Gość: doncia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 16:09 Witam. szukam kogoś, kto też kupił tam mieszkanie...Choć budowa dopiero rusza, juz nie mogę doczekać się efektu końcowego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zastanawiająca się Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.06, 22:09 Ja się dopiero zastanawiam czy nie kupić tam mieszkania.Metraż jest odpowiedni,taras i garaż też są.Trochę mnie niepokoi ta lokalizacja - ale w niedzielę jadę sobie to dokładnie pooglądać. (A czy jest już coś do pooglądania ?) Potem decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 13:58 Jedź, pooglądaj, myślę, że się spodoba. Zajdź koniecznie także od ul. Dzierżonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 11:10 Witam! Kupiliśmy z żoną duże mieszkanie w budynku B. Wcześniej (w 2001r.) kupiliśmy mieszkanie w firmie, w której wiceprezesem od sprzedaży był aktualny wiceprezes Stalmontu, pan R.C. Nasi przyjaciele wraz z nami kupili jeszcze większy lokal, też w budynku B, z antresolą. Co do lokalizacji jest świetna, dobry dojazd do centrum, autostrady, Bielan. Starodrzew na działce też zaleta. Zanosi się, że będzie to dość spokojne miejsce do życia. Wiem, że lądują samoloty, ale one lądują nad niemal całym południem Wrocławia i wiem, że Wiejską jeździ dużo samochodów, ale osiedle jest odsunięte od Wiejskiej (bliżej Dzierżonia) a poza tym intensywny ruch samochodowy skończy się wraz z ostatecznym uruchomieniem obwodnicy. Co do standardu zycia w okolicy wystarczającym argumentem za mieszkaniem tamże jest fakt, że nasi przyjaciele (ci od mieszkania z antresolą) od 3 lat mają mieszkanie około 500 m dalej i nie chcą się z tamtej okolicy wynosić. Cena ogólnie wysoka (no bo ok 3700 zł za metr to dużo), ale w porównaniu z innymi ofertami (np. przy Zwycięskiej, Milartu na Zagonach, WPBP Mój Dom etc.) i tak nieźle. Zobaczymy, co z tego będzie, bo oddanie w grudniu 2006 i wiele może się wydarzyć. Podjęcie ryzyka jest jednak nieuniknione, bo aktualnie wszystkie lepsze mieszkania sprzedają się w fazie planów. My nie żałujemy, uważamy, że może być to niezła inwestycja, liczymy na to, że Stalmont wywiąże się ze zobowiązań. Do tej pory nie mam do nich żadnych uwag. Kontakt i przed i po podpisaniu umowy bardzo miły. Są elastyczni w wielu kwestiach związanych z umową (nie jest to deweloper w stylu - oto nasz projekt umowy, jak chcecie podpisujcie, jak nie to, nie, nie zmienimy ani przecinka - a mieliśmy do czynienia, z takimi, którzy w ten sposób chcieli z nami prowadzić interesy, błazny). Jeżeli ktoś się zastanawia nad kupnem mieszkania na Wiejskiej, polecam. Niestety, mimo że na razie budowa wyszła dopiero z ziemi, wybór jest coraz mniejszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doncia Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:32 Miło mi, my również w budynku B, ale małe mieszkanie, 55 metrów. Lokalizacja właśnie była dla nas najważniejszym argumentem "za", oboje z mężem pracujemy w tej części Wrocławia, a obecnie mieszkamy na Psim Polu, więc życie tracimy w samochodach...Prezesi Stalmontu są baardzo elastyczni i można się naprawdę dogadać w każdej kwestii. Aktualnie zapoznajemy sie z planem technicznym mieszkania i ustalamy wszelkie zmiany, np. przesunęcia ścian, instalacji itp. Podobno można to zrobic do końca lutego... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 12:57 Podciągam wątek, bo jestem ciekawy innych opinii. Co do zmian, to rzeczywiście mają być zgłoszone do końca lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stalnerw Okna plastik IP: *.e-wro.net.pl 01.03.06, 14:10 Witam, Też zakupiłem tam mieszkanie i jestem pełen nadziei. Dziwi mnie tylko upór prezesów, aby montować białe okna plastikowe. Moim zdaniem do budynków wkomponowanych w otoczenie szachulcowego dworku aż się proszą okna drewniane, a przynajmniej w takowej okleinie. Jaka jest opinia forumowiczów w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
donciaw Re: Okna plastik 01.03.06, 15:28 Tak , to trochę śmieszne, nazywają te mieszkania "zespołem apartamentów" a wstawiaja plastikowe okna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Re: Okna plastik IP: 195.205.44.* 01.03.06, 16:37 miejsce super. w sensie lokalizacja. ale projekt osiedla do bani. przejeli go razem z dzialką od bankruta. nic nie zmienili. z tego co pamietam to niektore mieszkania byly bez balkonów:) Budynki wyglądają jak stodoły. tylko mnie nie zjedźcie. zdanie swoje pisze. pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Okna plastik IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.03.06, 18:01 teraz co drugie mieszkanie na rynku to apartament. a te plastikowe okna to rzeczywiście śmiechu warte ,szczególnie że są duże fragmenty ścian z klinkieru i drewna chyba. plastikowe okno w takiej ścianie będzie wyglądało tandetnie. a jeszczze jakiś czas temu mówili,że będa drewniane ! nie widzę innego wytłumaczenia niz oszczędności - przy tej cenie metra mogliby te 15-20% więcej odżałować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Okna plastik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:28 No, z tymi "apartamentami" to rzeczywiście pełna pretensja. Teraz prawie każdy kto stawia coś do mieszkania nazywa to "apartamentowcem", najczęściej sporo na wyrost. W przypadku Stalmontu i ul. Wiejskiej określenie "apartamenty" jest ze wszech miar przesadzone. Dla mnie jednak szczytem bezczelności są tzw. "apartamenty przy parku" Mojego Domu (na Karkonoskiej, przy wylocie z Wrocławia, za stacją benzynową, McDonaldsem i fabryką Viessmanna; sam park to 10 drzew na krzyż). Równie wysoko w pretensjonalności jest Eko-bau i - uwaga - "Ołtaszyńska enklawa". Plastikowe okna w Stalmoncie to dosyć ewidentna i prymitywna forma cięcia kosztów, tym bardziej, że różnica w cenie nie jest kolosalna. Co robić... Z drugiej strony przy obecnych cenach we Wrocławiu ich oferta i tak nie jest wygórowana, nawet uwzględniając te nieszczęsne okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agath Re: Okna plastik IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.06, 19:18 a to juz pewne z tymi oknami ?!! bo mi jeszcze mówili, że raczej drewniane. zresztą w załaczniku do umowy jest PCV albo drewniane chyba... ale pewnie oczywiście wybiora tańsze i gorsze plastiki i jeszcze bedą nam wmawiać,że tak jest trwalej i łatwiej utrzymać w czystości :), nie trzeba malować itd itp To co, słyszał ktoś już "ostateczna " decyzję ? a może jeszcze zmienią zdanie? PS a szyby bedą szklane ,czy też plastikowe? :) może jeszcze blachodachówka na dachu, też trwalsza od zwykłej dachówki. albo papa od razu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Okna plastik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:37 Założę się o każde pieniądze, że jeżeli mają wybór - tańsze-droższe wybiorą tańsze, tak, jak Ty wybrałabyś droższe. Zwróć też uwagę, że mają alternatywnie określony rodzaj pokrycia dachu: dachówka cementowa lub ceramiczna. Coś mi mówi, że ostatecznie wybiorą cementową i zgadnij dlaczego... I tak mi się tam podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Okna plastik IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 03.03.06, 22:46 z drugiej strony taki wybór to ma każdy developer, także ci, którzy wybieraja droższe/lepsze rozwiązania - i jednak tacy tez się znajdują. Naprawde przy tym typie zabudowy i sąsiedztwie tego dworku plastiki to nieporozumienie ( przynajmniej estetyczne). O ile sie nie myle to np. na sasiedniej inwestycji (dom deweloper czy jakoś tak) są porzadne okna drewniane - a cena za m2 niemal identyczna ( i też miejsca postojowe w garażu w cenie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania szukam sasiadow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 12:09 witam serdecznie. kupiłam mieszkanie przy ulicy wielskiej i chciala bym nawiazac kontakt z jakimis sasiadami:) niestety forma forum nie jest zbyt ciekawa wiec wolala bym droga mailowa:) dekijaana@o2.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doriska Re: szukam sasiadow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 13:50 Może jednak skorzystasz z naszego forum: www.dworoporow.forka.eu/index.php Może tam się nic nie dzieje, bo budowa idzie sprawnie, terminy są dotrzymywane i nie ma o co się żołądkować, a i przyszli sąsiedzi to ludzie pracujący i nie siedzą ciągle w necie aby sobie o kolejnej cegle opowiadać. No ale jak masz niedosyt informacji to: albo telefon do Stalmontu (ja do nich ciąglę dzwonię, z kolejnymi prośbami i nie robią problemów z ich spełnianiem) albo napisz na osiedlowym formu co ci na żołądku leży - spróbujemy zaradzić. Sama miałam wątpliwości co do wody stojącej w piwnicy - jeden miły przyszły sąsiad (pozdrowienia !)zrobił fotki, inna osoba popytała specjalistę od inwestycji o tą wodę, ja pomarudziłam p. Robertowi i już z grubsza wiadomo co jest i dlaczego. Zachęcam więc do korzystania z właściwych kanałów komunikacji :) pozdrowienia Doriska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stalnerw Re: Okna plastik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 01:33 Z tymi oknami to jakieś dziwactwo w tej firmie. W budynku na Torowej podwykonawca Stalmontu wstawił dwuskrzydłowe okna (plastikowe oczywiście), ale tylko z jedną klamką. Czy ktoś z przyszłych mieszkańców wie czy podobna innowacja nie jest planowana przypadkiem i u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poe Re: Okna plastik IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.03.06, 13:44 Z tego co słyszałam, to raczej obawiają się tego że z oknami drewnianymi może sie "coś dziać" przed upływem rękojmi, a okna plastikowe najwyżej trochę zżółkną :) Jak dla mnie to nieporozumienie - myśle, że każdy wolałby okna drewniane, nawet ze świadomością, że za jakiś ( przy obecnej technologii raczej odległy) czas treba je będzie odnowić. Ale może się mylę ? Jest tutaj jakiś nabywca mieszkania na Wiejskiej/Dzierżonia zadowolony z okien plastikowych w swoim "apartamencie "? Przecież teraz technologia się zmieniła, okna drewniane są zupełnie inne niż dawniej, z drewna klejonego, malowane ciśnieniowo itd. Jeżeli to naprawdę obawa przed trwałością takich okien jest głównym powodem decyzji Stalmontu to może im w jakiś sposob powiedzieć, że my sie tego nie obawiamy ( oczywiście jeżeli nie wcisną jakiegoś najgorszego sortu pozbijanego z desek :) )? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawcio Re: Okna plastik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 14:23 Dzwoniłem. Okna będą plastikowe, ale nie biae tylko o barwie podobno ciemno-klonowej. Pytałem też o ochronę, wideodomofon i plac zabaw. Wszystko ma być. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirsch Re: Okna plastik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 23:28 Okna juz sa:) tu i owdzie naturalnie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastanawiająca się Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.03.06, 18:55 Już coraz bardziej jestem przekonana do tej inwestycji.Tym bardziej,jak się poogląda co jest na rynku. W tym tygodniu mam rozmowę na temat już zarezerwowanego mieszkania.Poradźcie na co szczególnie zwrócić uwagę, o co dokładnie dopytać, bo mogą być niespodzianki ? Już teraz wiem, że mimo iż w ofercie stoi garaż gratis, to wolnych garaży czy to płatnych czy bezpłatnych nie ma. Jak w takim razie jest z ceną mieszkania. Taka sama za metr za mieszkanie z garażem i bez ? Trochę to niesprawiedliwe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.06, 01:15 Po pierwsze - w umowie nie ma żadnych niespodzianek, powiem nawet, że na tle konkurencji nie jest nadmiernie jednostronna, pułapek raczej brak. Po drugie - oni nie oferowali garaży tylko miejsca parkingowe w garażu podziemnym. Cenę podawali za mieszkanie z tym miejscem, ale w umowie jest wyodrębnione - cena za mieszkanie i 12200 zł brutto za miejsce parkingowe. Więc przynajmniej o te 12200 zł muszą Ci obniżyć cenę. Po trzecie - próbuj negocjować cenę, bardzo tego nie lubią i może Ci się nie uda, ale przy odpowiedniej determinacji (radzę użyć argumentu, że bardzo Ci zależało na tym parkingu, udawaj zdziwioną, że tego miejsca już nie ma i że w ten sposób wartość tego mieszkania dla Ciebie automatycznie spada) może się udać, realne może być 2 - 2,5 %. Możesz spróbować wynegocjować piwnicę za darmo (chcą 1600 zł za m). Na pewno możesz uzyskać przesunięcie o miesiąc terminu waloryzacji ceny (waloryzują kwoty niewpłacone o WIBOR 6M). Są elastyczni co do terminów wpłat rat (z tym że pamiętaj o waloryzacji od sum niewpłąconych), ostatnia rata musi być zapłacona najpóźniej w dniu odbioru mieszkania. Atmosfera kontaktów z wiceprezesem R.C. jest zawsze miła, na pewno zostaniesz dobrze potraktowana. Życzę powodzenia, myśmy z nimi negocjowali 2,5 godziny, z dobrym efektem. zego i też życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastanawiająca się Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -co z tym gruntem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.06, 14:15 No tak, rozmowa była - nawet przyjemna. Ale mnie martwi ta nieuregulowana sprawa własności gruntu i założonej na to hipoteki. W odpisie księgi wieczystej jak wół stoi w dziale własność - Przedsiębiorstwo Budowlane JAZE". Rozumiem że Stalmont przejął/wykupił tą firmę z jej majątkiem i zobowiązaniami. Ale żadnego na to papieru nie widziałam. No i ta hipoteka oraz egzekucje komorcznicze. Czy was to nie niepokoi ? Może jest gdzieś wytłumaczenie (do zweryfikowania) tej sytuacji,a może coś więcej wiecie niż ja po jednym spotkaniu. Proszę więc o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -co z tym gruntem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.06, 14:38 Poruszasz dużo wątków. Dziwi mnie, że nie wypytałaś o wszystko na spotkaniu. Oni okazują wszystkie dokumenty, o które prosisz i przystępnie wyjaśniają (później byś mogła sobie zweryfikować). Prosty test sytuacji prawnej jest taki: czy bank udzieli kredytu na inwestycję. W moim przypadku i w co najmniej jednym innym udzielił, po obejrzeniu wszystkich kwitów i nie miał zastrzeżeń co do kwestii własności etc.etc. Więcej pytaj w Stalmoncie (i bankach, przecież jest coś takiego jak promesa kredytowa) niż na forum, bo też trudno, żebyś mnie bardziej wierzyła niż ludziom, z którymi masz kontakt w rzeczywistym świecie i możesz - przyanjmniej spróbować - ich sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -co z tym gruntem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.03.06, 16:36 Stalmont nie kupował/przejmował Jaze, tylko kupił od syndyka upadłości Jaze grunt razem z projektem i formalnie rozpoczetą budową. i - wedle mojej wiedzy - bez żadnych zobowiązań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastanawiająca się Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -podjęłam decyzję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.06, 19:06 Po kilkunastu dniach biegania po różne dokumenty (jakby nie mogli mi wydać ich za jednym razem),konsultacjach z prawnikiem, jego szperania w papierach, rozmów z bankami - podjęłam decyzję na TAK.Podpisanie umowy przedwstępnej jeszcze przede mną, ale to już naprawdę może stać się za kilka dni. Budowa rośnie jak na drożdżach - dzisiaj zrobiłam sobie w południe tam wycieczkę. Budowlańcy głośno klną, aż na Wiejskiej słychać. Czy to oznacza ze robota idzie czy coś się sypie? :) W tabeli ofert aktualizowanej z datą 28.03 Stalmont ma do sprzedania w budynku A i B tylko jeszcze 15 wolnych mieszkań. Więc zapełnia się konto Stalmontu pieniędzmi na tą inwestycję. Czy wiecie coś czego ja nie wiem :) albo czym byście się chętnie podzielili. Szczególnie posłucham niejakiego T.Lipskiego, choć on uważa że postępuję nierozsądnie czerpiąc informacje z tego miejsca. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -podjęłam decyzję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 09:59 Nie, nie uważam, że nie należy korzystać z forum do czerpania informacji, tylko z wszystkim ostrożnie, a już pytania o stan prawny nieruchomości... Gratuluję decyzji, mama nadzieję, że będzie Ci się dobrze mieszkało. Budowa jak widać rośnie, nic niepokojącego wokół stalmontu się nie dzieje, więc powinno być dobrze. Brak wiadomości często oznacza dobrą wiadomość. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirsch Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 21:32 Ktos jest tu jeszcze Z checia nawiazalabym kontakt z byc moze przyszlymi sasiadami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 217.96.51.* 26.07.06, 10:37 My kupiliśmy duże mieszkanie (101 m kw.) w budynku B. Na razie wszystko idzie gładko. Przyjęli nam duże zmiany, które wprowadziliśmy już po czasie. Pod tym względem są w porządku. No i cena (ta z marca 2006) okazuje się naprawdę atrakcyjna, patrząc na to co się dzieje na rynku nieruchomości we Wrocławiu. Już 2 razy byłam na budowie, raz z projektantem, który ocenił że jakiejś specjalnej chały nie odwalają. Czekam cierpliwie na zakończenie budowy (grudzień 2006) i co pewien czas robię sobie wycieczkę na Wiejską, aby cieszyć oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mendax Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 62.87.177.* 26.07.06, 19:16 Czy mieliście problemy z kredytem na te mieszkania?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirsch Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:00 Szczesliwcy:) Milo to slyszec.... zaczelo mnie martwic niemalze ,ze wszedzie sie mowi o nich dobrze:)Az nienaturalne:) Rowniez ogladam sobie budynek B - jedyne co mnie delikatnie martwi to malutki balkonik ( ale coz, kto sie pozno decyduje wybor ma mocno ograniczony:) boje sie ze bedzie to dosc moco zacienione osiedle... Nie wiem, dopiero raz zwiedzilam budowe,spogladajac na nia zza plotu....dzieki za dobre wiesci... intensywne poszukiwania mieszknaia w ostatnich tygodniach zaprowadzily mnie do roznych developerow i ..to nie byly mile doswidczenia, a tu nagle ,mile zaskoczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 217.96.51.* 27.07.06, 10:46 Ja do tej pory, mimo że już mieszkanie na Wiejskiej kupione, sąduję co się na rynku nieruchomości we Wrocławiu ukazuje. Jakoś tak, do tej pory nic równie dla nas atrakcyjnego nie znalazłam. Chcemy dalej mieszkać w mieście (bo za tą cenę można już gdzieś za miastem domek kupić) ale równocześnie cenimy sobie spokój i zielone otoczenie. Z tym zacienieniem to bym tak się bardzo nie obawiała. Po pierwsze - nie cały rok są liście na drzewach :), po drugie - teraz to teren budowy i jest tam mnóstwo zagracających widoki elementów, no i dla mnie ta ilość zieleni jest atutem. Wybraliśmy mieszkanie na parterze (a więc najbardziej osłonięte) i nie mam wrażenia że będzie to jakaś ciemna nora :) A co do balkonu, to fakt jest tyci. My kupiliśmy mieszkanie z 30 m tarasem - będę więc zapraszała sąsiadów na kawkę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doncia Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:50 No to już czekam na zaproszenie:) Nam też baardzo podoba sie i lokalizacja i otoczenie drzew. Mamy tylko wrażenie, że gałęzie będą nam wchodziły do okien, mieszkanie jest na piętrze na rogu. Podobno mniejsze drzewka mają wyciąć i poprzycinać gałęzie dużych, więc chyba jednak będzie ok. Mam tylko nadzieję że to drzewa nie pylące za mocno bo te pyłki w mieszkaniu... Będziecie wykańczać od razu po odebraniu, zimą czy czekacie do wiosny? Ja wolałabym od razu i jak najszybciej się wprowadzić, ale nie wiem czy można , nie znam się na tym. I czy orientujecie się może czy jest zaplanowany jakiś plac zabaw na terenie ? Mamy dziecko a o tym jakoś wcześniej nie pomyśleliśmy:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.06, 23:07 Mieszkanie chcemy zrobić jak najszybciej. Wprawdzie teraz mieszkamy też we własnym,ale chyba około listopada będziemy je sprzedawać. Goni nas nie jakaś konieczność, ale po prostu chęć wygodnego mieszkania na powierzchni dwukrotnie większej niż teraz posiadamy :)Po co zwlekać.Oczywiście wszystko w ramach rozsądku - liczę że oddawane mieszkania będą już odpowiednio ogrzewane aby weszła ekipa od podłogi,kafelków, malowania ścian, itp. Z tego co mi mówiono, niewielki plac zabaw jest przewidziany w ramach naszego ogrodzonego terenu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 62.87.136.* 08.08.06, 13:35 Witam przyszłych mieszkańców Oporowa. Ja również kupiłem mieszkanie w Stalmoncie. Często jeżdżę na budowę i wszystko wydaje się O.K. Okolica przesliczna, zielono, śpiewają ptaki, a przy tym blisko do centrum. Wydaje mi się, że jest to jedna z atrakcyjniejszych inwestycji deweloperskich w ostatnim czasie. Martwi mnie tylko jeden fakt - tunel powietrzny nad Oporowem. W momencie, gdy samoloty zniżają się do lądowania jest okropnie głośno. Kilka razy będąc na budowie byłem świadkiem takiego podchodzenia do lądowania. Niestety - dość niemiłe wrażenie - hałas i ogromne żelastwo nad głową, bezpośrednio nad naszym osiedlem:) Pozostaje mi tylko nadzieja, że można się do tego jakoś przyzwyczaić. Pozdrawiam i na słowa otuchy czekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:55 Tak, do hałasu samolotów można się przyzwyczaić, nie wierzę, żeby to stanowiło po naprawdę krótkim czasie jakikolwiek problem. Mieszkam "pod" samolotami i może dlatego nierobią na mnie wrażenia przeloty nad Oporowem. Co do samej budowy, to trochę się spóźniają. Do końca lipca miał być stan surowy zamknięty, a na budynku B nie ma całości dachu. Tym bardziej dziwne, że pogoda sprzyjała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 62.87.136.* 09.08.06, 15:28 Pogoda faktycznie sprzyjała, ale myślę, że to nieduże opóźnienie - mamy dopiero początek sierpnia. Porównując rzeczywisty stan zaawansowania prac do harmonogramu budowy, Stalmont wypada naprawdę nieźle na tle innych deweloperów. Sąsiedzi za płotem mają chyba znacznie większe przesunięcie w czasie. W przypadku większego opóźnienia, banki nie wypłacają kolejnej transzy (przy zakupie na kredyt), tak więc Stalmontowi też zależy na regularnym przypływie środków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirsch Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam projektant IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 13:37 Dzien dobry, Rowniez wczoraj pierwszy raz natrafilam na przelatujacy samolot tuz nad glowa...brrrrrrrrrrrrStaram sie narazie otym nie myslec...W koncu bylam tam kilka razy - na samolot trafilam raz:) Wie ktos czy mozna budowe odwiedzic rowniez w sobote...? Czy wprowadzaliscie jakies zmiany..czy wlasciwie wciaz mozna to zrobic..? I pytanie kolejne - wreszcie wczoraj obejrzalam mieszkanko ... wszystkie jego sciany i tak dalej.. hm.. to nie do konca to co wyczytalam z planu, ale coz zawsze bylam kiepska w rysunku techincznym...Kompletny brak wyobrazni przestrzennej.W kadym badz razie doszlam do wniosku ze nie poradze sobie sama z funkcjonalnym urzadzeniem tegoz mieszkania - ma ktos namiary na sprawdzonego projektanta, nie za mocno zakochanego w futuryzmie, forsujacego modernistyczne rozwiazanuia ponad wszystko.... itp... z gory dziekuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam projektan IP: 217.96.51.* 16.08.06, 12:03 Byłam kilka razy na budowie i nie udało mi się przyuważyć żadnego lotu. Ale myślę że to kwestia szczęscia. Na samym początku będziemy liczyć te samoloty (i orientować się w rozkładzie lotów :) a potem zapewne będzie nam to zupełnie obojętne. Na budowę można wejść w sobotę, i nawet lepiej. Po godzinach pracy jest spokój i jeśli poprosi się pana ciecia (i da mu 3 zł na papierosy, których wiecznie zapomina) to spokojnie można obejrzeć mieszkanko. Nie ma jeszcze ścian działowych, więc może ono inaczej wyglądać niż na planach. Co do urządzania - święta racja, samemu może coś wyjść, ale jak zatrudni się archtekta to może być super. Ja też początkowo coś sobie sama dłubałam ale poszłam po rozum do głowy i wynajęłam miłego Michała :) Zmiany, jakie wprowadził są radykalne, wręcz rewolucyjne, ale dzięki temu duży salon urósł z 27 mkw do 47! No i wszystko zdecydowanie bardziej funkcjonalne. Wszelkie zmiany w mediach, instalacjach, przestawianie ścian zostało już przez nas w Stalmoncie złożone. Nie wiem czy ci coś jeszcze przyjmą, ale warto próbować bo efekt jest zwykle warty tego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirsch Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam projektan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:12 Witam Dziekuje za odpowiedz:) Jesli trzeba bedzie to usune scianke na wlasny kosyt, byleby ktos znalaz cudowny sposob na wkomponowanie kata do pracy i wielkich ksiazek na tych kilkudziesiaciu metrach... Moze jakis namiar na pana Michala...strona z jego projektami... cokolwiek.. Sama nie mam szans..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam projektan IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.06, 15:31 To jego strona www.projektant.eu/ a tu inne projekty: www.artserwis.pl/portfoliobrowser.php?gid=37&aParamTable[kategorie]= pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
annadzierzonia Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów 29.11.06, 19:01 da sie przyzwyczac do nich. z drugiej strony nie slychac ich az tak bardzo:)pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gornick Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:37 Prawdą jest, że zaczęli montować w niektórych mieszkaniach okna. I rzeczywiście nie są białe, tylko w brązie. To bardzo dobrze - choć plastiki, to już nie wyglądają na kupione w Obi na przecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaru Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 11:03 Cześć Wam, Czy też mieliści problemy z kredytowaniem tej nieruchomości? Bank ode mnie chce co chwile jakies dodatkowe dokumenty, bo pewnie sprawa z Jaze wydaje mu się podejrzana. Poza tym mam problem z garażem, bo nie chcą mi go sfinansować... podobnież dlatego, że będzie na garaż odrębna KW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 217.96.51.* 22.08.06, 11:54 Trochę mnie dziwi, to co piszesz. Ja żadnych takich problemów nie miałam. Kredyt wzięliśmy w Millennium przez Open Finance. Zresztą oni już wcześniej przerabiali kredytowanie tej inwestycji i nie zgłaszali żadnych "ale". Z drugiej strony banki zawsze domagają się mnóstwa dokumentów, może więc to zwykła procedura, a twój pierwszy kredyt mieszkaniowy :) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Lipski Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 12:07 Wziąłem kredyt w Fortisbanku, znajomi w Multibanku, nieruchomość jest więc sprawdzona przez co najmniej te dwie instytucje. Bez problemu z kredytem. Co do miejsca postojowego to prawda - nie chcą tego kredytować (w fortisie) i musiałem zapłacić całą kwotę z własnych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 62.87.136.* 23.08.06, 12:01 Ceść, wiecie coś nt. przbudowy ul. Wiejskiej? Podobno Aleja Piastów ma być połączona z Racławicką i obawiam się, że zamiast deptaku spacerowego przy Wiejskiej może się nam zrobić czteropasmowa autostrada pod oknami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isacom Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:28 Witam, z projektu przebudowy ul. Wiejskiej wynika że będzie jednojezdniowa, właśnie rusza kontrakt na budowę kanalizacji na Oporowie wraz z odbudową dróg finasowany z funduszy ISPA. Mam pytanie trochę z innej beczki. Ciekawi mnie jaki będzie udział w mieszkańcach którzy mają małe dzieci. Moja córa ma 4 lata i zastanawiam się czy będzie miała towarzystwo na placu zabaw. Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doncia Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 20:10 Będzie miała! Mój synek to prawie 3-latek (ale bardzo lubi starsze koleżanki:)) Czy chodzi do przedszkola? Może do tego na WiejskieJ?? Pozdrawiam doncia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.my.one.pl / *.one.pl 26.08.06, 16:14 Witam, a moja córa ma prawie 3 latka:) Ku pocieszeniu wszystkich: - mieszkam na oporowie od urodzenia i nie wyobrażam sobie piękniejszej okolicy:) - samolotów nie słyszę; - i nie mogę się doczekać kiedy odbierzemy nasze mieszkanko ps. co myślicie o Pani Ali z sekretariatu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doncia Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 07:35 Wiecie co? Byliśmy w czoraj na budowie i wszystko wygląda okej, kierownik powiedział,że nie przewiduje żadnego opóźnienia itp. Tylko jedno mnie zaskoczyło: otóż prawdopodobnie nie będzie placu zabaw!!! On twierdzi, że jedni lokatorzy chcą mieć gdze wyprowadzać psy, inni nie chcą hałasu pod oknami, a mi w głowie sie to nie mieści! Przecież na większości nowopowstałych osiedli są place zabaw i nikomu to nie przeszkadza. Co będą robiły nasze dzieci wiosną i latem na podwórku? MUSI byc plac zabaw. Może możemy coś zrobić w tym celu? Pozdrawiam doncia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doncia Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 07:37 Sasa, ja jeszcze raz zapytam o przedszkole na Wiejskiej-czy twoja córka tam bedzie chodziła? A moze znasz jakieś opinie na jego temat? My zaczynamy za tydzień! doncia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.my.one.pl / *.one.pl 27.08.06, 16:25 Witam, niestety nic mi nie wiadomo na temat tego przedszkola:( Natomiast byłam w "Domu Krasnala" przy ul. Petrażyckiego- PORAŻKA Totalny bałagan i brak jakiejkolwiek organizacji!!!!!!!!!!!! A co do placu zabaw- to nie wyobrażam sobie, żeby go nie było... My mamy dziecko, psa i kota- a ich potrzeby fizjologiczne załatwiane są w parku. A nie na wlasnym podwórku!!? Więc nie widzę związku placu zabaw ze zwierzętami. pozdrawiam, sasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.bluel.net / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:36 witam Jestem oporowianinem od lat i wiem, że na Morelowskiego (chyba 13) jest też jakieś przedszkole prywatne. Co do przedszkola na Wiejskiej to nie mialo ono kiedys najlepszej opini, ale może coś sie zmieniło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.bluel.net / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:37 Niepubliczne Przedszkole "Akademia Pana Kleksa" we Wrocławiu zaprasza dzieci w wieku od 2,5 do 6 l ... Wrocław, ul. Morelowskiego 7, tel. (0-71) 363-40-35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 217.96.51.* 28.08.06, 18:06 Tak z innej beczki. Co będzie dokładnie w budynku zwanym "Dwór Oporów" ? Bo że coś będzie to pewne - to była sprzedaż wiązana: grunt + budyneczek do remontu (z nadzorem konserwatorskim). Ale nie słyszałam aby ktoś przebąkiwał o jakimkolwiek przeznaczeniu tego "dworu". I czyja to będzie własność ? Przyszłej wspólnoty ? Stalmontu ? Ciekawa jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stalnerw Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 23:11 Słyszałem o planach przeniesienia tam biura Stalmontu, ale nie wiem czy są już podjęte jakies decyzje. Tutaj dodałbym pytanie czy Stalmont zdąży z remontem "dworku" do końca roku? Budyneczek jest częścią całej budowy i mam nadzieje, że nie utrudni jej zamknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 217.96.51.* 29.08.06, 10:14 Czy zdążą do końca roku ?! Na pewno nie! To przecież ruina wymagająca kapitalnego remontu, cały dach jest do wymiany. W żadnym razie im się nie uda do końca tego roku, może przyszłego ........ Wolę żeby teraz skupili się na naszych mieszkaniach, dla mnie termin ich oddania pod koniec grudnia jest lekko wątpliwy. No ale 1-2 miesięczna obsuwa w budownictwie to żadna obsuwa. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarik Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.06, 19:43 Zapraszam szanowne sąsiadki i sąsiadów na nowopowstale forum osiedlowe "Dworu Oporów": www.dworoporow.forka.eu Pozdrawiam Yarik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiek Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:25 Witam! Mam pytanie dotyczące finansowania zakupu mieszkania. Czy korzystaliście z kredytu MultiBanku? A jeżeli tak, to czy Stalmont nie robił żadnego problemu z podpisaniem cesji wierzytelności na bank do czasu zakończenia inwestycji? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 217.96.51.* 01.09.06, 09:37 Nie robił problemu. Kredyt w Millennium (ale to nie ma żadnego znaczenia). pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doriska Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.06, 21:49 Mnie jakoś nie udaje się zarejestrować na tym forum. Dwa razy próbowałam. Czy wszystko tam już działa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:05 nie można się zalogować. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarikk Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: 212.69.68.* 02.09.06, 17:39 Już działa. Za niedogodności przepraszamy. PS. Miejmy nadzieję, że co się źlezaczyna dobrze się kończy;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yankus Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów 05.09.06, 22:27 Witam, faktycznie forum hula, zapraszamy sąsiadów. Czy jest tu ktoś z klatki A5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirsch Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 18:38 i w gore :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirsch Re: Wiejska/Dzierżonia-Stalmont -szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 20:52 na forum cisza.... i tu cisza...depresja jesienna, sen zimowy.... ktos byz ostation na budowie_ nowinki jakies .... milego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR TANI KREDYT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 14:10 POLECAM WSZYSTKIM DORADCE FINANSOWEGO, KTÓRY POMOŻE WAM WYBRAĆ NAJTAŃSZY KREDYT SPOŚRÓD NAJLEPSZYCH BANKÓW W POLSCE- EMILIA WĘGRZYN (emFinanse Grupa BRE Banku SA) 0502-653-605 Odpowiedz Link Zgłoś