Gość: mpm IP: *.komputerowe.com 30.12.03, 20:10 No wlasnie - co we Wroclawiu juz postawili? Jakie macie opinie i co wiecie o firmie STALMONT z biurem sprzedazy na Traktatowej? Buduja na Przyjazni, jak podaja, ale to raczej Partynicka jest... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmm Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 212.127.78.* 13.01.04, 11:14 Buduja? - oni raczej sie gazociagami itp. zajmuja. Wiec ciezko powiedziec zeby cos zbudowali. Ale... www.mpec.wroc.pl/eMPECyk/na_gadowie.htm link do starego dosyc artykulu. Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpm Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.crowley.pl 14.01.04, 16:36 No wlasnie buduja. Kupili piekna dzialeczke na Krzykach w rejonie ulic Partynickiej, Sasiedzkiej i Rodzinnej, i stawiaja tam kompleks mieszkalno- uslugowy. Podaja wprawdzie, ze to przy ulicy Przyjazni bedzie, co lekko juz mija sie z prawda, bo do Przyjazni to jest kawalek stamtad, ale lokalizacja jest naprawde super. Tylko szkoda, ze nie maja "widocznych" osiagniec na rynku developerskim i nikt o nich nic nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpm Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.komputerowe.com 02.03.04, 13:17 Ruszyli juz nawet z budowa - oferuja mieszkania po 2185 zl brutto za mkw - a ja nadal o nich nic dobrego jeszcze nie uslyszalem... Pytanie wiec ciagle aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.04, 12:29 Witam, też się do nich przymierzam. Wczoraj byłem nawet u nich w biurze i rozmawiałem z prezesem. Wybudowali już jakieś szeregówki w Leśnicy (www.stalmont.pl) - na tej stronie (na marginesie bardzo biednej), na górze znajdują się zdjęcia wybudowanych szeregówek i wizja projektowa budynku przy Partynickiej. Mieszkania niczego sobie. Niektore fajnie pomyslane. Obecnie cena wynosi 2500 brutto/m2 (balkon w cenie mieszkania). Dodatkowo można sobie kupić miejsce w parkingu podziemnym oraz komórkę lokatorską. Mają też w ofercie mieszkania z antresolami (antresola - 1250 brutto/m2). Cena metra kw. ma pójść w górę w połowie marca. W porównaniu do tego, jakie ceny oferuje WPB (budynki znajdują się w sasiedztwie), to jest to dobra cena. Z tego co wiem, to od poniedziałku ruszyli z budową i mają zamiar oddać mieszkania do końca VI.2005 roku. Pozdrawiam, PS. Nawiążę kontakt z osobami, które zamierzają kupić u nich mieszkanko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwina Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.komputerowe.com 15.03.04, 08:48 Witam, też chętnie dowiem się czegoś o tej firmie. Interesuje mnie mieszkanie w nowo powstającym bloku, ale mam dużo wątpliwości przed podjęciem decyzji. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.04, 11:01 Ja jestem na drodze do podpisania z nimi umowy..... Co rozumiesz pod pojęciem: "mam dużo wątpliwości" czy może chodzi Tobie o brak danych? BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antresolka STALMONT - my bierzemy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 15:13 Witam wszystkich, Firma wydaje sie w porzadku po sprawdzeniu, jedynie może matwić hipoteka ciążąca na działce, ale jest dośc nieduża, wieć na pewno spłacą kredyt.Wystarczy do tego ok. 15 klientów a juz dawno jest więcej.Bylismy juz blisko podpisania umowy z WPB, ale dowiedzilismy sie o Stalmoncie i przyciagneły nas ceny, piękne układy mieszkan i fachowość wykonania, firma jest wykonawcą i inwestorem, buduje drugi raz, a działa od 12 lat na rynku i ma same pozytywne opinie.Podpisujemy umowę na mieszkanie z Antresolą, na którą są ciekawe upusty i mozna mieć duży metraż za cenę o 30 tys nizszą w porównaniu z WPB, którzy każa sobie płacić nawet za 3 dni rezerwacji 500 zł i mają wysokie odsteki tzw indeksację W Stalmoncie oferuja Wibbor czyli prawię o połowe mniejsze odsetki od niespłaconej kwoty,My uważamy że warto dać firmie szanse, choć nie słyszeliśmy o niej wcześniej, ale wszystkie informację o ISO, PHare, współpracy ze m,in Skańską sprawdziłiśmy w internecie i okazały sie prawdziwe, tak jak i dokumenty firmy sa w porządku.Sprwdzałąm sama na podstawie swojej wiedzy prawnej Jak sie decydujecie na kupno to dajcie znać. bedziemy sie trzymać razem i działać w naszym interesie i nadzorować jak Stalmonrt wywiązuje sie z umowy :)) Klienci i przyszli lokatorzy!!!!Trzymajmy sie razem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 15:34 Antresolka, możesz podać jakiś namiar na siebie? BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antresolka Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 21:52 alicenow@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usterki usterki IP: 81.219.158.* 23.10.06, 11:52 Czy komuś usunięto już usterki w domu? Czy Stalmont działa w tym kierunku? Bo nawet jeżeli tak, to cos słabo to im idzie... Może nasz zarząd się wypowie w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mICHAŁ Re: usterki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:37 jutro przychodzą do mnie naprawiać/regulować okna, czyli coś się zaczyna dziać; pewnie z balkonami już w tym roku nie powalczą;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: usterki IP: 81.219.158.* 23.10.06, 19:24 Do mnie przychodza też wyregulować okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usterki Re: usterki IP: 81.219.158.* 25.10.06, 00:43 Czy poza regulowaniem okien coś się więcej dzieje. Czy są usuwane poważniejsze usterki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usterki Re: usterki IP: 81.219.158.* 27.10.06, 23:07 No właśnie... i w tym problem. Usterki są nie usuwane, a czas leci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpm Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.komputerowe.com 17.03.04, 15:17 Widze, ze znasz temat od strony finansowej :) Mozesz powiedziec jak ksztaltuja sie obecnie ceny w Stalmont i WPB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.04, 15:52 Stalmont - 2500 m2 (1250 m2 antresoli); zmiana cen od 16.03.2004 (chyba o 100 pln w górę, czyli 2600 m2 i 1300 m2) - nie jestem pewien, co do terminu wprowadzenia podwyzki WPB - 2790 m2 (2890 m2 poddasze), od 01.04.2004 ceny idą o 200 pln w górę. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox dot. cen WPB IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.04, 13:54 podane przeze mnie ceny WPB dotyczą ich inwestycji, która ma się zakończyć w październiku 2005 r. i pochodzą z lutego br. Nie wiem, czy obecnie są one aktualne.. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sil Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.04, 21:10 w WPB maja propmocje 2650 brutto za metr, ale tylko jeslu wplacisz calosc. Oddaja kolejny etap w grudniu tego roku. Jesli nie placisz calosci to tak jak pisali wczesniej i indeksacja 1% miesiecznie. Pamietaj jednak, ze wszytko da sie negocjowac. WPB jest dlugo na rynku, ma dobra sytuacje finansowa, s stalmont'u nikt nie zna. Sam nie wiem co zrobic...., W srode w wyborczej byl maly artykul o nich, ale zadnych istotnyvh informacji o firmie, tylko o inwestycji. Pisali tam, ze srodki wplacane przez kupujacych ida na rachunek, do ktorego stalmont bedzie mial distep dopiero po zakonczeniu inwestycji. Pewnie maja kredyt zabezpieczony rachunkiem kaucyjnym, ale jak cos pojdzie nie tak, to bank sie zapokoi z tego rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.04, 13:51 Jeśli Twoje ceny WPB są aktualne, to znaczy, że WPB odpowiedział na ofertę Stalmont'u. Ja znałem podawane przeze mnie ceny przed pojaiweniem się Stalmontu w okolicy, gdzie buduje WPB. Należy zauważyć, że w ofercie Stalmontu nie bierze się pod uwagę balkonów - są one bezpłatne, wliczone w cenę mieszkania. Jest to atutem tej oferty, oczywiście oprócz ceny.... Tak jak już było to przedstawiane w tym wątku, Stalmont istnieje na rynku od 1992 roku. Budową mieszkań zajmuje się od około 2001 r. We wcześniejszym okresie (w temacie budownictwo mieszkaniowe) zajmowali się wykańczaniem mieszkań, prowaddzeniem kanalizacji, ... Stalmont posiada hipotekę na realizowanej nieruchomości (WPB z resztą też ma jakieś wpisy na KW, ale chyba nie na wszystkich). Budowa Stalmontu ma być realizowana według tzw. rachunku powierniczego, na który to rachunek wpłaty będą dokonywać Klienci. Środki z tego rachunku będą uruchamiane przez bank w miarę postępu prac. Jak na razie rachunek powierniczy nie został uruchominy. Ostateczna decyzja ma zapaść chyba w kwietniu br. Wtedy będzie wiadomo, jaki bank będzie prowadził ten rachunek. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mumin Re: STALMONT - my bierzemy! IP: *.koniecpol.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 00:21 tez podpisalem umowe mmaczynski1@wp.pl,wydaje mi sie tez ze jest to sensowna firma Odpowiedz Link Zgłoś
nikaimisiu78 Re: Stalmont - ktos cos wie? 15.07.07, 12:24 jak nie wiesz czlowieku to nie pisz takich rzeczy na forum.Ta buduje od 5 lat w tym roku mija 5 lat jak osobiscie kupilismy od nich mieszkanie jestesmy bardzo zadowoleni i polecamy wszystkim, po naszym budynku postawili juz kilka na takich ul. jak min Sasiedzka Przyjazni....wzbudowali dla innej spoldzielni na ul Kamienskiego, apartamentz na ul. Wiejskiej, koncza budowac na Oltaszynie-to jest ul. chyba Zwycieska... takze maja juz sie czym pochwalic. firma godna polecenia i zaufania ja polecam w 100% jesli zdeczduje sie kiedzkolwiek na kupno jeszcze jakiegos mieszkania to tzlko u nich!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Są jakieś osoby zainteresowane tą firmą???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.04, 11:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świdr Re: Są jakieś osoby zainteresowane tą firmą???? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 10:05 Ja jestem i proponuję przenieść dyskusję na pl.regionalne.wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox do Świdr (i innych zainteresowanych) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.04, 08:35 czy powstał już jakiś wątek na regionalnym? pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świdr Re: wątek na grupie pl.regionalne.wroclaw) IP: 195.205.44.* 15.03.04, 11:04 jest już wątek z 14 marca (12:37) o temacie "stalmont - mieszkania przy Partynickiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: wątek na grupie pl.regionalne.wroclaw) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.04, 11:21 własnie go przed chwilą widziałem, i chyba napisała go jedna z koleżanek powyzej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Wzór umowy STALMONT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 15:19 Zainteresowanych wzorem stosowanej przez StalMont umowy zapraszam tu: www.bezposrednik.pl/inne/umowa_StalMont.htm Pozdrawiam, Ad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Wzór umowy STALMONT IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.04, 15:48 Z tego co wiem, to Stalmont ma również "wzór" umowy notarialnej. Oczywiście "wzór" do zmiany przez Klienta :-))))) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpm Re: Wzór umowy STALMONT IP: *.komputerowe.com 22.03.04, 16:08 To jest WZOR (szablon, gdzie zmieniasz tylko dane i metraz) czy PROPOZYCJA (ktora mozna jeszcze negocjowac) umowy przedwstepnej? A swoja droga standard wykonczenia wnetrz chyba nizszy niz w WPB (dlatego tez cena lepsza) - zna ktos obecny standard wykonczenia w WPB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox standard wykończenia i umowa,.