Dodaj do ulubionych

KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!!

IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 10:44
Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie!

Jestem "szczęśliwym" posiadaczem lokum na Kromera.
Przy odbiorze podpisywalem umowy dot. administracji z Dachbudem, i MPECem
dot. ciepłej wody. (nie bede podawal dokladych dat bo nie w tym rzecz).
W umowie z Dach Budem dot. administracji nie ma slowa! o tym, ze beda
dostarczac cieplo! O cieple jest za to cala umowa z MPECem. Po jakims czasie
przychodzi z MPEC do podpisania ANEKS do umowy. Gdzie miedzy wieloma
maskujacymi zmianami (nie majacymi wielkiego znaczenia) jest jedna bardzo
ciekawa. >> W par. 15 skresla sie słowa: "... od 01.03.2003 r." i zastepuje
" ... od dnia rozpoczęcia eksploatacji instalacji wewnętrznych przez
Dostawcę."
Ja interpretuję to jako zwiększenie opłat o okres kiedy MPEC zacząl w ogole
tam grzac. Czyli za miesiace zimowe kiedy chłopaki z Dach-Budu konczyli nasze
mieszkanka (m.in. kladli 1,5 cm tynku gipsowego apropos obmiarowania to inna
historia). Nie podpisalem tego aneksu i nie odesłałem.
hmmm ale to nie koniec ...
Przypuszczam, że w moje ślady poszlo pare osob. Gdyz jakis czas pozniej
spotykamy sie z Akcja "wymiany licznikow". Na pytanie w administracji
dlaczego? Dostalem odpowiedz: Wadliwe, nie tak zalozone ... cos kolo tego.
licznik nowy nie rozni sie chyba niczym od starego (zawsze zapominam
sprawdzic numery seryjne - ale podejrzewam ze dostalem licznik ktoregos ze
sasiadow, albo dostalem ten sam :) ) No dobra ale co maja liczniki do aneksu
z MPEC. Pozniej na fakturach z Dachbudu jest pozycja CENTRALNE OGRZEWANIE.
na kilku fakturach (chyba 3) lacznie jakies 300 pln gdzie teraz place MPEC z
ciepla woda jakies 40-50 pln !!! Przypominam w umowie z Dachbudem nie ma
slowa o dostarczaniu CIEPLA !!! Podejzewam, ze Dachbud (w osobie prezesa
Chorostkowskiego) postanowil sobie odbic nieuwage przy opracowywaniu umowy!

Prosze wszystkich czytajacych zainteresowanych o swoje uwagi i inne
spostrzezenia dot. naszej "podkowy" niekoniecznie dotykajacej w/w sprawy
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.03, 14:57
      Należy szybko rozejrzeć się za nowym administratorem nieruchomości.
    • Gość: Olo Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.03, 14:33
      Toczę właśnie bój listowny z DB na temat opłat za ogrzewanie(zresztą nie tylko
      ja). Ciekawe i bzdurne odpowiedzi przysyłają, wszystkim takie same. Sprawa jest
      prosta rozłożyli opłaty za grzanie całej budy na wszystkich mieszkańców wg m2.
      W ten sposób za grzanie w mieszkaniach jeszcze nieoddanych wówczas przyszłym
      lokatorom, ma zapłacić cała reszta już mieszkająca zamiast DB.
    • Gość: Olo Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.03, 14:35
      Interesuje mnie czy ktoś wie w jaki sposób DB robił obmiar balkonów? Bo mnie
      wychodzi, że chyba po zewnętrznym obrysie.
      • Gość: vvako Re: KROMER - Dach Bud - [...] -obmiar !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 00:18
        Wezwalem faceta ktory robil obmiar. Bardzo mily gosc - pedant.
        Pokazał, ze wszystkie jego obmiary byly wlasciwe juz za 1 razem.
        i w istocie tak bylo ... tylko ze dodawal (nie pamietam dokladnie)
        jakies 3 cm (na poczet tynkow) powinno sie mniej dodawac ale "prezes kazal
        dodawac wiecej" - podpisalo sie umowe z takimi zasadami to trudno sie czepiac.
        Jesli chodzi o balkon dodawali duzo duzo wiecej (jakies 8-10 cm) bo sciany
        przy drzwiach sa ocieplane.
        Zaplacilem nadmetraz - tylko dlatego zeby mnie nie przesuwali w kolejce
        do notariusza bo chce to zalatwic do konca roku ze wzgledu na odpisy
        podatkowe. I moze jestem przewrazliwiony, ale smiem podejrzewac, ze
        przesuniecie terminu przepisania notarialnego, NIEZGODNE Z UMOWĄ specjalnie
        przesuneli. Zeby przycisnac ludzi do placenia. Jak zadzwonilem do DB:
        kiedy to ja sie spotkam z ICH notariuszem do pierwsze pyt. czy poplacilem
        wszystko? ech ....
        Olo daj swoj nr tel. jesli mozna skontaktowalbym sie z Toba
        i powymienial info na temat DB.
        czekam pod nietak@op.pl
        pozdrawiam
        • Gość: Aadam Re: KROMER - Dach Bud - [...] -obmiar !!! i MPC IP: 213.77.20.* 13.11.03, 11:09
          Też mieszkam na Kromera w "podkowie". Chętnie bym powalczył w sprawie obmiary
          tylko nie wiem czy jest to jeszcze możliwe skoro juz zapłaciłem (zaufałem, z
          resztą mam mało czasu na sprzawdzanie i kontrolowanie patałachów. Czy w ogóle
          są szanse żeby odzyskać jakieś pieniądze? Jakie jest stanowisko Dach-Budu. O
          ile wiem zasady obmiaru określa jakaś norma, której nie znam. Chętnie podzielę
          się wszelkimi informacjami tel. 79 76 177 po 18.00. adamuho@wp.pl Jeśli chodzi
          o aneks MPC to też go nie podpisałem. Jednak byłem w trochę lepszej sytuacji
          gdyż odbierałem mieszkanie w połowie kwietnie i w sumie zapłaciłem DB 50zł za
          omawiane rozliczenie. Później płaciłem już MPC-owi.
          • Gość: Olo Re: KROMER - Dach Bud - [...] -obmiar !!! i MPC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.03, 14:09
            Niestety po ponownym przestudiowaniu normy, która została wpisana w umowie
            przedwstępnej muszę stwierdzić, że do pomiarów nie ma jak się przyczepić. A
            niestety wg tej normy powierzchnie użytkową mierzy się w stanie surowym (bez
            tynków, itd.). Natomiast do pomiarów robionych z natury (po wykonaniu obiektu),
            należy dodawać grubość tynków. I tak jeśli chodzi o wnętrza DB doliczał u
            wszystkich 1,5 cm tynku(norma dopuszcz 2 cm), a na zewnątrz 4 cm (norma
            dopuszcza 5 cm). Dodawali prawie maksymalne wartości grubości tynków jakie są w
            normie. Można zadać tylko pytanie czy rzeczywiście takie są takie grube i
            dlaczego nie robili pomiarów w stanie surowym, tylko zrobili po robocie?
            Chociaż nowobudowane obiekty powinno się tak mierzyć, a z natury tylko obiekty
            już istniejące. Tak wykonany pomiar jest z pewnością korzystniejszy dla DB.
            Jeśli tak policzycie to powinno Wam się zgodzić z wyliczeniami DB. U mnie i u
            sąsiada sie zgadza.
            Jeżeli chodzi o MPEC to ja wcale nie dostałem jakiegoś aneksu i umowę mam z
            nimi podpisaną 20.03.2003, już po wymianie liczników, który u mnie nie był
            wcale wymieniany. DB zorientował się, że za dużo musi zapłacić za ogrzewanie
            wykańczanych przez siebie mieszkań i zmienił jednostronnie zasady rozliczania o
            czym podobno informował "w sposób zwyczjowo przyjęty poprzez ogłoszenia na
            tablicach informacyjnych", oraz że "taki właśnie sposób rozlicznia została
            przyjęta przez wiekszość mieszkańców". Żadnych ogłoszeń oczywiscie nie było, bo
            nie znam nikogo kto by je widział, a co do przyjęcia to przez większość
            mieszkańców była taka, że nieświadomie uiścili opłaty (tak jak ja przy
            pierwszej fakturze). Chorostkowski dogadał się z MPECem aby zaczął rozliczać
            pózniej, to on zepchnie swoje koszty na mieszkańców a MPEC i tak swoje dostanie.
            • Gość: vvako Re: KROMER - Dach Bud - [...] -obmiar !!! i MPC IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 09:43
              W przyszlym tygodniu ide do notariusza!
              Moze ktos wie co mnie moze spotkac - może jakaś niespodzianka?
              Będę wdzięczny za każdą uwagę.
              Jak wrócę opowiem co było ciekawego. Na razie ciekawa jest kwota jaką
              mam przygotować około 3500 pln ( w przypadku historiami z hipoteka około 4800)

A propos dostalem 2 rachunki - jeden z Dachbudu i jeden z ze Wspolnoty
              mieszkaniowej (tylko za wode i wywoz nieczystosci). Mamy juz wspolnote
              wydzielona? Na rachunku nawet adresu nie ma.

• Gość: Olo Re: KROMER - Dach Bud - [...] -obmiar !!! i MPC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.03, 13:19
                W przyszlym tygodniu ide do notariusza!
                Moze ktos wie co mnie moze spotkac - może jakaś niespodzianka?

Z tego co wiem to z aktami nie ma raczej problemu.

A propos dostalem 2 rachunki - jeden z Dachbudu i jeden z ze Wspolnoty
                mieszkaniowej (tylko za wode i wywoz nieczystosci). Mamy juz wspolnote
                wydzielona? Na rachunku nawet adresu nie ma.

Wspólnota zawiązuje się z chwilą przeniesienia własności na pierwszego
                mieszkańca. I dla DB placiliśmy do tej pory (zgodnie z umową podpisaną przy
                odbiorze lokalu). Inna sprawa to pierwsze zebranie wspólnoty, na którym
                będziemy głosować nad przekazaniem administracji DB2. Ale na zebranie trzeba
                poczekać aż wszyscy podpiszą akty. Karteczki z oświadczeniem już rozdają.
                Pozdrawiam
                • Gość: Adam Re: KROMER - Dach Bud - [...] -obmiar !!! i MPC IP: 213.77.20.* 01.12.03, 10:07
                  Niestety ja idę dopiero w styczniu. Pani w księgowości też powiedziała ze to
                  będzie kosztować ok. 4000 zł.
                  • Gość: vvako Re: KROMER - Dach Bud - notariusz i wspolnota IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 12:36
                    MAM AKT NOTARIALNY !!!
                    Nie obylo sie oczywiscie bez niespodzianek. Pelnomocnik Dachbudu Z ramienia
                    ktorego podpisuje papiery dostala z wyciag z ksiegowosci czy wszystko jest
                    poplacone. I nie podpisze z Toba nic jesli nie jest uregulowane na 100%.
                    No trudno - jakos poszlo. ponad 3000 pln skasowali.
                    Po tym wszystkim odebralem z Dachbudu - komplet uchwal naszej Zarzadcy naszej
                    wspolnoty.
                    na koncu jest wyliczenie co - ile kosztuje. ze 1 pln/m2 jakie im placimy
                    0,48 pln/m2 idzie na "wynagrodzenie zarzadu".

Oprocz tego - moglem sie w koncu zabrac za kase z"ogrzewania" jaki dachbud mnie
                    scignal w pierwszysch miesiacach urzytkowania.
                    Napisze pismo do prezesa - pewnei nic to nie da - ale jestem ciekaw jak sie
                    beda tlumaczyc.

P.S. cos milego na koniec:
                    Pani w DB2 powiedziala ze zawsze mozemy zmienic zarzadce :o)

• Gość: Adam Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: 213.77.20.* 13.11.03, 11:15
      Też mieszkam na Kromera w "podkowie". Chętnie bym powalczył w sprawie obmiaru
      tylko nie wiem czy jest to jeszcze możliwe skoro juz zapłaciłem (zaufałem, z
      resztą mam mało czasu na sprawdzanie i kontrolowanie patałachów). Czy w ogóle
      są szanse żeby odzyskać jakieś pieniądze? Jakie jest stanowisko Dach-Budu. O
      ile wiem zasady obmiaru określa jakaś norma podana w umowie. Chętnie podzielę
      się wszelkimi informacjami tel. 79 76 177 po 18.00. adamuho@wp.pl Jeśli chodzi
      o aneks MPC to też go nie podpisałem. Jednak byłem w trochę lepszej sytuacji
      gdyż odbierałem mieszkanie w połowie kwietnia i w sumie zapłaciłem DB 50zł za
      omawiane rozliczenie. Później płaciłem już MPC-owi.
      • Gość: jar Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 13.11.03, 13:22
        Jeżeli już podpisaliście akt notarialny to jakakolwiek możliwość walki już za
        Wami. Poza tym uważnie przeczytajcie umowę - w jaki sposób bedzie mierzone
        mieszkanie bo mogą być 2 sposoby:
        1. wg Polskiej Normy ( starej ) i wtedy mierzą do surowej ściany tzw. nie
        wypawionej ( co tu ma miejsce - przynajmniej tak wywnioskowałam z listów )
        2. wg Polskiej Normy ISO ( nowej i w zasadzie obowiązującej ) i wtedy mierzy
        się ściany wyprawione z tynkami ale nie wlicza się np. ścianek które można
        rozebrać.
        Pozdrawiam
        • Gość: jar Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 13.11.03, 13:25
          Zapomiałam dodać - wydaje mi się że 3 cm na tynk to w dzisiejszych czasach
          drobna przesada bo teraz jestem pewna że wykonawca zrobił tynk cieńkowarstwowy
          i jego grubość nie przekracza 1,5 cm ( no chyba że były bardzo krzywe sciany ).
      • Gość: vvako Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.lgroup / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.03, 23:59
        Tak jak Olo wyżej napisał - do obmiaru sie nie mozna doczepic bo podpisales
        taka sama umowe jak my wszyscy. Pamietam, ze pytalem sie przy czytaniu umowy
        czy mozna jakies zmiany do niej wprowadzic to tega pani z marketingu DB
        kategorycznie zaprzeczyla i nie bylo mowy o zadnych negocjacji.
        Natomiast te 50 pln ktore Tobie naliczyli - zrobili to bez prawnie -> czytaj
        umowe o administracji budynku przez DB!

A jak sie wam mieszka? Czy zauwazyliscie jakies usterki? Chocby okna - ja mam
        zastrzezenia do Balkonowych - nie zamykaja sie prawidlowo - nie wiem czy to nie
        wynika z ich jakosci?
        I w ogole jak wam sie mieszka? Ja mam mieszkanko od kromera okna do
        srodka "podkowy" - podworko. Sasiadka w windzie powiedziala ze mieszka na
        ostatnim pietrze przy szybach wentylacyjnych garaze - narzekala ze wyja o
        okreslonych godz. jak odrzutowce.

moze powinno to byc w nowym watku, a moze lepiej, ze jest to w jednym
        miejscu :)

Pozdrawiam
        • Gość: Olo Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.03, 10:59
          Mnie denerwuje oświetlenie przy wejściu, na klatkach schodowych i w garażach.
          Wieczorem przed windami jest ciemno a wyłączniki porozmieszczana w dziwnych
          miejscach. Wchodzisz do bramy czy zjeżdzasz do piwnicy to musisz po ciemku
          szukać wyłączników. Wjeżdzasz do ciemnego garażu, bo oświetlenie całodobowe
          jest marne i musisz gonić w ciemnościach przez cały garaż do jednego pstryczka
          przy wejściu, dopiero możesz wracić i rozpakować samochód. Oświetlenie garażu
          powinno być na czujki ruchu włączane. Ja to jeszcze zniosę, ale kobitki to się
          po prostu boją łazić po tych ciemnych klatkach i garażach.
          Pozdrawiam
          • Gość: Adam Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: 213.77.20.* 01.12.03, 10:22
            Racja. Jeszcze jedno. Też masz przewód internetowy w pokoju stołowym??
            Popieram pomysł z czujakmi ruchu. Tylko żeby ich nie pokradli.
        • Gość: Adam Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: 213.77.20.* 01.12.03, 10:29
          Ogólnie mieszka się dobrze. Też mam okno na podwórko. Poproszę tylko, aby moje
          sąsiadki, załaniały żaluzje jak wychodzą z kapieli :-))Co ja gadam???

Mam słabe ciśnienie wody, mieszkam na 6 piętrze, chyba powinienem to zgłosić.
          Plus, że nie słyszę hałasu ulicy.
          • Gość: vvako Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 01.12.03, 23:35
            teraz to juz po wszystkim najlepsze byly miesiace kiedy w oknach nic nie bylo
            ale lozka juz byly :-)
    • Gość: Adam Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: 213.77.20.* 01.12.03, 10:15
      Cieszmy się, cieszmy... póki jeszcze nie mamy takich problemów jak bracia z
      Poleskiej. Wszystko przed nami? Oby nie.
      Co tam MPEC, obmiary z 3 cm tynkiem,problemy z zamknięciem okna balkonowego -
      mówię wam Cieszcie sie bracia...

www.wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/318210.html
      • Gość: ewa Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: 213.25.141.* 02.12.03, 08:19
        ten link nie działa!!!!!
        • Gość: adam Dach-Bud Sufit na głowie IP: 213.77.20.* 02.12.03, 13:38
          U mnie działa. Jego treść jaka poniżej.
          Sufit na głowie

Poniedziałek, 24 listopada 2003r.

WROCŁAW - Boję się! - mówi Anna Franas. W jej łazience, z sufitu oderwał się 70-
          kilogramowy płat tynku. Chwilę wcześniej kobieta kąpała tam swoje
          trzymiesięczne dziecko. Na osiedlu DachBudu przy ul. Poleskiej to nie był
          jedyny taki przypadek. - Nic groźnego się nie stało - próbuje uspokajać
          Stanisław Pomianek, dyrektor techniczny DachBudu. - To bzdury, co on mówi! -
          denerwują się mieszkańcy.

W środę, 19 listopada, Anna Franas pierwszy raz kąpała swą 3-miesięczną córkę
          Olę w nowej łazience. Później położyła dziecko spać i poszła do kuchni.
          Wtedy...
          - Jakby ktoś w łazience iskry krzesał! - wspomina pani Anna. - Chciałam wejść
          do środka, ale coś mnie powstrzymało - mówi. Miała szczęście. Chwilę później z
          sufitu urwał się 70-kilogramowy kawał tynku. Niektóre jego fragmenty ważyły po
          kilka kilogramów! Rozbiły deskę klozetową, porysowały szafki i pralkę.
          - A gdyby tak to wszystko stało się kilkanaście minut wcześniej, kiedy kąpałam
          Olę? - denerwuje się Anna Franas.

Niech pani przesunie kołyskę

Następnego dnia z administracji przyszedł inspektor. Potwierdził oderwanie
          odparzonego tynku sufitowego na całej długości i zalecił dzwonić do wykonawcy.
          Franasowie bali się spać w domu, więc nocowali u znajomych. Następnego dnia
          przyjechała wezwana ekipa Dach-Budu (właścicielem firmy jest były kandydat na
          senatora, honorowy konsul Bułgarii Jan Chorostkowski), wykonawcy budynku.
          Zebrali w łazience kilka wiader gruzu.
          - Nic się nie stało - bagatelizowali. - Dom jest bezpieczny. Ich zapewnienia
          nie wystarczyły. Franasowie zażądali kontroli. Kilkakrotnie dzwonili do
          DachBudu, ale bez skutku.
          - W końcu zagroziłam prokuratorem - wspomina Anna Franas. - Dopiero wtedy
          przyjechał sam dyrektor techniczny firmy.
          - Sprawdziliśmy sufity metodą słuchową - tłumaczył nam dyr. Stanisław Pomianek.
          Tak nazywa się fachowo zwykłe opukanie tynku młotkiem. W czterech miejscach
          słychać głuchy odgłos. Jedno z tych miejsc było tuż nad kołyską córki pani
          Franas. Żarty się skończyły.
          - Niech pani przesunie kołyskę! - dyr. Pomianek znalazł złoty środek. Nie było
          nawet mowy o lokalu zastępczym. Następnego dnia w podejrzanych miejscach
          wykonano odwierty.
          - Niebezpieczeństwa nie ma - stwierdzili robotnicy.

Spadające tynki

- Przez cały czas wmawiali nam, że taki wypadek zdarzył się tylko u nas - mówią
          Franasowie. - To jedyny wypadek na taką skalę. Wcześniej słyszałem, że w innych
          mieszkaniach dwa czy trzy razy urwały się niewielkie fragmenty tynku. To nic
          groźnego - zapewniał nas dyr. Pomianek.
          - To nieprawda - mówi tymczasem Grzegorz Wróbel, członek zarządu wspólnoty
          mieszkaniowej osiedla przy ul. Poleskiej. - Takich wypadków było dużo więcej! W
          jednym z mieszkań urwał się cały sufit w kuchni!
          U sąsiadów Franasów także oberwał się tynk. W sypialni. Na szczęście nikogo nie
          było wtedy w domu. Podobne zdarzenie miało miejsce w bloku obok. O tych
          przypadkach wiemy. Czy było więcej wypadków - okaże się za kilka dni, gdy po
          nagłośnieniu sprawy zaczną mówić inni ludzie.
          - DachBud zobowiązał się pisemnie, że do końca listopada usunie usterki - mówi
          Grzegorz Wróbel. - Rozumiem przez to, że zerwą niebezpieczną warstwę tynku i
          położą nową.

Nie wymienią!

Po rozmowie z nami, dyr. Pomianek jeszcze raz odwiedził rodzinę Franasów.
          - Powiedział, byśmy oszacowali straty, a jego firma je pokryje - opowiada Anna
          Franas. - Wcześniej nie chcieli się na to zgodzić.
          - Cały czas robimy przeglądy - dyr. Pomianek nie traci doskonałego
          samopoczucia. Nie oznacza to jednak wymiany tynku.
          -Jeśli nie zerwą wadliwych tynków, pójdziemy do sądu - zapewnia Grzegorz Wróbel.
          Najgorsze, że wciąż nie wiadomo, czy mieszkańcy bloków przy ul. Poleskiej są
          bezpieczni we własnych domach. Franasowie wciąż się boją...

--------------------------------------------------------------------------------

Brakoróbstwo!
          * Jacek Miller
          * wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego
          To dowodzi ewidentnego brakoróbstwa! Sprawa kwalifikuje się do wszczęcia
          postępowania przed rzecznikiem odpowiedzialności zawodowej. Jeśli kierownik
          budowy stwierdził, że wszystkie prace zostały wykonane zgodnie ze sztuką
          budowlaną, a inspektor nadzoru odebrał budynek, oznacza to, że kierownik
          poświadczył nieprawdę. Może się to skończyć nawet odebraniem mu prawa do
          wykonywania zawodu!

Marcin Gąsiorowski - Gazeta Wrocław
          • Gość: MAREK Re: Dach-Bud Sufit na głowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 15:13
            Miałem wątpliwą przyjemność mieszkać na waszym osiedlu przy ul.Poleskiej.
            Moje mieszkanie nie posiadało spoin w bloczkach z których zostalo wybudowane.
            Szczeliny w murze były na 6-10 mm.Ściany przemarzały,pleśniały z okien lała się
            woda.Ale pan Pomianek znalazł złoty środek-nie podlewać tak bardzo kwiatów.
            Dokonaliśmy ekspertyz,skuto nam tynki i zalecono środek pleśniobójczy.Po skuciu
            tynków przez szczeliny do mieszkania przedostawał się wiatr.Rozpoczęła się
            wojna,która doprowadziła do tego że DACH-BUD odkupił od nas mieszkanie.Nie
            dajcie się , róbcie jak największy chałas niech ludzie wiedzą co się kryje pod
            hasłem NAJTAŃSZE MIESZKANIA WE WROCŁAWIU.Rzeczoznawca poradził żeby mieszkanie
            zburzyć i postawić od nowa.
            • Gość: mela Re: Dach-Bud Sufit na głowie IP: 212.244.129.* 12.03.04, 10:59
              W zwiazku z tym ,ze mam podobna sytuacje w swoim nowym mieszkaniu kupionym od
              Dachbudu tynki juz nam skuwano zastosowano srodek plesniobojczy - nie pomoglo
              rzeczoznawca oplacony przez Dachbud robil ekspertyze w mieszkaniu ( ktorej
              niestety nie moga zobaczyc -Dachdud nie chce mi jej udostepnic )
              mam pytanie o namiar na rzeczoznawce, ktory moglby przeprowadzic niezalezna
              ekspertze i wydac opinie?
              • Gość: Olo Re: Dach-Bud Sufit na głowie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.04, 12:14
                A mozna wiedziec w ktorym obiekcie kupilas mieszkanie?
                • Gość: mela Re: Dach-Bud Sufit na głowie IP: *.core.lanet.net.pl / 62.111.217.* 13.03.04, 18:12
                  mieszkanie kupilam na Obornickiej
    • Gość: cromwell Re: KROMER - Dach Bud - uwaga mieszkańcy !!! IP: *.dlugoleka.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 08:09
      Na Kromera obok bramy 27 (budynek Dachbudu) od strony jezdni jest
      Nowy bankomat PKO BP !!!

Wczoraj ruszył !

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka