Gość: życzliwy Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.Red-88-1-220.dynamicIP.rima-tde.net 07.05.08, 10:08 "Dr Roman Rutkowski, wiceprezes wrocławskiego oddziału SARP, broni planu: - Nowy Targ to znakomita architektoniczna robota." Gratuluję panu betonowemu prezesowi betonowego oddziału betonowego stowarzyszenia braku piątej klepki. Jeśli jest to w/g tego osobnika znakomita architektoniczna robota, to niech jedzie kontynuować te wybitne trendy na Białoruś i pozwoli młodszym pokoleniom zreformować pijawki z SARP-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianka Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.lanet.net.pl 07.05.08, 10:36 Niemieccy turyści przychodzą na Nowy Targ, pokazują sobie palcami te wstrętne bloki i się śmieją aż im się uszy trzęsą. Podobnie goście z innych krajów i miast. Te bloki są koszmarne, wstrętne. Nie ma w nich nic godnego zachowania. Ja bym zrzuciła na nie bombę i odtworzyła piękną zabudowę historyczną - łącznie z Neptunem po środku. No ale "osoby" w typie Zabłockiej - Kos czy Hawrylak - Brzezowskiej gloryfikują brzydotę i niefunkcjonalność. Ich pomysły nie mają nic wspólnego z dobrem miejskiej architektury i jej estetyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.as.kn.pl 07.05.08, 10:40 żeby bronić tego badziewia, trzeba być wykolejeńcem akademickim z poprzedniej epoki, który nie powinien mieć mocy sprawczej nie daj boże. głosowanie tutaj na forum mówi samo za siebie - chcemy mieć nowe centrum a nie kolejną pamiątkę po chorej epoce, która wszystkich przyprawia o mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Perła architektury??? zarty IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 10:58 to sa chyba jakies jaja! budynki sa okropne, mieszkam na Łaciarskiej i jestem ZA wybirzeniem tych skansenow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnuczek Czy Dutkiewicz ma jaja czy tylko dęte wizje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:06 To wlasnie sie teraz okaze. Bo expo i EIT w zameczku w Lesnicy to dobre by przekonac co najwyzej wyborcow. Teraz juz czas na konkret. Prezydencie przestan bic piane i pokaz, ze stac Cie na cos wiecej i cos pozostawisz konkretnego po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esteta Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 11:07 Dobrze w ogóle, ze zaczęło sie o tym mówic. Bloki w ścisłym centrum miasta to NAJWIĘKSZY OBCIACH DLA WROCŁAWIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławiak Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: 212.160.104.* 07.05.08, 11:09 Uważam że powinno się wyburzać budynki PRL w okolicach ścislego centrum. Nowy targ straszy tandeta i szaroscia, budynki żeglugi i ten ala biurowiec na Nowy Tragu równiez. Zaprojektowac cos na skale XXIw. i na miare europejskosci Wrocławia. Anty architektom którzy uważaja ze te budynki przedstawiaja jakos wartosc zycze powodzenia. Tak samo jak obroncom dworca w Katowicach. Jedyna perła PRL jest chyba Osiedla Tysiaclecia w Katowicach, reszta to tandenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 12:05 tych pseudo-specjalistów którzy chcą chronić te bloczki na Nowym Targu wysłać w kosmos albo na Nowy Dwór lub Kozanów z tą ich wspaniałą architekturą Nowego Targu. Zastanawiam się czy oni są niewidomi czy nienormalni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kudelin Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 12:03 Miałem ostatnio wątpliwą przyjemnosc bycia na tzw. debacie poswieconej rewitalizacji Wrocławia. Prowadzaca debate Czeszka, dyrektorka Hali Stulecia i wykladowca szkoly w której sie to spotkanie odbywalo powiedziala, ze bedziemy rozmawiac o rewitalizacji obszarow poprzemyslowych i kamienic w obrebie przedmiesc Oławskiego i Odrzanskiego. Niestety bylem chyba jedyna osoba, ktorej mozna dac miano mieszkanca, reszte stanowili dzinnikarze, dwie osoby z urzedu miasta, krewni i znajomi królika, jedym slowem towarzystwo wzajemnej adoracji + kilku studentow tej szkoly robiacy sztuczny tlum. Pan z urzedu miasta rzucal liczbami ilez to sie kamienic remontuje w miescie, n ie wspominajac nic o tym ile zostalo wyburzonych za zgoda miasta lub przez miasto i ile rozpadnie sie zanim sławetny program "400 kamienic" zostanie zrealizowany. Powiedzial tez ze nie mozemy rewitalizowac obiektow poprzemyslowych bo nie mamy takich jak w Łodzi fabryk. A ja sie pytam kto do ku... nedzy pozwolil na wyburzenie zbiornikow gazowni na Tarnogaju, cukrowni na Klecinie, WZMotu na Hallera, Rzeźni na Legnickiej, magazynow i Rogatki Miejskiej na Trzebnickiej, hali ZNTK przy Rychtalskiej. Sluchajac takiego pieprzenia rece opadaja. Nie wspominajac o wyburzonych dziesiatkach kamienic w imie bezsensownych inwestycji drogowych. Obwodnice sa nam potrzebne a nie niewiadomo jak szeroka ul. Pułaskiego (i tak sie tam nic nie dzieje) czy ul. Wyszynskiego. To sa moi mili panstwo zabytki, które warto bylo ratowac i których jeszce troche stoi, a nie jakies obsrane bloczki na Nowym Targu. I jeszce jedno zdanie, pani Zabłocka-Kos, która byla na tej debacie oczywiscie wyrazila opinie ze bloki trzeba ratowac jako zabytek, a wszystkich uzytkownikow forum internetowego którzy sie z nia nie zgodzili nazwala oszolomami. Z tego wynika ze pani profesor nazywa oszołomami wiekszosc mieszkancow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiewióra Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 13:57 Kudelin, trochę cię chyba poniosło...cukrownia na Klecinie jeszcze stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukrowianka Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.wszif.wroc.pl 08.05.08, 14:10 Kudelin, masz te same spostrzeżenia co ja:) Resztki są Cukrowni na Klecinie, mam nadzieję, że sie ostaną. Sama mam zamiar pierwsza protestować, jeśli komuś przyszłoby do głowy je wyburzać!Są piękne! Nowy Targ jest brzydki, ale nawet w obecnej formie można go przerobić na ludzką miarę, a przy okazji zadbać o porządne fasady licujące z otoczeniem. Natomiast dla mnie problem wyburzenia to przede wszystkim problem ekonomiczny i logistyczne. Ile to będzie kosztować? Co z mieszkańcami? Co z księgami wieczystymi? Masa pytań natury prawnej, organizacyjnej i ekonomicznej. Do tego pytania odnośnie samej nowej zabudowy. jeśli coś ma powstać w tym miejscu, to rekonstrukcja dawnej zabudowy. Ktoś pisał, żeby zrobić w sprawie Nowego targu referendum. Człowieku, czy miasto ma za dużo pieniędzy? I jeszcze coś, przed wojna na kamienicach była masa markiz(są dobrze widoczne na zdjęciach), chciałabym, żebyśmy do tego wrócili w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: well:) Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.e-wro.net.pl 07.05.08, 14:32 Well, tez miałem okazję uczestniczyć w debacie – zgadzam się - rzucanie liczbami przez p. urzędnika jakoś mało wiarygodne było, bo pomijało prawdziwe problemy i to nie tylko architektoniczne, ale i społeczne, nic się bowiem nie dzieje bez ludzi (mieliśmy już przykład cudownych inwestycji LG w tym mieście - byłoby pięknie, tylko ludzie nie odegrali swoich ról i nie chcieli za 1200 złotych tyrać:DD), IMHO zbyt często zapomina się o czynniku ludzkim w tym mieście - i tu sie zgadzam z p. Zabłocką, która krytykowała władze miejskie za to, pamiętasz chyba? Wracając do tematu - tez zwróciłem uwagę, że zapomniano o budynkach poprzemysłowych takich jak wspomniana przez Ciebie Rzeźnia - może ją odbudować?;) Z drugiej strony nie zapominajmy o tym czy wyburzający ją ponieśli konsekwencje swojej decyzji, czy ich ukarano? I tu moja uwaga w sprawie N.Targu - wyburzyć łatwo, tylko co potem? Ja nie zniosę kolejnego Jarząbko-gófna w tym mieście!!! Po prostu mam dość i Solpoli (których wybudowanie i funkcjonalność sprawiły, ze Świdnicka z głównej ulicy miasta stała się norzastym przesmykiem) i Heliosa-termosa i chorągiewek i kolorów ciężkich od których bolą zęby (a jak tylko wyblaknie elewacja to okazuje się, że było to jedyne zamierzenie estetyczne tego budynku, a teraz patrzymy na coś co przypomina obecny N.Targ) Nie jestem ani za ani przeciw wyburzeniu N.Targu, ale uważam , że jeśli coś ruszać to z namysłem i spokojem, żeby nie wyszło jeszcze gorzej. A wracając do debaty - tez miałem wrażenie, ze mieszkańców jest niewiele - o czym mógł świadczyć fakt, ze pomysł wysiedlania mieszkańców Śródmieścia (1 z 5 dzielnic tego miasta)z 19wiecznych kamienic przeszedł właściwie bez sprzeciwu sali. Podobnie stwierdzenia dotyczące obecnego stanu Psiego Pola (podobno wszystko tam jest w remoncie, czego jednak gołym okiem nie było widać), a po trzecie traktowanie mieszkańców 19wiecznych kamienic jako elementu z marginesu społecznego niemalże (tu słaby protest był). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 23:18 Skoro nie mamy takich obiektów poprzemysłowych jak w Łodzi i nie warto ich ratować, to ja mam propozycję, żeby wyburzyć całe miasto, przecież nie mamy takiego jak w Paryżu. To głupie, właśnie dlatego, że nie mamy ich dużo powinno się je ratować, przecież w takich miejscach można urządzić świetne centra handlowe, przebudowywać, dobudowywać, a nie budować następne blaszaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyt. Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.magma-net.pl 07.05.08, 12:15 Czy ktoś mógłby napisać, o której godzinie ma się odbyć ta dyskusja? Dzięki z góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyt. Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.magma-net.pl 07.05.08, 13:29 Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
juszatek Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? 07.05.08, 12:15 Zaorać i wyburzyć to pokomunistyczne badziewie oraz przywrócić przedwojenny wygląd placu z fontanną Neptuna. Zauważcie, że ludzie chodzą tam gdzie jest dobra stara architektura jak na Rynku, a nie tam gdzie są klocki. A tak po rewitalizacji, Nowy Targ odzyskał by funkcję trzeciego rynku, po Rynku głównym i placu Solnym. Nie rozumiem po co ostatnio "Gazeta" promuje jakąś ochronę tych komunistycznych ruin, gdyby jeszcze czymś się wyróżniały te bloki z Nowego Targu jak np. ten falowiec z Gdańska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.magma-net.pl 07.05.08, 12:18 Promuje, bo może ktoś ma w tym interes... Domyślać się jedynie możemy kto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.telsat.wroc.pl 10.05.08, 11:24 dobra stara architektura z lat 50.Nie udawajmy,że Rynek taki starodawny.Jest zadbany i dlatego ludzie lubią to miejsce. A na NT szaro i brudno - a mogłoby być miło, posiedzieć sobie pod kasztanowcami (tylko tam nie mam ani jednej ławki...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: 156.17.170.* 07.05.08, 12:26 Każdy ma swoj punkt widzenia i interes.. Moim zdaniem, powinna zostac zachowana zabudowa, chociaz rzeczywiście brakuje fontanny, nadałaby uroku. Nie sztuka zburzyc, ale jakie konsekwencje?: - nagle duzo ludzi pozostaje pozbawionych mieszkań i to małych, które są w cenie ,z powodu wysokości oplat czynszowych - sa to mieszkania spóldzielcze w większości z prawem wlasnościowym do lokalu lub juz prawem odrebnej wlasności.. wg obecnych przepisów gmina im nie zabezpieczy mieszkań, musza sami sobie nowe kupic..kogo na to stać? i za jakie pieniadze? - i co w to miejsce wciśnie sie kol;ejny wiezowiec ze sklepami? durny pomysł...prosze to rozważyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kudelin Re: Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 13:04 Sory, ale głupoty piszesz, skoro to sa mieszkamnia spoldzielcze to do spoldzielni przychodzi inwestor mowi: sprzedajcie mi ten teren, a ja w zamian wybuduje ludziom mieszkania (o napewno lepszym standardzie)Wtedy inwestor burzy bloki i odtwarza przedwojenny ZEWNETRZNY wyglad kamienic, dowolnie aranzujac wnetrza. Robi tam luksusowe apartamenty, hotele czy co tam chce i to mu sie opłaci. Tylko plan zagospodarowania placu musi go obligowac wlasnie od odtworzenia wygladu przedwojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudzik Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:45 Wystarczy zorganizaowac porzadny konkurs z porzadnymi wytycznymi i porzadnymi nagrodami a na pewno zrodza sie swietne pomysly na nowy targ Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Źle postawione pytanie 07.05.08, 13:29 Powinno być co należy zbudować bądź odbudować po wyburzeniu obecnej zabudowy każdy kto sądzi inaczej wg mnie bardzo źle życzy temu miastu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kudelin Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.05.08, 13:33 Mysle ze waznym problemem jest idotyczna przebudowa układu komunikacyjnego, która miala miejsce kilka lat temu i wprowadzila tranzyt przez plac. Znaczne poszerzenie ulicy wzdłuż jego wschodniej pierzei uniemożliwia w praktyce odbudowe kliku domów m.in. tej eleganckiej kamienicy wroclaw.hydral.com.pl/001618,foto.html oraz kamienic w zachdniej pierzei ulicy Piaskowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyżbik Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:10 Nie jestam mieszkańcem Wrocławia, mieszkam na kresech Dolnego Śląska, będąc we Wrocławiu często przechodzę przez Nowy Targ i robię to szybko bo mierjsce jest wstrętne. Najlepiej byłoby zburzć te bloki i przeprowadzić restaurację tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej B. Szkarada komunizmu !!! Wyburzyć to i nie tylko to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:11 Wyburzyć, Wyburzyć, Wyburzyć i odtworzyć najbardziej cenną historyczną zabudowę. Ta pani która chce uznać to szkaradztwo za zabytek chyba uczyła się nowoczesnej myśli architektonicznej w najlepszych szkołach ZSRR!!! Cóż nie jej jednej komuna zrobiła wodę z mózgu ale młodzi Wrocławianie powinni poweiedzieć "takim specjalistom od upiększania miesta": DOŚĆ TOWARZYSZE wasz czas się skończył dzisiaj CZUJEMY SIĘ EUROPEJCZYKAMI I NIE CHCEMY WSTYDZIĆ SIĘ ZA SWOJE MIASTO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
viro1966 Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? 07.05.08, 15:42 Rany o czym tu wogóle dyskutować,przecież to jest koszmarek architektoniczny zupełnie niepasujący do tego starego zabytkowego miejsca! Wyburzyć w cholerę to paskudztwo!!! i wybudować stylowe kamieniczki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Ciekawostka IP: *.e-wro.net.pl 07.05.08, 15:59 Z ankiety wynika, że przeważająca cześć lidzi chce wyburzenia tego koszmaru wokół Nowego Targu a tzw. architekci spierają się na temat wyjątkowości tych budynków. Zgadzam się z nimi, sa wyjątkowe. Wyjątkowo ochydne. Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? 07.05.08, 16:02 Zburzyć i zabudować na nowo:) Odpowiedz Link Zgłoś
ttu Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? 07.05.08, 16:26 WYBURZYĆ ! Architektura Wrocławia z lat 1965-89 to w 99% takie "perły" jak te bloki z Nowego Targu. Te tysiące budynków będą stać przez lata i siłą rzeczy zagłada im nie grozi, dlatego te w granicach historycznej starówki nie powinny być chronione. A tak na marginesie, to ktoś te bloki-pudełka projektował, tworzył koncepcje będące uzasadnieniem takiej "architektury", pisał na bazie tego doktoraty, zdobywał tytuły naukowe, więc nie dziwi, że teraz jest komu bronić tego g..wna i nazywać ludzi o odmiennym guście "oszołomami". Stawiam dolary przeciwko orzechom, że żaden z "architektów"-obrońców nie mieszka w takim bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.e-wro.net.pl 07.05.08, 16:51 ROZ.WALIĆ.To jest ochyda Odpowiedz Link Zgłoś
zeziufive Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? 07.05.08, 17:28 No co jest ziomale? Czytam, przecieram oczy i nie wierzę - ktoś dokopał się do zaginionego depozytu złota banków Breslau, czy przyrost dochodu mamy większy od możnych świata? Problem sztuczny, i jak zwykle decydują pieniądze. Budować nowy "stary" Nowy Targ? A mamy kaskę? Bo jak jest to podpowiadam, stoją od powodzi nietknięte i zaklęte w zatęchły brud kamienice, które nie mniej świadczą o Wrocku niż wypacykowany Rynek. Wyprowadzić Nowy Targ, zburzyć, wybudować nowe i co jeszcze? Jeden, owszem reprezentacyjny kwartał terenu, ale są miejsca gdzie czas zatrzymała wielka woda, liszaje odpadającej farby, gnijące ściany i próchniejące drewniane schody wyznaczają codzienność. I to w centrum - wyznaczonym: pl.JPII, Grunwald, dworce PKP: Główny i Nadodrze . Nie widzę dziś poza próżnością w czystym stężęniu powodu, by pruć co stoi na NT, wojować z lokatorami i postawić coś co za kilka lat może zupełnie nie pasować do przyszłych trendów. Wiecej pokory dla własnych możliwości (i naszych podatków). Piękne i nowe koncepty architektury nieupilnowane padają plagą spreyowej szarańczy, a wymuskane trotuary pełne psich odchodów. Albo wypracujemy "przeciwciała" na te gangreny, albo nadal będziemy wstydzić się wszystkich tych, którzy z problemem sobie poradzili. I nie pomoże tu kolejny super wodotrysk, jak z pobliskich bram będzie walić uryną. Reasumując, ziomy - jeśli Dudi ma zaskurniaki i stać go na naprawianie tego co wymaga go mniej niż zapomniane, trochę z dala od azymutu Rynek - Ostrów Tumski, i ginące na naszych oczach kwartały kamienic - niechaj sobie dłubie i stawia kolejne kabały. Ale Wrocek to nie tylko mikroswiatek ww. azymutu dla turystów. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lee Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.ds.ae.wroc.pl 07.05.08, 18:17 Nowy Targ to znakomita architektoniczna robota. Tylko patrzeć i uczyć się, broń Boże wyburzać. To nie jest kiełbasa z metra cięta, powtarzalne projekty, ale zabudowa stworzona specjalnie dla tego placu. Nie jestem architektem ale nie zgadzam sie z tą teorią. Jak można coś takiego powiedzieć. Wolałbym kiełbasę niż taki projekt. Te bloki są straszne a Le Corbusier przewraca się w grobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głos rozsądku Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: *.eranet.pl 07.05.08, 18:29 Nowy Targ jest niczym głuche cmentarzysko w samym sercu Wrocławia. Opustoszały straszy turystów i mieszkańców, przewodnicy świecą za niego oczami starając się oprowadzić grupy tak, by nie musiały tamtędy przechodzić. Jedyne co jest w nim pozytywnego, to jego PRZESZŁOŚĆ, bo ani z dawnej urody, ani z dawnego znaczenia nic już nie zostało. Co gorsza w centrum naszego pięknego miasta jest więcej podobnych miejsc nadających się do wyburzenia (a w najlepszym wypadku do zamaskowania pod grubą warstwą materiałów). Przyznam, że wolę w tym miejscu oglądać pusty trawnik niż te szkaradne bloki. Nikt mi i mojemu otoczeniu nie wmówi, że zabudowa Nowego Targu przedstawia jakąkolwiek wartość. Propozycję ochrony tego paskudztwa uważam za absurd, jednak jak znam życie, to nawet tak absurdalne rzeczy potrafią przejść w tym mieście. Swoją drogą nazwa Targ pasuje do tego miejsca jak pięść do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Co z Nowym Targiem: zburzyć czy zostawić? IP: 62.233.177.* 07.05.08, 18:51 Wyremontować elewacje,zabudować handlem wnęki w pierzeji północnej,zbudować nowoczesną fontannę,usunąć parking i nie wpisywać na listę zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś