Dodaj do ulubionych

szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM Piast

• Gość: loluś Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 20:00
      Witam, czy ktoś z forumowiczów jest właścicielem mieszkania rozkładowego na 2
      piętrze? Chodzi mi o to, z murowaną ścianką balkonu...
      Czy przez to pokój jest ciemny? Czy próbowali Państwo zmienić projekt (żeby były
      barierki)?
      • Gość: es15 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.as.kn.pl 10.11.09, 23:55
        Ja jestem w posiadaniu mieszkania z murowanym balkonem na 2 piętrze.
        Też miałam takie obawy, ale w tej chwili wchodząc do pokoju jakoś
        nie odnoszę wrażenia, że jest zbyt ciemno.
        • Gość: loluś Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 14:33
          A mieszkanko już wykończone, zamieszkane? Jakie wrażenia z okresu budowy i
          kontaktów ze spółdzielnią? Jaka jest wysokość czynszu?
          Ja jestem na etapie podpisywania umowy na mieszkanie w V budynku czyli na
          Drzewieckiego :) termin oddania to wiosna 2011, ale nie wiem czy można w to
          wierzyć... Jakieś rady? Pozdrawiam
          • Gość: Aga Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.09, 10:18
            Okres budowy bardzo przyjemny. Duzo obietnic, niestety zadna nie
            doszla do skutku. Przykro stwierdzic, ale niestety stracilam
            kompletnie zaufanie do tych ludzi. O wszystko trzeba sie klocic,
            ciagle telefony pomiedzy budowa a spoldzielna i walka o swoje, za co
            zaplacilismy niemale pieniadze. Pamietaj o jednym: wszystko żądaj na
            papierze, nic na "gębę", bo pozniej bedziesz mocno żałować.
            Pozdrowienia.
            • Gość: xyz Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.as.kn.pl 21.12.09, 11:55
              ...a ja moim sąsiadom chcę życzyć wesołych świąt...pierwszych już z
              kluczem w ręku;) i oby samych wspaniałych chwil w Nowym Roku...do
              zobaczenia gdzieś...przelotem:)
    • Gość: MisioPysio ANEKS DO UMOWY dot. budynku nr. 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.09, 20:34
      Witam,
      czy dostaliście aneks do umowy przesuwający termin odbioru na koniec marca 2010?
      Czy podpisaliście go? Przesuniecie terminu odbioru ma wplyw na termin otrzymania
      akt, wpisu do ks. wieczystej a w koncowym efekcie do dodatkowego 1% w racie
      kredytu. Troche dziwne ze spoldzielnia od tak wysyla aneksy nie oferujac nic w
      zamian. Co o tym myslicie?
      • Gość: xyz Re: aneks do umowy dot. budynku nr. 4 IP: *.as.kn.pl 16.11.09, 10:27
        szkoda, że tak późno czytam to info...my dostaliśmy i
        podpisaliśmy...hm...i to tak za nic;)
        pozdrawiam
    • kwiacynta Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 25.01.10, 20:27
      Czy w Państwa umowach też jest zapis dotyczący tego, że będziecie/posiadacie
      prawo jedynie użytkowania wieczystego? Czy nie boicie się horrendalnych opłat z
      tego tytułu i myśli, że grunt na którym stoi wasz budynek należny do miasta
      Wrocław? Jak jest z przekształceniem?
      • kwiacynta Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 30.09.10, 11:13
        Wyposażenie łazienki i drzwi - zrezygnowaliście z tego i na własną rękę kupiliście, czy pozwoliliście na to spółdzielni? Tzn. jeśli mieliście taką opcję jak w bud. nr 5, że to jest w cenie mieszkania. Zatem pytam, czy to, co spółdzielnia kupiła nadaje się do użytku? ;)
        • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 30.09.10, 13:02
          z wyposażenia łazienki można zrezygnować i ja tak zrobiłem (bud. nr 5) co do drzwi to też można powiadomić o zmianie bo nie zawsze są dobre ale tu już należy pytać spółdzielnie.Jeszcze nie wiem jakie będą te wejściowe ale mam nadzieję,ze antywłamaniowe a co do drzwi od pokoju i łazienki to można zrezygnować i wymienić (tak słyszałem od kolegi)
          • Gość: ... Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.as.kn.pl 30.09.10, 16:44
            rezygnacja z elementów samitarnych wanna itd drzwi wew. oraz parapetów to zwrot kwoty za te materiały co za tym idzie niższa cena mieszkania ...
            zresztą chyba nie warto brać tych rzeczy zwłaszcza , że samemu mozna lepiej wybrać ...
            • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 30.09.10, 18:19
              Moim zdaniem warto zrezygnować z elementów sanitarnych między innymi z wanny (miałem okazję zobaczyć wannę,którą proponuje SM Piast) i niestety ale jakość była marna i dlatego zrezygnowałem.Na miejsce wanny wstawiam kabinę (tutaj też należy zgłosić inną odległość rury wyprowadzającej wodę kanalizacyjną i to też się zgłasza przed budową ścian nośnych.Im wcześniej tym lepiej a zmiana wanny na kabinę da większą przestrzeń w łazience.
              Niestety ale parapetów nie da się wymienić w bud.5...Specjalnie o to zapytałem,ponieważ na starym mieszkaniu (u rodziców) miałem takie "normalne" metalowe i hałasowały podczas deszczu i wiatru.Rodzice wymienili i nastała cisza.
              O drzwi też się pytałem i można całkowicie zrezygnować (te od pokoju i łazienki albo wymienić).Natomiast drzwi wejściowe będą antywłamaniowe ale na jednym zawiasie ale można zamówić na dwóch zawiasach.Drzwi od balkonu i okna są z drewna i z tego się cieszę
              Jeśli chodzi o zmiany inne to też można dokonać w trakcie budowy (tak jest najlepiej) ale to należy zgłaszać wcześniej do Piasta.
              Mieszkam bardzo blisko budynku nr.5 i jestem na bieżąco i nie mogę się doczekać na klucze do własnego mieszkania :-)
              • Gość: ... Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.as.kn.pl 30.09.10, 18:30
                zapytam z ciekawości był jakis rabacik..
                cieszyć może też planowany duży parking ale z dojazdem tylko od drzewieckiego , to dobrze wróży ...
                • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 30.09.10, 18:49
                  Parking będzie zrobiony z dojazdem od strony Drzewieckiego (ale to już będzie robione pod koniec budowy bloku) i będzie taki sam jak przy blokach Hynka/Bajana.Dodatkowo będzie ścieżka od strony Astry (ta która prowadzi obecnie obok budowy) ale będzie zrobiona lepiej i przez parking będzie prowadzić.Czyli z obu stron będzie można bezpiecznie dojść do domu :-)
                  • Gość: ... Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.as.kn.pl 30.09.10, 19:10
                    dojść tak ale nie dojechać
                    • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 30.09.10, 19:27
                      Podejrzewam,że jak większość osób będzie kombinować i po ścieżce będzie jechać (mówię o tej ścieżce wewnętrznej która jest obok bloku na Horbaczewskiego i jeśli połączą drogę ze ścieżką to prawdopodobnie będzie tak jak napisałem.Oczywiście mogę się mylić ale z planu jaki jest w SM PIAST to na to wygląda,że będzie połączenie i dojazd bo ona jest szersza na planie
                      • Gość: ... Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.as.kn.pl 30.09.10, 20:11
                        nie ma szans , załatwie w SM duże kamienie na chodniku
                        w szóstce zdaje egzamin i będzie cisza pod oknami

pozdrawiam
                        • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 30.09.10, 20:22
                          Lepiej wstawić pachołki w chodnik i po sprawie.Nie wiem co masz na myśli pisząc że "w szóstce zdaje egzamin" ??.
                          • Gość: .. Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: 217.153.64.* 01.10.10, 07:05
                            spółdzielna szóstka kładzie wielkie kamienie na chodnikach blokując parkowanie

pzdr
                            • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 01.10.10, 09:51
                              no tak a tutaj jest piątka ;-)
        • Gość: Mieszkanka czwórki Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.kghm.pl 01.10.10, 10:14
          A będziecie mieć garaż w piątce?
          Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych sąsiadów!
          • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 01.10.10, 10:19
            Tak,Garaż i piwnice
            • Gość: Mieszkanka czwórki Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM IP: *.kghm.pl 01.10.10, 12:43
              To super. My mamy tylko garaż, ale piwnica też by się przydała.
              • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 01.10.10, 13:20
                Budynek Nr.5 jest dłuższy od Twojego i w 5 jest do połowy budynku a druga połowa to piwnica (będzie połączenie,takie przejście między garażem a piwnicą)
                • t7m8 Re: szukam sasiadów Hynka/BAJANA nowa inwesty.SM 07.10.10, 17:01
                  Informuje, że na drugim piętrze meszkania z salonem będą posiadać dwa szerokie okna.Jeśli ktoś widział projekt lub budynek na Hynka/Bajana, to będzie się orientować o co chodzi (informacja wydaje mi się ważna dla przyszłych sąsiadów budynku nr.5).
                  • Gość: mmmm eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 25.10.10, 17:57
                    Witam
                    Mam pytanie do wszystkich mieszkanców (sąsiadów) budynku nr4.
                    Miała być utworzona wspolnota mieszkaniowa(po podpisaniu aktow notarialnych).
                    Czy komuś wiadomo coś w tej kwestii? Wydaje mi sie że jest chyba sporo spraw do rozwiazania -a na wlasna reke i pod bacznym okiem sm nie da sie tego przeskoczyc.Jak na razie to tylko kolejne podwyzki itd.
                    Tak w skrocie : teren(bagno) ktory jest przed blokiem malo co interesuje sm,tak samo jak monitoring ktory mial byc na budynku zalozony i pokryty z wplaconych wkladow budowlanych.
                    Kwestie usuwania zglaszanych awarii daja takze wiele do zyczenia.
                    Jak wygląda u Panstwa sprawa działania wentylacji w mieszkaniach,ogrzewania centralnego i dostarczania wodociagowej ciepłej wody?
                    Jest wiele do wyjasnienia... np. -oplaty z tytulu c.o. i c.w. prawdopodobnie mozna je zmniejszyc i zastosowac inne przeliczenia tych mediow.
                    Pozdrawiam sasiadow
                    • Gość: Aga Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 25.10.10, 19:00
                      Ano właśnie - ja rozumiem, że niektórzy mogą nie mieć dostępu do internetu, więc przydałaby się zorganizować spotkanie dla mieszkańców tego bloku. Jeśli ktoś ma problemy z załatwieniem pewnych spraw w spółdzielni, należałoby wszystkie takie problemy (które dotyczą nas wszystkich) spisać w ogólnej reklamacji. Czy ktoś jest zainteresowany takim spotkaniem? Wiele rzeczy jest niedociągniętych do końca, a prawda taka, że choć mamy reklamacje za wszystko niestety musimy płacić.
                      • evrin Re: eksploatacja budynek nr 4 25.10.10, 22:34
                        zobaczcie nasza strone internetowa (budynek 3) www.hynka22-28.com.pl/ . Mamy tez zakladke usterki. odkad jestesmy wspolnota, wspolpraca z SM nabrala tempa :)
                        • Gość: mmmm Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 26.10.10, 17:09
                          strona z ktorej korzystacie jest fajnym pomyslem i zarazem rozwiazaniem dla osob ktore nie zawsze moga miec czas na spotkanie lecz zawsze moga przekazac swoje sugestie bezposrednio do wspolnoty.
                          Pytanie jakie nasuwa mi sie to czy wspolnote zakladaliscie zaraz po podpisaniu aktow notarialnych? Czy spoldzielnia miala w tym jakis udzial,jak to u Was wygladalo, itd. ?
                          prośba o przekazanie jakis wskazowek...
                          Pozdrawiam
                          • evrin Re: eksploatacja budynek nr 4 26.10.10, 21:30
                            Wspolnota zawiazuje sie automatycznie po podpisaniu ostatniego aktu notarialnego. Potem zostaja juz tylko formalnosci. Zebranie wspolnoty organizuje zarzadca, w Piascie jest od tego jeden czlowiek, trzeba naciskac aby zebranie zostalo zwolane jak najwczesniej i zeby jak najwiecej osob przyszlo, by uchwala o zarzadzie byla wazna. Wybiezcie osoby, ktorym sie chce cos robic, bo trzeba sie sporo nachodzic, zeby cos zalatwic w administracji... Napiszcie do admina p. Łukasza, na pewno znajdzie czas, zeby sie spotkac i udzielic wskazowek. Obyscie nie skonczyli jak budynek 1 i 2 - totalnie niezorganizowani i bez wykupionego gruntu.

My wlasnie jestesmy w trakcie wykupu gruntu tzn decyzje i wyceny juz sa, ruszyla procedura. w zeszlym roku za mieszkanie 45 m placilismy rocznie ok 100 zl za uzytkowanie wieczyste, po 2 latach oplata wzrosnie o ... 500% (tak bylo w budynku 1). takze warto zmusic mieszkancow do wykupu.
                        • Gość: Aga Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 26.10.10, 18:55
                          Świetny pomysł mieliście - niewiem natomiast czy mieszkańcy budynku Bajana 42 też będą na tyle zorganizowani. Ale dopóki nie będą, dopóty wszystko bedzie szło jak po grudzie. Mam jeszcze jedno pytanko do Was: czy grunt macie na własność czy użytkowanie wieczyste?
                          pozdrawiam serdecznie
                          • olapa_1 Re: eksploatacja budynek nr 4 27.10.10, 10:20
                            Witam, też jestem mieszkanką budynku Bajana 42 i myślę, że trzeba by podjąć jakieś działania w celu wykupu gruntu. Opłaty i tak już dużo wzrosły, a perspektywa dalszych wzrostów czynszu mnie osłabia. Nie wiem tylko czy już wszystkie akty zostały podpisane - w takim wypadku nic nie zrobimy...
                            • Gość: mmmm Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 01.11.10, 14:30
                              Witam
                              Jestem milo zaskoczony że dyskusja odnosnie budynku 4 (42) nabiera (chyba) wiekszego zainteresowania mieszkancow.
                              Dziękuje na wstepie za wskazowki sasiadow sasiednich budynkow ktorzy uporali sie juz z administracyjno-biurokratycznymi problemami lub zakanczaja je. Jesli macie checi w dalszej pomocy i sugestiach ktore mozecie przekazac dla budynku 4 z gory dziekuje. Wydawac sie moze ze przy takich poczynaniach(checiach) w ilosci paru budynkow w przyszlosci sami mozemy stworzyc jedna wielka wspolnote badz sami sie stac zarzadca tych budynkow i opiekowac sie wspolnotami.
                              Teraz pare słow do Pani sasiadki olapa 1-jezeli ma Pani kontakt z kimkolwiek z pozostalych sasiadow budynku 4 prosze przekazac o istnieniu takiego forum moze wtedy latwiej bedzie o wymiane informacji..., itd.
                              W pierwszej fazie sprobuje sie zorientowac jak wyglada sprawa zakonczenia podpisania aktow... Naszego budynku
                              • Gość: niva Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 01.11.10, 18:59
                                witam

można dołączyć nowy budynek z drzewieckiego do owej wspólnoty

pozdrawiam
                              • Gość: xxx Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 07.11.10, 00:39
                                Witam sąsiadów budynku nr 4,
                                wydaje mi się, że wszystkie akty dot. mieszkań zostały już podpisane - w tej chwili trwa podpisywanie umów na miejsca parkingowe...ale zdaje się nie wszystkie zostały sprzedane.
                                Cieszę się, że jest idea, abyśmy wspólnie dbali o nasze mieszkania i nasze insteresy:).
                                Usterki to dość poważny problem - te zacieki w piwnicy...nie wspomnę o braku zainteresowania usuwaniem usterek w mieszkaniu...
                                Jestem jak najbardziej za wykupieniem gruntu.
                                • evrin Re: eksploatacja budynek nr 4 07.11.10, 13:30
                                  zacieki to chyba standard. na stronie www.hynka22-28.com.pl sa juz zamieszczone usterki z czesci wspolnych budynku nr 3. Zobaczcie czy sa podobne, do Waszych. Może wspolnie cos zdzialamy?
                                  • Gość: mmmm Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.as.kn.pl 15.11.10, 22:45
                                    Witam
                                    Tak jak wczesniej pisałem odnośnie sprawdzenia w społdzielni jak wyglada sprawa podpisanych aktow dot. naszego budynku 4.(prawdopodobnie sa podpisane wszystkie)
                                    W spoldzielni jest jedna osoba odpowiedzialna za te sprawy i nie tylko.Odpowiedz wygladala mniej wiecej tak:sprawdze czy zostały podpisane wszystkie akty notarialne i wysle(w listopadzie) do mieszkancow budynku zawiadomienia o zwołaniu zebrania wsprawie zalozenia wspolnoty mieszkaniowej,Obecnie sm bez tego nie jest wstanie nic zrobic bez zgody mieszkancow.Sugestia sm to-wspolnote mozna zalozyc nawet jak ktos nie podpisal aktu wtedy strone tych osob na zebraniach wspolnoty bedzie reprezentowac spoldzielnia.Rozwiazanie wszystkich spraw dotyczacych,budynku,terenu,monitoringu i oplat za media,sposoby rozliczen,naliczen skladek na fundusze remontowe itd. oraz ich przeznaczenie mozna zalatwic poprzez uchwaly wspolnoty.
                                    SM do czasu zalozenia wspolnoty bedzie sie zajmowac tylko administrowaniem tego budynku i naliczaniem opłat tak jak uważa(regulamin).Zostaje opcja ponaglania tej osoby w sm by takie zawiadommienia o zebraniu przesłala jak najszybciej -mysle ze jak kazdy zadzwoni do niego z dwa razy to sie gosciu zbierze i zalatwi temat szybko.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: xxx Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: 90.156.44.* 18.11.10, 20:05
                                      Witam,
                                      chcę zapytać, czy ktoś może orientuje się w sprawie opłat za użytkowanie wieczyste i podatku od nieruchomości. Z tego co mi wiadomo, obowiązek opłaty za u.w. przypada na kupującego od początku kolejnego roku, a więc nie rozumiem, dlaczego sm obciąża nas co miesiąc w czynszu niewielką, ale zawsze! kwotą z tego tytułu? To samo dot. podatku...obowiązuje od kolejnego miesiąca, licząc od powstania takie obowiązku, a czynszu niewielka kwota jest...czy to jest ok?
                                      pozdrawiam
                                      • Gość: gosc Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.146.22.228.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.12.10, 00:45
                                        a moze ktos moze pomoc w wypelnieniu deklaracji IN 10 jesli chodzi o miejsce postojowe? jak obliczyc powierzchnie i czy to bedzie pow. mieszkalna czy niestety jednak pozostale?
                                        • Gość: gość Re: eksploatacja budynek nr 4 IP: *.internetia.net.pl 05.03.11, 21:23
                                          witam wszystkich,
                                          wie ktoś może czy spółdzielnia planuje zrobić coś z terenem przed budynkiem nr 4?
                                          bo jak na razie to niezłe mokradła mamy, latem komary to chyba nas zjedzą.
                                          • evrin Re: eksploatacja budynek nr 4 06.03.11, 19:21
                                            co do terenu, nic nie wiem ale jak chodzi o owady mam doswiadczenie...
                                            zalozylismy sobie moskitiety na stale avante.com.pl/index.php?lang=pl&mod=contacts
                                            i polecam to rozwiazanie. kupowalismy na balonowej wiec rzut beretem. w zeszlym roku zalozylismy tylko na okna a w tym roku kupimy tez otwierana moskitiere/drzwi na balkon (nie ma juz gwarancji na okna a ta balkonowa jest przykrecana).

z bagniska miedzy 3 i 4 lataja do mieszkan przerozne dziwy... m. in dziesiatki zielonych motylkow... pierwszy raz w zyciu cos takiego widzialam, moj kot oszalal :D
                                            • Gość: gość teren pomiędzy budynkiem 3 - 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.11, 09:40
                                              Witam,

z tego co się dowiedziałem w spółdzielni to być może powstanie jeszcze jeden budynek pomiędzy budynkiem nr 3 i 4, i dopóki nie będzie decyzji gdzie dokładni ten budynek może powstać spółdzielnia nie będzie inwestować w żadną zieleń.
    • kwiacynta wady i zalety - Hynka/BAJANA nowa inwestycje .SM 27.11.10, 13:16
      Witam,
      czy mieszkańcy bloków 1-4 mogliby się wypowiedzieć, na temat Wad i Zalet bloków/ mieszkań. Na co zwracać uwagę przy odbiorze? Czy coś Państwa bardzo denerwuje? Jak się mieszka?

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: xxx Re: wady i zalety - Hynka/BAJANA nowa inwestycje IP: 90.156.44.* 03.12.10, 12:10
        Drodzy Sąsiedzi! Uwaga na kafelki pod samą bramą...mimo, że się o nich wie, ciężko utrzymać się w pionie....a skutki są dość bolesne!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka