agnesbilinska 07.10.08, 12:07 Powiedzcie mi proszę,czy faktycznie w naszym zawodzie lepiej wychodzi sie na tzw.samozatrudnieniu?Słyszałam różne opinie...a w końcu nasza praca jest bardziej okresowa w roku.. Dzękuję za szczere odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lechlas Re: Samozatrudnienie 07.10.08, 14:28 Zarejestrowanie własnej działalności gospodarczej ma i wady i zalety. Zaletą z mojego punktu widzenia jest, że za każdą usługę, jeśli kontrahent wyraża chęć można wystawić rachunek/fakturę. Jest to wygodniejsze dla potencjalnego zleceniodawcy pod tym względem, że otrzymując taki rachunek i nie martwią go już sprawy odprowadzenia składek, podatków, itp. No a dla samego zainteresowanego minusem jest to, że własnie trzeba odprowadzać samemu te składki, podatki i inne. Oprócz kosztów pochłania to też dodatkowy czas. W przypadku braku działalności gospodarczej niestety, nie otrzymasz każdego zlecenia. Są instytucje, które nie zatrudniają pilotów/przewodników na umowy zlecenia/o dzieło, np. szkoły. Oczywiście decyzja o założeniu działalności nie jest łatwą. Ale można napisać wniosek i otrzymać całkiem spore dofinansowanie ze środków unijnych i budżetu państwa za pośrednictwem powiatowych urzędów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś