arreta 19.06.12, 11:05 Czy może mnie ktoś uświadomić jaka jest wartość podatku VAT gdy wystawiam fakturę za usługi pilotażu na przejazdach wahadłowych? Wydaje mi się, że 23% ale wole zapytać fachowców :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turrr Re: podatek VAT 19.06.12, 11:32 Jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą to oczywiście 23%. Wiele firm VAT-owskich z naszej branży wystawia podatek niższy ale takowy podatek jest możliwy jedynie dla "kompleksowej usługi turystycznej" a Twoje (i moje) usługi nie stanowią owej "kompleksowej usługi turystycznej" - czyli noclegów, transportu, wyżywienia i innych usług związanych z obsługą grupy więc siła rzeczy opodatkowane są wg stawki 23%. Moja księgowa (całkiem niezła) wyjaśniłą mi ową kwestię całkiem dawno i postraszyła konsekwencjami ze strony US za niewłaściwe zastosowanie stawki obniżonej Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: podatek VAT 19.06.12, 17:14 Poprawka - jeśli prowadzisz działalność gospodarczą i jesteś płatnikiem podatku VAT - czyli przekraczasz próg obrotów, który Cię do tego zmusza, albo sama wybrałaś taką formę. Jeśli jesteś tylko pilotem czy przewodnikiem, to nie wchodź do waty. Naliczonego podatku VAT (23% i ani ciut mniej) zleceniodawca, czyli firma turystyczna nie może sobie w całości odliczyć (osobliwości waty w turystyce), więc dla organizatora watowiec jest droższy od nie-watowca, a zleceniobiorca nic z tego nie ma. Jeśli nie jesteś płatnikiem VAT, to ten podatek Cie nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rafikius Re: podatek VAT 20.06.12, 10:15 jesteś płatnikiem podatku VAT - czyli przekraczasz próg obrotów, Jaka jest obecnie wysokość tego progu? Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: podatek VAT 20.06.12, 11:41 Nie wiem, jestem watowcem od lat ze względu na tłumaczenia. Tych informacji udziela każdy urząd skarbowy. Ale na pewno wyższy, niż ewentualny obrót z samego pilotażu i przewodnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
diabelski_tuzin Re: podatek VAT 20.06.12, 18:23 Ech... ,,Zwalnia się od podatku podatników, u których wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 150 000 zł. Do wartości sprzedaży nie wlicza się kwoty podatku." Art. 113 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 r. Odpowiedz Link Zgłoś
luizka_85 Re: podatek VAT 22.06.12, 09:03 trzeba by pilotować przez 360dni w roku za stawkę minimum 420zł/dziennie żeby wyrobić taki obrót :) ja jestem vatowcem, ale ze względu na inną działalność, nawet nie wiedziałam, że TO nie może tego vatu z mojej faktury w całości odliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: podatek VAT 22.06.12, 13:05 Biuro może odliczyć VAT związany z działalnością biurową, ale nie z organizacji imprezy - tam, gdzie obowiązuje faktura - marża. Jeśli zamiast na pilotaż wystawisz fakturę np. na sprzątanie pomieszczeń, to biuro VAT odliczy. Ech, kochana biurokracja... Odpowiedz Link Zgłoś