marcinczerwinski_pleszew 29.11.11, 21:13 Gdzie można wejść po zakupie biletu dla grupy za 9€ ?? wiem, że do Galerii Starych Mistrzów i do zbrojowni, ale gdzie jeszcze wpuszczą? Pozdrawiam - Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voyager_pl Re: Muzeum w Dreźnie 29.11.11, 23:14 Najprościej tam zadzwonić ,wszytko wyjaśnią. Odpowiedz Link Zgłoś
skorpioo Re: Muzeum w Dreźnie 30.11.11, 13:58 Dokładnie te trzy muzea, nie musisz rezerwować, bilety kupujesz na miejscu, dowolna kolejność zwiedzania Odpowiedz Link Zgłoś
diabelski_tuzin Re: Muzeum w Dreźnie 30.11.11, 21:03 Nie musisz dzwonić. "Alte Meister Galerie - tak (do 17 lat). Bilety normalne - 10 euro (grupowe pow. 10 os. - 9 euro), ulgowe - 7,50, audioguidy - 3 euro. Ten bilet jest upoważnia także do zwiedzenia zbrojowni (Rüstkammer), zbiorów porcelany oraz ew. wystaw czasowych w Zwingerze (Gabinet Matematyczno-Fizyczny jest nadal nieczynny). Skarbiec - hm, nie za bardzo wiem, co określasz tym mianem - zapewne albo historyczne Zielone Sklepienie (Historisches Grünes Gewölbe), albo też nowe ZS (Neues Grünes Gewölbe). Skonkretyzuj, o które z nich chodzi, bowiem zasady wstępu są zupełnie odmienne. Generalnie - do historycznego ZS dostać się jest znacznie trudniej. Nie ma już karnetu dziennego na wszystkie drezdeńskie muzea z wyjątkiem historycznego Zielonego Sklepienia. Bilet roczny (jeszcze w 2009, gdy go nabywałem, kosztował 20 euro) kosztuje dziś 40". To "tak" na wstępie dotyczy darmowego wstępu dla dzieci i młodzieży do ukończenia 17 lat. Audioguidy - prócz tekstu niemieckiego, angielskiego i rosyjskiego(!) od tego roku również polski. Podobne zasady dla Neues Grünes Gewölbe - też cena podstawowa 10, ulgowa 7,50, grupowe 9, do lat 17 gratis, ale tutaj audioguidy gratis. Bilet upoważnia do wstępu również do Gabinetu Numizmatyczego i Türkische Cammer. Pozdrawiam 13 Odpowiedz Link Zgłoś