GoĹÄ: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:06 Planuję wyjazd w styczniu z Rainbow do Etiopii. Czy ktoś był i może podzielić się wrażaniami? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Eryk Re: Etiopia z Rainbow IP: 94.254.182.* 20.10.09, 19:38 Nie byłem na tej wycieczce ale na etiopia.com.pl widziałem jakąś promocję na ten wyjazd. Zapytaj ich czy to nadal aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gorbea Re: Etiopia z Rainbow IP: *.146.143.48.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.11.09, 21:06 Ponawiam pytanie-czy ktoś był na tej wycieczce? Jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: moris Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.09, 15:37 Nie ma chętnych do podzielenia się opinią? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: 194.178.123.* 27.11.09, 15:52 Witam, byłem na wycieczce w terminie 12-25/11 . Etiopia piękna ale wycieczka kiepsko zorganizowana. Strasznie długie przejazdy , do czasu podanego w katalogu nalezy srednio dodać 3-4 godziny. Nasz rekord to czas przejazdu 16 godzin a dla 7 osób zakwaterowanych w innym hotelu 17 godzin bo musieli czekać na załadunek naszych bagaży. Rainbow połączył 2 wycieczki z 8/11 i 12/11 w jedna i łącznie było nas 42 osoby. wyznaczono dla nas 2 minibusy ale po awanturach i pewnych dopłatach ( USD 50 ) 6 osób przesiadło się do 8 osobowego busa. Drogi fatalne , w busie ciasno tak że podróż przyjemnością nie była ale rekompensowały ją wspaniałe krajobrazy za oknem. Nie mam teraz czasu na szerszy komentarz , napiszę więcej w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniara Re: Etiopia z Rainbow IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 00:39 Szanowni Państwo gorąco polecam Etiopię - na tropach Arki Przymierza - myślę że po doświadczeniach, które parę osób na forum opisało - dopracowali program i organizację !!! Kilka dni temu wróciłam z tej wycieczki (9.01.2011) i jestem pod wielkim wrażeniem zarówno samej Etiopii, jak i organizacji imprezy przez Rainbow. Program jest przygotowany rzetelnie, my mieliśmy to szczęście, że naszym pilotem był Pan Karol Szatkowski - wielki entuzjasta Etiopii i swojego zawodu. Oprócz podstawowego programu starał się nam pokazać jeszcze coś "po drodze", dzięki czemu mieliśmy możliwość bycia bliżej prawdziwej Etiopii i jej mieszkańców. Pan Karol potrafił z nas wykrzesać ogromne pokłady energii, gdy już wydawało się że nie damy rady, np. namówił naszych Panów na mecz Polska - Etiopia, po całym dniu zwiedzania, a Panie do kibicowania - co zakończyło się okrzykami "Polska Polska" nawet ze strony etiopskich dzieciaków (postarałyśmy się ;o). Ale wracając do programu, należy nastawić się na dość długie przejazdy (w ciągu 2 tygodni przejechaliśmy 3000 km), ale widoki warte są poniesionych trudów!!!! Nie zamieniłabym tego na pewnie wygodniejsze przeloty samolotem. Etiopia jest krajem bezpiecznym, przy zachowaniu należytej staranności, nigdy nie zdarzyło nam się czuć zagrożonymi - nawet będąc wśród tłumów na merkato (bazarze). Standard hoteli jest afrykański - tzn. że w większości jest ciepła woda. Ręczniki i pościel są czyste (w rozumieniu wyprane), choć nie śnieżnobiałe - jeśli ktoś ma z tym problem proponuję zabrać z domu.Chętnie pojechałabym tam jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetia.net.pl 08.02.11, 20:05 Witam Proszę napisz coś jeszcze o tej wycieczce, wybieramy sie w lipcu. Bardzo ciekawi mnie ten kraj i jego mieszkańcy Pozdrawiam małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.10, 13:26 Wybieram się w lipcu 20110 do Etiopii z Rainbow "Na tropie Arki Przymierza". Może ktoś już był na tej objazdówce. Program wydaje sie bardzo atrakcyjny a właśnie takie wyprawy w mało znane turystycznie miejsca lubię. Pozdrawiam i czekam na relacje a trudy wyprawy mi nie staszne Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: 62.29.169.* 03.12.10, 14:04 Właśnie wróciłam z tej trasy. Listopadowa pogoda w sam raz na zwiedzanie, już po deszczu, ale jeszcze wokoło pełno zieleni. Wspaniałe widoki, krajobrazy, bardzo zyczliwi ludzie, przyjaznie nastawieni do tzw. ferendzi czyli obcych. Trasa polnocna to duzo atrakcji widokowych (Gory Siemen, malpy gelada z krwawiacym sercem, wodospady Nilu), przepiekne koscioly (w Axum - IVwiek, niesamowita Lalibela XIIw) . Jedzenie lokalne ciekawe,mozna sie przyzwyczaic do injery czyli lekko kwaskowatych placków z nadzieniem w wersji wegetarianskiej lub miesnej). Mozna oczywiscie jesc znajome potrawy typu spagetti, ryż itp. Sniadania hotelowe na bazie jaj (jajecznica, omlet) + dzem, pieczywo, soki, kawa/herbata. Nie mialam zadnych problemow zoladkowych. Trasa szrutem do przezycia, widoki rekompensuja czas przejazdu. W sumie nie trzesie az tak, zeby nie dalo sie wytrzymac. Wstawanie raczej poranne, zeby dojechac przed zmrokiem w nowe miejsca. Bardzo polecam te trase. Program Rainbow b.ciekawy plus mieliśmy swietnego pilota, co ma istotne znaczenie dla objazdowek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: 93.181.144.* 04.12.10, 09:37 Dziękuję za cenne wskazówki, Mam jeszcze kilka pytań : czy stosowaliście środki na malarię? Podobno w północnej Etiopii nie ma zagrożenia tą chorobą. Jesteśmy z mężem zaszczepieni na żółtą febrę i mam nadzieję ,że to oprócz przestrzegania zasad higieny wystarczy. Napisz czy rzeczywiście kawa jest tam tak dobra ,bo przecież Etiopia jest producentem najlepszej arabiki i jaką kawę tam warto kupić a moze cos jeszcze. Co warto wziąć dla napotkanych dzieciaków? Jak nasuną Ci się jeszcze jakieś inne wskazówki to będę bardzo za nie wdzięczna. pozdrawiam Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: *.rdns.blackberry.net 04.12.10, 12:39 Malaria w pln czesci poza pora deszczowa nie jest zagrozeniem, warto zabrac psikacz na komary ale bardziej profilaktycznie. Na pld kraju lepiej skorzystac z tabletek przeciw malarii, ponoc mozna sie w nie zaopatrzyc w aptekach w Addis w korzystnych cenach. Kawa rewelacyjna, mocna i aromatyczna. Jako prezent warto kupic kawe ziarnista, lepiej trzyma aromat. Herbata rowniez smakowita. Dla dzieciakow warto miec dlugopisy, kredki, zeszyty. Cos co bedzie praktyczne i przydatne. Mozna zabrac jakies ubrania, w malych wioskach, w gorach ludzie zyja bardzo biednie i sa bardzo wdzieczni za taka pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: b00 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.toya.net.pl 29.03.11, 03:45 Witam, a czy istnieje tam faktyczne zagrożenie zółtą febrą? Czy wszyscy albo przynajmniej większość uczestników tej wycieczki się zaszczepia? Mam bardzo negatywny stosunek do wszelkich szczepionek i już nawet nie chodzi mi o wątpliwości związane ze skutecznością, ale poprostu boję się powikłań. Widziałam jak chorowali znajomi szczepiący się na zwykłą grypę, a tu przecież wprowadzają do organizmu coś o wiele gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: *.rdns.blackberry.net 30.03.11, 21:57 Trasa na polnoc to gorskie tereny wiec malaria, zolta febra nie sa zagrozeniem. Nie szczepilam sie na taka trase i nie bylo problemow zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: b00 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.toya.net.pl 02.04.11, 16:42 Witam, dziękuję bardzo za odpowiedź. Usiłowałam się już dopytać w wielu miejscach i opinie są różne, ale większość osób mówi, że w porze suchej faktycznie się nie szczepi, a leki na malarię ma tylko przy sobie na wszelki wypadek, natomiast w deszczowej to spore ryzyko. Wybieram się pod koniec czerwca, więc... nie mam pojęcia co zrobić. A w jakiej porze Pani była? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: *.rdns.blackberry.net 03.04.11, 20:43 Bylam w listopadzie, czyli juz tzw. sucha pora. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: *.rdns.blackberry.net 04.12.10, 16:40 Cd Jesli chodzi o slodycze dla dzieci to juz byla w tym watku sluszna uwaga, ze to chwila przyjemnosci a probemy z zebami i brakiem opieki dentystycznej sa faktem. Dlatego zamiast slodyczy, lepiej brac dlugopisy,przybory szkolne,odziez. Pamiatki: na pln trasie sa piekne krzyze metalowe, drewniane (stojace lub do powieszenia). 3 glowne rodzaje wzornictwa to krzyze Lalibela, Axum oraz Gonder. W ramach np typu Axum jest mnostwo odmian, takze kazdy moze wyszukac swoj szczegolny wzor. Mozna kupic chusty lniane z kolorowymi wzorami, kosze na injere, obrazki malowane na kozlej skorze, przyprawy (np berbera to odpowiednik papryli, curry), kawe, dobra herbate. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: 93.181.144.* 04.12.10, 18:26 Dziękuję Aries za odpowiedż , teraz widzę ,że narzekali na Etiopię ludzie, którzy preferują urlop w luksusie a nie poznawanie ciekawych miejsc. Oczywiście nie neguję tego typu wypoczynku , tylko po co w takim razie wybierać się w takie miejsca jak Etiopia a potem narzekać na kurz, drogi itp. Napisz jeśli jeszcze Cię nie zanudziłam ilu osobowe są busy i czy wieczorem był czas na spacery po okolicy. Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: *.rdns.blackberry.net 05.12.10, 16:27 Busy sa do 20osob razem z pilotem. Rainbow tworzy grupy do max.18osob. Zeby termin doszedl do skutku to min.10-12osob (tak mowili w biurze Rainbow). Bagaznik jest na dachu, przykrywany folia. Na drogach szrutowych zaleca sie dodatkwo wsadzic torbe w duzy foliowy worek zabezpieczajacy przed kurzem. Ale niektorzy nie pakowali w worki i torba byla wystarczajaco ochroniona tzwm zbiorowa plandeka/folia. w listopadzie slonce zachodzi o 6tej. W miasteczkach jest jakies oswietlenie po zmroku+sklepiki bywaja czynne do pozna (np Lalibela, Axum). Wtedy mozna jeszcze sie przejsc wieczorkiem. W Addis zwiedzanie konczylo sie ok 16tej, potem czas wolny. W Axum, Lalibeli tez byl jeszcze czas wolny przed zmrokiem. Czyli jest opcja na samodzielne spacery, choc tam gdzie nocleg jest na uboczu,poza miastem nie ma gdzie chodzic. Przerwa lunchowa w trakcie dnia to tez czas zeby sie rozejrzec po okolicy lub cos zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetia.net.pl 06.12.10, 17:44 Witam Dziękuję za szybką odpowiedż. My co prawda możemy jechać dopiero 4 lipca ale czytałam,że pada krótko i jest bardzo przyjemnie po deszczu. Jeśli możesz napisz ile trwała podróż i czy w hotelach są kosmetyki (mydła ,szampony). Jeślo przyjdzie Ci na myśl jeszcze jakaś wskazówka to napisz Pozdrawiam Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aries Re: Etiopia z Rainbow IP: 62.29.169.* 06.12.10, 18:49 Deszcze faktycznie są intensywne i krótkie. W hotelach są reczniki, male mydelka, czasami mały szamponik w saszetce. Suszarka byla tylko w Addis. Napiecie w kontaktach normalne, raz zdarzył się mały rozstaw bolców i "przejściówka" była pomocna. W pokojach hotelowych bywała nawet lodówka (w wiekszych miasteczkach) oraz telewizor. Posciel ok, nie było brudu ani robali. Podróz: Wawa - Turcja ok 2-2.5 godziny, Turcja-Addis 5,5godziny. W samolocie jest smaczny catering, plus dostaje sie zestaw (skarpety+opaska na oczy+zatyczki do uszu). W Istanbule jest tzw. postojowe, biuro Rainbow podaje rozklad lotów na swoich stronach, mozna sprawdzić jak wyglada przesiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 20:36 @Małgoś na pewno chcesz jechać do Etiopii? zobaczyłaś na mapie, gdzie to jest? i jaki to kraj??nie pomyliło Ci się z 5*Egypt? :):) sorki za złośliwość, ale pytanie o mydełka i szamponiki, to ostatnia rzecz o jaką przyszłoby mi do głowy pytać się w przypadku wycieczki objazdowej po tym kraju, mam nadzieję, że jeśli w ogóle pojedziesz, to nie będziesz "produkować" wpisów, jak co poniektórzy na początku tego topic'u :( może się mylę, ale to takie refleksje po przeczytaniu Twoich pytań Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetia.net.pl 07.12.10, 07:29 Witaj Elu Do Etiopii chcę jechać na pewno , a pytam o takie rzeczy dlatego,ze nie lubie targać na wyjazdy niepotrzebnych rzeczy, Byłam juz na wielu objazdówkach w odległych miejscach i nigdy nie narzekałam . Poznawanie krajów nie obleganych przez turystów to jest to co lubię. Pozdrawim Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 20:32 po prostu, Małgosiu :) to życzę wyjazdu w ogóle i do tego satysfakcjonującego:) sama zastanawiam się poważnie, ale niestety, na chwilę obecną nie umiem określić terminu:( mam nadzieję, że jeśli pojedziesz - napiszesz '2' słówka :) pozdrawiam elka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.10, 09:10 Hej Elu, wyjazd z moim Marcysiem prawie pewny na 100%. Bardzo jestem ciekawa Etiopii, w tym roku byiśmy nad Deltą Orinoko i wróciliśmy zachwyceni. Jak wrócę na pewno napiszę o wrażeniach. Cieplutko pozdrawiam Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Woj Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 18:26 Byłem w tym roku na przełomie stycznia i lutego w Etiopii z Rainbow. Bardzo dobrze przygotowana wycieczka. Widoki itd. opisane wyżej, więc nie będę się tu zachwycał. Oczywiście, jeśli ktoś musi mieć każdej nocy luksusowy hotel, to będzie rozczarowany, ale jeśli przymknie trochę oko, to nie jest źle. W każdym, nawet najskromniejszym hotelu, czysto, ciepła woda, ręczniki. Chodziliśmy sami po miasteczkach i wioskach. Mili ludzie, zwłaszcza młodzież, ciekawa świata. Jeśli chodzi o ubrania warto mieć coś na 15 stopni i siny wiatr. Większość czasu jest 26 - 28 stopni. Buty sportowe, również sandały. Deszcz padał kilka razy po kilka minut, była pora sucha. Niestety mieliśmy problemy żołądkowe, ale to przecież Afryka, warto mieć stosowny antybiotyk. Ludzie bardzo biedni. Zabraliśmy dużo zaszytów, długopisów, kredek, kredy do szkoły, u nas kupione z przeceny, tam bardzo cenna rzecz. Byliśmy w szkole większość tam zostawiliśmy. Nie zapomnimy miny studentki, gdy dostała zeszyt 32 kartkowy od nas. Zabraliśmy trochę gumy do żucia dla dzieciaków. Naprawdę warto jechać, rozmawiać z ludźmi, zobaczyć piękno przyrody, zabytki tamtejsze. Warto zostawić tam trochę pieniędzy a wszystko jest tam bardzo tanie. Polecam tę wyprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piotr Re: Etiopia z Rainbow IP: *.wolomin.net 28.11.09, 17:06 Byłem w terminie 12-25.11, organizacja bardzo zła, potwierdzam to o niewygodnych i zbyt małych busach, bardzo długich przejazdach. Dodam, że informacje o drodze asfaltowej podane w programie nie zawsze są prawdziwe. Nie poinformowano nas, że w Etiopii można wymienić tylko dolary z emisji od 2002 r., a wcześniejszych poza jednym bankiem a Addis Abebie nie przyjmowali. Ostatnie 2 dni to tylko jazda, bez żadnego zwiedzania, a potem czas na zakupy, kolacja i na lotnisko. Nie było się gdzie umyć, przebrać, przepakować. Robiliśmy to na lotnisku w toalecie. Śniadania podawane w hotelach były róznej jakości, niekiedy np. kontynentalne (czyli bardzo skromne) o czym wcześniej nas nie uprzedzono. Nie zawsze było gdzie zjeść lunch, a zdażały się przypadki, że organizatorzy na chybił- trafił szukali jakiejś knajpy nadającej się dla grupy. Jeśli nie musisz teraz jechać to raczej odłóż to na pożniej, może dojdą z organizacją tej imprezy do ładu. Odpowiedz Link Zgłoś
0nlinea Re: Etiopia z Rainbow 29.11.09, 17:44 hmmm czyli kiepsko ze kiepsko a sama Etiopia? warto by wlasnie na ta wycieczke sie wybrac pomijajac warunki podrozy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: 194.178.123.* 30.11.09, 14:29 Etiopia jest ciekawa , jest poprostu bardzo inna niż to co do tej pory widziałem. Wspaniały jest krajobraz górzysty , wielobarwny chociaz wielobarwność może zniknąć po zbiorach i po przeoraniu pól.Do Etiopi warto jechać ale ... Wszyscy uczestnicy naszej wycieczki byli juz poprzednio na wielu wycieczkach objazdowych. Osobiscie byłm tylko z Rainbowem na 5 objazdówkach ale ta była najgorzej zorganizowana a co najważniejsze opis w katalogu nie odpowiadał temu co zastawaliśmy na miejscu. Grzechem pierwotnym jest objazd całej trasy niewygodnymi minibusami ,objazd który trwał znacznie dłuzej niz opis w ofercie. Inne biura lataja wewnętrznymi liniami. Dla przykładu 2 osoby z powodu zmęczenia zdecydowały sie wykupić wewnętrzny przelot Axum / Lalibela . Okazało się ze koszt to tylko USD 50 . A my tą trasę robiliśmy w 2 dni busem . Zwiedzania podczas tych 2 dni było mniej niz 2 godziny. Drugim problemem jest liczebność wycieczki 42 osoby. Zaden hotel/ restauracja w Etiopii nie jest przygotowany na tak duzą grupę. Chaos przy wydawaniu bardzo prostego sniadania , 2 godziny trwajacy lunch czy konieczność umieszczanie grupy w 3 róznych hotelach , lub brak wystarczajacej liczby pokoi dla grupy.Hotele generalnie słabe połowa pobytu może 3 gwiazdkowe a pozostałe w/g europejskie klasyfikacji jednogwiazdkowe. W Lalibeli w przyzwoitym hotelu Roha woda jest tyko 2 godziny dziennie tak zeby się umyc trzeba wstać przed 6 rano nawet jezeli śniadanie jest o 09.00. w Jednym hotelu polecono nam sprawdzić czy nie ma skorpionów bo poprzednia grupa znalazła 2 . My na szczęście nieznależliśmy. Jedzenie słabe i monotonne ale nikt sie nie zatruł. Piwo dość dobre , tanie i powszechnie dostępne. Lokalne wina kiepskie. Przewodniczki sympatyczne i chetne do pomocy ale dla jednej to 2 pobyt w Etiopii a dla drugej pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gorbea Re: Etiopia z Rainbow IP: *.146.76.6.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.11.09, 22:28 Bardzo dziękuję za informacje o wycieczce. Pomimo, że bardzo chcę zobaczyć Etiopię, w tym roku jednak się nie wybiorę. A jakie wrażenia z samej Etiopii? Widoki, Lalibela, Aksum, ludzie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
0nlinea Re: Etiopia z Rainbow 01.12.09, 09:31 to teraz nie wiem czy pisac sie na ta wycieczke czy nie. Faktycznie organizacja przeraża. A sama Etiopia...bezpieczna? jak ludzie? zabytki warte zobaczenia? krajobrazy juz wiem że piękne :) czy wybralbys sie do Etiopii gdyby byla organizacja ok? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdezorientowana Re: Etiopia z Rainbow IP: *.icpnet.pl 01.12.09, 19:33 Witam! Jarku, dziękuję za informacje n/t wycieczki :) , zapisaliśmy się (i oczywiście wpłacili zaliczkę) na termin 17.01 - jednak przyznam, że po przeczytaniu Twoich informacji zwątpiłam czy to był dobry pomysł ...i nawet czy nie zrezygnować ponosząc jakieś koszty. Miałam świadomość, że drogi w Etiopii są kiepskie i kraj jest jaki jest, ale sądziłam, że takie biuro jak Rainbow potrafi pewne rzeczy sprawdzić i przygotować realny program odnośnie czasu przejazdów no i oczywiście lokalnych warunków i możliwości (wydolności) hotelowo- restauracyjnych. Nigdy nie jeździliśmy z tym biurem (zresztą preferujemy raczej samodzielne wyjazdy) - i przyznam, że Wasze doświadczenia nie są zachęcające :( Chciałabym Cię zapytać o sprawy zdrowia, czy potrzebna była profilaktyka antymalaryczna, czy spotkaliscie gdzieś komary? W terenach górskich nie ma obaw, jednak słyszałam, ze nad jeziorem Tana to paskudztwo może się pojawiać,no i czy w hotelowych łóżkach nie mieliście insektów, bo wiem, że różnie to bywa... Jeśli miałbyś jeszcze jakieś praktyczne wskazówki to bardzo o nie proszę. Sądzę, że Wasza grupa była tą przecierającą szlak, bo Etiopia to nowość w tym biurze i że Rainbow wyciągnie z Waszych doświadczeń jakieś sensowne wnioski i dokona korekty programu oraz dopracuje wszystkie "niedoróby". OBY!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.09, 00:18 Co do zwiedzanych obiektów to Lalibela zrobiła na mnie największe wrażenie. Piękny jest też wodospad na Nilu chociaż ilość wody w porze suchej jest niewielka. W Aksum jest małe lecz piekne muzeum , same obeliski nie zrobiły na mnie aż takiego wrażenia. Addis Abeba to raczej nic ciekawego poza muzeum w dawnym pałacu Hajle Selasie. Zamek w Gonder jest wart zobaczenia natomiast wizyta w wiosce Felaszy to kompletna porażka. To nie wioska a 5 straganów z tandetnymi pamiątkami. Podobnie ma się sprawa z wizytą w wiosce ludu Ahmara. Wizyta polega na tym ze kierowca zatrzymuje się przy pierwszej lepszej chacie. Lokalny przewodnik biegnie spytać czy za drobną opłatą właściciel chaty pozwoli ją obejrzeć. Ponieważ ludzie są biedni to nikt nie odmawia i cała wycieczka leci fotografować chatę i domowników. Jezioro Tana trochę rozczarowuje , płynie się łącznie 3 godziny po kompletnie pustym akwenie po to by zobaczyć kolejny klasztor. Większość zabytków jest raczej kameralna i zwiedzanie ich w ponad 40 osobowej grupie to duża pomyłka lub lekceważenie klientów. Pamiątki najtansze podobno są Lalibeli ale największy wybór jest w Aksum. Sklepy w Aksum mają po kilkanaście metrów kwadratowych a w Lalibeli to blaszki 2 na 2 metry. Dobra wiadomość dla nowych grup - w niebieskim busie wymieniono w Aksum wszyskie 6 opon na nowe. My niestety jechaliśmy z Addis na 6 łysych oponach i jedna się rozpadła w drodze do Aksum. Wymiana trwała 1,5 godziny bo nic nie było sprawne ani opona zapasowa ani podnośnik. Ale sam minibus szczytem techniki nie jest , na wszystkich podjazdach musi wyłączać klimę bo brak mocy. Kierowca jest oczywiście tyko jeden i pracuje czasami po 18 godzin dziennie. Opis Rainbowa w katalogu ze grupa (o ile jest duża )podrózuje autokarem jest nie prawdziwy i chyba ma na celu przekonanie potencjalnych klientów ze trasa nie jest tak trudna skoro autokar moze się nią poruszać. Na miejscu przewodniczki wyjaśniają ze nie jedziemy autokarem bo żaden autokar nie jest wstanie przejechać tak ciężkiej trasy. Komary są na większości trasy i gryzły wszyskich ale umiarkowanie,część ludzi stosowała profilaktykę antymalaryczną ale większość nie. Moze w dalszej cześci pory suchej komary wyginą. Cześć ludzi narzekała na pchły w hotelach ale nie wszyscy. My byliśmy drugą grupą , trzecia leci w grudniu a na 2010 podobno jest pełne obłozenie i niestety chyba najliczniejsza grupa ma lecieć 17/01 ale to proszę sprawdzcie bezpośrednio w Rainbow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdezorientowana Re: Etiopia z Rainbow IP: *.icpnet.pl 03.12.09, 18:23 Jarku, bardzo dziękujemy za powyższe informacje. Nie zapytałam o jeszcze jedną ważna sprawę: wydatki na miejscu. Biuro podaje, że dodatkowo na miejscu płacić trzeba za wizę, poza tym przygotować kilkanaście $ na napiwki i 150$ na bilety wstępu. Czy możesz napisać jak to w praktyce wyglądało (chodzi o te 150 $)? Czy otrzymywaliście wodę mineralną w czasie podróży i czy w ogóle przy (po)tych wielogodzinnych przejazdach mieliście możliwość zaopatrzyć się gdzieś w wodę do picia? Jak podczas tych bardzo długich przejazdów wyglądały przerwy na odpoczynek? Jeśli jeszcze coś Ci sie przypomni to bardzo proszę napisz. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 07:50 Kochanie, a nie lepiej to zostać w domu lub wybrać się w bardziej cywilizowane regiony niż wydawać grube tysiące za totalną niepewność i strach ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sisi Re: Etiopia z Rainbow IP: *.aster.pl 04.12.09, 09:33 Tak, tak, najlepiej siedzieć przy piecu w ciepłych gaciach :-))) Gościu, to nie to forum! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.12.09, 17:48 A ja rozumiem troszkę złośliwy post @gościa sama byłam zaintereoswana Etiopią i czytałam relacje z pobytów indywidualnych to nie jest cywilizowany kraj w naszym pojęciu / zresztą wodę mineral/ za free dają w niewielu biurach ze średniej/niższej półki i na pewno z wieloma niedogodnościami w Etiopii po prostu trzeba się liczyć to nawet nie Egipt, Syria lub tp. więc jak ktoś nie zna specyfiki kraju, to jadąc na wycieczkę z BP powinien wziąść poprawkę, a nie marudzić na forum to egzotyka w sporym wydaniu i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdezorientowana Re: Etiopia z Rainbow IP: *.icpnet.pl 04.12.09, 18:48 Do gościa i elki: dzięki wam za wyjątkowo "cenne" i "odkrywcze" uwagi, rzecz w tym, ze o nic was nie pytałam :( o Etiopii wiem wystarczająco dużo a pytania zadałam konkretnej osobie na temat KONKRETNEGO programu :)(i zawartych w nim informacji podanych przez biuro). Osobom nie w temacie dziękujemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kordula57 Re: Etiopia z Rainbow 05.12.09, 12:18 Witam,ja planowałam ten wyjazd do wczoraj, własnie zrezygnowalam z tej imprezy.Po przeczytaniu jak biuro Rainbow tours traktuje klientów doszłam do jedynego słusznego wniosku: nie jechać!!!!!O Etiopii dużo czytałam i liczyłam się z wieloma niewygodami, ale po zapewnieniach mnie w biurze ,że impreza sprawdzona, i wszystko na miejscu zapięte na ostatni guzik, że sprawdzeni piloci, że podróz jepami,zaufałam im. A tu jak czytam o tym wszystkim ,to mi włosy stają dęba. 42 osoby w grupie, to oni mogą jeżdzić po krajach turystycznie rozwinietych z dobra bazą hotelowa. Wiem dobrze że w pólnocnej Etiopii działa sprawnie transport lotniczy. Np Tras Axum - Lalibella to koszt ok 50- 70$ godz lotu. Nigdy więcej nie dam się nabrać. !!!! Nie dajmy sie traktować jak dojną krowę, dla takich biur liczy sie tylko kasa klienta, reszta nie ma znaczenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 15:03 Witam, Porady praktyczne - kremy do opalania wystarczy 8-10 , po 2 dniach nie stosowałem juz kremów - nalezy zabrać szampon bo w zadnym hotelu nie będzie - przydadzą sie plastkikowe worki na bagaże , przewodniczki generalnie miały po jednej sztuce ale na wieksze bagaze worki byly za małe. - wydatki wiza USD 20 , bilety i napiwki USD 150 ( przewodniczki zbierają wyłącznie banknoty emitowane po 2002 ) Prywatne wydatki około USD 200 na osobę plus USD 100 jezeli macie kamerę. Zdjęcia są bezpłatne ale za nagrywanie kamerą trzeba prawie wszędzie płacić. - wiza , na jej wydanie czekaliśmy na lotnisku ponad 3 godziny. Musicie się od razu ustawić w kolejce po wizę a nie najpierw wypełniać kartoniki z danymi tak jak nam to polecono. Może uda się dostać wizę w godzinę. my przykładowo byliśmy w hotelu dopiero o 05.00 - woda (zagwarantowana w ofercie )była tylko podczas przejazdów. Szczególnie pierwszego dnia narobiło to trochę zamieszania. Podobno od następnej wycieczki woda 0,5 litra bedzie codziennie. - postoje na trasie są , głównie na robienie zdjęć , ewentualnie toaleta w krzakach. Prawie każdego dnia jest postój na obiad. - komórki Plusa działają w miastach , inne sieci nie wiem - internet dostępny tylko w hotelu Aksum i to bardzo wolny - wieczory będziecie spędzać w hotelach bo będziecie zmęczeni podróżą a rano trzeba będzie wcześnie wstać. Otoczenie hoteli będzie skutecznie zachęcać do wieczornych spacerów. - temperatura , dzień przyjemnie ciepło , nie gorąco , wieczory i ranki chłodne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdezorientowana Re: Etiopia z Rainbow IP: *.icpnet.pl 06.12.09, 16:59 Jarku, bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje :) na pewno będą bardzo pomocne również dla wszystkich innych osób wybierających sie na program przygotowany przez Rainbow'a - serdecznie pozdrawiam! teraz już zorientowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: btg881 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.09, 22:10 Kochani czy naprawdę nie znajdzie się choć jedna osoba naprawdę zadowolona z wycieczki do Etiopii ? Mam wykupiona tę imprezę i po przeczytaniu Waszych wpisów jestem o krok od rezygnacji. Muszę przyznać że najbardziej przeraża mnie konieczność codziennego wielogodzinnego przebywania w ciasnym autobusie. Czy piękne krajobrazy i unikatowość tego nieodkrytego jeszcze dla turystów kraju zrównoważy wszystkie opisane tu niedogodności ? I czy będę miała siłę i ochotę je podziwiać po kilkunastu godzinach pędzonych w ciasnym autobusiku ? Może jednak odezwie się ktoś komu się podobało ? Odpowiedz Link Zgłoś
kordula57 Re: Etiopia z Rainbow 08.12.09, 11:00 Ja jeszcze raz, przykre ale nasze popularne biura są nierzetelne.Ja miałam wplacona zaliczkę na Etiopię i zrezygnowałam. Wolę zapłacic więcej i być zadowolona,np w Logos tour ma taki sam program ale samolotem obskakują te odcinki w godzinę a nie jak rainbow w 18 godz w fatalnych warunkach.Chcialam zaoszczędzic , to straciłam 1000 zł z zaliczki. Ale mam nauczkę na przyszłość, że biura tego typu odwalaja masówkę liczy sie tylko zysk. Juz wcześniej pisałam,że dla mnie właściwie najgorsze sa 40 osobowe grupy, jeszcze nigdy nie byłam w z tak liczna grupą, a wyjeżdżam dużo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.09, 18:55 @zdezorientowana to zorientuj się, że ---jesteś na forum i zadając pytanie możesz liczyć się z opinią innych zgadzam sie jednak z liczebnością grupy - 40 czy 42 osoby w kraju takim jak Etiopia, to nieporozumienie ja z taką grupą na zorganizowanych wyjeździe byłam tylko w Syrii i Jordanii, ale był tak extra pilot, że nie nawet jak byłoby sto osób - to byłby tzw 'pikuś', ale takich nie ma niestety wielu ale należy popatrzeć na biuro i na cenę RT to biuro z niższej/średniej półki i masówka albo tanio albo luxus, no..Drodzy wycieczkowicze programy i ceny polskich biur są... w języku polskim :):) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.12.09, 23:52 Witaj, Rainbow powinien zwrócić Tobie pełną kwotę bo nie jest w stanie wywiązać się ze swojej własnej oferty podanej w katalogu chociażby odnośnie czasu przejazdu busami. Mozesz powołać się na opinię przeczytaną na tym forum , jeżeli będzie to konieczne to podam Tobie numer mojej karty stałego klienta w Rainbow by moja opinia nie była dla nich anonimowa. Z wycieczek Rainbowa mogę polecić Tajlandia/Kambodza/|Wietnam lub Meksyk- Wielka Konkwista . Etiopii zdecydowanie nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gbogusia Re: Etiopia z Rainbow IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 19:20 No i zrezygnowałam. Co prawda z ciężkim sercem bo miałam wielka ochotę na te Etiopię. Ale czy aby na pewno w takim wydaniu ? Z pewnością NIE. Trzeba jednak powiedzieć że biuro zachowało się w porządku zwracając mi pełna kwotę bez żadnych potrąceń. Odpowiedz Link Zgłoś
rtpl Re: Etiopia z Rainbow 12.12.09, 10:09 Szanowni Państwo, w odpowiedzi na wpisy zamieszczone w niniejszym wątku w okresie od 19.10 do 11.12.2009, pragniemy przede wszystkim najmocniej przeprosić Uczestników naszej wycieczki do Etiopii, uważających, że w czasie jej realizacji wystąpiły pewne uchybienia organizacyjne. Przyznajemy, że wycieczka do Etiopii pojawiła się w tym roku po raz pierwszy w naszej ofercie. Ubolewamy, że mimo poczynionych przez nas rzetelnych, wielomiesięcznych przygotowań do jej realizacji, nie zdołaliśmy uniknąć nieprzewidzianych utrudnień. Przy ocenie tej kwestii należy uwzględnić pionierski charakter tej wycieczki oraz fakt, iż w Etiopii infrastruktura komunikacyjna i turystyczna jest znacznie słabiej rozwinięta, niż np. w państwach afrykańskich leżących w Basenie M. Śródziemnego. Ograniczona infrastruktura oraz uwarunkowania geograficzne (w szczególności ukształtowanie powierzchni) Etiopii zasadniczo wpływają na sposób realizacji usług turystycznych na terenie tego kraju. Prawdą jest, że niekiedy czasy przejazdów odbiegają od orientacyjnych wskazań podanych w naszym katalogu. Jest to z reguły spowodowane obiektywnymi utrudnieniami komunikacyjnymi (remonty dróg, stan techniczny pojazdów poruszających się po nich itp.). Aktualne, zweryfikowane w praktyce informacje na temat stanu dróg, orientacyjnych długości przejazdów oraz rzeczy przydatnych w trakcie podróży niebawem udostępnimy we wszystkich biurach sprzedających ofertę Rainbow Tours oraz pod numerem naszej infolinii. W obliczu doświadczeń zgromadzonych w czasie zrealizowanych dotychczas wycieczek do Etiopii postanowiliśmy ograniczyć liczebność grup, tak, by nie przekraczała ona 22 osób. Rozważamy także możliwość zastąpienia części przejazdów przelotami wewnętrznymi. Takie rozwiązanie zostanie z całą pewnością wdrożone w sezonie Lato 2010, a niewykluczone, że również podczas niektórych terminów z sezonu Jesień 2009 / Wiosna 2010. Nadmieniamy, iż opracowując program tej wycieczki braliśmy pod uwagę możliwość jej realizacji w całości w oparciu o przeloty wewnętrzne, jednak uznaliśmy, że zdecydowanie umniejszyłoby to walory poznawcze imprezy. Zapewniamy, iż Rainbow Tours dokłada wszelkich starań, by organizacja każdej wycieczki była perfekcyjna, a nasi Klienci mogli bez przeszkód poznawać świat. Z radością dzielimy się z Państwem pasją podróżowania. Wszystkich naszych Klientów zachęcamy do przekazywania nam opinii o organizowanych przez nas wyjazdach. Z tych uwag czerpiemy cenną wiedzę na temat tego jak możemy udoskonalić jakość naszych usług. Jeżeli w odczuciu uczestników naszych wyjazdów, w ich organizacji nastąpiły uchybienia mogące stanowić podstawę do rekompensaty, prosimy o kontakt z Działem Kontroli Jakości i Reklamacji Rainbow Tours (tel. 0-42 680 38 56/64). Z poważaniem, Rainbow Tours S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.09, 13:30 Do Rainbowtours, Dziękuję za przesłaną odpowiedź. Cieszę się że wpisy moje i Piotra oraz prawdopodobnie bezpośrednie uwagi/skargi innych uczestników wpłyną na znaczącą poprawę warunków przyszłych wycieczek. Inną nie mniej ważną sprawą jest to że potencjalni uczestnicy przed wyjazdem otrzymają uaktualnioną ofertę na temat czasu przejazdu/hoteli itp , co pozwoli im podjąć ostateczną decyzję. Wasza odpowiedź na tym forum świadczy też o tym jest to najlepsze miejsce na przekazywanie swoich uwag i opinii o konkretnych wycieczkach czy produktach. Moje wpisy nie powstawały dla rekompensaty i o taką nie występuję. Celem wpisów było w miarę obiektywne przedstawienie warunków wycieczki forumowiczom zainteresowanym wyjazdem. Z poważaniem Jarosław G. - 04372 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 21:18 Wybieram sie sama na wyjazd- Etiopia - Plemiona Południa 13 dni od 30.01 - 11.02.2011. Moze ktos tez jedzie sam? Bywalam juz Afryce a nawet mieszkalam. Tu jest moja strona www.mojaafryka.com Pozdrwaiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: caesia Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 14:16 byłam na wycieczce w etiopii od 4 lipca do 17 . Było ok. , pilot bardzo profesjonalny , uczestnicy zdyscyplinowani , program zrealizowany w 100 procentach . jestem zadowolona , polecam innym . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetia.net.pl 28.08.11, 18:23 Witam Również byłam w tym samym terminie, pilot po prostu rewelacyjny. Dzięki niemu Etiopię czuliśmy ,smakowaliśmy i podziwialiśmy. Grupa bardzo zdyscyplinowana , prawdziwi ciekawi świata "włóczykije". Pozdrawiam i gorąco polecam Etiopię Północną. Naprawdę warto! Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piszczykplus Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.12.11, 19:22 Jedziemy na poLudnie z mojA towarztszj Jedziemy na południe z moją towarzyszką 15-01-2012 . 4 samochody, 3tys km i Afryka. 4 dni w namiotach w Afryce- nie będzie nam przeszkadzał nawet brak mydełek i szamponików :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Asia Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.12, 23:43 Szczerze radzę jednak wziąć to mydełko i szampon... Po całym dniu w aucie w upale, kontakcie z "czyściutkimi" dzieciaczkami, paroma wycieczkami w krzaki do buszu, wdepnięciu w krowie łajno, przechodzeniu przez błoto, przysiadaniu / przyklękaniu na ziemi.... będziecie tak brudni i cuchnący (Wy i Wasze ubrania), że oddacie za mydło wszystko :-) Koniecznie weźcie odkażacze - i do rąk, i "odkażacz do gardła". Na południu jest problem z zakupem alkoholu, trzeba wziąć ze sobą zapas. Z praktycznych rad - też ze dwie rolki papieru, bo na campach to towar deficytowy :-) Byłam w listopadzie..... wspaniały wyjazd, zazdroszczę Wam, że tam będziecie - chętnie bym się znów wybrała Odpowiedz Link Zgłoś
gabriela2012 Re: Etiopia z Rainbow 01.08.12, 21:02 Witam - wrocilam, kraj ciekawy, organizacja przez Rainbour naprawdę bardzo dobra, jak na warunki Etiopii dobre hotele i jedzenie też całkiem ok, ja jadłam wszystko - takze warzywa surowe, myłam zęby pod wodą z kranu - nic mi nie było, aczkolwiek niektóre osoby w grupie cierpiały. Pora deszczowa okazała sie błogosławienstwem - było chłodno, wieczorami szczególnie w gorach nawet zimno. Wieczorem czasem padało, ale wtedy juz bylismy w hotelu, wspaniale prezentowaqły sie wodospady, wprawdzie ja widzialam juz wodospady kilka razy wieksze, ale przez unikatowy kolor wody, były one naprawde jedyne w swoim rodzaju. Fakt, ze raz nie było prądu i raz wody - ale to juz urok tego kraju. pilotem naszej grupy był pan Leszek Kowalczyk - kopalnia wiedzy, o Etiopii wie chyba wszystko, do tego dowcipny, zyczliwy, pomocny, naprawde polecam i cała grupa tez była bardzo zadowolona z jego pracy. Góry najpiekniejsze jakie widzialam, wszelkiego rodzaju, i porosniete na zielono, i skaliste, i czerwone - naprawde mega widoki, nawet jazdy nam sie nie dłuzyły - jezeli ktos lubi krajobrazy - to bedzie zachwycony, koscioły w Lalibelli - tez niesamowite, i te dzieci - zabrac trzeba tez stare buty, ubrania, ja oczyscilam dom z pluszaków po córce, załowałam, ze zabrałam tak mało. Jest wiele ciekawych miejsc na swiecie, Etiopia nalezy do jednego z nich, polecam - i kraj i biuro z którym byłam. Teraz wybieram sie z nimi do Laosu, zobaczymy. easumujac, uwazam, ze imp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iza Re: Etiopia z Rainbow IP: *.Red-81-33-211.dynamicIP.rima-tde.net 08.12.09, 22:07 Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re: Etiopia z Rainbow IP: *.30.connectic.pl 08.12.09, 23:36 Zdecydowanie polecam na takich ciężkich trasach mniejsze i specjalizujace sie w Afryce biura podrózy: Africa Line www.africaline.pli MK Tramping www.mktramping.pl. Oba przetsetowałem i nigdy juz nie pojade z żadnym Logosem a tym bardziej biurem ktore specjalizuje się w tanich wycieczkach pobytowych Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: an Re: Etiopia z Rainbow IP: 213.55.78.* 21.12.09, 17:43 Fajnie, tylko za jaką kasę. W Rainbow zobaczę to samo za 1/4. Można owszem mieszkać w Addis w Sheratonie i wynająć klimatyzowanego jeepa - wszystko sprawa wyboru i konta w banku. Jak ktoś płaci jak za kaszankę to raczej nie powinien narzekać, że nie dostał kawioru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ha120 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.biznesklasa.lisek.pl 24.12.09, 10:40 albo cos jest tanie, albo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luk Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 26.12.09, 17:11 Dyskusja nad Etiopią z Rainbow już się jak widzę zakończyła ale pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Trafiłem na nią dopiero teraz przypadkiem. Tak się składa, że byłem na pierwszym „turnusie” z Rainbow a 3 lata temu zaliczyłem Etiopię z jednym z biur robiących tak zwaną egzotykę. Nie podaję nazwy biura bo nie wiem jak ich wycieczki , przepraszam wyprawy, wyglądają teraz. Dlaczego pojechałem jeszcze raz? Chciałem zobaczyć na północy Etiopii to czego w żaden sposób nie da się zobaczyć z samolotu. Skusiła mnie też relatywnie niska , oczywiście jak na tego typu wyjazdy , cena. Trzeba mieć świadomość, że za sam bilet lotniczy na tej trasie trzeba zapłacić minimum 2400 złotych. Od razu przyznam, że wróciłem zadowolony bo zobaczyłem co chciałem. Piszę bo to być może wpływa na moje opinie, jak komuś nie pasuje niech nie czyta. Na początek pytanie generalne – jechać czy nie? Jeśli ktoś Afrykę zna z wycieczek do Tunezji czy Egiptu lub nawet plaż Mombasy i planuje wypoczynek i relax to nie powinien jechać w żadnym wypadku. Niech kupi 5 gwiazdek w Hurgadzie czy ewentualnie rejs po Nilu. Jeśli zaś ktoś chce zobaczyć prawdziwą Afrykę i jest w stanie z tego powodu narazić się na niedogodności – jechać powinien. Czekanie aż w Etiopii będzie turystyczna infrastruktura będzie trwać wieczność. I to niech jedzie szybko bo jak Rainbow się wystraszy i wprowadzi przeloty to już nie będzie ta sama wycieczka – przynajmniej jeśli chodzi o zawartość merytoryczną. Przejazdy były rzeczywiście bardzo długie ale to ogromny kraj i odległości też są ogromne. Do tego część dróg jest w trakcie modernizacji, wygląda, że z czasem będzie lepiej ale teraz te budowane odcinki są najgorsze. Znamy to przecież doskonale z naszego kraju. A Etiopia to moim zdaniem najciekawszy kraj w Afryce. Jest tam wszystko: materialne zabytki, ciekawa kultura, nieprawdopodobnie zróżnicowana przyroda, bardzo przyjaźni i ciekawi ludzie. Widoki , szczególnie w górach Semen oszołamiające. To co najważniejsze ogląda się kraj autentyczny a nie turystyczną „ cepelię”. Odbiegając od zasadniczego wątku gdzieś przeczytałem – nie pamiętam czy na tym forum - zarzut, że amharska wioska to była przypadkowa wioska przy której grupa się zatrzymała i etiopski pilot poszedł spytać mieszkańców o zgodę na obejrzenie ich domów. Ludzie!!! A co niby miało być? Wioska pokazowa jak u Masajów w Kenii lub Zulusów w RPA, których jedynym zajęciem jest skakanie przed turystami. Jak zawsze w życiu kij ma dwa końce. Słaba infrastruktura powoduje, że turystów jest mało, szczególnie tam gdzie nie da się dolecieć. A jak mało turystów to ludzie nie skażeni łatwą mamoną. Czyli tradycyjne coś za coś. Co do autobusu była to toyota Cosaster czy jak tam to się pisze – takimi jeździ cała Afryka. Trasa prowadzi przez góry , duży autobus nie pojedzie na zakrętach. Dużych autobusów zresztą w Etiopii nie ma. Jak ktoś chce pojazd zobaczyć i poznać wymiary wystarczy wpisać nazwę w Google i wszystko będzie jasne. Od razu zaznaczę- to nie jest autobus dla grubasów. Teraz pewnie się powtarzam ale nie chce mi się tekstu porządkować więc niech tak zostanie. Zacznę od spraw zasadniczych bez których dalszy ciąg nie ma sensu. Jadąc do Etiopii trzeba mieć świadomość, że jedzie się do prawdziwego afrykańskiego kraju ze wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami. Drogi są słabe – takie też będą , brak infrastruktury – to się nie zmieni jeszcze przez lata. Czas płynie inaczej – bo to Afryka. Dalej wymieniał nie będę bo kto wie o co chodzi rozumie, kto nie wie nie ma sposobu by go przekonać. Jeśli ktoś opowiada że biura typu Afica Line czy też MK tramping oferują coś innego niż Rainbow to jest w błędzie. Wszyscy jadą po tych samych drogach, śpią w tych samych hotelach i jedzą w tych samych restauracjach – innych nie ma. Różnica jest taka, że tam to się nazywa wyprawa a tu wycieczka. Awaria koła podczas wyprawy to wielka przygoda (wiem bo na południu Etiopii odpadło nam przednie koło w toyocie Land Cruiser, szczęśliwie nikomu nic się nie stało) - ta sama awaria podczas wycieczki to stracony czas i niedociągnięcie organizatora. Co do wyboru latać czy jechać to jak wspominałem nie miałem takiej alternatywy bo latałem wcześniej. Wrażenia i miejsca które się ogląda są nieporównywalne. Świątynia w Yeha z czasów królowej Saby czy skalny klasztor w Tigrai Abraha Atsebaha z IV wieku to dla mnie rzeczy warte długiej jazdy. Jak dla kogoś nie to powinien ten wyjazd odpuścić. Przypomniało mi się o malarii, ktoś pytał. Addis Abeba i północ są od malarii całkowicie wolnie. To przecież góry, Addis 2400. Tylko jezioro Tana leży niżej – 1800 m – ale tam malarii też nie ma. Łykanie czegokolwiek to niepotrzebne niszczenie wątroby i nabijanie kasy koncernom farmaceutycznym. Dużym błędem była rzeczywiście liczebność grupy. Generalnie grupy były dwie, dwa autobusy, dwóch pilotów – niepotrzebnie jechaliśmy więc razem. Wystarczyło grupy rozdzielić i byłoby po problemie. Co do butelkowanej wody to można ją bez problemu wszędzie kupić. Przed wyjazdem wiedziałem, że organizatorzy zapewniają wodę tylko podczas przejazdów i tak też było. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zibi73 Re: Etiopia z Rainbow IP: 94.75.124.* 10.01.10, 22:43 Witam, W sumie jarek899 napisal prawie wszystko o tym wyjezdzie ale może jeszcze dorzuce swoja opinie. Może się komus przyda. Milo mi było zobaczyc tez informacje od Rainbow. Dobrze rzutuje na przyszłość tej firmy. I tak ich podziwiam – chyba to jedyne masowe biuro które organizuje tam wycieczki. Normalnie lataja tam male grupki ludzi i cena za wyjazd jest 2-3 razy wyzsza. Wiec cos za cos.. Na wstepie powiem ze generalnie jestem zadowolony z wyjazdu – jedyny w swoim rodzaju i pozostawia ciekawe wrazenia, piekne krajobrazy uchwycone w ponad 2,5 tysiacu zdjęć i posmak przygody co trudno przezyc na zorganizowanej przez masowe biuro wycieczce. Ale napisze pare negatywow żeby przestrzec nieswiadomych. Zdecydowanie nie jest to wyjazd dla ludzi ceniących komfort. Trzeba się przygotowac na niewygody – najgorsze to zdecydowanie za dlugie przejazdy. Naprawde daja się w kosc – ja akurat byłem na pierwszym w historii Rainbowtours wyjezdzie do Etiopii wiec może pozniej cos dopracowali. Na caly wyjazd 4 dni to non stop jazda od 7 rano do nawet 22. Czesc po asfalcie większość po szutrze- daje w kosc. Przerwy owszem były ale na toalete i fotki i generalnie po kilku dniach ma się pyl afrykanski w plucach, majtkach i obiektywach (koniecznie zasłaniać i chowac np. pod koszule lub do torby). Ale…w koncu „TIA – this is Africa” Kolejne fatalne wspomnienie z wyjazdu do toalety po trasie. W hotelach standard zaskakująco jak na ten kraj przyjemny i nie można się szczególnie czepiac – np mily hotel w Lalibeli. Po powrocie sprawdziłem i okazalo się ze spalismy w jednych z najlepszych hotelach jakie sa w tym kraju!! Brawo dla Rainbow - spotkaliśmy ludzi którzy zaplacili 14tys za podobny wyjazd i nocowali w gorszych! Po trasie kibelki „Na Malysza” i potwornie śmierdzące wiec lepiej od razu isc w krzaczki –warto mieć wlasny papier – np. z hotelu. Nie jest to wina Rainbow – tak tam po prostu jest. Jak ktos tego nie akceptuje niech nie jedzie. Kolejne ekstremalne wspomnienie to jedzenie Pierwszego dnia zaprowadzili nas do lokalnej knajpki w Addis gdzie wszyscy tlumnie zamowili lokalne jedzenie czyli injere. Ma kształt duzego placka naleśnikowego, kwaskowy smak i wyglad gabki ze starego filtra do akwarium. Na dodatek nie mytej od kilku miesięcy Pierwszego dnia nawet jest to ciekawe ale okazuje się ze injera towarzyszy praktycznie przez caly wyjazd – w większości przypadkow w lokalach w których się zatrzymujemy na lunch nie ma nic innego Za to po powrocie do domu można docenic jak wspaniala jest polska kuchnia Dobra rada – wezcie kabanosy czy inne tego typu rzeczy - tam poza jako takimi śniadaniami (codziennie to samo – omlet, grzanki i drzem) i kolacjami (calkiem ok.) wybor fatalny. Na jedyna paczke kabanosow z Polski rzuciliśmy się jak nienormalni Co do jedzenia, generalnie bezpieczne – mnie nic nie było choc na grupe 2 osoby mialy jakies problemy. Polecam zabranie butelki whisky i codziennie po posilku kieliszek. Ja stosowalem i ok. Co do jedzenia – to nie wina organizatora. W Etiopii praktycznie nic nie ma w sklepach –sprawdzony lunch to banany i piwo lub cola. Hmm….egzotycznie, nieprawdaz ;-) Po kilku dniach ciezko patrzec na injere a jedyna odmiana to czasami spaghetti – nawet zjadliwe. I wcale nie zartuje… Ja schudłem 1,5 kg Ale miałem ochote na jakies mini extreme. Piwo i cola bardzo dobre – fanta i inne wynalazki jak plyn do zmywania. Wina nie dotykac – smakuje i pachnie jak jodyna. Owoce dobre ale trzeba kupowac jak się je widzi – kazda wioska się w czyms specjalizuje i jeśli nie kupimy czegos w danym miejscu to może tego już nie być do konca wyjazdu – po prostu do tej pory w Etiopii nie było nawet normalnych drog wiec logistyka lezy. Jedynie banany sa wszedzie. Zabralem ze soba mini czajniczek i kawe,herbate – polecam. Nie zawsze w hotelu jest gdzie napic się dodatkowo jak ktos ma ochote.Slodycze jak ktos lubi warto zabrac ale takie które się nie roztopia. Pogoda – wcale nie goraco. Jezdzi się glownie po wyzynie Abisynskiej wiec klimat przyjemny. Codziennie 22-28st. Wieczory chlodne. Slonce pali i trzeba używać kremow na twarz i szyje. Z praktycznych rzeczy – komorki prawie wszedzie działają- Era i Orange. Internet w hotelach – na pewno w Axum i w Gonderze. Wtyczki do kontaktow jak u nas. Jeśli chodzi o przewodnikow to miałem szczescie być prowadzony przez Andrzeja i Agate – Andrzej zjadl zeby na Etiopii a Agata uczyla się od niego ale dziewczyna jest ok i naprawde można się od niej mnóstwo dowiedziec - przeczytala chyba wszystko o Etiopii co można. Generalnie przewodnicy na plus. I co ciekawe – zadnych fakultetow – nic nie trzeba doplacac i nie ciagna do ustawionych sklepow z pamiątkami .A to rzadkość. Również kierowcy bardzo przyjazni i pomocni. Miejscowi wspaniali – ludzie nie znajacy turystow i nierzadko widza białego człowieka pierwszy raz. Kolejny minus – traktowanie bagazu. I w samolocie i przy przejazdach. Polecam zabranie starszej walizki i worka z materialu ze sznurkiem do wiazania. Codziennie bagaz jest pakowany na dach i po drodze szutrowej walizka wyglada jakby ktos ciągnął ja za samochodem a nie trzymal ja na gorze. Cala w czerwonym pyle. Moja walizka wyladowala w koszu po powrocie. Ale pakowanie w worek codziennie pomaga. Nikt nie kradnie- uczciwi i mili ludzie. Podobno trzeba uważać w Addis ale to specyfika każdego duzego miasta. Kraj bezpieczny – często chodziłem SAM wieczorami i negocjowałem jakies zakupy – np. w Axum czy Lalibeli. Koniecznie wezcie drobiazgi dla dzieci w Etiopii. Dzieci sa wspaniale i sa biedne – jak ktos jest wrażliwy to na początku ciezko jak się widzi w jakich warunkach zyja. Ale Etiopczycy sa zadziwiająco szczesliwi i nie narzekaja na swój los. A propos drobiazgow dla dzieci. Ja kupilem kilka paczek po 25szt długopisów, jakies flamastry, kredki i kilka koszulek w Auchan i wszystko rozdalem. Naprawde sprawiłem tym samym duza frajde dzieciom. Można wziąć tez uzywane(czyste!) rzeczy i rozdac. Bardzo się uciesza- gdybym wiedział wziąłbym od znajomych Pol walizki. Uwaga na rozdawanie rzeczy – starsze dzieci mogą pobic młodsze za takie fanty. Dobrze jest dac np. kierowcy żeby to rozdal lub np. rodzicowi. Inaczej można być świadkiem wrecz bojki. Nie polecam słodyczy – dzieci nie maja tam dentystow,szczoteczek i past wiec tylko zafundujecie im prochnice!! Z miejsc które zrobily na mnie duze wrazenie to Axum ( za pare lat jak będą pieniadze to będzie Afrykanskie Machu Picchu!!) – niesamowite miejsce w niesamowita historia a do tego tylko 1% stanowisk archeologicznych jest tam zbadany! Kolejne miejsce to Lalibela z jej kościołami. Warto tam poszalec na zakupach – przywiozłem piekne maski, rzezby, krzyze za niezle pieniadze. Trzeba się solidnie targowac - min 50% do zbicia. Kolejne piekne miejsca to – przejazd przez Gory Simien – zaluje ze nie mielismy tam noclegu i trekingu – może Rainbow to wprowadzi. Bajkowe zdjęcia z trasy. Kolejne to wodospady Nilu Blekitnego – choc dosc male jak na wodospady które widziałem. Piekny jest tez punkt widokowy przy Wielkim Rowie – ostatni dzien. Ciezki dzien –mnóstwo jazdy i tylko ten jeden punkt do zwiedzania. Mimo wszystko polecam Przygotujcie się na tragiczna stolice – Addis jest fatalna - 5mln slamsow. Jedyne co polecam to piekne Etiopki…naprawde robia wrazenie (info dla kobiet – Etiopczycy fatalni). Bardzo fajny był wieczor na pozegnanie z tancami – warto mieć kamerke i ponagrywac. Bardzo fajne pokazy tanca, niezły zespol. Rowniez niezle jedzenie – jak na Etiopie. Przed wyjazdem do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zibi73 Re: Etiopia z Rainbow IP: 94.75.124.* 10.01.10, 22:45 Przed wyjazdem do Polski w Addis poszliśmy do porządnego centrum handlowego – jedyne chyba w Addis –tam warto kupic przepyszna herbate (naprawde polecam – nawet najtansza za 3,2birra lepsza niż ta która przywiozłem ze Sri Lanki!) Polecam tez kawe dla smakoszy – zaluje ze nie kupilem wiecej. Generalnie poza rękodziełem sporo tam można kupic – tez lokalna muzyczke. No i zaskoczenie – ceny w tym supermarkecie nizsze niż wszedzie po trasie! Na rękodzieło – tylko Lalibela. Kraj jest piekny, wciąż troche dziki – bezpieczny – zadnych malarii i innych. Woda rozdawana w busach. Nie liczcie na basen – jeśli już jest jeden w Axum to nie było odważnego aby popływać Opalanie glownie w czasie zwiedzania – Malo okazji. Warto mieć cos cieplego – wieczory bywaja chlodne – w koncu jesteście dosc wysoko w gorach. Pieniedzy poza glonym kosztem wycieczki nie wydacie za wiele. Ja najwięcej wydalem na pamiątki – naprawde sa jednymi z ladniejszych jakie przywiozłem z wyjazdow – natargałem chyba z 10kg! Na jedzenie czy inne atrakcje jak pisalem ciezko wydac. Generalnie chyba najbardziej ekstremalny wyjazd Rainbow w historii. Kilka razy byłem z nimi na wyjazdach i podziwiam ze odwazyli się na taki wyjazd. Za takie pieniadze to rzadka okazja zwiedzic taki kraj. Etiopia to jedno z nielicznych miejsc w Afryce wciąż tak dzikich a jednoczesnie tak bezpiecznych. Jeśli wiec chcecie zobaczyc cos unikalnego to polecam. Wyjazd zorganizowany, bezpieczny a jednoczesnie z nutka przygody. Dlatego pomimo trudow podrozy warto. No..chyba ze dla kogos ważniejsze jest mieć piekne hotele i kibelek z porcelany A bol tylka od jazdy szybko się zapomina Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zibi73 Re: Etiopia z Rainbow IP: 94.75.124.* 11.01.10, 16:00 Witam ponownie. Przejrzalem jeszcze raz posty na temat Etiopii i dziwie się ze taki blady strach padl na pare osob przed tym wyjazdem. Musze się zgodzic z „luk-iem” - Swoja droga wyglada na to ze byliśmy w tej samej – pierwszej grupie. Jeśli ktos mysli o wyjezdzie do Etiopii to powinien zrobic male rozpoznanie i wiedziec ze to nie jest wycieczka typu –Zwiedzanie Izraela czy Tunezji. Etiopia jest po kilku wojnach, latach komunizmu i infrastruktura turystyczna nawet nie zaczela się tam tworzyc. Nawet miejscowi których spotykaliśmy czasem wyglądało na to ze widzieli białych turystow po raz pierwszy. A propos porównywania ofert roznych biur podrozy. Rozmawialem po wyjezdzie ze znajomymi którzy byli w Etopii z innym biurem. Rzeczywiscie nazywalo się to „Wyprawa”, male grupy i caly blichtr majacy na celu uzasadnienie ceny – 3,5razy ta z Rainbow. Okazalo się ze roznice programowe nie były oszalamiajace – 1 roznica ze spedzili noc w gorach Simien (my za to zobaczyliśmy Polnoc Etiopii – Axum, klasztor z IV wieku - zwiedzalismy go noca co moim zdaniem tez mialo swój urok - dodatkowo byliśmy w wyjatkowym klasztorze na polnocy do którego można było tylko dostac się po linie – co prawda tylko jedna osoba była odwazna ale zawsze można było..) Kolejna roznica ze z Lalibeli polecieli samolotem do Addis i spedzili dzien na poludnie od Stolicy z jednym dzikim plemionem – tego akurat zazdroszcze. Za to nie widzieli wielkiego rowu Afrykanskiego i krajobrazow w jego okolicy. Oni mieli wiecej wygod podrozowania– choc co ciekawe z tego co słyszałem gorsze hotele. Można się spierac co ladniejsze ale na pewno nie uwazam ze oferta Rainbow nie była warta swojej ceny. Każdy wyjazd ma swoja specyfike – ja wróciłem z Etiopii zadowolony choc lekko zmeczony. Moim zdaniem warto zobaczyc Etiopie teraz zanim stanie się kolejnym zepsutym turystycznie krajem tak jak Kenia czy Kuba. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mija Re: Etiopia z Rainbow IP: *.centertel.pl 19.01.10, 19:42 no właśnie dziś do nich dzwoniłam czy zaszły jakieś zmiany co do poprawy organizacji.... i chyba nic sie nie zmieniło - może ktoś był w ostatnim terminie i może się odnieść do opowieści z początku wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewmar Re: Etiopia z Rainbow IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 23:58 I OK, zapisałem się, żona mówi że też się cieszy. Lecimy pod koniec lutego. Dziękuję wszystkim, którzy podzielili się swoimi uwagami. Mam nadzieje że przy tak długich (czasowo) przejazdach postoje są w najciekawszych widokowo miejscach. Jak wrócimy to coś skrobniemy o naszych wrażeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luska Re: Etiopia z Rainbow IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.04.10, 18:09 Czy mogę prosić o obiecane "skrobnięcie" po powrocie? bardzo jestem ciekawa aktualnych opinii o tej wycieczce i jej organizacji. Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 18:04 Byłam w Etiopii z Rainbow na przełomie marca i kwietnia. Moje wrażenia mogę zawrze w słowach: polecam!, namawiam!, zachęcam! Świetna wycieczka, cudowny kraj i jego mieszkańcy, a przede wszystkim świetna organizacja miejscowego touroperatora współpracującego z rainbow - timeless ethiopia. Wspaniały polski pilot, który był z nami - pan Andrzej, pilot etiopski - Kinde oraz super kierowca - Abdi. To zespół, dzięki któremu Etiopia stała się nam bliska. Gorąco namawiam do wyjazdu. Gwarantowane zadowolenie, cudowne wspomnienia i chęc powrotu go tego wspaniałego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 20.04.10, 11:28 witam Ja planuje jechac do Etiopii 21 czerwca z Rainbow. Jeżeli ktoś był prosiłbym o kontakt gg: 3729524 lub @ wilk115@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rainbow tragedia Re: Etiopia z Rainbow IP: *.centertel.pl 20.04.10, 15:27 ta wycieczka to "droga krzyżowa" , kilkanaście godzin spedzanych w prymitywnych autobusikach na kiepskich siedzeniach na szutrowej drodze , może i komuś się podoba, mnie nie - dyskomfort był niestety tak duży że trudno było odebrać to co można było będąc w etiopii radzę wybrać profesjonlne biuro , może będzie troche drożej lecz po prostu przyjemnie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: es Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.10, 21:13 a co to znaczy 'przyjemnie' w Etiopii? kto jest normalny - przeczyta wszytskie posty kto nie- proponuje wybrać - all w np. Hurgadzie, z Rosjanami lub tp.?? a na początek proponuję poczytać - co to za kraj, jakie warunki, czego można sie spodziewać - noo.. jak normalny podróżnik:(, nawet jak wybiera sie na wycieczkę objazdową z BP takie posty jak wypisuje @rainbow tragedia - to.. .tragedia ..osobista -usera brak konkretów- po prostu i dla mnie to najistotniejsze - reszta - to zwyczajne, bezpodstawne opluwanie na tym topic'u jest wstarczająco dużo przykładów, żeby to zrozumieć i dotyczy to zarówno negatywów jak i pozytywów wycieczki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zuzia Re: Etiopia z Rainbow IP: *.xdsl.centertel.pl 20.04.10, 21:50 do tak niekomercyjnego kraju jak Etiopia nie jeździ sie z tak komercyjnymi biurami jak Rainbow :) Egipt czy Tunezja to nie to samo co Etiopia czy Mali; do takich wyjazdów sa super fajne profesjonalne biura trampingowe, może droższe od Rainbow, ale chyba nie chodzi o pieczątke "arrived" w paszporcie tylko o wrażenia; a może własnie o pieczątkę niektórym chodzi i zdjęcie na tle glinianej chatki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 21.04.10, 10:46 Mam kolejne pytanie czy osoba niejedząca mięsa przeżyje ten wyjazd. Czy podróżują też osoby samotnie w pojedynkę?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 21.04.10, 18:14 Spoko. Etiopczycy to w dużej części ortodoksyjni chrześcijanie. Poszczą przez prawie połowę roku. Polecam sziro - to pasta z lokalnego groszku. Podaje się z injerą czyli miejscowym jakby naleśnikiem, może być z pieczywem. Zazwyczaj dostępne są ryby, spaghetti z sosem pomidorowym. Na śniadanie jajka pod różną postacią. Co do drugiego pytania to można jak wszędzie zamówić jedynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 16:46 Przepraszam Cię, ale chyba nie wiesz o czym mówisz. Jak ktoś ma ochotę wydawać wielkie pieniądze na wyjazd do Etiopii, to proszę bardzo, lecz nie ma takiej potrzeby, bo rainbow we współpracy z timeless etiopia zapewnia dokładnie to samo tylko za mniejsze pieniądze. A ta lekceważ ąca uwaga o pieczątce i zdjęciu jest co najmniej nie na miejscu. Ja na tej wycieczce byłam i wiem co piszę. Czy gość "zuzia" również był w Etiopii z rainbow? Jeżeli nie, to chyba nie ma o czym mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 21.04.10, 18:24 Wszyscy robią Etiopię przez lokalnych touroperatorów. Jakie więc ma znaczenie kto firmuje wyjazd w Polsce? Te "super fajne profesjonalne biura trampingowe" mają duże marże, Rainbow z racji masowości nie. To generalnie jedyna różnica. Jeśli zaś chodzi o pieczątkę to jest akurat odwrotnie. Uczestnicy drogich, samolotowych wyjazdów oglądają na północy wyłącznie standardowe, turystyczne miejsca.No i lotniska. Ci z Rainbow się umordują ale zobaczą nieporównywalnie więcej prawdziwego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 20:29 No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mirek Re: Etiopia z Rainbow IP: *.xdsl.centertel.pl 21.04.10, 21:03 oglądanie przez szybę autokaru gór Siemen i plemion z kilkuminutowym postojem na foty - też super;) ale radzę Ci aguś wybrać się kiedyś na 3-4 dniowy treking w doline Omo z noclegiem w namiotach i safari o świcie w Awash w kilkuosobowej (a nie 40-to) grupce - to jest dopiero przyjemność i bezcenne wspomnienia do końca życia :)) i to robią małe biura Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 22.04.10, 07:43 Jak z wizą?? Otrzymujemy ją po przylocie na lotnisku?? Co potrzebujemy do uzyskania wizy, zdjęcia?? Koszt wizy 20$?? Czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 22.04.10, 14:10 Tak bez żadnych problemów na lotnisku za 20 dolków. Zdjęcia nie są potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 22.04.10, 14:08 Nie wszyscy są młodzi i dobrego zdrowia. O tych mniej sprawnych też warto czasem pamiętać bo czeka nas to wszystkich. Dlatego treking w Siemen (ponad 3 tys.)to nie najlepszy pomysł dla normalnej grupy. Co się tyczy plemion pamiętajmy o czym dyskutujemy. Program Rainbow obejmuje północ Etiopii czyli tak zwany Szlak Historyczny. Do Doliny Omo jego uczestnicy mają najbliżej w Addis Abebie - jakieś 800 km. Namioty na trasie południowej to żadne ekstremum przynależne dla kilkuosobowych grupek. Tam nie ma hoteli, w namiotach śpią wszyscy. By zobaczyć Dolinę Omo potrzeba minimum 7 dni. Wszyscy podróżują dżipami z napędem 4 x4 bo inne auta nie pojadą. 40 osobowej grupy nikt na trasę południową nie puści więc nie ma co się czepiać tej liczby. 2 czy 4 samochody( po 4 osoby w aucie) to według mnie żadna różnica. Co do Parku Awash to chyba jakiś żart. Awash jest najbliżej Addis Abeby, najłatwiej dostępny- czysta komercja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: leon Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.10, 09:01 możesz zostać rzecznikiem biura "rainbow" Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 25.04.10, 11:57 Witam Czy wybiera się ktoś do Etiopii w terminie 21.06-04.07?? Jakiej mam spodziewać się pogody?? czy opadów jest dużo w tym terminie. Jeżeli ktoś chce podzielić się głębiej wiedzą o tym kraju to porozmawiam chętnie na gg 3729524 lub e-mail reggae69@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 26.04.10, 23:33 Rainbow nie ale Etiopii chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Etiopia z Rainbow IP: *.mnc.pl 26.04.10, 23:44 Rainbow nie Etiopii chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ari Re: Etiopia z Rainbow IP: 62.29.169.* 16.06.10, 09:56 Pytanie dot logistyki, klimatu: na płn kraju jakie są srednie temp w listopadzie? Czy w ekipie 18osobowej są pojedyncze osoby, do których można sie dokwaterować" (chodzi o zaoszczędzenie dopłaty do 1-ki). Szczepienia - teoretycznie na płn kraju są zbędne (wg info z biura podrózy), jak w praktyce szczepić się na żółtą febrę? Czas podróży - jeśli ktoś ma łagodna wersję choroby lokomocyjnej (ujawnia się tylko na zdecydowanych wertepach, przy ciągłych zakętasach) czy wytrwa tę trasę czy też lepiej sobie darować? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ada Re: Etiopia z Rainbow IP: *.aster.pl 07.05.11, 13:47 Biuro trampingowe złoi cię finansowo co najmniej drugie tyle, a zobaczysz to samo, albo niewiele więcej. Ponadto "biura trampingowe" częstokroć w tyłku mają uwagi klientów, bo to przcież "tramping", więc wszystkie chwyty dozwolone. Ja wybieram się z rainbow 20.06 i mam nadzieję, że się nie zawiodę. Bardzo cięszę się na ten wyjazd i bardzo dziękuję wszystkim którzy już byli za obiektywne wpisy i rady. Mam nadzieję, że na wycieczce nie będzie gogusiów oczekujących marcepanów i chamów robiących awanturę za brak solniczki na stole, tylko ludzie, którzy wiedzą czego chcą i dokąd jadą. Po powrocie też coś skrobnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: b0 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.toya.net.pl 13.06.11, 01:07 Witaj, z tego co wiem termin o którym napisałaś jest odwołany. Czy jedziesz, w którymś z kolejnych czy zrezygnowalaś? Szukam towarzystwa na tą wycieczkę, najchętniej na 27.06 (może być również 4.07). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mohlek Re: Etiopia z Rainbow 28.05.12, 13:07 Witam, musze powiedziec, ze z prawdziwa przyjemnoscia czytam Pana wpisy na forum o Etiopii. Wlasnie jade tam 02.07. Pomijam. ze pisze Pan piekna polszczyzna, bez błędów - az miło czytac, to jeszcze widac,ze ma Pan duża i wiedze, i zainteresowania, ktorymi Pan sie potrafi podzielic. Fakt, ze ludzie, ktorzy tam pojechali robiac za tzw.pionierów, z lekka utopili. Bo to, ze im biuro odpisało miłym pismem, z biciem sie w piersi nie wroci pewnych rzeczy, ktore juz mineły. Ja wlasnie z tego powodu odmowilam wyjazdu do Ladakhu w Indiach, bo biuro robilo je po raz pierwszy i nie chcialam, zeby sie uczyli na mojej skromnej osobie. ( za nieskromne za to pieniadze). Ja tez juz troche swiata widzialam i jestem ciekawa jak to tam bedzie. Mamy nocleg w Stambule, wiec tez uwazam to za okazję. Bo akurat w Stambule nie byłam i wieczorem i rano mozna jeszcze cos zobaczyc, lecicmy o 19,00 do Etiopii, wiec pare godzin jest. Czy Pan sie szczepił na zołtą febrę? bo na mapie wystepowania na swiecie jest ona zaznaczona na terenie całej Etiopii, wiec juz szczerze mowiac sama nie wiem. Dobrze, ze Pan napisal o tych prezentach dla dzieci, tez nakupuje jakies pierdołki. Ciekawa jestem tych rzeżb i masek o ktorych Pan pisze, ze takie piekne, coz przekonam sie na miejscu. Teraz ta impreza jest zdecydowanie bardziej dopracowana i przede wszystkim zmniejszono liczebnosc grup. Jedzie nas 15 sztuk. Ja jestem ta 15. Kiedys bylam w Chinach w grupie 33 osob - dramat po prostu. Bedzie akurat pora deszczowa, ale nie przejmuje sie tym - z cukru nie jestem, a ponoc zielen jest mega bujna i soczysta, wodospad pełen wody, więc cos za cos. Aczkolwiek doczytalam, ze tam zbudowano cos na kształt elektrowni i zaburza ona dosyc mocna odbior wrażen, zobacze na miejscu. Co do Pana rady z zabraniem wałówki - chyba jednak nie skorzystam. Jak Etiopia to Etiopia, a nie stragan z wedlinami góralskimi (:) - uwielbiam! fajnie, ze istnieje cos takiego jak internet i mozna sie dowiedziec wielu rzeczy. Zmartwil mnie Pan swoja uwagą o urodzie Etiopczyków, ale kto wie - moze sie trafią jacys przystojniacy pozdrawiam z Wrocławia Gabriela Mohlek Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 30.04.10, 09:24 Czy ktoś jedzie do Etiopii 21.06?? Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 17.05.10, 17:22 Ponawiam pytanie czy ktoś wybiera się do Etiopii 21 czerwca??? Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: Etiopia z Rainbow 21.05.10, 16:09 Poważnie zastanawiam się nad tą wycieczką, ale dopiero w okresie jesienno-zimowym. Dlatego bardzo proszę - jak wrócisz, daj znać co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 08.06.10, 09:56 Ile zabrać ze sobą dolarów, oprócz tych przeznaczonych na wizę, bilety wstępu i na napiwki?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek899 Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:52 200 USD wystarczy o ile nie będziesz kręcił filmów kamerą bo za to płaci się dodatkowo i lącznie moze to kosztować nawet do 100 USD. Banknoty powinny być z emitowane po 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AZ Re: Etiopia z Rainbow IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.06.10, 18:09 Jest trochę zmian na tej wycieczce o których pozwolę sobie napisać. Na początku wyjaśnię, że jeżdżę czasem z tymi grupami jako pilot więc będzie to jakby wiadomość oficjalna. Rainbow ograniczyło liczebność grup do 18 osób. Długi przejazd z Gonder do Aksum został rozbity na dwa dni. Dodano nocleg w Debark czyli tzw "bramie do gór Semen" skąd wychodzą wszystkie trekingi. W dodatkowym dniu jest wyjazd w te góry czyli spotkanie z geladami gwarantowane. Zmiany będą widoczne w katalogu na jesień ale już teraz wszystkie grupy jeżdżą według tego programu. Od jesieni Rainbow rusza z południem, będą jeździły 3, 4 samochody terenowe czyli 12- 16 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboy78 Re: Etiopia z Rainbow 05.07.10, 23:07 Witam Właśnie wróciłem z Etiopii. Wyjazd udany, bez większych problemów zgodnie z programem. Faktycznie przejazd z Gonder do Axum został rozbity na 2 dni. Dzięki temu widzieliśmy dziesiątki Gelad. Tylko w tym parku je widzieliśmy. Rozpoczęła się w Etiopii pora mokra, padało prawie codziennie. W Debark przeszła burza, co spowodowało, że od 20 do rana nie było w hotelu prądu i wody. Myliśmy się wodą z butelek. Opady są godzinne ale obfite. Same przejazdy nie są męczące, częste postoje na fotki, toaletę itd. Hotele czyste, bez robactwa przynajmniej w moich pokojach. Ręczniki były wszędzie, suszarka tylko w hotelu w Addis. Wyjazdy z hoteli rozpoczynały się od 7-7.30 i do następnego noclegu dojeżdżaliśmy na 18-19 czasami byliśmy już o 18. Podczas przejazdów dostajemy 1 litr wody na głowę. Podczas jazdy zatrzymywaliśmy się zawsze na lunch, za niego płacimy już sami i dobrze mieć na taki lunch 4-5 dolarów na dzień. Resztę napiszę jutro, jeżeli ktoś ma jakieś pytania odpowiem. E-mail: reggae69@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luska Re: Etiopia z Rainbow IP: 78.8.79.* 06.07.10, 22:03 Witaj Rudeboy78. fajnie, że się odezwałęś po powrocie. Napisz czy wrażenia i to co zobaczyłęś, przeżyłeś, jest warte trudów wyprawy. Ciągle się waham. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: Etiopia z Rainbow IP: *.oswiecim.vectranet.pl 14.07.10, 23:36 Mam pytanie jak wygląda przesiadka w Stambule? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 23:34 Normalnie. Wysiadasz z samolotu, czekasz jakiś czas (jak dobrze pamiętam chyba 2 godziny) potem wsiadasz do samolotu do addis. wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ari Re: Etiopia z Rainbow IP: 62.29.169.* 15.07.10, 22:52 Dzięki wielkie za szczegóły organizacji (to do byłych uczestników). Luska - jesli jestes ciekawa Etiopii i ewentualnie rozwazasz wyjazd w 1-ke, to bardzo chetnie dołacze. Wykupilam juz termin 15.11-28.11, ale chciałabym uniknac dopłaty do 1osobowego pokoju. Objazdówki to moja preferowana forma urlopowa (mój email: co_incidence@o2.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Luska Re: do Ari IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.10, 23:56 Niestety ten termin zupełnie nie wchodzi u mnie w rachubę. Napisz po powrocie czy jesteś zadowolona. Pozdrawiam i życzę udanej wycieczki. Tez preferuję objazdówki, może innym razem się gdzieś wybierzemy mój @ elas26@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 23:32 Nie wahaj się, bo warto tam pojechać. Etiopia jest wspaniała, przekonasz się. Cały czas wspominam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bea Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.10, 19:40 Wybieram się 4 października i jestem pozytywnie nastawiona. Trudy mi nie straszne, najważniejsze widoki i wrażenia. Ktoś jeszcze leci w tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 23:37 Byłam na przełomie marca i kwietnia. Jedź i ciesz się, bo to super wycieczka. Sama chętnie pojechałabym jeszcze raz. To cudowny kraj i wspaniali ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Yosuku Re: Etiopia z Rainbow IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.10, 23:27 Czyy ktos cos słyszał o wycieczce do Etiopii z Almaturu, byłbym wdzieczny za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomasz Re: Etiopia z Rainbow IP: *.chello.pl 10.11.10, 17:33 Jaka może być pogoda w styczniu/lutym na tej trasie? To będzie pora sucha prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sprzedam bony Rain Sprzedam bony Rainbow Tours IP: *.am.wroc.pl 03.12.10, 20:54 Dwa razy po 5000złotych. Sprzedam za 9000zł lub po 4500zł. Bony do wykorzystania na dowolny wyjazd, wczasy z oferty biura Rainbow Tours. Vouchery ważne -do listopada 2011 roku (do tego dnia należy zamówić wybraną podróż, jednak sama wycieczka może się odbyć w późniejszym terminie) . Kontakt tel 697 12 37 43 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgoś Re: Sprzedam bony Rainbow Tours IP: 87.204.122.* 13.12.10, 09:19 Czy jest możliwośc sprawdzenia autetyczności tych bonów? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beata tychy Re: Sprzedam bony Rainbow Tours IP: *.tychy.vectranet.pl 11.05.13, 18:10 Kupię bon wakacyjny / voucher Rainbow Tours lub ITAKA. zainteresowanych sprzedażą proszę o kontakt: beata.gorel@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzegorz Re: Etiopia z Rainbow IP: *.182.43.222.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.12.10, 12:25 Witam. Zastanawiam się nad wyjazdem do Etiopii latem w lipcu. Czy ten termin to jest dobry pomysł, jaki jest tam klimat , temperatura o tej porze roku ? Czy ktoś był na objazdówce z Rainbowa po Etiopii w tym czasie i podzieli się informacjami ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Małgoś Re: Etiopia z Rainbow IP: *.internetia.net.pl 14.12.10, 19:07 Wybieramy sie z mężem 4 lipca z RT do Etiopii. Z tego co czytaliśmy i dowiedzieliśmy się od osób ,które tam były że praktycznie cały rok można tam zwiedzać. Pora deszczowa to efektowne krajobrazy ze względu na obfitość wody zchwycające bujną zielenią no i zdecydowanie mniej turystów. Pozdrawiam Małgoś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grzegorz Re: Etiopia z Rainbow IP: *.146.76.113.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.12.10, 14:40 Wszystko fajnie, tylko jak jest z opadami i temperaturą w lipcu ? Wcześniej rudeboy78 napisał, że podczas wycieczki na przełomie czerwca/lipca padało prawie codziennie i opady były intensywne. Jeżeli te opady byłyby krótkie to ok, ale jeżeli raczej ciągłe i do tego stosunkowo niska temperatura to dla mnie niebardzo ( z cukru nie jestem, ale mokry i zmarznięty latem w Afryce nie chciałbym być). Na "stronach pogodowych" lipiec i sierpień to pora deszczowa z wysokimi opadami i niską temperaturą, czy faktycznie tak jest ? Bujna zieleń po deszczu jest ok, ale błotko i ziąb już nie. Jak to jest z tą pogodą w Etiopii podczas pory deszczowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: Etiopia z Rainbow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 17:59 Grzegorz takie pytania powinieneś zadać raczej na forach turystyki zdecydowanie indywidualnej np. travelbit, oddysei itp. jeśli pora deszczowa- to niekiedy taniej na miejscu, bilety itp. i niektórzy chętniej wyjeżdzają w tym terminie ale.. po prostu zapytaj - nie pisząc że zbiurem podrózy, bo oni bardzo lubią dzielić się informacjami, ale czemuś niezbyt lubią takich co z biurami :( zwyczajnie - spróbuj, jeśli to dla Ciebie ważna informacja, decydująca o terminie wyjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
mohlek Re: Etiopia z Rainbow 08.05.12, 12:03 Witam, prosze o info, czy był Pan w lipcu? bo ja sie wlasnie wybieram 02.07, czy te opady i chłod sa faktycznie takie dokuczliwe? z drugiej strony gwarantuje to piekne widoki wodospadu, w porze suchej z tego co sie zorientowalam nie ma prawie w ogole wody, bede wdzieczna za info pozdr. Gabriela Mohlek Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Etiopia z Rainbow 01.08.12, 21:17 Lista biur podrózy w rankingu , Itaka na plusie , ecco na minusie Itaka jest najlepiej ocenianym w Internecie biurem podróży. Internauci mówią o niej dużo i w większości dobrze. Jeszcze więcej mówią o Ecco Holiday, ale w tym wypadku przeważają opinie negatywne Najlepiej ocenianym biurem podróży w Internecie, jeśli brać pod uwagę liczbę pozytywnych komentarzy, jest Itaka (498 pozytywnych wypowiedzi). Tuż za nią, na drugim miejscu, znalazło się Rainbow Tours (207). Kolejne dwa miejsca zajęły biura: Almatur (177) oraz Neckermann (115). www.rp.pl/artykul/706099,921092-Internauci--o-Itace-dobrze--o-Ecco---zle.html--------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś