Dodaj do ulubionych

Maroko samochodem?

IP: 80.51.237.* 23.11.10, 11:07
Bardzo proszę o radę,tych którzy byli: Czy w Maroku jest możliwe zwiedzanie pożyczonym na miejscu autem.Objazdówka mnie przeraża,bo nie lubię zwiedzania stadnego, ale z drugiej strony wiem, że w krajach arabskich nie jest przyjęte pożyczanie samochodu. Z trzeciej strony w Turcji, mimo straszenia rezydentki, jeżdziliśmy samochodem i nie było kłopotów.
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Maroko samochodem? 23.11.10, 13:45
      sam jestem ciekaw, w Turcji to nie ma problemów, ze 4 razy jeździliśmy, w Emiratach też.
    • Gość: un Re: Maroko samochodem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.10, 18:56
      znajomi po objazdówce z triadą wypożyczyli w agadirze samochód na kilka dni i zwiedzali okolice z tym nie było problemu ale jak dalej się zapuścić w głąb Maroko tego Ci nie powiem
      • Gość: jozefa1 Re: Maroko samochodem? IP: *.aster.pl 24.11.10, 01:30
        Ja też myślę raczej o okolicy, ale do Marakeszu także chciałabym pojechać. Może ktoś jeszcze ma w tym temacie jakieś doświadczenia, będę wdzięczna.
        • Gość: jozefa1 Re: Maroko samochodem? IP: 80.51.237.* 26.11.10, 11:55
          Jeszce raz proszę o odpowiedź, w przewodniku przeczytałam, że samochody można pożyczać, ale jest bardzo drogo.
    • Gość: tanie-latanie Re: Maroko samochodem? IP: *.ghnet.pl 26.11.10, 14:07
      Myślę, że nie powinieneś mieć żadnych problemów z taka samodzielną wyprą. Opcja o której piszesz jest bardzo ciekawa, szczególnie, że do Maroka można polecieć za bardzo przystępne pieniądze. wypożyczenie samochodu nie będzie stanowiło się problemu. Wystarczy karta kredytowa, lub gotówka.
      -----
      tanie-latanie.net
      • Gość: Tomasz Re: Maroko samochodem? IP: 46.113.95.* 30.11.10, 18:57
        Odradzam zapuszczanie się samodzielnie samochodem i to jeszcze do Marakeszu. Jazdę po tym mieście można przyrównać tylko do jazdy jaką czasem można zobaczyć na filmach np. w Indiach, każdy się przeciska byle być pierwszym, nie używa się w ogóle kierunkowskazów, trąbi, każdy macha rękami. Ciężko to ogarnąć. Po prostu każdy jedzie jak chce byle do przodu, byle pierwszy. Jedyne na co zwróciłem uwagę to przestrzeganie prędkości, policja zwłaszcza poza miastami często przeprowadza kontrolę. Odnośnie ceny powiem Ci tak - najlepiej przejść się po hotelach, które mają w ofercie polskie biura i poprzeglądać katalogi z cenami i adresami wypożyczalni. Najpewniej korzystać ze znanych agencji typu Europcar czy Hertz. Najbezpieczniej korzystać tylko z takich. Korzystając z innych może się zdarzyć, iż doświadczysz np. celowo ustawionej stłuczki, a o nią wierz mi - nie jest trudno. Zawsze będziesz uznana za winną, mało że stracisz dużo nerwów to jeszcze będzie Cię to trochę kosztować... wiadomo, że każdy i policjant, i pan z wypożyczalni aut jakoś musi dorabiać... Byłem w Maroko w tym roku. Po tym jak zobaczyliśmy jak tam jeżdżą - zdecydowaliśmy się na grande taxi, które najpierw z Agadiru zawiozło nas 200 km na południe, następnie do Marakeszu, Ouzet i do Casablanki. Na cztery osoby taksówkarz wziął za to wszystko 450 euro. Podróżowaliśmy razem z naszym "przewodnikiem" tydzień. Nie musieliśmy się martwić ani niczym przejmować. Warto popytać w recepcji hotelu - niekoniecznie w tym w którym będziesz nocować - o jakby to określić "możliwości dostania się w takie a takie miejsce". Z pewnością będą w stanie Ci pomóc. Aha, i pamiętaj tylko o ustaleniu ceny przed wyruszeniem w drogę. Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy.
        PS. Pomyśl też np. o podróżowaniu pociągiem - można z Casablanki wybrać się do Rabatu, Meknes czy Fesu za naprawdę tanie pieniądze. Bilet z Casablanki do Fesu w pierwszej klasie kosztował ok. 40 zł. A pociągi mają bardzo przyzwoite.
    • Gość: magda685 Re: Maroko samochodem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 13:04
      Ecco holiday na swoich stronach zamieszcza taki cennik:
      * Wynajem samochodu
      Klasa auta Przykładowy samochód Cena/dzień
      sprzedaż na destynacji Cena/dzień
      sprzedaż w Polsce Min. ilość dni Min. wiek kierowcy Prawo jazdy
      (w latach) Kaucja
      A NP. DACIA LOGAN 60 EUR 248 PLN 1-2 brak brak brak
      A NP. DACIA LOGAN 58 EUR 239 PLN 3-6 brak brak brak
      A NP. DACIA LOGAN 48 EUR 198 PLN 7 brak brak brak
      B NP. FIAT PALIO 55 EUR 227 PLN 1-2 brak brak brak
      B NP. FIAT PALIO 65 EUR 268 PLN 3-6 brak brak brak
      B NP. FIAT PALIO 56 EUR 231 PLN 7 brak brak brak
      C NP. RENAULT CLIO 85 EUR 351 PLN 1-2 brak brak brak
      C NP. RENAULT CLIO 68 EUR 281 PLN 3-6 brak brak brak
      C NP. RENAULT CLIO 61 EUR 252 PLN 7 brak brak brak
      D NP. HYUNDAI ACCENT 90 EUR 371 PLN 1-2 brak brak brak
      D NP. HYUNDAI ACCENT 81 EUR 334 PLN 3-6 brak brak brak
      D NP. HYUNDAI ACCENT 81 EUR 334 PLN 7 brak brak brak

Informacje dodatkowe:

Cena w PLN dotyczy rezerwacji w Polsce. Powyższe ceny są cenami za jedną dobę wynajmu.
      Cena zawiera podatek VAT, podstawowe ubezpieczenie oraz nielimitowany kilometraż
      Istnieje możliwość wypożyczenia samochodu na dłuższy okres.
      Cena nie zawiera paliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka