Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa

IP: *.e-wro.net.pl 18.11.06, 23:51
Mam pytanie o tzw. ulgę odsetkową. Może nie jest to grupa podatkowa ale chyba
i tak tu jest najwięcej zainteresowanych.
Sytuacja taka:
- zaciągam kredyt w tym roku (2006) na budowę domu (dom buduje developer)
- budowa oddana będzie we wrześniu 2007.
I teraz pytanie:
jeżeli spełniam wszystkie warunki otrzymania ulgi to czy będę mógł z niej
skorzystać przy podliczeniu roku 2007? Zakładam że "rząd" zniesie ulgę w
2007 . Przejrzałem parę stron i nie bardzo wiem czy mogę na tą ulgę liczyć.
Wiem że można zacząć odliczać ulgę w roku w którym została zakończona budowa
i ulga będzie w tedy przysługiwać przez 20 lat (może 25). Nie wiem czy prawa
do ulgi przysługują w roku zaciągnięcia kredytu czy w roku oddania budowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wedrowiec Re: ulga odsetkowa IP: *.e-wro.net.pl 19.11.06, 13:11
      Dzwonilem do US Fabryczna i pani powiedziala mi, ze mieszkanie musialo by byc
      oddane w tym roku i musialbym miec w tym roku akt notarialny.

Jesli masz linka do tej ustawy to chetnie zajrze. Mozna zadzwonic jeszcze raz i
      sie powolac na odpowiedni przepis w ustawie.
      • Gość: JerzyR Re: ulga odsetkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.06, 13:35
        wg przepisów przejściowych, wystrczy zaciągnięcie/wypłata kredytu i umowa
        wstępna z deweloperem.

JR
        • Gość: Wedrowiec Re: ulga odsetkowa IP: *.e-wro.net.pl 19.11.06, 13:44
          Tyle to i ja sobie wyczytalem na necie. Dlatego zeby miec mocny argument w
          rece, chcialbym miec dokladna tresc tej ustawy.
          • tolek_88 Re: ulga odsetkowa 19.11.06, 16:06
            USTAWA
            z dnia 27 października 2006 r.
            o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie
            niektórych innych ustaw

Art. 9. pkt. 1
            "1. Podatnikowi, któremu w latach 2002-2006 został udzielony kredyt (pożyczka),
            o którym mowa w art. 26b ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu obowiązującym
            przed dniem 1 stycznia 2007 r., przysługuje na zasadach określonych w tej
            ustawie oraz w ustawie wymienionej w art. 2, w brzmieniu obowiązującym przed
            dniem 1 stycznia 2007 r., prawo do odliczania wydatków na spłatę odsetek od tego
            kredytu (pożyczki), do upływu terminu spłaty określonego w umowie o kredyt
            (pożyczkę) zawartej przed dniem 1 stycznia 2007 r., nie dłużej jednak niż do
            dnia 31 grudnia 2027 r."
            • Gość: Wedrowiec Re: ulga odsetkowa - pytanie do prawników IP: *.e-wro.net.pl 19.11.06, 16:26
              Czy tam gdzies zapis, ze trzeba miec juz akt notarialny (oddane mieszkanie) w
              tym roku?
              • tolek_88 Re: ulga odsetkowa - pytanie do prawników 19.11.06, 16:46
                właśnie nie ma, jest tylko "któremu w latach 2002-2006 został udzielony kredyt
                (pożyczka)". O akcie notarialnym w ustawie jest dopiero. Tak więc, jak weźmiesz
                kredyt w 2006 a akt notarialny będzie w 2008, to dopiero rozliczając podatek za
                2008 w 2009 będziesz mógł odliczyć odsetki.
                Zacytowana ustawa mówi tylko, że jeśli weźmiesz kredyt w 2006 nabędziesz prawa
                do ulgi odsetkowej na aktualnych zasadach
                • Gość: tom Re: ulga odsetkowa - pytanie do prawników IP: *.e-wro.net.pl 19.11.06, 21:08
                  Dzięki!
                  Właśnie dokładnie o to mi chodziło.
                  Nabywam prawo do ulgi w roku zaciągnięcia kredytu a nie w roku oddania budowy,
                  przy czym odliczenie mogę wykonać dopiero za rok w którym budowa została oddana.
                  Pięknie. To mnie uciaszyło.
                • Gość: JA Re: ulga odsetkowa - pytanie do prawników IP: *.um.wroc.pl 21.11.06, 14:26
                  A czy wystarczy w tym roku podpisać umowe kredytową czy muszą być uruchomione
                  środki?
    • Gość: Grzegorz ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 20:50
      Może nie za bardzo na temat ale czy "wzięcie" ulgi odsetkowej jeszcze w tym
      roku, w jakiś sposób ogranicza uzyskanie planowanej przez rząd 50% spłaty
      odsetek od zaciągniętego kredytu hipotecznego? Czy te dwie formy wspiernia
      uzyskania własnego mieszkania w jakiś sposób wykluczają się? Pozdrawiam i z
      góry dziękuję za odpowiedzi.
      • Gość: Wedrowiec Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.e-wro.net.pl 20.11.06, 02:08
        Wykluczaja sie, a mowiac scislej ta nowa zastepuje stara. Zwroc uwage, ze nowa
        forma przysluguje tylko rodzinom, a stara obejmowala takze osoby bez obraczek.
        • Gość: Grzegorz Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 18:29
          A czy jest to gdzieś zdefiniowane i napisane że jak się "uruchomi" ulgę
          odsetkową to nie można korzystać z dopłat? Gdzieś znalazłem opinię jednego z
          doradców z Expandera że korzystniejszą formą (choć szczegółow w dalszym ciągu
          nie ma) jest dopłata do odsetek, ale on nie wiedział czy obu form wsparcia
          własnego "M" nie można łączyć. Pozdrawiam
          • Gość: głość Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.os1.kn.pl 21.11.06, 22:20
            No wlasnie. Co bedzie korzystniejesze? Stara forma, czy nowa? Od kiedy ma
            obowiazywac nowa?
          • Gość: magdastas10 Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.um.wroc.pl 22.11.06, 11:24
            Z tego co wiem nowa ulga ma obowiązywać od nowego roku nie wiem dokładnie od
            kiedy. Jednak wiem na pewno, że tylko w przypadku kredytów złotówkowych, a to
            znacznie zawęża grono osób potencjalnie zainteresowanych. Ponadto ważna jest w
            tel uldze cena 1 m2 mieszkania, ona nie może być zbyt wysoka. To wszystko tak
            bardzo ogólnie, bo nie interesuję sie zbytnio tą ulgą. Najlepiej zadzwonić do
            US. Pozdrawiam!
            • Gość: m Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.chello.pl 23.11.06, 22:06
              jeżeli chodzi o kończącą się w tym roku ulgę odsetkową to wystarczy uruchomić
              kredyt do końca tego roku, a odlicza się odsetki dopiero po otrzymaniu aktu
              notarialnego, czyli za rok, dwa itd. w zależności kiedy akt ten się dostanie. i
              najlesze, że można odliczyć również odsetki sprzed aktu. Niedawno było całe
              wydanie "Gazety prawnej" na ten temat.
              • Gość: m Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.chello.pl 23.11.06, 22:06
                a nowa ulga - TYLKO RODZINY Z DZIEĆMI
                • Gość: Asia Re: ulga odsetkowa - versus - dopłata do odsetek IP: *.core.lanet.net.pl 24.11.06, 18:12
                  czy ze "starej" ulgi odsetkowej, mogę skorzystać jeżeli miesiąc przed kupnem
                  mieszkania od dewelopera kupiłam mieszkanie z rynku wtórnego? Nigdy w nim nie
                  mieszkałam ani nie mieszkam, jest tylko na wynajem, natomiast w drugim mieszkam
                  wraz z rodziną od czasu oddania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka