saskia1 13.11.09, 08:39 Może ktoś z Was wie w którym miejscu w Wiedniu znajduje się kawiarnia w której po wypiciu kawy filiżankę czy kubek można zabraż ze sobą- może ktoś wie jak ta kawiarnia sie nazywa?. Dziekuje z góry za informacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia_wyb Re: Wiedeń 13.11.09, 10:44 Nie wiem gdzie jest taka kawiarnia, ale na pewno na jarmarku tak jest, tylko, że się nie pije kawy a grzane wino i w cenie jest kaucja za kubek i nie musisz go oddawać. Odpowiedz Link Zgłoś
justynaciupa Re: Wiedeń 13.11.09, 15:19 ROSENBERGER Wiedeń A-1010 Wiedeń, Maysedergasse 2 Tel. 01/512 34 58 Faks 01/512 34 58-20 E-mail: wien@rosenberger.cc Business Manager: Claudia Gonzales www.rosenberger.cc/htm_restaurants/wien.htm Jest to boczna ulica od Kartnerstrasse, niedaleko Hotelu Sacher, Opery. Kubki są dawane 'na wynos' przy zakupie jakiegokolwiek ciastka i kawy (tylko Melange) w godz. 15:00 - 17:00. W tym roku w kwietniu moja gr. płaciła za taki zestaw 4,90 euro. Kiedyś wiedziałam z góry, ze będę po h 17:00 u nich i po wcześniejszym telefonie bez problemu przyjęli grupę i dali zestaw kawa+ciastko+kubek w cenie, jaka obowiązuje do 15 do 17. Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: Wiedeń 13.11.09, 17:42 Potwierdzam - wszystko NADAL jest tak jak pisze kol. Justyna, a nawet LEPIEJ! Bo uściślę, że NIE ZABIERA się kubka w którym się piło, lecz od razu dostaje się drugi CZYSTY. Mam już pokaźny zbiór tych Rosenbergerów (każdy z innym kwiatuszkiem) - może kiedyś będą tak cenne jak Rosenthal (:?! Odpowiedz Link Zgłoś
mott10 Re: Wiedeń 13.11.09, 21:53 rowniez potwierdzam; jesli grupa nie moze byc akurat w godzinach promocji, to najczesciej wczesniejszy kontakt telefoniczny lub osobisty z managerem (np. w czasie, kiedy grupa spaceruje sobie z przewodnikiem po starowce) zapewnia grupie takie same warunki. Mnie sie to kilka razy zdarzylo w ten sposob zalatwiac i robic u nich przerwe dla grupy okolo godz. 13-14 Odpowiedz Link Zgłoś
pptys Re: Wiedeń 13.11.09, 18:14 Restauracja Rosenberger w Wiedniu to jedna z kilkunastu sieciowych restauracji . Większośc znajduje się przy autostradach . Do tej wiedeńskiej łatwo trafic , gdyż Maysedergasse to przecznica z Kartnerstrasse pomiędzy Katedrą a Operą ./Bliżej Opery/ Wchodzi się od ulicy , a poniżej jest około 5ciu poziomów . Bardzo wiele wycieczek z Polski można tam spotkac . A ztym jarmarkiem to był jakiś żarcik . POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
basia_wyb Re: Wiedeń 14.11.09, 12:09 "A ztym jarmarkiem to był jakiś żarcik . POZDRAWIAM" Nie wiem czemu piszesz że żarcik, bo ja mam z każdego roku kubeczki w różnych kolorach z napisem : " Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz"... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: Wiedeń 14.11.09, 18:10 Tak, tak Basiu - znamy te kierunki! Oktoberfest w Monachium, a jarmarki - między innymi - przed ratuszem w Wiedniu. Ale w tym roku sobie daruj ten kolorowy kubek, bo razem z nim możesz świńską grypę przywlec (i bez kubka TEŻ!). Odpowiedz Link Zgłoś
saskia1 Re: Wiedeń 16.11.09, 15:33 Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi, akurat w tej restauracji z kobeczkami nie byłam, ale mogę potwierdzic iż można dostac taki kubeczek na jarmarku świątecznym, oraz na sylwestrach- mam już trzy ,z tej restauracji bede miała kolejny !!! Pozdrawaim serdecznie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sumer2 Re: Wiedeń 01.02.10, 17:34 Niestety kubka za darmo nie dostaniesz najpierw musisz cos kupic za odpowiednia cene wtedy kubek masz dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia1 Re: Wiedeń 02.02.10, 08:19 Tak , tak ja wiem że nikt niczeha za free nie rozdaje, ale taki dodatek to dla turysty niły upominek- super pamiątka, wiec powiedz ile mam zaplacic za tę kawke aby go otrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: Wiedeń 02.02.10, 10:39 To musi być kawa + ciastko. W grudniu płaciliśmy 4,8 E. Ty oczywiście jak przyjdziesz z grupą masz gratis - musisz wypisać taką małą ankietę. Ostatnio miałem taką grupę, że część zbrała po 2 kubki: ten gratisowy i ten z którego piła. Byli też tacy co i łyżeczki zabrali. Odpowiedz Link Zgłoś
cyganka2506 Re: Wiedeń 16.03.10, 22:17 Witam! Jestem początkującym pilotem i pierwszy raz organizuje wyjazd do Wiednia. Będzie to zróżnicowana wiekowo ekipa kobiet. Macie może jakieś sprawdzone, ciekawe miejsca do zobaczenia?:) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wiedeń 17.03.10, 07:46 To nie daj się wrobić w organizowanie wyjazdu do Wiednia, tylko niech zorganizuje organizator, jak sama nazwa wskazuje. Niech organizator się zatroszczy o to, co zobaczyć w samym mieście i wynajmie przewodnika, który to pokaże. W Twoim przypadku to niezbędne, bo po pierwsze debiutujesz, po drugie, wieść gminna głosi, że w Wiedniu gonią nielegalnych oprowadzaczy i grozi to spustoszeniem portfela. Możesz najwyżej skonsultować z biurem ewentualne atrakcje poza miastem. Z racji zawodowych kompetencji polecam tuż za węgierską granicą pałac w Fertod, zwany Małym Wersalem, siedzibę książąt Eszterhazych i przez pół życia miejsce pracy Haydna. Z okazji roku Haydna (2009) odpucowany i oferujący sporo atrakcji muzycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes-05 Re: Wiedeń 17.03.10, 09:05 Smervie, może to jest wyjazd prywatny i koleżanka została poproszona o jego zorganizowanie... Do mnie tez czasami zgłaszają się jacyś znajomi, pewni, że zrobię im to taniej ( bo przecież biura biorą taką dużą marżę...) Logistyka takich wyjazdów nigdy nie jest skomplikowana, bo znajomi chcą najlepiej w ogóle zrezygnować z noclegów ( jeśli wyjazd do Pragi, Wilna, Berlina czy Budapesztu) a wyżywienie biorą ze sobą. Obiekty zwiedzamy z zewnątrz, bo po co płacić za wstęp? Impreza ma być tania, po kosztach... Najlepszy był jeden znajomy, proszący o zorganizowanie wyjazdu do krajów bałtyckich ( Wilno, Ryga, Tallinn, ale również bogaty program poza stolicami) w ....3 dni. Bo to przecież tylko..tyle i tyle kilometrów..przejedziemy, nie ma sprawy...Po moim zdecydowanym NIE straciłam znajomego. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wiedeń 17.03.10, 10:29 To w takim wypadku rzeczywiście najlepiej poprosić o zorganizowanie wyjazdu kogoś, kto nigdy nie był w danym miejscu. Będzie jeszcze taniej, bo pilot dopłaci do interesu za umożliwienie zdobycia doświadczenia i za wyjazd w miłym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
free-znowak Re: Wiedeń 17.03.10, 10:32 W Wiedniu możesz bezpiecznie wywieźć turystów na Kahlenberg (no wiesz - odsiecz wiedeńska, Sobieski i te sprawy - jak to młodzież mówi), no i jeszcze niech się pokręcą na najstarszej na świecie karuzeli-diabelskim kole na Praterze. Jak cię zobaczę w innych miejscach to cię zadenuncjuję gdzie trzeba! No co?! - Mnie gonią "autoryzowani" - to ja też! Hłe, hłe, hłe! Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Wiedeń 17.03.10, 10:55 smerv napisał : >Z racji zawodowych kompetencji polecam tuż za węgierską granicą pałac w Fertod, zwany Małym Wersalem, siedzibę książąt Eszterhazych i przez pół życia miejsce pracy Haydna. Z okazji roku Haydna (2009) odpucowany i oferujący sporo atrakcji muzycznych. > No to napisz coś więcej -ja nigdy tam nie byłam i podejrzewam,że część z nas też.Takie sprawy techniczne typu parkowanie,dostępność zwiedzania,knajpa,siusiu itp Znalazłam ich stronę ale ...trochę "mało czytelna" :))-nie ma to jak "frontem do klienta". www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/24/ Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wiedeń 17.03.10, 11:56 Informacje turystyczne w ludzkim języku hungarystartshere.com/Esterhazy-Palace-Esterhazy-kastely- Fertod Znalazłem namiar na hotel i kamping - niedrogo, ale strona znikła, tylko dostęp przez pośredników. Mam namiar na innym komputerze, chwilowo nieczynnym. W lipcu przez dwa tygodnie festiwal muzyki Haydna. Informacja o kompozytorze pl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn#Praca_u_Esterh.C3.A1zych_.2 81761-1790.29 Mikołaj Eszterhazy usiłował wystawnością życia dorównać cesarzowi, ale potem ród zbankrutował. Nawet muzykom nie płacił. Haydn napisał symfonię 'pożegnalną', w trakcie wykonania której członkowie orkiestry pojedynczo schodzili z estrady, w końcu został tylko pierwszy skrzypek i usiłował dograć utwór do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Wiedeń 17.03.10, 12:20 smerv napisał: >Informacje turystyczne w ludzkim języku > A weboldal nem található.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wiedeń 17.03.10, 12:30 Web engine źle utworzył hyperłącze. Słowo 'Fertod' należy też do adresu - przekopiuj całość "www.hungarystartshere.com/Esterhazy-Palace- Esterhazy-kastely-Fertod" i wklej do wiersza nagłówka przeglądarki. Podobnie z adresem wikipedii - trzeba wklejać z tymi numerkami pod linkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cyganka2506 Re: Wiedeń 17.03.10, 15:03 Dziękuje za informacje. Tak w woli wyjaśnienia, w Wiedniu byłam z wycieczką, jako wychowawca kolonijny więc miałam inne obowiązki, ale nie jestem do końca zielona:) Jeśli chodzi o organizację to znajoma poprosiła mnie o pomoc bo chcą zaoszczędzić. Nocleg zarezerwowały sobie niedaleko granicy czeskiej, a autokar co roku wynajmują z zaprzyjaźnionej firmy przewozowej. Ja będę pilotować powiedzmy charytatywnie.(W końcu początkujący też muszą kiedyś zdobyć doświadczenie:) Mam problem bo one upierają się, że nie chcą przewodnika po Wiedniu!! A ja nie mam zamiaru zabierać innym pracy. Kobitki wymarzyły sobie rejs po Dunaju, niestety jakoś nie mogę się skontaktować z ludźmi, którzy organizują takie wieczorne rejsy z muzyką i jedzeniem.Korzystaliście może z usług tej firmy? www.ddsg-blue-danube.at/english/html/e_lwac_kombi2.asp Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Wiedeń 17.03.10, 15:17 Jak masz 400 euro w nadmiarze, to oprowadzaj. Zapytaj się znajomej, czy zrobią zrzutkę, jak będziesz musiała zapłacić sztraf. Ale może Cię kręci ta adrenalina - złapią - nie złapią. Żeby nie było wątpliwości - jestem gorącym przeciwnikiem obowiązku wynajmowania przewodnika lokalnego i zdania nie zmieniłem. Ale jak się za oprowadzanie bierze ktoś, kto ma raczej mgliste pojęcie nawet o zakresie zwiedzania, to śmierdzi mi to chałą na odległość. A ta grupa to pewno nauczyciele? Odpowiedz Link Zgłoś
cyganka2506 Re: Wiedeń 17.03.10, 15:30 Nie nauczyciele, pielęgniarki:)Jeśli chodzi o zakres zwiedzania. To nie pytałam o to co można zobaczyć ( tak się składa, że umiem korzystać z przewodników), tylko o ciekawostki od doświadczonych pilotów:) Bo mimo braku doświadczenia, nie chcę odwalić nudnej"chały". A co z tym rejsem? Odpowiedz Link Zgłoś