Dodaj do ulubionych

Podstrony we Flashu

15.02.07, 22:55
Jestem w trakcie tworzenia strony we flashu. To moja pierwszaq strona i dlatego mam mały problem. W związku z tym chciałem zapytać się w jaki sposób łączycie poszczególne podstrony w całość we flashu?
Obserwuj wątek
    • piotr989 Re: Podstrony we Flashu 16.02.07, 19:34
      witam
      to zalezy w czym robisz bo w swishu dajesz na link action script "next to go scene"
      • kot_maurycy Re: Podstrony we Flashu 16.02.07, 20:55
        Może jestem naiwny, ale myślałem, że stronę flash robi się we flashu :)
        • szczurek1983 Re: Podstrony we Flashu 16.02.07, 23:24
          Może...
          we flashu czy innym programie tego typu tworzy się animację, prezentację którą
          można później osadzić w html. Ale samą w sobie ciężko nazwać stroną.

Co do programów to istnieją inne zapisujące w formacie swf więc tej techniki
          można używać nie tylko we flashu. Swoją drogą to funkcja podana powyżej we
          flashu powinna działać identycznie.
          • kot_maurycy Re: Podstrony we Flashu 17.02.07, 09:57
            No tak rozumiem - animacja flash w postaci pliku .swf osadzona jest w pliku .html i to można nazwać stroną. Chodziło mi jednak o to czy poszczególne animacje podstron (nie chce mieć kilku plików .html jako podstron - wszystko jako jeden plik .html) tworzy się jako osobne filmy, klipy filmowe czy coś jeszcze innego. No i jak się to łączy.
            • piotr989 Re: Podstrony we Flashu 17.02.07, 12:43
              we flashu nie ma cos takiego jak podstrony, to sie nazywa scena:)
              • kot_maurycy Re: Podstrony we Flashu 17.02.07, 13:36
                Ok - niech będzie, że chodzi o sceny. Napisałem podstrony, żeby wszyscy
                zrozumieli o co chodzi, ponieważ w podręczniku do flasha MX (Flash MX. Vademecum
                profesjonalisty.) przeczytałem, żeby unikać tworzenia różnych scen, a zamiast
                tego stosować różne klipy filmowe.
                Niestety nadal nie wiem jak zrobić przejścia pomiędzy tymi podstronami/scenami. :)
                • szczurek1983 Re: Podstrony we Flashu 17.02.07, 17:06
                  Nie znam się na flasu i tym jak to poprawnie powinno wyglądać, ale logicznie do
                  tego podchodząc to: ładujesz te klipy filmowe w odpowiednie klatki a linkami
                  nakazujesz przejście do odpowiedniej klatki. No i zatrzymujesz tam animację.

Co do krytyki tego co napisałem możecie się powstrzymać to tylko moja radosna
                  twórczość jak mówiłem. Nie zajmuję się flashem więc jak to zgodnie ze standardem
                  powinno być pojęcie nie mam.
                  • piotr989 Re: Podstrony we Flashu 18.02.07, 10:33
                    widze ze pracujesz na macromedi. to ja nie pomoge bo tylko raz go mialem ale
                    jesli bedziesz pracowal we swish to ci chetnie powiem co i gdzie:)
                • gdotb Re: Podstrony we Flashu 19.02.07, 21:00
                  przejscia robisz wtedy tak, jakbys kodowal zwykla strone.
                  W twoim filmie flashowym masz jakies menu, prawda? Kazdy z elementwo menu MUSI
                  gdzies odsylac, prawda?

Wiec jesli twoje menu to:
                  Index
                  O mnie
                  Kontakt

dopisz do kazdego elementu action script:
                  on(release) {
                  getUrl('docelowa_strona.html');
                  }

a w kazdym pliku html ladujesz odpowiedni film. Dla strony glownej moze to byc
                  INDEX.SWF -> 'owinitey' w html i zapisany jako INDEX.HTML, dla stronie 'o mnie',
                  moze to byc plik flashowy 'o_mnie.swf' owinitey w html i zapisany jako
                  'o_mnie.html' itd itp.
            • lolyta Re: Podstrony we Flashu 22.02.07, 02:13
              uzytkownicy korzystajacy z guzika "back" w przegladarce Cie za ten pomysl nie
              pokochaja :P
              • kot_maurycy Re: Podstrony we Flashu 22.02.07, 21:06
                No niestety :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka