Dodaj do ulubionych

osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development

IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 26.12.07, 19:20
Witam sąsiadów

Kupiłem mieszkanie w II etapie. Natomiast jestem ciekawy co z I etapem? Proszę
sąsiadów z I etapu o informację, czy PDM przesunął termin oddania mieszkań? Z
tego co sie orientuje pierwotny termin to koniec tego roku, ale na razie to
jeszcze budowa, a nie mieszkania nadające się do oddania właścicielom.
Obserwuj wątek
    • Gość: sasiad Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 01.01.08, 14:17
      ???
    • Gość: fanaberia27 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.polkomtel.com.pl 10.01.08, 16:24
      A może ktoś ma zdjęcia z budowy? Niestety developer nie umieszcza na
      swojej stronie aktualnych zdjęć :(
      Jeśli chodzi o termin oddania "Sąsiedzie", to nie wróżę niestety
      oddania mieszkań w terminie, choć to na razie tylko przypuszczenia...
      • Gość: Sasiad Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 11.01.08, 21:26
        poprosze o maila to podesle
        • Gość: fanaberia27 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 22.01.08, 21:20
          Nie mogę tak oficjalnie na forum podawać prywatnego maila, ale
          dziękuję za propozycję ich przesłania :-) Na szczęście strona PDM
          Development ożyła i pojawiło się kilka fotek. Mało konkretne i
          niewiele można z nich odczytać, ale lepsze to niż brak informacji.
          Miejmy nadzieję, że trend zostanie podtrzymany i co niecierpliwym:)
          pozwoli zaspokoić ciekawość. Tymczasem. Pozdr.
          • Gość: miko Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 23.01.08, 13:11
            Witam,
            strona PDM nieco ożyła, bo zbliża się termin odbioru mieszkań 1-go etapu (patrz wątek rozpoczęty przed kilkoma dniami ale nie kontynuowany z braku chętnych) i deweloper chce nas przekonać, że wszystko jest ok. Również praca na budowie zawrzała, ale szczerze - moim zdaniem do końca jeszcze daleko...
            • Gość: fanaberia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 23.01.08, 20:17
              Może PDM się zlituje nad przyszłymi mieszkańcami i będzie nam
              dostarczał z upływem czasu galerię aktualnego stanu budowy.
              Bardzo mnie ciekawi czy zdążą oddać mieszkania zgodnie z umową tj.
              do końca maja. Obserwując to, co dzieje się na budowie obecnie, nikt
              chyba nie ma wątpliwości... Najważniejsze będą najbliższe tygodnie.
              Może jeśli zabiorą się do pracy pełną parą dopełnią zobowiązań :-) A
              może ktoś wie więce niż ja i podzieli się newsami, zachęcam:-)Póki
              co trzymajmy kciuki :-)
              • Gość: sąsiad Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.unifreeze.com.pl 23.01.08, 21:42
                Ja mam w umowie koniec października roku poprzedniego więc się spodziewam, że do
                maj dostanę to moje mieszkanko.
                • Gość: miko Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 24.01.08, 11:15
                  Witam,
                  a czy słyszeliście, że PDM to "kryształowy deweloper"!!! Ogłosili na swojej stronie, że jakieś pismo "Apartamenty i mieszkania" czy coś takiego - kto to zna??? przyznało im taki tytuł. Śmiech na sali! przecież oni jeszcze niczego nie wybudowali!
                  • Gość: fanaberia27 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.polkomtel.com.pl 24.01.08, 13:23
                    Ha! Bo te nagrody się kupuje - niestety- a nie dostaje... :-)
      • skraburski Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 29.01.08, 21:49
        Witam,
        Bylem dzisiaj na budowie, co prawda nie PDM ale ArC2. Zrobilem jedna fotke waszego bloku z mojego okna wiec mozecie zobaczyc na jakim etapie jest budowa. Jak widac sciany sa nawet nie otynkowane jeszcze.

picasaweb.google.pl/skraburski/Budowa/photo#5160931801284243538
        Pozdrawiam
        Lukasz
    • Gość: prima Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.08, 16:40
      Czy ktoś z Was skorzystał z prawa do wstrzymania wpłat jeżeli postęp robót
      odbiega do harmonogramu ?????
      Bo mieszkania na parterze etapu II miały być oddane w marcu najpóźniej w maju
      2008 r. a już wiem że będą przesunięte na czerwiec.
      • Gość: sasiad Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 25.01.08, 16:44
        nie wiem jak Pana umowa, ale moja jest tak skonstruowana, ze w praktyce nie za
        bardzo jest mozliwosc wstrzymania transz, tzn. uruchomienie danej transzy nie
        zalezy od zakończenia danego etapu budowy
        w zwiazku z tym nie mialem zbytnio wyjscia i musialem zaplacic mimo ze budowa
        sie opoznia
        • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:23
          Witam! Chętnie nawiążę kontakt z kimś kto właśnie przygotowuje się
          do odbioru (I etap). Mnie czeka to niebawem. Pozdrawiam
          • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 29.01.08, 17:28
            Witam ponownie,
            mnie też to wkrótce czeka! Również chętnie nawiązałabym kontakt z przyszłymi sąsiadami, ale wolałabym nie podawać na forum prywatnego maila czy nr tel. Może więc spotkanie, np. na budowie albo gdzieś w innym miejscu? Pozdrawiam.
            • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 08:40
              Witam. Moja chęć porozmawiania z kimś kto przystępuje do odbioru w
              lutym wzrasta, już nie z dnia na dzień, a z godziny na godzinę!
              Właśnie "posiłkowałam" się fachowcem (stary budowlaniec, inspektor
              nadzoru) przy wizycie na budowie i, delikatnie powiedziawszy, nie
              jestem zachwycona. O swoich problemach z wykończeniem mieszkania
              (podejrzewam, że problemy mamy w dużej części takie same)
              najchętniej porozmawiałabym osobiście. Może tak jak Pani proponuje
              zrobimy jakieś spotkanie, może w tę sobotę? Dysponuję czasem między
              13:00 a 16:00. Pozdrawiam.
              • Gość: sasiad p.Skrabursk Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.pl 30.01.08, 10:36
                bardzo rozsądny zamysł. Jeśli dojdzie do skutku to być może pomogę
                swoją wiedzą. Pazdrawiam sąsiadów.
          • Gość: fanaberia27 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 29.01.08, 21:10
            Kupiłam mieszkanie z drugiego etapu. Blok dopiero się buduje, więc
            nie mogę podzielić się doświadczeniem, o które pytacie, jednak
            bardzo mnie interesuje jak to wyglądało wśród osób, które nabyły
            wcześniejsze mieszkania. Czy developer zrekompensował w jakiś sposób
            to opóźnienie? Na kiedy został wyznaczony odbiór? z góry dziękuję za
            odpowiedzi. A tak na marginesie, czy jest możliwy już dojazd na
            budowę? czy w dalszym ciągu w grę wchodzi wyprawa w gumowcach
            samochodem terenowym? ;)
            • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.ibi.uni.wroc.pl 30.01.08, 13:06
              Witam wszystkich ponownie, a szczególnie Sąsiadkę "1",
              niestety w sobotę mogę się spotkać dopiero po godz. 17.00, za to we
              wcześniejsze dni, tj. czwatrek lub piątek już po 15.00. Może więc
              jutro albo pojutrze?
              • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 13:38
                Zatem: proponuję spotkanie w piątek, 1 lutego, o godz. 16:30, w
                Bistro-Cafe w Wieży Ciśnień. Oczywiście, w imieniu swoim i
                Sąsiadki "2", zapraszam wszystkich przyszłych sąsiadów
                zainteresowanych tematem odbiorów I etapu naszej inwestycji. Myślę,
                że warto porozmawiać i wymienić doświadczenia.
                Pozdrawiam z nadzieją, że jednak już tego lata spotkamy się na
                ławeczce na naszym atrium i powspominamy "ciężkie" chwile odbiorów z
                łagodnym uśmiechem, który zwykle towarzyszy tym dobrym
                wspomnieniom :)
                • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 30.01.08, 17:36
                  Świetne miejsce i termin. Będę na 100%.
                  • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 01.02.08, 13:30
                    Witam
                    wczoraj i dzisiaj miały się odbyć pierwsze odbiory mieszkań naszej inwestycji. Czy ktoś więc już to zrobił i chciałby się podzielić swoimi wrażeniami z innymi sąsiadami? Czekamy w umówionym wyżej miejscu. Do zobaczenia.
    • Gość: hcp Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 06.02.08, 09:49
      Wg informacji od PDM z połowy stycznia pierwsze mieszkania miały być
      odbierane w terminie 30.01-01.02.2008. Czy wiadomo, na kiedy po raz
      kolejny został przesunięty odbiór? Mam mieszkanie do dobioru w
      jednym z późniejszych terminów, ale do chwili obecnej nie było
      żadnego kontaktu ze strony PDM.
      • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 13:48
        Z tego co wiem nie podano nowych terminów odbioru i chyba żaden
        odbiór, nawet z tych najwcześniejszych, jeszcze nie miał miejsca.
        Sądzę, że PDM nie chce podawać kolejnych terminów bez ich
        urealnienia. I słusznie.
        • Gość: mieszkanka Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 12:32
          ...witam przyszłych sąsiadów. Byłam na budowie, jest totalny bałagan.
          Kierownictwo jest nie tylko nie kompetentne ale straciło podobno kontrolę nad
          tym co tam się dzieje dlatego nie podają konkretnych terminów zakończenia
          realizacji. Jeśli się nie znacie na budowaniu zaopatrzcie się podczas kolejnej
          wizyty w doradców.
          • Gość: sasiad z II etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 07.02.08, 13:21
            Witam sasiadow. Troche jestem zaskoczony poprzednim postem. Bywam co pare
            tygodni na budowie. Faktem jest ze jest obsuwa, moim zdaniem duża. Jednak
            prace posuwaja sie naprzod, w dodatku dosyc szybko. Organizacja pracy raczej nie
            jest rewelacyjna, ale nie wiem skad opinia "mieszkanki" o totalnym bałaganie, a
            juz wnioski o tym, ze kierownictwo stracilo kontrole nad tym co sie dzieje to
            nie wiem na jakiej podstawie sa wyciagane. Terminow nie podaja, nie rozumiem
            dlaczego, ale przypuszczam ze boja sie kar umownych i graja na zwloke. Ludzie
            prosze o rozsadek, nie popadajcie w panike. A co do wpisu "mieszkanki" to prosze
            o jakies konkrety. Piszesz ostro to uzasadnij swoja wypowiedz zeby forumowicze
            mogli sami ocenic czy Twoja opinia nie jest jednak zbyt ostra.
            • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 08.02.08, 10:21
              Drodzy przyszli sąsiedzi, oto garść wrażeń z dzisiejszego pobytu na budowie: praca wre jak w ulu (szkoda, że nie było tak od początku, bo z pewnością zostałby pobity światowy rekord!), robotników jest całe mnóstwo - większość z nich czymś zajęta. Postęp budowy jest spektakularny, choć nie zmienia to faktu, że to ciągle budowa. Mieszkania w coraz lepszym stanie, posadzki jeszcze nie ma. Klatki schodowe podobnie. Wciąż brak wejścia głównego do budynku, drogi dojazdowej, balustrad i płytek na tarasach. Dach wygląda coraz ładniej. Do piwnic zejść odważyłby się tylko szaleniec. Reasumując na odbiór trzeba poczekać jeszcze co najmniej miesiąc.
              Zachęcam wszystkich przyszłych mieszkańców do większego udziału w tym forum i z niecierpliwością czekam na wszelkie komentarze.
              • Gość: Sąsiad M18 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.generacja.pl 13.02.08, 23:27
                Rozmawiałem wczoraj z kierownikiem budowy i podtrzymuje termin
                oddania drugiej tury mieszkań na 15 luty + 2 lub 3 dni opóznienia.
                Grunt to optymizm :) Mówił również, że część mieszkań została juz
                odebrana tylko i tak nikt nic nie robi. Czy ktoś to może potiwerdzić?
                • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 14.02.08, 09:43
                  ja dostałam maila z firmy jakieś 3 tyg. temu, że odbiór mojego mieszkania odbędzie się w poł. lutego. Do dzisiaj nie dostałam oficjalnego zawiadomienia o odbiorze, a nawet jak go dostanę - to nie zamierzam odebrać placu budowy, zamiast mieszkania. Będę do ew. odbiorów podchodzić tyle razy, ile będzie potrzeba, żeby to osiedle wreszcie nabrało wyglądu osiedla, a moje mieszkanie odpowiadało moim wymaganiom, ustalonym zresztą w umowie.
                • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 12:24
                  Moje mieszkanie miało być do odbioru w pierwszej turze (początek
                  lutego).Na razie nie jest jeszcze gotowe i nie mam wyznaczonego
                  nowego terminu odbioru.Przyznam szczerze, że przestałam przejmować
                  się terminem odbioru a skupiłam na tym,żeby mieszkanie zostało
                  dobrze przygotowane na odbiór.Dzisiaj moje mieszkanie oraz budynek,w
                  którym ono się znajduje nie nadają się do odbioru (nie wiem jak
                  pozostałe budynki, jeden z nich był zawsze trochę
                  bardziej "zaawansowany" niż mój, wiec może właśnie tego budynku
                  dotyczą owe odbiory,o których wspominał kierownik
                  budowy).Podsumowując:ja na razie czekam i obserwuję budowę.Pozdrawiam
                  • przchy Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 17.02.08, 10:09
                    mi, jako odbiorcy II etapu groziły wakacje na "placu boju"
                    wykończeniówki, ale z tego co widzę, nie należy się przejmować i
                    przywiązywac do tej wizji, jadę więc na urlop do Barcelony, po
                    powrocie (do starego mieszkania) się rozejrzę :) pozdrawiam, życzę
                    zdrowia!
                • daisy35 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 17.02.08, 18:36
                  Jakiś czas temu dostałam wiadomość, że moje mieszkanie będzie do
                  odbioru 30stycznia - 1 lutego. Oczywiście nie było ani odbioru, ani
                  informacji o kolejnym terminie. Ostatnio uzyskane przeze mnie
                  informacje to odbiór mieszkań do końca marca a zakończenie prac
                  budowlanych do końca kwietnia (chodzi oczywiście o etap I). To
                  wydaje się realne. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
                  • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 18.02.08, 17:35
                    Witam wszystkich, widzę, że forum znowu nieco ożyło i przede wszystkim pojawiło się kilka nowych osób. W tej sytuacji proponuję nowe spotkanie. Co Wy na to?
                    • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 10:52
                      Witam sąsiadów. Popieram pomysł spotkania. A co na to pozostali
                      sąsiedzi? Podrawiam.
    • Gość: mieszkanka Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 07:34
      Wróciłam z urlopu.Optymizm niektórych sąsiadów zaskakuje mnie. Na budowie był
      mój ojciec, rozpytywał wykonawców. Nie otrzymują pieniędzy z PDM za pracę. To
      jest już około miliona zadłużenia do wykonawców.
      A PDM podobno tych pieniędzy nie ma. Szykują się kłopoty z zakończeniem
      inwestycji. Zamieszanie wprowadzają podobno nadzorujący inspektorzy, byli
      żołnierze, którzy toczą i prowokują spory i skłócają wszystkich. Jak to w
      wojsku. Popieram propozycję spotkania sąsiadów. Szczególnie w większej grupie z
      zarządem PDM.
      • Gość: sasiad II etap Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 22.02.08, 07:57
        popieram propozycje spotkania z Zarzadem PDM
        w kwestii zadłużenia PDM, wosjkowych itd. jestem jednak mocno sceptyczny
        nie wiem z kim rozmawial Pani ojciec, ale jesli z pracownikami budowy to uwazam
        ze nie sa to najlepiej poinformowane osoby i generuja po prostu plotki
        czy one maja cos wspolnego z rzeczywistoscia, watpie...
        ze swoich doswiadczen z rozmow z pracownikami budowy naszego osiedla: ja na
        przyklad przed kilkoma miesiacami slyszalem od jednego z ludzi na budowie ze PDM
        wyslal do wszystkich mieszkancow pisma w ktorych dokonczenie budowy warunkuje
        wplaceniem przez mieszkancow doplaty do mieszkania, oczywiscie byla to plotka i
        zadnego pisma nie dostalem
        podsumowujac jesli chcemy miec wiarygodne informacje trzeba rozmawiac z
        wlascicielami firm wykonujacych prace na budowie, a nie robotnikami, w przypadku
        włascicieli firm wykonawczych jest wieksza szansa na rzetelna informacje
        • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:58
          Witam! Widzę, że dyskusja się rozpoczęła, więc i ja dołożę do niej
          swoje trzy grosze. Podwykonawcy faktycznie są niezadowoleni z PDM,
          ale jednym z zasadniczych powodów tego niezadowolenia jest fakt, że
          PDM założył sobie własną spółkę wykonawczą i stopniowo uniezależna
          się od podwykonawców. Obserwując budowę przez ostatnich kilkanaście
          tygodni widać, że PDM dąży do jej zakończenia, a przy tym nie widać,
          żeby odbywało się to kosztem jakości materiałów lub usług. Moje
          mieszkanie jest przygotowywane do odbioru, nie powiem, że idealnie,
          ale jak na te czasy, naprawdę nieźle. Oczywiście nie powinno to
          uśpić naszej czujności, w końcu nie mówimy tutaj o drobnym zakupie
          ale o dużej inwestycji każdego z nas. Spotkajmy się zatem, wymieńmy
          informacje i ustalmy co chcemy omówić z zarządem PDM. Pozdrawiam.
          • Gość: bruno Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 23:45
            Szanowni sąsiedzi to nie są plotki, pan inspektor odpoczątku brał
            łapuwy i nic nie robił i nie robi.Drodzy państwo na tej budowie jest
            masakra:są strasznie krzywe ściany nawet tynki nie wyprostowały
            tego, grubość tynku dochodzi nawet do 7 cm. Brak odpowiedniej
            wysokości między podłogą a sufitem , zaniżane są wylewki na
            podłogach łącznie z dociepleniem posadzek by uzyskać żądaną wysokość
            ale jakim kosztem, to my będziemy tam mieszkać. Do tej pory niema
            zgody na przyłącze wodne i gazowe, w piwnicy odpadły tynki ponieważ
            jest brak odpowiedniej izolacji, piwnica jest ciągle zalewana. Jak w
            I czy II etapie można sprawdzić ściany są krzywe brak jest kątów jak
            i pionów. PDM nie płaci wykonacą tylko w tym miesiącu sa miesięczne
            opóźnienia, PDM nie odbiera telefonów.Kończąc powiem tylko że pan
            inspektor niema zielonego pojęcia o swojej pracy wszystkie swoje
            błędy zwala na podwykonawców jedne ściany są stawiane po kilka razy
            i tak są źle, kierownicy zmieniają się jak rękawiczki a jedyną osobą
            która powinna być pociągnięta do odpowidzialności i siedzieć w
            mamrze za swoje przekręty to jest PAN INSPEKTOR GRABARCZYK !!!
            Szanowni państwo nie odbierajcie mieszkan tylko zakładajcie sprawy w
            sądach i niech PDM oddaje pieniądze.
            • Gość: sasiad Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.pl 28.02.08, 08:19
              widać ważne dla wszstkich, że konieczne jest spotkanie. Nie ma na co
              czekać.
              >Gość portalu: bruno
              kiedy będziesz na budowie? może sie spotkamY? raczej po południu.
            • Gość: zdziwiony Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.centertel.pl 28.02.08, 10:37
              Cos dziwny ten bruno… może to któryś z wykonawców od krzywych ścian?
              Z tego co mi wiadomo kierownicy nie zmieniali się jak rękawiczki
              tylko był jeden wcześniej a teraz jest kierownikiem na Kiełczowie,
              gdzie budowa idzie nieźle…
              Byłem na budowie niedawno, fakt , jest troche bałaganu, ale widać że
              wszyscy zasuwają, sprawdzaliśmy moje mieszkanie z wynajętym
              rzeczoznawca i jakoś nie było dramatów a całkiem solidna robota…
              Najlepiej od razu zgłaszać poprawki to szybciej je mogą poprawić, bo
              wszystkie ekipy są na budowie (np. tynkarze) Chyba maja rzeczywiście
              opóźnienia z płatnościami ale miesiąc to nie dramat i lepiej można
              przypilnować jakości – bo ci zapłaceni od razu zwieją na inne
              budowy..
              Kontakt z PDM to dobry pomysł, słyszałem że umawiają na spotkania.
              • Gość: sasiad z II etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 28.02.08, 14:05
                mam pytanie do zdziwionego
                piszesz o I czy drugim etapie?
                skad wiesz ze maja problemy z platnosciami?
              • Gość: bruno Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:03
                WITAJ ŹDZIWIONY, JAK BYŁBYŚ NA BUDOWIE TO BYŚ WIEDZIAŁ ŻE NASTĘPNY
                KIEROWNIK ZACZĄŁ ODPOWIADAĆ SZCZERZE O STANIE BUDOWY JAKOŚCI I
                TERMINACH A NASTĘPNIE STAŁ SIE NIEWYGODNY I WYLECIAŁ POD PRETEKSTEM
                KRADZIEŻY.NP.DLACZEGO TYNKARZE TYNKUJĄ ŚCIANY SZCZYTOWE ZEWNĘTRZNE?,
                ODPOWIEM CI BARBZO SZYBKO BO SĄ TAK BARDZO KRZYWE ŻE NIEMOŻNA BYŁO
                PRZYKLEIĆ WEŁNY, DOPIERO TRZEBA BYŁO ZROBIĆ NORMALNĄ PŁASZCZYZNĘ, A
                GDZIE BYŁ ODBIERAJĄCY PRACE INSPEKTOR. WYLEWKA NA ATRIUM MIAŁA BYĆ
                GRUBA 10 CM A ZOSTAŁA WYLANA NA 2 DO TRZECH CM. CZY TO NORMALNE
                JEST KIEDY PUSZKA ELETRYCZNA JEST SCHOWANA NA 4 CM. NA BUDOWIE BĘDĘ
                W SOBOTĘ. ŹDZIWIONY JA NIE JESTEM DZIWNY I NIE JESTEM WYKONAWCĄ A
                PODRUGIE WYLEWKA W MIESZKANIACH POWINNA MIEĆ OKOŁO 5 CM GRUBOŚCI I 5
                CM GRUBOŚCI STYROPIAN A ILE MA ? ŹDZIWIONY CZEKAM NA ODPOWIEDŹ.
              • Gość: bruno Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:16
                ŹDZIWIONY JESZCZE JEDNO PŁATNOŚCI TO NIE DRAMAT ROZMAWIAŁM NA
                BUDOWIE I PRACUJ PRZEZ MIESIĄC ZATRUDNIAJ PRACOWNIKÓW TO WYPŁATA KUP
                MATERIAŁY A PDM NIE PŁACI W TERMINIE MIESIĄCA LUB DWÓCH I CO SIĘ
                ROBI JUŻ 3 LUB 4 MIESIĄCE I CO TO MA DO JAKOŚCI.
                ŹDZIWIONY TO JEST TO SAMO GDY MIESZKA NIA DOSTANIEMY NP. W GRUDNIU
                TYLKO JEDEN ROK PÓŹNIEJ I CO PEWNIE TO NIE DRAMAT! PA, DOBRANOC!!!!
                • Gość: sąsiadka 2 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 62.233.177.* 29.02.08, 14:00
                  Drodzy sąsiedzi, myślę, że nadszedł już czas, by zjednoczyć nasze siły w negocjacjach z PDM. Warto przedyskutować niektóre kwestie. Proponuję spotkanie - niedziela (2. marca) godz. 16:30 w
                  Bistro-Cafe w Wieży Ciśnień. Proszę napiszcie: co Wy na to? Przyjdziecie?
                  • Gość: Sąsiad I etap Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.generacja.pl 29.02.08, 19:22
                    Potwierdzam obecność na spotkaniu.
                    Co do dyskusji "Bruno" kontra "Zdziwiony" to wyraźnie widać debatę
                    były kierownik budowy a przedstawiciel PDM :)
                    To tylko potwierdza fakt emaila, który wszyscy zapewne dostaliśmy od
                    Pana Prezesa PDM dzisiaj (piątek 29 luty). W oficjalnym pismie
                    prezes wyjaśnia kwestie poruszane przez "bruno", jednak jak mówi
                    przysłowie w każdej plotce jest odrobina prawdy. Sam widziałem
                    osobiście np. tynki kladzione przed ociepleniem. Cóż spotkamy się w
                    niedzielę to podyskutujemy. Zapraszam pozostałych mieszkańców.
                    • Gość: kasia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.02.08, 23:42
                      my akurat mamy w niedzielę urodziny córeczki (impreza rodzinna) i
                      nie dotrzemy, ale oczywiście jesteśmy żywo zainteresowani
                      ustaleniami. poproszę Sąsiadów o skrót 'protokołu' z Waszej dyskusji
                      tutaj, albo na mail: przchy@interia.pl
                      • Gość: 1raz na forum... Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.centertel.pl 01.03.08, 14:13
                        Witam,

Do tej pory przygladalem sie z rzadka opisom na tym forum

i mialem wrazenie ze wiekszosc, tak jak i ja zreszta, przyszlych
                        mieszkancow osiedla po prostu wierzy choc w sprawnosc developera w
                        zakresie doprowadzenia inwestycji do zgodnego z projektem finalu

opoznieniom jakie mamy juz teraz winny jest wylacznie PDM
                        ktory mimo bardzo przychylnych warunkow pogodowych nie robil nic w
                        tamtym roku aby przyspieszyc prace na budowie, co oddawaly tez
                        zdjecia z postepu prac

jesli Pan Prezes, ktorego ewidentnie przerosl ten projekt czuje sie
                        usprawiedliwiony tym ze zmienily sie warunki zatrudnienia, ceny
                        materialow oraz tym ze komisje i nadzor znajda winnych to gratuluje
                        dobrego humoru

ja po mailu rozeslanym do klientow obu etapow

raz
                        ze mam skojarzenie z Misiem - czytamy o prywatnycn synach kierownika
                        budowy; osobnikach powiazanych z tymze kierownikiem o
                        pseudonimie "bruno" ...

dwa
                        przestaje wierzyc jakimkolwiek zapewnieniom PDM ze mieszkanie
                        zostana nam oddane do odbioru wg oczekiwanych standardow i do tego w
                        terminach do wakacji

gorzej jesli stanie sie tak, ze Etap II zostanie oddany przed etapem
                        I bo np nie uda sie osuszyc garazu podziemnego

co do spotkanie chetnie, ale pora niedzielna jest dla mnie zbyt
                        wczesna : sugeruje w jakis sposob przekazanie adresow mailowych
                        abysmy mogli sprawniej ze soba korespondowac

• Gość: mieszkanka Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 14:30
                          ...28.02.08 podwykonawcy mieli otrzymać zaległe od grudnia pieniądze.
                          Warto by ich zapytać, czy tak się stało ? Będę w niedzielę na spotkaniu. Do
                          zobaczenia.
                        • drzewko555 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 01.03.08, 16:18
                          całkowicie zgadzam się z teorią "Misia". Nie ma jak to młody
                          człowiek zabiera się za rzeczy, które go zaczynają przerastać i co
                          ważne, brakuje lekarstwa. Też mam nadzieję być mieszkańcem Osiedla,
                          więc solidaryzuję się z wszystkimi tutaj.
                          • Gość: kasia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.08, 17:14
                            dobrze, ze "Miś" a nie "Plac Zbawiciela". w sumie :)
            • Gość: on Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 13:39
              zgadzam sie z opinią o inspektorze
            • ja-3 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 02.05.08, 14:05
              zgadzam sie z tym ze inspektor nie zna sie na robocie jest do bani!!!
            • ja-3 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 02.05.08, 14:06
            • Gość: ja-3 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 14:31
              Prawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: Karolcia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.chello.pl 01.03.08, 15:12
      Witam,
      Kupilam mieszkanie w II etapie, na pewno jest opóźnienie 1miesięczne
      (wersja oficjalna), widząc co dzieje sie przez ostatni miesiąc mam
      nadzieje ze w ogole mieszkania zostaną oddane w stanie zdatnym do
      zamieszkania..
      Pomysl spotkania popieram, niedziela 16.30 bardzo mi odpowiada.
      Bardzo proszęo potwierdzenie tej jeszcze tej daty i godziny.

Pozdrawiam wszystkich sasiadów.

K.

• Gość: ctrl Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.telsat.wroc.pl 01.03.08, 17:24
        zgadzam się, musimy połączyć siły bo amatorka PDM jest po prostu
        przerażająca, w konwencję "Misia" idealnie wpisuje się "Kryształowy
        developer"... z tego co widzę to PDM sprzedaje wyobrażenia i
        marzenia a nie ma pojęcia o biznesie. Tragicznie krzywe ściany,
        odpadający w garażu tynk zostawiam bez komentarza. Mam znajomości w
        mediach, coś trzeba zrobić. Nie wierzę w teorię złego kierownika
        budowy, jestem za tym żeby sie spotkać, Kto będzie w niedziele??
        • ooetapii Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 01.03.08, 18:03
          Witam,
          Kupiłem mieszkanie wdrugim etapie. Po mailu od p.Szymczyka wszedłem
          (po pewnej przerwie) na forum . Przeczytałem wymianę korespondencji
          i widzę, że niestety wątek rozwija się jak zwykle w takich
          przypadkach. Zaczynamy się wszyscy nawzajem nakręcać. Ja nie
          twierdzę, że wszystko jest OK, ale może najpierw zweryfikujmy fakty.
          Zaangażowanie forumowiczów na pewno do tego doprowadzi a nie
          opierajmy się tak naprawdę na wpisie "bruno". Może inni z państwa
          mają wrażenia poparte ocenami fachowców, które mogą nam odpowiedzieć
          na pytanie czy jest tak rzeczywiście.
          A tak na koniec - oszczędzajmy swoje zdrowie. Z powodu znajomego
          obserwowałem wątek dotyczący inwestycji na Zagony - tam kilkakrotnie
          były podobne numery. Wystarczył jeden wpis i zaczynała się huśtawka
          nastrojów.
          Proszę tylko nie pisać, że uspokajam nastroje bo mam jakieś
          powiązania z PDM- staram się po prostu trzeźwo oceniać zaistniałe
          fakty. Na budowie mieszkania w którym obecnie mieszkam kierownik
          budowy zanim został wyrzucony kradł materiały (do dziś nie odzyskano
          wełny na docieplenie stropu). Niestety budownictwo w Polsce to
          specyficzna branża, specyficzni ludzie a PDM niestety chyba nie
          potrafi się w tym poruszać. Jeżeli ktokolwiek z Państwa budował się
          wie o czym mówię.
          Życzę wszystkim "normalnego" weekendu i nie wpędzajmy się nawzajem w
          paranoję.
          • Gość: bruno Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 18:52
            ooetapii, jedna ważna uwaga a może dwie: pierwsza to gdybyś wiedział
            to stropy ociepla się styropianem a nie wełną, po drugie tynk w
            piwnicy odpada ponieważ przy grudniowych mrozach wciąż mokre ściany
            złapał mróz tak samo jest w niektórych mieszkaniach lekko się
            łuszczy to jest objaw tynku który jest zmrożony, nawiązując do
            kierownika to po co ma kraść wełnę jak jest zamożny i jeździł
            nowszym modelem BMW to jest jeden wielki kit!a jeszcze jedno
            przewody elektryczne na ścianach też są złe zostały dane okrągłe a
            nie podtynkowe, a dlaczego: były tańsze czy kierownik może ukradł? A
            gdzie był inspektor nadzoru,czego pilnował kieszeni czy budowy. Że
            wszystko to wielka kicha. Proszę zaprosić właśnie tego złodzieja
            kierownika na spotkanie to państwo sobie posłuchacie.
            • ooetapii Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 01.03.08, 19:54
              OK
              Widzę, że Bruno niekoniecznie zrozumiał mój tekst. Pisałem że na
              budowie domu w którym teraz mieszkam ukradziono ocieplenie(czy to
              stryropian czy wełna nie wnikam).
              Uwagę mam tylko jedną. Jeżeli miałe miejsce takie zjawiska -dlaczego
              kierownik firmował to swoim nazwiskiem - czyżby nagle teraz go
              olśniło,że coś jest nie tak.
      • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.08, 21:44
        Witam wszystkich przyszłych sąsiadów.
        Będę na spotkaniu w niedzielę. Przyłączam się do prośby "Karolci" i
        proszę o potwierdzenie kto z państwa pojawi się na spotkaniu.
        Spotkanie ma sens wówczas, jeśli zbierzemy się większą grupą. Wiele
        osób wypowiedziało się na forum, ale nie ze wszystkich wypowiedzi
        wynika jednoznacznie chęć uczestnictwa.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Paweł Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.08, 22:31
          Witam

Również zainteresowany jestem spotkaniem ale niestety termin mi nie
          odpowiada. Chętnie jednak dowiedziałbym sie co i jak. Może jest
          szansa zadzwonić do kogoś kto był na spotkaniu? Jeśli znajdzie się
          chętny proszę o maila i przekazanie numeru kontaktowego. Chętnie
          zadzwonie.
          Pozdrawiam Paweł - mail pawel@prospen.pl
          • Gość: Arczi I etap Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.e-wro.net.pl 01.03.08, 22:45
            Witam
            od niedawna przeglądam forum, natknąłem się na najnowsze wpisy, a po
            mailu z PDM uznałem, że należy się spotkać, potwierdzam obecność na
            spotkaniu w Niedzielę o 16.30.
    • Gość: M Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 01.03.08, 23:50
      Witam
      Nie jestem przyszłym mieszkańcem Waszego osiedla ale mieszkam na Ołtaszynie i
      chciałbym coś podpowiedzieć. Na terenie Waszego ( i nie tylko) osiedla okresowo
      jest bardzo wysoki poziom wód gruntowych ( zdarza sie 20 - 30 cm) W związku z
      tym system odwodnienia terenu musi działać bardzo dobrze, w przeciwnym wypadku
      będziecie mieć duże problemy z zalewaniem garaży i wilgocią całego obiektu. Przy
      odbiorach mieszkań zwróćcie uwagę również ( najlepiej ktoś z branży) na drożność
      systemu, pompy, automatyka itd.
    • Gość: Karolcia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.chello.pl 02.03.08, 12:28
      Witam, potwierdzam obecność na dzisiejszym spotkaniu, jednak nie
      wiem czy jest sens sie spotykac skoro chęc uczetnictwa wyraziły do
      tej pory zaledwie 3 osoby (ze mną włącznie).. jesli zatem większości
      ten termin nie odpowiada może jakis inny dzień i godzinna
      popołudniowa (18?) byłyby wygodniejsze?
      Pozdrawiam
      • Gość: ctrl Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.telsat.wroc.pl 02.03.08, 12:39
        ja potwierdzam, dziś o 16,30
        • Gość: Sąsiad I etap Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.generacja.pl 02.03.08, 12:47
          Również potwierdzam dzisiejsze spotkanie.
          • Gość: Karolcia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.chello.pl 02.03.08, 12:54
            Świetnie jest więc nas już piąka... czekamy zatem dalej na kolejne
            potwierdzenia obecności..
            Mam jeszcze pytanko. A jak sie rozpoznamy?

Pozdrawiam
            • Gość: Sąsiadka z I etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.08, 13:16
              Lista osób, które potwierdziły spotkanie na forum:
              1. sąsiad I etap
              2. mieszkanka
              3. Karolcia
              4. ctrl
              5. sąsiadka2
              6. Arczi I etap
              7. Sąsiadka z I etapu (czyli ja)
              Jest więc nas siedmioro. Trzem innym osobom nie pasuje ten termin.
              Wydaje mi się, że mimo wszystko warto się spotkać (pewnie nigdy nie
              ustalimy terminu odpowiadającego wszystkim zainteresowanym).
              Zatem do zobaczenia dzisiaj o 16:30.
              • Gość: sasiad z II etapu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.as.kn.pl 02.03.08, 19:16
                prosze o garsc informacji z przebiegu dzisiejszego spotkania
                niestety dopiero teraz po dluzszej przerwie przeczytalem watek
                jezeli planujecie Panstwo kolejne spotkania, lub spotkanie z PDM to
                chetnie w nich bede uczestniczyl
                pozdrawiam
                • Gość: fanaberia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 02.03.08, 20:17
                  Drodzy Sąsiedzi,
                  Bardzo proszę o informację ze spotkania, które się dzisiaj dbyło?
                  Czy ustaliliście jakieś konkrety, strategię etc.
                • Gość: Sąsiad I etap Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.generacja.pl 04.03.08, 22:46
                  Spotkanie się odbyło w gronie około 10 osób.
                  Wymienilismy sie własnymi obserwacjami odnośnie mieszkań i budowy.
                  Nikt nie zgłaszał poważniejszych uchybień. Nie mniej ustalilismy że
                  warto zweryfikować usterki zgłaszane przez "bruno". Propozycja to
                  wspólne wynajęcie niezależnego fachowca. Dodatkowo powstało forum
                  mieszkańców osiedla "Ogrody Ołtaszyn". Zapraszam na
                  www.ogrody.nipson.pl po wiecej informacji.

Pozdrawiam
                  Rafał
                  • Gość: gość Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 10:20
                    Przypadkowo zaglądnęłam na Wasze forum bo kiedyś chciałam kupić
                    mieszkanie w tej inwestycji ale ze względu na znaczny wzrost cen II
                    etapu w ostatniej chwili zrezygnowałam. Kupiłam jednak u innego
                    dewelopera i teraz tak jak Wy czekam na ukończenie budowy. W trakcie
                    trwania inwestycji przerabiałam (wraz z innymi sąsiadami, którzy
                    pojawili się na forum) podobne tematy i problemy, więc rozumiem
                    Wasze wątpliwości i stany emocjonalne. Dziwię się tylko, że tak
                    biernie podchodzicie do tamatu przekładania terminun odbioru
                    mieszkań i braku rzetelnej informacji od dewelopera o jego
                    przyczynach. Czy nie zdajecie sobie sprawy, że deweloper zobowiązany
                    jest do pisemnego, oficjalnego informowania Was o stanie budowy,
                    przyczynach opóźnienia oraz nowych terminach odbiorów? Przecież to
                    Wy jesteście "sponsorami" tej budowy i to dla Was budują się te
                    budynki. Nie wyobrażam sobie tak czekać w nieświadomości i
                    spekulować na własną rękę kiedy to w końcu wybudują mi ten "dorobek
                    mojego życia". Radzę Wam zatem odpuścić sobie zbędne spekulcje,
                    dyskusje na forum, domysły, itp. bo wiem z doświadczenia że one i
                    tak nic nie przyniosą a zdrowia szkoda i wystosować pismo Zarządu
                    PDM z prośbą o ocenę obecnego stanu zaawansowania budowy i podanie
                    wiążącego terminu oddania mieszkania. Taka wiadomość będzie dla
                    dewelopera wiążąca a Wy będziecie mieli podkładkę w razie gdyby
                    sprawy nabrały innego obrotu.
                    Niestety z doświadczenia wiem też, że ponaglanie dewelopera,
                    kontrola stanu budowy czy spotkania z Zarządem niewiele przynoszą bo
                    pewnych spraw przeskoczyć się nie da ale jeżeli macie w umowach
                    odsetki karne za zwłokę w terminach odbioru to będziecie mogli
                    domagać się ich wypłacenia po zakończeniu inwestycji.
                    Ważnym elementem też w dzisiejszych czasach i w Waszej sytuacji jest
                    też forma podpisanej umowy przedwstępnej. Jeżeli jest ona zwykła to
                    nie daje Wam żadnej pewności i osłabia Waszą pozycję w sytacjach
                    spornych. Radziłabym wszystkim, którzy jeszcze tego nie zrobili
                    podpisać ją w formie aktu notarialnego. Zalety i wagę tego dokumentu
                    w takich sytuacjach przedstawi Wam każdy prawnik.
                    Popytajcie po prostu znajomych, którzy też się budują lub odebrali w
                    ostatnim czasie mieszkania o ich doświadczenia z
                    deweloperami,zasięgnijcie rady prawnika, poczytajcie trochę przepisy
                    bo nie są to łatwe i proste sprawy a niestety trzeba mieć świadomość
                    swoich praw, żeby nie dać się w pewnych sytuacjach zapędzić w kozi
                    róg. Wiem, że uczymy się dopiero na błędach a podpisując umowę
                    przedwstępną nie ma się niestety tej wiedzy i świadomości co na
                    końcu inwestacji dlatego też uczulam, żeby robić pewne rzeczy z
                    głową. Gdybyście mieli jeszcze jakieś pytania chętnie posłużę radą w
                    kwestii tego co przerobiłam na swoim deweloperze.

Pozdrawiam i życzę żelaznych nerwów bo na pewno się one Wam
                    przydadzą.
                    • Gość: gość Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 22:47
                      Przeczytałam dokładnie meila Pana Prezesa i stwierdzam: jaka budowa
                      taka odpowiedź a na marginesie autor ma duże braki w przekazywaniu
                      informacji, tak pod względem stylistycznym jak również merytorycznym.
                      Byłam na budowie i jak tak dalej pójdzie oddanie jeżeli takie będzie
                      części II przewiduję na późną jesień a widok inwestycji szokuje,
                      nie ma nic wspólnego z rzekomym otrzymaniem prestiżowego wyróżnienia.
                      Doszło do ewidentnego "rozjazdu" Pana Prezesa z Kierownictwem budowy
                      przedewszystkim z winy tego pierwszego - ewidentny brak nadzoru,
                      który doprowadził do samowoli i nadużyć za nasze niemałe pieniądze.
                      Jest to niedopełnienie podstawowych obowiązków, które można
                      odpowiednio zakwalifikować ...
                      Ubolewam, że w sumie niezła lokalizacja, bardzo orginalny projekt i
                      tak jest to "spaprane".
                      Jeżeli nie będzie ewidentnej poprawy wstrzymuję transzę przelewu
                      przewidzianą na koniec miesiąca.
                      Mieszkam w spółdzielni która buduje mieszkania i widzę Prezesa,
                      który kilka razy dziennie jest na budowie, a efekt jest taki, że aż
                      miło popatrzeć a wykonawcy wykorzystując warunki pogodowe w okresie
                      zimowym oddają inwestycję 2 miesiące przed czasem.
                      Pozdrawiam

• Gość: Paweł Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.08, 22:48
                Witam

Jak tam po spotkaniu? Ponawiam prośbę jeśli ktoś były skłonny
                przekazać mi telefon lub maila na priva proszę o kontakt. Mail
                pawel@prospen.pl

• extasy Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 03.03.08, 17:18
                  Witam,
                  Dopiero wczoraj odkryłem ten wątek na forum. Jestem przyszłym (mam nadzieję :)
                  mieszkańcem etapu I. Niedługo chyba pod koniec marca będę odbierał mieszkanie.
                  Tak mi powiedziano po ostatniej wizycie na budowie, ale sam już nie wiem czy to
                  w ogóle realne. Chciałem uczestniczyć w spotkaniu, niestety za późno o nim
                  przeczytałem.
                  Jestem zainteresowany wspólnymi negocjacjami z PDM,no i poznaniem mieszkańców
                  dlatego prosiłbym bardzo o jakieś informacje co drodzy sąsiedzi ustaliliście na
                  spotkaniu, o ile doszło do skutku. Czy są jakieś konkrety?
                  Można pisać na maila: extasy@gazeta.pl
                  Nie rozumiem czemu niektórzy boją się podawać maila na forum??
                  Pozdrawiam
                  • Gość: gościu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.pl 04.03.08, 07:57
                    Sąsiedzie - wiara czyni cuda, ale nie takie, że w kwietniu bądziesz
                    na swoim! Nic dziwnego, skoro wątek dopiero co odkryłeś. Ile
                    zapaciłeś, że tak słabo się tym interesujesz? Uważaj z tym odbiorem,
                    bo naiwnych nie sieją... pogadaj z jedną i drugą sąsiadką i nie
                    czekaj az ci coś skapnie.
                    • Gość: hcp Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 04.03.08, 09:36
                      Witam,
                      ja także nie mogłem stawić się na spotkaniu. Proszę o informację o
                      tym co zostało ustalone: kepa44@wp.pl
                    • extasy Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 04.03.08, 15:07
                      Nie bardzo rozumiem Twoją wypowiedź "gościu". Wątek znalazłem teraz bo wcześniej
                      nie szukałem. Przecież od kilku miesięcy niewiele tu ustaliliście:) a wystarczy
                      iść na budowę z fachowcem i wszystko obejrzeć. I to mnie interesowało. Do tego
                      nie potrzebne było forum. Jedyne co możemy zrobić to ustalić jakąś wspólną
                      strategię w rozmowach z PDM i teraz ma to sens. Jaki sens z gadania był rok temu??
                      Więc teraz właśnie włączam się w dyskusję i chciałem zapytać czy ustalono coś
                      konkretnego na tym spotkaniu? Czy ktos ma może jakieś konkretne informacje o
                      terminach odbiorów?

Gość portalu: gościu napisał(a):
                      > bo naiwnych nie sieją... pogadaj z jedną i drugą sąsiadką i nie
                      > czekaj az ci coś skapnie.

Tego w ogóle nie kumam.... ???
                • Gość: przchy@interia.pl Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.08, 17:19
                  i ja poproszę.
                  • fanaberia.only Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 04.03.08, 21:58
                    Oto mój mail na potrzeby tego forum. Może to skłoni Sąsiadów do
                    dzielenia się informacją. Proszę o umieszczenie adresu w
                    wiadomościach dot. naszej budowy: fanaberia.only@gazeta.pl |
                    pozdrówka dla wszystkich
                    • Gość: sasiad II etap Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.as.kn.pl 04.03.08, 22:15
                      sasiedzi, prosze o informacje dot. spotkania na maila
                      sspychala@poczta.onet.pl
                      niestety nie moglem byc na spotkaniu w niedziele
                      • sale11111 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 05.03.08, 10:16
                        Witam, jestem przyszłą właścicielką mieszkania II etapu. Do tej pory czasami odwiedzałam forum jednak o spotkaniu dowiedziałam się dzisiaj dopiero. Jednak czytając Wasze ostatnie wypowiedzi mam wrażenie,że pod koniec lutego dostaliście wszyscy jakiegoś maila z zarządu PDM?? Ja nic takiego nie otrzymałam...czy mogłabym prosić kogoś z II etapu o przesłanie mi na maila: sale11111@gazeta.pl? Byłabym wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich zatroskanych o swoje przyszłe M...;) Tylko nie dajcie się zwariować...;)
                      • Gość: UczestnikSpotkania Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.08, 10:56
                        Witam wszystkich sąsiadów, którzy nie dotarli na niedzielne
                        spotkanie!
                        Wkrótce zaplanowane zostanie kolejne spotkanie, które będzie okazją
                        do poznania się i wymiany informacji. O terminie poinformujemy z
                        kilkudniowym wyprzedzeniem. Pozdrawiam.
                        • Gość: ciekawska sąsiadka Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 07.03.08, 18:10
                          Witam,
                          Czy ktoś dostał dzisiaj obiecanego maila od PDM-u?
                          Kiedy będzie kolejne spotkanie, bo na ostatnich nie mogłam być.

Pozdrawiam Wszystkich
                          • Gość: Mieszkaniec osiedl Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.generacja.pl 19.03.08, 22:04
                            Zapraszam wszystkich na www.ogrody.nipson.pl
                            • daisy35 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 16.05.08, 18:07
                              Przenieśliśmy się na forum prywatne - ale może warto, żeby inni
                              klienci PDM-u też dowiedzieli się o naszych problemach. Etap I jest
                              już spóźniony 6,5 miesiąca, co jakiś czas (ale niezbyt czesto)
                              developer podaje kolejny, nierealny termin oddania mieszkań - a
                              później jest dluuuga cisza. A my - dalej nie wiemy, kiedy odbierzemy
                              upragnione mieszkania...
                              • Gość: sąsiadka Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.gprs.plus.pl 18.05.08, 13:24
                                To co się dzieje w tej firmie to jakiś koszmar! Od pół roku nie mogę zaplanować uropu, ekipy remontowej itp. PDM prowadzi fantastyczny marketing ale reszta to jakaś komedia pomyłek.
                                • Gość: arma Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.as.kn.pl 25.05.08, 11:32
                                  Dobrze wiedzieć. My na os. Pod Platanami też mamy totalny zastój budowlany i nic się generalnie nie dzieje :( Szczerze mówiąc niektórych to już przeraża.

• Gość: Nita Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.devs.futuro.pl 12.06.08, 09:08
                                    Witam
                                    Planuję zakup mieszkanka w II etapie Ogrodów. Po opiniach nie
                                    wygląda to najlepiej jeżeli chodzi o terminy (teraz jest mowa o
                                    wrzesniowym). Prosze, napiszcie Wasze opinie o wiarygodności PDM i
                                    może ktoś z I etapu o jakości oddawanych mieszkań. Serdeczne dzieki
                                    z góry.
                                    • Gość: Pavek Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 192.28.65.* 12.06.08, 12:07
                                      Również prosiłbym o jakieś informacje o terminie oddania 1 etapu.
                                      Czy już jakieś mieszkania zostały oddane? Na kiedy obecnie obiecują
                                      oddania? Z góry dziękuję.
                                      • Gość: kasia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.08, 23:21
                                        UWAGA NA FIRMĘ PDM!! Oszukali już dziesiatki osób w kwestii terminu
                                        oddania mieszkań. Ludzie wynajmują mieszkania od wielu miesięcy,
                                        płacą i odstępne i ratę za kredyty do końca życia... i nie mogą
                                        liczyć nawet na rzeetelną informację o terminie oddania mieszkań,
                                        ani na odsetki za zwłokę (zawarte w akcie przedwstępnym!) firma PDM
                                        jest nierzetelna, amatorska i najlepiej radzę omijać ją z daleka.
                                        • Gość: anna Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 20:57
                                          Jest to stosunkowo łagodna opinia na to co oni wyprawiają i jak dobrze pójdzie
                                          to zimą zabiorą się za dach i tynki coby mieli wytłumaczenie,że aura opóźnia
                                          prace. Wyrazy współczucia dla wszystkich wielodzietnych młodych małżeństw
                                          gnieżdżących się na wynajętych kwaterach.
                                          • Gość: wedel Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.08, 20:50
                                            Przykro mi to stwierdzić ale zostaliście chyba nabici w butelke.mam firme podwykonawczą i pracowałem dla PDMu.na etapie fundamentów wszystko wyglądało super.faktury płacone co 2 tygodnie i budowa tętniła życiem ale potem zaczęły sie schody.opóźnianie płatności itp.od marca 2008 nikt nie dostał od nich ani złotówki.na początku kwietnia zabrałem ostatnich ludzi jako ostatni podwykonawca.fama poszła i nikt juz dla nich nie bedzie robił.w tej branży szybko sie wiesci roznosza.przykro mi.pozdrawiam
                                            • Gość: zrezygnowana Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.magma-net.pl 23.08.08, 22:00
                                              Witam Wedel i inni Mieszkanicy związani z PDM

Możesz napisać coś więcej??
                                              Chce się wycować z zakupu mieszkania z PDM. Mam z nimi umowę
                                              przyżeczoną (akt notarialny) i muszę tylo zapłacić 5% wartośc.Chece
                                              ponieść te koszty ale zalży mi na czasie.Czy są w stanie oddać mi
                                              pieniądze zgodnie z umową tj.14dni. Napisz jak możesz coś więcej na
                                              temat ich płynności finansowej bo od tego zależy co zrobię dalej.
                                              Dziękuje za odpowiedź, nawet na prywatnego email: globusik4@o2.pl
                                              • Gość: gosc Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.as.kn.pl 24.08.08, 20:40
                                                raczej watpie ze Ci oddadza to szybko
                                                i moim zdaniem nie ma na to wplywu kwestia plynnosci
                                                tak naprawde oddac za jedno mieszkanie to dla developera nie problem
                                                bedzie sie natomiast obawial precedensu, czyli jak Tobie odda to zaraz zglosza
                                                sie nastepni, a to juz jest dla developera niebezpieczne (efekt skali)
                                                stawiam wiec, ze bedzie ci maksymalnie utrudnial zeby zniechecic "innych
                                                chetnych" do tego typu dzialan
                                                mysle ze kase odzyskasz ale nastawialbym sie raczej ze to moze dlugo potrwac i
                                                moze to byc droga przez meke
                                                • Gość: KSF Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 193.0.242.* 25.08.08, 12:27
                                                  Opóźnienie w oddaniu 1-go etapu zbliża się już do roku, a dla mnie
                                                  hitem bezczelności prezesa jest to, że 'nie przewidują płacenia
                                                  odsetek karnych'. Nie wiem, jak inni (mam nadzieję) przyszli
                                                  mieszkańcy, ale ja w takiej sytuacji na pewno się z nimi spotkam w
                                                  sądzie.
                                                  Prace na budowie stoją, podwykonawcy rzeczywiście pouciekali, a PDM
                                                  jak to ma w zwyczaju po raz kolejny zwala winę na innych. Teraz np.
                                                  na dostawcę okien do II etapu.
                                                  Szczerze odradzam wszystkim zainteresowanym inwestycje tego
                                                  dewelopera!!!
                                                  • Gość: gość portalu Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 15:36
                                                    Czy ktoś zna jakieś ZREALIZOWANE inewstycje PDM ? Starają się wejść
                                                    na rynek górnośląski i już mają opóźnienie z rozpoczęciem budowy.
                                                    Czy warto u nich kupować? jaki mają standard wykończenia?
                                                  • Gość: zainteresowana Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.centertel.pl 19.10.08, 21:08
                                                    zapadła jakaś złowieszcza cisza. Proszę, napiszcie co słychac na
                                                    inwestycji, czy jest naprawdę tak tragicznie? Czy nikt tam nic nie
                                                    buduje? Czy inwestor z wami rozmawia?
                                                  • Gość: gosc Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.as.kn.pl 19.10.08, 21:11
                                                    buduje, aczkolwiek tempo do zawrotnych nie nalezy
                                                    dyskusja dot. tej inwestycji toczy sie na forum
                                                    www.ogrody.nipson.pl
                                                  • Gość: zainteresowana Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.centertel.pl 22.10.08, 18:33
                                                    dziękuję, na pewno tam zajrzę :-)
                                                  • super.niezadowolona Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 25.10.08, 19:09
                                                    Mam dość czekania na mieszkanie,które kupiliśmy ponad 2 lata temu!
                                                    Długo byłam cierpliwa,ale teraz postanowiłam coś z tym zrobić.Mam
                                                    już dość wykrętów i tłumaczeń Pana prezesa!Mieszkanie jest w trakcie
                                                    wykańczania (chyba nas :-)) i już niebawem moglibyśmy się
                                                    wprowadzić, gdyby było ogrzewane, a gdyby było ogrzewane nie byłoby
                                                    wilgoci w naszym lokum. Mało tego ktoś nie dopilnował "fachowców" i
                                                    coś zrobili źle, że przez taras mieszkania wyżej leje nam się na
                                                    głowę! Z usunięciem usterki nikt się nie spieszy, bo po co, jak i
                                                    tak wokół jest jeszcze budowa, a kto by się chciał wprowadzać na
                                                    budowę!!!Odsetek za zwłokę na pewno im nie podaruję,nawet jeśli
                                                    miałabym się stawić w sądzie!Developer zrobił sobie świetną (anty)
                                                    reklamę.Liczę na kontakt z innymi niezadowolonymi, może razem coś
                                                    wynegocjujemy. Mój nr GG 7364069 lub e-mail siwy77@op.pl Na pewno
                                                    tak tego nie zostawię.
                                                  • Gość: kasia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.08, 09:45
                                                    proponuję przenieśc ten wątek na nasze forum, żeby prawnik
                                                    dewelopera nie wiedział zbyt szybko o naszych zamiarach ... da nam
                                                    to przewagę w sądzie, bo prawo jest po naszej stronie. umowa
                                                    obowiązuje obie strony, my swojej dochowaliśmy. chętnie się dołączę
                                                    do spójnej koncepcji działania.
                                                  • maja1492 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 05.12.08, 01:37
                                                    Bardzo proszę o informację dotyczące waszej budowy i odbiorów mieszkań.Jestem z
                                                    osiedla Pod Platanami i zastanawiam się czy PDM jest w stanie wybudować nasze
                                                    mieszkania.
                                                  • maja1492 Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development 25.12.08, 22:31
                                                    Jeszcze raz proszę o informację na temat OGRODÓW OŁTASZYN proszę pisać na moje
                                                    gg 7121207.z góry dziekuję.
                                                  • Gość: ja Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.lanet.net.pl 20.05.09, 22:51
                                                    podbijam , poniewaz dostalem oferte kupna moze ktos napisac jak sie rozwija
                                                    sprawa z developerem , mieszkania oddane /akty notarialne itd ?
                                                  • Gość: opinia Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: 80.48.168.* 05.08.09, 21:44
                                                    pdm development są nieuczciwi i tyle....
    • Gość: gość Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.08, 18:14
      Potrzebujesz pomocy przy zaprojektowaniu swojego mieszkania?Kilka alternatywnych
      projektów, z których będziesz mógł wybierać?Meblowanie, dobór kolorów,aranżacja,
      w razie potrzeby tańsze wykonanie - napisz projekty.paulina@gmail.com
      • Gość: bruno Re: osiedle "Ogrody Ołtaszyn" PDM Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 20:52
        I co szanowni Państwo pisałem mówiłem i wszyscy mnie olewali a było
        się posłuchać była by kasa i mieszkania i bez kłopotów. Przy
        następnym kupnie jak coś trzeba się posłuchać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka