Dodaj do ulubionych

Developerzy a grunt Własny

09.02.06, 18:14
czesc!
czy kos jest na tyle zorientowany aby powiedziec mi ktory to developer we wro
pod budowe mieszkan grunt ma na wlasnosc czy w wieczyste uzytkowanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:43
      Sprecyzuj się co do lokalizacji, a nie zadawaj pytanie oczekując, że ktoś
      przygotuje zestawienie tabelaryczne wszystkich deweloperów. Rafin oferuje
      użytkowanie wieczyste. Mój deweloper nie.
      • el_chueco Re: Developerzy a grunt Własny 09.02.06, 19:50
        poudnie wroclawia krzyki oltaszyn etc moze tez oporow. Czyli grunt do rafinu nie
        nalezy? czemu tam mieszkancu nie maja udzialu we wlasnosci gruntu?
        • kaskaj26 Re: Developerzy a grunt Własny 22.02.06, 00:35
          spectrum ma tylko uzytkowanie wieczyste
    • Gość: XYZ Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.02.06, 09:22
      z tego co slyszalem to te uzytkowanie wieczyste ma znoknac i bedzie
      przekrztalcone we wlasnosc gruntu. Takie pogloski chodza ale kiedy to nastapi
      tego niewiem. Trzeba chomika spytac ;)
      • Gość: renia Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.06, 10:21
        no tak użytkowanie zniknie, ale nie wiem czy sobie zdajecie sprawę że takie
        przekształcenie z wieczystego na własność kosztuje.
        Ja mam developera, który buduje na pełnej własności, już sobie zaklepałam
        mieszkanie więc mogę zdradzić gdzie na Klecinie,btlocum.pl mają jeszcze chyba
        coś wolnego.
    • Gość: Piotr Re: Developerzy a grunt Własny IP: 62.233.144.* 22.02.06, 10:53
      Do końca 2012 roku można ubiegać się o przekształcenie praw użytkowania
      wieczystego we własność. Wiąże się to z niemałym wydatkiem, ale można starać
      się o udzielenie bonifikaty.

Ustawa o przekształceniu użytkowania wieczystego we własność weszła w życie w
      październiku 2005 roku. Zgodnie z nią każdy, kto dysponuje prawem użytkowania
      wieczystego, może ubiegać się o przekształcenie go w prawo własności.

O możliwości uzyskania bonifikaty przy przekształceniu oraz o jej wysokości
      decyduje rada gminy lub starostwo - w zależności od tego, do kogo grunt należy.
      Ustawa przewiduje również, że niektórzy użytkownicy będą mogli dokonać
      przekształcenia bezpłatnie.

Czy warto
      Mimo że przekształcenie prawa użytkowania wieczystego we własność jest
      odpłatne, w ostatecznym rozrachunku może się to opłacać.

- Właściciel działki nie musi obawiać się, co go czeka, gdy skończy się okres,
      na jaki użytkowanie zostało przyznane, dodatkowo ma większą swobodę
      dysponowania nieruchomością - wyjaśnia Jolanta Kalecińska-Porucznik, radca
      prawny z Kancelarii White & Case. - W umowie ustanawiającej prawo użytkowania
      wieczystego gmina nakłada na użytkownika wiele obowiązków, m.in. kiedy ma
      rozpocząć inwestycję i kiedy ją zakończyć. Niewywiązanie się z tych terminów
      wiąże się z dodatkowymi opłatami. Właściciele nieruchomości nie muszą się o to
      martwić.

Można na raty
      Wysokość opłaty, którą trzeba uiścić przy przekształcaniu prawa użytkowania we
      własność, ustala się na podstawie przepisów ustawy o gospodarce
      nieruchomościami i wydanego na jej podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z 21
      września 2004 roku w sprawie wyceny nieruchomości i sporządzania operatu
      szacunkowego.

- Przy określeniu wartości rynkowej prawa użytkowania wieczystego nieruchomości
      trzeba wziąć pod uwagę transakcje sprzedaży tego prawa, które miały miejsce na
      rynku - wyjaśnia mecenas Kalecińska-Porucznik. - Jeżeli takie transakcje nie
      były przeprowadzane, to wartość oblicza się według wzoru matematycznego
      podanego w rozporządzeniu.

Obliczając opłatę za przekształcenie uwzględnia się wysokość stawek
      procentowych opłat rocznych oraz to, ile czasu zostało do końca zawartej o
      użytkowanie umowy. - Teoretycznie więc im dłużej trwało użytkowanie wieczyste,
      tym opłata ta powinna być mniejsza - podsumowuje mecenas Kalecińska.

Opłata na wniosek użytkownika może zostać rozłożona na raty, jednak na okres
      nie dłuższy niż 10 lat.

Warto wiedzieć
      Wniosek o przekształcenie użytkowania wieczystego we własność należy składać w
      delegaturze biura gospodarki nieruchomościami w dzielnicy, w której znajduje
      się nieruchomość.
      W przypadku budynków wielorodzinnych o przekształcenie prawa muszą wystąpić
      wszyscy mieszkańcy budynku.
      Do podania należy dołączyć opłatę skarbową w wysokości 5 zł i kolejnych 50
      groszy od każdego załącznika.
      Rada Warszawy jeszcze nie podjęła decyzji o tym, czy przy przekształcaniu będą
      udzielane bonifikaty i w jakiej wysokości.Rz
      • Gość: renia Re: Developerzy a grunt Własny IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.02.06, 11:05
        a słyszałeś o gruntach dzierżawionych od Skarbu Państwa????
        Ludzie na Krzyckiej podostawali po kilkanaście tysięcy dopłaty do mieszkań !!!!
        • Gość: Piotr Re: Developerzy a grunt Własny IP: 62.233.144.* 22.02.06, 11:23
          oczywiście i nikt mi nie wmówi, że kupowanie mieszkania na prawach użytkowania
          wieczystego w polskich warunkach, gdzie wszystko odbywa się na
          zasadzie "Powinno się przekształcić" - czyli jak jeszcze raz orżnąć obywatela i
          sięgnąć mu do kieszeni to bezpieczna lokata kapitału. Własnośc to własność!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka