Dodaj do ulubionych

NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.05, 14:55
WITAM, BARDZO ZALEŻY MI NA WSZELKICH INFORMACJACH NA TEMAT TEJ WROCŁAWSKIEJ
SPÓŁDZIELNI - SZCZEGÓLNIE OD OSÓB, KTÓRE ZAKUPIŁY OD NICH MIESZKANIA. CHCĘ
KUPIĆ OD NICH MIESZKANIE, ALE CHCIAŁABYM ICH TEŻ SPRAWDZIĆ. JEŚLI KTOŚ MOŻE
PRZEKAZAĆ SWOJE DOŚWIADCZENIA ZE WSPÓŁPRACY TO BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA!!!
Z GÓRY DZIĘKUJĘ!
Obserwuj wątek
    • Gość: mąż Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.05, 18:36
      buziaczki ;))
    • sprosse Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa 28.02.05, 10:39
      Swego czasu bylismy z dziewczyną bardzo zainteresowani tą inwestycją, bylismy
      już nawet umówieni na podpisanie umowy, ale zdecydowaliśmy sie jednak na
      konkurencję - Polsystem, który buduje się tuż obok. Generalnie obie inwestycje
      (Polsystemu i Novej Locum) są bardzo podobne, nawet umowy są bardzo do siebie
      zbliżone.
      Wg mnie PLUSY spółdzielni Nova Locum to:
      - CENA (nieporónywalna z Wrocławiem, 2098zł netto/mkw), chociaz Polsystem jest
      nieco tańszy (1995zł netto/mkw);
      - STANDARD WYKOŃCZENIA dość wysoki, wyposażenie łazienki w cenie, ściany gotowe
      do malowania, na podłogach wylewki, w łazience na podłodze mata grzewcza;
      - BALKON w cenie mieszkania;
      - CENTRALNE OGRZEWANIE;
      - MOŻLIWOŚĆ NEGOCJOWANIA UMOWY - są bardzo elastyczni co do kwot i terminów
      wpłat, nam nawet oferowali zniżkę na mieszkanie i miejsce w garażu podziemnym);
      - MIESZKANIA WŁASNOŚCIOWE - mimo że jest to spółdzielnia, to nie wiąże się to
      z koniecznością zostania członkiem spółdzielni, mieszkania będą własnościowe,
      nie spółdzielcze, nie będzie "ostatecznego rozliczenia kosztów" itp;
      a MINUSY to:
      - DOKUMENTY FIRMY - mają (a przynajmniej jesieną mieli) mały bajzel, w biurze
      sprzedaży nie mieli odpisu księgi wieczystej, ani KRS-su spółdzielni,
      pozwolenie na budowę jest już sprzed chyba trzech lat, więc trzeba by zajrzeć
      do dziennika budowy, czy są tam wpisy, a dziennika tez nie mieli w biurze i
      generalnie trzeba było się o to wszystko dopraszać (W Polsystemie ksera
      dokumentów i oryginały do wglądu dostałem do ręki zanim zdążyłem o nie dobrze
      zapytać :)
      - MIESZKANIA - nie dla wszystkich to wada co prawda, ale Nova Locum nie oferuje
      mieszkań większych niż 2-pokojowe (największy metraż to 49mkw).

Generalnie jedynym poważnym zarzutem co do Novej Locum był ten ich bałagan z
      dokumentami, może teraz wygląda to lepiej. My zdecydowaliśmy się na Polsystem
      głównie ze względu na to, że mieli większe, trzypokojowe mieszkanie, w dodatku
      oddawane już w marcu i w takim samym standardzie. Gdyby nie to, pewnie
      kupowalibyśmy w NL. Rozmawialiśmy z mieszkańcami budynków zarządzanych przez
      NL, w zasadzie nie spotkaliśmy się z jakimiś konkretnymi zarzutami.
      • Gość: MAGDA Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa IP: *.siedmiorog.pl / *.siedmiorog.pl 28.02.05, 12:47
        czytalam juz Twoje wypowiedzi na forum, podoba mi sie ze rzetelnie podchodzisz
        do dzielenia sie swoimi doswiadczeniami. A te sa najwazniejsze jesli chodzi o
        takie inwestycje. Polsystem mnie razi troche tym ze tam jest ogrzewanie na
        prad. Boje sie potem bajonskich sum. Zreszta bylam u nich na spotkaniu i byli
        srednio mili, a nawet troche nachalni, szczegolnie taka mloda pancia. To mnie
        tez troche odrzucilo.
        Jak kazdy kto kupuje "dziure w ziemi" boje sie ze kase zgarna a mieszkan nie
        bedzie.
        Ale jeszcze raz dzieki za info:)
        • sprosse Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa 28.02.05, 13:06
          Z drugiej strony muszę powiedzieć, że po pospisaniu umowy i wpłaceniu niemal
          całej kwoty, pracownicy Polsystemu są nadal bardzo mili, cierpliwi, częstują
          kawą i chętnie odpowiadają na wszystkie pytania, a to, jesli czytujesz
          wypowiedzi na niniejszym forum, nie jest wcale tak częste :)
          Poza tym w każdą sobotę prezes jest na budowie i oprowadza zainteresowanych -
          nawet tylko wstępnie - po budowie. Zakładaliśmy kask i oglądalismy jak się
          buduje nasze mieszkanie. Nie mają nic do ukrycia, można było robić zdjęcia,
          obejrzeć, dotknąć, naprawdę super. A jest np. spółdzielnia Energoprem, we
          Wrocławiu, gdzie lokatorom nie wolno wejśc do odebranych już mieszkań, a
          mieszkania wykończyli też bardzo specyficznie (np. wstawiając różne drzwi w
          jednym mieszkaniu - jedne z szybą, inne bez :). W Polsystemie zapraszają Cię do
          biura, otwierają katalog "Porta" i pokazują wzory i kolory, z których możesz
          wybierać.
          Co do rachunków to też się trochę boimy, ale przy odrobinie rozsądku i
          odpowiednim gospodarowaniu energią mamy nadzieję, że będzie ok.
          Przede wszystkim mieszkanie jest nowe i dobrze izolowane. Nasi znajomi
          mieszkają w nowym budownictwie, nawet w styczniu wyłączali ogrzewanie, bo
          grzali ich sąsiedzi - z dołu, z góry i po bokach :). Musimy też unikać 15
          letnich lodówek i inych żrących energię urządzeń.
          Po drugie, zdajemy sobie sprawę, że rachunek za prąd sam w sobie będzie duży,
          ale nie będziemy płacić za gaz, za podgrzanie wody, a czynsz jest stosunkowo
          niski (ok. 70zł dla 2 osób - w Novej Locum to prawie ok. 180zł). Poza tym prąd
          w Siechnicach jest nieco tańszy, niż we Wrocławiu, bo jest tam konkurencyjny
          dostawca. Zakładamy więc, że co więcej wydamy na prąd, zaoszczędzimy na innych
          opłatach, a roczne koszty utrzymania mieszkania nie będą wcale tak wielkie w
          porónaniu z Wrocłąwiem. Chociaż gdybym lubił rogrzane do czerwoności kaloryfery
          oraz oglądanie telewizji podczas gotowania i robienia prania, to bym się
          zastanawiał :>
          No i masz rację, bo Nova Locum to ciągle mimo wszystko dziura w ziemi, a
          Polsystem to już cztery budynki, w tym dwa zamieszkane przez zadowolonych - jak
          wynikało z rozmów - lokatorów.
          Jakby co, to pytaj :)
      • Gość: magda Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 23:10
        a mam jeszcze jedno pytanko...
        mowisz ze rozmawialiscie z mieszkancami podlgajacymi do Nova Locum. A jak to
        zrobiliscie?? Poszliscie do tych domow czy jak??
        moze glupio pytam, ale "kto pyta, nie bladzi" :)))
        pozdrawiam
        • sprosse Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa 01.03.05, 23:50
          Normalnie, domofon i heja :) a jak ktoś akurat wchodził/wychodził, to osobiście.
          • Gość: MAGDA Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa IP: *.siedmiorog.pl / *.siedmiorog.pl 02.03.05, 11:46
            AHA, CZYLI NORMALNIE BEZ CZAJENIA SIE :)))
            P.S. ALE CI ZAZDROSZCZE ZE JUZ CHATKE ODBIERASZ... JA JESZCZE BEDE MUSIALA
            TYYYYYYYYYYYYYYYYLE CZEKAC :(((
            • sprosse Re: NOVA LOCUM spółdzielnia mieszkaniowa 02.03.05, 11:57
              Przyjemne to jest faktycznie, więc życzę tego samego i zapraszam do Siechnic :)

A co do zagadywania lokatorów, to polecam. Pamiętam opowieść o znajomej, która
              obejrzawszy nowe mieszkanie, pokazane jej przez dewelopera, została zagadnięta
              przez osobę już tam mieszkającą. Została zaproszona do mieszkania, gdzie
              zaprezentowano jej okazały grzyb (deweoper zawalił sprawę z fundamentami)
              Takich rzeczy nie znajdziesz w nowym mieszkaniu, a lokatorzy chetnie podzielą
              się uwagami)
              Kto pyta, nie błądzi :)
              • sprosse rachunki 06.03.05, 01:10
                Dzisiaj byłem w Siechnicach, rozmawiałem z lokatorami Polsystemu na temat
                rachunków za prąd.
                za styczeń i luty płacili ok. 200zł/miesiąc (łacznie z ogrzewaniem), a sąsiedzi
                z parteru ok. 300zł. Bojler chodził cały czas na ok. 80%, ale mają kuchnię
                gazową (mają butlę).
                Zakłądając niski czynsz i brak pewnych opłat (CO, gaz, podgrzanie wody) ogólnie
                nie jest chyba źle :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka