: Dora Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.wroclaw.mm.pl 24.07.04, 18:40
            Wszystko gra chłopaki!
            Umowy jeszcze nie podpisałam bo są dosłownie błędy stylistyczne do sprawdzenia,
            a to nasz notariusz chyba się urlopuje - wiec czekamy. Pozatym prezes sam
            sprawdza co to sie z KRSem dzieje - bo nie wiedział a my byliśmy tak mili że go
            oświeciliśmy :-)
            Co do ceny...mamy układy - cena obowiązuje nas stara - jakoś nas tam lubią bo
            naprawde na wszystkie ustępstwa - a już napewno te najważniejsze dla nas idą!!!
            Korzystając z tego przywileju - zaangażowałam sie nawet w dobór drzwi dla
            całego planowanego osiedla :-) No ten typ tak ma - bo to co mi pokazali burzy
            całe moje wyobrażenie o moim mieszkanku :-) Więc walczę o zmianę.
            Mieszkanie faktycznie nie narożne tylko skrajne - gra słów. Antresola? No tak -
            znam skąś takie pojęcie....jestem po budownictwie. Do mnie należy strona
            techniczna tego mieszkania, a do mojego faceta prawna - z racji zawodu. Więc
            nie damy sie wrobić - na ile tylko możemy się nie dać :-)
            Aha - i mamy od strony wnętrza osiedla - te na lotnisko moze i mają piękny
            widok ale mało słońca - a na to jestem wyczulona.
            W przyszłym tygodniu będę trzaskać zdjęcia na tym budynku do oddania za chwilę -
            normalnie japończycy z aparatami :-)

Pozdrawiam weekendowo
            Dora :-)
            • wromario I jak? 17.08.04, 09:58
              Gość portalu: Dora napisał(a):

> Wszystko gra chłopaki!
              > Umowy jeszcze nie podpisałam bo są dosłownie błędy stylistyczne
              > do sprawdzenia, a to nasz notariusz chyba się urlopuje
              > - wiec czekamy.

Podpisałaś tę umowę już? Ja przeglądnąłem właśnie to, co mi podusnęli i jest
              kilka spraw, które mnie mocno niepokoją :( Ciekaw jestem, czy miałaś podobne
              obawy. No i tych drzwi też jestem ciekaw, bo możliwe, że będę je oglądał we
              własnym mieszkaniu :) Pozdrawiam przyszłą sąsiadkę (jeśli sprawy dobrze się
              potoczą) :) Jeśli możesz, odezwij się mailem.

• Gość: JerzyR Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.04, 00:45
      IMHO jest tam tylko jeden duzy minus - potrzeba samochodu terenowego na
      niewielkim odcinku drogi:)
      Taki maly kawalek drogi do Wroclawia jest w fatalnym stanie - o ile w lecie
      mozesz jadac slalomem nie urwac zawieszenia to w zimie bedzie problem...

JerzyR
    • Gość: Benedykt Problemy techniczne IP: *.visp.energis.pl 19.08.04, 00:07
      Pewien znajomy wykańcza szeregówke tam i nie jest mu do smiechu. Narzekał na
      krzywe ściany (4cm od pionu). W poczet poprawek wstrzymal sie z ostatnia rata i
      jest pewien, że na tych kosztach sie nie skonczy. Moze bedziecie mieli wiecej
      szczescia.

• Gość: kojka Re: Problemy techniczne IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.08.04, 09:38
        a jaka jest cena takiej szeregówki?
        • alka24 Re: Problemy techniczne 19.08.04, 15:00
          Ja tez wykańczam tam szeregówkę.
          Jak na razie przyczepiłam się do wielu rzeczy, ale gwnie były to drobiazgi.
          Generalnie polityka Zbychpolu ( bo to oni są tam bezpośrednim wykonawcą) polega
          na tym, że przysyłaja miłego pana, który twierdzi, ze wszystko jest
          OK i tak ma być. Dopiero jeśli ktoś się naprawdę upiera i zaczyna z nimi,
          merytorycznie rozmawiać zmienia się ich podejście.
          U mnie było tak, ze dopiero po rozmowie z moim wykonawcą i wysłaniu pisemka
          przyznano mi rację i zaczęły się poprawki.
          Muszę przyznać, że jak się tego pilnuje to poprawiają na prawdę dobrze.
          Niestety pilnować tego trzeba. Tynk na ścianie elewacji poprawiali trzy razy,
          ścianę malowali cztery.
          POzdrawiam sasiadów.
          alka24
    • Gość: lolek Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.04, 00:01
      Tam beda problemy z siecia kanalizacyjną (nie od razu) i z drogami dojazdowymi.
      • wromario Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? 23.08.04, 10:25
        > Tam beda problemy z siecia kanalizacyjną (nie od razu) i z drogami dojazdowymi.

Możesz coś szerzej na ten temat?
        • Gość: tom Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.09.04, 22:04
          Obawiam się, że lolek ma rację z tą kanalizacją. Lepiej się zainteresować jak
          jest obecnie rozwiązana ta sprawa i jak będzie w przyszłości. Oby nie powstały
          w przyszłości nowe pola iregacyjne jak na Osobowicach.
    • Gość: Strumyk Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 19:13
      Dora, czy możesz skontaktować się ze mną: strumyczek@op.pl ? Dzięki.
      • Gość: Zadowolony Re: EKOBAU-Smolec - czy to dobra inwestycja? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 10:51
        Witam wszystkich !

Ja jak osoby powyżej też staram się o mieszkanie ( zastanawiam się nad
        szeregówką a nawet może działką). Ludzie tam są naprawdę SPOKO (przez duże S).
        We wszystkim pomagają i co najważniejsze są elastyczni co do umowy. Naprawdę
        można wszystko zmienić - widać że chcą się ze wszystkiego wywiązać. Z czystym
        sumieniem polecam, bo warto. Co do ksiąg wieczystych itp. to sami nawet
        pokazują orginały i zapraszają do środy aby sobie wszystko sprawdzić. PEŁNY
        PROFESJONALIZM. Wiem co mówie, bo na kilku firmach się już przyciołem a w
        jednej nawet straciłem trochę kasy, którą teraz przez sąd próbuje odzyskać.

POzdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka