Dodaj do ulubionych

Zimówki Czechy , Austria

03.11.25, 13:35

Chyba pojadę pod Wiedeń na św. Niepodległości
Ma być ciepło, więc nie chce mi się jeszcze przekładać zimowych
Jak rozumiecie ichnie przepisy:
Czechy -
W Czechach wymiana opon na zimowe to obowiązek w okresie od 1 listopada do 31 marca, ale tylko wtedy, gdy występują lub mogą wystąpić zimowe warunki drogowe.
Więc spoko.
Austria
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, od 1 listopada do 15 kwietnia każdy pojazd osobowy i dostawczy o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony poruszający się po austriackich drogach musi być wyposażony w opony zimowe na wszystkich kołach.
Alternatywą dla kierowców nieposiadających zimówek mogą być łańcuchy śniegowe założone na minimum dwa koła napędowe, ale tylko wtedy, gdy jezdnia jest całkowicie pokryta śniegiem lub lodem.
Czyli wrzucam łańcuchy do bagażnika i jest ok?
Ps.
Jestem prawdziwym Polakiem, więc kombinuję :)
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 13:53
      Ja mam wielosezonówki w homologacją zimową, więc traktowane jako zimówki też, ale zawsze ze sobą mam łańcuchy. 2x w górach się przydały
      • skitenis Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 16:05
        Przez 20 lat jeżdżenia w Alpy przeciętnie 2x w rok. nie stosowałem, łańcuchy użyłem raz wjeżdżając i zjeżdżając z Martinskich Hol
        • boggi_dan Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 16:28
          W życiu był nie pojechał w góry na wielosezonowych oponach, choćby miały homologację ze złotych liter wypisanych że są zimowe.
          • tiges_wiz Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 09:11
            GY 4Season miał lepsze wyniki na lodzie niż zimowki (2,3) w testach ADAC i był w środku stawki na śniegu (2,6), a nowa edycja jest jeszcze lepsza i jako pierwsze opona wielosezonowa jest polecana www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/reifen/reifentest/ganzjahresreifen/205-55-r16/goodyear-vector-4seasons-gen-3-id-4841/ "Na zimowych drogach Goodyear imponuje ponadprzeciętnymi osiągami. Oferuje krótką drogę hamowania na śniegu i lodzie, wykazuje dobrą przyczepność na śniegu, a dzięki dobrym właściwościom jezdnym umożliwia bezpieczną i precyzyjną jazdę po torze. " i tak tu wjchałem i zjechałem bez problemu wiedząc, że w bagażniku mam łańcuchy.
          • wislok1 Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 19:38
            Jezdzilem na wielosezonowych michelinach cross climate i nigdy nie mialem problemow z jazda...

Jezdzilem czasami na drogach pokrytych sniegiem blotem posniegowym i lodem i nie bylo katastrofy...

Oczywiscie wazny jest tez kierowca, trzeba w takich warunkach WYCZUC droge i dostosowac do tego jazde...
            Nie szarzowac bez sensu....
            • boggi_dan Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 04:26
              wislok1 napisał:

> Jezdzilem na wielosezonowych michelinach cross climate i nigdy nie mialem prob
              > lemow z jazda...
              >
              > Jezdzilem czasami na drogach pokrytych sniegiem blotem posniegowym i lodem i ni
              > e bylo katastrofy...
              >
              > Oczywiscie wazny jest tez kierowca, trzeba w takich warunkach WYCZUC droge i do
              > stosowac do tego jazde...
              > Nie szarzowac bez sensu....
              Sam sobie zaprzeczasz. W Alpach też można jeździć Polonezem na letnich oponach w zimę. Od 1 pażdziernika 2024 zostały zaostrzone przepisy w Niemczech w sprawie opon zimowych.
              • e-zybi Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 04:32
                boggi_dan napisał:

>W Alpach też można jeździć Polonezem na letnich oponach
                > w zimę. Od 1 pażdziernika 2024 zostały zaostrzone przepisy w Niemczech w sprawi
                > e opon zimowych.

Naprawdę? Chyba taki kamikaze Twojego pokroju podjąłby takie ryzyko ;)
                • boggi_dan Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 04:44
                  To była ironia pajacyku. Pracowałem we Francuskich Alpach.
                  • e-zybi Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 04:54
                    boggi_dan napisał:

> To była ironia pajacyku. Pracowałem we Francuskich Alpach.

A ja wypoczywałem i gościłem w Les Deux Alpes, ale się tym nie chwalę.
                    • dodekanezowiec Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 07:11
                      e-zybi napisał:

