Dodaj do ulubionych

HTML czy FLASH ? potrzebna rada

24.05.07, 09:30
Rozpoczęliśmy budowę portalu internetowego z wielokntekstową wyszukiwarką
(tematyka turystyczna). I mamy problem jedne agencje interaktywne przekonują
że wystarczy zrobic to w HTML'U inne że koniecznie we FLASH'u. Niestety nie
jesteśmy z branży i nie potrafimy się odnieść. my skłaniamy sie raczej do
HTML. Czy ktoś mógby nam pomóc?
kenedy.29@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • syn0o Re: HTML czy FLASH ? potrzebna rada 24.05.07, 15:53
      Dobrze zastosowany Flash uatrakcyjni stronę i umożliwi wprowadzić jakieś
      zabezpieczenia, czego w czystym html nie osiągniesz (np. jakiś input we flashu).
      Możesz też zamiast Flash użyć JavaScript.
      • szczurek1983 Re: HTML czy FLASH ? potrzebna rada 26.05.07, 21:00
        Flash jest dobrą rzeczą, ale jeśli ma to być duży portal to ograniczyłbym się do
        wstawek graficznych swf które uatrakcyjnia wygląd. Co do stosowania flasha do
        przyjmowania danych "input" to już nie jestem przekonany. Co jeśli na stronę
        wejdzie ktoś używając przeglądarki tekstowej? Albo lepiej, graficznej bez flasha
        i nie będzie mógł zainstalować bo mu admin systemu nie pozwala(wierz mi to nie
        są rzadkie przypadki).

Kończąc, moim skromnym zdaniem, jeśli ma być to wortal tematyczny użyj html a
        jeśli flash to tylko wstawki uatrakcyjniające wizualnie stronę(bez przesady żeby
        to nie ważyło za dużo).
        • mainrc Re: HTML czy FLASH ? potrzebna rada 26.05.07, 21:12
          nie wspominając o tym, że google bardziej polubią htmlowa stronkę..
    • tommy_from_cracow Re: HTML czy FLASH ? potrzebna rada 27.05.07, 15:02
      Jak wyczytalem tu i tam, glownym sposobem miedzy wymiana danych serwer-flash jest XML, ktory mimo 100 plusow jest dosc wolny...
      Nie wiem czy w przypadku duzego serwisu jest sens dodatkowo go obciazac parsowaniami xml'a, zreszta nie znam duzego serwisu ktory bylby flashowy, ale moze malo widzialem. A ostatnio flash znacznie jednak stracil moim zdaniem, choc zyskal np. dzieki zastosowaniu na youtube itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka