takitam1 07.01.12, 13:58 Nawiążę kontakty z osobami w wieku 60+ lubiącymi włóczęgi po górach, od schroniska do schroniska...zreszta nie tylko po górach) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zojkaz Re: 60+ 07.01.12, 17:23 ja też 60 + kocham wędrówki i wyjazdy.tel.785361849 Zofia Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 10.01.12, 11:07 Witam!A nikt z Was nie aktywował konta, żeby można do Was napisań maila na adres Gazety Ja też mimo iż mam tyle latek co Kawa to pochodziłbym z Wami. Każdego roku robię sobie od kilku do kilkunastu wycieczek po górach 1-3dniowych. I unikam zatłoczonych polskich tatrDaje mi to kondycję i dobre samopoczucie. A poza tym dużą dawkę miłych wrażeń. Jestem ze śląska i chętnie przyłączę się! A na fajną wiosenną wycieczkę już nawet mam plan Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 10.01.12, 12:34 A jaki to plan na wiosne masz?)Moze się skuszę... Pozdrawiam Odpowiedz Link
kawa59 Re: 60+ 09.01.12, 21:47 Witajcie. Wprawdzie mam 50+ ale bardzo lubię górskie włóczęgi i nie tylko. Marzy mi wędrówka po górach od schroniska do schroniska. Może dacie mi szansę Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 10.01.12, 15:17 Na wiosnę planuję Beskid Niski na początek. A dokładnie łemkowszczyznę! Cudowną krainę tak mało cenioną u nas. Jako baza najlepiej pasuje mi Wysowa. Z niej każdy dzień jedna wycieczka w inną stronę. Między innymi na Laskową. Trasy opisał pięknie tamtejszy animator turystyki na swojej stronce. Są kilkugodzinne, także można coś czasu poświęcić na podziwianie krajobrazu i zwiedzanie.Kawa tu schronisk dużo nie znajdzie ale jakość tras będzie lepsza niż tam gdzie są schroniska. A najwięcej schronisk jest w B Żywieckim i Śląskim. Odpowiedz Link
kawa59 Re: 60+ 10.01.12, 23:05 Ze schroniskami lub bez, nieważne byle w góry Podobają mi się Twoje plany. Zupełnie nie znam tych okolic a żałuję. Fajnie byłoby gdyby zebrała się kilkuosobowa grupa Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 11.01.12, 14:37 Jęsli znajdę czas w owym czasie moze sprobuję by się z Wami poznac) Chociaz do tej pory szwendam się corocznie nocujac codziennie w innym miejscu/chyba, ze pogoda zakłóca/. Są piękne i wygodne szlaki od schroniska do schroniska. np. częśc Głównego Szlaku Beskidzkiego z Ustronia po Krynicę/schronisko lub kwatera w przedziale co3-5 godzin wędrówki/ lub częśc Głównego Szlaku Sudeckiego z Karpacza do Paczkowa....Moze i powinno się zwiedzac, poznawac to i owo na szlaku, lecz mnie najbardziej ciagnie przestrzeń przed, zmaganie się z soba i górą.....Pozdrawiam Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 11.01.12, 16:15 O właśnie to!!!!! .."Jęsli znajdę czas w owym czasie moze sprobuję by się z Wami poznac.." To jest GWÓŹDŹ !! Gwóźdź do zagłądy turystyki towarzyskiej w Polsce kolego takitam1. Cudownie kolego to napisałeś!gratuluję Ja to słyszę przez lata na spotkaniach mojego oddziału PTTK Gadki,ugadywania,gdybania,pisania...a jak przyjdzie co do czego, w trójkę jadą autem a czwartego nie wezmą bo coś im tam nie odpowiada. Kawa pisze i słusznie: fajnie by było jechać w kilkuosobowej grupie!!!! po stokroć się z nią zgadzam. Ale jeżeli myślicie, że zebrać kilkuosobową grupę jest łatwo??? Otóż NIE!! sami sie przekonacie!Wiosną Wam przypomnę A teraz samo pytanie gdzie jechać? Polski naród jest taki, że na małą grupkę chętnych każdy będzie chciał jechać w inną stronę i w innym czasieDlatego jak żeczywiście chcecie jechać pracujcie juz teraz nad mentalnościa turystya wiosną pojedziemy napewno!! Narazie załóżcie wszyscy konta pocztowe na gazeta.pl to będzie można przesłać jakieś materiały jak będzie trzeba lub porozumieć się w ścisłym groniepozdrawiam Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 12.01.12, 11:02 Hmmm.... Moze masz i rację...Ale i tak sobie latem pójdę, sam lub nie, ale pójdę) Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
kawa59 Re: 60+ 13.01.12, 17:36 Chyba rzeczywiście nie tak prosto zorganizować się. Podejrzewam, iż każde z nas się wybierze na górskie szlaki ale oddzielnie, a szkoda, razem zawsze sympatyczniej. Najczęściej bywam w Tatrach z tej prostej przyczyny, iż mam wrażenie, że tam się nie zgubię. Chętnie poznałabym jednak inne rejony, kiedyś przed laty przemierzane lecz dziś już niestety nieco zapomniane. Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 15.01.12, 09:10 Kawa...a co tu organizowac się??? Gdy przyjdzie czas wędrówek, wystarczy napisac kiedy i gdzie sie idzie, ktoś dołączy lub nie. Niezupełnie sie zgadzam z Andre, bowiem nie każdemu moze odpowiadac termin, wszak każdy ma jakies tam, wobec kogos, zobowiązania, wiec nie zawsze mozna iśc kiedy się nadarzy okazja. Ja sobie na dłuzszą wędrówkę rezerwuje czas od koncowych dni czerwca do ok.20 lipca. Gdzie? tego jeszcze nie wiem, jeszcze jest czas na wybór szlaku.... Pozdrawiam. Longin Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 16.01.12, 17:54 Witam jesteśmy tzw. wędrującym małżeństwem, głównie wędrujemy po Beskidzie Śląskim i Żywieckim, ale także po Tatrach czy Pieninach. Chętnie przyłączymy się do większej grupy. W najbliższym czasie wybieramy się na Szyndzielnię i Klimczok. Planujemy także łazikowanie ośnieżonymi szlakami Hali Boraczej. Znajdą się chętni? Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 16.01.12, 19:04 Powoli,powoli...teraz wróciłem z Milówki. Od piątku sypie non stop. Jest w tej chcwili 60-70 cm świerzego śniegu. Na Halę Boraczą lub gdziekolwiek nie doszlibyście teraz Trzeba poczekać aż śnieg uleży się szlaki będą przetarte wtedy myślcie o B.Żywieckim. A najlepiej wiosną, ja tak uważam i chętnie się z Wami wybiorę! Myślę że weźmiemy też Kawę!!! I już będzie grupa Na razie mała ale jak się uda i opiszemy ją, to szybko się powiększy! Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 16.01.12, 20:02 No masz rację z tym świeżym śniegiem, na dłuższe podejście muszą być przetarte szlaki. Dzisiaj byliśmy w Wapienicy. Śniegu po kolana, ale szło się cuuuudnie. A jak smakowało grzane wino w Krzywej chacie, to nie muszę Wam mówić.... Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 16.01.12, 20:11 Czyżbyście mieli urlop iż przy poniedziałku i pogodzie no powiedzmy dyskusyjnej chodzicie po szlakach? w każdym razie gratuluję wycieczki i miłych wrażeń! Odpowiedz Link
kawa59 Re: 60+ 18.01.12, 11:36 Bardzo chętnie wezmę udział w wiosennej wyprawie, więc proszę pamiętajcie o mnie. Mieszkam w centralnej Polsce, do górskich szlaków mam kawałek drogi, dobrze więc gdybym wiedziała trochę wcześniej. Założyłam sobie konto pocztowe w gazecie kawa59@gazeta.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 18.01.12, 20:30 Chodzimy po górach w każdej porze roku, cieszą nas zarówno dobrze znane szlaki jak i nowe miejsca. Beskid Śląski i Żywiecki mamy na wyciągnięcie ręki, jeśli będą chętni, to możemy się dołączyć. Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 18.01.12, 21:31 Będą chętni! Jakbyście jeszcze e-mail podali to można by Was prędzej znaleźdź jakby co Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 21.01.12, 10:08 Odwilż trochę pokrzyżowała nasze plany. Czekamy na dostawę nowego śniegu i mrozu. Mamy pocztę gazetową, wystarczy kliknąć w nick. Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 21.01.12, 15:35 Hey! Oni chyba coś mają w tym portalu coś popiepszone! Jak klikam na nick obiecanki, otwiera się Wasz profil, ale nie ma tam adresu. A jak kliknę wyślij wiadomość to otwiera się moja poczta Do Kawy tez pisałem bo podała adres. Ale nie odpisała, może jest na nartach!!! lub nie do końca aktywowała profil Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 21.01.12, 16:16 Sprawdziłam jak to wygląda i według mnie wszystko jest w porządku. Otwierasz wizytówkę i tam pod zdjęciem jest napis 'wyślij wiadomość'. Klikasz i pojawia się okienko, w które wpisujesz wiadomość. U odbiorcy pojawi się wiadomość i w wizytówce i na poczcie gazetowej. Nasz adres gazetowy: 0biecanki@gazeta.pl ( na początku jest zero 0 ) PS. Zajrzyj na swoje wiadomości Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 22.01.12, 11:36 ederhart napisała: > koncze w tym roku 60, czy jeszcze sie moge zalapac? Peeeeeewnie że możesz!!! nie widzę w tym żadnych przeszkód. Tylko nie ćwicz już bo Cię GOPR-owcy bedą szukać jak tych na Babiej i Baraniej! Wytrzymaj spokojnie do wiosny daj maila i patrz czy bociany już przyleciały! pozdrawiam Odpowiedz Link
poziomkitruskawki Re: 60+ 28.01.12, 19:59 Zazdroszczę Wam "tej bliskości" do gór. Dla mnie to cała wyprawa z nad morza w góry, jeśli się już wybieram to minimum na 7-10 dni. Odpowiedz Link
andre121 Re: 60+ 29.01.12, 11:15 poziomkitruskawki napisała: > Zazdroszczę Wam "tej bliskości" do gór. Dla mnie to cała wyprawa z nad morza > w góry, jeśli się już wybieram to minimum na 7-10 dni. Poziomkotruskawko! Zawsze tak było!My też nad morze jeździmy na 7dni i więcej I zazdrościmy Ci bliskości morza... A trekking po plaży morskiej wzdłuż morza po sztormie ma jeszcze lepsze wartości odżywcze niż wspinaczka na górkę po halnym... pozdrawiam Cię Odpowiedz Link
poziomkitruskawki Re: 60+ 29.01.12, 12:24 Oj tak, tak masz rację, ale wiesz jak to jest chciałoby się to .....czego nie mamy. W dobrej sytuacji to chyba są mieszkańcy centralnej Polski w połowie drogi w góry i nad morze. Gdyby jeszcze podróz PKP była ciut szybsza ...... Treking po plaży już dziś zaliczony ( około 10 km) szczypało w nos mimo słoneczka. Ale nie ma to jak wspinaczka pod górkę. Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 29.01.12, 18:04 Przyznam się, że nie lubię morza. Nudzi mnie wylegiwanie się na plaży, nie lubię upałów i całej tej leniwej atmosferki. Nie ma to jak góry! Co krok, to inny, jeszcze piękniejszy widok. Wybieramy się, może już jutro (jeśli nie będzie wielkiego mrozu) na Szyndzielnię i Klimczk. Co prawda w górę podjedziemy kolejką, ale z górki już pieszo. Może są chętni? Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 30.01.12, 08:46 Nianczę wnuki, więc nie skorzystam z zaproszenia Obiecanki, pozostaje mi tylko poszwendac się miejscowo..a i za daleko do gór...Moje wyprawy w gory ograniczaja się do zaledwie miesięcznej wędrówki latem...czasem się uda dwukrotnie Życzę dobrej pogody i wielu milych wrażeń na szlaku Longin Odpowiedz Link
poziomkitruskawki Re: 60+ 31.01.12, 23:00 Leniwa atmosferka, dołki - grajdołki, to faktycznie leniwa atmosfera co dla niektórych. Owszem nie ma to jak góry, za kazdym drzewem inny widok, ale morze, plaża tez ma swoje uroki. Odpowiedz Link
0biecanki Re: 60+ 09.02.12, 12:02 Zima w tym roku wyjątkowo pięknie przybrała nasze góry śnieżnym puchem. Żeby się tym nacieszyć wędrujemy zaśnieżonymi szlakami. Ostatnio byliśmy na Przełęczy Salmopolskiej, a wczoraj na Hali Boraczej. Jak w bajce! Zerknijcie tu: i41.tinypic.com/95wsh1.jpg i42.tinypic.com/2rro1gk.jpg i44.tinypic.com/r9pz77.jpg i39.tinypic.com/id5ddv.jpg Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 10.02.12, 12:23 Urokliwe Wasze wędrowanie...Jak się sobie radzicie ze sniegiem na szlaku? idziecie na nartach? rakach? Odpowiedz Link
vipka Re: 60+ 12.02.12, 21:26 takitam1 napisał: > Nawiążę kontakty z osobami w wieku 60+ lubiącymi włóczęgi po górach, od schroni > ska do schroniska...zreszta nie tylko po górach) Ja również chadzam po górkach (nie mylić ze wspinaczką!), ale zawsez wybieram okres przed lub po wakacjach, z wiadomych względów Ponieważ mieszkam na pograniczu Pomorza i Kujaw, zawsze jest to wypad przynajmniej tygodniowy. Weekendy chętnie przeznaczam na turystykę bliższą (auto-zwiedzanie lub nordic-walking). Czy jest ktoś o podobnych "skrzywieniach"? Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 13.02.12, 17:18 No proszę Cieszy, ze mozna tu spotkac osoby wędrujące pieszo od czasu do czasu, bądz -jak Obiecanki- częsciej.....Vipka, masz już jakies szlaki wybrane? i kiedy? Pozdrowienia Odpowiedz Link
vipka Re: 60+ 13.02.12, 20:46 Nie mam jeszcze konkretnych planów. Jeśli chodzi o urlop (pracuję) to pewnie będzie to maj-czerwiec. Kierunek i forma... hm, to zależy od towarzystwa (moi tubylczy znajomi są niewędrujący). Chciałabym w góry, ale raczej nie Tatry, zresztą to temat na dłuższe pogaduchy. Jesli natomiast miałeś na myśli krótkie wypady (a propos - takitamie, skąd jesteś?) - najcześciej mają charakter spontaniczny: czasem ktoś podrzuci jakiś ciekawy temat i... jazda! Mam pewne preferencje również w tym zakresie, ale jeśli i to Cię interesuje napiszę maila (mój adres - gazetowy) Odpowiedz Link
poziomkitruskawki Re: 60+ 13.02.12, 22:32 Mam podobne "skrzywienia", ale czasowo nie zawsze mogę wyjechać z nad morza w góry. Weekendowo wypady bliższe Pomorze, Kaszuby. Może wspólnie po okolicy "zorganizujemy" auto- zwiedzanie . Wiosna coraz bliżej. Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 16.02.12, 10:06 Zanim nadejdzie czas wędrówek tymczasem trzeba brnąc przez zaspy śniegu, brodzic w nim Pozdrowienia Odpowiedz Link
vipka Re: 60+ 18.02.12, 09:14 Ja również mam ograniczenia czasowe. Góry kocham, ale to nie znaczy, że nie interesują mnie inne regiony. Od dawna mam ochotę np na Podlasie (którego zupełnie nie znam) i jakoś mi to nie wychodzi . Co roku, w maju lub czerwcu serwuję sobie weekend w pobliżu Trójmiasta - 3-4 dni w tym klimacie to też przyjemnosć. Jestem zauroczona Kaszubami. Jest tyle fajnych miejsc... Możemy skrzyknąć jakieś spotkanie, gdzieś w neutralnym miejscu, żeby każdy miał w miarę blisko. Pogadamy - zobaczymy, może uda nam się coś zorganizować. Odpowiedz Link
poziomkitruskawki Re: 60+ 19.02.12, 20:59 > Od dawna mam ochotę np na Podlasie (którego zupełnie nie znam) i jakoś mi to nie wychodzi Ja też mam ochotę na Podlasie.Trochę je znam, ale nie moge "wyłapać" chętnych kto chciałby w tamta stronę. Może coś wspólnie ? >Co roku, w maju lub czerwcu serwuję sobie weekend w pobliżu Trójmiasta - 3-4 dni w tym klimacie to też przyjemnosć. Jestem zauroczona Kaszubami. Proszę bardzo Trójmiasto , okolice, Kaszuby mogę "robić" za przewodnika. Nawet przez weekend można sporo zobaczyć i zwiedzić. Odpowiedz Link
vipka Re: 60+ 25.02.12, 11:41 Kochani, świetnie, ze tyle osób ma ochotę powłóczyć się, ale... co poza deklaracją? Kazdy pewnie ma własną koncepcję, jakieś preferencje w tym temacie. Każdy jest inny: ktoś chce przewodzic (czyt. dyrygowac resztą), inny potulnie (choć niekoniecznie z pełną akceptacją) zgadza się na propozycje - i to pół biedy. Im większa grupa, tym większy rozrzut pomysłów, żeby nie wspomnieć o naszych temperamentach, przyzwyczajeniach (w naszym wieku to naturalne), skłonnościach, nawykach itp itd. Nie sądzę, by na bazie forumowych deklaracji udało się skrzyknąć jakąś grupę (znam to z autopsji: jak co do czego, to wszyscy nagle milkną), dlatego wcześniej zaproponowałam niezobowiązujące(!) spotkanie na którym można wymienić się doświadczeniami, propozycjami, a może coś zaplanować. Ale to oczywiście tylko propozycja - nie ma żadnego przymusu... ;b Odpowiedz Link
takitam1 Re: 60+ 29.02.12, 10:57 Może Vipka ma rację...chociaż nie chciałbym by akurat w tej kwestii- niemozności dogadywania się tu- miała rację....Robi się cieplej, przestrzenie przed nami się otwierają i zapraszają) Nie upadajcie na duchu...wiosna i lato tuż, tuż... Odpowiedz Link
jotu1 Re: 60+ 18.02.12, 21:22 bardzo lubię wycieczki w góry chętnie się dołączę lubię przyrodę piękne widoki i świeże powietrze oraz dużo ruchu Odpowiedz Link
jotu1 Re: 60+ 21.02.12, 21:13 lubię góry też chętnie wybiorę się w grupie proszę o kontakt jotu@interia.eu Odpowiedz Link
julinka601 Re: 60+ 24.02.12, 22:14 Ja też mam ochotę poszwędać sie po Polsce i jakoś trudno mi znależć towarzystwo. Na cieple kraje owszem są chętni ale mnie sie marzy Polska. Jestem z Dolnego Śląska . Chciałabym poznać Podlasie i północno-wschodnie rejony Polski ale nie tylko. Często bywam w Karkonoszach , jako,że najbliżej. .Mój adres:julinka601@gazeta.pl Odpowiedz Link