>
                      > A ja wypoczywałem i gościłem w Les Deux Alpes, ale się tym nie chwalę.
                      >
                      Alux Dupes? :)
                      Te Francuzy z tą ich pisownia.
                      Zamiast pisać jak mówią np. Reno to "o" musi byc u nich zapisane 4 literami "ault".
                      Ile to druku szło na to a teraz- jak sie np.pisze w necie- prądu.
                      Polaki nie lepsiejsze z chrząszczami.
                      Najnormalniejsza pisownia to chyba w łacinie, włoskim i niemieckim.
              • tiges_wiz Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 08:10
                Tyle zaostrzyli, że M+S to za mało i trzeba symbol alpejski i wszystkie wielosezonowe jakie miałem nawet 15 lat temu miały tą homologację
                • boggi_dan Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 10:02
                  Te M+S to można było tanio kupić w zeszłym roku.
                  • tiges_wiz Re: Zimówki Czechy , Austria 06.11.25, 09:52
                    Bo M+S też są dobre właśnie na błoto i śnieg, jak mieszkasz gdzieś gdzie nie ma asfaltu, albo pracujesz w lesie. Ale jak pisałem i homologacji zimowej i symbolu alpejskim to wiem już od dawna i innych opon na zimę nie kupowałem, nawet wielosezonowych i zawsze to były najlepsze jak GY 4Seson.
                    • boggi_dan Re: Zimówki Czechy , Austria 06.11.25, 11:18
                      Zapisałem sobie w notatkach i przeczytałem opinie. Na ten czas robię przekładki. Ale jak się z użyją to kupie. Dzięki.
    • wislok1 Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 14:49
      W Austrii jest tak samo jak w Czechach, czyli zimowki sa konieczne przy warunkach zimowych ( snieg, lod )

www.oponeo.pl/artykul/opony-zimowe-w-austrii?srsltid=AfmBOopfARr-fqEkQslfGo9XfUWOv6thG_ZKxZFznEtIdb70czh7yeeB

To, ze czasem w polskich mediach nie dodaja o tych warunkach zimowych, to juz pokazuje, jak media potrafia mieszac w glowach....
      • skitenis Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 16:01

Nie mogę dotrzeć do przepisów źródłowych. nawet na stronach ÖAMTC.
        Nieznajomość niemieckiego nie pomaga.
        Sztuczna mówi tak:
        Od 1 listopada 2025 roku w Austrii obowiązują nowe przepisy dotyczące opon zimowych, zgodnie z którymi:
        obowiązek ich posiadania dotyczy wszystkich samochodów osobowych i ciężarowych o DMC do 3,5 tony w okresie od 1 listopada do 15 kwietnia, gdy warunki pogodowe są zimowe (śnieg, lód, błoto pośniegowe). Kierowcy muszą stosować opony zimowe na wszystkich kołach lub całoroczne z odpowiednim oznaczeniem, a minimalna głębokość bieżnika to 4 mm dla opon radialnych

Money pl
        Ważne zmiany w Austrii od 1 listopada 2025
        Brak opon zimowych w Austrii po 1 listopada wiąże się z wysokimi karami finansowymi. Najniższy mandat za posiadanie niewłaściwego ogumienia wynosi 100 euro. Jednak w przypadku, gdy brak opon zimowych będzie zagrażał innym użytkownikom drogi, policja może ukarać kierowcę mandatem w wysokości nawet do 10 tys. euro.

• skitenis Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 16:20
          Znalazłem,
          www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/winterreifenpflicht-in-oesterreich-74581857
          Faktycznie piszą głupoty żurnaliści w PL.
          • wislok1 Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 19:34
            Nie tyle pisza glupoty, co pisza po prostu na odp, czesc informacji tlumacza na polski, ale czesc juz pomijaja,

nie tylko robia to specjalnie, co po prostu ze zwyklego olewania, niechlujstwa, mania w d... rzetelneych informacji...

• boggi_dan Re: Zimówki Czechy , Austria 03.11.25, 16:32
        wislok1 napisał:

> W Austrii jest tak samo jak w Czechach, czyli zimowki sa konieczne przy warunka
        > ch zimowych ( snieg, lod )
        >
        > www.oponeo.pl/artykul/opony-zimowe-w-austrii?srsltid=AfmBOopfARr-fqEkQslfGo9XfUWOv6thG_ZKxZFznEtIdb70czh7yeeB
        >
        > To, ze czasem w polskich mediach nie dodaja o tych warunkach zimowych, to juz p
        > okazuje, jak media potrafia mieszac w glowach....
        W Niemczech podczas zimowych warunków pogodowych (śnieg, lód, szron) należy używać opon z symbolem alpejskim (3PMSF). Bez tego nie można jeździć po Niemczech. Od 1 pażdziernika 2024 r.to wprowadzono.
    • bolo2002 Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 09:19
      Wielosezonowe z homologacja zimowa wystarczą na wszystkie kraje. A ja nie biorę łańcuchów-tylko gruby sznur i zawiazuję na napędowych kołach po 2 pętelki i to jest tańsze i lepsze rozwiązanie , bo met. łańcuchy to niszczą i oponę i felgę . Plastikowe trochę mniej.
      • nousecomplaining Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 10:43
        > tylko gruby sznur
        Ooo, super, a jaki, konopny? Ma homologację na Austrię?
      • wislok1 Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 19:29
        Policaje w Austrii cie wysmieja i wdupia taki mandat, ze sie zes.asz, jak akurat jest atak zimy i na danym odcinku drogi jest obowiazek zalozenia lancuchow, a ty tego nie zrobisz...
        • wislok1 Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 19:42
          Taki jest np. na B177 kolo Seefeld in Tirol

Schneekettenflicht

I tu OCALENIE; bo dotyczy to tylko pojazdow powyzej 3,5 tony

• nousecomplaining Re: Zimówki Czechy , Austria 04.11.25, 20:37
            Mam nadzieję, że bolo to se jaja robił z tym sznurem, ale z nim to nie wiadomo : )))
            • e-zybi Re: Zimówki Czechy , Austria 05.11.25, 05:12
              Z czymś takim się spotkałem, ale pierdzielić się ze sznurem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka