Dodaj do ulubionych

Durmitor, Komovi, Gory Przeklete

07.04.10, 21:31
Bry, jestem tu nowa smile
Po kilku latach wedrowek po Tatrach chce troszke zmienic klimat.
Moj wybor padl na Czarnogore, zarowno wybrzeze, jak i gory.
Na temat wybrzeza mozna znalezc mnostwo informacji,z gorami jest
troche gorzej. Oczywiscie poszperalam juz po necie, nabylam
przewodnik, ale nadal mam pewien niedosyt, zwlaszcza, jesli chodzi
o Komovi i Prokletije. Czy ktos byl i moglby mi udzielic
paru "organizacyjnych" wskazowek? Chodzi mi glownie o Doline Grbaja
(podejscie na Volusnice) i Kom Vasojevicki.
No i druga sprawa, jak sie ma stopien trudnosci szlakow w
Durmitorze do wspomnianych Tatr?

Z gory dziekuje za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 09.04.10, 15:48
      wchodziłem w Proletije przez doline Ropojan na Maja Jezerces. Jeśli Cię
      interesuje to coś tam mogę pomóc.
      • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 09.04.10, 18:03
        Dzieki, ale na najwyzszy szczyt(?)Przekletych raczej sie nie
        wybieram. Podobno szlak jest slabo oznakowany i chyba nie dla
        leszczy, ktorzy maja obycie tylko w Tatrach...
        Jesli masz dla mnie jakies rady praktyczne, ale ogolne, to bede
        zobowiazana.
        • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 10.04.10, 14:33
          Na Jezerce wchodziłem od strony Czarnogóry, wg mnie szlak jest dobrze
          oznakowany, bez problemu się go znajduje i nie jest trudny, mijałem koleżkę co w
          sandałach wchodził. Wskakujesz po kamykach i tyle. Ekspozycja większa tylko pod
          samym szczytem ale ogólnie to lajt.

Co do rad, to w tej części Przeklętych było mało wody , i skorpiony więc trzeba
          uważać na ciuchy , śpiwory itp. nie wiem czy bardzo jadowite ale wiadomo w
          dziczy daleko do lekarza. Jak mi coś przyjdzie do głowy to napiszę. pozdrwiam
          • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 10.04.10, 15:00
            W Przekeltych wybralam szlak w miare krotki i latwy (Volusnica), bo
            mam zamiar zrobic tam jednodniowy wypad z jednym noclegiem po
            drodze z Durmitoru do Zatoki Kotorskiej. Wiadomo, czlowiek chce
            zobaczyc jak najwiecej, a nie zawsze czas i fundusze na to
            pozwalaja. Jako cel glowny obralam Durmitor, bo jest najlepiej
            zagospodarowany turystycznie. W planach mam tez jeden dzien w
            Komach...Takze sam widzisz, pleny napiete. A ile czasu mniej wiecej
            zajelo Ci wejscie na Maja Jezerce? Mape mam sciagnieta z neta, o
            inna ciezko, a tym chyba nie ma czasow przejsc.
            Skorpiony powiadasz? Tego sie nie spodziewalam. Tak czy inaczej, w
            gorach zawsze chodze w butach za kostke.

Pozdrawiam
            • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 11.04.10, 14:37
              Mieliśmy tydzień zapasu więc kilka noclegów zrobiliśmy po drodze na Jezerce.
              Pierwszy przy wejściu do doliny Ropojan( Vusanje), kolejny Zastan Ropojanski (
              są tam opuszczone koszary jugosłowiańskie, idealne miejsce na nocleg, jest tam
              woda) i ostatni Buni Jezerce ( jest tam kilka jezior, już po stronie
              albańskiej).Z Buni Jezerce wyszliśmy około 7 rano ( 4h podejścia)a około 15
              byliśmy z powrotem. Dało by się przejść z jednym noclegiem do + jednym na
              powrocie. Jak zerkniesz na mapę, na doline Ropojan to w miejscu gdzie szlak
              opuszcza Doline był podany czas przejścia na Jezerce 14,5 km - 15h. Doliną się
              szło jakieś 2h. Co razem daje 17h.
              Pozdrawiam
              • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 11.04.10, 14:58
                Wielkie dzieki smile To jednak troche za dluga wycieczka na jeden raz,
                a nie mam az tyle czasu.
                Mam jeszcze jedno pytanie: Jesli znasz troszke tamta okolice, to
                moze orientujesz sie, jak daleko od Gusinje w kierunku d. Grbaja
                mozna dojechac samochodem? (nie terenowka wink )
                • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 11.04.10, 18:19
                  Prawdopodobnie można przejechać całą dolinę pod samą Volusnice.
                  • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 12.04.10, 15:22
                    Nie no, kawalek chcialabym przejsc, az takim leniem nie jestem...
                    Czyli rozumiem, ze samochod mozna bezpiecznie zostawic gdzies w
                    dolinie? Sa jakies wydzielone miejsca? Czy po powrocie nie zastane
                    mandatu/blokady na kola/pustego miejsca?
                    Pozdrawiam
                    • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 12.04.10, 20:54
                      Myślę że mandatu czy blokady na pewno nie zarobisz. Ja tam byłem bez samochodu,
                      ale po drodze w dolinie spotkaliśmy kilka aut i później ich właścicieli(
                      obcokrajowców, nie miejscowych) na szlaku w górach. Zostawiają tak, więc chyba
                      bezpiecznie. Ludzie tam mieszkają, można zawsze z kimś się dogadać i zostawić na
                      podwórku. Przeklęte są jeszcze w miarę dzikimi górami, turystów bardzo mało, nie
                      ma infrastruktury, żadnych parkingów. Nie wiem, może od 2008 , wtedy tam byłem,
                      coś się zmieniło, ale wątpię.
                      • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 13.04.10, 10:34
                        Ok, dziekuje za pomoc, dobry czlowieku smile. Czy moge pisac na priva,
                        jesli jeszcze cos mi sie przypomni?
                        • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 13.04.10, 11:18
                          Pisz śmiało.
                          pozdrawiam wink
                  • madzinska2010 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 23.09.10, 09:04
                    witam wrociłam z czarnogory wiec pare informacji:
                    góry sa super-co do oznaczenia szlakow troche gorzej ale do przezycia. drogi w gorach w wiekszosci wyremontowane i nowa nawierzchnia wiec rewelacja u nas takich zdecdowanie nie ma .samochodem w ciemno mozna jechac.zarowno w Durmitor jak i KOMOWI. noclegi w IWAN do w durmitorze-ok 10euro osoba ,warunki super,w KOLASINIE -to samo. mapy do kupienia na miejscu na pocztach i w sklepach z upominkami. Kolasin i okolica Komowi maja podpisane jakies umowy z Austria wiec wszystko jest idealnie jak w zegarku. czysto pieknie. Smieci ogolnie brak wszedzie kosze na śmieci. Kawa ok 1 euro,drozej napoje w knajpkach. obiady w granicach 7 euro osoba. ale w kwaterach z regoły kuchnia i lodowka do dyspozycji. ludzie super. polecam jak najbardziej. nad morzem ceny za nocleg tez nie przekraczały 10 euro. mielismy namiot ale ceny kwater nas miło zaskoczyły wiec z niego zrezygnowaliśmy. jedyny minus ze t tak daleko i te 2tys trza przejechac. ale warto. durmitor dla lubiących tatry nasze a komowi dla miłośników bieszczad,taka jest moja opinia. polecam zachodzenie w gorach do pasterz i zakup miejscowego sera jest boski za kg ok 5 euro-my za ta cene dostalismy porcje ktora przez 2 tygodnie zajadaliśmy. poczatek wrzesnia to figi i winogrona wiec pycha.piwko NIKsic chyba tak sie pisze-jest super no i oczywiście wino VRANAC. milych wyjazdów zycze.
                    • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 26.09.10, 11:12
                      Dziekuje za opinie, wrocilam 0jakos 10.09 wink
                      Podpisuje sie pod tym, co napisalas.
                      Jesli ktos jest zainteresowany, to sluze pomoca. Bylam tydzien w Durmitorze, Komy i Prokletije nie wypalily z powodu pogody. Drugi tydzien spedzilismy w Boce, ale jezdzilam wzdluz calego wybrzeza. Ogolne wrazenie jest takie, ze od Petrovaca na poludnie nie ma co sie zapuszczac, nie wiem, czy ceny faktycznie nizsze, ale jest o wiele brzydziej, szaro a i krajobraz juz nie taki piekny.
                      • yareba Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 26.09.10, 19:40
                        A właśnie miałem pytać jak tam w Przeklętych smile
                        Szkoda, że się nie udało...
                        • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 27.09.10, 11:07
                          Niestety sad
                          Na wysokosci zjazdu na Stavne byla taka mgla, ze na pare metrow bylo cos widac, wiec pojechalismy juz prosto na Podgorice i nad morze. Raczej juz nie bylo sensu pchac sie w Prokletije, skoro wszedzie po drodze, poczawszy od Zabljaka, byl deszcz, mgla i ponizej 10 stopni sad
      • katja_24 BTW 09.04.10, 18:11
        ladne zdjecie w wizytowce. Gdzie je zrobiles?
        • yareba Re: BTW 10.04.10, 14:35
          W tle Kazbek. Z zeszłorocznego wyjazdu na Kaukaz wink
          • katja_24 Re: BTW 10.04.10, 15:01
            Ooooo, a nie mowilam, ze z leszczem gadasz? wink
            Zazdroszcze i podziwiam, bo Kaukaz brzmi dumnie smile
    • kuchcik1977 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 14.04.10, 22:46
      Witaj,
      Nie wiemco na to moderator ale zaryzykuje. Na cro pl jest od groma inforacji nt Prokletja,Komów i Durmitoru, relacje, czasy opisy rady...
      BYłem w turystycznym Durmitorze, dzikich Komach na albanskiej granicy -widok oszałamiajacy jak okiem siegnąc dziewicze góry- na Przeklęte tym razem nie staryczyło czasu-faktsa problemy z woda i szlakiem bo juz kilku znajomych twardzieli wracało z niczym
      • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 15.04.10, 11:26
        Witaj smile
        Znam Crople, i kilka innych stron, rowniez zagranicznych. Skoro tu
        jest cenzura, to nie bede wymieniala nazw wink
        Czy odnosnie Komow, a konkretnie Vasojevickiego, moge zadac Ci
        kilka pytan? Glownie chodzi mi o to, gdzie konkretnie mozna
        zostawic auto? czy bedzie to Stavna?
        I jeszcze jedno, jak ma sie stopien trudnosci tras w Durmitorze (np
        Medjed, Prutas, Bobotov Kuk) do tras w Tatrach? Oczywiscie czytalam
        opisy, jest podzial na latw/trudne, ale nie mam zadnego punktu
        odniesienia.
        Twardzielem nie jestem, dlatego wybieram w miare latwa trase.
        Przynajmniej tak wynika z tego, co do tej pory przeczytalam.
        Pozdrawiam smile
        • mimbla.londyn Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 15.04.10, 22:51
          katja_24 napisała:

> Skoro tu
          > jest cenzura, to nie bede wymieniala nazw

Slucham ???

Od kiedy to wskazowki i porady na tym forum sie cenzuruje ???
          Skad te brednie ?

Wrecz odwrotnie , wszelkie porady i wskazowki, dobre rady i
          ostrzezenia sie promuje, np. milym : dziekuje .
          • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 16.04.10, 11:34
            Cenzura w sensie wycinania linkow do innych stron. Mozna je tu
            wrzucac?
            • mimbla.londyn Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 16.04.10, 21:45
              katja_24 napisała:

> Cenzura w sensie wycinania linkow do innych stron. Mozna je tu
              > wrzucac?

Nigdy nie wycielam zadnego linka do innej strony.
              Jezeli jest to wskazowka, porada, podpowiedz dla Podroznikow -
              dlaczego mam skasowac???
              Swietnie jezeli taki link poparty bedzie wlasna opinia, jezeli
              podzielisz sie doswiadczeniami.

Zreszta, gdybys zadala sobie odrobinke trudu i przejrzala kilka
              watkow -zobaczylabys jak wiele tu linkow.

Jedyne watki,ktore na 100% beda likwidowane to oferty sprzedazy
              lekarstw - co, jakis czas temu jeszcze, bylo zmora tego forum.

Zamiesc rzeczowe info, poparte linkiem, wlasna opinia - a jeszcze Ci
              za to podziekuje.

Pozdrowka

Mimbla
              • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 17.04.10, 10:47
                Przejrzalam kilka watkow, o to mozesz byc spokojna. Po prostu nie
                zwrocilam uwagi na linki. Kolega powyzej zaniepokoil mnie
                wypowiedzia o kasowaniu przez admina, to wszystko. Na forum jestem
                od kilku lat, wiec wiem, ze rozne rzeczy sie zdarzaja.

Jesli mozna, to ok, bede wklejac.

Czy Ty przypadkiem nie jestes tez na stronie gdzieteraz.pl? Bo
                chyba widzialam tam Twoj nick.
                Pozdrawiam
                • mimbla.londyn Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 05:39
                  katja_24 napisała:

Kolega powyzej zaniepokoil mnie
                  > wypowiedzia o kasowaniu przez admina,

Nie napisano nic takiego. Zadal pytanie: nie wiem co na to admin.

> Jesli mozna, to ok, bede wklejac.

Nie o wklejanie tu chodzi,a o wymiane doswiadczen z indywidualnych
                  podrozy ...
                  Link obrazujacy, podkreslajacy wlasne doswiadczenia jest o.k.
                  "Wklejanie" linkow- tzw.pustych (sam link, bez przypisanej mu
                  opowiesci) - spam.

> Czy Ty przypadkiem nie jestes tez na stronie gdzieteraz.pl? Bo
                  > chyba widzialam tam Twoj nick.

Podrozowanie to moje hobby i sposob na zycie bywam na wielu stronach
                  poswieconych podrozom.
                  • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 11:14
                    Fajnie. Tylko nie wiem, dlaczego jestes dla mnie taka niemila.
                    • mimbla.londyn Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 11:38

Jestem rzeczowa.
                      Fajnie to jest,gdy ktos nie oskarza zanim nie doczyta dokladnie.
                      • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 14:50
                        Sluchaj, o nic Cie nie oskarzylam. Najwyrazniej jestes przeczulona
                        na tym punkcie.
                        Zreszta nie zamierzam zaczynac swojego pobuty na tym forum od
                        klotni. Z mojej strony to wszystko.
                        PS. Mozesz sobie nazywac taki sposob wyrazania "byciem rzeczowa".
                        Moim zdaniem zachowujesz sie wrogo, zupelnie bez powodu.
                        • mimbla.londyn Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 15:28
                          Prosze przestan insynuowac mi jakies zachowania.
                          Przeczytaj swoje wypowiedzi.
                          "Puszczenie oczka", przy zapisie: "no skoro tu kasuja..." nie
                          zmienia faktu.

Wytlumaczylam Ci kilkakrotnie na jakiej zasadzie funkcjonuje forum,
                          ze nie znikaja linki,poparte jakimikolwiek wskazowkami, poradami,
                          przemysleniami, itp.
                          "Wklejanie" linkow tez juz sobie wytlumaczylysmy.
                          Odnioslam sie, tylko i wylacznie, do Twojego niefortunnego zapisu o
                          likwidowaniu watkow - a wlasciwie do tonu tzw. przekonania o tym co
                          tu sie robi (jak sama przyznalas -bez zauwazenia z Twojej strony,ze
                          linki istnieja i maja sie dobrze).
                          Na razie to Ty na wszelkie moje rzeczowe i chlodne tlumaczenia
                          uzywasz okreslen negatywnych (np.jestes przeczulona, zachowujesz sie
                          wrogo, mozesz sobie nazywac..itp)

Nie nastepuje na tym forum to co insynuowalas.
                          Przyznalas,ze mimo przejrzenia forum nie zwrocilas uwagi na linki,
                          umknely one Twojej percepcji. To jest ok - wystarczylo powiedziec:
                          A, faktycznie linki sa, nie likwidujecie ich. Sorry, nie zauwazylam.

Natomiast nie zostawie Twoich pytan bez odpowiedzi, bo sa
                          niesluszne, serio, jak przejrzysz forum (kilka ostatnich watkow)
                          latwo zauwazysz,ze jak najbardziej promuje, rozwijam i "reanimuje"
                          to forum.

Uprzejmie prosze Cie o nie wmawianie mi na jakim punkcie jestem
                          przeczulona (alergie mam li i jedynie na kwitnienie traw).

W zadnej czesci mojej wypowiedzi nie ma wrogosci - natomiast masz
                          prawo tak to postrzegac- kazdy postrzega swiat przez wlasne,
                          subiektywne filtry.

Mam nadzieje,ze najwazniejsza sprawa : linki,ktore nie sa
                          likwidowane na tym forum, zostala wyjasniona dokladnie i do konca.

Proponuje EOT.
      • mimbla.londyn Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 15.04.10, 22:56
        kuchcik1977 napisał:

> Witaj,
        > Nie wiemco na to moderator ale zaryzykuje.

Wszelkie wskazowki i podpowiedzi sa jak najmilej widziane smile
    • kuchcik1977 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 15.04.10, 12:16
      Zostawilismy auto w Eko-Katunie, tak, płacisie za cały domek,moga być problemy z dotarciem -tzreba trafic i liczyc na to ze droga będzie przejezdna-..
      my w Durmitorze rozwalilismy miske olejową..
      szlaki w Durmitorze wg mnie techniczne sa łatwiejsze niz w tatrach, nie ma problemu, nawet za naszej obecnosci pies wlazł na Bobotov Kukawink
      Prutas bardzo ładny widokowo, zresztą to wiesz.
      jak bedziesz meic hardcorowa ekipe, dobre auto i nie boisz sie dużej róznicy w wysokości to zdecydowanie najwięcej czasu polecam spedzic w Przekletych...
      • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 15.04.10, 12:49
        Ktos juz mi pisal o tym psie na Bobie...A raczej czytalam relacje
        na Cropli smile
        Miske olejowa? Niedobrze, jedziemy osobowka na miekkim
        zawieszeniu uncertain
        Nie mam ani ekipy (tylko ja + narzeczony), ani terenowki...a
        Przeklete sa piekne i dzikie, chyba troche brak mi doswiadczenia.
        • polly-polly Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 11:48
          Hej,
          Czarnogóra piękna jest. Ja mogę od siebie dorzucić rafting na jednej z rzek na
          północy kraju. Niestety nie pamiętam, gdzie dokładnie nas "wywieźli", start był
          w Budwie, impreza kupiona na chybił trafił u lokalnego organizatora na deptaku,
          i było świetnie.
          Co do gór, to klub speleo, który działa w Kielcach, od trzech lat eksploruje
          Prokletje właśnie, tu jest link speleokielce.prv.pl (w "wyprawy"), informacje
          zwięzłe, ale mogę się dopytać o szczegóły organizacyjne.
          Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy.
          Paulina
          • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 18.04.10, 14:51
            Dzieki za linka smile Splywa odpada, nie umiem plywac i boje sie wody.
            Pozdrawiam
            • kuchcik1977 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 29.05.10, 22:32
              Katja, dajznac gdzie i kiedy jedziesz..... narazie jestem na etapie "szukania ekipy"

pzodrawiam
              Krzysiek
              • katja_24 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 08.06.10, 20:18
                Koniec sierpnia tydzien w Durmitorze, a potem na tydzien w okolice Zatoki
                Kotorskiej. Moze w "przelocie" Dolina Grbaja smile
                W miedzyczasie znalazlam fajna relacje na cro.pl
                Moze juz znasz, ale podam link
                www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=255110#255110
                PS. I jak, skompletowales ekipe?
                • kuchcik1977 Re: Durmitor, Komovi, Gory Przeklete 08.06.10, 21:17
                  Znam, dzieki,
                  Nie nie mam-ten termin mi niestety nie pasuje.
                  Pozdrawiam
    • katja_24 Podbijam temat 05.07.11, 11:25
      Bo w tym roku jedziemy jeszcze raz, plany na Koma Vasojevickiego i Volusnice takie same, jak rok temu, w Durmitorze chcemy zdobyc Planinice, Crvena Greda, Savin Kuk (bez wspomagania wyciagiem), Terzin Bogaz, Skrcka Jezera. Brakuje mi jeszcze jednej trasy, moze ktos cos podrzuci niezbyt trudnego? smile
      Moze od zeszlego roku ktos byl i moze cos doradzic odnosnie Przekletych i Komow?
      • yareba Re: Podbijam temat 25.08.11, 23:57
        jak się udał wyjazd?
        • katja_24 Re: Podbijam temat 02.10.11, 16:08
          Czesc smile
          Dziekuje, calkiem niezle. W Durmitorze weszlismy na Skrcke Zdrijelo (tylko sama przelecz), Crvena Greda przez Klekov Labirynt (nie polecam tej trasy), Istocni Vrh, Vrh Sljemena, a w ramach odpoczynku spacer wokol Czarnego jeziora wink
          Komy nie wyszly ze wzgledu na pogode, a w Prokletijach zaliczylismy tylko sama Grbaje, upal byl nieznosny, a my trafilismy do Gusinje w porze sjesty i nieszczegolnie przypadlo nam do gustu.
          Tu jest kilka fotek, choc wiekszosc nie jest z gor.
          ludzie.gazeta.pl/ludzie/0,111223,8796850.html?user=katja_24Pozdrawiam.
    • katja_24 Podbijam temat :) 03.10.12, 15:03
      Byl ktos? tym razem interesuje mnie glownie Prokletije, w Durmitorze bylam dwa razy. W sumie dotarlam do doliny Grbaja, ale z pewnych wzgledow ie zostalismy w Gusanje i pojechalismy nad morze.
      No wiec ponawiam: czy ktos byl? jak zrobic rezerwacje noclegow? nie znalazlam na necie nic oprocz tamtejszego hotelu, a wole kwatery prywatne. W ciemno mi sie nie widzi, bo mam do zrobienia prawie 19000km.
      Pomozcie podroznicy, bo chce przypuscic drugi atak w przyszlym roku smile
      • kornel-1 Re: Podbijam temat :) 06.10.12, 14:33
        Byłem w sierpniu w G. Przeklętych - od strony Albańskiej. Dojazd do Thethi minibus lub samochód 4wd; w Thethi hoteliki/pole namiotowe. Na Jezerce ponad 10 h drogi.
        Więcej w tym wątku.

Kornel
        • katja_24 Re: Podbijam temat :) 07.10.12, 10:46
          A czy udalo Ci sie zdobyc w PL jakas mape?Papierowa rzecz jasna, bo na necie znalazlam.
          • kornel-1 Re: Podbijam temat :) 30.10.12, 17:26
            Nie; przed wyjazdem mieliśmy ściągnięte mapy do komórki. To był wyjazd trampingowo-trekkingowy i chodziliśmy bez map w zasadzie.

Kornel
            • katja_24 Re: Podbijam temat :) 30.10.12, 18:00
              ja jednak wole miec mape, bez niej ciezko mi sie zorientowac w terenie.
              No nic, ede szukac. Widzialam na All mape Komov, kiedys udalo sie kupic Durmitoru, to moze i Prokletije sie trafia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka