Dodaj do ulubionych

PORTUGALIA

06.11.02, 18:02
Czy ktos moze sie podzielic wrazeniami z tego kraju? Planuje wyjazd latem na
camping.
Obserwuj wątek
    • Gość: estudante Re: PORTUGALIA IP: 193.136.65.* 06.11.02, 19:42
      wrazenia jak najbardziej pozytywne, kraj przepiekny, ludziska przyjazne,
      miasteczka nieduze lecz urocze, sporo zabytkow - jest co pozwiedzac (urzekly
      mnie zamki), gory niewysokie ale i tak cudowne (jak to gory :)), klimat lagodny
      (dzis sloneczko caly dzien jakies 15 stopni), boleya (autostop) nao dificil,
      transport kolejowy i autobusowy niezadrogi (z karta euroដ)

wiecej? szczegoly? - pytac.
      • Gość: darth Re: PORTUGALIA IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 20:34
        Skoro więcej pytań, to może :
        Czy można kupić tam jakąś chałupkę lub apartament nad oceanem ( w pobliżu )
        Jeżeli to mozliwe to za ile ( i dlaczego tak drogo :).
        Skoro może wejdziemy do Unii i są strachy, że wykupią nam Polskę, to może my
        też musimy zamieszać w Unii, no a do tego ciepło, miło, itd.
      • gapysek Re: PORTUGALIA 07.11.02, 12:11
        Drogi Estudante:) Wiec po koleji kilka pytan - planuje podroz samochodem z
        polski - jakies idee co do wyboru trasy? Nie wiem na razie nic o portugalii ( z
        wyjatkiem oczywiscie podstaw) - na pewno przygotuje sie przed wyjazdem w
        odpowiednie przewodniki. Ale tak z grubsza biorac - jakie rejony najciekawsze?
        zainteresowales mnie zamkami..Bezpieczenstwo? Ceny campingow? czy moze lepiej
        kwatery prywatne? Jak z dostepnoscia? Tlumy? czy raczej spokojnie mozna jechac
        w ciemno ?...- Ze slyszenia wiem o (podobno) tanim jak woda winie:)) i
        tawernach gdzie podaja przepyszne krewetki..Walki bykow? Czy znajac tylko
        angielski nie ma sie problemu z porozumieniem? Dzieki za info!
        • Gość: bah7 Re: PORTUGALIA - nie byłem, ale chcę być... IP: 195.117.159.* 07.11.02, 15:02
          Gapysku !

A zajrzyj tu :
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=19&w=2864491&a=3190275
          Jakby co, to zapraszam na mój wątek, niedaleko...

Pozdrawiam
          bah7
          • gapysek Re: PORTUGALIA - nie byłem, ale chcę być... 07.11.02, 16:27
            dziekuje wam serdecznie!!!:))) bah - zaczytalam sie w twoim watku:) studencie -
            zazdroszcze ci miejsca studiow:))
            uwielbiam podrozowac, i "odkrywac" nowe miejsca - wole to, niz np. wydawac
            pieniadze na ciuchy..hihi - dziwne co?
        • Gość: estudante Re: PORTUGALIA IP: 193.136.66.* 07.11.02, 15:41
          Olá.

>Czy można kupić tam jakąś chałupkę lub apartament nad oceanem ( w pobliżu )...

no o takich sprawach ze studentami sie nie gada :) moge powiedziec ile place za
          akademik hehehe, o wykupieniu Portugalii przez Polakow to raczej nie ma mowy
          (sadzac po cenach w supermarketah...)

@gapysek:
          ciekawe regiony? hmm to zalezy czy ktos woli sie szwedac po gorach (jak ja!)-
          Beira Interior i Serra da Estrela czy plawic w oceanie (tez b. przyjemne) i
          smazyc na piachu - Algarve, a moze polazic troche po miastach zaliczonych przez
          Unesco do World Heritage - Evora, Porto. Z zamkow polecam Montsanto, Sortelha,
          Sabugal, Estremoz... castelos.planetaclix.pt/ -jak to wszystko objechac?
          wybacz ale pojecia nie mam. Drogi dobrze utrzymane, autostrady krajowe platne
          Bezpieczenstwo? z moich spostrzezen wiele wieksze niz w Polsce, podczas
          podrozy nie spotkalem tu zadnych niemilych sytuacji, no ale wiadomo uwazac
          trzeba - stop to zawsze ryzyko.
          Ceny noclegow zaczynaja sie od 8E w schroniskach mlodziezowych po sezonie nawet
          w Algarve. od wrzesnia raczej tloku nie ma. Na plaze raczej wiosna i jesienia -
          tak twierdza tubylcy - slonca na pewno nie zabraknie.
          tanie wino hmmm jest w Lidlu za 0.60E litrowy karton - zdecydowanie
          odradzam :))) Porto zaczyna sie od ok 10E.
          W restauracjach zarcie wyborne, porcje wielkie, ale i ceny nie na studencka
          kieszen.
          Walki bykow? Raczej krow :) - czeste w niewilkich miejscowosciach i
          niezakonczone ubiciem zwierzecia - wlasnie sie wybieram na takowa.
          W nieturystycznych miejscowosciach (choc nie tylko) problemy z angielskim
          pewne. Na wybrzezu za to rzadko uslyszysz portugalski :)
          • Gość: darth Re: PORTUGALIA IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 16:50
            > no o takich sprawach ze studentami sie nie gada :) moge powiedziec ile place
            za akademik hehehe,

Jasne - słuszna uwaga i dzięki za to :) , chociaż z drugiej strony to właśnie
            studenci są ( lub powinni być przynajmniej ci lepsi od średnich ) przyszłą
            elitą także finansową. A więc i ten wątek może ich zainteresować.

W ogóle to sorry, że wtrącam wątek finansowy, który chyba jest
            niekoniecznie "ulubionym" tematem studentów ( wiadomo, student = judym ), ale
            chciałem wykorzystać temat Portugalia, bo inne fora to Egipt lub inne "bliskie"
            nam kraje.

> o wykupieniu Portugalii przez Polakow to raczej nie ma mowy
            > (sadzac po cenach w supermarketah...)

Ale jednak dowiedziałem się czegoś dla wszystkich ( to apropo super tanich
            win ), ... że jest drogo ... > (sadzac po cenach w supermarketah...)

Czyli jest fajnie i może być tanio lub nie :}
    • Gość: Bobik Re: PORTUGALIA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.02, 17:20
      Portugalia? - najładniejsze dziewczyny w Europie.
      • Gość: alik Re: PORTUGALIA IP: *.crowley.pl 08.11.02, 08:55
        Gość portalu: Bobik napisał(a):

> Portugalia? - najładniejsze dziewczyny w Europie.

Jeżeli lubisz przepastnie szeroki biodra to tak.
    • Gość: mac1 Re: PORTUGALIA - byłem, ale się rozczarowałem. IP: 213.77.125.* 08.11.02, 14:41
      gapysek napisała:

> Czy ktos moze sie podzielic wrazeniami z tego kraju? Planuje wyjazd latem na
      > camping.

Byłem w Portimao (Plaia da Rocha). Typowy kouchoz turystyczny. Dyskoteki, cluby
      nocne i plaża. Bardzo zimny Atlantyk. Byłem na przełomie lipca i sierpnia, a
      woda z uwagi na zimne prądy nie do przeskoczenia. Jedyną atrakcją na południu
      jest malownicze wybrzeże Algarve. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka