gapysek 06.11.02, 18:02 Czy ktos moze sie podzielic wrazeniami z tego kraju? Planuje wyjazd latem na camping. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: estudante Re: PORTUGALIA IP: 193.136.65.* 06.11.02, 19:42 wrazenia jak najbardziej pozytywne, kraj przepiekny, ludziska przyjazne, miasteczka nieduze lecz urocze, sporo zabytkow - jest co pozwiedzac (urzekly mnie zamki), gory niewysokie ale i tak cudowne (jak to gory :)), klimat lagodny (dzis sloneczko caly dzien jakies 15 stopni), boleya (autostop) nao dificil, transport kolejowy i autobusowy niezadrogi (z karta euroដ) wiecej? szczegoly? - pytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darth Re: PORTUGALIA IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 20:34 Skoro więcej pytań, to może : Czy można kupić tam jakąś chałupkę lub apartament nad oceanem ( w pobliżu ) Jeżeli to mozliwe to za ile ( i dlaczego tak drogo :). Skoro może wejdziemy do Unii i są strachy, że wykupią nam Polskę, to może my też musimy zamieszać w Unii, no a do tego ciepło, miło, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gapysek Re: PORTUGALIA 07.11.02, 12:11 Drogi Estudante:) Wiec po koleji kilka pytan - planuje podroz samochodem z polski - jakies idee co do wyboru trasy? Nie wiem na razie nic o portugalii ( z wyjatkiem oczywiscie podstaw) - na pewno przygotuje sie przed wyjazdem w odpowiednie przewodniki. Ale tak z grubsza biorac - jakie rejony najciekawsze? zainteresowales mnie zamkami..Bezpieczenstwo? Ceny campingow? czy moze lepiej kwatery prywatne? Jak z dostepnoscia? Tlumy? czy raczej spokojnie mozna jechac w ciemno ?...- Ze slyszenia wiem o (podobno) tanim jak woda winie:)) i tawernach gdzie podaja przepyszne krewetki..Walki bykow? Czy znajac tylko angielski nie ma sie problemu z porozumieniem? Dzieki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: PORTUGALIA - nie byłem, ale chcę być... IP: 195.117.159.* 07.11.02, 15:02 Gapysku ! A zajrzyj tu : www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=19&w=2864491&a=3190275 Jakby co, to zapraszam na mój wątek, niedaleko... Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
gapysek Re: PORTUGALIA - nie byłem, ale chcę być... 07.11.02, 16:27 dziekuje wam serdecznie!!!:))) bah - zaczytalam sie w twoim watku:) studencie - zazdroszcze ci miejsca studiow:)) uwielbiam podrozowac, i "odkrywac" nowe miejsca - wole to, niz np. wydawac pieniadze na ciuchy..hihi - dziwne co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: estudante Re: PORTUGALIA IP: 193.136.66.* 07.11.02, 15:41 Olá. >Czy można kupić tam jakąś chałupkę lub apartament nad oceanem ( w pobliżu )... no o takich sprawach ze studentami sie nie gada :) moge powiedziec ile place za akademik hehehe, o wykupieniu Portugalii przez Polakow to raczej nie ma mowy (sadzac po cenach w supermarketah...) @gapysek: ciekawe regiony? hmm to zalezy czy ktos woli sie szwedac po gorach (jak ja!)- Beira Interior i Serra da Estrela czy plawic w oceanie (tez b. przyjemne) i smazyc na piachu - Algarve, a moze polazic troche po miastach zaliczonych przez Unesco do World Heritage - Evora, Porto. Z zamkow polecam Montsanto, Sortelha, Sabugal, Estremoz... castelos.planetaclix.pt/ -jak to wszystko objechac? wybacz ale pojecia nie mam. Drogi dobrze utrzymane, autostrady krajowe platne Bezpieczenstwo? z moich spostrzezen wiele wieksze niz w Polsce, podczas podrozy nie spotkalem tu zadnych niemilych sytuacji, no ale wiadomo uwazac trzeba - stop to zawsze ryzyko. Ceny noclegow zaczynaja sie od 8E w schroniskach mlodziezowych po sezonie nawet w Algarve. od wrzesnia raczej tloku nie ma. Na plaze raczej wiosna i jesienia - tak twierdza tubylcy - slonca na pewno nie zabraknie. tanie wino hmmm jest w Lidlu za 0.60E litrowy karton - zdecydowanie odradzam :))) Porto zaczyna sie od ok 10E. W restauracjach zarcie wyborne, porcje wielkie, ale i ceny nie na studencka kieszen. Walki bykow? Raczej krow :) - czeste w niewilkich miejscowosciach i niezakonczone ubiciem zwierzecia - wlasnie sie wybieram na takowa. W nieturystycznych miejscowosciach (choc nie tylko) problemy z angielskim pewne. Na wybrzezu za to rzadko uslyszysz portugalski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darth Re: PORTUGALIA IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 16:50 > no o takich sprawach ze studentami sie nie gada :) moge powiedziec ile place za akademik hehehe, Jasne - słuszna uwaga i dzięki za to :) , chociaż z drugiej strony to właśnie studenci są ( lub powinni być przynajmniej ci lepsi od średnich ) przyszłą elitą także finansową. A więc i ten wątek może ich zainteresować. W ogóle to sorry, że wtrącam wątek finansowy, który chyba jest niekoniecznie "ulubionym" tematem studentów ( wiadomo, student = judym ), ale chciałem wykorzystać temat Portugalia, bo inne fora to Egipt lub inne "bliskie" nam kraje. > o wykupieniu Portugalii przez Polakow to raczej nie ma mowy > (sadzac po cenach w supermarketah...) Ale jednak dowiedziałem się czegoś dla wszystkich ( to apropo super tanich win ), ... że jest drogo ... > (sadzac po cenach w supermarketah...) Czyli jest fajnie i może być tanio lub nie :} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobik Re: PORTUGALIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.02, 17:20 Portugalia? - najładniejsze dziewczyny w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Re: PORTUGALIA IP: *.crowley.pl 08.11.02, 08:55 Gość portalu: Bobik napisał(a): > Portugalia? - najładniejsze dziewczyny w Europie. Jeżeli lubisz przepastnie szeroki biodra to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: PORTUGALIA - byłem, ale się rozczarowałem. IP: 213.77.125.* 08.11.02, 14:41 gapysek napisała: > Czy ktos moze sie podzielic wrazeniami z tego kraju? Planuje wyjazd latem na > camping. Byłem w Portimao (Plaia da Rocha). Typowy kouchoz turystyczny. Dyskoteki, cluby nocne i plaża. Bardzo zimny Atlantyk. Byłem na przełomie lipca i sierpnia, a woda z uwagi na zimne prądy nie do przeskoczenia. Jedyną atrakcją na południu jest malownicze wybrzeże Algarve. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś