Dodaj do ulubionych

Co nieco o OPEN TRAVEL

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:51
Zwróciłem się z pytaniem do Was-wszystkich forumowiczów- o pomoc. Planowałem wyjazd na Riwierę Grecką - byle nie do Parali. Ten kierunek wybitnie mi odpowiadał ale nie Paralia. Wyjazd we dwie osoby. Moje oczekiwania: w miarę przyzwoite zakwaterowanie, dwa posiłki, na lądzie by pozwiedzać, morze, z pewną odległością od dyskotek. Chciałem wypocząć. Moje plany spowodowała przesyłka z folderem z Open Travel z którym to biurem spędzałem ubiegłoroczne wakacje w Bułgarii. Byłem zadowolony. Mimo pewnych nedociągnięć. Ale...było ok.
Otrzymawszy od Open Travel folder z nowymi propozycjami na 2006 zobaczyłem, że w swej ofercie mają właśnie Riwierę. Tyle tylko, że jedynie Riwiera nie posiadała lokalizacji/miejscowości/. Jedynie nazwę hoteli i warunki wraz z ceną oraz informacją, że do 15 stycznia jest ?promocja diamentowa?. Zadzwoniłem do BEZPOŚREDNIEGO PRZEDSTAWICIEL Open ? w Łodzi / jeszcze koniec grudnia/ z pytaniem w jakiej miejscowości jest kolejny z nazwy hotel. Bezpośredni, oficjalny przedstawiciel Biura Open Travel ? odpowiadał za każdym razem / kilka telefonów/, że sam nie wie. Dokładne informacje będzie mógł przekazać po otrzymaniu katalogów / których do tej pory nie ma/.
Takim stanowiskiem, które mnie zatkało, przymusił mnie, bym i Was prosił o pomoc a w międzyczasie, buszowałem w sieci by ?namierzyć? każdy hotel. Każdy hotel znalazłem, ale trochę to trwało. Potem; musiałem zapoznać się z materiałami dotyczącymi miejscowości, itp.W ten sposób zgromadziłem mnóstwo informacji, zdjęć, i wypowiedzi. Zdecydowałem się na Leptokarię i hotel Posejdon Palace. Kolejne telefony do przedstawiciela ? powtórka materiału. On nic nie wie. Wkurzony do granic ostateczności, zadzwoniłem do Krakowa zadając pytanie: czy wcześniej te hotele, w poprzednich latach były w ofercie biura. Były. Zapytałem czemu to BEZPOŚREDNI!! Ich przedstawiciel nie ma zielonego pojęcia o miejscowościach, o ofertach które sprzedawał choćby w ubiegłym roku. Na to pytanie ? brak odpowiedzi. Gdy chciałem zarezerwować ?upatrzony? już hotel ? dowiedziałem się, że: diamentowa promocja już nie istnieje. Było kilka ofer i zostały sprzedane. Obecnie do ceny promocyjnej 2700 zł mam ?dorzucić? 800, co daje 3500, i ta cena znów jest ważna jeszcze przez dni kilka. Wkurzony do granic ostateczności, jeszcze raz połączyłem się z przedstawicielem łódzkim, złorzecząc, że grał na zwłokę, by klient nie mógł skorzystać z oferty promocyjnej. Zadałem mu pytanie, czemu nie podniósł tyłka i nie skorzystał z katalogów z poprzedniego roku. Czemu nie zajrzał do segregatorów z dokumentacją sprzedaży by natychmiast udzielić odpowiedzi a wymigał się od roboty ? zmuszając mnie do niej. Wysłałem maila ? skargę do Krakowa. Olano mnie. Nie mam odpowiedzi. Połączyłem się z Izbą Turystyki prosząc o namiary na rzetelne Biura . Podano mi kilka oraz pewne konsorcjum, które to sprzedaje również oferty Open. Z ciekawości polazłem. Wyobraźcie sobie, że w Konsorcjum, biurze, które sprzedaje wiele ofert / w tym Orbis, Rainbow, Itakę i inne/ nie mieli problemu by udzielić informacji o każdym hotelu. Oni wiedzę posiadali, a przedstawiciel ? nie. Czy to nie dziwne?. W międzyczasie oglądając oferty nawet Orbisu-są tańsze od OPEN TRAVEL!. To samo ITAKA. Izba poleciła mi również malutkie biuro-specjalizujące się w Grecji. Poszedłem. Na ścianie potężna mapa, podział na regiony w powiększeniu, widoczne każde miasto, wiedza o hotelach ogromna!!. To małe biuro sprzedaje i Orbis i Itakę i Rainbow i inne. Opena też mają. Tyle tylko, że ja z Open Travel już nie pojadę. Wszyscy, którzy wypowiedzieli się anty-mają rację. Już na ?dzień dobry? kłopoty, olewajstwo, nonszalancja. To co może być potem?. Wiem, że skorzystam albo z Orbisu, Itaki lub Rainbow. Bo nawet tańsze. Aha. Na moje pretensje kierowane do przedstawiciela, orzekł mi, że to moja wina bo nie dokonałem ?zakupu w ciemno?. Bo klienci tak robią kierując się ceną. Na co ja, że nie kupię w ciemno nawet kota. Wpierw muszę obejrzeć czy odpowiada mi jego umaszczenie. Tym oto sposobem dałem sobie spokój z tym biurem. A Wam wszystkim dzięki za wypowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ten Re: Co nieco o OPEN TRAVEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 08:37
      Spojrz jeszcze na Scan Holiday i ich ceny. Maja hotele w Leptokarii, Litochoro
      i Katerini. Polecam hotell Olymian Bay w Leptokarii!!!
      • Gość: ~suomizo do Ten~ Re: Co nieco o OPEN TRAVEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 21:20
        ~Dzięki Ten za podpowiedż. Ale sam zobacz; o Skan Holiday również wiele negatywów. Czy korzystałeś z oferty tego Biura?. Czy wymieniony hotel - to obiekt w którym mieszkałeś?. Jeśli tak - a możesz się dopisać- proszę o więcej informacji. Zaczynam się zniechęcać. Wysnuwam wniosek jeden: w większości każdy wyjazd to 80% szczęścia by zakupione "marzenia" były prawdziwe. Sam zjeżdziłem Europę na własną rękę. Sam rezerwowałem poprzez internet kwatery. Dwa lata temu w ten sposób spędzałem urlop w Chorwacji. Do tego samego apartamentu pojechali w ostatnim sezonie moi przyjaciele. Wszystko - bezstresowo. Mam jedynie nadzieję, jak większość, że nasze , a właściwie Wasze opinie zostaną zauważone i przeczytane przez wymieniane z nazwy Biura i może to będzie wkład "ku lepszemu". Pozdrawiam. Jak możesz - napisz.
        • iberia29 Re: Co nieco o OPEN TRAVEL 16.01.06, 19:45
          nie ma biura idealnego, niemal kazde na ktoryms kierunku zalicza wpadki, ja
          bylam z triada na krecie 2 lata temu-wszystko ok, z Itaka w hiszpanii - 3 lata
          temu-wszystko ok, ze Scan holiday na GC w ubieglym roku-wszystko ok,teraz do
          Sharm lece z Exim tours i mam nadzieje, ze tez bedzie ok-hotel sprawdzony, bo
          kolezanka byla w pazdzierniku.Akurat na Scan jest chyba najmniej skarg....
          • Gość: ania Re: Co nieco o OPEN TRAVEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:30
            kiedy lecisz z eximem
    • mamajakuba Podepnę się :)) 16.01.06, 16:07
      Rozmawialismy juz o Posejdon Palace jesli pamietasz. Ja byłam własnie ze Scan Holiday. Nie narzekam na opiekę rezydenta. Aha i jeszcze dodam na temat Olimpia Bay. Widziałam,nawet byłam w środku bo wiekszość grupy z którą lecielismy była tam własnie zakwaterowana. Hotel niczego sobie ale do Posejdona mu dużo brakowało. Samo otoczenie hotelu bylo skromniejsze, mniej zieleni. No i wyżywienie... Tak sie stało, że w biurze w Leptokarii wykupilismy sobie całkiem prywatnie "wieczór grecki" tzn. impreza z grecką muzyką, tańcami i regionalnymi potrawami. Zbiórka była pod tym biurem turyst. i busem zawieziono nas na miejsce. Jakież było nasze zdziwienie gdy sie okazało, że wieczór grecki odbywa się w tym hotelu (Olimpia Bay) z naszymi rodakami z grupy. No i dochodzę do sedna. Potrawy regionalne były, Polacy się rzucali, a my patrzylismy z lekka zdziwieni bo takie mielismy na codzień na obiadokolację i myslelismy, że tak jest wszędzie. Rozmawialismy potem z nimi i nie byli zadowoleni z wyżywienia, mówili, że jest bardzo skromne. Tzn nikt głodny nie chodził ale bez fajerwerków.
      pozdrawiam
      • Gość: ~suomizo~ Re: Podepnę się :))-Witam mmamojakuba. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:35
        Witaj. Oczywiście rozmawialiśmy.I tę opcję rozważałem lecz boję się ryzyka z Open, chocby z tego powodu jak "na dzień dobry" traktują klienta. /patrz "co nieco o Open"/. Dzisiaj byłem w Skan Holiday u mnie. Mam przed soba katalog i wiele wyliczeń robionych na miejscu w biurze. Wspomniany przez Ciebie hotel Olimpian Bay jest w ofercie Skan Holiday lecz...należy on/mimo twoich wrażeń/ do tzw "klubu fanscan". Posiada "trzy słonie"/ha/ - tylko w opcji all inclusive. Gdybym dziś wykupił rezerwację - zniżka 15%- w okresie 21 sierpień+14 dni=3.779PLN. Hm i tak "cienko" żywią?, za taki pieniądz?. Niestety hoteli Posejdon Palace - nie posiadają. Czemu-nie wiem. Na riwierze mają hotele: Balkan-Leptokaria, Olympian Bay - toż samo; Markoni-Paralia, i Dion Palace -cztery słonie-super drogie-all inclusive.
        Póżniej mają Chalkidiki- hotele: Kassandra bay-2 słonie; Macedonian Sun w Kalithei; Hanioti Palace w Hanioti; Kriopigi w Kriopigi-trzy słonie-all inclusive; Gerakina beach w Gerakini-trzy; i jeszcze Philoxenia w Paskoudia-trzy. potem tylko Kreta. Posejdona nie maja a wielka szkoda, bo bardzo sie zapaliłem, chociaż, mam wydruk z innego forum niezbyt pochlebny. Ale..zawsze ma prawo coś nie podobać się.I tu zgryz. Zwłaszcza, że ta negatywna ocena dotyczyła Rainbow. A ja dalej szukam. Podoba mi się Posejdon w sezonie. Albo coś w ładnym miejscu w Leptokarii. Zobacz ile tutaj negatywnych wypowiedzi.O Open, O Itace, którą to poleciła mi Łódzka Izba Turystyki. Opadają ręce. A na innych forach-włos sie jeży. Dziś zbyt pózno lecz jutro zadzwonię Do Biura zapytać o Posejdona. Co z ta ofertą. Czemu wycofana. Odezwij się
        Masz jeszcze jakiś pomysł?.Cholernie będę wdzięczny.Miła jesteś. Czułe mam uszy na każdy sygnał. Trzeba sobie pomagać. Pozdrawiam i bedę obserwować wpis. A jak dowiem się - co stało się z Posejdonem-napiszę jutro.
        • Gość: ~suomizo~ mmamojakuba.- znam odpowiedż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:00
          Witaj. Dzwoniłem do biura Skan. A właściwie poprosiłem bliską osobę, bo nie miałem czasu. Posejdon Palace w Leptokarii - niestety nie. Wypadł z oferty.Przyczyny?- nie są znane. Natomiast ma ten hotel w ofercie Rainbow. Wybieram się do nich zapoznać z ofertą.Jedno jest pewne. Poziom adrenaliny wzrasta. I ciekaw jestem, co się będzie działo na forum po wakacjach.Dobrze, że ono jest.
          • Gość: marianek Re: mmamojakuba.- znam odpowiedż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:29
            bylem w tym hotelu wiec jak macie pytania to pytajcie
        • mamajakuba Re: Podepnę się :))-Witam mmamojakuba. 17.01.06, 19:20
          A wiesz, że zaciekawiłeś mnie co z tym Posejdonem. Co do Olympian Bay to przez te pare lat :)) mogło sie coś zmienić. Mam nadzieję, że na plus. Zresztą jak to mówią "jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził". To co dla jednego będzie małym problemem drugiemu zepsuje urlop. Niestety o innych hotelach nie wiem bo nie byłam. Mam natomiast pytanie do Ciebie bo w którejś Twojej wypowiedzi doczytałam, że byłeś Chorwacji i masz jakieś sprawdzone miejsce. Czy możesz zdradzić gdzie? Wybieramy sie w tym roku koncem czerwca i chcemy jechać "w ciemno" i dopiero tam szukać kwatery. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Jeżeli to nie tajemnica to będę wdzięczna za podpowiedz.
          pozdrawiam
          • Gość: ~suomizo~ mmamojakuba.~suomizo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 21:05
            Witaj.Dzięki za informacje Twoje i innych osób. Co do Chorwacji. Jasne, już piszę. W "ciemno" - nie jechałem. Opracowaliśmy taktykę.Zwiedzanie. Podróż własnym samochodem, bo i potem potrzebny. Apartamenty, wyżywienie we własnym zakresie. No bo zwiedzanie. Jedliśmy tam - gdzie byliśmy / obiady, przekąski/. W związku z tym, szukalismy miejsca tzw:wypadowego.Nasz wybór na centrum Riwiery Makarskiej w Dalmacji. Czyli -Makarska. Jest to naprawdę urocze miasto /samo w sobie/ i wspaniałe miejsce do zwiedzania i do podróży. Świetne również na pobyt stały. Ale...czy nie chciałabyś obejrzeć Parków Narodowych?. Wodospadów rzeki krka?. To cuda natury. Buszowałem w sieci i mój wybórł padł na przesympatyczny "APARTAMENT ERCEG", tudzież gospodarze, świetna cena.Właściciel Pan Stanko Erceg - uroczy, żona też, a Ich syn pilotował Nas od umówionego wcześniej miejsca. Są rzetelni. Nie było nawalanki.Wyposażenie -tak jak na stronie internetowej. Zdjęcia nie są upiększane. Podam Tobie linka do Ich Apartamentu.Kontakt-anglojęzyczny lub po niemiecku, ja - angielski, choć niemiecki też znam.Oto link: web.vip.hr/apartment-makarska.vip/indexPL.html. Płaci się ZA APARTAMENT. W cztery osoby płacilismy 49EURO/doba. Za całość. Wybraliśmy apartament , którego szkic znajduje się na stronie głównej. Dwa pokoje, cztery łoża, łazienka, kuchnia, taras.Na głowę wychodzi tak 12-12,5 Euro.Warunki doskonałe. Wszysko o nich przeczytasz korzystając z tego linka.
            Miałem jeszcze możliwość skorzystania z równie ładnego apartamentu "Villa IVANKOVIC". Oto link:www.makarska.hr/privatni/detalji.php?objektid=0093
            Równie ładna. Mam mnóstwo linków o Dalmacji, makarskiej, dalszych apartamentach i wiele , wiele ciekawostek. Ale to już zbyt wiele jak na to forum. Gdyby co-podaj namiary to się skontaktujemy. Pozdrawiam. Chorwacja jest! piekna!. To trzeba zobaczyć i przezyć. Zgoła coś innego od Grecji. Zapiera dech.Pozdrawiam
            • Gość: ~suomizo~` Re: mmamojakuba.~suomizo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 21:15
              O,o. coś linki nie zadziałały. Przepisuję raz jeszcze. Stanko:
              web.vip.hr/apartment-makarska.vip/Chorwacja/zakwaterowanie/KUPATILOPL.html
              Villa IVANKOVIC
              www.makarska.hr/privatni/detalji.php?objektid=0093
              Gdyby coś nie działało daj znać to wyślę mailem. Ja też zaraz sprawdzę.
              • Gość: lulu Re: mmamojakuba.~suomizo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:16
                wystarczy wpisac w wwyszukiwarke: makarska riwiera
                i znajdzie te apartamenty...

L.
                • gaboo Re: mmamojakuba.~suomizo 31.01.06, 15:38
                  CZESC WSZYSTKIM. PRZECZYTAŁAM WASZE UWAGI CO DO WYBORU HOTELU NA WAKACJE I MYŚLE
                  ZE ZA DUŻĄ WAGE PRZYKŁADACIE DO DANYCH NAZW HOTELI. Wiem co mówie: zawodowo
                  zajmuje sie turystami w Grecji, w ostatnie wakacje spędziłam miesiąc w
                  Leptokarii i bardzo mi się tam podobało tak samo jak w Platamonas( jest to
                  sąsiednia miejscowość). miejscowości te są miłe ze wzgledu na to ze posiadaja
                  "grecki klimat". natomiast np. paralia i katerini to normalne polskie blokowiska
                  pomalowane na biało - dlatego tak sie ich nie lubi.

Hotele na temat ktorych dyskutujecie sa jednymi z lepszych w miejscowosci ale co
                  z tego. hotel to 1/5 lub troche wiecej z calego wyjazdu. mozecie miec super
                  hotel ale np. zatkany prysznic zepsuje wam wakacje. przy planowaniu wyjazdu
                  wazne sa: miejscowosc, nasze nastawienie - jak bedziecie chcieli wypoczac to
                  wypoczniecie i w namiocie a jak bedziecie chcieli znalesc dziure w calym to tez
                  bedzie. Prawda jest taka ze o udanym wyjezdzie decyduje obsluga np. rezydent.
                  jak bedziecie mieli problem to dobry rezydent pozbedzie sie go w 5 minut i
                  dalsze wakacje przebiegna super.

co do jedzenia: niewiem czy zdajecie sobie sprawe ze polacy zagranica pozczegani
                  sa jako straszne jamochlony. i tak jest w rzeczywistosci. jemy na wakacjach duzo
                  wiecej niz w domu bo nie musimy przyzadzac tego sami. jedzenia jest zawsze
                  wystarczajaco ale my chcemy zawsze wiecej.

co do biur to sa ok. ale wiem ze takie biura jak olimpia, Orlando czy Wygoda
                  powinny tez miec Leptokarie w konkurencyjnych cenach.
                  powodzenia
                  • Gość: ~~suomizo~ ~suomizo Lulu i Gaboo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:03
                    Lulu:-posługiwanie sie wyszukiwarką jest mi co nie co znane -tak troche z racji, że tworzę oprogramowania. Taką odpowiedź - jak Twoja - udzielił mi bespośredni przedstawiciel biura. Dziwna zbieżność "obrony" biura.Tym samym zdaniem. Ja twierdzę inaczej. Wszystkie dane powinny byc w katalogach.
                    Gaboo: "jesteśmy postrzegani jako jamochłony - bo na wakacjach nie przyrządzamy posiłków. I to jest takie dziwne?. Pewnie, że lepiej smakuje to - co podane gotowe. Jak się pracuje po 13 godzin na dobę, to nie ma czasu na gotowanie a żołądek ściśniety. Jeśli żyjesz w warunkach bardziej komfortowych-nigdy tego nie zrozumiesz. Prawdziwymi "jamochłonami" są Niemcy-obserwuję Ich wyjeżdżając.
                    I widzę różnicę w zestawach menu. Pozdrawiam
    • Gość: GRAS Re: Co nieco o OPEN TRAVEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 02:42
      BYŁEM Z OPEN TRAVEL ROK TEMU W BOŚNI.KATASTROFA,OKAZAŁO SIĘ NA MIEJSCU ŻE
      ZABYTKI KTÓRE MIELIŚMY ZWIEDZAĆ W BANJALUKA NIE ISTNIEJĄ FIZYCZNIE OD 15
      LAT,ULEGŁY ZNISZCZENIU W CZASIE OSTATNIEJ WOJNY,NIE WIDZIELIŚMY
      NIC!!!!!,NAPISAŁEM SKARGĘ,ODPISALI MI ZE MOGĄ MI UDZIELIĆ RABATU 50ZL NA
      NASTĘPNĄ WYCIECZKĘ Z ICH BIURA.DLA MNIE TO BIURO TO OSZUŚCI,I OD TEJ PORY
      WSZĘDZIE I WSZYSTKICH PRZED NIMI OSTRZEGAM.
      • helmuts Re: Co nieco o OPEN TRAVEL 16.02.06, 07:50
        A ja bylem z OT juz 4 razy i zawsze bylo prawie OK.
        Owszem, jakieś wpadki były;
        2 lata temu Open skusiło się zorganizowac wyjazd na Korfu z biurem Atlas. No i
        to co oferował Atlas a wiec autokar i pilot to byla katastrofa.
        rok temu Riwiera Olimpijska i Kokino Nero - rezydenci do d....
        Ale zawsze wszystko pozostale tak jak w katalogu.Dobre hotele, swietni piloci,
        wygodne, nowiutkie autokary. I kierowcy-rajdowcy. Jechali szybko, ale
        bezpiecznie.
        A tak sie sklada, ze mam katalog Opena z zeszlego roku. I jakos nie moge
        znalezc tam Bośni i Banja Luki.
        To byla objazdowka ???
        Bo owszem byly objazdowki : Perly Adriatyku i Chorwacja w pigulce. Ale to
        wszytko z krajow dawnej Jugoslawi.
    • zepsutewakacje Re: Co nieco o OPEN TRAVEL - oszustach 24.02.06, 23:13
      To reka Boga cie uchronila przed tm biurem! Alez ci zazdroszcze chlopie; ja w
      ub roku dalem sie im nabrac na wczasy na Krecie w hotelu Sun Village - mega
      porażka! Brud, smród i plac budowy... ostrzegam, naprawdę nie warto powielac
      cudzych bledow!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka