Dodaj do ulubionych

WPB - czy to dobry deweloper ?

IP: 212.127.78.* 22.10.02, 17:58
Co sądzicie o WPB Wrocławskie Przedsębiorstwo Budowlane, jako o deweloperze ?
Coś tam budują ale nie wiem czy dobrze i solidnie.
Jeśli Coś wiecie, albo mieszkacie w domach / mieszkaniach przez nich
wybudowanych to odezwijcie sie.
Czekam na odpowiedzi.
Jola
Obserwuj wątek
    • Gość: Remik G. Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.ssk.pl 23.10.02, 15:04
      Słyszałem że są (lub były) jakieś problemy z działką na ul. Przyjaźni, gdzie ma
      powstać kilka nowych bloków, znajomemu bank BZWBK odmówił kredytu na tę
      inwestycję, ale otrzymał go w GE, nie znam szczegółów na temat firmy WPB.
      Trzeba by sprawdzić co już wybudowali, mają podobną nazwę jak WPBP Mój Dom, czy
      WPBS, stąd można się pomylić
      • Gość: lokator Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.fuchs.pl / *.gazeta.pl 31.10.02, 19:32
        Coz, mnie osobiscie BZWBK nie robil zadnych problemow i kredyt pod inwestycje
        na Przyjazni przyznal, ale chetnie dowiedzialbym sie czegos blizej na temat
        rzekomych problemow WPB z gruntem...
    • Gość: Arek Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: 212.127.78.* 28.10.02, 09:05
      Jadą po najmniejszej lini - minimum wg prawa budowlanego. Poza tym nie podobaja
      mi się ich projekty, ale to to już chyba sprawa do architekta. Poza tym nie
      wiem czy wywiazują sie z umowy. Moze ktoś kto u nich już coś kupił napisze.
      • Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 22:50
        Życzę powodzenia przy współpradcy z developerem WPBM "Mój Dom" S.A.
        Odebrałem swoje mieszkanie przy ul.Prusa we Wrocławiu około dwóch lat temu, a
        do dnia dzisiejszego nie przekazano mi tego lokalu notarialnie!!!
        Co gorsza odmawiają mi przekazania mimo, iż całość zapłaty za mieszkanie
        uiściłem w terminie i nawet odebrałem klucze. Gdy zgłosiłem kilka usterek,
        które zauważyłem - firma rozwiązała ze mną umowę.
        Obecnie założyłem sprawę w sądzie i czekam, ale "Mój Dom" nawet się tym nie
        przejął.
        Moja rada - jak odbierzecie mieszkanie, nie zgłaszajcie usterek, nawet jeśli
        ich trochę będzie, bo zostaniecie bez mieszkania.
        W Słowie Polskim z dnia 04.11.02r. jest artykuł na ten temat. Niegdyś był też
        publikowany artykuł w Gazecie Wyborczej, ale daty nie pamiętam.
        Pozdrawiam wszystkich.
        gkolodzi@polbox.com
        • Gość: jacek Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: proxy / 195.205.44.* 05.11.02, 09:20
          dziwna sprawa
          wiem ze klienci z osiedla na gaju maja zagwarantowane w umowie zalatwienie
          spraw notarialnych w ciagu miesiaca od daty odbioru mieszkania
          • Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 21:16
            o WPBM"MÓJ DOM" - Ja tez mialem zagwarantowane przeniesienie notarialne w
            umowie par.11, ale rzeczywistosc okazala sie inna. Nie byloby problemu gdyby
            umowa przedwstepna byla sporzadzona w formie aktu notarialnego lub gdybym
            złozyl wniosek do ksieg
            wieczystych o wpis (osobiscie),bo pomimo że jest zapis o tym że deweloper
            dokona takiego zapisu to tego nie cyni lub jesli kupisz mieszkanie w kredycie
            poprzez bank , ktory sam zadba oto by miec gwarancję dokończenia transakcji w
            formie aktu notarialnego.
    • Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 21:21
      jest to dobry i z tradycja deweloper.Wybudowali ladne mieszkania na Maslicach.
      Obecnie buduja na ul.Przyjazni Graja fair Miłe dziewczyny w obsłudze .
      Moja mama jest ich klientem.

• Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 21:26
        Poprzednia opinia dotyczyła WPB - tzn że grają OK
        • Gość: janek Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: proxy / 195.205.44.* 06.11.02, 13:49
          czegos nie rozumiem
          skoro masz to zapisane w umowie a jedna strona ja lamie to jaki problem sprawa
          jest prosta
          przynajmniej dla mnie
          • Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 22:16
            Mnie tez wydawalo sie ze jest latwe, ale nasze prawo mowi, ze umowa
            przedwstepna musi byc zawarta w takiej samej formie jak koncowa!!! Zatem,
            jezeli umowa koncowa ma byc notarialnym przeniesieniem wlasnosci, to i umowa,
            jaka podpisuje sie z developerem na wybudowanie lokalu tez musi byc
            potwierdzona notarialnie. O taki maly kruczek, z ktorego wlasnie skorzystal
            developer WPBM "Moj Dom", nie ponoszac zadnej odpowiedzialnosci, poniewaz umowa
            nie byla formalna.
            Walcze o mieszkanie juz dwa lata, a wiedza prawna, jaka w tym czasie zdobylem,
            pozwolilaby mi skonczyc fakultet z prawa :)
            • Gość: janek Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: proxy / 195.205.44.* 07.11.02, 09:16
              to znaczy ze umowa przedwstepna czy tez nie notarialna jest nic nie warta?
              chyba ktos cie robi w balona
              umowa kupna mieszkania jest umowa cywilna i podlega wszystkim rygorom prawnym
              zas notarialne przejecie mieszkania jest wymagane kiedy chcesz dokonac wpisu do
              hipoteki, wtedy musisz miec zalozony akt notarialny
              zaplatales sie chyba we wlasnym wyjasnieniu
              • Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.11.02, 02:29
                Umowa, jaka podpisuje sie z developerem jest umowa przedwstepna. Zwazywszy na
                fakt, iz umowa koncowa, czyli przeniesienie wlasnosci, jest zawierana jako akt
                notarialny, w swietle obowiazujacego w Polsce prawa, umowa z developerem tez
                powinna byc potwierdzona notarialnie.
                W moim przypadku, umowa zostala z mojej strony zrealizowana, poniewaz wplacilem
                calosc pieniedzy za mieszkanie oraz je odebralem, a WPBM "Moj Dom" zerwal ze
                mna zawarta umowe, bo byl w niej taki zapis, ze developer moze zerwac umowe w
                kazdej chwili.
                Gdyby umowa byla zatwierdzona notarialnie to nie mieliby juz takiego prawa.
                Wydawalo mi sie to absurdalne, ale konsultowalem ta sprawe z wieloma prawnikami.
                • Gość: agsza Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 08.11.02, 23:20
                  Drogi Panie, panu pomylili się deweloperzy, wszyscy o jednym a Pan tu wyskakuje
                  z drugim i robi podkopy innemu deweloperowi a ktoś jak sie nie orientuje dobrze
                  w tej branży to weźmie WPBM "Mój Dom" za WPB i odwrotnie.
                  A poza tym Pana dziennikarka niech najpierw nauczy sie odróżniać dewelopera od
                  spółdzielni, bo to wbrew pozorom rożnica. Nie ładnie też pomylić imię bohatera
                  swojego artykułu.
                  Ponadto aby przyznać rację należy wysłuchać co mają do powiedzenia obie strony,
                  na razie znamy tylko Pańska opinię.

• Gość: janek Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: proxy / 195.205.44.* 09.11.02, 16:33
                    ja mowie o WPBM developer z poltegoru
                    dla jasnosci
                  • Gość: gkolodzi Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 12:34
                    Szanowna Pani, nalezy sledzic dokladnie cala zawartosc forum. W drugim liscie
                    autor zauwazyl, iz nie zostalo sprecyzowane o jakiego developera chodzi. Zatem
                    udzielilem swojej opinii na temat developera WPBM "Moj Dom" z siedziba we
                    Wroclawiu przy ul.Powstancow Sl. (Poltegor), jakoz, ze mam z nimi problem.
                    W kazdej drukarni moga wystapic drobne bledy i nie swiadczy to o braku
                    sumiennosci przy pisaniu artykulu, co Pani sugeruje. A fakt, ze zaplacilem za
                    mieszkanie i je odebralem, a dopiero pozniej chciano mi je odebrac, pozostaje
                    nadal faktem. I nie chce juz tego komentowac.
                    Jak szanowna Pani poczulaby sie w takiej sytuacji, bo ja nie zarabiam tylu
                    pieniedzy, by kwote 80.000 wyciagnac z rekawa, wiec musialem sprzedac samochod
                    i zaciagnac kredyt.
                    Ponadto obowiazek dopilnowania formalnej strony umowy spoczywa na
                    profesjonaliscie, w tym wypadku na deweloperze, jak mowi obowiazujacy w naszym
                    kraju Kodeks Cywilny.
                    Pozdrawiam serdecznie i nie zycze takich doswiadczen.
                    • Gość: basia Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 19:08
                      Chciałabym też dołożyć swoją cegiełkę do nieładnego postępowania WPBA MójDom
                      otóż jak w dniu odbioru zgłosiłam usterki , wrecz poważne uchybienia w sztuce
                      budowlanej, to tez miałam problemy ale na szczęscie miałam więcej fartu , bo ze
                      mna podpisano umowę końcowa notarialnie.A sugerowano mi że jak misię nie podoba
                      to nie widzą problemu,umowe można rozwiązać (oczywiście dla mnie niekorzystnie
                      gdyż wartośc nabywcza zwróconych pieniędzy bez odsetek tylko odszkodowanie w
                      kwocie 5 tys.zł po dwóch latach jest dla mnie transakcją pseudofinansową)
                      Nawet wymieniono mi zamki podczas tzw usuwania usterek , więc co miałam zrobić
                      podwinęłam ogon i jestem "szczęsliwą posiadaczką swojego M" Pozdrawiam
                      wszystkich "klientów" WPBM Mój Dom
                      Następne mieszkanie za swoje pieniądze wybuduję sobie sama , nie powierzę ich
                      nikomu.
                    • Gość: agsza Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 12.11.02, 17:39
                      Nazwa dewelopera została dobrze sprecyzowana jako Wrocławskie Przedsiębiorstwo
                      Budowlane czyli WPB a nie Wrocławskie Przedsiębiorstwo Budownictwa
                      Mieszkaniowego "Mój Dom" czyli WPBM "Mój Dom", autor tylko zauważył, że można
                      ich pomylić. Ponadto główny wątek tego forum to WBP - czy to dobry deweloper?
                      Proszę wybaczyć ale błędem drukarni nie jest napisanie prezes spółdzielni
                      zamiast prezes firmy deweloperskiej i pomyłka w imieniu.
                      Rozumię, że miał Pan poważne problemy z odbiorem mieszkania, co z resztą
                      rozstrzygnie Sąd. Jednakże przy odbiorze nowych mieszkań zawsze wystepują
                      jakieś problemy. Sama kiedys odbierałam nowe mieszkanie, więc wiem jak to jest.
                      I było to mieszkanie realizowane przez spółdzielnię. Przy rezygnacji mieszkania
                      w spółdzielni tez trzeba ponieść jakies koszty.
                      Są osoby które uważają tych deweloperów o podobnie brzmiącej nazwie za
                      solidnych, ja na podstawie wielu opinii mam podobne zdanie, jednakże nie
                      wszystkim się dogodzi jednakowo i w pełni i w tym jest problem.....
                      • Gość: AutoBiust Re: WPB - czy to dobry deweloper ? IP: *.tlsa.pl 13.11.02, 09:34
                        Osobiście nie mam najlepszego zdania o tym developerze, jednak
                        w tym przypadku trzeba oddać im honor. To, że mieszkanie miało wady
                        to trudno. Ktoś kto podpisywał umowę w takim kształcie, że miał
                        skutecznej możliwości naprawy tych błędów sam sobie jest winny.
                        Ludzie !!
                        Czytajcie najpierw umowy, które podpisujecie. Pretensje później możecie
                        mieć tylko do siebie !!!

Pozdrawiam :-)
    • Gość: Anku WPB - ul. Przyjaźni IP: 212.127.78.* 02.12.02, 12:05
      Dla sprecyzowania WPB to deweloper budujący na ul. Przyjaźni.
      Czy ktoś mógłby w końcu napisać parę słów o WPB a nie o WPB- Moj Dom???
      Tematem tego wątku jest WPB ul. Przyjaźni i ten deweloper i ta inwestycja nas
      interesuje w tym wątku. Zatem darujmy sobie wszelkie sprzeczki i piszmy na
      temat.
      Też mnie ta inwestycja interesuje i chciałabym się coś na ten temat dowiedzieć.
      Wiecie coś więcej??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka