Dodaj do ulubionych

VAT przy sprzedaży działki

IP: *.europe.hp.net 22.08.06, 15:37
witam,
zamierzam kupić działkę i podczas spotkania sprzedawca mowił o 30% które musi
oddać gminie w razie sprzedaży, oraz o VAT-cie 22% który także musi zapłacić.
co do 30% za sprzedaż szybciej niz 5 lat po przekształceniu to zrozumiałe,
ale VAT?? słyszałęm ze VAT płaci się tylko przy kupnie działek od gminy, a
nie w przypadku kupna działki od osoby fizycznej. czy ktoś orientuje się jak
to jest VATem w takiej sytuacji?
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: Pośrednik Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 16:19
      Najprościej rzecz ujmując, jeżeli właściciel ma kilka działek na sprzedaż to
      musi odprowadzić VAT.
      Gdyby sprzedawał np. tylko jedną to wtedy nie ma VAT`u.
      Najczesciej jest tak ze ktośdzieli jakies wieksze pole i sprzedaje kilka
      działek, wtedy musi odprowadzic VAT.

pozdrawiam
    • Gość: gosc Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.lanet.net.pl 22.08.06, 17:40
      gdzie chcesz ta dzialke kupic, bo ja identyczna sytuacje mam
      • Gość: mariusz Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 21:00
        kazdy urzad traktuje ta sprawe indywidualnie wiec wiadomo co trzeba zrobic
        ale generalnie sprzedaz od 2 dzialek traktowana jest jak dzialalnosc i VAT
        trzeba odrowadzic
        malo tego potem jescze zaplacisz PCC ale tu mam nadzieje ze oddadza
        • Gość: Marek Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 24.08.06, 17:15
          PCC ?
          Jak można, proszę o bliższe informacje.
          Kupuję, po okazyjnej cenie, działkę budowlaną w oklicy Wrocławia.
          Obawiam się, a słyszałem o takim przypadku, że później US zarzuci mi jakieś
          machinacje przy cenie (mniej wpisaliśmy do umowy notarialnej - a niby więcej
          zapłaciłem), a w konsekwencji zapłacę dodatkowy podatek, wyliczony wg uznania
          urzędnika.

Czy tak faktycznie jest ?
          Z czym to się je ?
          Co mogę zrobić, żeby temu (dodatkowemu podatkowi) zapobiec ?
          • Gość: mariusz Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.06, 22:58
            podatek placu sie od dochodu
            a gdzie ty masz dochod skoro kupiles dzialke
            • Gość: Pośrednik Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 13:06
              Jeżeli kupisz ta działke za np. 50.000 a cena rynkowa wynosi 100.000
              to na 100% możesz miećpewność że US zwróci sie do Ciebie o dopłate PCC

pozdrawiam
              • Gość: gość Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.europe.hp.net 25.08.06, 14:29
                tak, ale zaoszczędzi się na VATcie! pcc to tylko 2 %
                • Gość: Pośrednik Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 16:07
                  a skąd ten pomysł?

jeżeli US uzna że wartość została zaniżona to, prawie na 100% będzie domagał
                  siędopłaty również VAT`u

to jest dość logiczne

jest mowa o dopłacie należnego podatku, a nie o dopłacie pcc

• Gość: Marek Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.magma-net.pl 25.08.06, 18:04
                    Dla uporządkowania: kupię za 50 ts. zł, sprzedam (jak sądzę) za 100 tys. zł (przybliżona cena rynkowa). I co dalej: co może zrobić US, co mogę jak zrobić (zapobiegawczo), jakie są przede mną niebezpieczeństwa, jakich mogę użyć argumentów ?
                    • Gość: Pośrednik Re: VAT przy sprzedaży działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 08:06
                      Jezeli kupisz działke za 50.000, ktora juz teraz jest warta 100.000 to nic nie
                      zrobisz, US wyrówna wartosc zakupu do ceny rynkowej i bedziesz musiał dopłacic
                      podatek.

Jezeli chcesz kupic i sprzedac, zwroc sie do US z zapytaniem czy musisz
                      odprowadzic VAT od sprzedazy, niestety przepisy sa tak niejednoznaczne ze
                      lepiej zapytac o opinie US.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka