Dodaj do ulubionych

parter a sprawa windy ???

IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 11.02.05, 08:04
Witam
Czy może ktoś z forum-owiczów mieszka na parterze i nie paci za windę. Ja
walczyłem z developerem i nie chcą znieść mi kosztów eksploatacji (19 zł
miesięcznie) w budynku który dopiero co oddany w grudniu. Dodam że nie
posiadam ani garaży podziemnych, piwnicy... więc nie ma mowy o korzystaniu z
windy ;>
Jak się z niej można wykręcić ???

19 zł x 12 miesięcy to w roku 228 zł płacić za nic !!!!

czekam na rady
dziekuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Fircyk Re: parter a sprawa windy ??? IP: 193.30.160.* 11.02.05, 08:34
      hmmm no coz, ja mieszkam na pierwszym pietrze i z windy tez nie korzystam,a
      placic trzeba. Jak mieszkalam w innym bloku (spoldzielnia), to tam dla
      mieszkancow parteru i pierwszego pietra byla oplata zmiejszona do polowy...
      moze warto byloby chociaz o cos takiego powalczyc?
      Pozdrawiam
      • Gość: Mati Re: parter a sprawa windy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 09:13
        Jestem w podobnej sytuacji, tzn. mieszkam na parterze i nie korzystam z garażu
        podziemnego a za windę karzą płacić. Będe walczył ;o) bo to słuszna sprawa.
        Pozdrawiam i powodzenia w walce o swoje.
      • Gość: orm Re: parter a sprawa windy ??? IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 11.02.05, 11:17
        coś wydaje mi się że powalczymy razem ;))))) Obornicka 77 ?? ;)))))))

Pozdro

• Gość: Mati Re: parter a sprawa windy ??? IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.02.05, 23:25
          nie, ja z Krzyków nadaję ;o)
    • tunka_i_ja Re: parter a sprawa windy ??? 12.02.05, 16:46
      Warto chyba zaznajomić się z jakimś ogólnie funkcjonującym prawem lokalowym?
      Byc może jest tam jakies rozporządzenie na ten temat.
      Przez 9 lat mieszkałam w 11-to pietrowcu, należącym do Wrocławkiej Spół.
      Mieszka.
      Mieszkałam własnie na parterze i nigdy nie obowiązywały mnie żadne opłaty za
      winde, natomiast sąsiedzi z pierwszego pietra płacili za winde połowę
      obowiązującej kwoty...a od pietra drugiego to już szło całe 100 %.
      Choć obecnie temat ten mnie nie dotyczy( mieszkam juz gdzie indziej),
      ale uważam, że parterowcy nie powinni płacic, ..
      byc moze deweloper narzuca tutaj jakies swoje wewnętrzne rozporządzenia(
      wiadomo dlaczego-kasa!)ale warto dokładnie sprawdzić na jakiej podstawie .
      pozdrowienia
    • Gość: gość Re: parter a sprawa windy ??? IP: *.spox.org / *.org 12.02.05, 20:41
      To jest jakieś nieporozumienie. Piszecie o sprawach a nie orientujecie się jak
      prezentuje te sprawy ustawa. Fakt, że płacenie na parterze jest niemoralne z
      punktu widzenia logicznego. Natomiast ustawa np o własności lokali jednoznacznie
      określa, że za część wspólną muszą płacić wszyscy mieszkańcy a takim to
      urządzeniem jest winda. W spółdzielniach występują te same zasady. Tylko dla
      zmniejszenia problemu podejmuje się decyzję o zwolnieniu z opłat. Należy
      zauważyć, że za windę należy płacić co m-c za nadzór a także za ewentualne
      naprawy. Występują także opłaty dla Urzędu Dozoru Technicznego. Należałoby
      zatem rozważyć zwolnienie lokatorów z parteru z opłat za energie elektryczną na
      rzecz ponosznych kosztów. Opłata ta jest podobna do opłat za obecnie wnoszone
      opłaty za windę. Zapewne niewielu mieszkańców wie ale w naliczeniach występuje
      także energia elektryczna w części wspólnej. A jest to nie mała kwota, która
      wynika ze zużycia energii przez windę. Generalnie wg ustawy na dzień dzisiejszy
      nie można zwolnić z opłat konserwacyjnych na windę, ale można zwolnić z opłat za
      energię elektryczną. Gdyby jeszcze dodać np. mieszkańców, którzy posiadają psy i
      potraktować je jako dodatkowe osoby, wówczas p[owinny być naliczane opłaty.
      Jaknam wiadomo z psem wychodzi się dziennie około 6-8 razy co daje uruchomienie
      windy 12-16 razy przy zużyciu energi około 12 kW/h można sobie obliczyć ile się
      zużywa energi. Zatem zwolnenie mieszkańców z parteru nie byłoby takim problemem.
      Ale jak wiadomo aby wywalczyć taką sytuację mieszkańcy z parteru zawsze są w
      mniejszości na każdym zebraniu. Taki to problem może rozwiązać ustawa, Sąd
      Najwyższy, czy Rzecznik Praw Obywtelskich.
      Proszę podać zatem inne propozycje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka