Dodaj do ulubionych

Mokronos Dolny

IP: *.as.kn.pl 30.05.07, 22:51
Witam,
czy zaglądają tu mieszkańcy Mokronosa Dolnego? Chciałbym się dowiedzieć jak
tam się mieszka, czy samoloty nie są zbyt uciążliwe, jak z dojazdami do
miasta, czy na drodze głównej jest duży ruch, czy okolica jest spokojna?
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
js
Obserwuj wątek
    • Gość: Isia Re: Mokronos Dolny IP: *.adm.uni.wroc.pl 31.05.07, 08:42
      Zaglądają, zaglądają.
      Ja mieszkam od niedawna. Okolica spokojna, ludzie bardzo mili. Cisza, spokój,
      ptaszki ćwierkają. Zupełnie inaczej niz w centrum dużego miasta.
      Samolotów prawie nie dostrzegam, myślę, że mieszkańcy innych części miasta mogą
      mieć z tym większy problem.
      Droga główna na Kąty nie zatłoczona. Horror jest za to na Wiejskiej po
      zamknięciu Avicenny. Ale gdzie się nie ruszę w ciągu dnia, to wszędzie są
      korki. A TY już mieszkasz, czy dopiero robisz przymiarki?
      • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 31.05.07, 09:18
        Dopiero przymiarki.
        Mieszkasz może w tych nowych szeregówkach?
        • kk119 Re: Mokronos Dolny 31.05.07, 10:06
          apropos szeregówek domex-budu, proszę o info w sprawie warunków bo tez się
          przymierzałam, ale drugi dzień nikt tam nie odgbiera telefonu
          • Gość: ms Re: Mokronos Dolny IP: *.as.kn.pl 31.05.07, 10:56
            500 tyś. stan SUROWY (do wykończenia wszystko w środku) zamknięty z
            wykończeniem na zewnątrz.W srodku tylko ściany nosne bez ścianek działowych,
            woda, prąd, szambo podłączone do domku, samemu trzeba rozporwadzić wszystkie
            instalacje po domku. Można z nimi po odbiorze domku podpisać umowę na
            wykończenie do stanu deweloperskiego ok. 100 tyś. obecnie :)
        • Gość: Isia Re: Mokronos Dolny IP: *.adm.uni.wroc.pl 31.05.07, 10:57
          Tak. Czy coś szczególnie Cię interesuje?
          • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 31.05.07, 11:14
            Jak się mieszka? Jaka jest izolacja akustyczna - nie słychać za bardzo
            sąsiadów? Jakie masz ogrzewanie i jakie są koszty? Czy w środku nie jest zbyt
            ciemno? - taras jest na wschód. CZy nie było problemów z developerem? Czy masz
            już wpis w księdze wieczystej, ew. hipoteka do kredytu i ile to trwało?
            Jak się zapatrujesz na mającą biegnąć niedaleko obwodnicę autostradową wraz z
            węzłem Mokronoskim?
            • Gość: Isia Re: Mokronos Dolny IP: *.adm.uni.wroc.pl 31.05.07, 12:14
              Mieszka się dobrze. Na izolacje nie narzekam. Jedynym mankamentem w tym
              zakresie jest klatka schodowa. Słychać czasami, jak sąsiad/sąsiadka wchodzi lub
              zbiega ze schodów. Dlaczego tylko czasami - tego doprawdy nie wiem.
              Ogrzewanie olejowe. Piec De Dietrich. Piec zarówno ogrzewa chałup, jak i
              podgrzewa wodę. Jakie koszta - tego jeszce nie wiem. W grudniu zatankowalam
              cały zbiornik (ok. 3,5 tys. zł), grzałam na full całą zimę (zima niby łagodna,
              ale chałupa wilgotna, więc nie żałowaliśmy). W zbiorniku zostało mi ok. 1/3.
              Teraz tylko pogrzewam wodę, tak że zużycie oleju jest bardzo małe.
              Czy jest ciemno? W ciągu dnia w salonie jest bardzo dużo światła, równie dużo
              na górze. Znam znacznie ciemniejsze mieszkania i domy.
              Co do dewelopera. Gdy budował pierwszy etap - wówczas były inne czasy.
              Deweloper od razu podpisywał umowę notarialną, wpis do księgi nastąpił
              błyskawicznie (Sąd w Środzie Śląskiej), na hipotekę czekałam prawie 2 miesiące.
              Z deweloperem (nie wiem, czy go poznałeś) można było się bez problemu dogadać.
              Miał ludzi, usterki usuwał szybko. Teraz jest gorzej, nie ma ludzi, nie ma
              materiałów.Ja sama narzekam, bo mam kilka drobiazgów do wykończenia i nie mogę
              się doprosić, by jeden lub drugi spec ponownie do mnie zawitał.Myślę, że
              deweloperzy są aktualnie w beznadziejnej sytuacji. Sama wykańczałam od stanu
              surowego i Tobie radzę to samo. Znacznie lepiej mam wykończoną chałupę -
              wzięłam najlepsze materiały, najlepszych fachowców - ale wówczas to wszystko
              było.
              Co do AOW to daj znać, jak wiesz coś bliższego. Nic nie słyszałm o węźle
              Mokronos, miał być węzeł Cesarzowice, a to ciut dalej.
              • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 31.05.07, 13:34
                Dzięki za wyczerpujące info.
                Niestety teraz są inne czasy i szczególnie ceny!!!. Rozmawiałem z developerem i
                też narzekał, że nie mają materiałów.
                Wykończenie planowaliśmy zrobić sami - mamy fachowców w rodzinie to mogą trochę
                pomóc.
                Fajnie, że formalności związane z hipoteką trwały tak krótko, ciekawe jak jest
                teraz - wiadomo kredyt trzeba do tego czasu ubezpieczyć.
                Jeśli chodzi o AOW to węzeł jest rzeczywiście planowany bliżej Cesarzowic
                (nawet widać tam już prace ziemne), ale spotkałem się z określeniem węzeł
                Mokronos dlatego tak napisałem.
                Dokładny przebieg można zobaczyć na stronie WROSIP.

• Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 31.05.07, 13:39
                Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Wasz garaż to też formalnie jest budynek
                rzemieślniczy?
                • Gość: Isia Re: Mokronos Dolny IP: *.adm.uni.wroc.pl 31.05.07, 14:13
                  ???
                  Skąd to się wzięło? Masz tak w akcie notarialnym?
                  • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 31.05.07, 16:17
                    Tak. Część gruntu, na którym stoi garaż, jest zakfalifikowana jako pod zabudowę
                    rzemieślniczą, reszta po zabudowę mieszkalną. Oficjalnie na planach garaż
                    opisywany jest jako warsztat. Cała szeregówka nazywa się zabudowa rzemieślnicza
                    z funkcją mieszklaną. Takie "sztuczki" pewnie żeby zaoszczędzić na kosztach.
                    Podobno można zmienić klasyfikację tych gruntów - tylko jakie będą koszty?
                    Trzeba sprawdzić w urzędzie. Mam tylko nadzieję, że ktoś nie wykupił szeregówki
                    z zamiarem uruchomienia tam jakiegoś warsztatu.
                    U was nie było takich kombinacji?

• Gość: Isia Re: Mokronos Dolny IP: *.adm.uni.wroc.pl 01.06.07, 12:04
                      No właśnie nie. Mamy w akcie wpis, że jest to budynek mieszkalny w zabudowie
                      szeregowej.
                      Cały ten teren w planie zagospodarowania jest przeznaczony pod niską zabudowę
                      mieszkalno-usługową. Czy ktoś będzie prowadził "interesik" w garażu, tego nie
                      możemy przewidzieć. Calość budowana jest na gruntach ornych w trakcie
                      przekształcenia, przez jeszcze kolejnych 8-9 lat będziemy z tego tytułu wnosić
                      niewielkie opłaty do gminy. Ale to dla nas nie ma znaczenia. Formalności w tym
                      zakresie i tak już dopełnił deweloper.
                      Robisz jakieś zmiany w projekcie na piętrze?
                      • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 01.06.07, 12:37
                        U nas ma być dodatkowa roczna opłata za "warsztat" - dlatego zastanawiam się
                        czy będzie to można jakoś formalnie uporządkować i się pozbyć tej opłaty.
                        Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to chcemy przesunąć łazienkę tak, żeby miała
                        okna połaciowe, a na dole kuchnię pod okno.
    • kk119 Re: Mokronos Dolny 31.05.07, 10:21
      jezeli chodzi o hałas samolotów to nie jest zbyt uciążliwy, ja mieszkam na
      Muchoborze W. i tam samoloty hałasują o wiele bardziej, a mimo to przyzwycziłam
      się. Poza tym wrocławskie lotnisko to nie Frankfurt. Jezeli chodzi o dojazdy to
      można jechać przez Smolec, a dalej Stanisławowską i Krzemieniecką i w tem
      sposób ominąć gigant korek na wiejskiej.
      • Gość: ll Re: Mokronos Dolny IP: 212.2.101.* 01.06.07, 10:00
        Wroclawskie lotnisko rozbudowuje sie, ciagle przybywa nowych lotow a nowe pasy
        startowe bede w kierunku Smolca. Sama kupilam mieszkanie na MW, ale zdaje sobie
        sprawe ze lotnisko moze byc uciazliwe coraz bardziej, jednak obok nie bedzie
        pasow startowych sprawdzcie sobie jak to sie ma w planach do Mokronosa D.
        • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 01.06.07, 11:20
          Na razie lotnisko nie planuje budowy nowego pasa. Będzie wydłużany pas już
          istniejący w kierunku Gałowa.
          Gdzieś widziałem info, że nowy pasy to kwestia roku ok. 2025.
          • Gość: Dobek Re: Mokronos Dolny IP: *.eranet.pl 02.06.07, 07:04
            To podniesli ceny.W pierwszym etapie stan surowy byl za okoo 260 000 a
            developerski za ok 310 000.

A teraz 500 tys pomimo ze grunt kupil po tej samej cenie (lub taniej bo
            rzemieslniczy)...
            • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: *.as.kn.pl 02.06.07, 09:20
              No niestety podnieśli tak jak wszyscy inni.
              • Gość: kamil Re: Mokronos Dolny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.07, 01:07
                Zależy jaka okolica. W połowie drogi pomiędzy M. Górnym a Dolnym będzie niedługo
                leciała A8, po trzy pasy w każdą stronę.
                • Gość: ms Re: Mokronos Dolny IP: *.as.kn.pl 04.06.07, 08:02
                  AOW od tych szeregówek bedzie ok. 600m wiec trasgedni nie ma, i z tego co
                  slyszałam to ma ona byc w tunelu usypanym przez ziemie :) podobno bardziej
                  wygłusza niz ekrany.
                  w sumie to bardziej martwia chyba samoloty.
                  ms
            • isia333 Re: Mokronos Dolny 04.06.07, 09:51
              Był za tyle i co z tego. Dzisiaj już niczego nie kupisz w tej cenie. Wszystko
              poszło w górę. Zerknij na cenę domów w Krzeptowie. Rok temu, gdy szukałam domu,
              cena była ok. 320 tys. Dzisiaj 600 tys.
              Myślę, że wielu może żałować, że rok temu nie podjęło decyzji. A i o kredyt
              było wówczas łatwiej.
              • maryloo13 Re: Mokronos Dolny 04.06.07, 10:16
                to w sumie wychodzi tyle samo. 500 tys + wykończenie w srodku pewnie ze 100 tys
                wyjdzie razem = 600 wiec w sumie tez nie tak tanio...
                • guciaa Re: Mokronos Dolny 04.06.07, 15:13
                  ogródki w tych szeregach są strasznie małe i są od wschodu...po południu pewnie
                  w salonie jest ciemnica i zimno w ogródku:( nie zdecydowąłam sie
                  • Gość: JS Re: Mokronos Dolny IP: 212.185.43.* 04.06.07, 15:52
                    Może i małe, ale to nie jest dom wolnostojący tylko szeregówka. Gdzie kupisz
                    szeregówkę z dużą działką? Na pewno działki w drugim etapie są większe niż w
                    pierwszym.
                  • Gość: :) Re: Mokronos Dolny IP: *.as.kn.pl 04.06.07, 16:58
                    A widziałas szeregówke z duza działką? :)
                    tu jest 100m2 wiec nie tak mało wbrew pozorom a okolica fajna i nie ma domu na
                    domu jak niektórzy deweloperzy teraz buduja ze mozna sasiadowi w okno zerknac...
                  • isia333 Re: Mokronos Dolny 05.06.07, 09:07
                    Ogródki małe i owszem. Ale okolica urokliwa. Domki te oraz sąsiednie bardzo
                    ładne. Spokój, cisza. Bliska odległość od Wrocławia.
                    A w salonie wcale nie jest ciemnica, w ogródku nie jest zimno. Mieszkam tu już
                    od jakiegoś czasu i wcale nie dostrzegłam tych wszystkich mankamentów.
                    Rozumiem, że przy obecnej cenie domu, inwestycja wcale nie jest taka
                    opłacalna. Mnie dzisiaj na ten dom nie byłoby już stać. Ale zapłaciłam prawie
                    dwa razy mniej, więc trochę inaczej na to wszystko patrzę.
                    • Gość: ms Re: Mokronos Dolny IP: *.as.kn.pl 05.06.07, 09:13
                      My się zdecydowaliśmy...witam sasiadkę..:)
                      • isia333 Re: Mokronos Dolny 05.06.07, 09:33
                        Cieszę się zatem. Bo już, podobnie jak JS, zwątpiłam, czy ktoś z "naszych"
                        zagląda na to Forum. A będzie nas wkrótce dużo, oj dużo. Na razie skromna
                        ósemka, z czego i tak nie wszyscy jeszcze mieszkają.
                        • Gość: ms Re: Mokronos Dolny IP: *.as.kn.pl 05.06.07, 10:03
                          Ja równiez sie ciesze i mam nadzieje ze bedzie sie dobrze mieszkało. To fakt
                          bedzie nas "troszkę" wiecej :) ale mysle ze Mokronos nie straci na
                          kameralnosci :) A JS to mój małżonek :) wiec chyba nadal jesteśmy tylko MY na
                          forum, może z czasem beda zagladac tu inni mieszkańcy Mokronosa.
                          • Gość: ANIA Re: Mokronos Dolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:02
                            mieszkancy mokronosu!!! witam ja tu mieszkam troszke dluzej niz wy.Ale wciaz
                            uwazam,ze to piekna miejscowosc.Fakt robi sie tu coraz ciasniej ale nadal sa tu
                            fajne miejsca gdzie mozna wybrac sie na spacer.Najbardziej zal mi jest tej
                            ziemi gdzie powstaja szeregowki,bo kiedys bylo tam wielkie pole slodkich
                            truskawek.Ale z drugiej strony ciesze sie ze mamy nowych sasiadow.Pozdrawiam
                            szczegolnie tych ktorzy przyszli na ognisko z okazji dnia dziecka.
                            • isia333 Re: Mokronos Dolny 13.06.07, 10:12
                              Ja mieszkam od niedawna i też uważam, że to ładna miejscowość. Gdy codziennie
                              po pracy (a pracuje we Wrocławiu) wracam do domu, rozkoszuję się ciszą i
                              świeżym powietrzem.
                              Pola truskawek już nie wrócimy...i niektórym na pewno żal z tego powodu. Ale
                              społecznośc nam się powiększa i oby ta społecznośc była aktywna.
                              A co do ogniska - było super! Moje dzieci miały wreszcie okazję poznać
                              rówieśników. Fajnie, że w Mokronosie jest takie miejsce, gdzie dzieci mogą się
                              wspólnie pobawić...Myślę, że takie ogniska musimy organizować nie tylko z
                              okazji Dnia Dziecka.
                              • Gość: Milena... Re: Mokronos Dolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 15:18
                                witam,cos tu sie cichutko zrobilo.W ostatnim czasie dowiedzialam sie ,ze bedzie
                                organizowany Dzien Dziecka w Mokronosie.Czy ktos cos wiecej wie na ten temat?
                                nie wiem dlaczego nasza Pani Soltys nie angazuje "nowych" meszkancow w takie
                                akcje...
                                • isia333 Re: Mokronos Dolny 22.05.08, 22:56
                                  O imprezie z okazji Dnia Dziecka nie słyszłam. Zapewne wiszą jakieś
                                  informacje w tej sprawie na naszych tablicach. Poprzedni sołtys
                                  organizował imprezy z tej okazji, więc myślę, że nowa P. Sołtys
                                  pójdzie w jego ślady. Wiem, że było wielkie sprzątanie, ale mam
                                  pytanie: dlaczego w piątek??? Z punktu widzenia nowych mieszkańców,
                                  myślę, że ma to bagatelne znaczenie.
                                  • Gość: milena Re: Mokronos Dolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 10:09
                                    Plakatow narazie nie widzialam z informacja o zabawie.Co do sprzatania
                                    zgadzam sie -wlasnie o to mam zal-dlaczego takie decyzje podejmowane sa
                                    sa tylko z Paniami z parku.Wiem ze nie mozna wszystkim dogodzic ale sobota
                                    bylaby duzo lepszym dniem.I tu maly minus dla P.Soltys:(
                                    • Gość: anonim Re: Mokronos Dolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:07
                                      wystarczy czytać tablice ogłoszeń.
                                      Są dwie. Trudno do każdego do domu przychodzić.
                                      Ludzie są różni
                                      i nie wszyscy sobie tego życzą.
                                  • Gość: gosc13 Re: Mokronos Dolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 23:20
                                    Kochana Isiu,
                                    tablice ogłoszeń czytać proszę,
                                    to takie proste.
                                    pozdrawiam wszystkich czytających
                                    i tych którzy nie czytają
                                    PS.
                                    Na Dzień Dziecka
                                    już wiszą ogłoszenia,
                                    zapraszamy
                                    • isia333 Re: Mokronos Dolny 28.05.08, 21:25
                                      Oczywiscie, że to takie proste. Pomysł również świetny. A że w
                                      czwartek o 17... to już myślę, że oferta nie dla mnie i moich
                                      dzieci. Zyczę dobrej zabawy!!!
                                      Gratuluję P. Sołtys pomysłu integracji... o tym przecież pisała
                                      Milena, ale widzę, że do niektórych jakoś to wszystko nie dotarło.
                                      • Gość: ja33 Re: Mokronos Dolny IP: 81.210.38.* 29.05.08, 13:16
                                        No cóż, jeszcze się taki nie urodził....
                                        Czemu czwartek, to trzeba zapytać p. sołtys,
                                        ale myślę, że są jakieś konkretne powody.
                                        Co do twoich dzieci Isiu,
                                        to jeszcze nie są wolne o godz. 17 ??????
                                        Może trzeba im dać więcej luzu :-)
                                        Poza tym impreza zaczyna się o 17,
                                        ale chyba o 17 się nie kończy,
                                        więc zawsze można się spóźnić.
                                        Pozdrawiam i więcej optymizmu.
                                        • Gość: milena Re: Mokronos Dolny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 14:37
                                          Droga issiu333-Trudno,kazdy z nas ma swoje zdanie na ten temat a moje jest
                                          bardzo podobne do twojego.Co do zabawy -bylam,pogoda dopisala,dzieci sie
                                          pobawily i tyle...mam nadzieje ,ze bedzie wiecej podobnych spotkan.A moze tak
                                          organizowac zabawy i ogniska w czasie wakacji-piszcie o swoich pomyslach a Pani
                                          Soltys mam nadzieje ze nas w tym poprze
    • mistti86 Re: Mokronos Dolny 12.05.16, 19:20
      Witam,
      Czy zagladaja tu nadal mieszkancy MD? Wraz z mezem zastanwiamy sie nad kupnem dzialki w mokronosie. Slyszalam ze mieszkancy Mokronosu Gornego bardzo sie skarza na halas z AOW. A jak jest w MD? Bardziej chodzi o halas w nocy. Czy tez tak bardzo slychac samochody?

Pozdrwm, mistti86
      • activeagrestowa Re: Mokronos Dolny 13.05.16, 21:27
        Halas zalezy od kierunku wiatru, przy zamknietych oknach nie slychac nic, jak wieje wiatr "do ciebie" to slychac szum owszem, to nie puszcza! Dziwne ze na tym odcinku zaden *** nie zaprojektowal ekranow/nie zadbal o to. Teraz to juz ich nie dodadza (koszta wieksze a normy ponoc nie przekroczone) Samoloty gdy daja w palnik tez slychac, gdy podchodza do ladowania nie slychac prawie w ogole. Ogolnie fajnie. Ale kupilem mieszkanie we Wroclawiu (wieksze potencjalnie jak dom rodzinny w M) bo Wroclaw to Wroclaw i blizej wszedzie o te 20 minut. Jak masz za dzialke dac 200 albo te okolice i za budowe min 400 to sie zastanow chyba ze ogrod tak Ci potrzebny (a o ten trzeba dbac). Bedzie stacja PKP w MG "Smolec", szybko na glowny PKP. Pociag jak jedzie to daje sygnal. Ogolnie jest fajnie a M jest o 100% lepszy od jakiegos zdupia za biskupinem czy Kielczowa :)
    • nsyriusz033 Re: Mokronos Dolny 15.05.16, 23:36
      Czy na Polske napadaja- sąsiedzi? Bo G. Schetyna - namalowany na plakatach ulicznych - oferuje "razem" bronić Polski? Czy nie jest to tak, że najpierw PO -w cy wciągneli zaganice do spraw polskich , a teraz chca bronić Polski przed zagraniczną napaścia?! Innego zagrożenia dla Polski - oprócz zagranicy i niechętnych Polakom-obywatelom Polski rodaków - nie widać!
    • nsyriusz033 Re: Mokronos Dolny 16.05.16, 00:01
      Wracaja do telewizji dobre i wartościowe programy, jak "Kocham Cie Polsko", film "Siedlisko" wspaniały z gwiazdorska obsadą! Brawo dla aktualnych wladz . w tym władz TVP!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka