Gość: as IP: *.lanet.net.pl 21.03.09, 14:04 byl ktos ? cos ciekawego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość 12 Re: targi w orbicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 14:40 Byłam ale nic ciekawego a ludzi bardzo dużo ,że nie można z nikim dokładnie porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: targi w orbicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.09, 19:10 rowniez bylem. sporo wystawcow, ale nic konkretnego sie nie dowiedzialem. Te same informacje mozna spokojnie dostac na maila (oferta, standard wykonczenia). No o ten tlok, duzo mlodych ludzi, dzieci. Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
kokoszkam Re: targi w orbicie 21.03.09, 20:31 Tez nic nowego tam sie nie dowiedzialam... wszystkie informacje mozna znalezc na stronach developerow.... bylo ciasno,duzo ludzi .. nie wiem czy organizowanie takich targow (w dobie internetu:) )ma jeszcze sens... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa totalna strata czasu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.09, 12:09 Ludzie nie idzcie na te targi. Totalna strata czasu. Wszyscy sprzedaja swoje palace i apartamenta w targowo-promocyjnych cenach za jedyne 6500-7000 mkw. To jeszcze nie ten czas zeby kupowac a informacji zadnych nie zdobedziecie bo gapiow co przyszli szukac mieszkan w cenach kryzysowych od groma. Cen kryzysowych niestety nie widac - sa jedynie te z zeszlego roku. Deweloperka jeszcze nie przemyslala sprawy. Wizyta na targach wyglada mniej wiecej tak: - tracisz godzine na dojazd i znalezienie miejsca do zaparkowania - wchodzisz za dyche i uderza Cie duchota tlumy - podchodzisz do pierwszego stanowiska tlok, drugiego tlok, trzeciego tlok... trzydziestego tlok. - po jakis 40 minutach wychodzisz z rekoma pelnymi makulatury z rewelacjami typu "apartamenty juz od 6500 mkw" żal.pl Chcesz kupic mieszkanie - czekaj conajmniej do konca roku! Az deweloperzy sie obudza ze snu ziomowego a lato przyniesie kolejna fale bankructw i upadlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: totalna strata czasu 22.03.09, 12:13 No to zastanawia mnie to po co robia takie targi, promocji brak, tylko samych gapiow pelno, dobrze ze sie nei ruszylem, szykuje sie na hale ludowa za 2 tygodnie, moze cos sie wtedy ruszy, dev zobacza co daly im te targi, jak sprzedaz ruszyla to zostana przy swoim, jak nic nei drgnie to moze pomysla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa to nic nie da ale trzeba uwazac bo... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.09, 12:50 ..bo biorac pod uwage obecna sytuacje w gospodarce smiem twierdzic ze wiekszosc deweloperow (a widac to po ogloszeniach, ofertach, targach) nie jest zainteresowana jakakolwiek sprzedaza tylko chce nadal łowic jeleni zeby splacali ich dlugi. Wiekszosc z tych wystawcow to slawetne juz na forum gazety "firmy robiace ludzi w chu..a" z dziurami w ziemii i terminami oddania za pol roku i milymi paniami zapewniajacymi "oczywiscie zdazymy". To trzeba byc kretynem zeby uwierzyc w te bajki. Dlatego poki co nie intereuje ich obnizanie cen bo jak juz "krasc to miliony". Wiekszosc z tych mieszkan nigdy nie bedzie oddana a ludzie ponownie zrobieni w bambuko. Takie targi to kolejna okazja zeby nabrac kilku jeleni co wezma kredyt a deweloper tym samym ciagnac jeszcze "przez chwile" zmniejszy dlug w banku a upadlosc oglosi po nastepnych targach zostawiajac ludzi na lodzie z krecha na 30 lat. LUDZIE CZEKAJCIE nie bedzcie glupi. Kryzys dopiero sie zaczyna i dopiero na koniec roku jak juz padna cwaniaki wyjdzie, kto sprzedaje mieszkania a kto jedynie marzenia na obrazku i makiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: to nic nie da ale trzeba uwazac bo... IP: 77.79.192.* 22.03.09, 15:53 Jezeli chca budowac niech to roba za swoje pieniadze i sprzedaja mieszkania dopiero po uzyskaniu pozwolenia na zasiedlenie i okresleniem do jednego miesiaca terminu pdpisania aktow notarialnychi placa kary ,ich problem jak chca zarabiac skad wezma na to srodki a nie plac a pozniej chodz i sie pros a ich prawnicy pracuja nad tym aby kupujacy nie mogl miec za duzo roszczen jak sie nie wywiaza .Sa calkiem ciekawe oferty na rynku wtornym i jest w czym wybrac ,takze to czy zaczna swoje nowe inwestycje i zlapia kolejnych naiwnych placacych za dziury w ziemi to tylko ich problem juz .Moze ten kryzys nauczy sprzedajacych ,ze czas kokosow i naiwnych klientow juz sie skonczyl a kupujacy nie beda lapac wszystkiego i poczekaja z zakupem az beda mogli obejrzec to co kupuja a umowa zabezpiecza ich prawa a nie przekrety developerow tylko na placenie im z gory.Nie chodzi nawet o cene bo do nich nadal nie dociera ,ze nie dotrzymuja warunkow zawartych w umowach i latami dochodzi sie w sadzie rozszczen o bledy budowlane i odszkodowania ,zawsze im sie z gory nalezy ,nigdy pomimo ogromnych marz nie stac ich na rzetelnosc jeszcze. Niech sie wyprzedja jak chca splacic swoje kredyty ,skorzystaja Ci co maja gotowke lub zdolnosc kredytowa a pozniej niech zaczna byc uczciwi i zadbaja o klienta jesli chca w tej braznzy zarabiac nadal.Moze teraz klient nareszcie zacznie miec cos do powiedzenia. Trzeba poczekac na dalsze spadki cen a pozniej zaplacic nawet nieco drozej za mieszkanie ale w inwestycji juz wybudowanej po to aby zmusic developera do oddania mieszkania w terminie i bez wad a nie pisma z kolejnym zadaniem zaplaty bo maja taka umowe . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasandra Re:Jaaa-podpisuję sie pod tym co napisał(a)eś IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.09, 18:29 a co do targów....żenada......nic ciekawego, zero konkretnych informacji i oczywiscie zero profesjonalnych odpowiedzi. STRATA CZASU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bullet Re:Jaaa-podpisuję sie pod tym co napisał(a)eś IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.03.09, 21:44 ja bylem na targach i mi sie podobalo. moze dlatego ze mialem troche inne nastawienie, tzn nie oczekiwalem ofert typu: "witamy pana serdecznie, cieszymy sie, ze zdecydowal sie pan przyjechac i uratowac nas od kryzysu. Dlatego aby sie odwdzieczyc damy panu mieszkanie za 2k PLN za metr i rozlozymy to na raty zero procent na 70 lat" odnosze wrazenie, ze wiele osob tego wlasnie oczekiwalo po tych targach. mnie sie podobalo nie bylo wszystkich developerow ale i tak znalazlem interesujace mnie inwestycje w dobrych cenach Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re:Jaaa-podpisuję sie pod tym co napisał(a)eś 22.03.09, 22:46 > nie bylo wszystkich developerow ale i tak znalazlem interesujace mnie inwestycj > e > w dobrych cenach Chyba jak "inwestowales" w znajomosc na stoisku obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa ale problem jest glebszy - plajta dewelopera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.09, 23:04 Kryzys przyniosl niestety glebszy problem. Wyobrazcie sobie, ze sa deweloperzy, ktorzy sprzedaja juz wybudowane, juz sie mozna wprowadzac. Niestety byly to inwestycje rozpoczete 2 lata temu, kiedy zaden deweloer cwaniak nie dawal aktow notarialnych. I teraz przyklad: Deweloper buduje blok w bumie. Blok stoi juz pol roku, ludzie mieszkaja ale nie maja aktow wlasnosci ani umow wstepnych w postaci aktow bo przeciez w bumie zadden deweloper nie dawal. Deweloper zalicza teraz w kryzysie plajte - ludzie laduja na bruku z kredytami do splacenia przez najblizsze 30 lat. Wiec jak sie chce kupowac od dewelopera teraz to nie dosc, ze wybodowane to tylko z aktem notarialnym albo odrazu wpisem do ksiegi wieczystej. Inaczej w kazdej chwili mozna zaliczyc wylot na bruk. Wiekszosc deweloperow tych mniejszych juz ma problemy finansowe, juz ledwo zipia ale sprzedaja dalej. Ludzie wlaczcie troche myslenie i nie kupujcie teraz mieszkan. To najgorszy okres bo ceny nadal z kosmosu a dochodzi coraz bardziej realne ryzyko upadlosci dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
donatexik Re: ale problem jest glebszy - plajta dewelopera 21.08.14, 10:15 Kiedy deweloper bankrutuje to problem mają tylko nabywcy nieruchomości. Prawo posiada luki, które deweloperzy skrzętnie wykorzystują przy zakupie mieszkania przez klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: to nic nie da ale trzeba uwazac bo... IP: 195.136.151.* 23.03.09, 12:33 dziwią mnie te wasze wypowiedzi... widocznie nieźle się przejechaliście na jakimś deweloperze... no cóż, jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą d..pę ja ze swojego dewelopera jestem zadowolony pomimo że jak kupowałem mieszkanie to wylewali fundamenty, odbiór już za 5 miesięcy, budynek na ukończeniu. jak się interesujesz deweloperem i inwestycjami - tak kupujesz. pozdrawiam frustratów. a w temacie targów - to na prawdę te same informacje można w necie znaleźć, jak deweloper będzie chciał obniżyć cenę to to zrobi i zareklamuje i bez targów, więc popieram że targi w dobie internetu to strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriskros Re: to nic nie da ale trzeba uwazac bo... IP: *.comarch.com 23.03.09, 12:46 Ja osobiscie nie bylem na targach, był tam jednak moj znajomy i pytalem go czy rzeczywisicie bylo tak ze przyszła banda jelonków i chciala popatrzec czy czasem nie bedzie mieszkan po 2000/m2 ;) No i zdziwiła mnie jego odpowiedz. Powiedzial mi ze ludzie zawierali naprawde duzo tranzakcji,sam byl swiadkiem podpisywania kilku umów na naprawde niemałą kasę. Oczywiscie odrazu pomyslalem ze moze to ludzie podstawieni przez samych dev ale to juz chyba nie te czasy ;) Takze juz sam nie wiem co o tym wszystkim sadzic, czy racje maja osoby typu "Jaa" ktore strasza wszystich na forum i ogolnie wieszcza koniec swiata czy moze jednak nie jest tak zle z tym naszym rynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu 30 la IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.09, 18:03 Nie wieszcze konca swiata ale koniec banki nieruchomosciowej i eldorado dla cwaniakow deweloperow. Poki debile brali dziury w ziemii specjalnie nie trzeba bylo sie wysilac. Wystarczylo zalozyc spolke nazwac sie development i ludzie sami "bo bank dal" pchali siano takim ynwestorom na konto. Dzis jest kryzys tacy deweloperzy zaczynaja plajtowac bo okazalo sie ze to nieco trudniejszy biznes. nagle okazuje sie, ze ten kredyt co to pan "doradca finansowy" polecal z frankiem po 2,10 to wcale nie taki korzyystny a te mieszkania co to zaczynali budowac rok temu jakos budowac sie nie chca. Czy wy jestescie gupi czy jacy? Plajtuje deweloper za deweloperem. Moze jeszcze nie jest o tym glosno bo narazie plajtuja najmniejsi jednak niedlugo zaczna tez ci wieksi a wtedy zacznie sie lament, placz i zgrzytanie zebow. To nie koniec swiata tylko nauczka na 30 lat splacania kredyty - chialbys? bo ja nie. A polaki gupie ida na targi i w ciemno podpisuja umowy. No co za idiota podpisuje umowe na targach gdzie ma nad glowa tysiace osob? Zamiast isc do biura. No chyba ze go nabrali na super oferte cenowa. Dzis dzien to naprawde slaby moment na kupno chaty od dewelopera, ktory lada dzien moze splajtowac. Chyba ze z rynku wtornego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriskros Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.09, 19:19 >Plajtuje deweloper za deweloperem< mogl bys podac jakies konkretne przyklady? poza Leopardem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.chello.pl 23.03.09, 20:37 chcesz przyklad ? nie jestem z wrocka ale proszę lista dev z gdańska BYŁEM i Widziałem na miejscu wybouowane nieukończone mieszkania i mieszkających w syfie ludzi, których wyrzuca syndyk - Gdańsk Zakoniczyn AD 2009, i tak tylko DEBIL podpisuje umowę na targach gdy nie ma możliwości negocjacji/sprawdzenia dev/przymyślenia na spokojnie bo bije tłum ° Spółdzielnia Mieszkaniowa Inwestycja z Gdańska, ° DF Invent Sp. z o.o. z Sopotu, ° DEVENOR Usługi Budowlane Pod Klucz Sp. z o.o. z Gdańska ° PIK Investbud z Gdańska, ° Kompania Budowlana Sp. z o.o. z Gdyni ° Konkret Towarzystwo Budownictwa Społecznego z Gdańska, ° WOJ BUD z Tczewa, ° Spółdzielnia Mieszkaniowo-Lokatorsko-Własnościowa Żuławy w Cedrach Wielkich, ° Zakład Budowlano-Remontowy REMBUD z Nowego Dworu Gdańskiego. ° Trójmiejskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego Sp. z o.o. z Gdyni. więcej na www.gnp.pl/_bankructwa_deweloperow,1,1,217.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriskros Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.09, 22:38 no fakt na pomorzu masakra:/ mam nadzieje ze na dolnym slasku bedzie troche spokojniej. A co do podpisywania na targach to moze wlasnie ktos sobie upatrzyl i dokladnie przeanalizowal w domu co chce kupic a podpisal umowe na targach liczac wlasnie na jakies bonusy;) ale ok nic juz nie mowie bo zaraz zostane posadzony o zmowe z developerami itp. pozyjemy zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 00:09 Pracuje w branzy reklamowej. W czasach bumu (jakis rok niecaly temu) nasza agencja obslugiwala 4 deweloperow - mniejsze firemki, ktore porobily z siebie sp zoo, my im zrobilismy ladne foldery z projektami i zdjeciami makiet, szli z tym do banku, dostawali kredyty na inwestycje a dzis zaden z nich juz nie istnieje. Wybacz ale z przyzwoitosci nie podan nazw tych klientow. Musisz uwierzyc na slowo albo tez nie uwierzyc. Ja tam swoje wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriskros Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.comarch.com 24.03.09, 10:32 Tu akurat sie z Toba zgadzam. Kupować trzeba z głową. Ja swoje mieszkanie kupilem na 3 miesiace przed zakonczeniem budowy u developera ktory buduje we Wrocławiu chyba od 20 lat po praktycznym "przeczesaniu" wszystkich informacji na jego temat w necie sprawdzeniu KW, spawozdania itp. W życiu nie zdecydowal bym sie na zadna firme typu "Kowalski & syn" isniejaca od kilku lat ktora moze sie pochwalaic jedna plombom w obornikach śląskich;) Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu 23.03.09, 20:01 Gość portalu: Jaa napisał(a): > Poki debile brali dziury w ziemii specjalnie nie trzeba > bylo sie wysilac. Wystarczylo zalozyc spolke nazwac sie development i ludzie > sami "bo bank dal" pchali siano takim ynwestorom na konto. Dzis jest kryzys tac Czytam i jakoś nie wierzę w Twój obiektywizm. Ja poniekąd Cię rozumiem i pod niektórymi stwierdzeniami bym się nawet podpisał, ale nie rozumiem tego nadmiernego jadu. Jeśli jesteś pewny, że tak będzie, jak piszesz, to wyraź to w innym tonie. Przecież na dziś nie każda inwestycja to dziura, a wręcz przeciwnie - końcówka Triada Dom prz Spiżowej, Gant w kilku miejscach itd. > deweloperzy zaczynaja plajtowac bo okazalo sie ze to nieco trudniejszy biznes. Skoro trudny przy nadmuchanych cenach, to jak trudny będzie przy niewielkiej marży? > Czy wy jestescie gupi czy jacy? Plajtuje deweloper za deweloperem. Czemu głupi? Bo developerzy plajtują, to ludzie są głupi? > A polaki gupie ida na targi i w ciemno podpisuja umowy. No co za idiota > podpisuje umowe na targach gdzie ma nad glowa tysiace osob? A jeśli ktoś podpisał na gotowe do odbioru? Takich jest naprawdę setki, choc cena może nie pasowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu 23.03.09, 21:27 fido1979 napisał: > Czytam i jakoś nie wierzę w Twój obiektywizm. Ja poniekąd Cię > rozumiem i pod niektórymi stwierdzeniami bym się nawet podpisał, ale > nie rozumiem tego nadmiernego jadu. Jeśli jesteś pewny, że tak > będzie, jak piszesz, to wyraź to w innym tonie. Przecież na dziś nie > każda inwestycja to dziura, a wręcz przeciwnie - końcówka Triada Dom > prz Spiżowej, Gant w kilku miejscach itd. Fido nie dziwie sie koledze jego irytacji, bo tez pod wiekszoscia sie podpisuje, a kazdy kto chce kupic chce to zrobic szybko i za niska cene, a deweloper, jak go to strasznie nei cisnie to nie sprzedaje byle sprzedac tylko sie bawi z klientem, i jak wiesz zawsze pojedyncze sztuki sprzeda, bo coniektorzy maja cisnienie zeby kupic i to jest normalne, ale jak bedzie sie bank od dew upominal o splacenie kredytu do konca to wtedy sie chyba zacznie (na to licze) > Skoro trudny przy nadmuchanych cenach, to jak trudny będzie przy > niewielkiej marży? Fido marze beda mieli dalej dobra, spada cena ziemii a koszty robocizny zaczynaja wracac do normlanosci i koles na budowie juz po 5 kola nei bedzie zarabial wszyscy tna koszty, nie bedzie aut sluzbowych, jest nadmuchany kryzys. Ja mialem przyklad domar dev jak chcieli mi wcisnac mieszkanie za 6500 i tow promocji(jeszcze zanim zaczeli budowac) a teraz juz jest po 5500 i wydaje mi sie ze stratni na tym z pewnoscia nie beda > > > Czy wy jestescie gupi czy jacy? Plajtuje deweloper za deweloperem. > Czemu głupi? Bo developerzy plajtują, to ludzie są głupi? > Na terenie wroclawia jak do tej pory nei wdac bankructw,ael kto wie > > A polaki gupie ida na targi i w ciemno podpisuja umowy. No co za > idiota > > podpisuje umowe na targach gdzie ma nad glowa tysiace osob? > A jeśli ktoś podpisał na gotowe do odbioru? Takich jest naprawdę > setki, choc cena może nie pasowac. Fido wydaje mi sie ze to podpisywanie umow na targach to dobry "chlyt malketingowy" ;) maja kogos kto napewno kupuje to prosze go zeby podpisal na targach to dorzuca mu do tego kuchenke elektryczna do kuchni gratis. Tez uwazam ze zaden madry nie podpisuje teraz umow na dziury w ziemii, a sami dev(patrz jotbe jak sie nei myle) sami zachecaja klientow aby w dobie kryzysu kupowac tylko gotowe(no bo pewnei tylko takie maja ;)) rynek wroci do normy, ale pomimo mojego wczesniejszegoi optymizmu widze ze to nie bedzie tak szybko jka chcialem, jednka do konca roku trzeba bedzie poczekac pozdrawiam dyskutujacych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu 23.03.09, 23:39 zaje_gazeta napisał: > Fido > nie dziwie sie koledze jego irytacji, bo tez pod wiekszoscia sie podpisuje, a > kazdy kto chce kupic chce to zrobic szybko i za niska cene, a deweloper, jak go > to strasznie nei cisnie to nie sprzedaje byle sprzedac tylko sie bawi z > klientem, i jak wiesz zawsze pojedyncze sztuki sprzeda, bo coniektorzy maja > cisnienie zeby kupic i to jest normalne, ale jak bedzie sie bank od dew upomina > l > o splacenie kredytu do konca to wtedy sie chyba zacznie (na to licze) Może Cię zaskoczę, ale też poniekąd do tej grupy należę, ale podobnie nie wierzę w rychły spadek do 4 k. W sumie trąbi się o tym od końca 2007 i na razie aż takiej zwały brak. > Fido marze beda mieli dalej dobra, spada cena ziemii a koszty robocizny > zaczynaja wracac do normlanosci i koles na budowie juz po 5 kola nei bedzie > zarabial wszyscy tna koszty, nie bedzie aut sluzbowych, jest nadmuchany kryzys. > Ja mialem przyklad domar dev jak chcieli mi wcisnac mieszkanie za 6500 i tow > promocji(jeszcze zanim zaczeli budowac) a teraz juz jest po 5500 i wydaje mi > sie ze stratni na tym z pewnoscia nie beda Oczywiście, że tak! Akurat na Domar też zawiesiłem oko, ale na razie stoi. Owszem, jest te 5550, ale nie ulegajmy aż tak mitom. Który developer we Wrocku kupił drogo ziemię poza LC Corp.? Przecież większość kupowała przed boomem! Niektórzy meli marże arcyzłodziejskie, a niektórzy po prostu duże, nawet jak na czasy rozdmuchanej konsumpcji (jedni zarobili więcej, inni mniej, ale nie generalizowałbym, że wszyscy minimum 50% marży). Znasz jakiś przykład tej drogo kupiuonej ziemii? W Warszawce się zabijali, ale u nas? Może Angel Wings, nie wiem. Generalnie część, jak WPB czy Wrobis budowali na działkach z użytkowaniem wieczystym! Myślę, że sporo developerów tak robiło - jak znacie jescze jakieś inwestycje tego typu, to napiszcie. Moim zdaniem marże się zmniejszą po prostu, a nielivczni kupili ziemie na górce we Wrocku. > > > > Na terenie wroclawia jak do tej pory nei wdac bankructw,ael kto wie Kto ma zbankrutować? Dachbud? Prztrwał już kryzys, ma własną ziemie na kolejne inwestycje, własną cegielnie i sam sobie buduje. Gant? Przy Opolskiej nawet nie ma przepływowych liczników c.o., więc przyciął na tyle, że sztuką byłoby to roztrwonić. Inni, typu Milart, WPB, Wrobud, Triada, jhakoś nie widzę wielkich szans na to. Nie będę wymieniał tych pojedynczych inwestycji, jednorazowych inwestorów, bo one mogą rzeczywiście być zagrożone, a i nie chcę prokuratora na głowie ;) > Fido wydaje mi sie ze to podpisywanie umow na targach to dobry "chlyt > malketingowy" ;) maja kogos kto napewno kupuje to prosze go zeby podpisal na > targach to dorzuca mu do tego kuchenke elektryczna do kuchni gratis. Fakt, znam osobę, która dzięki temu dostała miejsce postojowe gratis. > Tez uwazam ze zaden madry nie podpisuje teraz umow na dziury w ziemii, a sami > dev(patrz jotbe jak sie nei myle) sami zachecaja klientow aby w dobie kryzysu > kupowac tylko gotowe(no bo pewnei tylko takie maja ;)) Dokładnie, jeśli ktoś ma presję na mieszkanie i ma zdolność na franciszka i uda mu się uzyskać niewielką do obecnych warunków marżę, to sam bym wziął gotowca (przy spełnieniu wszystkich wymienionych). Odpadam jednak ze względu na brak presji i obecny kredyt - nie jestem samobójcą, by wchodzić do obecnego w pełny drugi ;) > rynek wroci do normy, ale pomimo mojego wczesniejszegoi optymizmu widze ze to > nie bedzie tak szybko jka chcialem, jednka do konca roku trzeba bedzie poczekac Podpisuję się, ale stawiam, że to będzie raczej data środek 2010 lub koniec 2010, chyba że zwała będzie w gospodarce nagła. > pozdrawiam dyskutujacych ;) ja również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 00:30 > generalizowałbym, że wszyscy minimum 50% marży). Znasz jakiś > przykład tej drogo kupiuonej ziemii? We wrocku GANT na Kamiennej ponoc tak wtopil, ze teraz tam sprzedaja miejsca parkingowe w garazu podziemnym za 43 tysiace a metr mieszkania za 7400. Jak zadzwonilem to az zapytalem czy w tym garazu maja zlote klamki albo czy to garaz z telewizorem. Niestety kilka wtop bylo w tym bumie a teraz mimo super promocji sprzedaje sie jak krew z nosa. Chociaz na tej kamiennej startowali z cenami od 9 kola. Jednak 7400mkw i 43 kola garaz to nadal chora cena dla chorych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu 24.03.09, 08:24 fido1979 napisał: > Oczywiście, że tak! Akurat na Domar też zawiesiłem oko, ale na razie > stoi. Owszem, jest te 5550, ale nie ulegajmy aż tak mitom. Który > developer we Wrocku kupił drogo ziemię poza LC Corp.? Przecież > większość kupowała przed boomem! Niektórzy meli marże > arcyzłodziejskie, a niektórzy po prostu duże, nawet jak na czasy > rozdmuchanej konsumpcji (jedni zarobili więcej, inni mniej, ale nie > generalizowałbym, że wszyscy minimum 50% marży). Znasz jakiś > przykład tej drogo kupiuonej ziemii? W Warszawce się zabijali, ale u > nas? Może Angel Wings, nie wiem. Generalnie część, jak WPB czy > Wrobis budowali na działkach z użytkowaniem wieczystym! Myślę, że > sporo developerów tak robiło - jak znacie jescze jakieś inwestycje > tego typu, to napiszcie. Moim zdaniem marże się zmniejszą po prostu, > a nielivczni kupili ziemie na górce we Wrocku. Nie jestem pewny na 100% tego co pisze, ale wg mnei goe grupa na dyrekcyjnej kupila dzialke na gorce tego jestem raczej pewny > Kto ma zbankrutować? Dachbud? Prztrwał już kryzys, ma własną ziemie > na kolejne inwestycje, własną cegielnie i sam sobie buduje. Gant? > Przy Opolskiej nawet nie ma przepływowych liczników c.o., więc > przyciął na tyle, że sztuką byłoby to roztrwonić. Inni, typu Milart, > WPB, Wrobud, Triada, jhakoś nie widzę wielkich szans na to. Nie będę > wymieniał tych pojedynczych inwestycji, jednorazowych inwestorów, bo > one mogą rzeczywiście być zagrożone, a i nie chcę prokuratora na > głowie ;) No tak sie zastanwailaem nad murapolem i tymi mniejszymi developerami > Fakt, znam osobę, która dzięki temu dostała miejsce postojowe gratis. > Dokładnie, jeśli ktoś ma presję na mieszkanie i ma zdolność na > franciszka i uda mu się uzyskać niewielką do obecnych warunków > marżę, to sam bym wziął gotowca (przy spełnieniu wszystkich > wymienionych). Odpadam jednak ze względu na brak presji i obecny > kredyt - nie jestem samobójcą, by wchodzić do obecnego w pełny > drugi ;) > > > rynek wroci do normy, ale pomimo mojego wczesniejszegoi optymizmu > widze ze to > > nie bedzie tak szybko jka chcialem, jednka do konca roku trzeba > bedzie poczekac > > Podpisuję się, ale stawiam, że to będzie raczej data środek 2010 lub > koniec 2010, chyba że zwała będzie w gospodarce nagła. > > > pozdrawiam dyskutujacych ;) > ja również ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.03.09, 09:26 fido1979 napisał: > podobnie nie wierzę w rychły spadek do 4 k. :) już nie do 5tys.???? :) i nie w rychły ale to możliwe ,co ? hehehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu 24.03.09, 10:49 Gość portalu: jarek napisał(a): > :) już nie do 5tys.???? :) > i nie w rychły ale to możliwe ,co ? > hehehe:) Wciąż do 5 tys. na dobre lokalizacje, czytaj Jarek co pisałem kiedyś dokładnie. Dopisywałem jeszcze, że dwupokojowe, bo jak wiemy metr w dużych jest z reguły tańszy. A co do 4 tys., to taka kwota zawsze była możliwa, ale nie o tym pisałem, zakładając się z Tobą, bo gdy nawet tamto pisałem, to DachBud przy Litewskiej już miał za 4900, więc musiałbym wtedy liczyć na stabilizację, a pisałem o jakichś tam spadkach. Kiełczów akurat do dobrych lokalizacji nie należy moim zdaniem (choć mógłbym tam mieszkać). Jesli się pomylę w swoim amatorskiej prognozie, to postawię Ci skrzynkę piwa - tak jest zapisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: podpisz umowe i strac to co zarobisz w ciagu IP: *.wroclaw.mm.pl 24.03.09, 11:23 > Kto ma zbankrutować? Dachbud? Prztrwał już kryzys, ma własną ziemie > na kolejne inwestycje, własną cegielnie i sam sobie buduje. Pojedz do Kamienia. DachBud stawia tam juz osiedle domow jednorodzinnych, fundamenty powylewane, buduja sobie, niektore juz maja krokwie, osiedle sie tworzy, a oni nawet nie zaczynaja jakos tego szerzej reklamowac, ani jeszcze nie ma ofert sprzedazy. Takze sie da w czasach kryzysu :) Ciekaw jestem jakie ceny beda za te domy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa bo Polak poprostu gupi jest i tyle IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 00:24 > nie rozumiem tego nadmiernego jadu. Jeśli jesteś pewny, że tak > będzie, jak piszesz, to wyraź to w innym tonie. Przecież na dziś nie > każda inwestycja to dziura, a wręcz przeciwnie - końcówka Triada Dom > prz Spiżowej, Gant w kilku miejscach itd. Mysle ze to w jakim tonie sa moje wypowiedzi to moja sprawa. Ja tylko uwazam ze kupno mieszkania dzis to bardzo duze ryzyko a banke nieruchomosci oraz chore ceny napompowalo stado debilnych polakow co bezmyslnie owczym pedem szlo do banku "bo dawal" i kupowali "dziury w ziemii". Nie wiem jak to wyglada dzis ale apropos Ganta to na Kaszubskiej ludzie czakali na akty cos kolo 2 lat i szczerze nie wiem czy juz je dostali. Teraz wyobraz sobie sytuacje, ze Gant pada. Co z tymi ludzmi? Na bruk? Przeciez oficjalnie to nie ich mieszkania. A niestety to Panstwo jest rzadzone przez kolejnych debili nazywanych rzadem, ktory do tej pory prawnie nie zabezpieczyl tego typu sytuacji chociaz wszem i wobec wiadomo, ze dewleoperka robi ludzi tak w ch..a ze sie w glowach nie miesci. Kolejny taki przyklad: Murapol na Piotrkowskiej. Cala gratka wylepiona ich ofertami, u posrednikow tez. Termin oddania 1 kwartal 2010 a na Piotrkowskiej wielka dziura z woda i chocby nocami to robili to nie ukoncza w tym terminie o ile w ogole ukoncza bo po necie chodza opinie ze tam walek na walku. A ludzie juz poplacili! No i taki Murapol wystawia sie na targach? Popatrzec przyszli? Wg mnie upolowac kolejnych kilku debili co zmniejsza kredyt spolki Co by nie byc goloslownym bo ja akurat tematu bezposrednio nie znam chociaz inwestycja tez mnie zainteresowala bo to fajna okolica a i ceny mieli super. Wystarczylo w google wpisac i wyszlo szyblo z worka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=92286563&a=92286563 Takze poprostu apeluje o rozwage bo polskie spoleczenstwo sorry ale jest starsznie wg mnie glupie i ulega nagminnie owczym pedom naganiaczy i pseudo-fachowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: able071 Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 08:35 o ile wiekszosc twojego ostatniego posta trzyma sie kupy to: >Mysle ze to w jakim tonie sa moje wypowiedzi to moja sprawa. Ja tylko uwazam ze >kupno mieszkania dzis to bardzo duze ryzyko a banke nieruchomosci oraz chore >ceny napompowalo stado debilnych polakow co bezmyslnie owczym pedem szlo do >banku "bo dawal" i kupowali "dziury w ziemii". tu bym sie mocno nie zgodzil... zrozum czlowieku ze po pierwsze osoby, ktore miely wtedy zdolnosc... nie maja jej teraz i nie mieli jej wczesniej!!!!! a kupowanie dziury w ziemi bylo wtedy JEDYNYM rozwiazaniem, bo nawet te dziury w ziemi schodzily z dnia na dzien!! banke to tez w duzej mierze nakrecil ogolnoswiatowy boom wzrostu cen wszystkiego, a PRZEDE wszystkim wszelakiej nieruchomosci!! w stanach gdzie bylem, na naprawde nedznej dzielnicy "szeregowki" doszly do 150-180tys usd... w Londynie gdzie siedzi masa znajomych bralo sie kredyt w grupie osob, tylko po to, zeby splacac odsetki a perspaktywa zarobku byl dalszy wzrost ceny nieruchmosci plus dodatkowy remont "wlasnymi recami" a siedzisz sobie slodko przy rodziacach lub tez miales to szczescie i dostales od nich na start w zyciu wlasne cztery sciany to z laski swojej nie wyzywaj innych, ktorzy mieli mniej szczescia... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle 24.03.09, 08:56 >a siedzisz sobie slodko przy rodziacach lub tez miales to szczescie i dostales od nich na start w zyciu wlasne cztery sciany to z laski swojej nie wyzywaj innych, ktorzy mieli mniej szczescia... Jak sie w zyciu nie ma szczescia to trzeba miec rozum. Bo chwilowe szczescie (mowie o szczesciu kupujacych 2006-2008) moze zamienic sie szybko w wieloletni koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
8y Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle 24.03.09, 09:12 JUz sie zamienia: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33209,6417138,Bank_mowi__doplac.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa bo Polak poprostu gupi jest i tyle poraz drugi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 14:31 > tu bym sie mocno nie zgodzil... zrozum czlowieku ze po pierwsze osoby, ktore mi > ely wtedy zdolnosc... nie maja jej teraz i nie mieli jej wczesniej!!!!! No wlasnie nie mieli ale sie rzucali. To tak jak niestac Cie na porszaka ale kupujesz a potem po pol roku placzesz ze nie masz za co jesc a do porszaka lac trzeba coraz drozsza benzyne. No sorry dla mnie tak wlasnie robia debile. > a kupow anie dziury w ziemi bylo wtedy JEDYNYM rozwiazaniem a wtorny to co? gorszy? Trzeba zaczac od tanszego a nie rzucac sie odrazu po studiach na apartamenta za 10 kola metr. Wg mnie niech teraz zjedza kasze ktorej nawazyli. Nie zal mi bezmozgow. Wrecz nawet czekam az na rynek trafia mieszkania ze spraw komorniczych co przyczyni sie moze do szybszego spadku nadmuchanych przez nich cen. Wpadnie kilka nowych mieszkanek do ogolnej oferty dla tych co pomysleli i sie wstrzymali. > a siedzisz sobie slodko przy rodziacach lub tez miales to szczescie i dostales > od nich na start w zyciu wlasne cztery sciany to z laski swojej nie wyzywaj inn > ych, ktorzy mieli mniej szczescia... Ja nie mam jeszcze swojego mieszkania, nie mialem szczescia odziedziczyc, dlatego mam troche zal do wszystkich co sie do tego przyczynili i smieje sie teraz z ich glupoty. Bo sam jestem odpowiedzialny za swoje czyny. Wku...a mnie jedynie to ze z moich podatkow rzad doklada do "rodziny na swoim" bo ona nie na swoim tylko na moim, twoim, jej i jego. "rodzina na naszych podatkach". A ta tego pana co na niego mowia premier i umie tylko scieme walic w TV to na pewno juz nie zaglosuje bo dla mnie zblaznil sie po calosci juz dawno jak mowil ze w Polsce kryzysu nie ma i nie bedzie. Poki co to narazie kolesi kryje oficjalnie w swoich wystapieniach i goowno robi poza rozdawaniem naszych podatkow wszystkim co skomla "daj daj daj". A juz pisza ze banki juz zaczynaja pukac do drzwi po kolejne haracze, marze i zabezpieczenia. I dobrze! Trzeba myslec samemu nad decyzjami zycia a nie zeby myslal za Ciebie twoj "doradca/akwizytor" finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: able071 Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle poraz drug IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 22:29 "porszaka" to sie najczsciej bierze na leasing, na firme, jezdzi i szpanuje pol roku i bez zalu oddaje przeciagajac maksymalnie okres niecplacenia rat leasingowych :> za 10 klockow to raczej "szaraki" nie kupowaly... jesli juz to po 6-7 klockow, czy podjezdzajace pod 8 klockow kawalerki-male metraze, bo taka im zdolnosc wychodzila... i uwazam, ze gro tych ludzi nie chciala kupic, a musiala, a ze akurat byly otwarte na to banki no to brali!! wychodzi na to, ze kazda pomoc panstwa bedzie zakrac pod komunizm, bo generalnie nic Nam Polakom nie pasuje, wszystko jest zle i be... nawet jak ktoras droge wyremontuje to zawsze bedzie dlaczego nowakowi a nie kowalskiemu... zeby doszukiwac sie polskich absurdow nie trzeba sluchac premiera... wystarczy poogladac express reporterow... tam dopiero sa "fraszki" prawne i dramaty zyciowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle IP: 195.136.151.* 24.03.09, 11:54 no sorry ale głupi to ty chyba jesteś i nawet poprawnie pisać nie umiesz po Polsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle IP: *.as.kn.pl 24.03.09, 12:10 kurde felix, ale tu jatka ! i beze mnie ? nie wierzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAck Kandydat do spadku TMB IP: *.wroclaw.mm.pl 24.03.09, 12:48 finanse.wnp.pl/idmsa-sparzyl-sie-na-obligacjach,74500_1_0_0.html cos nie moga regulowac zobowiazan Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 w końcu normalny post, ale wolą się wyzywać 24.03.09, 19:53 od "gupich" i jelonków, niż dyskutować o konkretach. Niezłe w artykule jest to, że ta firemka obiecywała, że TMB będzie mieć zysk na poziomie 50% przychodów! I co? miała w końcu czy nie miała? Zawsze mnie to interesuje, czy nagle brak przychodów, czy czysta pazerność, czy inne sprawiają takie sytuacje. Najmniej wierzę w przerost kosztów, ale mają zamiar zrolować z 12% zysku. Pozyjemy- zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa tez wtopiles i zal doope sciska? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 14:36 Bo z Twojej wypowiedzi na to wyglada, ze prawda w oczy kole. To moze pochwal sie chociaz gdzie i ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde wtopa IP: *.as.kn.pl 24.03.09, 16:22 Jaa- a może nie wtopił, tylko jak ty i twoi kolesie, próbuje ludzi ostrzec? nie może? a sorry tylko wy macie ten przywilej / ``nie bierzcie kredytów, nie kupujcie, prosimy was, bo my nie mamy kasy, to wy też nie miejcie`` / :))) poza tym czytam was kilku i wy jak takie mendy tylko wyszukujecie takie posty, jak poprzedni i jeb: ``pedale ile wtopiłeś, palancie, kretynie, trzeba było słuchać tego i owego`` kogo? was? to by dopiero było hahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa na to wyglada, ze wtopa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 16:35 > Jaa- a może nie wtopił, tylko jak ty i twoi kolesie, próbuje ludzi ostrzec? nie > może? a sorry Ale on przeciez nic madrego nie napisal. Dziwny ma sposob. Ja wole argumenty, ale zdaje sie ze to Twoj styl bo Ty tez juz sie tu blazniles jakimis postami o marzycielstwie i lamborgini o ile mnie pamiec nie myli. Trafil swoj na swego? > pedale ile wtopiłeś, palancie, kretynie, trzeba było > słuchać tego i owego`` po pierwsze pokaz mi gdzie kogokolwiek obrazalem w ten sposob. Wiec? Wiec siadafakap! > kogo? was? > to by dopiero było hahaha! nie mnie, ja sie znam na reklamie a nie na finansach czy nieruchomosciach, rzeczywiscie lepiej sluchac "doradcow/akwizytorow" finansowych, wlasnie z takich jeleni sie teraz oficjalnie smieje. Kogo Ty chcesz sluchac, szczerze mowiac wali mnie to. Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz, bylebys nie jeczal pozniej jak ci wszyscy "skrzywdzeni" przez swoja nieporadnosc umyslowa i doswiadczenie finansowe na poziomie "bo Pan doradca mowil a bank dawal". Odpowiedz Link Zgłoś
zaje_gazeta Re: na to wyglada, ze wtopa 24.03.09, 17:31 Jaa ignoruj sfrtustrowanego chlopca ;) i po co dawac mu mlyn na wode odpisujac mu na posty ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde Re: na to wyglada, ze wtopa IP: *.as.kn.pl 24.03.09, 17:49 po prostu: :) p.s. a jakim trzeba być frustratem, żeby sobie dodawać otuchy nickiem typu zaje_gazeta? sporym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde Re: na to wyglada, ze wtopa IP: *.as.kn.pl 24.03.09, 17:51 jeszcze jedno do Jaa- doradców finansowych nie polecam! gó... wiedzą tak więc, w ogóle mnie nie łapiesz ale to szczegół Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle 24.03.09, 20:12 Gość portalu: Jaa napisał(a): > Mysle ze to w jakim tonie sa moje wypowiedzi to moja sprawa. No, tak, ale jestem Polakiem i niezbyt to miłe, że wszystkich nazywasz "gupimi" - czy do członków rodziny też tak mówisz w progu na przywitanie? > Ja tylko uwazam ze > kupno mieszkania dzis to bardzo duze ryzyko Ja tez tak uwazam, dlatego uwazam, ze jak kogos teraz strasznie cisnie, to niech kupuje tylko gotowe do odbioru - takich nie brakuje. >a banke nieruchomosci oraz chore > ceny napompowalo stado debilnych polakow co bezmyslnie owczym pedem szlo do > banku "bo dawal" i kupowali "dziury w ziemii". I wracamy do pierwszych stwierdzen. Nie wiem czy tak to było. Ja pisałem kiedyś, że np. gros moich znajomych ciułało i mieli kikadziesiąt tysi, a ceny nagle uciekly, wiec wzieli kredyt 100%, bo mialo byc juz tylko drozej. Gdyby bylo normalnie, to dzis mieliby duzo, duzo mniejsze kredyty lub wieksze metraze. Niestety, była to dla nich akurat potrzeba, ktora mieli w najblizszym czasie zrealizowac. Chociaz byli tez tacy, co kupili dziurę w ziemi od Wrobisu w pazdzierniku 2006, gdzie juz inni developerzy mieli po ponad 5 tys. Zaryzykowali i mają. To przykład, że na dziurze można nie wtopić, ale teraz to trzeba miec w sobie coś z hazardzisty, by dziurę kupić. > Nie wiem jak to wyglada dzis ale apropos Ganta to na Kaszubskiej ludzie czakali > na akty cos kolo 2 lat i szczerze nie wiem czy juz je dostali. Tak, chyba do dzis nie dostali. >Teraz wyobraz > sobie sytuacje, ze Gant pada. Co z tymi ludzmi? Na bruk? Przeciez oficjalnie to > nie ich mieszkania. Zgadza się - pech. Czy akurat Gant upadnie - zobaczymy. > A niestety to Panstwo jest rzadzone przez kolejnych debili > nazywanych rzadem, ktory do tej pory prawnie nie zabezpieczyl tego typu sytuacj > i > chociaz wszem i wobec wiadomo, ze dewleoperka robi ludzi tak w ch..a ze sie w > glowach nie miesci. Owszem, dlatego kupować gotowe. A z Państwem i jego dopłatami, to kolejny wałek, ale nie ten temat. > Kolejny taki przyklad: Murapol na Piotrkowskiej. Cala gratka wylepiona ich > ofertami, u posrednikow tez. Termin oddania 1 kwartal 2010 a na Piotrkowskiej > wielka dziura z woda i chocby nocami to robili to nie ukoncza w tym terminie o > ile w ogole ukoncza bo po necie chodza opinie ze tam walek na walku. A ludzie > juz poplacili! No i taki Murapol wystawia sie na targach? Popatrzec przyszli? W > g > mnie upolowac kolejnych kilku debili co zmniejsza kredyt spolki Spokojnie, skąd wiesz ile osób podpisało? Jeśli jest,m jak mówisz, to niestety nie wiń ludzi w 100%. Chcieli mieć akurat tam mieszkanie. Trochę się rozpędzamy, bo jeleniem jest ten co kupił i mieszka, jeleniem jest ten co kupił i nie zamieszka, jeleniem jest ten co wziął kredyt itd. > Co by nie byc goloslownym bo ja akurat tematu bezposrednio nie znam chociaz > inwestycja tez mnie zainteresowala bo to fajna okolica a i ceny mieli super. > Wystarczylo w google wpisac i wyszlo szyblo z worka > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=92286563&a=92286563 > Takze poprostu apeluje o rozwage bo polskie spoleczenstwo sorry ale jest > starsznie wg mnie glupie i ulega nagminnie owczym pedom naganiaczy i > pseudo-fachowcow. Jest duże prawdopodobieństwo, że masz rację i twoja wizja się spełni. A co gdyby ktoś Cię posłuchał, czekał z gotówką, a np. wystąpi światowa inflacja - takie teorie można od niektórych ekonomistów usłyszeć, że zacznie się nagle, w Stanach i... Obecnie nic nie jest pewne: gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,6393587,Dolarowa_bomba___kiedy_wybuchnie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle IP: *.as.kn.pl 24.03.09, 21:58 jaja jak berety pewnie, że nie kupować dziur w ziemi pewnie, że kilku padnie pewnie, że nie ma wyboru we wrocławiu pewnie, że rząd gó...any pewnie, że banki przycięły pewnie, że teraz dają, ale prawie nikt nie może :) pewnie, że tak jest tylko co z tego życie zapierd..., ,ryzyko wliczone w jego cenę masz lub nie masz paradoks tych debilnych dyskusji paru góniarzy i kilku dziennikarzy wyborczej polega na tym, że ludzie kupują bo na co mają czekać? na zawał? jak mogą / patrz: kasa lub zdolność /- kupują bo to życie jest ci co nie mogą- pitolą ale tak było zawsze i tak zawsze będzie znowu życie? :) ``skomplikowanie trudne``, ale jedno.................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: able071 Re: bo Polak poprostu gupi jest i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 22:32 podpisuje sie pod tym... gdybym mial upasc to bym usiadl... ten kto przewidzialby taki rozwoj wypadkow w Polsce i na swiecie zostalby milionerem nawet w czasach "kryzysu" zycie to wybory i odpowiedzialnosc za nie... a inna sprawa, ze sa nakrecajace rzeczywistosc media i hieny bankowe/reklamowe/finansowe/polityczne... rozwiazaniem moze bedzie zabawic sie w pustelnika!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa darli ryja ze bedzie tylko drozej... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.09, 23:00 ...to teraz trzeba drzec ryja ze stanieje 50% aby ludzie zaczeli w to wierzyc. Psychologia tlumu czyni cuda a jak widac w Polsce sprzyja temu ze "w Polsce nie ma kryzysu" (Donald Tusk). Ten ponoc brak kryzysu jest idealnym demaskatorem prawdziwej jakosci firm, uslug i ex-pertow (juz EX) a tego widzimy jaki kapitalizm mamy. Odpowiedz brzmi: zaden! Jak tylko komus sie nozka podwinie to jedyne co to umie jazgac "daj, daj, daj" do rzadacych polglowkow. Niestety dwa polglowki, ba nawet stado polglowkow calej glowy nie czyni i mamy takie kfiotki jak "rodzinka na swoim za moje podatki" i inne pomoce kolesiom w potrzebie za nieswoje. To je dzungla zwana Polska wlasnie. Jak se poscielisz tak sie wyspisz i ku wrodzonemy w nas egoizmowi powinnismy walczyc o swoje po trupach deweloperow i ludzikow co im sie doopy palily na apartamenta. A teraz mieszkanka 30% w dol. Cierpliwosc poplaca, glupota i owczy ped nie zawsze. To ze wiekszosc glosuje na "kup teraz" wcale nie znaczy ze ma racje. Jak widac racji nie mieli. Nie mieli tez specjalisci (pseudo jak sie okazalo), finansisci (pseudo jak sie okazalo), politycy (oni raczej nigdy nic nie wiedza bo to matoly), prezie deweloperowie, media. Nikt nic nie wiedzial :| Kryzys nas zaskoczyl w bialy dzien mimo, ze rok wczesniej zaczal sie juz w USA. No nie badzcie smieszni. Sorry ale Polacy (no! poprawie sie bo mi zarzucano ogolnikowosc) wiekszosc Polakow to skonczeni debile, ktorych nagle zaskoczyl kryzys z ich apartamentami, kredycikami i praca co ja dostali po znajomosci w biurach "akwizycji finansowej". No wlasnie jak to Erde pisze, zycie jest jakie jest, ciezkie... i tylko jedno, wiec warto miec swoja glowe na karku, czego gratuluje wszystkim co nie ulegli pospolitemu ruszeniu na dziury w ziemii i domki na obrazkach oraz zycze splacajacym swoje drozejace kredyciki za taniejace apartamenta. Oczekujac licytacji komorniczych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fido1979 Re: darli ryja ze bedzie tylko drozej... 25.03.09, 09:16 Gość portalu: Jaa napisał(a): > Kryzys nas zaskoczyl w bialy dzien mimo, ze rok wczesniej zaczal sie juz w USA. > No nie badzcie smieszni. Sorry ale Polacy (no! poprawie sie bo mi zarzucano > ogolnikowosc) wiekszosc Polakow to skonczeni debile, ktorych nagle zaskoczyl > kryzys z ich apartamentami, kredycikami i praca co ja dostali po znajomosci w > biurach "akwizycji finansowej". To, że był kryzys było jasne i nikt tego nie krył, tyle, że większość myślała o kryzysie regionalnym. Do ostatniej niemalże chwili nie wiadomo było kto i gdzie się wpieprzył w superpapiery ze Stanów. Nawet dziś nie wiadomo, jakie będą tego konsekwencje - np. patrz artykuł o inflacji. Generalnie dla większości Polaków mieszkanie docelowo własne to apartament, bo niestety, ale z mieszkaniami u nas i ich standardem jest jak z autostradami. Polacy rzucili się na mieszkania, bo sytuacja się poprawiła i, jak każdy obywatel świata, zaczęli dążyć do zrealizowania niby marzeń, choć tak naprawdę podstawowych potrzeb. > No wlasnie jak to Erde pisze, zycie jest jakie jest, ciezkie... i tylko jedno, > wiec warto miec swoja glowe na karku, czego gratuluje wszystkim co nie ulegli > pospolitemu ruszeniu na dziury w ziemii i domki na obrazkach oraz zycze > splacajacym swoje drozejace kredyciki za taniejace apartamenta. A ja Ci życzę, aby Twoja gotówka nie została zżarta przez konsekwencje kryzysu i żebyś zdążył kupić mieszkanie i mieć akt notarialny. > Oczekujac licytacji komorniczych. > pozdrawiam Życząc dobrze Polsce i Polakom (bo tu się urodziłem i mieszkam), mam nadzieję, że takowych będzie jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: darli ryja ze bedzie tylko drozej... IP: 195.136.151.* 25.03.09, 14:17 gdzie kupiłem? w Siechnicach, dewelopera wymieniał nie będę żeby nie było że robię reklamę, osiedle powstaje, budynek w którym kupiłem mieszkanie i które niedługo odbiorę już prawie ukończony... ale lepiej pisać że wszyscy deweloperzy popadają niż ruszyć mózgownicą i sprawdzić dewelopera i jego dokonania (spółki i ich kondycje też można sprawdzić) ale do tego trzeba mieć trochę oleju w głowie... kredyt tylko samodzielnie w banku a nie przez pośredników, sam się interesuj tym co kupujesz a nie wierz w bajki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erde Re: darli ryja ze bedzie tylko drozej... IP: *.as.kn.pl 27.03.09, 11:11 pod ostatnim zdaniem podpisuję się i rękoma i nogami nie wierzcie doradcom finansowym, oni nie mają już żadnych układów w bankach, jak w okresie boomu, gdzie z niektórymi laseczkami, które w większości już poleciały, ``robili ``każdy kredycik idźcie bezpośrednio do banków Odpowiedz Link Zgłoś