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 08:29 standard wykończenia wnętrz w WPB (z tego co pamiętam) to był chyba tzw. developerski. Czyli goło i wesoło. Według mnie zbliżony do standardu wykończenia w Stalmont... W kwestii umowy, to jedną z najważniejszych spraw w umowie z deweloperem jest - gwarantowana przez kodeks cywilny - równość stron umowy. Powinny mieć równe prawa i obowiązki, jasno i wyraźnie określone w spisanym dokumencie. Dlatego też prezentowany "wzór" umowy (lub "wzór aktu notarialnego") może (musi) być negocjowany. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpm Re: standard wykończenia i umowa,.... IP: *.komputerowe.com 23.03.04, 10:24 Standard WPB (ten co byl kiedys) do standardu Stalmont'u raczej trudno nazwac zblizonym - fakt, ze scianki dzialowe byly z cegly a tynki klasowe (Stalmont robi gipsowki) oraz byly w standardzie wewnetrzne skrzydla z metalowymi futrynami (Stalmont o nich nie wspomina), ale nie bylo drzwi antywlamaniowych klasy C (Witex), licznikow c.o., ani instalacji internetowej, co bardzo mi sie u Stalmont'u podoba... PS. A jak ksztaltuja sie ceny za mkw miejsca postojowegow Stalmont, bo rozumiem, ze balkony sa gratis, a komorki - w cenie lokalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: standard wykończenia i umowa,.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.06, 20:35 Zgadzam sie z powyższym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shampoo Re: standard wykończenia i umowa,.... IP: 195.20.110.* 03.11.06, 08:41 A może by tak napisać jakieś pismo do jakieś organizacji ochrony praw konsumenta ? Oni dużo nie zdziałają pewnie ale chodzi o reputację firmy. Pismo byłoby DW lokalnych dziennikow i innych developerow we Wrocławiu. Co o tym myślicie? Niebawem minie okres gwarancji i przy takim tempie nie zdziałamy nic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joke Re: standard wykończenia i umowa,.... IP: 81.219.158.* 04.11.06, 15:19 Co się martwicie. Najwyżej po upływie gwarancji ściepniemy się po kilka stówek na fundusz remontowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: standard wykończenia i umowa,.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 08:25 A czy koś wie jakie są wszystkie usterki dotyczące części wspólnej? Oczywiście oprócz zacieków na elewacji budynku, które jak się dowiedzieliśmy na którymśtam zebraniu wspólnoty od przedstawicieli STALMONTU wynikają z takiego a nie innego zaprojektowania okapników z kafli przez ich Architekta. Dzieki temu czeka nas po zimie (bo chyba już nikt nie wierzy że w tym roku) malowanie prawie całej elewacji budynku plus myślę że także wymiana kafli na takie, które nie bedą powodowały zacieków. Wydaje mi się że sama ta USTERKA może kosztować grubo ponad 100 000 zł i już widzę jak STALMONT ochoczo się zabiera aby ją usunąć na własny koszt... Odpowiedz Link Zgłoś
irekt Re: Wzór umowy STALMONT 07.06.04, 12:46 Gość portalu: Ad napisał(a): href="http://www.bezposrednik.pl/inne/umowa_StalMont.htm"target="_blank">www.bez posrednik.pl/inne/umowa_StalMont.htm</a> nie ma pliku, przeniesiony gdzieś? dajcie znać proszę. Irro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Do irekt IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.04, 12:50 ten adres www.bezposrednik.pl/inne/umowa_StalMont.htm(....) już od dawna jest nieaktywny. Poza tym, umowa tam przedstawiana była już dawne nieaktualna. Obowiązujący "wzór" umowy otrzymasz w Stalmoncie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dudekm Re: STALMONT - ktos cos wie? 23.03.04, 10:52 Cena za piwnice 1584 za m +Vat., garaż: 12000 + 22%Vat +(udział w gruncie +22Vat) Jedyne co moze niepokoić (oprócz nie znajomości developera), to hałas od strony karkonoskiej i przyjaźni(tramwaj i kocie łby),a także partynicka , która będzie poszerzona. W miejscu obok (cukrowa) w budynkach budotexu hałas od ww drogi jest dość znaczny. Natomiast wpłaty przez fundusz raczej odpadają - stalmont odpowiada tylko , że prowadzą rozmowy (nie chcą podać żadnych szczegółów), a jeżeli dobrze pamiętam to prezes w wywiadzie powiedział, że fundusz już istnieje. A czy ktoś już podpisał umowę i czy udało mu się w niej coś zmienić? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 11:19 hałas - od strony Karkonowskiej raczej wykluczony..., poszerzona będzie ul. Przyjaźni. Wtedy zniknie problem kocich łbów :-))), ale zwiększy się natężenie ruchu. :-(((( Tramwaje (jeden tramwaj - 17) jeżdżą tylko do ok. 22:00. Nie porównywałbym ul. Cukrowej z Przyjaźni. Na Cukrowej jest zdecydowanie bardziej rychliwie. Rachunek powierniczy nie jest jeszcze ustanowiony. Trwają rozmowy z bankami. Oferta ma być znana pod koniec kwietnia - tak twierdzi prezes. Na początku rozmawiali z BZ WBK (w tym banku mają obecnie hipotekę na rzeczonej nieruchomości), ale otrzymali też inne propozycje. Prezes wspominał coś o Banku RHEINHYP-BRE Bank Hipoteczny SA, ale nie ma żadnych konkretów. Z tego co wiem, to artykuł w GW nie był sponsorowany, ani autoryzowany. Ja jestem na etapie zmieniania zapisów umowy notarialnej. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
parturek Re: STALMONT - ktos cos wie? 23.03.04, 13:07 Zapoznałem się z ofertą firmy, i biorę ją pod uwagę. Jednakże decyzja pozytywna tylko i wyłącznie w przypadku zamkniętego rachunku powierniczego, nawet kosztem wyższej ceny i prowizji banku przeniesionej na klienta. Nie wiem czy się uda w ten sposób dogadać z firmą, ale rachunki powiernicze mają być już w tym roku obowiązkowe, tak jak w innych cywilizowanych krajach. Dopiero wówczas koszty obsługi rachunku spadną, bo wymusi je konkurencja zarówno między bankami jak i developerami. Uważam, że istnieje dużo więcej potencjalnych nabywców mieszkań, jednakże odkładają decyzję właśnie z powodu ryzyka. Nie wiem czy Stalmont podpiszę umowę, ale jeśli sprzeda większość mieszkań bez posiadania rachunku, to może z niego zrezygnować, gdyż wraz z postępami na budowie będzie coraz łatwiej sprzedawać mieszkania. Co do umowy, to "kara umowna w wysokości równej 5% ceny przedmiotu umowy" jest sprzeczna z kodeksem dobrych praktyk (to tylko niezobowiązujący papier, ale jak na razie jedyny standard postępowania), ponadto zastanawiam się na dziwnym sposobem liczenia antresoli - chyba po podłodze - jestem przed spotkaniem więc nie zdążyłem sprawdzić. Pzdr AP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Kto już jest ich Klientem? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.04, 10:58 Proszę o wpisywanie adresów e-mail. Dziękuję BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.04, 14:54 Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów :-) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 20:09 i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 20:11 tez chce to zrobic, choc umowy jeszcze nie podpisalem Odpowiedz Link Zgłoś
dudekm Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) 09.04.04, 21:19 Mozesz podac jakies szczegoly - co zmieniles w umowie? Jeżeli przydlugie to moze na priv?(dudekmmm@wp.pl). Z góry dzieki za wszelkie info - jestem b. zainteresowany kupnem u nich chaty. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mumin Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.koniecpol.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 00:17 ja tez, odpisz gdzie mmaczynski1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 00:13 Tez chce kupic u nich mieszkanie. Co zmienialiscie w umowie i dlaczego w umowie nie ma mowy o rachunku powierniczym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 08:48 W umowie nic nie ma o rachunku powierniczym, bo na razie takiego nie ma... :- ((( Trzeba sie zabezpieczac na inne sposoby - chocby umowa notarialna, promesy z banku (bezobciazeniowe wyodrebnienie hipoteki)... A co zmienilem w umowie (cywilnej), np.: - uzaleznilem wplaty od harmonogramu realizacji inwestycji; jezeli sie opozni, mam prawo wstrzymac platnosci, a developer nie moze naliczyc mi odsetek ustawowych; - jezeli bede sie staral o kredyt w banku, to w przypadku, kiedy developer nie dostarczy mi wszystkich wymaganych przez bank dokumentow, bede mogl rozwiazac umowe, a developer wyplaci mi wszystkie wplacone pieniadze, bez potracen; - w umowie jest zapis, ze na wniosek kupujacego developer podpisze umowe notarialna; pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.prw.pl 13.04.04, 14:33 Bono Vox, daj mi prosze jakis namiar na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 14:57 położenie geograficzne??? :-)))) masz pytania, to pisz :-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.prw.pl 13.04.04, 15:08 mój adres: pol75@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox nie lepiej na forum??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 15:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.prw.pl 13.04.04, 15:47 bede wdzieczny za kontakt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.prw.pl 13.04.04, 15:49 Ok. Podpisywales umowe notarialną i czy zamierzasz ja podpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 15:57 na razie podpisałem umowę cywilną. Notarialną podpiszę po uzyskaniu kredytu z banku i po podpisaniu ew. aneksów (np. mam zamiar zmienić nieznacznie aranżację wnętrza). :-) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Kupiłem u nich mieszkanie ;-)) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 15:50 bonovox@poczta.wprost.pl odpowiem wieczorkiem :-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.04, 12:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matija Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 17:47 witam, ja również jestem klientem Salmontu. kupiłam mieszkanie z antresolką i jak narazie podpisałam umowę przedwstępną. czytałam poprzednie posty i chętnie skorzystam z Twoich uwag odnosnie umowy notarialnej. czy nie masz nic przeciwko pisaniu na twój prywatny adres? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.04, 08:38 zapraszam do wspólnego dialogu BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.04, 19:52 Hey my kupilismy rok temu u nich mieszkanie w Lesnicy przy ul Owczarskiej.Mozemy powiedziec jedno.....bardzo bardzo porzadna firma , zero problemow,przeglady roczne itd. Na pewno warto bo sa wiarygodni i my nie mielismy zadnych problemow.Jesli bedziecie miec pytania prosze o priv mynat@poczta.onet.pl Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.polkomtel.com.pl 26.04.04, 16:43 A mozecie podac jaka firma zarzadza i jakie sa koszty? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpm Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.komputerowe.com 02.05.04, 14:37 To, ze u nich kupiliscie nie oznacza jeszcze, ze to oni wybudowali te mieszkania - slyszalem ze przejeli juz wybudowane od upadajacej firmy i tylko je dokonczyli. Wiec nie pisz, ze "na pewno warto bo sa wiarygodni" bo to jest ich PIERWSZA budowa, ktora prowadza od poczatku... Ja tam im zle nie zycze, ale pisac iz "na pewno warto bo sa wiarygodni" to bedzie mozna dopiero gdy skoncza ta budowe i oddadza wszystkie mieszkania. Jak na razie, to mozna powiedziec tylko - poczekamy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 20:01 Mhhh slyszales .....to mogles sprawdzic.Jesli dla Ciebie przejecie budowy zawansowanej w 10 % to dokonczenie to gratuluje.W kazdym razie straszny purysta z Ciebie jezykowy :-)Opisalem tylko swoje doswiadczenia a ty czykej to zobaczysz.Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gadułka Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: 62.233.177.* 31.01.05, 16:21 Właśnie zdecydowaliśy się na ostatnie mieszkanie w Stalmoncie. Będziemy podpisywać umowę przedwstępną. Czy ktośmógłby nam coś doradzić na co zwrócicć uwage. Chcemy wziąć kredyt na mieszkanie. CZY KTOŚ ZNA JAKIS DOBRY BANK??????? Będę wdzięczna za jak najszybsze odpowiedzi i rady. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hagar4 Re: Pojawili się jacyś nowi Klienci tej firmy??? IP: *.core.lanet.net.pl 02.02.05, 05:51 my właśnie wybieramy bank ale złożyliśmy wnioski w grudniu do Millenium iBPH mamy marże banku odpowiednio 2% i 2.3% ale to są warunki grudniowe - promocyjne. millenium wypada dobrze ale w umowie zawarte jest odwołanie do cennika i regulaminu który niektóre punkty umowy może zmienić z biegiem lat... poza tym nie ma w tym banku ryzyka kursu ( przy franku szw.) To najlepsze chyba banki przy kredycie na sumę stanowiącą poniżej 70% ceny mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta&Witek STALMONT IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 14.05.04, 17:54 Dzisiaj bylismy w Stalmoncie na ostatnich już rozmowach przed podpisaniem umowy.Zanim zdecydowaliśmy się na kupno mieszkania próbowaliśmy zebrać jak najwięcej informacji o firmie ,i z tego co sie dowiedzieliśmy nie zanosi się na jakieś problemy, wręcz przeciwnie. Pewności nigdy nie ma. Różnie bywa. Ale trzeba być dobrej myśli. ps. Bardzo miłe kierownictwo( zaproponowano nam kawę z nowego ekspresu ciśnieniowego :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
lacerta100 Re: STALMONT 20.05.04, 16:12 Halo! To miło, że tak optymistycznie podchodzicie do firmy - ja kupiłam u nich mieszkanie dwa tygodnie temu i właściwie jeszcze trochę nękają mnie wątpliwości, mam nadzieję, że niesłuszne. Kierownictwo rzeczywiście miłe, a co najmilsze to kilka rzeczy udało mi się wynegocjować... Pozdrawiam serdecznie - pewnie będziemy sąsiadami :-) P.S. Czy sprawdzaliście ich wyniki finansowe z ostatnicg trzech lat? Bo ja jeszcze nie... P.P.S. Gdybyście mogli dać znać, jakie interesujące informacje o Stalmoncie zebraliście byłabym wdzięczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.04, 08:12 lacerta100 napisała: >(...) ja kupiłam u nich mieszkanie dwa tygodnie temu (...) P.S. Czy sprawdzaliście ich wyniki finansowe z ostatnicg trzech lat? Bo ja jeszcze nie... Według mnie takie czynności powinnaś była zrobić jeszcze przed podpisaniem umowy. Teraz jużmleko rozlane.... BV Odpowiedz Link Zgłoś
lacerta100 Re: STALMONT 25.05.04, 17:39 Halo! A czy Ty sprawdzałeś ich sprawozdania? I co Cię ostatecznie skłoniło do kupna mieszkania właśnie u nich? Czekam niecierpliwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: do lacerta100 IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 08:49 Witam, :-))) sprawdzałem ich sprawozdania i wyniki finansowe na ile się dało. Generalnie Stalmont nie jest orłem i sokołem, jeżeli chodzi o ich wyniki finansowe. Określiłbym je jako średnie... Niemniej jednak, nie są pod kreską i nawet starają się wypracować pewien zysk. nie sąto kokosy, ale zawsze jest to coś. Brakuje im sporej gotówki na tego typu inwestycje budowlane (vide hipoteka na realizowanej nieruchomosci), ale w rozmowach z instytucjami finansowymi nie usłyszałem żadnego przykrego zdania na ich temat. Z tego co wiem, to banki chętnie udzielają kredytów ich przyszłym klientom, a to też może świadczyć o tym, że inwestycja nie jest zagrożona. Oczywiście koniunktura na rynku może się szybko zmienić, ale nikt na to nie ma wpływu. Generalnie Stalmont jest stabilną firmą. Myślę, że po zakończeniu tej inwestycji będą mogli rozwinąć skrzydła. Klienci też im dopisują. Prawdopodobnie pozostało im tylko około 25% mieszkań do sprzedania. Na tym etapie realizacji może to być dobrym prognostykiem. Jeżeli nie przytrafi im się syndrom MAT'a, to powinno być dobrze. Należy też pamiętać o tym, że Stalmont ma już pewne doświadczenie w budownictwie (o którym już ktoś pisał w tym wątku) przy ul. Owczarskiej. Pozdrawiam, BV :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Marta& Witek napisał(a): IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.04, 08:15 Gość portalu: Marta&Witek napisał(a): > (...)ps. Bardzo miłe kierownictwo( zaproponowano nam kawę z nowego ekspresu ciśnieniowego :-)). Mam nadzieję, że decydującym czynnikiem, który sprawił, iż podpisaliście umowę nie było podanie "kawy z nowego ekspresu ciśnieniowewgo"?? :-)))) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta& Witek Re: Marta& Witek napisał(a): IP: 195.127.59.* 26.05.04, 20:42 Hej! A kto powiedział,że skorzystaliśmy? :) Decydującym czynnikiem była cena i lokalizacja. Pozdrawiam Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.05.04, 10:40 Cześć! Czy ktoś już kupił mieszkanie na parterze i wie coś na temat zabezpieczeń? Czy developer jakieś proponuje? Jakie? Wliczone w cene mieszkania? Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.prw.pl 27.05.04, 17:32 lepsze jest na poddaszu, już kupiłem i czekam jak wybudują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.04, 11:44 .... osób, które kupiły u nich mieszkanko? Proponuję zacieśnić szyki!! :-)))) Co Wy na to?? pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. IP: *.wro.cdp.pl / 62.111.222.* 29.05.04, 00:09 Cześć! Nie ma sprawy !! :)) Pozdrawiam Witek Odpowiedz Link Zgłoś
lacerta100 Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. 29.05.04, 13:24 Halo!~Jasne, że tak, ja się dopisuję do listy, kontakt mailowy - lacerta@interia.pl! Pozdrawiam wszystkich sąsiadów! P.S. A my mamy super mieszkanko na 2 piętrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 15:29 A ja piętro wyżej. Też się dołączam i pozrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia EURO-DOM IP: *.as.kn.pl 07.12.06, 15:16 czy slyszeliscie moze cos o firmie euro-dom i o tym jak oni buduja, dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: EURO-DOM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 17:12 Kupiłem mieszkanie w Eurodomie za dwa tygodnie odbieram, byłem na budowie kilka razy i muszę przyznać że stanowią wyjątek jeśli chodzi o jakość wykonania na prawdę bardzo wysoka, do tego bardzo elastyczni jeśli chodzi o zapisy w umowie i terminy płatności. Moje opinie opieram na doświadczeniach w kontaktach z takimi deweloperami jak Mój Dom, Atal i Verona. Kolejne mieszkanie zamówiłem też w Eurodomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: EURO-DOM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 17:21 Bardzo wysoka jakość, za dwa tygodnie odbieram klucze, odwiedzałem budowę kilkakrotnie i jestem mile zaskoczony, elastyczni jeśli chodzi o zapisy w umowie jak i terminy płatności. Opinię opieram na kontaktach z innymi deweloperami: Mój Dom, Atal, Verona. Odpowiedz Link Zgłoś
indigogirl Re: EURO-DOM 22.05.08, 23:35 Polecam wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=186&w=77406045 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SASIAD Re: EURO-DOM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 13:58 a co z tymi zaciekami na elewacji po kawiarni???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Nasze sprawy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:53 Wystarczy myjka ciśnieniowa, woda i po sprawie. Jak widać właścicielowi kawiarni nie zależy na estetyce. Może jakieś oisemko do właściciela lokalu???Ciekawi mnie czy POLPARTACZE usuną wszelkie zniszczenia po swoich pracach(jest tego sporo...) i czy nasz zarząd ma takowe deklaracje ze ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 11:59 popieram inicjatywę. chętnie nawiążę kontakty na priv. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:08 widzę,że nie ma więcej osób zainteresownych kontaktem. może więc zacieśnimy szyki w takim nielicznym gronie? co sądzicie o jakimś spotkanku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Czy możemy już powoli kompletować listę.. IP: *.prw.pl 16.06.04, 17:02 dla mnie ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: jestem za :-) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.04, 08:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: jestem za :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 10:12 w takim razie co proponujecie? dla mnie może być którykolwiek wieczór w przyszłym tygodniu (byle nie w weekend, bo najbliższe mam juz zapalnowane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: jestem za :-) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 12:22 jak dla mnie byle nie: środa, czwartek, piątek.... :-))) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: jestem za :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 15:20 no to wybór mamy niewielki:-)z tego co zostało ja wolę wtorek. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: wstępny termin I spotkania IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 16:09 ok, niech będzie wtorek 22.06.2004 r. w okolicach godziny 19:00 w Rynku... jaki lokal????? :-))) BV Odpowiedz Link Zgłoś
lacerta100 Re: wstępny termin I spotkania 19.06.04, 21:35 Halo! Bardzo mnie cieszy myśl o zacieśnieniu szyków, ja się zjawiam! Do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: wstępny termin I spotkania - jaki lokal??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 16:56 Jeśli do jutra rano nic nie zaproponujecie, to będę "zmuszony" rzucić jakimś lokalem :-))))), ale w poniedziałek rano może być już za późno :-(((((( ew-ka Ty proponowałaś spotkanie, wobec tego gdzie? :-))) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: wstępny termin I spotkania - jaki lokal??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 09:53 sorry, ale ja w weekend nie mam dostępu do internetu. proponuję stańczyka. co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: wstępny termin I spotkania - jaki lokal??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.04, 10:02 we wtorek zapowiadają słoneczny dzień 23 stopnie C.. W Stańczyku się zmieścimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: wstępny termin I spotkania - jaki lokal??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 12:38 widzę, że przewidujesz, ze będzie nas wielu:) w takim razie może ogródek w Dworze Polskim? jak bedzie zimno przeniesiemy sie na dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: wstępny termin I spotkania - jaki lokal??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.04, 12:42 :-) zaczniemy od Stańczyka, jeżeli będzie nas dużo (Stalmont oferuje ok. 150 mieszkań:-)))) to przeniesiemy się w inne miejsce:-) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: termin i miejsce I spotkania IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.04, 12:25 skoro nie ma innych propozycji.... spotkanie odbędzie się 22.06.2004 r. (wtorek) o godz. 19:00 w Stańczyku (Rynek :)). Myślę, że się roz-poznamy... :-)))) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: termin i miejsce I spotkania - uzupełnienie IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 09:43 Witam, oczywiście (przez moje przeoczenie) zapomniałem dopisać, że na I spotkanie zapraszamy również przedstawicieli STALMONT Sp. z o.o... :-)))) Jeszcze raz przepraszam i zapraszam :-)))) BV PS. Spotkanie odbędzie się 22.06.2004 r. (wtorek) o godz. 19:00 w Stańczyku (Rynek :)). Odpowiedz Link Zgłoś
polgen Re: STALMONT - ktos cos wie? 22.06.04, 16:11 Szkoda, że dopiero dzisiaj odwiedziliśmy forum i nie będziemy mogli się z Wami spotkać. Miło jest poznać sąsiadów przed podjęciem decyzji o wyborze lokalu. Postanowiliśmy do jutro ostatecznie zdecydować i podpisać umowę. Mamy wybór między parterem a 2 piętrem - może nam ktoś życzliwy pomoże. Firma robi wrażenie solidnej. Jeżeli uda Wam się mile spędzić czas to wpraszamy sie na następne spotkanie. Proszę umawiać się z wyprzedzeniem bo musimy dojechać z Jeleniej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: po I spotkaniu.. :-) IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.04, 09:24 Witam, I spotkanie zakończone!!! Wymieniliśmy się wrażeniami i spostrzeżeniami. Było miło!!! Przed 22:00 grzecznie udaliśmy się do domków :-))) Widzę, że część osób, która potwierdzała swój akces, nie mogła stawić się na spotkaniu. Pozwalam sobie żywić nadzieję, że spotkamy się razem na kolejnym... :-)) Będziemy mieli to na uwadze, żeby ogłasząć termin spotkania ze znacznym wyprzedzeniem!!! Jeszcze raz dziękuję, Pozdrawiam BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 13:11 Cześć. Kupiłam mieszkanie na parterze. Czy jest ktoś, kto kupił podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polgen Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 62.87.153.* 24.06.04, 14:58 Ewo muszę Cię zmartwić kupiliśmy mieszkanie na parterze, możliwe że w bezpośrednim sąsiedztwie. Jesteśmy trudni we współżyciu. Ja strzsnie chrapię a żona ma zwyczaj trzepania chodników na tarasie. Ale za to psy i koty mamy dobrze ułożone. Przy odrobinie cierpliwości i tolerancji zniesiesz nasze sąsiedztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 18:48 Bardzo mnie zmartwiły Twoje słowa, ale tylko na wstępie ;-) Ja i mój mąż też nie jesteśmy "łatwymi" ludźmi, więc może być ciężko :-) Cieszę się, że się odezwałeś. Pozdrawiam sąsiadów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polgen Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 62.87.153.* 24.06.04, 23:56 W tej sytuacji uznaję, że prezentację mamy za sobą. Pocieszające jest to ,że od tej chwili może już być tylko lepiej. Skoro już się znamy to może zdradzicie w której klatce wijecie sobie gniazdko, bo my w.... Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 07:30 Może pogadamy na gg, co Ty na to? mój nr 339446 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: 195.127.59.* 01.07.04, 04:45 Cześć! 1.Orientuje się ktoś jakie będziemy mieć połączenie internetowe? 2.Czy będzie kablówka? 3.Czy robił ktoś już zdjęcia budowy? Witek ps. My również kupiliśmy mieszkanie na parterze. Pozdrawiamy sąsiadów. Mam nadzieje, że nie będzie Wam przeszkadzała poranna solówka na gitarze elektrycznej. Żartowałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.04, 15:05 Gość portalu: Witek napisał(a): > Cześć! > 1.Orientuje się ktoś jakie będziemy mieć połączenie internetowe? > 2.Czy będzie kablówka? > 3.Czy robił ktoś już zdjęcia budowy? Witam, ad.1) Na pewno swoje usługi w tym terenie oferuje DIALOG i TP SA, innych providerów jeszcze nie znam. ad.2) Instalacja tv-kablowej jest przewidziana (zapis na umowie). ad.3) Kilka fotek mam, ale z końca marca br. (na szczęście już nieaktualne) :-)) Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.07.04, 13:03 Cześć! TP i Dialog? To już lepsza Neostrada. Trochę droższa, ale i transfer bez porównania.. Hmm... trzeba to przemyśleć. Pozdrawiam Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.04, 14:01 nie wiem jak jest w TP SA, ale DSL (1 Mb/s w dół; 256 kb/s w górę) w DIALOGu wynosi 149,00 zł/m-c. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 18:11 witam, ja ma kilka fotek z budowy, ale robione na przełomie maja i czerwca. na szczęście również już nieaktualne :) a czy ktoś wiem, jaka ostatecznie ma być kotłownia - własna czy MPEC? pozdr. e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: providerzy internetowi... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.04, 08:50 Cześć, z tego co się orientuję to STALMONT rozważa możliwość zasilania sieci CO przy pomocy MPEC'u, a to może zdeterminować dostawcę usług internetowych. Razem z MPEC współpracuje (chyba) e-wro. W tamtym terenie działa jeszcze chyba lokalny dostawca - FONET. Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.04, 12:32 firma Stalmont jest OK - OMHO wiarygodna - mozna ich sprawdzac i to sie potwerdzi Raczej zainteresujcie sie z czego ONI budują - beton lany z gruchy zamiast ceramiki, miejscami SILKA (albo cos podobnego), sciany osłonowe są tylko z ceramiki. Myslałe, że tylko poziom garazowy bedzie z betonu, ale oni leja beton wyżej tez. Porownywane WPB (tez Partnicka) buduje tylko z ceramiki (Porotherm) i tylko miejscami leje beton (wzgledy technologiczne) JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 19:00 zelbetowe są ściany nośne - to norma przy tej wysokości budynku. nie wynika to z oszczędności - w tej chwili, przy obecnych cenach stali, m2 takiej ściany wcale nie jest tańszy od ściany murowanej... jeżeli ktoś buduje wewnętrzne ściany nośne (te pomiędzy lokalami, a to 90% wszystkich) z porothermu, ( czy innej ceramiki, oprócz cegły pełnej ) czy tym bardziej gazobetonu ( np Ytong) - to robi to wbrew przepisom budowlanym - taka ściana nie spełnia wymagań akustycznych. dlatego właśnie ściany pomiędzy klatkami a mieszkaniami są z silikatu, bo oprócz wymagań co do akustyki, w stosunku do nich są także wymagania izolacyjności termicznej , których żelbet nie spełnia. (dla pełnej jasności : porotherm ostatnio wprowadza specjalny bloczek akustyczny - z tym ,że jego konstrukcja wygląda w ten sposób, że całe wnętrze jest zalewane betonem , a z Ytonga też da sie postawić ścianę spełniającą normy, ale trzeba by budować z dwóch warstw i przekładki akustycznej,u nas (tj we Wrocławiu ;-) )jeszcze takiej ściany nie widziałem) z tego co się orientuję, w WPB główna konstrukcja nośna też jest z zelbetu...a czy są jakieś nieżelbetowe ściany pomiędzy lokalami - nie wiem, ale nie traktowałbym tego jako zalety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.04, 23:36 wprawdzie nie jestem budowlancem, ale wydaje mi sie, ze ceramika ma niezaprzeczalne zalety w porownaniu z betonem lanym z gruchy JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 17:27 co Pan tak z tą gruchą ? z czego mają lać, z betoniarki ? abstrahując od tej konkretnej budowy: 90 % zalet ceramiki znika po oklejeniu jej szczelną warstwą styropianu i tynku akrylowego, co jest niestety normą na polskich budowach. a awersja do betonu jest jakimś niezrozumiałym spadkiem po czasach wielkiej płyty... trudno sobie wyobrazić bardziej naturalny materiał, przy okazji "plastyczny" i bardzo wytrzymały .niewiele jest dzieł współczesnej architektury, które obeszłyby sie bez niego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.04, 03:32 A swoją drogą to ciekawe co Pan tak broni tego betonu ( obojętnie z czego lanego ), nie widziałam jeszcze nowego budynku jednorodzinnego robionego z betonu. Rozumiem powie Pan, że tam nie trzeba ąsiadów wyciszać, ale szumy otoczenia - ich się nie da uniknąć, poza tym mogę powiedzić z empirii, że źle się mieszka w betonowych ścianach - mieszkam w nowym bloku tak zrobionym. Wbrew pozorom wyciszenia nie odczuwam, ale za to te ściany dla mnie za mało oddychają. A po konstrukcji betonowej niosą wszystkie dźwięki i słyszę jak sąsiad 2 klatki dalej przybija obrazek u siebie.Żeby Pan nie pomyślał, że dla mnie nowy budynek to lata 70- te to dodam budynek nie ma 5-ciu lat. Mieszkam na parterze i tylko on jest w tej technologii, piętra zrobiono z ceramiki ( oprócz szkieletu )i tam jest lepiej. Druga uwaga Stalmont robi najcieńsze dopuszczalne ściany w budynkach o tej wysokośći = 19 cm. Po trzecie: ściany betonowe - wygląda jakby robili wewnątrz mieszkań a nie tylko między lub jako oddzielenie od klatki Czwarte: a może ma Pan coś wspOlnego z firmą? Piąte: silka jest zdrowa, beton jest zdrowy, a porotherm wg opinii pańskiej jest do "bani" - tylko dlaczego budowanie z niego jest droższe, a większość ludzi budując własne domy jak może finansowo temu sprostać to buduje z porothermu - Ciekawe? Myśli PAn, że mają coś nie tak i ładują bez potrzeby kasę? Przypominam, że praktycznie 90% z tych ludzi ociepla budynki styropianem i dobrze im się mieszka - dziwne, a może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 18:58 Pani Doroto, odpowiadam, choć mam wrażenie,że trochę odbiegamy od głównego topic`u... 1.Jestem przedstawicielem lobby betonowego :-) Domów jednorodzinnych z betonu zapewne wiele się nie buduje ( chociaż Ytong, Hebel itp to też beton, tylko bardziej "wymieszany" z powietrzem - coś jak Pani ulubiony porotherm :) ), w każdym razie w Polsce - między innymi ze wzgledu na koszty. Zaręczam Pani, że obiekt o skali domu jednorodzinnego o ścianach wylanych z betonu byłby znacznie droższy od wybudowanego w technologii murowanej (sam materiał+szalunki+ciężki sprzęt+wykwalifikowani robotnicy).Poza tym w przypadku domów jednorodzinnych zazwyczaj nie występują takie obciążenia, które wymagałyby użycia żelbetu jako głównego materiału - a w przypaku budynków 4-5 kondygnacyjnych już tak. Ale pomimo tego, jeżeli otworzy Pani jakikolwiek album z architekturą współczesną - może się Pani zdziwić jak wiele z tych najbardziej znanych domów jednorodzinnych zbudowanych jest właśnie z betonu... z reguły nie otynkowanego nawet, więc łatwo rozpoznać :-). To tyle, jeżeli chodzi o domy jednorodzinne. Ma Pani część racji w swoich spostrzeżeniach nt akustyki ścian betonowych : o ile beton ,jako materiał bardzo ciężki, dobrze tłumi dźwieki powietrzne ( np. głosy ludzkie), to gorzej sprawa wygląda jeśli chodzi o dźwięki uderzeniowe ( np. wspomniane przez panią przybijanie obrazka). Jednak wydaje się, że dźwięki powietrzne są zdecydowanie powszechniejsze ( a a 90% dźwieków uderzeniowych w mieszkaniach powstaje na posadzkach, które powinny, i z reguły są, "pływające", a więc oddylatowane akustycznie od ścian i stropów) ( i dlatego przepisy określają wymagania co do izolacyjności akustycznej od dźwięków powietrznych dla ścian i stropów, a dla dźwieków uderzeniowych - dla stropów) Tak więc Pani odczucia nie zmieniają niestety faktu, że ściana np z 30 cm gr ytonga czy 24 cm Porothermu nie spełnia wymagań akustycznych określonych w rozporządzeniu o warunkach techn. jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (par.326 p.2), a ściana żelbetowa je spełnia. Nie wiem co Pani dokładnie ma na myśli pisząc o "oddychaniu" ścian...jeżeli chodzi o przepuszczalność pary wodnej, to , o ile pamietam, dla betonu jest ona całkiem spora - o ile nie zostanie pokryty jakąś nieprzepuszczalną powłoką (farbą, tynkiem , systemem docieplenia) - więc to raczej subiektywne wrażenia 2."Stalmont robi najcieńsze dopuszczalne ściany w budynkach o tej wysokośći = 19 cm." To nieprawda, jak mi się zdaje. Nie ma przepisu określającego min. grubość ściany zewnętrznej(jak i każdej innej). Są za to przepisy określające jej : odporność ogniową, izolacyjność cieplną i akustyczną. Jeżeli ktoś wynajdzie materiał spełniający odpowiednie wymagania przy grubości ściany, powiedzmy, 5cm , to można go zastosować. Pani prawdopodobnie miała na myśli nośność bloczków porotherm 18,8 cm , które stosuje Stalmont - rzeczywiście są to najcieńsze bloczki stosowane do budowy ścian nośnych. Ale w budynku Stalmontu z porothermu zbudowane są ściany osłonowe, które nie przenoszą żadnych obciążeń poza własnym ciężarem. 3. Rzeczywiście w tym budynku wszystkie ściany nośne są z żelbetu. Z reguły są to ściany międzylokalowe - w niektórych mieszkaniach występuje także JEDNA ściana nośna w obrębie lokalu. 4"a może ma Pan coś wspOlnego z firmą?" . coś tam mam :-) ,podobnie jak z kilkoma innymi firmami budującymi we Wrocławiu i okolicach, ale zapewne nie w ten sposób o jakim pani myśli, tzn. nie dostarczam betonu na budowę:-)). Nie jestem też pracownikiem Stalmontu . I nie jestem "finansowo zaiteresowany" w sprzedaży mieszkań Stalmontu, jeżeli tego sie Pani obawia. 5.Manipuluje Pani. Nigdzie nie przeciwstawiałem "zdrowotności" silki czy betonu porothermowi. Starałem sie tylko wytłumaczyć, dlaczego zastosowano takie, a nie inne materiały. Porotherm to bardzo dobry materiał. Tylko że został pomyślany do budowy ścian jednowarstwowych - temu ma służyć poryzowanie ceramiki, które prowadzi do poprawienia jej nienajlepszych właściwości termicznych. Niestety, pomimo tych zabiegów, ściana jest :a. barzo gruba (44-50 cm!) b. bardzo droga c. wymaga b. dużej rzetelności i umiejetności wykonawcy - wszelkie niedoróbki skutkują potężnymi mostkami cieplnymi. I dlatego wykonawcy ( a także producent) polecają stosowanie ścian warstwowych np porotherm 18,8 + styropian lub 24 + styropian. A to nie ma wielkiego sensu - zalety ceramiki nikną ( właśnie to Pani "oddychanie" !) Różnice w ścianie zewnętrznej z różnych materiałów ocieplonej styropianem sprowadzają się do łatwości wbicia w nią gwoździa. I tutaj beton, co zapewne Panią ucieszy, zdecydowanie przegrywa. troszkę uprościłem na koniec, ale potrzebowałem jakiejś puenty do tego przdługiego i nudnawego posta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.04, 14:48 Panie Marc, Dziękuję za wytłumaczenie pewnych niuansów technicznych, jednakże manipulacja to duże słowo i tak samo możnaby powiedzieć o manipulowaniu przy tłumaczeniu grubości ścian. Chodziło mi oczywiście o wytrzymałość ściany 19 cm, zwłaszcza, że trzeba zaznaczyć, że nie tylko wypełnienia z porothermu są tak robione ale i sam beton jest tejże grubości. Zastanawia mnie fakt, że potwierdza Pan fakt małej akustyczności betonu - w pewnym zakresie, jednakże zaznaczam, że takie odgłosy pukania i stukania nie są odosobnione - zwłaszcza w nowym budynku, gdzie średnio takie dźwięki utrzymują się przez 2-3 lata - ludzie szykują sobie mieszkania, później jakiś rok przerwy i od nowa Ci, którzy pierwsi się wprowadzili zaczynają remontować - to z autopsji. Poza tym faktycznie odeszliśmy od głównego wątku, ale uważam, że pewne cechy budynków w których kupujemy mieszkania są istotne, a nie zawsze sobie z tego zdajemy sprawę i uważamy, że cena - niska to wszystko co jest ważne - nie jestem multimilionerem, ale uważam, że jak się kupuje coś tak drogiego to dopłata np.50 zł. nie jest tak istotna, a będę mogła się z tego w pełni cieszyć. Nie chce w ten sposób nikogo zniechęcać do firmy Stalmont - to kwestia wyboru, pewnie ma ona wiele cech dodatnich. Ja opisuje tylko to co widzę przejeżdzając obok budowy dosyć często. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 22:24 Pani Doroto, ostatni raz, więcej nie będę się czepiał :-), naprawdę 1. ściany 19 cm : no właśnie o to mi chodziło, że Pani pisze o ścianach 19 cm jako o "najcieńszych dopuszczalnych" - bo to NIE JEST PRAWDĄ. Te ściany w tym budynku nie spełniają żadnej funkcji nośnej, i z punktu widzenia nośności właśnie, ściany te mogłyby mieć i 10 cm... Zresztą po to producent robi bloczki o różnych grubościach, żeby je stosować w zależności od konkretnych potrzeb. Uważa Pani, że lepiej by tutaj pasowały np. bloczki Porotherm 44 ocieplone styropianem? Po co ? Zeby dodatkowo obciążyć stropy ? A co do tego ma grubość ścian betonowych stosowanych w tym budynku, to już zupełnie nie rozumiem ("zwłaszcza, że trzeba zaznaczyć, że nie tylko > wypełnienia z porothermu są tak robione ale i sam beton jest tejże grubości"). po pierwsze, to nie jest prawda :-), a nawet gdyby była, to co z tego ? Na ścianie z żelbetu 19 cm możnaby i kilkanaście kondygnacji postawić. 2. Dlaczego panią zastanawia fakt, że "potwierdzam fakt małej akustyczności betonu w pewnym zakresie". Jeżeli tak jest rzeczywiście , to dlaczego "nie miałbym potwierdzać" ? Tylko że beton jest słabszy akustycznie w tym zakresie, który jest mniej uciążliwy dla mieszkańców ( co potwierdzaja też wymagania odpowiednich przepisów) , a ściana z bloczków ceramicznych czy gazobetonu po prostu tych wymagań NIE SPEŁNIA i nie powinna być stosowana. Czy woli pani słyszeć raz na miesiąc wbijanie gwoździ przy wieszaniu obrazków, czy każde słowo wypowiadane codziennie za ścianą, grający telewizor, stukot garów ? Zresztą nawet gdyby wolała Pani słyszeć co się u sąsiadów dzieje i o czym rozmawiają - dodatkowym plusem tej sytuacji byłoby dla Pani to ,że mogłaby Pani dokonać odpowiednich pomiarów i pójść do dewelopera z żądaniem, np. obniżenia ceny mieszkania, ponieważ nie spełnia ono odpowiednich norm. I tego prawdopodobnie Stalmont się obawia. I dlatego takich ścian nie stosuje. Być może inni się nie obawiają - przyzwyczajenie do łamania przepisów jest w naszym kraju dość powszechne. Tylko że w ostatnich czasach może to kosztować wymierne pieniądze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.prw.pl 11.08.04, 14:30 Mam pytanie do tych, którzy kupili mieszkania na poddaszu koło 65 metrowe. Czy wprowadziliście zmiany do planów. Jesli tak to jakie i jak przedstawić stalmontowi? pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:40 ja kupiłam mieszknie na poddaszu. zmiany były niewielkie. zrezygnowałam ze ściany między kuchnią i pokojem dziennym oraz troszkę przesunęłam ściankę między kuchnią i łazienką, żeby powiększyć łazienkę. jedyna zmiana na górze to dodatkowy grzejnik. projekt zmian miałam narysowany przez osobę zajmującą się projektowaniem. ale po rozmowie w stalmoncie wiem, że ludzie rysują to też ręcznie. wazne, żeby było dla nich czytelne. pozdr e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.prw.pl 12.08.04, 14:07 a gdzie są grzejniki na projekcie? bo u mnie nie widziałem. Góra u ciebie jest bez ścianek czy coś masz mieć tam postawionego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:57 grzejników nie ma w projekcie który dostałeś z umową. trzeba wziąć ze stalmontu projekt insatalcji CO. jeśli chodzi o górę, to powiedzieli mi, że oni nie będą tam nic wstawiać, więc nie podawałam im zmian. w rzecywistości mam zamiar wstawić scianki we własnym zakresie. e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.prw.pl 13.08.04, 09:21 Czy rzeczywiście grzejników na górze jest za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 13:20 pewnie nie jest za mało, ale jesli sie chce postawic scianki dzialowe, tzn. zrobic dodatkowy pokój to byłby on bez grzejnika ... Zgodnie z przepisami na antresoli nie ma prawa być scianek dzialowych bo inaczej to antresola staje sie dodatkowa kondygnacją a na to deweloper nie pozwolenia Dopiero po odbiorze przez nadzór budowlany bedziesz mogł dokonac zmian na antersoli - np. scianki dzialowe JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.prw.pl 13.08.04, 13:24 czy w takim razie to oznacza,ze na antresoli jest tylko jeden grzejnik??? U mnie jest 22 metrów - jeden grzejnik to chyba za mało. Czy to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: Pytanie o zmiany w projekcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 19:01 moja antresola na ok 30 m, jest podzielona na dwie części połączone korytarzem. był tam przewidziany tylko jeden grzejnik. według mnie to zdecydowanie za mało, tym bardziej, ze cześć bez ogrzewania znajduje się na klatką schodową. osobiśie radzę sprawdzene projektu póki tego typu zmiany nie sa wiekszym problemem e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.08.04, 15:21 Mam pytanie: od jakiej ulicy umieszczona jest część budynku z klatkami 6,7,8,9? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: klatki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 15:52 Witam, klatki 6,7,8,9 są od ul. Partynickiej i Siostrzanej. :-) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: klatki IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.04, 09:42 a 11 od ul. Sąsiedzkiej i Siostrzanej :-) BV Odpowiedz Link Zgłoś
waladares Re: STALMONT - ktos cos wie? 06.01.05, 10:34 jesteśmy z klatki 9 ale nie wiemy jaka to będzie ulica. ale nikt tego nie wie. nawet stalmont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:33 no zawsze musi być jakaś "Alternatywa":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniołek Do przyszłych sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 16:25 Do wszystkich przyszłych sąsiadów :) Interesuje mnie jedno z ostatnich mieszkanek. Jak widzę na forum jest dużo dobrze zorientowanych osób, czy ktoś mógłby powiedzieć jakich można dokonać zmian w umowie, na co uważać szczególnie. Martwi mnie to obciążenie na hipotece, tyle sprzedanych mieszkań a obciążenie jak było tak jest nadal. Czy ceny są negocjowalne ? Teraz cena za m2 wynosi 2645 Pln. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Do przyszłych sąsiadów IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.04, 10:53 Witam, jeżeli chodzi o temat negocjowania umowy, to w zasadzie większych zmian nie można wprowadzić..... Próbowałem już na wiele sposobów.. Przede wszystkim nie podobał mi się zapis o waloryzacji (trochę krzywdzący Klienta), chciałem go zmienić na wskaźnik GUS w budownictwie, ale byli nieugięci.. Nie udało mi się również zmienić zapisu w temacie odstąpienia z mojej winy od umowy, wtedy jestem "zmuszony" znaleźć KLienta na moje miejsce. Jeżeli nie znajdę, tracę kilka procent. Chciałem wprowadzić zapis, że jeśli ja lub Stalmont wprowadzimy nowego KLienta no moje miejsce, to zwróca mi wtedy całą kasę - nie udało się. Z rozmowy z prezesem wynikło, że i tak zwróca kasę w przypadku, kiedy pojawi się nowy KLient. Czyli w pewnym sensie została zawarta w tym temacie umowa "dżentelmeńska" między mną a Stalmontem. Oczywiście, nie zamierzam skorzystać z tego zapisu, ale gdyby co, zobaczę jak się z tej "umowy" wywiążą... To co mi się udało wprowadzić (poza takimi "nieistotnymi" sprawami jak wpisanie ostatecznego terminu podpisania ostatecznej umowy notarialnej tj. 28.02.2006 r.), to zawarłem takie zapisy: - uzależniłem moje wpłaty od postępów w realizacji inwestycji (harmonogram realizacji inwestycji jest podpięty do umowy), w przypadku kiedy Stalmont będzie się opóźniał, mam prawo przesunąć wpłaty lub nawet wstrzymać płatności. W tej szczególnej sytuacji nie mogą mi naliczyć odsetek ustawowych. Oczywiście pozostaje w dalszym ciągu sprawa waloryzacji, która liczona jest nadal, ale myślę, że będzie ją można wygrać - mam nadzieję, że nie zastosuję tych zapisów umowy :-)), - do umowy dołączyłem oświadczenie banku BZ WBK, który zobowiązał się wydzielić bezobciążeniowo mój lokal w przypadku wpłacenia całej kwoty - to na wypadek istnienia wspomnianej przez Ciebie hipoteki. - w poprzedniej umowie cywilnej (teraz mam już podpisaną notarialną) wprowadziłem taki zapis, że w przypadku ubiegania się przeze mnie o kredyt w banku, jeżeli z winy Stalmontu nie będę mógł uruchomić kredytu, będe mógł odstąpić od umowy, a Stalmont wypłaci mi wszystkie włacone kwoty w pełnej wysokości. Nie pamiętam teraz już innych zmian wprowadzonych w umowie, musiałbym do niej sięgnąć, ale te ważniejsze wypisałem. Generalnie umowa nie różni się zasadniczo od umów innych deweloperów. Gdyby nie zapisy o waloryzacji, to wyglądałoby to dużo lepiej. W kwestii hipoteki, tak jak już wspomniałem możesz jedynie postarać się o zaświadczenie z banku BZ WBK o bezobciążeniowym wydzieleniu lokalu. Hipoteka pozostanie... :-((( Dlaczego Stalmont jej nie spłacił?? Nie jestem pewien, ale z tego co wiem, Stalmont powoli przygotowuje się do ruszenia z nową inwestycją i może potrzebują trochę gotówki na inne sprawy, a nie na spłątę hipoteki... Cen nie negocjowałem, bo i po co, skoro kupiłem mieszkanie za 2500 zł/m2:-)) Wtedy była to dobra cena. Trochę się "targowałem" przy zakupie komórki lokatorksiej, ale można tę operację raczej porównać do zaokrąglania ceny kilograma czerwśni na bazarze - jednym słowem groszowe sprawy :-))))) Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Cię do grona przyszłych sąsiadów!!!:-) Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniołek Re: Do przyszłych sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 10:23 Cześć Bono Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Tak na marginesie znamy się już z forum o Złotnikach, poleciłeś mi wtedy firmę Stalmont i zainteresowała mnie. Ceny niestety są już wyższe - 2645 Pln. Byłam wczoraj na budowie, troszkę jest tam ciasno, przygnębiła mnie również ta rupieciarna samochodowa no i jeszcze tylko jeden kursujący tramwaj :) Ja to potrafię dostrzec dobre strony inwestycji :) Zostały mieszkania na parterze i od strony WPB, ciekawe dlaczego ? W KW jest zapis że ostateczny termin spłaty długu wypada 01.02.2004, odpis mam z maja i wciąż widnieje tam taki zapis, więc o co tu chodzi , jest spłacone czy nie ? Muszę zadzwonić do Stalmontu :) Pozdrawiam być może przyszłego sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol pytanie o notariusza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 17:49 Czy przy podpisywaniu notarialnej umowy przedwstepnej kasuje połowę a drugą połowę przy ostatecznej umowie? Czy taki jest standard? Czy wszyscy notariusze biorą tyle samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: pytanie o notariusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.04, 18:12 od lipaca zaden notariusz musi pobrac przy umowie przedwstepnej polowe a przy wlasciwej druga polowe - wynika to z nowego rozporzadzenia min.Sprawiedliwosci JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: pytanie o notariusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.04, 18:14 mialo być kazdy notariusz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lacerta100 Re: Do przyszłych sąsiadów IP: 83.16.144.* 28.07.04, 11:41 Witam! Dosyć długo tu nie zaglądałam, bo na razie jesteśmy odcięci od internetu :(, ale cieszę się że nasze forum tak mocno się rozwija! Mam pytanko - w jaki sposób można uzyskać od banku BZ zaświadczenie o bezobciążeniowym wyłączeniu nieruchowmości? (I w jakim oddziale?) Czy dopiero przy uruchamianiu kredytu? Bo my o kredyt się jeszcze nie staramy... Taki zpis o bezobciążeniowym wyłączeniu nieruchomości będziemy mieć zawarty w umowie notarialnej. A tak a prospos umowy z notariuszem to może mi ktoś zdradzi ile kosztuje ta przyjmeność? I czy Stalmont obowiązkowo prowadzi wszystkich do swojego notariusza? Pozdrawiam Sąsiadów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Do przyszłych sąsiadów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 12:26 Takie zaświadczenie otrzymuje się od Stalmontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Do Lacerta100 IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.04, 08:59 Witam, nie wiem, czy sprawa jest jeszcze aktualna, ale tak jak pisała Ewa zaświadczenie o bezobciążeniowym wydzieleniu hipoteki "załatwia" Stalmont zwracając się w Twoim imieniu do banku BZ WBK. Warunkiem uzyskania takiego zaświadczenia jest podpisana umowa ze Stalmontem. Jeżeli zaś chodzi o notariusza, to taksa przy mieszkaniu 52 m2 wynosi okolo 1300 pln (brutto). Maksymalna stawka wynagrodzenia natariusza wynosi od wartości: 1. do 5.000 zł - 200 zł, 2. od 5.000 zł do 15.000 zł - 200 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 5.000 zł, 3. od 15.000 zł do 30.000 zł - 500 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 15.000 zł, 4. od 30.000 zł do 60.000 zł - 800 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł, 5. od 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.100 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł, 6. powyżej 1.000.000 zł - 5.800 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1.000.000 zł."; ... do powyższych stawek trzeba doliczyć VAT 22% oraz opłatę za odpisy coś koło 72 zł. za jeden odpis (standardowo wymagane są 3 odpisy) i chyba jakieś groszowe opłaty za sprawy bankowe czy soć tam, już nie pamiętam :-)))) Stalmont nie prowadzi do wszystkich Klientów do "swojego" notariusza.. Możesz wybrać sobie jakiego chcesz, może będzie przy tym trochę kręcenia nosem ze strony Stalmontu, ale masz do tego prawo :-) Pozostaje tylko w takim wypadku konieczność sprawdzenia Stalmontu przez nowego notariusza. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 23.08.04, 21:45 Cześć! Jeżeli porównujesz do WPB, wspomnij o różnicach w cenie za metr :) Jeżeli masz na tyle dużo kasy to może wybuduj willę. Będziesz mógł budować z czego będziesz tylko chciał.. Pozdrawiam Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wtek Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 17.08.04, 09:38 Cześć! Byłem wczoraj na budowie. Postępy, postępy i jeszcze raz postępy... Budynki rosną jak grzyby po deszczu :) Oby tak dalej! Pzdr. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 18:43 Hej Sąsiedzi! Ja tez dzis byłam na budowie.Kierownik był sympatyczny i z chęcią oprowadzał.Chciałam Was zapytać, co sądzicie o kupnie garażu i o jego cenie? Dowiedziałam się od kolezanki z Sasiedzkiej, że ponoc w tych starych budynkach na Partynickiej mieszkaja jacyś złodzieje.Widziłam tych ludzi i rzeczywiscie nie wygladają na pracujacych normalnych obywateli. Macie jakieś wieści w tej sprawie? Ktoś juz kupil garaz?Czy wolicie miejsce pod chmurka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: faktury z waloryzacją... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.04, 08:36 Witam, mam pytaniem, czy ktoś z Państwa otyrzymał już od Stalmontu faktury z naliczoną waloryzacją? pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deuter Re: faktury z waloryzacją... IP: 217.153.132.* 31.08.04, 12:56 O ile mnie pamięć nie myli to waloryzacja miała być naliczona na końcu. No chyba, że ktoś już wpłacił całą kwotę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: faktury z waloryzacją... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.04, 15:50 Witam, na umowie stoi zapis, ze waloryzacja bedzie fakturowana w okresach kwartalnych..... Wedlug mnie lepiej jest placic teraz mniejsze kwoty, niz na koncu tysiaczki :-))) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: faktury z waloryzacją... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 17:13 Rozumię, że waloryzacja ma być fakturowana w okresach kwartalnych. W związku z tym mam pytanie o sposób jej naliczania: czy jest ona naliczana co miesiąc a następnie mnożona razy 3? Nie rozumię do końca tego zapisu umowy. Proszę wtajemniczonych o wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: waloryzacja.... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.04, 09:35 Cześć, waloryzacja naliczana jest miesięcznie, zgodnie ze wzorem zawartym na umowie. Trzeba tylko uważać na wartośc WIBOR'a 1M, jest ona zmienna. Ja mam np. waloryzację liczoną od 01.05.2004 r. Zgodnie z zapisami umowy, wskaźnik WIBOR 1M jest brany z każdego pierwszego roboczego dnia każdego miesiąca. I tak WIBOR 1M wynosił (w skali roku): - 5,80% (0,483% w skali miesiąca) w dniu 04.05.2004 r. - 5,60% (0,466% w skali miesiąca) w dniu 01.06.2004 r. - 5,94% (0,495% w skali miesiąca) w dniu 01.07.2004 r. - 6,15% (0,512% w skali miesiąca) w dniu 02.08.2004 r. Sposób liczenia waloryzacji jest następujący: wpłacana kwota w danym miesiącu "razy" WIBOR 1M w skali miesiąca, np 1. wpłacamy 25000 w maju br. --> 25000 x 0,483% = 120,75 zł (kwota waloryzacji), np 2. wpłacamy 25000 w czerwcu br. --> (25000 x 0,483%) + (25000 x 0,466%) = 120,75 + 116,50 = 237,25 zł (kwota waloryzacji), itd. Według zapisów na umowie waloryzacja powinna być naliczana miesiecznie, a fakturowana w okresach kwartalnych, czyli (według mnie): na koniec czerwca br., września br., grudnia br., marca 2005 r., itd. Oczywiście sposób liczenia waloryzacji jest ściśle związany z wpłatami. Jeżeli wpłata nastapi dopiero np. we wrześniu br. to waloryzacji podlega ta wpłacona kwota w odniesieniu do każdego miesiaca (sposób liczenia waloryzacji tak jak w "przykładzie 2") - wpłacona kwota x wskaźnik WIBOR 1M w skali miesiąca maja br.) + (wpłacona kwota x wskaźnik WIBOR 1M w skali miesiąca czerwca br.) + (wpłacona kwota x wskaźnik WIBOR 1M w skali miesiąca lipca br.) + ... i tak aż do miesiąca, w którym nastąpiła wpłata np. do września br. Waloryzacja "wymusza" na kliencie wpłacanie większych kwot w krótszych terminach. Można sobie przeliczyć (zasymulować) różne warianty wpłat i wyliczyć końcową kwotę waloryzacji. Jeżeli na koniec danego kwartału nie zrealizowaliśmy żadnej wpłaty, to nie otrzymamy faktury z naliczoną waloryzacją. Takie jest moje rozumowanie, jaki będzie sposób postępowania Stalmontu...????? Dla wpłacających ratalnie, znaczenie ma wartość WIBOR 1M. Ostatnio "poszedł" on w górę, ponieważ Rada Polityki Pieniężnej podniosła stopy procentowe. Tak jak sobie patrze na zmiany WIBOR 1M np. od stycznia 2003 r. (6,89%) do sierpnia br. (6,15%), to można zauważyć stały spadek wskaźnika do lipca 2003 r. (5,31%), następnie stabilizację aż do marca br. (5,40%), a następnie stopniowy wzrost aż do dziś i będzie tak nadal, tak mi się wydaje :-((( Na koniec sierpnia br. WIBOR 1M miał wartość 6,66%. Ale nie ma co się martwić, wszak WIBOR 1M na koniec 2000 r. "dobijał" do 20% !!! To była dopiero jazda.. pzdr. BV PS. Nie biorę odpowiedzialności za to, co napisałem powyżej, ale tak mniej wiecej wygląda schemat postępowania :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antresolka Re: waloryzacja.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.04, 22:13 Pani Iwona w stalmoncie zupełnie inaczej wyjasniała waloryzację. Liczona ona jest nie od wpłaconej kwoty, ale od tej kwoty, która została jeszcze nie spłacona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: waloryzacja....- zapisy na umowie IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.04, 08:54 Gość portalu: antresolka napisał(a): > Pani Iwona w stalmoncie zupełnie inaczej wyjasniała waloryzację. Liczona ona > jest nie od wpłaconej kwoty, ale od tej kwoty, która została jeszcze nie > spłacona. Witam, na umowie stoi zapis: "(§ 6, ust. 4.) Jeżeli zapłata ceny nie nastąpi w całości do dnia ....... do powyższych kwot naliczona zostanie waloryzacja wg. zasad określonych w § 6 ust. 6 umowy. (...) (§ 6, ust. 6.) Cena ustalona postanowieniami niniejszego paragrafu będzie podlegała waloryzacji na następujących zasadach: a) Waloryzacji w okresach miesięcznych podlegać będą kwoty wpłacone po ....... o stopę równą jednomiesięcznemu 1M WIBOR-wi z pierwszego roboczego dnia danego miesiąca. b) Wartość waloryzacji określona będzie na podstawie wzoru: Waloryzacja raty = Σ (1M WIBOR x 1/12) x rata, Σ (1M WIBOR x 1/12) – jest to suma wskaźników 1 M WIBOR dla poszczególnych miesięcy od dnia 30 czerwca 2004 roku do miesiąca, w którym nastąpiła zapłata danej raty. c) Waloryzacja fakturowana będzie w okresach kwartalnych począwszy od dnia 30 czerwca 2004 roku. d) Spełnienie świadczenia, do którego zobowiązany jest Kupujący następuje w dniu uznania rachunku Sprzedającego." Jak jasno wynika z zapisów umowy, że waloryzacja będzie liczona od kwot wpłaconych. Zróbmy sobie symulację... założenia (mieszkanie kosztuje 100.000 zł, wpłacamy 4 raty co miesiąc po 25.000 zł, 1M WIBOR ustalmy na 5,00% w skali roku (0,416% w skali miesiaca). W pierwszym przypadku (waloryzacja liczona od wpłacanych kwot) mamy: (1 rata) 25.000 x 0,416% = 104 zł (2 rata) 25.000 x 0,832% = 208 zł (3 rata) 25.000 x 1,248% = 312 zł (4 rata) 25.000 x 1,664% = 416 zł Łączna kwota waloryzacji - 1.040 zł W drugim przypadku (waloryzacja liczona od niewpłaconych kwot) mamy: (1 rata) 75.000 x 0,416% = 312 zł (2 rata) 50.000 x 0,832% = 416 zł (3 rata) 25.000 x 1,248% = 312 zł (4 rata) 0 x 1,664% = 0 zł Łączna kwota waloryzacji - 1.040 zł Czyli, niby wychodzi na to samo :-), ale zapis na umowie jest jednoznaczny. Wyjściem z sytuacji jest taki sposób liczenia waloryzacji, żeby wyszła jak najniższa kwota waloryzacji :-))))))))) pzdr. BV PS. Chyba sobie przeliczę (na dwa sposoby) swój harmonogram spłat. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: waloryzacja... cd. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.04, 10:18 Witam, liczyłem sobie waloryzację dwoma sposobami i akurat w przypadku moich płatności (od wpłacanej kwoty - zgodnie z umową) wychodzi mniej, niż w przypadku liczenia waloryzacji od niespłaconej kwoty. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: waloryzacja... cd. 10.09.04, 15:41 > liczyłem sobie waloryzację dwoma sposobami i akurat w przypadku > moich płatności (od wpłacanej kwoty - zgodnie z umową) wychodzi > mniej, niż w przypadku liczenia waloryzacji od niespłaconej kwoty. Musiałeś się pomylić. Kwota musi wyjść taka sama niezależnie od sposobu liczenia. Mogę przeprowadzić dowód formalny i wysłać Ci na priva :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: waloryzacja... cd. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.04, 15:48 > Musiałeś się pomylić. Kwota musi wyjść taka sama niezależnie od sposobu > liczenia. w takim razie sprawdzę jeszcze raz formuły :-)))), dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: wróciliście już z urlopów......????? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.04, 11:52 Witam, co tam słychać u Sąsiadów?:-) Już po urlopach?:-) Może zorganizujemy jakieś spotkanie? Proszę o propozycje odnośnie terminu oraz miejsca. Według mnie rozsądnym terminem jest przełom wrzesień/październik br., może drugi tydzień października br. Pozdrawiam. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wróciliście już z urlopów......????? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 12:44 Z chęcią poznam sąsiadów, tym bardziej, że nie uczestniczyłam w pierwszym spotkaniu. Przełom września i października jak najbardziej mi odpowiada. Ustalcie jakiś termin i miejsce - postaram się dostosować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniołek Re: wróciliście już z urlopów......????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 13:56 Witam serdecznie sąsiadów Świetny pomysł z tym spotkaniem. To gdzie i kiedy ? Może umówmy się już konkretnie. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: wróciliście już z urlopów......????? 14.09.04, 15:15 Jakich urlopów? :-[ Zatem konkretnie - sobota 9 października? To prawie za miesiąc. Wszystkim zainteresowanym powinno się udać dostosować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: mamy już dwa terminy Spotkania ver. 2.0 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.04, 15:26 Witam, mamy już dwa terminy spotkania v.2.0. (musimy wybrać jeden): I - 01.10.2004 (piątek), lub II - 09.10.2004 (sobota). Miejsce - chyba standardowo Rynek Wrocławia. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: termin Spotkania ver. 2.0 IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 13:03 Witam, czas nas nagli, nie widzę innych propozycji..... Na podstawie otrzymanych informacji, które spływały do mnie różnymi kanałami (via e-mail), proponuję spotkać się: 01.10.2004 r. (piątek) o godz. 19:00 we Wrocławiu w Stańczyku (Rynek :)). Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
polgen Re: termin Spotkania ver. 2.0 16.09.04, 13:31 Witam serdecznie i oby zawsze równie ciepło. Idea spotkania jest bardzo dobra, termin znakomity i pozostaje mieć nadzieję, że spędzimy miły wieczór. Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia w piątek 01.10.2004. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: termin Spotkania ver. 2.0 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 13:39 Fajnie, tylko jak ja Was rozpoznam? Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: termin Spotkania ver. 2.0 16.09.04, 15:39 OK. Dla mnie bomba :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Termin Spotkania ver. 2.0 - przypomnienie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.04, 20:12 Witam Wszystkich, przypominam o spotkaniu, które odbędzie się 01.10.2004 r. (piątek) o godz. 19:00 we Wrocławiu w Stańczyku (Rynek :)). Pozdrawiam, BV :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Pytanie o okienka i drzwi... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 15:08 Witam, mam prośbę do zorientowanych w temacie... Czy wiadomo coś więcej na temat okien oraz drzwi frontowych, które będą instalowane w mieszkaniach? Jakiej firmy będą to materiały? Jakie typy okien (ilu komorowe, jakie posiadają funkcje: np. rozszczelnianie, kilku stopniowe otwieranie itp.)? Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam_J Re: Pytanie o okienka i drzwi... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.04, 20:35 a propos okien - to ciekawi mnie czy te duze okna beda dzielone na dwie czesci - jedna duza (pewnie nie otwierana) oraz druga mala (otwierana). No i jak ktos wybije szybe w tym duzym oknie to współczuję... Pozdrawiam sąsiadów ze Stalmontu Przyszły mieszkaniec osiedla Krzyki WPB Adam_J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Pytanie o okienka i drzwi... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.04, 08:50 największe okna montowane w Stalmoncie składają się z 3 (mniej więcej równych) części. Dwie z nich są otwierane, pozostała jest witrynką - i to mi się osobiście BARDZO podoba.:-) A jeżeli ktoś wybije szybę, to będziemy wiedzieć kto to będzie - co nie Adam_J?? :-)) Pozdrawiam sąsiadów z WPB, Przyszły mieszkaniec Stalmontu (niedoszły mieszkaniec osiedla Krzyki WPB). Bono Vox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: po spotkaniu ver. 2.0 IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.04, 09:10 Witam, dziekuję Wszystkim za przybycie na spotkanie! Ze spotkania na spotkanie powiększa się nam grono Sąsiadów - bardzo dobrze. Mam nadzieję, iz na kolejne spotkania dotrą osoby, które z różnych względów nie mogły się z nami spotkać. Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: po spotkaniu ver. 2.0 05.10.04, 14:49 Hej, bardzo miło było Was poznać. Też mam nadzieję, że z każdym kolejnym spotkaniem bedzie nas coraz więcej. Mała refleksja mi się nasunęła. Na spotkaniu pojawiły się albo pary albo same Panie. Wygląda na to, że na naszych oczach dokonuje się odwrócenie tradycyjnych ról płciowych. Kobiety zaczynają dbać o zapewnienie dachu nad głową. Katastrofa! Niedługo same posadzą drzewka na naszym mini-osiedlu i dojdą do wniosku, że w ogóle jesteśmy zbędni ;-> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew-ka Re: po spotkaniu ver. 2.0 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 08:48 witam wszystkich znajomych, rzeczywiście ciekawe spostrzeżenie. nie wiem tylko, czy to kobiety stają się takie samodzielne, czy też mężczyźni coraz chętniej zdają się na nas, również w kwestii dachu nad głową:) mam nadzieję, że na następnym spotkaniu proporcje będę bardziej wyrównane. Pozdrawiam e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: po spotkaniu ver. 2.0 IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 14:37 Witam, deuter myślę, że taki czarny scenariusz jaki przedstawiłeś nam nie grozi.. :-) Ale kto wie jak zadziała Pełnomocnik Rządu ds. Równego Statusu Mężczyzn i Kobiet to i może w barze piwnym (który chyba się koło nas pojawi) będą przebywały same kobiety!!! :-))) Pozdrawiam, Też liczę na wyrównanie proporcji:-) BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Jak budowa? IP: *.prw.pl 22.10.04, 21:09 Czy ktos ostatnio byl na partynickiej zobaczyc co tam sie dzieje?Chyba powinni juz dach założyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: Jak budowa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.04, 00:52 dach na Waszej "stodole" jest już w polowie polozony:)) Pozdrawiam JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: Jak budowa? - Ano idzie, idzie.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.04, 08:42 Witam, tak jak napisał Kolego z WPB - JerzyR - nasza "stodółka" pokryta w połowie daszkiem.. Gdzieniegdzie wstawiane są już okienka. Tak się akurat przypadkiem stało, że w mojej chatce okienka już są :-)))) Szkoda tylko, że ich w jakiś sposób nie zabezpieczają folią :-((((( Lepiej niech na nie uważają, bo w przeciwnym razie..... :-))) Pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Jak budowa? - Ano idzie, idzie.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 17:14 profile są fabrycznie zabezpieczone folią... przy okazji - ktoś się kiedyś pytał tutaj o rodzaj profilu - nie znam jego nazwy , ale są to profile aluplastu ( takie z zaokrąglonymi wszystkimi krawędziami, dość płaskie i łatwe w utrzymaniu czystości) - sam się zdziwiłem jak je zobaczyłem na budowie - nie jest to chyba najtańsze rozwiązanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: Jak budowa? - Ano idzie, idzie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:37 Witam sąsiadów z STALMONTU. Nie chcę was martwić, ale zastosowane w waszych oknach profile Aluplastu nie należą do najlepszych a warto też sprawdzić okucia i rodzaj szyby. DRODZY SĄSIEDZI PATRZCIE UWAŻNIE NA ODCIEŃ SZYB! Jeśli są produkowana na raty to mogą wam wstawić w różnych odcieniach i może być w kratkę. Uważajcie na okna i ich regulację przy odbiorze mieszkania. Żadna folia nie powstrzyma "ostrego" pyłu z budowy- rysuje szyby i wnika w okucia- może to powodować złą "pracę okna"- znam to z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: Jak budowa? - Ano idzie, idzie.. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 20:56 coś się sąsiedzi z WPB strasznie uaktywnili ostatnio - a to dach w Stalmoncie niefajny, a to okna z profili nienależących do najlepszych, a jeszcze pewnie szyby w kratkę, o wyższości materiałów stosowanych w WPB nie wspominając. No ale nie ma się co dziwić - w Stalmoncie kupują biedacy (polecam wątek o WPB) Okna zabezpieczone folią to oczywiście za mało - w WPB zapewne wstawiaja okna ( z najwyższej klasy profili i produkowane w jednej partii) po otynkowaniu wewnątrz i na zewnatrz, dodatkowo opakowane w dwie warstwy sklejki. Dach z niebieskiej blachy trapezowej jest też bardzo trendy ( we wcześniejszych etapach).I te połacie zieleni po horyzont na wizualizacjach...zapewne te wysokie drzewa zostana zasadzone na dachu garażu podziemnego, który wypełnia prawie szczelnie całą działkę. I wreszcie ściany z porothermu pomiędzy mieszkaniami i klatkami schodowymi - o których nawet ich producent pisze w swoich matreiałach, że nie spełniają norm akustycznych. No ale WPB w końcu bogata firma, więc pewnie stać ją na odszkodowania. Nie to co biedaki ze stalmontu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: sąsiedzi z WPB IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 08:35 Witam, oj tak, uaktywnili się ostatnio bardzo mocno Nasi Wspaniali Sąsiedzi z WPB... :- ). Myślę, że leczą swoje kompleksy. Ich wątek jest taki biedny - może dlatego??? Czyżby nie było ich stać na chwilkę pobytu w Internecie? Z drugiej strony ich luksusowe mieszkanka pochłonęły tyle kasy, że na Neta już nie starczyło...:-)))) "Szczerze" im zazdroszczę :-))) ech... pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: sąsiedzi z WPB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:21 Okna w WPB są na profilach VEKI- nie jest to nr1 ( nr 1 to profil Kommerling) Okna były slabo zab. i dlatego ostrzegam WAS Stalmontowców, aby przypilnować tego i owego, przecież wasz deweloper jest taki elastyczny. Apropo netu- technika poszła do przodu, Bono stoisz w miejscu, po co dodatkowe kable skoro starczy jeden TV. Na naszym osiedlu będzie kablówka z lepszym transferem dla netu- i wszystko w 1 kablu. Dalej kabel telefoniczny na budowie WPB to UTP 5 kategorii-i jak ktoś chce to może i po tym medium łączyć się z netem:) No i najważniejsze wasz blok nie jest taki tragiczny, nie popadajcie w kompleksy. Pozdrawiam STALMONTOWCÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: sąsiedzi z WPB IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.04, 16:53 Gość portalu: Pedro napisał(a): > (...) ostrzegam WAS Stalmontowców, aby przypilnować tego i owego, przecież wasz deweloper jest taki elastyczny. Już My tam wiemy, jak trzeba zadbać o te sprawy :-))) I na wzajem.) > Apropo netu- technika poszła do przodu, Bono stoisz w miejscu, po co dodatkowe kable skoro starczy jeden TV. Na naszym osiedlu będzie kablówka z lepszym transferem dla netu- i wszystko w 1 kablu. Akurat w tej kwestii jestem zwolennikiem anty-monopolu. Trzeba walczyć o Klienta. > No i najważniejsze wasz blok nie jest taki tragiczny, nie popadajcie w kompleksy. Kompleksów wśród Stalmontowców nie stwierdzono. Trudno by szukać!!! :-))) Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: I jeszcze jedno... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 25.10.04, 09:25 Witam, czy wiecie, że Stalmont realizuje nową inwestycję??? Tym razem przy ul. Zwycięskiej.. :-) pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: I jeszcze jedno... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 17:18 z tą realizacja to na razie jeszcze lekka przesada :-) - budowa powinna ruszyć na wiosnę za to Stalmont jest generalnym wykonawcą na innej budowie : dla BRE.locum na Kamieńskiego/Torowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 19:14 Jak widać pewnie wszyscy STALMONTOWCY wyjechaki już na święta. Życzę szczęśliwych powrotów do domów- już niebawem docelowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 15:03 Bono wie wszystko, jest "osiedlowym guru"-pewnie będzie zarządzał budynkiem STALMONTU:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 15:16 a gdzie się podział Bono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 20:18 Byłem na budowie.Juz dach robią w mojej czesci!Czy ktoś był w środku?Czy można wchodzić do środka itd... Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 05.11.04, 11:05 Można wchodzić jeżeli tylko warunki na to pozwalają. To znaczy, że np. raczej nikt nie pozwoli Ci się wspinać po rusztowaniu ;-> Ale jeżeli nie ma problemu z dostępem to trzeba tylko znaleźć kierownika budowy, pobrać kask, wcisnąć go na głowę i już można się cieszyć pierwszym spojrzeniem na własne 'M' :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 12:14 byłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.04, 13:08 Witam Sz.sąsiadów, Jesli chodzi o wizyty na budowie to WPB nie robiło żadnych problemów. Ale nie o tym mialem pisać. Moj kolega kupil tez u "Was" mieszkanie i próbował coś zmienic w instalacji grzwczej - dołożyć dodatkowy grzejnik na antresoli i niestety Stalmont twierdzi, ze nie mozna?:( Podobną odpowiedz kolega dostal na prosbe zmiany polozenia rur od grzejnikow, tzn. aby rury nie wychodzily z podłogi tylko ze sciany. Zobaczycie po co to jak zaczniecie ukladać podloge - jak rury wychodza z podlogi to trzeba to w jakis sposob wykonczyc (zawsze wyglada to kiepsko) a jak ze scany to masz cala gladka podloge - zobaczcie o co mi i koledze chodzi klub.chip.pl/jerzyjb/rury.jpg Pozdrawiam JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:02 Jerzy-jak wiesz to odpowiedz-możesz tu albo na WPB-Partynice- cz już po odbiorze w grudniu-styczniu budynek D (sam już nie wiem kiedy oddzadzą:))mogę walić ściany i przerabiać to i owo, czy muszę czekać na ostateczny odbiór do lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.04, 17:14 ja bym zaczekał, Wprawdzie przy odbiorze budynku E, F (chodzi o WPB) nadzór budowlany nawet nie zajrzał do mieszkań, ale wcześniej ludzie z WPB straszyli, ze NB moze sprawdzac mieszkania pod wzgledem zgodnosci z projektem i innymi wymogami szczegółowymi. Wiec IMHO trzeba czekać do odbioru przez NAdzór. Pozdrowienia JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.04, 17:15 bo w przypadku niezgodności budynek może nie zostać odebrany albo odebrany z wyłączeniem Twojego lokalu. JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.04, 18:45 No tak ale w umowie nie jest napisane,że nie wolno a więc co nie zakazane jest dozwolone:)a ścian nośnych nie chcę ruszać. Jak długo czeka się na ten odbiór budowlany? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.04, 20:02 w umowie nie wszystko napisano, ale obowiązują szczególowe przepisy prawa budowlanego. JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.04, 20:50 czyli co można czy nie? czy ktos już był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 00:34 moze jak bedziecie naciskac to Wam pozwola JerzyR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 18:42 Przecież jak można tyle czekać na NB? Ja tam walę ściany i przerabiam po swojemu i to instalacje elektryczną jak i wodną. Troszkę nie pomyśleli- poszli po kosztach, no i teraz mieszkańcy jak chcą z głową mieszkać to muszą przerobić to i owo. Jak można umieścić wc na wprost drzwi wejściowych do łazienki itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol STALMONT pytanie do mieszkancow poddaszy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.04, 12:23 Mam małe pytanie do tych którzy kupili mieszkania dwupoziomowe.Odnosze wrażenie, że otwór do wejścia na antresole jest zbyt duży.Nie mam jednak pewności, bo nie miałem dwupoziomowego mieszkania.Po drugie jak aranżujecie andresole.U mnie chyba jednobiegowe schody sie nie mieszczą.Czy ktoś robi łazienke na andresoli? itd. Będę wdzięczny..,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 08.11.04, 13:41 To jakiś mało przekonujący ten Twój kolega :-) Ja bez żadnego problemu dołożyłem grzejnik. Instalacja jest "szeregowa" więc nie rozumiem czemu niby nie mieliby się zgodzić. Z wyprowadzeniem rurek ze ścian a nie z podłogi też podobno nie będzie problemu. Może w przypadku antresoli występują jakieś ograniczenia techniczne lub formalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymon Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.11.04, 08:54 Witam ja też kupiłem mieszkanie w stalmoncie byłem ostatnio na budowie dach już jest prawie cały okna wstawione ale jeszcze nie wszędzie. Ogułem super, mam znajomego co mieszka we wcześniejszej inwestycji stalmontu i mówi ze jest świetnie sam tam byłem i jakość wykonania jest naprawde na bardzo wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
deuter Re: STALMONT - ktos cos wie? 08.11.04, 13:34 Byłem dwa razy ale już dość dawno. Będę musiał się znów niedługo wybrać. Zwłaszcza, że zmieniałem funkcję jednego okna a akurat wstawiają więc trzeba dopilnować, żeby było tak jak chciałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 11:39 Budowa wre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 16:41 no tak nasi budowlańcy maja najwięcej do roboty jak spadł śnieg! Odpowiedz Link Zgłoś
mir6412 Re: STALMONT - ktos cos wie? 21.11.04, 10:24 a kiedy mają budować!!!, przecież jest to ich pierwsza zima, zaczeli wiosną, a budynek mają skończyć dopiero w czerwcu 2005r. Ważne żeby tynków gipsowych nie kładli na mrozie bo będą spadać ze ścian. Obecnie montują stolarkę okienną 60%, Budują dach 50%, ścianki działowe są już na dwuch klatkach 4 i 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeta.pl Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.11.04, 15:51 A nie przeszkadza wam to ze budynek stalmontu jest wybudowany w 89% z betonu ? i ze pod oknami jest kaiś dziwnie wysoki próg? zwłaszcza widzone jest to przy oknach balkonowych ;-\ ? ? ? i jeszcze ta ruchliwa ulica obok i te samoloty latające nad stalmontem ? Ale to cam będzie dobrze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 18:29 Wysoki próg występuje tylko przy dźwiach balkonowych na tarasach z uwagi na konieczność docieplenia stropu w mieszkaniach pod tarasami. Przykro mi to pisać ale w większości na forum piszą ludzie którzy nie mają żadnej wiedzy albo są zawistni aż do bulu. Domy bez betonu żnajdziesz tylko w skansenach.(hi hi hi.....) Pokaż mi budynek wa Wrocławiu wybudowany bez betonu prawie (100% stropów jest z betonu) baraków na Świebodzkim nie uznajemy. Która ulica jest tak bardzo ruchliwa bo chyba nie Partynicka czy Sąsiedzka (żwirowa nawieżchnia z samymi dziurami), każda z nich ma może 5m szerokości i brak chodnika, a przejazd samochodu co 2-3 min rzeczywiście może spowodować poważne korki. Samoloty latają nad całymi Krzykami i częścią Fabrycznej , a nie jedynie nad budynkiem Stalmontu, który jest oddalony od lotniska ładnych parę kilometrów, pozatym dach budynku nie nadaje się na lotnisko dla helikopterów. (hi hi hi .........) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: STALMONT - ktos cos wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:43 tak to zwykła zawiść-natura Polaka. Jeden woli skansen a inny beton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stalmontowiec STALMONT ;-) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 23.11.04, 16:21 W jakich klatkach macie kupione mieszkania ja mam w ( 1 ) prosze o kontakt erp1@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś