Dodaj do ulubionych

biblioteka webmastera

03.10.06, 14:54
Witam,
chciałabym nauczyć się tworzyc profesjonalne strony www. Posiadam podstawy
HTML'a i duzo chęci:) Wiem, że jest sporo kursów w internecie, ale czy może mi
ktoś polecić jakiś dobrą książkę(i) z tej tematyki? Będę również wdzięczna za
wszelkie wskazówki, czego powinnam sie uczyć (programy, języki, itp.)

Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • tommy_from_cracow Re: biblioteka webmastera 03.10.06, 17:28
      Witaj,

To moje subiektywne zdanie ale moze Ci cos rozjasni. Jesli chodzi o ksiazki to
      polecam wydawnicteo Helion albo O'Reilly. Kupuj odrazu grube tomy, ze znanych
      "kolekcji" i tu polecam helionowskie Biblie. Ceny sa dosc wysokie ale czasami
      naprawde warto. Kupuj te ktore doczekaly sie kilku wydan a nie z pierwszych
      edycji, bo tu sprawa jest niepewna, choc oczywiscie wiele z nowosci jest
      znakomita...
      Pamietaj ze internet jest ogromnym zrodlem informacji i fora i tutoriale, oraz
      wlasne proby sa rownie wazne jak lektura chocby najobszerniejszej ksiazki.

Jesli chodzi o jezyki to XHTML i CSS. Jak narazie nie zapowiada sie by te mialy
      ulec przedawnieniu. Opanowanie nich na przyzwoitym poziomie to juz wielki sukces
      i zajmie Ci zapewne sporo czasu. Postaraj sie przy tym zaopatrzec w przegladarki
      oparte o rozne silniki: IE, FF, Opera + podobne...

Kolejna rzecza sa jezyki skryptowe. W skrucie moje opinie:

PHP: prosty do przyswojenia, ma ogromna mase zwolennikow i mase miesc w
      internecie gdzie mozesz znalezc tutoriale. Dziala na roznych platformach
      systemowych a dzieki bogatym bibliotekom daje ogromne mozliwosci. Pozostawia
      swobode w wyborze tego czy chcesz programowac strukturalnie czy obiektowo. Ma
      kilka wad i wedlug niektorych uczy zlych nawykow w programowaniu. Nie ma
      zaplecza finansowego takiego jak konkurent Microsoftu ASP, wiec rozwoj jest
      przede wszystkim dobra wola spolecznosci programistow z calego swiata.

ASP, i ASP .NET, tu nie mam wielkiej wiedzy, wiec niech ktos skoryguje jesli
      gdzies sie myle. Jest podobno bardziej obiektowy. To czego jestem pewien to to
      ze programisci ASP, znajacy ten jezyk maja wiaksze mozliwosci zarobku niz ci od
      PHP z taka sama wiedza. Wiaze sie to z pieniedzmi i tym, ze ASP jest przede
      wszystkim uzywany przez duze firmy ktore, posiadaja platne srodowiska serwerowe
      Microsoftu. To jezyk dedykowany na ta platforme, choc z tego co wiem ma swoje
      opensourcowe "wydania" dzialajace pod roznymi systemami. Jest trudniejszy do
      nauczenia.

Java, malo popularny, extra obiektowy. Jesli znasz choc troche JavaScript, lub
      poznasz go zobaczysz, ze W JS wszysko jest obiektem. A JS ma swoje kozenie
      wlasnie w Javie. Pozwala tworzyc aplikacje z ciekawym podejsciem odzielenia
      calkowicie silnikow, baz danych i warstwy prezentacji. Niestety w porownaniu do
      PHP nie jest tak popularny i znacznie gorzej opisany w internecie.
      Ciezko powidziec mi jak ocenic trudnosc nauki, ale obiektowosc ma w sobie
      abstrakcje ktora trzeba sobie "wyobrazic".

Jest jeszcze PERL i pare innych ale tu juz nic nie bede pisal. Jak na razie
      jesli rzeczywiscie zaczniesz sie uczyc to zanim przebrniesz przez podstawy
      XHTML'a i CSS minie sporo czasu.
      I polecam uczyc sie z jak najswizszych materialow i przyswajac nowe techiki i
      rozwiazania. Oczywiscie podstawy HTML'a na pewn sie przydadza by dac zarys ale
      mysl tez o AJAX'ie, budowie rss'ow i czytaj o dyskusyjnych trendach w necie jak
      web 2.0.
      Polecam kurs i sama strone browsehappy.pl.

Pozdrawiam!
      • turtell Re: biblioteka webmastera 03.10.06, 17:53
        wielkie dzięki za tak szczegółową odpowiedź :) Co do Biblii Heliona mam dość
        pozytywne wrażenia jako posiadaczka takowej do Accessa i Excela, więc pewnie to
        właśnie ją kupię.
        Jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka