Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie konwerterem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 09:30
Czekajac na nowe mieszkanko na wiosne przyszlego roku, wynajmuje kawalerke na
poddaszu w domku jednorodzinnym, mam grzejnik elektryczny, 2800 W, prad
ciagnie rowno, a temperature ciezko wyciagnac nawet na 20 stopni. Dom jest
stosunkowo nowy, okna plastikowe szczelne, powierzchnia okolo 25m2. Czy duzy
wplyw maja te wiatry co wieja od wczoraj, "wysysaja" cieplo? Czy oplaca sie
inwestycja w np. grzejnik olejowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: mac Re: Ogrzewanie konwerterem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 14:47
      help?
      • Gość: staszek Re: Ogrzewanie konwerterem IP: *.crowley.pl 03.11.06, 12:50
        Wiatry maja spory wplyw, bo okna wcale nie sa takie szczelne jak myslimy ze sa.
        Olejowy grzejnik to fajna sprawa, potrafi mocno ogrzac pomieszczenie, ale skoro
        wynajmujesz tylko pokoj to czy masz osobny licznik na prad ze zalezy ci zeby
        grzejnik sie zwrocil?
        Ja teraz mieszkam w mieszkaniu bez ogrzewania, bo deweloper nie zdazyl jeszcze
        podlaczyc gazu i mam 2 takie grzejniki. Do licznika nie patrze na razie (bo sie
        boje patrzec:) ale grzejniki wyrabiaja temperature 20 stopni na 50 metrach wiec
        jestem zadowolony.
        • Gość: mac Re: Ogrzewanie konwerterem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 13:03
          no wlasnie niestety mam osobny licznik. Wynajmujacy zapewnial, ze maksymalne
          rachunki za prad zeszlej zimy wynosily 180 PLN a ja tu widze, iz bedzie okolo
          400 PLN! Dziennie idzie okolo 40 kWh! - grzejnik ma 2800W mocy.
          • Gość: staszek Re: Ogrzewanie konwerterem IP: *.crowley.pl 03.11.06, 18:07
            W takim razie grzejnik olejowy o mocy 2kW, ktory bedzie chodzil cala dobe ale na
            pol gwizdka (powiedzmy ze bedziesz ustawisz jakies 3/4 mocy maksymalnej, ale
            grzejnik bedzie sie wylaczal co chwile gdy sie mocno nagrzeje), to wyjdzie ok
            24kWh. Nie wiem po ile jest u ciebie 1 kWh, ale to juz sam sobie policzysz czy
            zwroci ci sie wydatek ok 250 zl, kiedy dziennie zaoszczedzisz 16kWh. Wg mnie na
            pewno zwroci sie nawet po miesiacu
    • Gość: inżynier Re: Ogrzewanie konwerterem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 21:04
      Jeżeli teraz zuzywasz 40 kWh na dobę to za 30 dni będzie około 1200 kWh zapłacisz za to po 38 gr x 1200 = 456 zł . Aż strach pomyśleć co będzie w styczniu i lutym przt mrozach -15 st.
      Zmniejszani mocy napweno nie wchodzi w rachube.
    • galt wszystko sie liczy 03.11.06, 22:12
      musisz znac przeliczniki wydajnosci cieplnej na metr szscienny, gdzie rodzaj
      scian i sufitow tez ma wplyw na ta wydajnosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka