lameriada 29.03.04, 17:53 jak dla mnie - zbyt wiele ruchliwych gifow, godzina na stronie, szeryfowe czcionki, brzydko dobrane kolory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jktos Re: grzech glowne webmasterow 29.03.04, 18:03 nieprawidłowe kodowanie i blokowanie prawego przycisku myszy Odpowiedz Link
da.killa Re: grzech glowne webmasterow 29.03.04, 19:21 Przebajerzenie, niepotrzebne flesze, aplety, animacje, javascript. Popapy, otwieranie czegokolwiek w nowym oknie, zmiana rozmiaru okna. Robienie stron pod jedną przeglądarkę i uniemożliwianie obejrzenia strony użytkownikom innych programów. Olewanie standardów (zasyfiony i niepoprawy kod HTML, złe kodowanie). W sumie to są dwa główne rodzaje grzechów - zacieranie czytelności strony (na rozmaite sposoby, głównie przez przeładowanie) i konflikt strony z upodobaniami użytkownika (wybrana przeglądarka, ulubiona wielkośc okna, otwieranie linków gdzie się chce,...) A właściwie to: www.catb.org/~esr/html-hell.html da.killa Odpowiedz Link
lameriada Re: grzech glowne webmasterow 29.03.04, 20:52 uu.. a jesli ktos nie zna angielskiego? Odpowiedz Link
da.killa Re: grzech glowne webmasterow 29.03.04, 21:13 lameriada napisała: > uu.. a jesli ktos nie zna angielskiego? To pora się nauczyć :) Serio - najlepsze pomoce do tworzenia stron: specyfikacje (X)HTML, CSS, tutoriale, przykłady, gotowce, leksje, kursy itd. są niestety po angielsku. Więc trzeba się przyłożyc do nauki :) da.killa Odpowiedz Link
lameriada Re: grzech glowne webmasterow 29.03.04, 21:32 da.killa napisał: > To pora się nauczyć :) umie sie, umie, jednak zawszec to jednak najwygodniej w ojczystej polszczyznie zglebiac tajniki wiedzy tajemnej... :) > Serio - najlepsze pomoce do tworzenia stron: specyfikacje (X)HTML, CSS, > tutoriale, przykłady, gotowce, leksje, kursy itd. są niestety po angielsku. >Więc trzeba się przyłożyc do nauki :) ale w razie czego mozna sie usmiechnac o polskie sznureczki? Odpowiedz Link
da.killa Re: grzech glowne webmasterow 29.03.04, 22:37 lameriada napisała: > ale w razie czego mozna sie usmiechnac o polskie sznureczki? Po polsku jest niewiele, ale przy wymienianiu linków zapomniałem o trzech, polskich właśnie: republika.onet.pl/0,1,1615,1840,artykuly.html efabrika.pl/faq/ groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&group=pl.comp.www da.killa Odpowiedz Link
urtiko Re: grzech glowne webmasterow 29.06.04, 11:54 da.killa napisał: > lameriada napisała: > > > ale w razie czego mozna sie usmiechnac o polskie sznureczki? > > Po polsku jest niewiele, ale przy wymienianiu linków zapomniałem o trzech, > polskich właśnie: > > republika.onet.pl/0,1,1615,1840,artykuly.html > efabrika.pl/faq/ > groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&group=pl.comp.www > > > da.killa > to ja dodam stronę po polsku: nf.hyperreal.info/ (jest głównie o CSS) Odpowiedz Link
da.killa Re: grzech glowne webmasterow 30.03.04, 13:37 Zapomniałem dodać, że grzechem śmiertelnym jest zrobienie nawigacji opartej na fleszu czy javascripcie. W ten sposób odcina się możliwość przeglądania strony wszystkim tym, którzy z rozmaitych względów nie mają, lub wyłączyli obsługę tych elementów. Sam długi czas używałem dodatku do Mozilli "Flash click to view" blokującego wyświetlanie fleszy, więc wiem na ilu stronach jest to problemem. Takiej strony niewidomy najprawdopodobniej nie pozwiedza - o ile się nie mylę te przegladarki z czymś takim sobie nie radzą. da.killa Odpowiedz Link
vviosna Re: grzech glowne webmasterow 30.03.04, 19:28 ta sprawa jest dla mnie calkiem nowa - jak niewidomy moze ogladac strony www??? Odpowiedz Link
da.killa Re: grzech glowne webmasterow 30.03.04, 22:23 vviosna napisała: > ta sprawa jest dla mnie calkiem nowa - jak niewidomy moze ogladac strony www??? Dzięki specjalnym "przeglądarkom", które czytają mu treść strony. Dlatego należy pisać strony tak by rozdzielić wygląd od treści - w samym kodzie (X)HTML nie powinno być niczego co formatuje wygląd, jedynie wskazówki co do zawartośći - co jest nagłówkiem (h1 - h6), co jest wyróżnione (strong, em), gdzie konczy się a gdzie zaczyna paragraf itd. Do poczytania: akson.sgh.waw.pl/~sm31682/wai/ www.w3.org/WAI/ da.killa Odpowiedz Link
grygoos Re: grzech glowne webmasterow 04.06.04, 10:06 CZesto brakuje jednej prostej linijki <DOCTYPE! ... pzdr, ggs Odpowiedz Link
lukas1492 Re: grzech glowne webmasterow 14.07.04, 20:10 Godzina na stronie dla mnie nie jest błędem. Jest błędem przeładowanie grafiki, gdy otwiera się pół minuty cała strona :(( A, i denerwuje mnie pobieranie gotowych menu w javie, niech sami coś napiszą :) Mam wielui kumpli. Kilku robiło strony, czyli ściągneli fajowe menu w javie,dodatkki, a potem chwalili się nieświadomemu społeczeństwu jacy to są wielcy webmasterzy :) Oczywiście zero designu :) Odpowiedz Link
maizy_corny Re: grzech glowne webmasterow 03.03.05, 18:41 > Zapomniałem dodać, że grzechem śmiertelnym jest zrobienie nawigacji opartej na > fleszu czy javascripcie. No i tu sie pojawia konflikt - pomiędzy webmasterem i Klientem (klientem, który zamówił ta stronkę). Niestety to co jest estetyczne i pełne naturalnej prostoty nie podoba się im, najlepiej jak wszystko na ekranie skacze, mruga, kręci sie, menu rozwijane z dźwiękiem i rolloverami - full kręciek jednym słowem, aha i kolory jak z cyrku!. Potem ci taki burak powie, że nie ma "bajerów" bo on u konkurencji widział ...bla bla bla. A klient nasz pan...w końcu płaci... Odpowiedz Link
maizy_corny Re: grzech glowne webmasterow 03.03.05, 18:44 i teraz mi sie jeden taki przypomniał co przyniósł 300zł i chciał sklep internetowy z bazą danych (bazy nie miał, i chciał żeby mu ją jeszcze stworzyć)... dżizas! Odpowiedz Link